Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπροστά η Ντόρα, αλλά θα πάει σε β΄γύρο
  • [02] Στη Ροδόπη η Βάσω Παπανδρέου
  • [03] Αποχή ΚΕΠ από τις δημοτικές εκλογές
  • [04] Εκλογές δικαστών-εισαγγελέων
  • [05] Βούλγαροι πωλούσαν μωρά στην Ελλάδα
  • [06] Ασαφής η τύχη των 13 Παλαιστινίων
  • [07] Αναγνωρίστηκε το πτώμα του Περλ
  • [08] Στο νοσοκομείο ο Ετζεβίτ
  • [09] Διάσκεψη κορυφής ΕΕ και Λ. Αμερικής
  • [10] Ελεύθερη η Κολομβιανή δημοσιογράφος
  • [11] Ανατολικό Τιμόρ: επιτέλους ανεξαρτητο
  • [12] Ο Οσάμα ζει, λέει ο μουλάς Ομάρ
  • [13] Χρηματοδότηση του ΙΚΑ από το δημόσιο
  • [14] Εντοπίστηκαν κλεμμένοι πίνακες
  • [15] Φυγόδικοι παραδίνονται ενόψει... Μουντιάλ!

    [01] Μπροστά η Ντόρα, αλλά θα πάει σε β΄γύρο

    18/5/2002 3:05:00 μμ

    Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η μάχη για τη δημαρχεία της Αθήνας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Taylor Nelson Sofres Metrisis που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Επενδυτής η Ντόρα Μπακογιάννη προηγείται 8 μονάδες έναντι του Χρήστου Παπουτσή. Στη πρόθεση ψήφου το 37,8 % των Αθηναίων τάσσεται υπέρ της ΝΔ και το 30,9 % υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Στη Ροδόπη η Βάσω Παπανδρέου

    18/5/2002 4:58:00 μμ

    Τέσσερα τραυματισμένα πουλιά που αποθεραπεύτηκαν στό κέντρο περίθαλψης της Αίγινας, άφησε ελεύθερα σημερα στή λίμνη Βισθονίδα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου. Νωρίτερα η κυρία Παπανδρέου επισκέφτηκε ενα ελληνικό μουσουλμανικό χωριό, όπου θεμελίωσε το Ιάσιο φράγμα, ένα από τα δεκάδες, που θα συμβάλουν στήν ανάπτυξη της γεωργίας στή Θράκη. Τέλος η υπουργός επιθεώρησε τα έργα στην Εγνατία Οδό , από την Καβάλα μέχρι και τους Κήπους Έβρου, και δήλωσε ότι το έργο θα έχει παραδοθεί έως τα τέλη του 2004 .

    [03] Αποχή ΚΕΠ από τις δημοτικές εκλογές

    Πηγή: NET 105,8 fm 18/5/2002 2:02:00 μμ

    Το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών δεν θα έχει συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές καθώς ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι οι εθνικές. Κατά συνέπεια απελευθερώνει τα στελέχη του να ψηφίσουν τους ικανότερους υποψηφίους. Μόνο στην Αθήνα, επειδή ο κ.Αβραμόπουλος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά την μακρά θητεία του, θα χειριστεί ο ίδιος προσωπικά το θέμα των υποψηφίων. Αυτά διευκρίνισε το πρωί κατά την κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος ο πρόεδρος του ΚΕΠ Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε επίσης ότι σήμερα υπάρχει μία επικίνδυνη πολιτική ρευστότητα και ότι η πρόσφατη έκκληση της κυβέρνησης για εθνική ομοψυχία τη ζητά το ΚΕΠ εδώ και χρόνια.

    Υπογράμμισε ότι η πρώιμη προεκλογική περίοδος δημιούργησε σύγχυση στο εκλογικό σώμα αλλά και δυσχεραίνει εμφανώς το κυβερνητικό έργο. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, πρόσθεσε ο ίδιος, κινδυνεύει ακόμη και ο θεσμός του ΑΣΕΠ.

    Ο κ.Αβραμόπουλος παραδέχτηκε ότι το ΚΕΠ έχει κάποια οικονομικά προβλήματα και τόνισε ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι πόροι του είναι διαφανείς καθώς έχουν επιλέξει να μην έχουν οικονομικές εξαρτήσεις.

