Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επί ποδός η αστυνομία για τον δραπέτη
  • [02] Υπερψηφίστηκε το ν/σ για βασικό μέτοχο στα ΜΜΕ
  • [03] Ισόβια για τη δολοφονία της Ούρσουλα Φλες
  • [04] Συνάντηση Μπους-Πάπα για Μ. Ανατολή
  • [05] Στο μέτωπο της οικονομίας η συνέλευση ΣΕΒ
  • [06] Ανθρώπινη ασπίδα προστασίας στους Ολυμπιακούς
  • [07] Εξαρση στην Ελλάδα η εμπορία ανθρώπων
  • [08] ''Μητέρα αιώνιο σύμβολο ζωής, αγάπης, ελπίδας''
  • [09] Το προφίλ του Ελληνα κατά Eurostat

    [01] Επί ποδός η αστυνομία για τον δραπέτη

    28/5/2002 9:06:00 μμ

    Σε συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές ασφαλείας σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχουν ενταθεί οι έλεγχοι στις εξόδους της χώρας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του επικίνδυνου κακοποιού Πίτερ Σέντομ, 34 ετών, και της 45χρονης φίλης του, ψυχολόγου των φυλακών Κορυδαλλού Ολγας Ατζαμόγλου. Η Ατζαμόγλου φυγάδευσε τον Σέντομ μεταμφιεσμένο σε γιατρό χθες το απόγευμα από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονίες, ληστείες, βομβιστικές ενέργειες, εκβιάσεις, εμπόριο ναρκωτικών και άλλα αδικήματα. Αμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

    Ριζικές αλλαγές στις φυλακές Κορυδαλλού

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, μετά την απόδραση του Αμερικανού, προχώρησε σε ριζικές αλλαγές στις φυλακές.

    Ετσι, λοιπόν, σε διαθεσιμότητα τέθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης ο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού, ο αρχιφύλακας Αντώνης Αραβαντινός και οι φύλακες, Ιωάννης Βασιλείου, Παναγιώτης Κονδύλης, Δημήτρης Κορουμπής, Κωνσταντίνος Πανόπουλος, Στυλιανός Παττακός και Απόστολος Γιαννός.

    Στη θέση του διευθυντή των φυλακών τοποθετείται ο Σπύρος Αθανασόπουλος -μέχρι τώρα προϊστάμενος της Επιθεώρησης Φυλακών, ενώ στην θέση του ο Χρήστος Θωμόπουλος και αναπληρωτής ο Μιχάλης Σιώρος, -φρουροί μέχρι σήμερα.

    Το πρωί, ο εισαγγελέας Πειραιά άσκησε ποινική δίωξη για απόδραση του 32χρονου Πίτερ Σέλντομ, καθώς και εναντίον της ψυχιάτρου Ολγας Ατζαμόγλου, 45 ετών με την κατηγορία της ελευθέρωσης κρατουμένου από πρόθεση. Η ψυχίατρος που χθες το απόγευμα βοήθησε τον Σέλντομ να διαφύγει μέσα από τις φυλακές του Κορυδαλλού, σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με τον δραπέτη.

    Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του υπ. Δικαιοσύνης

    Ως ιδιαίτερα δυσάρεστο γεγονός χαρακτήρισε την πρωινή απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε ότι ήταν άμεση η αντίδραση της κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πετσάλνικος διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησής του, λόγω της απόδρασης, εκτός εάν αποδειχθεί ότι ευθύνεται ο ίδιος.

    Το σκηνικό της απόδρασης

    Στις φυλακές Κορυδαλλού, ο Σέλντομ μετήχθη από τις φυλακές Κερκύρας, στις 18/4/2002, προκειμένου να τύχει ψυχιατρικής παρακολούθησης. Η απόδραση του διαπιστώθηκε από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, στις 9.30 χθες το βράδυ.

