Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Μπους στη Γαλλία
  • [02] Συνεχίζει τις στρατιωτικές εισβολές το Ισραήλ
  • [03] Το ασφαλιστικό στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουνίου
  • [04] Ελληνο-ιρανική συνεργασία στον τομέα ενέργειας
  • [05] Νικητής ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ
  • [06] Διαπραγματεύσεις για επιστροφή των Γλυπτών;
  • [07] Ανακαλύφθηκαν ποσότητες νερού στον Αρη

    [01] Επίσκεψη Μπους στη Γαλλία

    26/5/2002 10:17:00 μμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έφτασε σήμερα στο Παρίσι, για διήμερη επίσκεψη, η οποία άρχισε με συνάντηση με το Γάλλο ομόλογό του Ζακ Σιράκ. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, το Μεσανατολικό και οι εμπορικές σχέσεις Ευρώπης και ΗΠΑ. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο άνδρες σμέσως μετά τη συνάντηση τους τόνισαν ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν ''την ίδια αντίληψη για τα πράγματα και την ιδια αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την εξάλειψη της τρομοκρατίας''. Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να στείλει αυτήν την εβδομάδα αξιωματούχους της κυβέρνησής του στη Μέση Ανατολή για να βοηθήσουν Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επαναρχίσουν τον πολιτικό διάλογο. Εν τω μεταξύ πολλές χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι και στη Νορμανδία κατά της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου.

    Ο κ. Σιράκ επεσήμανε πως "γνωρίζουμε ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπάρξει ένα τρομοκρατικό κτύπημα οπουδήποτε και απαιτείται από την πλευρά μας όλοι, και κυρίως οι ηγέτες όλων των χωρών του κόσμου, να επιδείχνουμε πολύ μεγάλη προσοχή και πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα για την εξάλειψη της τρομοκρατίας", επισήμανε ο γάλλος ηγέτης.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπους παίρνοντας το λόγο κάλεσε εκ νέου τον πρόεδρο του Παιστάν, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ να θέσει τέλος στις ''διεισδύσεις'' στα σύνορα με το Κασμίρ, επισημαίνοντας ότι ''πρέπει επιτέλους να δούμε αποτελέσματα".

    Σχετικά με την αποστολή Αμερικανών αξιωματούχων στη Μέση Ανατολή, ο Μπους άφησε να εννοηθεί ότι μεταξύ αυτών θα είναι και ο επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ ενώ πρόσθεσε οι απεσταλμένοι του "θα βοηθήσουν την Παλαιστινιακή Αρχή να θέσει σε λειτουργία μια δύναμη ασφαλείας". Αξίζει να σημειωθεί ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν προσφάτως ότι αυτή (η λειτουργία μιας δύναμης ασφαλείας) θα είναι μια από τις αποστολές του κ. Τένετ, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια έχει μια άμεση επαφή με αξιωματούχους της παλαιστινιακής ασφάλειας.

    Την Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγος του Λόρα θα μεταβούν στη Νορμανδία και, με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης για τους Αμερικανούς που σκοτώθηκαν σε μάχες μετά την ανεξαρτησία, θα επισκεφθούν τη Σεντ-Μερ-Εγκλίζ όπου πολέμησαν οι Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές κατά την απόβαση της Νορμανδίας και το Κολβίγ-σιρ-μερ, όπου βρίσκεται ο τύμβος των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην επιχείρηση αυτή.

    Στη συνέχεια, ο Μπους θα επιστρέψει στο Παρίσι απ' όπου θα αναχωρήσει για την Ιταλία.

    Γύρω στους 3.000 αστυνομικούς έχουν αναπτυχθεί στην γαλλική πρωτεύουσα για την προστασία του Αμερικανού προέδρου.

    Μαζικές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις

    Πολλές χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι και στη Νορμανδία κατά της πολιτικής του Τζορτζ Μπους. Περισσότεροι από πέντε χιλιάδες άνθρωποι (κατά την αστυνομία) διαδήλωσαν στη γαλλική πρωτεύουσα και πάνω από δύο χιλιάδες στη Νορμανδία, όπου θα βρίσκεται αύριο Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος.

