Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις στο δημόσιο
  • [02] Συνάντηση Σημίτη-Κοστούνιτσα
  • [03] Καθεστώς ελευθερίας για τους Παλαιστίνιους
  • [04] Σύνοδος κατά της τρομοκρατίας
  • [05] Λήξη της στάσης εργασίας των νοσηλευτών
  • [06] Ελεγχος δαπανών των υπουργείων
  • [07] Μια Αφροαμερικανίδα στην ''Ομορφη πόλη''
  • [08] Στην Κύπρο οι δεκατρείς Παλαιστίνιοι
  • [09] Μ.Βρετανία: Νέο σιδηροδρομικό ατύχημα
  • [10] Διαψεύδει τα περί παραίτησης ο Ετζεβίτ
  • [11] Μικρή μείωση του πληθωρισμού
  • [12] Τέλος ο Μαρκαριάν από τον Παναθηναϊκό
  • [13] Υπέρταση: Ο ύπουλος εχθρός του ανθρώπου
  • [14] Ο ''Ζορμπάς'' ταξιδεύει στην Αυστραλία
  • [15] Κινητά τηλέφωνα μίας χρήσης!

    [01] Ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις στο δημόσιο

    10/5/2002 3:30:00 μμ

    Προσλήψεις με τριετή προγραμματισμό θα πραγματοποιηθούν με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν και τις αντοχές του προϋπολογισμού. Αυτά δήλωσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 "11 και δύο" ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης. "Tο κράτος έχει ανάγκη νέους δημόσιους υπαλλήλους και θα τους προσλάβει αυστηρά μέσω του ΑΣΕΠ", επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης και τόνισε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για γενναία ενίσχυση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

    Προσλήψεις με γνώμονα τις ανάγκες της χώρας

    Γιώργος Φλωρίδης

    Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, τα υπουργεία και οι φορείς θα πρέπει να ετοιμάσουν μία πρόταση προς το υπουργείο Εσωτερικών και μετά στο Οικονομικών, στην οποία θα περιγράφουν τις ανάγκες τους. Έπειτα θα γίνουν μελέτες για το ποιες προσλήψεις πραγματικά χρειάζονται. Σε ερώτηση σχετικά με τις διαδικασίες με τις οποίες θα γίνουν οι προσλήψεις, ο υφυπουργός τόνισε ότι θα πραγματοποιηθούν "με βάση το ισχύον σύνταγμα και το ισχύοντα νόμο, ο οποίος είναι απολύτως διαφανής και αξιοκρατικός. Οι προσλήψεις υπακούουν σε δύο κανόνες. Πρώτα στις ανάγκες που έχει η χώρα μας να δουλέψει σωστά το κράτος και δεύτερον στις δυνατότητες που έχει ο προϋπολογισμός. Από αυτά τα δύο μεγέθη δεν θα ξεφύγουμε".

    Ο ίδιος σημείωσε ότι έχουν ήδη εγκριθεί 750 προσλήψεις στις εφορίες, ενώ θα καλυφθούν πλήρως και χωρίς περιορισμούς οι ανάγκες στα 8 καινούργια νοσοκομεία της χώρας και στους οργανισμούς καταπολέμησης των ναρκωτικών, όπως το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, δήλωσε πως ζητούμενο είναι ο κοινωνικά αναγκαίος αριθμός προσλήψεων σε τομείς που έχουν ανάγκη, όπως αυτός της Υγείας.

    Για πανικό της κυβέρνησης, η οποία χρησιμοποιεί τις προσλήψεις για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, έκανε λόγο μιλώντας στον ίδιο σταθμό ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου. Πρόσθεσε ωστόσο ότι σε συγκεκριμένους τομείς υπάρχει ανάγκη προσλήψεων.