    [04] Εκλογές δικαστών-εισαγγελέων

    18/5/2002 11:56:00 πμ

    Νέο δεκαπενταμελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΔΕ για την ερχόμενη διετία καλούνται να εκλέξουν αύριο, στην Θεσσαλονίκη και στα περιφερειακά δικαστήρια, τα μέλη της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων. Στις 28 Μαΐου, εκλογές θα διεξαχθούν στα δικαστήρια των Αθηνών και του Πειραιά.

    [05] Βούλγαροι πωλούσαν μωρά στην Ελλάδα

    18/5/2002 5:30:00 μμ

    Εγκληματική σπείρα αγοραπωλησίας βρεφών, που δρούσε ανενόχλητη για πάνω από 5 χρόνια σε Ελλάδα και Βουλγαρία εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές της Φιλιππούπολης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας συνελήφθη η μουσουλμάνα Γίνκα Σ. 31 ετών, κάτοικος της πόλης Αϊτός στη νοτιοανατολική Βουλγαρία και ο ξάδερφος της, τη στιγμή, που διοργάνωναν τη μεταφορά δύο νεαρών τσιγγάνων σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, των οποίων τα μελλοντικά νεογέννητα θα υιοθετούνταν από άτεκνες ελληνικές οικογένειες.

    Πούλησαν πάνω από 10 μωρά σε 6 χρόνια

    Πρόκειται για ένα άριστα οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο, που δρούσε πέντε με έξι χρόνια και πουλούσε τα μωρά έναντι δέκα με δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ, δήλωσε στο ΑΠΕ η εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών της Φιλιππούπολης Μπριγκίτα Ντεκάλο, η οποία ανέφερε ότι για την υπόθεση έχει ειδοποιηθεί η Ιντερπόλ.

    Η ιστορία ξεκίνησε εδώ και μερικές εβδομάδες όταν η Γίνκα Σ. επιχείρησε τη "στρατολόγηση" δύο μελλοντικών μητέρων από χωριά της κεντρικής Βουλγαρίας.

    Οπως συνηθίζεται στους κόλπους των τσιγγάνων, η συνεννόηση έγινε με τους συζύγους των πολυτέκνων Τότκα Ρ., 35 ετών και Ελένη Π., 30 ετών, οι οποίες εγκαταστάθηκαν σε μοτέλ κοντά στη Φιλιππούπολη. Οι δυο γυναίκες όμως άλλαξαν γνώμη και ζήτησαν να γυρίσουν στα σπίτια τους.

    Η Γίνκα Σ., τις κλείδωσε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου για τρεις ολόκληρες ημέρες και η αποκάλυψη του κυκλώματος έγινε την περασμένη Τετάρτη, όταν η μια από τις γυναίκες κατάφερε να βγει από το δωμάτιο και να ειδοποιήσει αμέσως τις αστυνομικές αρχές.

    Στη συνέχεια μετά από άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών συνελήφθησαν η Γίνκα Σ. και ο συνένοχός της.

    Αστυνομικές πηγές αναφέρουν στον σημερινό βουλγαρικό Τύπο, που δίνει μεγάλη διάσταση στο θέμα, ότι έχουν πουληθεί από αυτό το κύκλωμα περισσότερα από δέκα παιδιά.

    [06] Ασαφής η τύχη των 13 Παλαιστινίων

    18/5/2002 1:32:00 μμ

    Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Πικέ δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν ακόμη φθάσει σε συμφωνία για την κατανομή των 13 Παλαιστινίων που απελάθηκαν από το Ισραήλ, παρότι χθες οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 15 είχαν ανακοινώσει στις Βρυξέλλες ότι κατέληξαν σε σχετική συμφωνία. Παράλληλα, αδύνατο χαρακτήρισε χθες ο Γιάσερ Αραφάτ το ενδεχόμενο διεξαγωγής ελεύθερων παλαιστινιακών εκλογών έως ότου τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

    Ειδική άδεια παραμονής με ιδιότυπο νομικό καθεστώς

    "Ειδική άδεια παραμονής" με ένα ιδιότυπο νομικό καθεστώς "προσωρινής ανθρωπιστικής προστασίας", χωρίς δικαίωμα μετακίνησης μέσα στην ΕΕ, θα έχουν οι 13 Παλαιστίνιοι που φιλοξενούνται προσωρινά στην Κύπρο, όπως αποφάσισαν χθες οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των "15". Το Συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων θα συνέλθει εκ νέου την προσεχή Τρίτη, οπότε και αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

    Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξήγησε ότι η διαμονή των 13 Παλαιστινίων σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, έπειτα από ισραηλινό διάβημα στην Ε.Ε. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η ιταλική κυβέρνηση συναινεί να υποδεχθεί έναν ως τρεις Παλαιστίνιους και ότι ο τελικός αριθμός δεν θα διαφοροποιήσει τα μέτρα ασφάλειας που θα ληφθούν από την κυβέρνηση του.