    Στην κεφαλή της παρισινής διαδήλωσης ένα μεγάλο πανό με λέξεις στα γαλλικά και τα αγγλικά έγραφε: "Για το δίκαιο, κατά του πολέμου, θέλουμε δικαιοσύνη, σταματήστε τον πόλεμο". Πολλά χάρτινα πανό με το σύνθημα "Μπους-Σιράκ-Σαρόν-Πούτιν δολοφονείτε τον πλανήτη" δέσποζαν στη συγκέντρωση. "Μπους-Σιράκ εσείς είστε τρομοκράτες", "Φτάνει πια, όχι στον πόλεμο, όχι στον Μπους" έγραφαν άλλα πανό της συγκέντρωσης που διεξήχθη χωρίς την πρόκληση επεισοδίων και την επέμβαση της μεγάλης αστυνομικής δύναμης που είχε τεθεί σε ετοιμότητα.

    Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και ο Αμερικανός ομόλογός του θέλησαν να μειώσουν τη σημασία των αντιαμερικανικών διαδηλώσεων στο Παρίσι υπογραμμίζοντας ότι και οι διαδηλώσεις είναι μια έκφραση της δημοκρατίας.

    Μάλιστα ο Μπους ανέφερε στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ζακ Σιράκ, ότι "ορισμένοι άνθρωποι" του έκαναν διάφορα "σήματα κατά μήκος των δρόμων που περνούσε ,αλλά πρόσθεσε ότι δεν του φάνηκαν "εχθρικά". "Οι διαδηλώσεις είναι ένα φυσικό πράγμα στις δημοκρατίες" ανέφερε από την πλευρά του ο κ.Σιράκ και πρόσθεσε: "είναι ένα μέσο έκφρασης και είναι σημαντικό το μέσο αυτό να γίνεται σεβαστό". "Είναι φυσικό με την ευκαιρία κάποιου πολιτικού γεγονότος όσοι έχουν αντίθετες απόψεις να τις εκφράζουν" κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

    [02] Συνεχίζει τις στρατιωτικές εισβολές το Ισραήλ

    26/5/2002 9:05:00 μμ

    Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σήμερα τα ξημερώματα στις αυτόνομες παλαιστινιακές πόλεις Καλκιλίγια και Τουλκαρεμ, στη Δυτική Οχθη. Στην Τουλκαρεμ έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και οι στρατιώτες "κάνουν έρευνες και συλλήψεις για να αποτρέψουν τρομοκρατικές ενέργειες από την πόλη αυτή" ανακοίνωσε ο στρατός. Παράλληλα ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν στη Βηθλεέμ, για πρώτη φορά μετά από τον πολυήμερο αποκλεισμό του Ναού της Γέννησης και των δεκάδων Παλαιστίνιων που είχαν καταφύγει σε αυτήν από τις 10 Μαΐου. Εν τω μεταξύ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, που την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ της "ταχείας ανακήρυξης ενός Παλαιστινιακού κράτους σε προσωρινές βάσεις" σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα "Welt am Sonntag".

    Ανατίναξαν το σπίτι τοπικού ηγέτη της Τζιχάντ

    Στρατιώτες σε στρατιωτικά οχήματα, τεθωρακισμένα αλλά και πολεμικά ελικόπτερα που υποστήριζαν τον ισραηλινό στρατό έκαναν αργά σήμερα την εμφάνισή τους στη Βηθλεέμ και άρχισαν να ερευνούν σπίτια Παλαιστίνιων, όπως κατήγγειλε η παλαιστινιακή αστυνομία.

    Εκεί ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε το σπίτι του τοπικού ηγέτη της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ. Αυτό έγινε γνωστό από Παλαιστίνιους αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι ωστόσο δεν διευκρίνισαν εάν στο σπίτι του ηγέτη της Τζιχάντ, Μοχάμαντ Τσεχάντ υπήρχαν εκείνη την ώρα άνθρωποι.

    Στο μεταξύ στη Γάζα, ανακοινώθηκε από νοσοκομειακές πηγές ότι δύο Παλαιστίνιες, μάνα και κόρη, που είχαν τραυματιστεί νωρίτερα σήμερα από ισραηλινά πυρά στο προσφυγικό στρατόπεδο Αλ Μπουρέι, υπέκυψαν στα τραύματά τους, ενώ άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε χθες το βράδυ από πυρά ισραλινών στρατιωτών στην Τουλκάρεμ.

    Μπους: Ο Αραφάτ απογοήτευσε το λαό του

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε σήμερα ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ έχει διαψεύσει τον λαό του, όμως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα μπορέσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για μεταρρυθμίσεις.

