Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναμενόμενα τα θέματα της πρώτης ημέρας
  • [02] Προβλήματα λόγω της νεροποντής
  • [03] Συναντήσεις και επαφές Παπουτσή - Μπακογιάννη
  • [04] Στην Κέρκυρα ο Κωστής Στεφανόπουλος
  • [05] Επίσκεψη Λοβέρδου στην Κύπρο
  • [06] Αύριο αναχωρούν από Κύπρο οι Παλαιστίνιοι
  • [07] Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στο Κασμίρ
  • [08] Συνάντηση ''κορυφής'' τρομοκρατών
  • [09] Εντείνεται η διένεξη ΗΠΑ-Κούβας
  • [10] Φιλιππίνες:Συσκότιση για εκατομμύρια κατοίκους
  • [11] Ετοιμη η Εθνική Συμφωνία για το ασφαλιστικό
  • [12] Συνάντηση Σημίτη - Αγγελοπούλου
  • [13] Σε απολογία οι επτά παίκτες του ντέρμπυ
  • [14] Φτωχός συγγενής η αστυνομία στην Αργεντινή

    [01] Αναμενόμενα τα θέματα της πρώτης ημέρας

    Πηγή: NET 105,8 fm 21/5/2002 12:07:00 μμ

    Χωρίς προβλήματα άνοιξε η αυλαία των Πανελλαδικών εξετάσεων για τους μαθητές του Ενιαίου Λυκείου, με θετικά τα πρώτα σχόλια των υποψηφίων που βγήκαν από τα εξεταστικά κέντρα. Οι μαθητές της Β' Λυκείου εξετάστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και εκείνοι της Γ' Λυκείου σε αυτό της Ιστορίας, θέματα τα οποία οι μαθητές χαρακτήρισαν αναμενόμενα. Στο ειδικό site της EΡΤ online www.ert.gr/exams2002 μπορείτε πρώτοι να ενημερωθείτε για τις λύσεις των θεμάτων.

    Το θέμα της Έκθεσης βασιζόταν σε ένα κείμενο του καθηγητή Πανεπιστημίου Γιώργου Κουμάντου και ζητούσε από τους μαθητές να συνδυάσουν την κριτική ικανότητα των εφήβων με την κοινωνία της πληροφορίας που καθορίζεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι ερωτήσεις της Ιστορίας της Γ' Λυκείου κάλυπταν μεγάλο φάσμα της εξεταστέας ύλης και όπως είπαν οι μαθητές οι απαντήσεις απαιτούσαν μεγάλη κριτική ικανότητα.

    Όπως είναι γνωστό, ως τα μέσα Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι βαθμολογίες και θα έχουν δοθεί στους τελειόφοιτους της Γ' Λυκείου τα δελτία συμμετοχής στην επιλογή, ενώ σύμφωνα με τους προγραμματισμούς του υπουργείου Παιδείας τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν τα ονόματα των επιτυχόντων και οι Βάσεις των Σχολών.

    Καλή επιτυχία στους 176.000 υποψηφίους ευχήθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θανάσης Τσουροπλής, ο οποίος επισκέφθηκε το 4ο λύκειο Ζωγράφου. "Τα θέματα δόθηκαν στην ώρα τους σε όλα τα σχολεία, και ήταν μέσα στη διδακτέα ύλη", τόνισε ο κ. Τσουροπλής μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 και υπογράμμισε ότι το υπουργείο έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων.

    Η ΕΡΤonline, για τρίτη συνεχή χρονιά βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους για εισαγωγή στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στο ειδικό site για τις Εξετάσεις 2002, www.ert.gr/exams2002 θα μπορείτε να βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα Ενιαία και Τεχνολογικά Λύκεια, οδηγίες προς τους υποψηφίους καθώς και τα θέματα και τις απαντήσεις τους, σε συνεργασία με το φροντιστήριο "Σύνολο".

    Η Ελληνική Ραδιοφωνία μέσω της ΝΕΤ 105,8 θα παρουσιάζει κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο από τις 13:30 έως τις 14:00 τις απαντήσεις και τις λύσεις όλων των μαθημάτων των Εξετάσεων.