    Ερωτηματικά γεννά η νέα δήλωση Αραφάτ

    Αδύνατο χαρακτήρισε χθες ο Γιάσερ Αραφάτ το ενδεχόμενο διεξαγωγής ελεύθερων παλαιστινιακών εκλογών έως ότου τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, δύο μόλις ημέρες μετά την εξαγγελία του περί άμεσων μεταρρυθμίσεων στην Παλαιστινιακή Αρχή, υπό το βάρος των πιέσεων της διεθνούς κοινότητας. Ωστόσο, από τη σχετική δήλωση του Αραφάτ δεν καθίσταται σαφές εάν υπαναχωρεί από τη δέσμευσή του περί ριζικής αναδιάρθρωσης της Παλαιστινιακής Αρχής μέσω διενέργειας εκλογών σε επίπεδο διοίκησης, υπουργείων και υπηρεσιών ασφαλείας ή εάν εκτιμά πως οποιαδήποτε ψηφοφορία υπό ισραηλινή στρατιωτική απειλή δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρως ελεύθερη.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφο πότε εκτιμά πως μπορεί να πραγματοποιηθούν ελεύθερες εκλογές για τους Παλαιστίνιους, ο Γιάσερ Αραφάτ απάντησε "αμέσως μόλις τελειώσουμε με αυτή την κατοχή στη γη μας". Η δήλωση του Παλαιστίνιου ηγέτη έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση, ωστόσο ανώτατοι σύμβουλοι και συνεργάτες του δεν ήταν διαθέσιμοι να προβούν σε σχόλια ή διευκρινίσεις.

    Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανέφερε πως εντός της ημέρας θα έχει συνάντηση με τον Γιάσερ Αραφάτ προκειμένου να διευκρινιστεί η σχετική δήλωση. Αλλωστε, την Πέμπτη τα μέλη του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου κατέθεσαν στον Γιάσερ Αραφάτ πρόταση περί της έγκρισης της διεξαγωγής γενικών και προεδρικών εκλογών έως τις αρχές του 2003.

    [07] Αναγνωρίστηκε το πτώμα του Περλ

    18/5/2002 3:11:00 μμ

    Στον Ντάνιελ Περλ, τον δολοφονημένο αμερικανό δημοσιογράφο της Ουώλ Στρητ Τζέρναλ Ντάνιελ Πέρλ, ανήκει σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ιατρικών αναλύσεων το πτώμα που βρέθηκε χθες στο Καράτσι.

    Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο πηγές του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μετέδωσε ότι θα πραγματοποιθεί μία ακόμη ανάλυση γενετικών στοιχείων για να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα των ιατρικών αναλύσεων.

    Οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, ότι ανακάλυψαν ένα αποκεφαλισμένο και διαμελισμένο πτώμα, θαμμένο στο Γκουλζάρ-ε-Χιζρί, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του Καράτσι, σε τοποθεσία όπου πιστεύεται ότι κρατούνταν μέχρι τη δολοφονία του ο αμερικανός δημοσιογράφος.

    [08] Στο νοσοκομείο ο Ετζεβίτ

    Πηγή: ΝΕΤ 18/5/2002 6:18:00 μμ

    Πληθαίνουν καθημερινά οι φήμες για το επερχόμενο πολιτικό κενό, στην κυβέρνηση της Τουρκίας. Και μάλιστα εν μέσω πληροφοριών για απειλούμενη τρομοκρατική ενέργεια. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ με νέα σημερινή του ανακοίνωση υπερασπίστηκε ξανά την απόφασή του να μην μπει αμέσως στο νοσοκομείο.

    "Κάποιοι θα έβγαζαν σενάρια που θα έβλαπταν την οικονομία", υποστήριξε ο Ετζεβίτ, που εισήχθη χθες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αγκυρας με σπασμένο πλευρό και αρχόμενη θρομβοβλεβίτιδα ενώ βρίσκεται ήδη σε φάση ανάρρωσης, όπως ανακοινώθηκε μετά και τη σημερινή εξέταση.

    Οι υπουργοί του κυβερνητικού συνασπισμού καθησυχάζουν τους πολίτες, πως ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντα του μέσα από το νοσοκομείο. Ομως ο τουρκικός Τύπος μιλά πλέον ανοικτά: "Αρχίζουν οι μέρες χωρίς Ετζεβίτ", ήταν ο τίτλος του κύριου άρθρου της "Μιλιγιέτ" σήμερα.