    Αμέσως ενημερώθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος και μετέβη στις φυλακές, όπου και παρέμεινε έως τις 2.30 τα ξημερώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατά την αναζήτηση του Σέλντομ εντός των φυλακών βρήκαν κλειδωμένη την πόρτα του ιατρείου της ψυχολόγου, όπου και την έσπασαν. Μέσα στο ιατρείο βρέθηκαν τα ρούχα και τα παπούτσια του Σέλντομ.

    Ο κρατούμενος κατά την έξοδό του από τις φυλακές συνοδευόταν από την ψυχολόγο και φορούσε πολιτικά ρούχα και περούκα, ενώ πέρασε από τέσσερις ελέγχους.

    Ο Σέλντομ, μέλος της σπείρας εκβιαστών της οικογένειας Γρηγοράκου, απέδρασε στις 4:30 το απόγευμα της Δευτέρας από τον Κορυδαλλό, ντυμένος γιατρός πιθανότατα με τη βοήθεια της ψυχιάτρου Όλγας Ατζαμόγλου.

    Ο 31χρονος Αμερικανός κακοποιός εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονίες. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Σέλντομ κατηγορείται και για τη δολοφονία του Αλβανού Κωνσταντίνου Πάπα, ο οποίος είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο κελί του τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Ο Πάπα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε δώσει στοιχεία στην ασφάλεια για τον Πάσαρη και ο θάνατός του θεωρείται ''εκτέλεση συμβολαίου'' με εντολή ανθρώπου έξω από τις φυλακές.

    Ακόμη ο Σέλντομ είχε καταδικαστεί σε θάνατο από αμερικανικό δικαστήριο για άλλη δολοφονία και για το λόγο αυτό είχε ομολογήσει στις ελληνικές αρχές τις πράξεις του για να παραμείνει στις ελληνικές φυλακές και να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

    Εντοπίστηκε το αυτοκίνητο της ψυχολόγου

    Σταθμευμένο στην οδό Πέτρου Ράλλη 11, λίγο πριν τη συμβολή με τη Ιερά Οδό, βρέθηκε από αξιωματικούς της ασφάλειας το αυτοκίνητο της 45χρονης ψυχολόγου από την Τσεχία, Ολγας Ατζαμόγλου. Το αυτοκίνητο τέθηκε αμέσως υπό διακριτική παρακολούθηση με το ενδεχόμενο να εντοπιστεί όποιος μετέβαινε να το παραλάβει. Πάντως μέχρι το βράδυ το αυτοκίνητο παρέμενε παρκαρισμένο στο ίδιο σημείο.

    [02] Υπερψηφίστηκε το ν/σ για βασικό μέτοχο στα ΜΜΕ

    28/5/2002 10:13:00 μμ

    Με ψήφους 140 υπέρ, 128 κατά και ένα παρών υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το άρθρο 3 του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο που ορίζει για ποιους ισχύει το ασυμβίβαστο του ιδιοκτήτη Μ.Μ.Ε και ιδιοκτήτη εταιρειών που συναλλάσσεται με το Δημόσιο. Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει η Νέα Δημοκρατία. Το άρθρο καταψήφισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κυριάκος Σπυριούνης, παρών ψήφισε η Νόρα Κατσέλη, ενώ αδικαιολόγητα απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι κ. Βαλυράκης, Παπούλιας, Παπαθεμελής και Κρητικός. Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν Ν.Δ και ΣΥΝ, ενώ απουσίαζε από την ψηφοφορία το ΚΚΕ.

    Υψηλοί τόνοι για την αναμετάδοση των συνεδριάσεων από την ΕΡΤ

    Επίσης από την Αντιπολίτευση τέθηκε για άλλη μια φορά σε υψηλούς τόνους το ζήτημα εκτελεστικού νόμου του Συντάγματος για την αναμετάδοση των συνεδριάσεων της Βουλής από την κρατική τηλεόραση.

    Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Ακριβάκης, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστεί το Κοινοβούλιο.