    Με τις δηλώσεις του ο Μπους απάντησε έμμεσα σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τάιμς της Νέας Υόρκης, που υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί ο Παλαιστίνιος ηγέτης, και πως οι διχασμένες γνώμες των μελών της πάνω σε αυτό το ζήτημα καθυστερούν τις πρωτοβουλίες για το Μεσανατολικό. "Είχε μία ευκαιρία να εξασφαλίσει την ειρήνη. Δεν το έκανε. Είχε μία ευκαιρία να πολεμήσει την τρομοκρατία και δεν το έκανε", υπογράμμισε.

    "Προφανώς υπάρχει μία νέα στάση μεταξύ ορισμένων από τα μέλη της παλαιστινιακής ηγεσίας, και να δούμε εάν θα μπορέσει αυτός να ανταποκριθεί. Ο κόσμος αρχίζει να το συζητά υψηλόφωνα, γιατί δηλαδή δεν υπήρξε κάποια επιτυχία", δήλωσε ο Μπους, αναφερόμενος στα σημάδια για ευνοϊκές εσωτερικές εξελίξεις στους κόλπους της παλαιστινιακής ηγεσίας.

    "Αρχίζω να ακούω να μιλούν για συζητήσεις για το πώς θα καταστήσουν πιό υπέυθυνες τις παλαιστινιακές αρχές" πρόσθεσε ο Μπους.

    Υπερ της ταχείας ανακήρυξης ενός παλαιστινιακού κράτους δηλώνει ο Φίσερ

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, που την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ της "ταχείας ανακήρυξης ενός Παλαιστινιακού κράτους σε προσωρινές βάσεις" σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα "Welt am Sonntag".

    "Είναι σημαντικό η ανακήρυξη ενός Παλαιστινιακού κράτους να γίνει ταχύτατα σε προσωρινές βάσεις για να επιτραπεί στη συνέχεια, σύμφωνα με κατάλληλο μηχανισμό και οριστικές δεσμεύσεις, να οδηγηθούμε σε διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του τελικού καθεστώτος", τόνισε ο κ. Φίσερ. Μια τέτοια διαδικασία θα είναι υψίστης σημασίας για τους Παλαιστίνιους" πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

    "Τα πιο μεγάλα εμπόδια για την ειρήνη είναι τώρα τα ίδια με αυτά που ήταν και την εποχή του Καμπ Ντέιβιντ (τον Ιούλιο του 2000 όπου οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν ώστε να επιτύχουν την ειρήνη). Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη" μεταξύ τους, συνέχισε ο κ. Φισερ.

    Σε ερώτηση εάν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ εξακολουθεί να είναι ένας κατάλληλος συνομιλητής, ο κ. Φισερ απάντησε ότι: "αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τον παλαιστινιακό λαό".

    Στη διάρκεια της επίσκεψής του την ερχόμενη εβδομάδα στην περιοχή, ο κ. Φίσερ -τον οποίο εκτιμούν ιδιαιτέρως τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι- θέλει να συζητήσει την διενέργεια μιας διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια υπουργική σύνοδο τον Ιούλιο, σύμφωνα με άραβες αξιωματούχους.

    [03] Το ασφαλιστικό στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουνίου

    26/5/2002 8:00:00 μμ

    "Ούτως ή άλλως, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου, έστω κι αν οι κοινωνικοί εταίροι δεν υπογράψουν την Εθνική Ασφαλιστική Συμφωνία". Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας &amp; Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης στην εκπομπή "7η μέρα" της ΝΕΤ. Πάντως, ο κ. Χριστοδουλάκης δεν φαίνεται να θεωρεί πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς, όπως είπε "ήταν εξαιρετικά θετικοί (οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ και άλλων εργοδοτικών οργανώσεων) σε όλες τις πτυχές της χρηματοδότησης του νέου ασφαλιστικού συστήματος". Ανέφερε επίσης ότι είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει τα στοιχεία από τη μελέτη των βρετανών αναλυτών, τα οποία ζήτησαν για να μελετήσουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ. Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλάκης εξήγγειλε φοροελαφρύνσεις στην ακίνητη περιουσία, ενώ σε δηλώσεις του από τα Χανιά διέψευσε τα δημοσιεύματα στον τύπο που έκαναν λόγο για απειλές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περικόψει κονδύλια από το Γ' ΚΠΣ.