    [02] Προβλήματα λόγω της νεροποντής

    Nίκος Μπορμπαντωνάκης 21/5/2002 4:42:00 μμ

    Ταλαιπώρησε πολλούς αθηναίους η ξαφνική νεροποντή που έπεσε στην πρωτεύουσα νωρίς το μεσημέρι, καθώς παρουσιάστηκε αυξημένη κίνηση σε πολλούς δρόμους και πλημμύρησαν αρκετά υπόγεια. Σύμφωνα με την Τροχαία Αθηνών τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στις λεωφόρους Κηφισίας, Μεσογείων, Βασ. Σοφίας, Βασ. Κωνσταντίνου, Συγγρού αλλά και στα δύο εθνικά ρεύματα. Αντίστοιχα, η Πυροσβεστική δέχτηκε 150 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια. Οι περιοχές που παρουσίασαν τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν το Παγκράτι, η Κυψέλη, ο Βύρωνας, του Ζωγράφου και το κέντρο της Αθήνας.

    [03] Συναντήσεις και επαφές Παπουτσή - Μπακογιάννη

    21/5/2002 4:31:00 μμ

    Συνεχίζουν και σήμερα τις περιπλανήσεις τους στο κέντρο της πρωτεύουσας οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων για τον Δήμο της Αθήνας. Ενώ ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε δηλώσεις του το πρωί, τόνισε ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν θα πρέπει να καταθέσουν την κομματική τους ταυτότητα.

    Ποιούς συνάντησαν οι δύο υποψήφιοι

    Το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Παπουτσής επισκέφθηκε το σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι και ενημερώθηκε για τις εργασίες κατασκευής της νέας σήραγγας που θα δοθεί στην κυκλοφορία τον Ιανουάριο του 2003. Στη συνέχεια ο κ. Παπουτσής επισκέφθηκε τον εγκαταλελειμμένο σταθμό του Κεραμικού. Αντίστοιχα, με το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας συναντήθηκε το μεσημέρι η υποψήφια δήμαρχος της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στο πλαίσιο των επαφών της με τους δημοτικούς φορείς. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας είναι ο πρώτος φορέας που επισκέπτεται η κυρία Μπακογιάννη η οποία δήλωσε πως η επιλογή δεν ήταν τυχαία καθώς το ΕΚΑ δραστηριοποιείται στα προβλήματα που απασχολούν εργαζόμενους και ανέργους.

    Δηλώσεις Μητσοτάκη

    Φωτογραφία αρχείου

    Kωμικό και υποκριτικό χαρακτήρισε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με δηλώσεις του το πρωί, την κατάθεση της κομματικής ταυτότητας από τους υποψηφίους δημάρχους και τόνισε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα πρέπει να πράξει κάτι ανάλογο.

    "Πρέπει να γίνουμε Ευρώπη, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, όπου βασικά στελέχη των κομμάτων είναι δήμαρχοι, χωρίς τούτο να εμποδίζει το έργο τους στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο". Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. συμπλήρωσε τέλος ότι ο δήμαρχος πρέπει να είναι αμερόληπτος και πάνω από τα κόμματα στην άσκηση των καθηκόντων του, αλλά είναι σαφές ότι έχει και πολιτική ταυτότητα.

    [04] Στην Κέρκυρα ο Κωστής Στεφανόπουλος

    21/5/2002 6:26:00 μμ

    Στην Κέρκυρα γιορτάζει φέτος την ονομαστική του εορτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, που βρέθηκε από χθες στο νησί του Ιονίου με αφορμή τον εορτασμό της 138ης επετείου της ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, που διεξήχθη με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Αποθεωτική ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι κάτοικοι της Κέρκυρας στον πρώτο πολίτη της χώρας, ενώ για πρώτη φορά, Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε τα τρία διαπόντια νησιά τους Οθωνούς, Ερείκουσα και το Μαθράκι.

    Το πρόγραμμα του κ. Στεφανόπουλου

    Το πρωί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας παρέστη στη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και παρακολούθησε τον πανηγυρικό της ημέρας, που εκφωνήθηκε στα Ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Λίγο αργότερα ο πρώτος πολίτης της χώρας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Ένωσης της Επτανήσου και παρακολούθησε την παρέλαση στην κεντρική πλατεία της πόλης της Κέρκυρας. Ο κ. Στεφανόπουλος θα αναχωρήσει για την Αθήνα σήμερα το απόγευμα μετά το επίσημο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Δήμαρχος Κερκυραίων.