    [02] Συνάντηση Σημίτη-Κοστούνιτσα

    10/5/2002 2:49:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε σήμερα, στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη γειτονική χώρα.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησαν στη συνέχεια, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στην ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας και της Κύπρου στον απεγκλωβισμό των Παλαιστινίων από το ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ. Επίσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι με την επίσκεψή του στη Γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Γιουγκοσλαβία στις σχέσεις της με τη διεθνή κοινότητα.

    [03] Καθεστώς ελευθερίας για τους Παλαιστίνιους

    10/5/2002 4:49:00 μμ

    Οι Παλαιστίνιοι που θα έρθουν στην Ελλάδα, από τους 13 που απελευθερώθηκαν από το Ναό της Γέννησης, δεν θα ζουν φυλακισμένοι στη χώρα αλλά σε καθεστώς ελευθερίας, χωρίς ωστόσο να λείπουν μέτρα ασφαλείας. Αυτό δήλωσαν από το Βελιγράδι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, η εξέλιξη στο Ναό της Γέννησης είναι κατ' αρχήν θετική και σε συνδυασμό με την απελευθέρωση του Γιάσερ Αραφάτ γεννά την ελπίδα ότι μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εξομάλυνση της κατάστασης και τη μείωση της έντασης στην περιοχή.

    Τόσο ο κ. Σημίτης όσο και ο κ. Παπανδρέου εξήραν το ρόλο της Κύπρου για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης και αναφέρθηκαν και στο ρόλο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο θέμα αυτό. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, ο ίδιος ευρίσκετο σε διαρκή συνεννόηση με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Χοσέ Πικέ, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τον ύπατο αρμοστή για θέματα εξωτερικής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα.

    Ο κ. Παπανδρέου αποκάλυψε ότι η λύση που δόθηκε στο θέμα παρουσιάστηκε ως πρόταση από τον ίδιο και τον κ. Τζεμ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή και είχε αντιμετωπιστεί σε πρώτη φάση θετικά, τόσο από τον Γιάσερ Αραφάτ όσο και από τον Αριέλ Σαρόν.

    Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα της μη αναγνώρισης ακόμα από την πλευρά του Ισραήλ του πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου και εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα ότι το θέμα αυτό θα λυθεί σύντομα.

    [04] Σύνοδος κατά της τρομοκρατίας

    10/5/2002 3:01:00 μμ

    Η συνεργασία στη μάχη κατά των παράνομων δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα κατά της τρομοκρατίας, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της συνόδου 7 ευρωπαϊκών και βαλκανικών χωρών, που έγινε σήμερα στην Κέρκυρα. Στη σύνοδο μετείχαν οι υπουργοί Δημοσίας Τάξεως και Εσωτερικών των χωρών-μελών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής Θάλασσας και Ιονίου Πελάγους, οι οποίοι δήλωσαν αποφασισμένοι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στη συνάντηση μετείχαν οι υπουργοί της Ιταλίας, Αλβανίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

    [05] Λήξη της στάσης εργασίας των νοσηλευτών

    10/5/2002 2:15:00 μμ

    Λήγει αυτή την ώρα η στάση εργασίας που κήρυξε από τις 10:00 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο του εορτασμού της διεθνούς ημέρας νοσηλευτών της 12ης Μαΐου. Στα αιτήματα της Ομοσπονδίας περιλαμβάνονται οι προσλήψεις προσωπικού, η αύξηση των αποδοχών τους και η ένταξη του επαγγέλματός τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

    [06] Ελεγχος δαπανών των υπουργείων

    Πηγή: NET 105,8 fm 10/5/2002 11:49:00 πμ

    Υπό αυστηρό έλεγχο τίθενται πλέον οι δαπάνες των υπουργείων. Οπως ανακοινωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης, το νέο σύστημα κατάρτισης του προϋπολογισμού προβλέπει τον έλεγχο δαπανών για μετακινήσεις και υπερωρίες των δημοσίων υπαλλήλων και την επιβολή αυστηρού χρονοδιαγράμματος τριετίας για τις προσλήψεις. Ο κ. Φλωρίδης είπε ακόμη ότι ο φετινός ρυθμός αύξησης των εσόδων και δαπανών θα είναι εντός των κυβερνητικών στόχων.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, σχολιάζοντας στη ΝΕΤ 105,8, το ενδεχόμενο κατάργησης της αναλογίας: μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, δήλωσε πως ζητούμενο είναι ο κοινωνικά αναγκαίος αριθμός προσλήψεων σε τομείς που έχουν ανάγκη, όπως αυτός της Υγείας.