    Περί λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού ΠΛΑΝΕΤ

    Η Αντιπολίτευση έθεσε το θέμα της λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού ΠΛΑΝΕΤ για τον οποίο ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε: "δεν καθορίζουμε εμείς πότε ανοίγει ή κλείνει ένας σταθμός. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αν εφαρμόζεται η νομοθεσία. Αν δεν τηρούνται οι νομοθετικές προβλέψεις δύναται να τεθεί και θέμα προστίμου και θέμα ανάκλησης αδείας. Βεβαίως όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα από την μη ουσιαστική συγκρότηση του ΕΣΡ, για την οποία δεν έχει καμιά ευθύνη η κυβέρνηση, καθώς έχει μεν νόμιμη συγκρότηση αλλά δεν συνεδριάζει".

    [03] Ισόβια για τη δολοφονία της Ούρσουλα Φλες

    28/5/2002 8:08:00 μμ

    Iσόβια κάθειρξη επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου σήμερα στον ο 32χρονο Γερμανό Ινγο Γκούντμαν για την άγρια δολοφονία της φίλης του, Ούρσουλα Φλες 69 χρονών. Το έγκλημα είχε διαπραχθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου 2000 στην Παλαιόχωρα Χανίων, αποκαλύφθηκε όμως μετά από έξι μήνες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γκούντμαν σκότωσε τη Γερμανίδα τεμάχισε το πτώμα με ένα πριόνι και στη συνέχεια το έκαψε, πετώντας τα οστά σε ένα ξεραμένο πηγάδι. Την ενοχή του κατηγορουμένου πρότεινε στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας έδρας κ. Γιάννης Κανιαδάκης. Το δικαστήριο με έξι ψήφους υπέρ και ένα κατά (μειοψήφησε ένας ένορκος) έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο χωρίς κανένα ελαφρυντικό.

    [04] Συνάντηση Μπους-Πάπα για Μ. Ανατολή

    28/5/2002 9:34:00 μμ

    Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή βρέθηκε στο επίκεντρο της ιδιωτικής ακρόασης που παραχώρησε το απόγευμα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' στον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους. Εκτός από τις πολιτικές πτυχές, στη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκε το ζήτημα της ανθρώπινης διάστασης, της δραματικής κατάστασης που έζησαν ο ισραηλινός και ο παλαιστινιακός λαός. Επίσης συζητήθηκε η δύσκολη κατάσταση των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή.

    Συζήτησαν και τις εξελίξεις στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις ΗΠΑ

    Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα των "δυσκολιών" που αντιμετωπίζει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις ΗΠΑ. Ο Πάπας εξέφρασε ''την εμπιστοσύνη του, παρά τις σημερινές δυσκολίες, στις πνευματικές πηγές των Αμερικανών Καθολικών, οι οποίοι κηρύττουν τις ευαγγελικές αξίες στην κοινωνία'', κάνοντας έναν υπαινιγμό στο σκάνδαλο παιδεραστίας που συγκλονίζει την Καθολική Εκκλησία στις ΗΠΑ.

    Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξέφρασε επίσης εκ νέου ''την αλληλεγγύη του στον αμερικανικό λαό μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου''.

    [05] Στο μέτωπο της οικονομίας η συνέλευση ΣΕΒ

    28/5/2002 10:42:00 μμ

    Οι εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ. Οι επιχειρηματίες ζήτησαν σαφείς δεσμεύσεις από τον πολιτικό κόσμο για επίλυση των προβλημάτων τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πορεία εκτέλεσης του Γ κοινοτικού πλαισίου στήριξης, ένα θέμα που θα απασχολήσει και την Τετάρτη την συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

    Μήνυμα Σημίτη: η χώρα πλέον δεν γυρίζει πίσω

    ''Συνεχίζουμε το πολιτικό μας πρόγραμμα για να κατοχυρώσουμε τη δυναμική παρουσία της χώρας μας μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη'', ανέφερε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο μήνυμα του, το οποίο μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένο λόγω απουσίας του στη Ρώμη για τη Σύνοδο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Για τους κοινοτικούς πόρους ο κ. Σημίτης είπε πως μέχρι τώρα τα χρήματα του ΚΠΣ διοχετεύονταν κυρίως στα λεγόμενα έργα-γέφυρες, τα οποία ήταν κυρίως κατασκευαστικά, μεταξύ του παλαιού Β ΚΠΣ που μόλις έκλεισε και του νέου Γ ΚΠΣ, με συνέπεια τα οφέλη να μη διαχέονται σε όλη την οικονομία.