    Χθες το πρωί, ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε με τη φρεγάτα ''Σαλαμίς'' τα τρία διαπόντια νησιά τους Οθωνούς, Ερείκουσα και το Μαθράκι που βρίσκονται βόρεια της Κέρκυρας και το απόγευμα ξεναγήθηκε στο κτίριο της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

    Εκπροσώπηση κυβέρνησης

    Στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Γεωργίας κ. Γιώργος Δρυς, που σε δηλώσεις του αναφέρει ότι η 21η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και τιμής για όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την επίτευξη του μεγάλου ονείρου της ένωσης της Επτανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα. Ο υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι η κυβέρνηση με το πρόγραμμά της υλοποιεί μια αναπτυξιακή πολιτική για την περιφέρειά του Ιονίου με στόχο την ενίσχυση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και στη συνοχή του νησιωτικού μας χώρου. Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε στις εορταστικές εκδηλώσεις ο πρώην πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης.

    [05] Επίσκεψη Λοβέρδου στην Κύπρο

    21/5/2002 2:04:00 μμ

    Στην Κύπρο φθάνει αύριο Τετάρτη ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών εμπορικού και οικονομικού περιεχομένου με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και θα παραστεί στα εγκαίνια της 27ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση.

    Την Πέμπτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί διαδοχικά με τον υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Α. Νεοφύτου, τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Ν. Ρολάνδη και τον υπουργό Οικονομικών Τ. Κληρίδη. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο κ. Λοβέρδος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

    Επίσης ο υφυπουργός θα επισκεφθεί και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, όπου και θα γίνει κατάθεση στεφάνου. Στις 19.30 θα παραστεί εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση στα εγκαίνια της 27ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου. Την Παρασκευή 24 Μαΐου ο κ. Λοβέρδος θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη, τον επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γ. Βασιλείου και με τον πρόεδρο και τα μέλη του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Στις 19.00 ο κ. Λοβέρδος θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα και στις 21.40 θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Λάρνακας για την Αθήνα.

    [06] Αύριο αναχωρούν από Κύπρο οι Παλαιστίνιοι

    21/5/2002 5:50:00 μμ

    Οι Παλαιστίνιοι περιμενοντας

    την αναχωρηση τους

    Η Αθήνα θα είναι ο πρώτος σταθμός του ισπανικού στρατιωτικού αεροσκάφους, που αναμένεται να φτάσει απόψε το βράδυ στη Λάρνακα προκειμένου να παραλάβει τους 12 από τους 13 Παλαιστίνιους μαχητές. Στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" θα αποβιβαστούν, πιθανότατα αύριο, οι δύο από τους Παλαιστινίους, ενώ οι υπόλοιποι 10 θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις υπόλοιπες πέντε ευρωπαϊκές χώρες, όπου θα φιλοξενηθούν. Στο μεταξύ βαθιά πολιτική κρίση ξέσπασε στο Ισραήλ, μετά την απόφαση Σαρόν να αποπέμψει 4 υπουργούς του ορθόδοξου θρησκευτικού κόμματος ΣΑΣ.

    Η τελική συμφωνία για τους ''13''

    Η συμφωνία των "15" ΥΠΕΞ για τον τελικό αριθμό και την κατανομή στις αντίστοιχες χώρες υποδοχής των Παλαιστινίων πάρθηκε χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης τους στη Μύκονο, ενώ η απόφαση κατατίθεται σήμερα στις Βρυξέλλες προς επικύρωση .

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και προεδρεύων του συμβουλίου των ΥΠΕΞ Γιοσέπ Πικέ, διαβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος θα αποχωρήσει από την Κύπρο το αργότερο την Τετάρτη.

    Η Ιταλία και η Ισπανία θα παραλάβουν από τρεις Παλαιστινίους, η Ιρλανδία δύο και από έναν το Βέλγιο και η Πορτογαλία. Ο 13ος Παλαιστίνιος θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι τη διευθέτηση ορισμένων εκκρεμοτήτων για τη μεταφορά του σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

    Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στη Μέση Ανατολή Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, ο οποίος συνέβαλε στη σύναψη της συμφωνίας, τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι οδηγούνται στην Ευρώπη ως "ελεύθεροι πολίτες".