    [07] Μια Αφροαμερικανίδα στην ''Ομορφη πόλη''

    10/5/2002 1:57:00 μμ

    Την υποψηφιότητα της Αμερικανίδας, μανεκέν και τραγουδίστριας, Υβέτ Τζάρβις, ανακοίνωσε σήμερα ο Χρήστος Παπουτσής, που ηγείται του συνδυασμού ''Ομορφη πόλη'' στις επόμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Η κ.Τζάρβις η οποία έχει σπουδάσει στη Βοστώνη Ψυχολογία και Επικοινωνιολογία είναι η πρώτη έγχρωμη που κατεβαίνει ως υποψήφια σε εκλογές στην Ελλάδα.

    Προτεραιότητα στα θέματα των μεταναστών

    Εχοντας εμπειρία από τη συμμετοχή της σε μη κυβερνητικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, που ασχολούνται με προβλήματα οικογένειας και νεολαίας, αλλά και λόγω της επαφής της με τα κινήματα των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ, ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τα προβλήματα μεταναστών στην Ελλάδα.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων η κ.Τζάρβις δήλωσε πως δεν συμφωνεί με την αμερικανική εξωτερική πολιτική και πως γιαυτό έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας.

    Δήλωσε πως εξεπλάγην όταν της έγινε η πρόταση από τον κ.Παπουτσή, ενώ είχε ένα καλό λόγο τόσο για την κ.Μπακογιάννη, την οποία όπως είπε, θα ψήφιζε αν δεν υπήρχε η πρόταση του κ.Παπουτσή, και για τον κ.Αβραμόπουλο, ο οποίος είπε ότι έχει κάνει πολλά για την πόλη αλλά θα έπρεπε να έχει κάνει περισσότερα.

    Τέλος η κ.Τζάρβις αφιέρωσε το γνωστό τραγούδι ''Ι will survive'' στον κ.Παπουτση, καθώς όπως είπε θα πρέπει να αγωνιστεί σκληρά σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση.

    [08] Στην Κύπρο οι δεκατρείς Παλαιστίνιοι

    10/5/2002 3:01:00 μμ

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφθασαν στη Λάρνακα της Κύπρου οι 13 Παλαιστίνιοι, οι οποίοι θεωρούνται ''επικίνδυνοι τρομοκράτες'' από το Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν με ένα βρετανικό C130 στην Κύπρο, όπου θα φιλοξενηθούν μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και το Συμβούλιο Υπουργών των Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποφασίσει σε ποια χώρα- μέλος της θα απελαθούν. Το πιθανότερο να απελαθούν σε: Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο και Ελλάδα.

    Αραφάτ:Σημαντικό βήμα το τέλος της πολιορκίας

    Ο Γιάσερ Αραφάτ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τερματισμό της πολιορκίας του Ναού της Γέννησης και ζήτησε από τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρήσουν και από τη Βηθλεέμ. O Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε πως έλαβε μήνυμα από τον Αραφάτ, με το οποίο εκφράζει εκτίμηση και ευχαριστίες για την απόφαση της Κύπρου να φιλοξενήσει προσωρινά τους 13 Παλαιστινίους. Επίσης, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης εξήρε το ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου και έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, που γεννά ελπίδες αποκλιμάκωσης της κρίσης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες στο Μεσανατολικό. Στο μεταξύ, το λατινικό πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε πως θα κάνει λειτουργικό ''εξαγνισμό'' στο Ναό.