    [09] Διάσκεψη κορυφής ΕΕ και Λ. Αμερικής

    18/5/2002 1:10:00 μμ

    Η ενδυνάμωση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, καθώς και η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας ήταν τα κορυφαία θέματα της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής που ολοκληρώνεται αυτήν την ώρα στην Μαδρίτη.

    "Η τρομοκρατία, η φτώχεια, η υπανάπτυξη και τα ναρκωτικά είναι προβλήματα που συνδέονται άμεσα και πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο", τόνισε από τη Μαδρίτη ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος εκπροσωπεί τη χώρα μας στη σύνοδο κορυφής.

    Τον ρόλο της Ελλάδας στην ευαίσθητη περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης αναγνώρισαν τόσο οι εκπρόσωποι των κρατών της Λατινικής Αμερικής όσο και οι κοινοτικοί εταίροι, υπογραμμίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΝΕΤ 105,8 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    [10] Ελεύθερη η Κολομβιανή δημοσιογράφος

    Πηγή: ΑΠΕ 18/5/2002 11:44:00 πμ

    Η Νίντια Αλβάρες, η δημοσιογράφος της κολομβιανής εφημερίδας "Hoy", η οποία είχε απαχθεί την περασμένη Πέμπτη μαζί με τον συνάδελφο της, Ραμόν Βάσκες, από τους αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) αφέθηκε χθες ελεύθερη. Η 25χρονη Αλβάρες ανακοίνωσε η ίδια την απελευθέρωση της. Οι αντάρτες την άφησαν σε μια αγροτική περιοχή της πόλης Φουντασιόν, στην περιφέρεια Μαγκνταλένα, κοντά στο σημείο απ' όπου την είχαν απαγάγει.

    Ο Βάσκες, 48 ετών, ο οδηγός των δύο δημοσιογράφων, ο Βλαντιμίρ Ρεμπογέντο και άλλοις τρεις άνδρες κρατούνται ακόμη από τους αντάρτες. Η Αλβάρες δεν διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους την απήγαγαν, ούτε γιατί την άφησαν ελεύθερη, τόνισε όμως ότι όλοι οι υπόλοιποι όμηροι είναι καλά στην υγεία τους.

    [11] Ανατολικό Τιμόρ: επιτέλους ανεξαρτητο

    18/5/2002 5:44:00 μμ

    Ζανάνα Γκουσμάο

    Το πολύπαθο Ανατολικό Τιμόρ από αύριο Κυριακή θα είναι το νεώτερο κράτος του πλανήτη. Η χώρα θα αποκτήσει την ανεξαρτησία της μετά από 24 χρόνια ινδονησιακής, συχνά αιματηρής, κατοχής και 400 χρόνια πορτογαλικής αποικιοκρατίας. Το Ανατολικό Τιμόρ είναι το πιο φτωχό κράτος της Ασίας και από τα φτωχότερα του κόσμου με μέσο μικτό ετήσιο εισόδημα για κάθε πολίτη του μόλις 478 δολάρια ΗΠΑ. Ο πληθυσμός του ανέρχεται στις 784.000 (και άλλες 50 χιλιάδες στο εξωτερικό) ενώ ο μέσος όρος ζωής είναι μόλις τα 57 χρόνια. Τρεις τους τέσσερις κατοίκους του Ανατολικού Τιμόρ ζουν ακόμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και το 50% είναι αναλφάβητοι.

    Στο πετρέλαιο θα στηριχθεί η οικονομία

    Πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ ανακηρύχθηκε πριν από λίγες εβδομάδες ο πρώην ηγέτης των ανταρτών Ζανάνα Γκουσμάο.

    Η οικονομία του νέου κράτους αναμένεται να στηριχθεί σε ένα μεγάλο βαθμό στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη θάλασσα του Ανατολικού Τιμόρ.

    Η επίσημη συμφωνία για την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα υπογραφεί τη Δευτέρα, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Ανατολικού Τιμόρ.