    Τον ερχόμενο μήνα οι φορολογικές μεταρρύθμισεις

    "Θέλουμε να ελαφρύνουμε την όποια επιβάρυνση έχει ο Ελληνας πολίτης από την απόκτηση κατοικίας και κατά τη μεταβίβαση και κατά την απόκτηση" είπε ο κ. Χριστοδουλάκης. Φθηνότερες, όπως διευκρίνισε, θα είναι οι μεταβιβάσεις μικρών ακινήτων, ώστε να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης τοποθέτησε την εξαγγελία του θεσμικού πλαισίου της φορολογικής μεταρρύθμισης για τον Ιούνιο, ενώ, εξηγώντας τη φράση του στη Βουλή για "γαλάζια σφυροδρέπανα" ως προσπάθειά του να δείξει το παράδοξο της αξιοποίησης από τη Δεξιά προσώπων της Αριστεράς με τόσο διαφορετική κοσμοθεωρία, ιδεολογία και πολιτική πρακτική.

    Διαψεύδει δημοσιεύματα για περικοπές στο Γ ΚΠΣ

    ''Τα έργα του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης θα χρηματοδοτηθούν κανονικά και θα δώσουν νέα πνοή ανάπτυξης στη χώρα, μέσα από την ενίσχυση των υποδομών και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού''. Τη δήλωση αυτή έκανε, από τα Χανιά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα για περικοπές πόρων και κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε: ''Δεν υπάρχει καμιά απολύτως περίπτωση περικοπής πόρων από την ΕΕ. Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο μηχανισμό ελέγχων, τα έργα προχωρούν κανονικά και έχουμε καταφέρει να πετύχουμε, ότι κανείς απολύτως πόρος δεν θα λείψει από τη χώρα μας. Το Γ' ΚΠΣ είναι μια γιγάντια αναπτυξιακή προσπάθεια, η οποία δίνει στη χώρα μας νέες υποδομές, ενισχύει τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν τεχνολογικά, βοηθά την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού σε νέες γνώσεις, απαραίτητες στη νέα εποχή. Με το Γ' ΚΠΣ οι περιφέρειες αλλάζουν μορφή. Γίνονται σύγχρονες ευρωπαϊκές περιφέρειες. Και τη μάχη αυτή θα την δώσουμε όλοι. Και η πολιτεία και οι τοπικές αρχές ο ιδιωτικός τομέας, οι εργαζόμενοι''.

    Από τα Χανιά ο κ. Χριστοδουλάκης απάντησε και σε δημοσιεύματα για αύξηση του πληθωρισμού πέραν των κυβερνητικών προβλέψεων. Απέδωσε το πρόβλημα στις αρνητικές διεθνείς συγκυρίες της αγοράς, αλλά προέβλεψε ότι μέχρι τέλος του χρόνου ο πληθωρισμός θα πέσει στο 3%. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε: ''Σε όλη την Ευρώπη από την αρχή του χρόνου υπάρχουν κάποιες ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό λόγω της κακοκαιρίας, της ανόδου των καυσίμων αλλά και για άλλους επιμέρους λόγους. Ομως έχει αρχίσει μια αξιοπρόσεκτη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και είμαι βέβαιος ότι στο τέλος του έτους θα κυμανθεί στο 3% κατά μέσο όρο''.

    [04] Ελληνο-ιρανική συνεργασία στον τομέα ενέργειας

    26/5/2002 7:32:00 μμ

    Η διήμερη επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου στο Ιράν, που ολοκληρώθηκε σήμερα, επιβεβαίωσε την κοινή θέληση των δύο πλευρών για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, το οποίο θα φτάνει στην Ελλάδα με αγωγό, μέσω Τουρκίας και θα προωθείται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα Βαλκάνια. Είναι μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία, στα ωφέλη της οποίας προσβλέπουν εκτός από τις τρεις εμπλεκόμενες στη μεταφορά χώρες - Ελλάδα, Ιράν, Τουρκία - και η Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας οι απαιτήσεις σε φυσικό αέριο αυξάνονται εξαιτίας της κατασκευής νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσοχατζόπουλος με τον υπουργό Πετρελαίου Ντιντζόμ-Ναμντάρ Ζανγκενέ, δήλωσε ότι συζήτησαν όλα τα απαραίτητα βήματα, που πρέπει να γίνουν τώρα, ώστε μετά από δύο-δυόμισυ χρόνια επαρκείς και ανεξάντλητες ποσότητες φυσικού αερίου από το Ιράν ή και άλλες χώρες της Κασπίας να τροφοδοτούν, μέσω Ελλάδας και Τουρκίας, την ευρωπαϊκή αγορά.