    Οι δέκα ξένοι φιλειρηνιστές, οι τελευταίοι που παρέμεναν εντός του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ μετά την αποχώρηση των Παλαιστινίων, αποχώρησαν πριν από λίγο από την εκκλησία, συνοδευόμενοι από ισραηλινούς αστυνομικούς. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, οι ξένοι ενδέχεται να διωχθούν ποινικά για ''είσοδο σε αποκλεισμένη στρατιωτική ζώνη'' και να απελαθούν. Η ομάδα των δέκα φιλειρηνιστών, η οποία είχε κατορθώσει να μπει στο ναό στη διάρκεια της πολιορκίας του από τον ισραηλινό στρατό, αρνείτο να βγει πριν από την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό της πολιορκίας του.

    Τα ονόματα των Παλαιστινίων

    Τα ονόματα των Παλαιστινίων που πρόκειται να απελαθούν είναι:

    Ο συνταγματάρχης Αμπντάλα Νταούντ, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του τομέα της Βηθλεέμ. Γεννήθηκε στον καταυλισμό της Μπαλάτα (Δ.Οχθη) το 1926. Κατηγορείται για την οργάνωση επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ, την οργάνωση της διακίνησης όπλων, την προστασία των δραστών αντι-ισραηλινών επιθέσεων και για σχέσεις με τους Παλαιστίνιους που είναι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις εναντίον του εβραϊκού οικισμού Γκίλο, κοντά στην Ιερουσαλήμ. Ιμπραήμ Μούσα Αμπαγιάτ, κάτοικος της Βηθλεέμ, γεννήθηκε το 1973. Το Ισραήλ τον κατηγορεί ότι ήταν επικεφαλής ένοπλων οργανώσεων, στέλεχος των Ταξιαρχιών Μαρτύρων του Αλ Ακσα, οργάνωσης που συνδέεται με την Φατάχ. Κατηγορείται επίσης ότι έβαλλε με οβίδες εναντίον του οικισμού του Γκίλο, ενώ θεωρείται δράστης επίθεσης εναντίον αξιωματικού των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών τον Ιούνιο του 2001 και για τον θάνατο δύο ακόμη Ισραηλινών. Τζιχάντ Τζάαρα. Γεννήθηκε το 1971 και είναι κάτοικος της Βηθλεέμ. Κατηγορείται ότι ήταν ενεργό μέλος της Φατάχ και ότι εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών, κυρίως στον οικισμό του Γκίλο, παρά το γεγονός ότι ήταν μέλος των Παλαιστινιακών Υπηρεσιών Ασφαλείας. Μοχάμαντ Σαΐντ Ατάλαχ Σάλεμ. Γεννήθηκε το 1979 και είναι κάτοικος του καταυλισμού Ντέισε κοντά στη Βηθλεέμ. Οι ισραηλινές αρχές τον κατηγορούν ότι είναι μέλος της οργάνωσης των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα και ότι οργάνωσε επιθέσεις αυτοκτονίας τον Μάρτιο του 2002. Χάλεντ Αμπού Νέζμεχ. Μέλος των Παλαιστινιακών Υπηρεσιών Πληροφοριών. Ράμι αλ Κάμελ, μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα. Μοχάμαντ Μουχάνα, στέλεχος των Παλαιστινιακών Υπηρεσιών Πληροφοριών. Ααναν Χάμις, μέλος της Φατάχ. Χαλίλ Αμπντάλα, μέλος της Φατάχ. Αχμαντ Χαμάμρα, μέλος της Φατάχ. Ιμπραήμ Μοχάμαντ Σάλεμ Αμπαγιάτ. Γεννήθηκε το 1961 στη Βηθλεέμ. Το Ισραήλ τον κατηγορεί ότι είναι στέλεχος της Χαμάς και ότι έχει διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες. Αζίζ Ζουμπράνε. Γεννήθηκε το 1971 στη Βηθλεέμ. Κατηγορείται ότι είναι στέλεχος της Χαμάς και για την κατασκευή όπλων για τη διενέργεια επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ. Μάμντουχ Αλ Ουαρντίγιανε, μέλος της Χαμάς.