    "Υπάρχουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 90% των εσόδων από την εκμετάλλευση των πηγών αυτών θα το καρπωθεί το Ανατολικό Τιμόρ", υποστήριξε ο Αυστραλός υπουργός των Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    [12] Ο Οσάμα ζει, λέει ο μουλάς Ομάρ

    18/5/2002 2:45:00 μμ

    "Ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι ζωντανός". Αυτό διατείνεται ο ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Μοχάμαντ Ομαρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας "Ασρακ αλ Αουσατ". Ο Ομάρ ισχυρίζεται ότι αυτό προκαλεί άγχος στον αμερικανό πρόεδρο Μπους, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα τον σκοτώσει. Οι σύνθηκες κάτω από τις οποίες δόθηκε η συνέντευξη παραμένουν αδιευκρίνιστες, αφού σύμφωνα με την εφημερίδα, δόθηκε μεν στο Αφγανιστάν, μέσω συνεργάτη του ηγέτη των Ταλιμπάν, δεν δημοσιεύονται όμως πρόσφατες φωτογραφίες του μουλά Ομαρ, ενώ δεν διευκρινίζεται και ο τόπος όπου δόθηκε η συνέντευξη.

    Απειλεί το Λευκό Οίκο ο Ομάρ

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η συνέντευξη θα δημοσιευθεί και στην ηλεκτρονική διεύθυνση των Ταλιμπάν στο Ιντερνετ, η οποία επίσης δεν διευκρινίζεται.

    Ο μουλάς Ομαρ , ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα εξακολουθεί να κρύβεται στα βουνά του Αφγανιστάν, δηλώνει ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ουάσινγκτον εναντίον της χώρας του δεν έχει τελειώσει και προειδοποιεί ότι "η φωτιά θα φθάσει στον Λευκό Οίκο, το στρατηγείο της αδικίας και της τυραννίας. Το μέλλον της Αμερικής στη Αφγανιστάν είναι φωτιά, κόλαση και καταστροφή, όπως έγινε με τη Σοβιετική Ενωση και με τη βρετανική κατοχή".

    Πάντως ένας τοπικός κυβερνήτης και ένας πολέμαρχος από τις περιοχές του ανατολικού Αφγανιστάν, όπου πιστευόταν ότι κρύβονταν έως πρόσφατα ο μουλάς Ομαρ και ο Οσάμα μπιν Λάντεν, δήλωσαν ότι οι δύο καταζητούμενοι είναι πιθανόν να ζουν στο γειτονικό Πακιστάν.

    [13] Χρηματοδότηση του ΙΚΑ από το δημόσιο

    18/5/2002 1:12:00 μμ

    Σε συμφωνία κατέληξαν χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας με τη ΓΣΕΕ για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναλάβει το δημόσιο την οφειλή του ΙΚΑ ύψους 1,3 τρις δρχ. προς τους Οργανισμούς. Η χρηματοδότηση του ΙΚΑ με το 1% του ΑΕΠ κρίθηκε επαρκής αλλά σε κάθε περίπτωση θα προβλέπεται και ρήτρα πλεονασματικής λειτουργίας. Η πρόταση αυτή σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη διασφαλίζει για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος μια μακροχρόνια και αξιόπιστη χρηματοδότηση.

    Χριστοδουλάκης: Λύνουμε οριστικά το ζήτημα της χρηματοδότησης

    Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χριστοδουλάκης εξήγγειλε ότι το δημόσιο θα αναλάβει να διαγράψει υποχρεώσεις του ΙΚΑ προς το δημόσιο ύψους 1,7 τρισ. δρχ., ενώ ταυτόχρονα θα χορηγήσει στο ίδρυμα ένα ποσόν της τάξης του 1,3 τρισ. δρχ. ώστε να καλύψει παλαιότερες υποχρεώσεις του δημοσίου. Συνολικά έτσι, κατά τον κ. Χριστοδουλάκη, το ΙΚΑ θα ωφεληθεί από το δημόσιο με ένα ποσόν της τάξης των 3 τρισ. δρχ.

    Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομίας δεσμεύτηκε ότι στον επόμενο προϋπολογισμό θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους του ΙΚΑ προς τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, τον ΟΑΕΔ, τον ΛΑΕΚ κλπ. Πρόκειται για ένα ποσόν που υπερβαίνει τα 500 δισ. δρχ. και που η κάλυψή του αποτελεί βασικό αίτημα των συνδικάτων.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης έκανε λόγο για την προοπτική μιας εθνικής κοινωνικής ασφαλιστικής συμφωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα με όλους τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να αποτυπωθεί αυτή η συμφωνία η οποία εν συνεχεία θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου.