    Όμως, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης, ''μετά από συστηματική εργασία και αφού δημιουργήθηκε ο μηχανισμός για την πρόοδο άλλων δράσεων, βρισκόμαστε πλέον στο κατώφλι μιας επανάστασης έργων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από την Πληροφορική έως την ανταγωνιστικότητα, την Υγεία ή την Παιδεία''.

    Σχετικά με την απώλεια θέσεων για την Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας το 2001, ο Πρωθυπουργός είπε πως ήταν συγκυριακή και ότι αντίθετα είναι σαφής η τάση βελτίωσης σε όλα τα οικονομικά μεγέθη (επενδύσεις, δημόσιο χρέος, ανεργία, παραγωγικότητα). ''Δεν υπάρχει λόγος να αγνοούμε την τάση και να μηδενίζουμε τα επιτεύγματα'', τόνισε.

    Ο Πρωθυπουργός είπε επίσης, ότι η κυβέρνηση προωθεί μια πολιτική νέας επιχειρηματικότητας, έχοντας επίγνωση πως η τελευταία ''ανθεί εκεί όπου υπάρχει ανταγωνισμός, όπου δεν υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια''. Παράλληλα κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις ''να ακολουθήσουν νέους τρόπους οργάνωσης, να αναπτύξουν νέες πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, ειδικά της πληροφορικής''.

    Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ο Κώστας Σημίτης είπε ότι αποτελούν μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση, καθώς χάρη σε αυτούς θα δημιουργηθούν 130.000 νέες θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 1,5% το 2004.

    Εξαγγελίες για αλλαγές σε φορολογία και αποκρατικοποιήσεις

    Στη συνέλευση του ΣΕΒ μίλησε αργά το βράδυ της Τρίτης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, εξαγγέλλοντας νέο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής με γενναίες κινήσεις στο μέτωπο της φορολογίας, των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων. Ο υπουργός εξήγγειλε τον περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία "Ελληνικά Χρηματιστήρια" σε μία και μόνο μετοχή αλλά χρυσή, και τη διατήρηση του 35% και την επιλογή διοίκησης σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Ακόμη, παρότρυνε τις ελληνικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν δυναμικά σε κινήσεις εξωστρέφειας.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι είναι καιρός να αλλάξει η τωρινή κατάσταση με τρία μέτρα:

    - το αφορολόγητο όριο αγοράς πρώτης κατοικίας θα ισχύει πλέον και για την κληρονομιά και την γονική παροχή για να σταματήσει, όπως είπε, η απίστευτη ταλαιπωρία και επιβάρυνση της ελληνικής οικογένειας.

    - στις υπεράκτιες εταιρίες ακινήτων θα επιβάλλεται φόρος περιουσίας ώστε να μην υπάρχει διαφορά αν τα ακίνητα είναι δηλωμένα εδώ ή στο εξωτερικό και

    - θα υπάρχει απαλλαγή από φόρο κληρονομιάς ή γονικής παροχής των μετόχων των εισηγμένων και μη ανωνύμων εταιριών και καταβολή μόνον του φόρου συναλλαγών, με την προϋπόθεση ότι οι αναλογούντες φόροι θα γίνουν επενδύσεις στην επιχείρηση.