    ''Είμαστε πολιτισμένοι'', λένε οι ''13'' από την Κύπρο

    Ο Ναός της Γέννησης

    Μοναδική επιθυμία των Παλαιστινίων είναι η γρήγορη επιστροφή τους στην πατρίδα, τόνισε στην βρετανική "Γκάρντιαν" o επικεφαλής των "13", Αμπντουλάχ Νταούντ, ο οποίος διαβεβαίωσε τα ευρωπαϊκά κράτη υποδοχής ότι δεν έχουν κανένα λόγο για να ανησυχούν.

    Για το Ισραήλ τόσο ο Αμπντούλ Νταούντ όσο και οι υπόλοιποι 12 Παλαιστίνιοι δεν είναι τίποτε άλλο παρά τρομοκράτες, οι οποίοι κατηγορούνται για δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών στόχων.

    Οι ίδιοι διαφωνούν και πρωτίστως εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς την Ευρώπη. Διαβεβαίωνουν δε ότι "Είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι, θα σεβαστούμε τους νόμους. Είναι κράτη, τα οποία σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατί λοιπόν να στραφούμε εναντίον τους", τόνισε ο αρχηγός των δεκατριών Παλαιστινίων.

    Ο Αμπντούλ Νταούντ καταδίκασε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και διευκρίνισε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τους Ταλιμπάν αλλά ούτε και με την Αλ-Κάϊντα.

    Όσον αφορά τη πολιορκία στο ναό της Γεννήσεως, οι 13 τόνισαν ότι δεν ήταν κάτι που είχαν σχεδιάσει αλλά συνέβη εκ των πραγμάτων, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν και κατέστρεψαν τα κεντρικά τους γραφεία στη Βηθλέεμ.

    Κρίση στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ

    Πολιτική κρίση ξέσπασε στο μεταξύ στο Ισραήλ, μετά την απόφαση του Αριέλ Σαρόν να αποπέμψει 4 από τους 5 υπουργούς του ορθόδοξου θρησκευτικού κόμματος ΣΑΣ, όταν καταψήφισαν έκτακτη πρόταση του για την επιβολή ενός αυστηρού προγράμματος λιτότητας, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα των πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη.

    Νωρίτερα, ο Γιάσερ Αραφάτ κάλεσε όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις να σταματήσουν τόσο τις επιθέσεις αυτοκτονίας όσο και τα αντίποινα για τα "εγκλήματα των κατακτητών" εναντίον ομοεθνών τους.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης υποστηρίζει ότι ο Αριέλ Σαρόν εκμεταλλεύεται τις ενέργειες αυτές, για να στρέψει τη διεθνή κοινή γνώμη εναντίον των Παλαιστινίων.

    Ικανοποίηση της Ουάσιγκτον από την καταδίκη Αραφάτ

    Τζόρτζ Τένετ

    Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ σημείωσε με ικανοποίηση το γεγονός ότι ο Γιάσερ Αραφάτ καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε την Κυριακή στη Νετάνια του Ισραήλ και στοίχισε τη ζωή σε 3 Ισραηλινούς, κάλεσε όμως για μία ακόμα φορά τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσουν οι αντι-ισραηλινές επιθέσεις.

    Ο διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ θα επισκεφθεί σύντομα τη Μέση Ανατολή και θα συναντηθεί με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους.

    Τον περασμένο χρόνο, ο διευθυντής της CIA είχε προτείνει στα δύο αντίπαλα μέρη ένα σχέδιο που έφερε το όνομά του, και το οποίο προέβλεπε ορισμένα μέτρα για την εμπέδωση της ειρήνης, τα οποία ακόμη δεν έχουν εφαρμοσθεί, και για την αναθέρμανση του πολιτικού διαλόγου.

    [07] Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στο Κασμίρ

    Πηγή: ΑΠΕ 21/5/2002 3:04:00 μμ

    Οι ινδικές δυνάμεις επανέλαβαν σήμερα το πρωί τους βομβαρδισμούς στη "ζώνη ελέγχου" που χωρίζει το ινδικό από το πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να σκοτωθεί και τέσσερις να τραυματιστούν, οπως ανακοίνωσαν επίσημες πακιστανικές πηγές. Οι βομβαρδισμοί άρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες στον τομέα Τσάμπ της περιοχής Μπιμχέρ, που τις τελευταίες ημέρες αποτελεί καθημερινά στόχο του ινδικού πυροβολικού.