    Η εκκένωση του Ναού της Γεννήσεως

    Η πολιορκία του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ ήρθη σήμερα το πρωί. Ενας-ένας, οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να εξέρχονται από το Ναό στις 7.00 (ώρα Ελλάδας), κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας.

    Αρχικά εξήλθαν οι 13 Παλαιστίνιοι συνοδευόμενοι από μοναχούς και αφού πέρασαν από έναν ανιχνευτή μετάλλων και ελέγχθηκαν από τους στρατιώτες, επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία που βρίσκονταν έξω από το ναό και μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος με προορισμό την Κύπρο, όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινώς.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι οι 13 θα μείνουν στην Κύπρο προσωρινώς, μέχρι να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ποιες χώρες θα τους δεχθούν.

    Αμέσως μετά, αποχώρησαν από την εκκλησία οι 26 Παλαιστίνιοι που μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη Λωρίδα της Γάζας, για να δικαστούν.

    Οι τελευταίοι 84 Παλαιστίνιοι έγκλειστοι τους οποίους οι Ισραηλινοί θεωρούν αθώους, αποχώρησαν μετά από απλό έλεγχο των ταυτοτήτων τους από τους στρατιώτες. Η αποχώρηση του συνόλου των εγκλείστων κράτησε περίπου τρεις ώρες.

    Ο Ισραηλινός ταξίαρχος Εϊβάλ Γκίλαντι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη για την άρση του αποκλεισμού του Ναού της Γεννήσεως,στη Βηθλέεμ. ''Επιλέξαμε τον ειρηνικό δρόμο για την επίλυση της κρίσης'' σημείωσε ο ταξίαρχος Γκίλαντι.

    [09] Μ.Βρετανία: Νέο σιδηροδρομικό ατύχημα

    10/5/2002 6:46:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 15 τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι 70 ελαφρά είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός εκτροχιασμού επιβατικής αμαξοστοιχίας στο Χέρτφορντσάιρ, βόρεια του Λονδίνου. Πρόκειται για την αμαξοστοιχία εξπρές, που εκτελούσε το δρομολόγιο Λονδίνο -Νόρφολκ, και είχε ξεκινήσει απο το σταθμό Κινγκς Κρος. Το τραίνο εκτροχιάστηκε κοντά στο Πότερς Μπαρ, για αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής λόγο. Τρία βαγόνια αποκόπηκαν απο το συρμό και άλλο ένα προσέκρουσε στην πλατφόρμα του σταθμού. Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά παρόμοιων δυστυχημάτων, στους βρετανικούς σιδηροδρόμους, που κάποτε αποτελούσαν το καμάρι της Αγγλίας.

    [10] Διαψεύδει τα περί παραίτησης ο Ετζεβίτ

    10/5/2002 2:03:00 μμ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, 77 ετών, διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και αποκλείει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί σε συνεντεύξεις του που δημοσιεύονται σήμερα στον τουρκικό τύπο. "Αποκλείεται να αποσυρθώ. Η κατάσταση της υγείας μου είναι καλή. Συνεχίζω την εργασία μου", δήλωσε στην εφημερίδα Μιλιέτ από την κατοικία του όπου ξεκουράζεται μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο το περασμένο σαββατοκύριακο, ενώ σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα Σαμπάχ ο Μπουλέντ Ετζεβίτ δηλώνει ότι η αποχώρησή του θα οδηγούσε σε μακρά αναζήτηση νέας κυβέρνησης γεγονός που θα υπονόμευε το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης το οποίο η Τουρκία εφαρμόζει υπό την αιγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    "Εχουμε επιτύχει επιτέλους θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών μας τα δύο τελελυταία χρόνια για τη βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας. Οσα έχουμε επιτύχει θα χανόντουσαν. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να προχωρήσω σε αλλαγή κυβέρνησης και να προκαλέσω μία σειρά από απρόβλεπτα γεγονότα", λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ προσθέτει ότι δεν πάσχει από ανίατη νόσο και ότι είναι σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, τονίζοντας ότι η ηλικία του αποτελεί εγγύηση εμπειρίας.