    Αιχμές για το ασφαλιστικό από τον πρόεδρο του ΣΕΒ

    Αιχμές για το ασφαλιστικό άφησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος. Χρειάζεται γενναία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με διαφάνεια, με τεκμηρίωση του πραγματικού προβλήματος, με ουσιαστικό διάλογο αλλά και επιστημονική αξιολόγηση των αλλαγών που προτείνονται, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

    Και βεβαίως, όπως είπε, το χειρότερο είναι η αέναη μετάθεση του θέματος. Αντί αυτού, πρόσθεσε, το πρόβλημα του ασφαλιστικού μας συστήματος υποβαθμίζεται, αφού οι προτεινόμενες αλλαγές, όπως είπε, δεν αποτελούν μεταρρύθμιση. Δεν μειώνουν αλλά επιβαρύνουν το έλλειμμα.

    Προβάλλονται έτσι οι βελτιώσεις στις συντάξεις, ενώ το κόστος που αργά ή γρήγορα εμείς θα καλύψουμε με εισφορές ή φόρους, αποσιωπάται. Οι κοινωνικοί εταίροι, κατέληξε ο κ. Κυριακόπουλος αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, καλούνται να συμφωνήσουν σε ένα χρηματοδοτικό σχήμα και στη ρύθμιση των χρεών του κράτους προς το ΙΚΑ με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά το κράτος θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις του και τους νόμους.

    Επίθεση Καραμανλή σε ΠΑΣΟΚ και παρουσίαση στόχων Ν.Δ

    Το πρωί, στη συνέλευση είχε μιλήσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής επισημαίνοντας ότι οι διεθνείς εκθέσεις δικαιώνουν την κριτική του κόμματός του.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ως προτεραιότητα του κόμματός τoυ, όταν γίνει κυβέρνηση, είναι:

    η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, η φορολογική μεταρρύθμιση, οι διαρθρωτικές αλλαγές, η απελευθέρωση των αγορών και η επανίδρυση του κράτους.

    [06] Ανθρώπινη ασπίδα προστασίας στους Ολυμπιακούς

    28/5/2002 9:13:00 μμ

    Περισσότεροι από 50.000 άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα δημιουργήσουν μία ανθρώπινη ασπίδα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Αθήνα είναι μια από τις πιο ασφαλείς πόλεις στον κόσμο, επανέλαβε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας το πρωί στην 6η συνάντηση των ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφων που εργάζονται σε ξένα Μ.Μ.Ε.

    Μέτρα ασφαλείας με την εμπειρία της 11ης Σεπτεμβρίου

    ''Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί μέρος της ασφάλειας του ελληνικού κράτους και ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αποτελεί τη μεγαλύτερη ειρηνική πρόκληση μιας και βασική της αρχή είναι η ισορροπία μεταξύ των μέτρων ασφάλειας για τους αγώνες και των καθημερινών λειτουργιών του πολίτη''. Αυτό επεσήμανε το μεσημέρι της Τρίτης ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ζάππειο.

    Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοίδη, σε όλες τις φάσεις σχεδιασμού και υλοποίησης των προγραμμάτων για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη η εμπειρία του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου στην Ν. Υόρκη το οποίο άλλαξε με τρόπο δραματικό τα ζητήματα ασφάλειας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο σηματοδοτώντας πέραν των άλλων την εμφάνιση ενός νέου είδους τρομοκρατίας.

    Συνεργασίες και τεχνολογία για την απόλυτη ασφάλεια

    Για την επιτυχία του σχεδιασμού ασφάλειας, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοίδης, θα υπάρξουν εκτενείς συνεργασίες και συντονισμένη δράση τόσο μεταξύ των κύριων Αρχών ασφάλειας της Ελλάδας αλλά και συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο επειδή πρόκειται για ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός με μεγάλη προβολή.

    Μία τέτοια συνεργασία είναι και αυτή με την Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα που απαρτίζεται από εκπροσώπους επτά ξένων χωρών (Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ) μέσω της οποίας υπάρχει το πάντρεμα εμπειρίας, τεχνολογίας, πληροφόρησης. Στις αρχές Μαΐου συγκροτήθηκε η Επιτροπή Συντονισμού και Στρατηγικής για θέματα Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, ένα ευέλικτο γνωμοδοτικό όργανο στρατηγικού και συντονιστικού χαρακτήρα, στην οποία μετέχουν όλες οι αρχές ασφάλειας της Ελλάδας.