    "Τα πυρά είναι πυκνά και οι Ινδοί χρησιμοποιούν όλμους και πυροβόλα με στόχο αμάχους", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Πακιστανός αξιωματούχους στην περιοχή.

    Εξάλλου και ο Πακιστανός πρέσβης στο Λονδίνο με δηλώσεις του υποστηρίζει ότι τα δύο, κατέχοντα πυρινικά όπλα, κράτη, βρίσκονται πολύ κοντά σε έαν νέο εκτεταμμένο πόλεμο.

    [08] Συνάντηση ''κορυφής'' τρομοκρατών

    Πηγή: ΑΠΕ 21/5/2002 9:04:00 πμ

    Μια άνευ προηγουμένου μυστική συνάντηση ανάμεσα σε υπευθύνους του δικτύου της Αλ Κάιντα, της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου στον Λίβανο, προκειμένου να συζητηθούν οι τακτικές για μία συντονισμένη δράση των τρομοκρατικών αυτών οργανώσεων, όπως μετέδωσε χθες βράδυ το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Σύμφωνα με μη κατονομαζόμενες αμερικανικές πηγές, στόχος της συνάντησης αυτής ήταν να προετοιμασθούν νέες επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων στόχων.

    Όπως ανέφερε στο δίκτυο στέλεχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, εάν και στο παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί συναντήσεις ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και στη Χαμάς είναι η πρώτη φορά που σε αυτές συμμετείχε και η Αλ Κάιντα.

    Οι πληροφορίες για τη συνάντηση διαβιβάσθηκαν στον επικεφαλής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ, ο οποίος έθιξε χθες την πιθανότητα να πραγματοποιηθούν επιθέσεις αυτοκτονίας στο αμερικανικό έδαφος. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, που επικαλείται το δίκτυο, έχει ξεκινήσει ένα νέο κύμα από επιθέσεις, που αποδίδονται στην Αλ Κάιντα, με το πρόσφατο χτύπημα σε συναγωγή στην Τυνησία (19 νεκροί) κι εκείνο που προ δύο εβδομάδων είχε ως στόχο Γάλλους υπηκόους στο Πακιστάν (11 νεκροί).

    Παρά την ενημέρωση από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους για τον αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων μέσα στις ΗΠΑ, εντούτοις δεν έχει μεταβληθεί ο κωδικός συναγερμού στη χώρα. Μέχρι και χθες παρέμενε "κίτρινος", ήτοι σε "αυξημένη" επικινδυνότητα.

    [09] Εντείνεται η διένεξη ΗΠΑ-Κούβας

    21/5/2002 2:19:00 μμ

    Έντονα αντέδρασαν οι αρχές της Κούβας στις εξαγγελίες του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ο οποίος δήλωσε ότι προτίθεται να διατηρήσει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της νήσου της Καραϊβικής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην κουβανική τηλεόραση ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Κούβας ο Αμερικανός πρόεδρος συναναστρέφεται πλέον και με την επονομαζόμενη "μαφία του Μαϊάμι που απαρτίζουν αντικαθεστωτικοί Κουβανοί".

    Υποκριτική η στάση του Προέδρου των ΗΠΑ

    Ο πρόεδρος της κουβανικής Εθνοσυνέλευσης επισήμανε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει δικαίωμα να κάνει λόγο για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στην Κούβα, όταν ο ίδιος εξελέγη μέσω της δικαστικής οδού.

    Νωρίτερα, η ομιλία του Τζορτζ Μπους στο Κογκρέσο εκφωνήθηκε στο πλαίσιο της 100ής επετείου της ανεξαρτησίας της Κούβας και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να προχωρήσει σε χαλάρωση των οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων κατά της νήσου. Αμέσως μετά ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη στο Μαϊάμι και απευθυνόμενος σε Αμερικανούς κουβανικής καταγωγής δήλωσε ότι η πραγματική αλλαγή στο νησί της Καραϊβικής μπορεί να επέλθει μόνο με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μελλοντικό καθεστώς της χώρας.