    ''Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήσαμε την πραγματοποίηση, το επόμενο διάστημα, τριμερούς διυπουργικής συνάντησης, με συμμετοχή της Ελλάδας, του Ιράν και της Τουρκίας'', υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης. Είπε επίσης ότι τους επόμενους δύο-τρεις μήνες αναμένει την επίσκεψη στην Αθήνα του τούρκου υπουργού Ενέργειας, με στόχο να συγκεκριμενοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι όροι της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας πάνω στο θέμα και να επιταχυνθεί η προώθηση της υλοποίησης του έργου.

    Ο συγκεκριμένος αγωγός, πρόσθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη διετία, μέχρι το 2004, θα μπορέσει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία και για το σκοπό αυτό πρόκειται, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2002, να δημοπρατηθεί το τμήμα του αγωγού Κομοτηνής-ελληνοτουρκικών συνόρων και από τουρκικής πλευράς από το Καράμπεϊ μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

    ''Η πολιτική αυτή'', επεσήμανε, ''απολαμβάνει της πλήρους πολιτικής και οικονομικής στήριξης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, της Επιτρόπου κ. Ντε Παλάθιο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής". ''Όλη αυτή η υπόθεση δεν γίνεται για να διευρύνουμε την επάρκεια της Ελλάδας σε φυσικό αέριο, αλλά για να διευρύνουμε σε επάρκεια την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, που είναι μια τεράστια αγορά και τροφοδοτείται σε ποσοστό 35% μόνο από φυσικό αέριο, που προέρχεται από τη Ρωσία, και έχει τεράστια ανάγκη, ενόψει της κατεύθυνσης δημιουργίας συνεχώς νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, από τεράστιες νέες μεγάλες ποσότητες''.

    Επίσης, στη συνάντηση συμφωνήθηκε η εξέταση των δυνατοτήτων, όπως και των όρων επενδυτικής συμμετοχής της ΔΕΠΑ σε έργα ανάπτυξης LNG στο Ιράν, καθώς και η προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και ιδιαίτερα της αιολικής, καθώς και η συμμετοχή στην κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων.

    [05] Νικητής ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ

    26/5/2002 10:22:00 μμ

    Ενα βήμα πριν από την κατάκτηση του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 βρίσκεται ο Ολυμπιακός που επικράτησε σήμερα της ΑΕΚ στο κεκλεισμένων των θυρών, ΣΕΦ με 75-70. Οι "ερυθρόλευκοι" που έφτασαν στην νίκη εκμεταλλευόμενοι την αστοχία της ΑΕΚ στα τρία πρώτα δεκάλεπτα μετρούν πλέον δύο νίκες και χρειάζονται άλλη μία για να στεφθούν πρωταθλητές μετά από τέσσερα χρόνια.

    Τα δεκάλεπτα: 19-17, 32-26, 53-41, 75-70

    [06] Διαπραγματεύσεις για επιστροφή των Γλυπτών;

    26/5/2002 8:37:00 μμ

    Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph προαναγγέλλει σήμερα σε δημοσίευμά της την έναρξη συνομιλιών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με αφορμή τη συνάντηση που θα έχουν σε λίγες εβδομάδες ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νίλ Μαγκρέκορ και ο νέος επίσης πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών καθηγητής Αρχαιολογίας Αντονι Σνόντγκρας. Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου κ. Μαγκρέκορ αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Αύγουστο με την αποχώρηση του σημερινού διευθυντή Ρόμπερτ Αντερσον.

    Αλλαγή διοίκησης, αλλαγή πολιτικής

    Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας επισημαίνει ότι είναι πρώτη φορά στα 20 χρόνια που ξεκίνησε η εκστρατεία για την επιστροφή των Μαρμάρων που συναντιόνται οι δυο πλευρές και αναφέρει ότι οι συνομιλίες του νέου διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου με τον καθηγητή Σνόντγκρας θα επικεντρωθούν στην πρόταση της Ελλάδας να ανταλλάξει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δανείζοντας στο Βρετανικό Μουσείο σπουδαίους αρχαιολογικούς θησαυρούς οι οποίοι ανακαλύφθηκαν τελευταία για να εκτίθενται στην αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου όπου φιλοξενούνται τώρα τα ιστορικά μνημεία του Παρθενώνα.

    Ο καθηγητής Σνόντγκρας δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Telegraph, ότι ''είναι ένα βήμα μπροστά το γεγονός ότι το Βρετανικό Μουσείο δέχθηκε να συνομιλήσει μαζί μας. Είναι η πρώτη φορά που ο διευθυντής του Μουσείου συμφώνησε να συναντήσει τον πρόεδρο της Επιτροπής. Ουσιαστικά είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών για την επιστροφής των Γλυπτών".