    [11] Μικρή μείωση του πληθωρισμού

    Πηγή: NET 105,8 fm 10/5/2002 3:18:00 μμ

    Ελαφρά υποχώρηση στο 3,8% σημείωσε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός, έναντι του 4% που είχε διαμορφωθεί τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η παραμονή του πληθωρισμού σε αυτά τα επίπεδα οφείλεται στις αυξημένες σε σχέση με πέρυσι τιμές που είχαν τα φρούτα και τα λαχανικά, τα τσιγάρα, τα εισιτήρια των αεροπλάνων, καθώς και σε αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στα είδη ένδυσης και υπόδυσης.

    [12] Τέλος ο Μαρκαριάν από τον Παναθηναϊκό

    10/5/2002 2:16:00 μμ

    Παρελθόν για την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού αποτελεί από σήμερα ο Σέρτζιο Μαρκαριάν. Ο Παραγουανός προπονητής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να συνεχίσει στο "τιμόνι" των "πρασίνων", προτάσοντας ως βασική αιτία την κούραση, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά τον έχει καταβάλει. Ο Μαρκαριάν, αφού ευχαρίστησε όλους όσους στάθηκαν στο πλευρό τους τις 129 ημέρες που βρέθηκε στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ξεκαθάρισε ότι εδώ και περίπου ένα μήνα είχε δώσει το "πράσινο" φως στη διοίκηση προκειμένου να ξεκινήσει επαφές με άλλους προπονητές, διευκρίνισε ωστόσο ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αγγελος Φιλιππίδης περίμενε μέχρι χθες το βράδυ την οριστική απάντησή του.

    [13] Υπέρταση: Ο ύπουλος εχθρός του ανθρώπου

    10/5/2002 10:37:00 πμ

    "Σιωπηλός δολοφόνος" και "κλέφτης της ζωής" είναι μόνο δύο από τους πολλούς χαρακτηρισμούς της υπέρτασης, ενός από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας των σύγχρονων κοινωνιών. Η πάθηση μπορεί να δρα "ύπουλα" για 15-20 χρόνια, χωρίς κάποια συμπτώματα που να προδίδουν την ύπαρξή της, επιβαρύνοντας το καρδιαγγειακό σύστημα και οδηγώντας το άτομο ολοένα και πιο κοντά στο έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακόμα και στον ίδιον το θάνατο!

    Ανακάλυψη νέου φαρμάκου

    Οι κ.κ. Μανώλης, Τούτουζας

    και Παπαδημητρίου

    Για πολλές δεκαετίες η υπέρταση βρισκόταν στη "σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού", καθώς γιατροί και ασθενείς παραγνώριζαν τη σημασία της για το καρδιαγγειακό σύστημα.

    Μύθος που τα τελευταία χρόνια καταρρίφθηκε σα "χάρτινος πύργος", καθώς είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η υπέρταση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης, αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου, εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων.

    Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με τους αγχώδεις ρυθμούς του σύγχρονου τρόπου ζωής και την κακή διατροφή που μαστίζουν τις δυτικές κοινωνίες, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη φαρμακευτικής θεραπείας της υπέρτασης. Κάτι που σήμερα είναι πιο εύκολο και αποτελεσματικό από ποτέ, καθώς τα νεότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι μια πρωτοποριακή γενιά φαρμάκων.