    Ο Μπους επέμεινε ότι η Κούβα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές για την ανάδειξη νέας εθνοσυνέλευσης, να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι και να δημιουργηθούν μέτωπα αντιπολίτευσης.

    [10] Φιλιππίνες:Συσκότιση για εκατομμύρια κατοίκους

    Πηγή: ΑΠΕ 21/5/2002 9:27:00 πμ

    Μία γιγαντιαία βλάβη στο δίκτυο ηλεκτρικής παροχής σημειώθηκε σήμερα στη Λουζόν, τη μεγαλύτερη από τις νήσους του αρχιπελάγους των Φιλιππίνων, αφήνοντας 40 εκατ. κατοίκους χωρίς ρεύμα, όπως ανακοινώθηκε από τις τοπικές αρχές. Σύμφωνα με την κρατική ηλεκτρική εταιρεία, αιτία της βλάβης είναι η ρήξη μίας γραμμής υψηλής τάσεως στα νότια της Μανίλα.

    Ο εκπρόσωπος της εταιρείας κάλεσε τους κατοίκους της Λουζόν, στην οποία ζει ο μισός πληθυσμός του κράτους, να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Από τη βλάβη επηρεάσθηκαν οι σιδηροδρομικές μεταφορές και χιλιάδες επιβάτες βρέθηκαν στη μέση της διαδρομής τους, ενώ και στο Χρηματιστήριο της Μανίλας οι συναλλαγές ματαιώθηκαν προς τα τέλη της συνεδρίασης.

    Ο αρχηγός της αστυνομίας, Λεάντρο Μεντόζα, δήλωσε πως οι υπεύθυνοι της ηλεκτρικής εταιρείας τον διαβεβαίωσαν πως το πρόβλημα είναι "τεχνικής φύσεως" και πως δεν πρόκειται για δολιοφθορά. Εντούτοις, οι αστυνομικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν προκειμένου να βοηθήσουν τους ανθρώπους που επλήγησαν ιδιαίτερα από τη βλάβη.

    [11] Ετοιμη η Εθνική Συμφωνία για το ασφαλιστικό

    21/5/2002 4:40:00 μμ

    Την Πέμπτη υπογράφεται τελικά, μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οκονομικών και των κοινωνικών εταίρων, η συμφωνία για την χρηματοδότηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που θα εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού στις επόμενες δεκαετίες. Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η κατάρτιση καί κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου. Η ΓΣΕΕ έστειλε σήμερα επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων, καλώντας τους να δεσμευτούν γιά την τήρηση των όρων που θα περιλαμβάνει η Εθνική Συμφωνία.

    Αποδοχή από τα κόμματα ζητά η ΓΣΣΕ

    Την πρότασή του -η οποία έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Οικονομικών- για επανεξέταση των αναγκών χρηματοδότησης κάθε τρία με πέντε χρόνια, για να υπάρξει ένα πραγματικά βιώσιμο σύστημα, επανέλαβε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Με στόχο την απόσπαση συμφωνίας από τους πολιτικούς φορείς για τη διατήρηση του χρηματοδοτικού πλαισίου, απέστειλε σήμερα προσκλήσεις για συνάντηση στα κόμματα η ηγεσία της ΓΣΕΕ.

    Την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εργασίας Δημ. Ρέππα, προκειμένου να συζητήσουν για τα συντάξιμα όρια ηλικίας των γυναικών.

    Συνάντηση Σημιτη-Χριστοδουλάκη

    Η πορεία της Οικονομίας, το νομοθετικό έργο του υπουργείου, η επιδιωκόμενη Εθνική Ασφαλιστική Συμφωνία, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων και η προώθηση των προγραμμάτων του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων ο κ.Χριστοδουλάκης ανέφερε, ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και τόνισε ότι η ελληνική οικονομία θα είναι έτοιμη να προσελκύσει ανταγωνιστικά κεφάλαια σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η ύφεση στη διεθνή οικονομία αναστρέφεται.

    [12] Συνάντηση Σημίτη - Αγγελοπούλου

    21/5/2002 7:54:00 μμ

    Συζήτηση εφ' όλης της ύλης για τα θέματα που αφορούν την Ολυμπιακή προετοιμασία είχαν σήμερα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και η πρόεδρος του ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία έδωσε και τις ευχές της στον Κ. Σημίτη για την ονομαστική του εορτή. Η συνάντησή τους είχε ιδιαίτερη σημασία ενόψει μάλιστα και της άφιξης του κλιμακίου της ΔΟΕ τον ερχόμενο μήνα στην Αθήνα. Η κ. Αγγελοπούλου εμφανίστηκε ενθουσιασμένη για την πορεία του προγράμματος εθελοντισμού.