    Ο κ. Χρυσοχοίδης, μεταξύ άλλων, παρουσίασε στοιχεία από επιμέρους θέματα ασφάλειας όπως για παράδειγμα την προστασία επισήμων προσώπων, εκπαίδευση αστυνομικών οργάνων, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού ολυμπιακής ασφάλειας αλλά και στοιχεία του προϋπολογισμού .

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης μίλησε για τη σημασία της τεχνολογίας στην Ολυμπιακή ασφάλεια, ενώ ανήγγειλε ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες προμήθειας απλών, αξιόπιστων και δοκιμασμένων συστημάτων και μέσων, όπως μαγνητικές πύλες, συσκευές X-RAVS, οπλισμός, οχήματα, πλωτά και εναέρια μέσα κλπ.

    Προσλήψεις για την ασφάλεια-μελέτη προϋπολογισμού

    Κατά τον κ.Χρυσοχοϊδη, ''το ανθρώπινο δυναμικό είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιτυχία στην παροχή υπηρεσιών ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας''.

    Εκτίμησε ότι θα απασχοληθούν στον τομέα της Ασφάλειας των Αγώνων 50.000 άτομα (24.111 από την ΕΛΑΣ, 1.467 από το Λιμενικό, 1.524 από την Πυροσβεστική, 7.048 από τις Ενοπλες Δυνάμεις, 6.021 Εθελοντές Ασφαλείας και 5.053 από Ιδιωτικές Εταιρίες Παροχής Υπηρεσιών), ενώ σχετικά με τον προϋπολογισμό τόνισε ότι έχουν γίνει οι κατάλληλες κινήσεις και όλα είναι σχεδιασμένα σωστά και μεθοδικά.

    Πίστη της κυβέρνησης ότι θα πετύχουν οι Ολυμπιακοί

    Τέλος, ο κ.Χρυσοχοϊδης μίλησε για το σημαντικό ζήτημα της επικοινωνιακής πολιτικής που θα υποστηρίζει το Πρόγραμμα Ολυμπιακής Ασφάλειας. Οπως τόνισε, το κυρίαρχο είναι η ενημέρωση των ΜΜΕ για θέματα ασφαλείας, να έχει συγκεκριμένη πολιτική και "μία φωνή".

    ''Στόχος μας είναι η διοργάνωση απόλυτα ασφαλών Ολυμπιακών Αγώνων και ακράδαντη πίστη μας είναι ότι θα το πετύχουμε'', είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός τονίζοντας ταυτόχρονα τον σημαντικό ρόλο των ξένων δημοσιογράφων ελληνικής καταγωγής στην παρουσίαση του θέματος "ασφάλειας" των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    [07] Εξαρση στην Ελλάδα η εμπορία ανθρώπων

    28/5/2002 10:51:00 μμ

    Με την συμμετοχή 60 εκπροσώπων από 14 χώρες και με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, των κυβερνήσεων αλλά και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το φαινόμενο της σύγχρονης δουλείας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης η επίσημη έναρξη του διεθνούς συνεδρίου «Εμπορία Ανθρώπων» που διοργανώνει το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στις Βαλκανικές χώρες και το Σύμφωνο Σταθερότητας-γραφείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την υφυπουργό υγείας και πρόνοιας Ελπίδα Τσουρή, «η σύγχρονη μορφή δουλείας που αποτελεί ευθεία προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, παρουσιάζει έξαρση στην Ελλάδα». Σε στοιχεία που παρουσίασε η πρόεδρος του Κέντρου UNESCO Καίτη Τζιτζικώστα, αναφέρεται ότι ετησίως μισό εκατομμύριο γυναίκες διακινούνται παράνομα στην Ευρώπη ενώ ο τζίρος του παράνομου αυτού «εμπορίου» υπολογίζεται σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η άγνοια και η αδιαφορία ενισχύουν το πρόβλημα

    Η κ. Τσουρή αναφέρθηκε στα προγράμματα υποστήριξης του υπουργείου για άτομα που έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης και τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων δεν αρκεί η κρατική δράση αλλά χρειάζεται και η ενεργοποίηση της κοινωνίας.