    Οπως επισημαίνουν και επιστήμονες που συμμετέχουν στο 17ο διεθνές συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν αύριο, οι ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτασίνης II, με κυριότερο εκπρόσωπο την ουσία λοσαρτάνη (COZAAR), επιτυγχάνουν όχι μόνο την αποτελεσματική μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά και της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που αυτή συνεπάγεται.

    Ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας, ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Τζωρτζτάουν των Η.Π.Α Βασίλης Παπαδημητρίου και ο υπεύθυνος του Αντιυπερτασικού Ιατρείου και Ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά Αθανάσιος Μανώλης, έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της μεγάλης, διεθνούς κλινικής μελέτης LIFE (Losartan Intervention For Endpoint Reduction), που αλλάζουν θεαματικά το τοπίο στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.

    Μείωση των ποσοστών νοσηρότητας και θνησιμότητας

    Αναφερόμενος στα νέα δεδομένα, ο κ. Βασίλης Παπαδημητρίου, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς ερευνητές της μελέτης LIFE, τόνισε ότι η λοσαρτάνη είναι η πρώτη ουσία που έδειξε να υπερέχει έναντι του κλασικού αντιυπερτασικού ατενολόλη (β-αναστολέα) στη μείωση του συνδυασμένου κινδύνου καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας, ενώ αποδείχθηκε ότι ελαττώνει κατά 25% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με την ατενολόλη σε ασθενείς με αυξημένη αρτηριακή πίεση.

    Η μελέτη κατέδειξε ότι με τη λοσαρτάνη ο συνδυασμένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας (συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων) ελαττώθηκε κατά 13%, ενώ η μελέτη RENAAL απέδειξε ότι η χορήγηση της ουσίας σε διαβητικούς ασθενείς με νεφροπάθεια μείωσε κατά 28% τον κίνδυνο μετάβασης σε τελικό στάδιο νεφρικής νόσου (αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση).

    Η διεθνής, πολυκεντρική μελέτη LIFE (Losartan Intervention For Endpoint Reduction) περιέλαβε δείγμα 9.193 ασθενών από τη Σκανδιναβία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, οι οποίοι είχαν ανάγκη αγωγής για την αντιμετώπιση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Οι ασθενείς αυτοί είχαν, επιπλέον, διογκωμένη καρδιά ή υπερτροφία αριστερής κοιλίας, μια κοινή επιπλοκή της μακροχρόνιας υπέρτασης.

    Στα μεγάλα οφέλη της αντιυπερτασικής αγωγής αναφέρθηκε και ο υπεύθυνος Αντιυπερτασικού Ιατρείου &amp; Ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά, Αθανάσιος Μανώλης. Οπως επεσήμανε, με τη μελέτη LIFE η λοσαρτάνη είναι το μοναδικό φάρμακο που έδειξε ανώτερα οφέλη από την ατενολόλη στη μείωση του συνδυασμένου κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου, εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων.

    Για πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι η θεραπεία με λοσαρτάνη ήταν καλύτερη από τη χρήση β-αναστολέα (ατενολόλη) στη μείωση του συνδυασμένου κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο ή θάνατο, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

    Περιγράφοντας την πάθηση, ο κ. Μανώλης τόνισε ότι η υπέρταση αναγκάζει το καρδιαγγειακό σύστημα να δουλεύει πιο σκληρά, γεγονός το οποίο οδηγεί σε βλάβες των αγγείων σε ολόκληρο το σώμα και στην ίδια την καρδιά.

    Είναι χαρακτηριστικό, είπε ο καθηγητής, ότι περίπου 30.000.000 Ευρωπαίοι παρουσιάζουν μια σοβαρή δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας, ενώ στην Ευρώπη, τη Β. Αμερική, την Αυστραλία και την Κίνα πέντε στους 1000 άνδρες και μια στις 1000 γυναίκες πλήττονται σε κάποια στιγμή της ζωής τους από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

    Εξίσου σοβαρός είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς τα τελευταία αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου, μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. Είναι ενδεικτικό ότι στις Η.Π.Α. κάθε 53 δευτερόλεπτα εκδηλώνεται ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ κάθε 3,1 λεπτά κάποιος άνθρωπος πεθαίνει από αυτό. Καθοριστικό ρόλο και εδώ παίζει η υπέρταση, καθώς τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μια αύξηση κατά 34% των εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με αυξημένη αρτηριακή πίεση.