    Η ατζέντα της συνάντησης

    Η πρόεδρος του "Αθήνα 2004", ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον κ. Σημίτη για το σχέδιο λειτουργίας της πόλης, που αποτελεί πλέον άμεση προτεραιότητα για την Οργανωτική Επιτροπή και κομβικό σημείο για μία πετυχημένη διοργάνωση, όπως επισημαίνουν και τα κορυφαία στελέχη της ΔΟΕ. Ιδιαίτερη βάση δόθηκε και στις εκκρεμότητες που υπάρχουν στην ολυμπιακή προετοιμασία και κυρίως στα έργα του παραλιακού μετώπου που παρουσιάζουν καθυστέρηση. Ο πρωθυπουργός με την κα Αγγελοπούλου, σύμφωνα με πηγές της Οργανωτικής Επιτροπής, συζήτησαν και για το ολυμπιακό νομοσχέδιο, την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, τα προγράμματα ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών στους θεατές-επισκέπτες των αγώνων, καθώς και για τον εθελοντισμό, θέμα για το οποίο επικρατεί ιδιαίτερη αισιοδοξία στον "Αθήνα 2004", μετά και από τα άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα της περιοδείας που πραγματοποίησε πρόσφατα η πρόεδρος του "2004" στη Θράκη.

    Η Αγγελοπούλου θα αναχωρήσει αύριο για την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, όπου θα διεξαχθεί η από κοινού συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ με τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές.

    [13] Σε απολογία οι επτά παίκτες του ντέρμπυ

    Πηγή: ΕΤ-1 21/5/2002 1:41:00 μμ

    Αύριο απολογούνται ενώπιον του αθλητικού δικαστή του ΕΣΑΚΕ οι 7 παίκτες οι οποίοι όπως έγραψαν οι διαιτητές στο φύλλο αγώνα συμμετείχαν στα επεισόδια του ντέρμπυ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού για τα πλέι όφ του μπάσκετ. Σε απολογία έχουν κληθεί επίσης ο προπονητής του Ολυμπιακούς Λευτέρης Σούμποτιτς για τις δηλώσεις του μετά τον αγώνα αλλά και η Πειραϊκή ΚΑΕ.

    Στο μεταξύ, ο πρώτος τελικός μεταξύ ΑΕΚ-Ολυμπιακού αύριο το βράδυ στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων θα διεξαχθεί κανονικά, αφού η επιτροπή πρωταθλήματος απέρριψε το αίτημα των Ερυθρόλευκων για αναβολή.

    [14] Φτωχός συγγενής η αστυνομία στην Αργεντινή

    21/5/2002 10:06:00 πμ

    Με ιδιωτικά ΙΧ περιπολούν οι αστυνομικοί σε μία μικρή πόλη της Αργεντινής, τα οποία έχουν δανειστεί από τους κατοίκους, καθώς η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες περικοπές τις δημόσιες υπηρεσίες. Οπως δήλωσαν κάτοικοι της Χουνίν σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, στην πόλη έχει συσταθεί κοινοτικό ταμείο, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για να πληρωθούν τα καύσιμα για τα περιπολικά της αστυνομίας.

    ''Είχαμε ένα κύμα εγκληματικότητας και όταν μιλήσαμε με την αστυνομία μας είπαν πως δεν είχαν αρκετά περιπολικά, ή χρήματα για τα καύσιμά τους'', δήλωσε ένας κάτοικος, προσθέτοντας πως ο υπάρχων στόλος των περιπολικών είναι απηρχαιωμένος και ελαττωματικός. ''Ετσι τους είπα πως θα τους δανείσω το αυτοκίνητό μου'', τόνισε ο ίδιος. Οπως τόνισε ο ίδιος κάτοικος, η πολιτική τούτη αποδείχθηκε αποτελεσματική καθώς ''η εγκληματικότητα έχει εξαφανισθεί τώρα''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 21 May 2002 - 16:57:50 UTC