    Ακανθώδες και οδυνηρό χαρακτήρισε από την πλευρά της το φαινόμενο της σύγχρονης δουλείας η επικεφαλής του Συμφώνου Σταθερότητας Ειρήνη Λαμπράκη προσθέτοντας ότι το πρόβλημα εντάθηκε τα τελευταία 15 χρόνια στις Βαλκανικές χώρες λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Στην πορνεία που αποτελεί μέρος της παράνομης διακίνησης ανθρώπων επικεντρώθηκε στην ομιλία της η αντιπρόεδρος του Φόρουμ Γυναικών της Μεσογείου, Βασίλα Ταμζαλί. «Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο στο Παρίσι όπου ήρθαν πολλές γυναίκες από την Αλβανία» σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι η άγνοια και η αδιαφορία ενισχύουν το πρόβλημα.

    Οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν στις 30 Μαΐου.

    [08] ''Μητέρα αιώνιο σύμβολο ζωής, αγάπης, ελπίδας''

    28/5/2002 9:45:00 μμ

    Εκδήλωση προς τιμή της μητέρας με θέμα ''Μητέρα αιώνιο σύμβολο ζωής, αγάπης, ελπίδας'', διοργάνωσε απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια. Στην εκδήλωση μίλησε η πρόεδρος του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια και πρέσβης καλής θελήσεως της UNISCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης, η Υφυπουργός Παιδείας Ε. Κούρκουλα, η βουλευτής της Ν.Δ Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, το μέλος του Ε.Γ του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.

    Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν οι μητέρες:

    Δέσποινα Παπαστελιανού, πρόεδρος του Σωματείου Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες ''Η ΑΡΓΩ'' Χρυστάλλα Πολυκανδριώτη, μητέρα τριών παιδιών που έχασε τον άνδρα της στον τελευταίο μεγάλο σεισμό στην Αθήνα Χρύσα Σοφιανοπούλου, ανάδοχη μητέρα Νίτσα Μεσογίτου, πρόεδρος του Συνδέσμου Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος και Μέριμνας Υγείας ''Κωστάκης Μεσογίτης'', η οποία είχε δωρίσει τα όργανα του παιδιού της Κωστάκη Μεσογίτη, σε επτά συνανθρώπους μας Ευαγγελία Ραυτοπούλου, πολύτεκνη μητέρα τεσσάρων παιδιών που μεγαλώνει και πέμπτο παιδί που πάσχει από παραπληγία και η Florinda Rojas Rodriguez, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, και στο πρόσωπό της την πρόσφυγα μητέρα.

    [09] Το προφίλ του Ελληνα κατά Eurostat

    28/5/2002 9:03:00 μμ

    Οπαδοί της ανθυγιεινής ζωής, με πανευρωπαϊκή πρωτιά στο κάπνισμα, πλην όμως μακρόβιοι οι Ελληνες, σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Μας χαρακτηρίζει η αισιοδοξία και είμαστε επιρρεπείς στα γλέντια, εύκολοι στο γάμο, δύσκολοι στο διαζύγιο, ενώ όσον αφορά στην οικονομική μας κατάσταση, πληρώνουμε λιγότερους φόρους σε σχέση με τους ευρωπαίους συμπολίτες μας και μένουμε σε ιδιόκτητο σπίτι.