    Διίστανται οι απόψεις στα συνδικάτα

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για δημιουργική συζήτηση κατά την οποία τα συνδικάτα ζήτησαν τη διασφάλιση της πλεονασματικής λειτουργίας των ταμείων. Επιμείναμε, είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, στο αίτημα της ρήτρας που θα διασφαλίζει πλεονάσματα και ζητήσαμε να αποδοθούν στο ΙΚΑ εντόκως τα 1,3 τρισ. του κρατικού χρέους αλλά και να καλυφθεί η οφειλή του ΙΚΑ προς τους οργανισμούς.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον κ. Φλωρίδη για διευκρίνιση των οικονομικών μεγεθών αλλά και με τον υπουργό Εργασίας για διευκρίνιση των αλλαγών στις παραμετρικές αλλαγές του συστήματος (όρια ηλικίας, προϋποθέσεις συνταξιοδότησης κλπ). Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσυπογράψει η Συνομοσπονδία τη συμφωνία για το ασφαλιστικό.

    Πάντως, το ασφαλιστικό εξακολυθεί να διχάζει το συνδικαλιστικο κίνημα, καθώς από τη ΓΣΕΕ μόνο η ΠΑΣΚΕ πήγε σήμερα στο ραντεβού με τον υπουργό, ενώ οι άλλες παρατάξεις, μαζί με την ΑΔΕΔΥ προτείνουν να κηρυχθεί 24ωρη απεργία για τις 29 Μαίου.

    [14] Εντοπίστηκαν κλεμμένοι πίνακες

    18/5/2002 2:38:00 μμ

    Ενώ γίνονταν προετοιμασίες για να ''πωληθούν'' σε μεσίτες έργων τέχνης και να φυγαδευτούν πιθανώς στο εξωτερικό, εντοπίστηκαν την τελευταία στιγμή από τη γερμανική αστυνομία 9 κλεμμένοι πίνακες γνωστών εξπρεσιονιστών ζωγράφων (Νόλντε, Κίρσνερ, Χέκελ) και θα επιστραφούν άμεσα στο Μουσείο Ιστορίας Τέχνης του Βερολίνου ''Bruecke'', όπου και ανήκουν.

    Από την γερμανική αστυνομία το μόνο που ανακοινώθηκε προς το παρόν είναι ότι για την υπόθεση έγιναν οι συλλήψεις πέντε υπόπτων, που ήδη ανακρίνονται ώστε να διαλευκανθεί περαιτέρω η υπόθεση της κλοπής των πινάκων από δημόσιο χώρο σε πολυσύχναστο σημείο στην πρωτεύουσα, που ωστόσο φρουρείτο επαρκώς.

    [15] Φυγόδικοι παραδίνονται ενόψει... Μουντιάλ!

    Μπέττυ Σαβούρδου 18/5/2002 1:11:00 μμ

    Καταζητούμενοι-φανατικοί του ποδοσφαίρου έχουν αρχίσει να παραδίδονται σε αστυνομικά τμήματα της Μ. Βρετανίας με την ελπίδα να προλάβουν να εκτίσουν μικρής διάρκειας ποινής, ώστε να μπορέσουν να... παρακολουθήσουν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αναφέρουν σε χθεσινά τους φύλλα εφημερίδες της χώρας. Σύμφωνα με την "Evening Standard", στα πλαίσια της επιχείρησης "Κόκκινη Κάρτα", η αστυνομία του Χερτφορσάιρ, στα βόρεια του Λονδίνου, έστειλε ένα απλό μήνυμα σε εναγόμενους που δεν παρεβρίσκονται επανειλημμένα στο δικαστήριο: παραδοθείτε τώρα, αλλιώς θα εκτίσετε την ποινή σας κατά την περίοδο διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε κελί δίχως τηλεόραση!

    Ένας άνδρας ήδη προσήλθε, μαζί με μια τσάντα με τα προσωπικά του είδη, περιμένοντας να εκτίσει μικρή ποινή, δήλωσε αξιωματικός του προαναφερθέντος τμήματος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τους 296 παραλήπτες αυτής της επιστολής, 17 άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες όπως επίθεση και κλοπή έχουν ήδη προσέλθει σε τοπικά τμήματα, ενώ 10 ακόμη έχουν εμφανιστεί σε δικαστήρια για ακροαματικές διαδικασίες.

    Ωστόσο, ακόμα και όσοι καταζητούμενοι δεν είναι φανατικοί με την μπάλα δεν είναι "ασφαλείς". Αξιωματικοί αναφέρουν ότι η περίεργη αυτή αλληλογραφία είχε ως αποτέλεσμα να λάβουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το που μπορεί να κρύβονται.

    ΠΗΓΗ: Reuters


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 18 May 2002 - 16:53:54 UTC