    Η νέα εξέλιξη όσον αφορά τη στάση του Βρετανικού Μουσείου στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα επηρεάστηκε σημαντικά αναφέρει το δημοσίευμα από την αυξανόμενη πολιτική πίεση από όλα τα κόμματα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για να επαναπατριστούν τα ιστορικά μνημεία του Παρθενώνα. Και αποκαλύπτει ότι ο προηγούμενος υπουργός Πολιτισμού κ. Κρίσλιφ είναι τώρα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα.

    Το δημοσίευμα υπενθυμίζει επίσης ότι πρόσφατα δημιουργήθηκε και μία νέα κίνηση η οποία προωθεί το στόχο να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την έναρξη της Ολυμπιάδας του 2004.

    Της κίνησης αυτής ηγείται ο φιλελεύθερος δημοκράτης βουλευτής Ρίτσαρντ Αλαν και υποστηρίζεται από μεγάλο αριθμό βουλευτών, καθώς και από προσωπικότητες στο χώρο της τέχνης, όπως της ηθοποιού Βανέσα Ρέντγκρέιβ, Τζούντι Ντένς και Τζούλι Κρίστι.

    [07] Ανακαλύφθηκαν ποσότητες νερού στον Αρη

    Τίνα Βαλαούρα 26/5/2002 11:21:00 μμ

    Αυτό που υπήρχε μέχρι τώρα ως ένδειξη είναι πλέον είναι γεγονός. Στον πλανήτη Αρη υπάρχει νερό και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Αυτές ήταν οι πληροφορίες που έστειλε στη βάση της ΝASA το μη επανδρωμένο εξερευνητικό όχημα, Space Odyssey, ισχυροποιώντας με αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο της ύπαρξης ζωής και κάνοντας τους επιστήμονες να σκέφτονται την επίσπευση των σχεδίων τους για την αποστολή αστροναυτών στον Κόκκινο Πλανήτη.

    Η ''Οδύσσεια του Διαστήματος'' άνοιξε νέα μονοπάτια στον τομέα της έρευνας

    Φυσικά το να πατήσει ανθρώπινο πόδι στον κατά τ' άλλα αφιλόξενο πλανήτη είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο οι ειδικοί της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας είναι πλέον σε θέση να το τοποθετούν στο πλαίσιο της επόμενης εικοσαετίας.

    Οι ενδείξεις των υπερευαίσθητων οργάνων του Space Odyssey, που τόσο χαροποίησαν τους επιστήμονες, αποδείκνυουν την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων πάγου κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Η ενδελεχής συλλογή στοιχείων υψηλής ακρίβειας που γίνεται εδώ και έναν χρόνο από το υπερσύγχρονης τεχνολογίας διαστημικό σκάφος, έδωσε στους ειδικούς τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν με σιγουριά προγενέστερες παρατηρήσεις που έκαναν λόγο για νερό.

    Συγκεκριμένα εδώ και δεκαετίες ήταν γνωστό ότι ο Αρης ήταν κάποτε πλούσιος σε νερό, εντούτοις δεν μπορούσε να δοθεί σαφής απάντηση στο ερώτημα που είχε εξαφανιστεί αυτό το ζωογόνο στοιχείο. Η απάντηση που έδωσαν οι αναλύσεις δειγμάτων του εδάφους ήταν ότι υπάρχει υδρογόνο σε κρυστάλλους πάγου που έχουν εγκλωβιστεί σε στοιβάδα του υπεδάφους, η οποία αποτελείται από πετρώματα και σκόνη.

    Οι πληροφορίες αυτές αποτελούν ίσως την πιο σημαντική ανακάλυψη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τον Αρη και πιστεύεται ότι θα αποτελέσουν το κλειδί για την αποκάλυψη και άλλων μέχρι πρότινος απρόσιτων μυστικών του κόκκινου πλανήτη.

    Το μηχάνημα που προσέφερε τις πολύτιμες πληροφορίες είναι ένα φασματόμετρο που χρησιμοποιεί ακτίνες Γ. Ενα παρόμοιο μηχάνημα είχε χρησιμοποιηθεί σε αποστολή εξερεύνησης το 1998, αποδεικνύοντας τότε, την ύπαρξη νερού στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.

    Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη παράλληλα με τη δημοσίευση περισσότερων λεπτομερειών σε επιστημονική αμερικανική επιθεώρηση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 26 May 2002 - 20:54:33 UTC