    [14] Ο ''Ζορμπάς'' ταξιδεύει στην Αυστραλία

    10/5/2002 12:59:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    "Πρόκειται για την μεγαλύτερη μετακίνηση θιάσου στα παγκόσμια χρονικά και μάλιστα σε τόσο μεγάλη απόσταση. Η επιλογή της Αυστραλίας δεν έγινε τυχαία. Καταρχήν, είναι η προηγούμενη διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ η παρουσία του Ελληνισμού σε αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και -τέλος- γιατί θεωρούμε ότι απευθυνόμαστε σ' ένα απαιτητικό κοινό. Με το τόλμημά μας αυτό, θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε ώριμοι να παρουσιάσουμε στο ελληνικό και μη κοινό ότι έχουμε θέση ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα του χώρου του κλασσικού θεάτρου, μουσικής και χορού". Με αυτά τα λόγια ο Λουκάς Καρυτινός, καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής, παρουσίασε τα σχέδια για την παρουσίαση του μπαλέτου "Ζορμπάς" -βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη με μουσική Μίκη Θεοδωράκη- από τις 18 έως 25 Μαΐου, στη Μελβούρνη, την Αδελαΐδα και το Σίδνεϊ.

    Μιλώντας για την περιοδεία στην Αυστραλία, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004, ο κ. Καρυτινός επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    "Ζητήσαμε από την Οργανωτική Επιτροπή της Ολυμπιάδας να επισκεφθούμε την Αυστραλία με το "Ζορμπά", γιατί, όντως, μόνο η ελληνική ψυχή, μόνο οι Έλληνες μπορούν να νιώσουν και να αποδώσουν το μεγαλείο του έργου αυτού.

    Μη ξεχνάτε ότι είναι το μόνο έργο παγκοσμίως, που μπορεί να ξεσηκώσει το κοινό κάθε εθνικότητας από το πρώτο λεπτό της παράστασης. Είμαστε υπερήφανοι γι' αυτή τη δουλειά. Μια δουλειά, που θα παρουσιαστεί στο κοινό της Αυστραλίας από το μεγαλύτερο σύγχρονο μπαλέτο και που είναι ελληνικό!

    Εύχομαι οι παραστάσεις στην Αυστραλία να δώσουν στους Έλληνες της Αυστραλίας ένα ακόμα λόγο να νιώθουν περήφανοι για την καταγωγή τους".

    [15] Κινητά τηλέφωνα μίας χρήσης!

    10/5/2002 1:10:00 μμ

    Πρώτα ήταν οι ...πάνες μίας χρήσης. Μετά βγήκαν οι φωτογραφικές μηχανές μίας χρήσης. Τώρα, η αμερικανική εταιρεία Hop-On ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά τα κινητά τηλέφωνα μίας χρήσης... Συμφώνησε μάλιστα με την εταιρεία Ίντελ για την αγορά των αναγκαίων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Η Ίντελ, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ημιαγωγών στον κόσμο διατηρεί μια μικρή εταιρεία παραγωγής κυκλωμάτων δεύτερης γενιάς και είναι ιδιαιτέρως χαρούμενη που θα πωλήσει αυτά τα προϊόντα που είναι παλαιότερης τεχνολογίας. Το νέο προϊόν θα προωθηθεί αρχικώς στις αγορές των ΗΠΑ και της νότιας Αμερικής ανέφερε εκπρόσωπος της Hop-On. Τα ανακυκλώσιμα κινητά της Hop-on θα περιέχουν μία ώρα προπληρωμένου χρόνου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 May 2002 - 16:55:09 UTC