    Από την έκθεση των 452 σελίδων, η οποία ουσιαστικά αποτελεί μια σύνοψη των αποτελεσμάτων που έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα κατά τον τελευταίο χρόνο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν ενδεικτικά τα εξής στοιχεία:

    -Οι Ελληνες εμφανίζονται να είναι οι φανατικότεροι καπνιστές στους "15": To 44,9% των Ελλήνων άνω των 15 ετών (58,1% για τους άνδρες και 32,2% για τις γυναίκες) δηλώνουν ότι καπνίζουν. Στην ΕΕ το 33,9% των πολιτών (40,2% για τους άνδρες και 28% για τις γυναίκες) δηλώνουν ότι καπνίζουν ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Σουηδία με 22,1% (19,2% για τους άνδρες και 24,9% για τις γυναίκες). Προκύπτει, επίσης, ότι η Ελλάδα εμφανίζει από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στις ηλικιές 15-24 ετών. Ειδικότερα το 44,9% των νέων ηλικίας 15-24 ετών στην Ελλάδα (46,5% για τους άνδρες και 43,3% για τις γυναίκες) καπνίζουν ενώ στην ΕΕ το 41,3% των νέων καπνίζουν (43% για τους άνδρες και 39,5% για τις γυναίκες). Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ισπανία με 45,8% (46,4% για τους άνδρες και 45,2% για τις γυναίκες) και στο Βέλγιο 45,7% (52,8% για τους άνδρες και 38,2% για τις γυναίκες). Λιγότερο φίλοι του καπνίσματος είναι οι νέοι στη Σουηδία με 21% (15,9% για τους άνδρες και 26,1% για τις γυναίκες).

    -Ενα άλλο στοιχείο είναι ότι τρώμε πολύ και πίνουμε ακόμα περισσότερο. Από ηλικίας 15 ετών καταναλώνουμε κατά μέσο όρο 10,5 λίτρα αλκοόλ ετησίως, εντούτοις μέσος όρος ζωής του Ελληνα φτάνει στους άνδρες τα 75,5 χρόνια και στις γυναίκες τα 80,6.

    -Η Ελλάδα με 5,9 γάμους ανά 1000 κατοίκους έρχεται τρίτη στην Ευρώπη πίσω από τη Δανία και την Πορτογαλία. Το θετικό είναι ότι δεν χωρίζουμε εύκολα. Στα διαζύγια είμαστε προτελευταίοι μαζί με την Ισπανία και μπροστά από την τελευταία Ιταλία.

    -Η Ελλάδα εμφανίζει μεταξύ των κοινοτικών της εταίρων το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής νέων ηλικίας 18-24 ετών στην ανώτατη εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, το 34% των νέων στην Ελλάδα σπουδάζουν σε κάποιο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης. Ακολουθούν το Βέλγιο με 33% και η Γαλλία με 30% ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Γερμανία με 15% και η Αυστρία με 18%, με μέσο κοινοτικό όρο 24%. Σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής των νέων στην ανώτατη εκπαίδευση καθορίζεται από την Eurostat ως το ποσοστό των νέων ηλικίας 18-24 ετών που είναι εγγεγραμμένοι σε ανώτατα ιδρύματα.

    -Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση εφόσον το 74% των Ελλήνων δηλώνουν ότι διαμένουν στο δικό τους σπίτι. Προηγούνται οι Ισπανοί, το 82% των οποίων δηλώνουν ότι διαμένουν σε δικό τους σπίτι ενώ στις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης βρίσκονται οι Γερμανοί με 41% και οι Ολλανδοί με τους Αυστριακούς (από 51%). Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 59%.

    -Το ποσοσό της φορολογικής επιβάρυνσης επί του εισοδήματος και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ: Στην Ελλάδα η φορολογία σε αυτή την κατηγορία φτάνει το 10,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ και στο 22,6% ως ποσοστό των συνολικών εσόδων του κράτους. Στους "15" τα ποσοστά είναι 14,3% και 31% αντίστοιχα. Την υψηλότερη φορολογία επί του εισοδήματος και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας εμφανίζει η Δανία με 28,9% ως ποσοστό ΑΕΠ και 51,3% ως ποσοστό των συνολικών εσόδων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 28 May 2002 - 20:55:21 UTC