Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλάζουν ''μέσα-έξω'' οι φυλακές στην Ελλάδα
  • [02] Ταραχές και συλλήψεις στο λιμάνι του Πειραιά
  • [03] Ο ρόλος της Κρήτης στον ενιαίο αμυντικό χώρο
  • [04] Εκλογές στην κοινοβουλευτική ομάδα ΠΑΣΟΚ
  • [05] Δίκη για τη δολοφονία 20χρονου πριν 2 χρόνια
  • [06] Προεδρικό διάταγμα για ιδιωτικά αεροδρόμια
  • [07] Αλλοδαπός διαρρήκτης πυροβόλησε δυο αδέλφια
  • [08] Εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς την ΕΕ
  • [09] Διάλογος για τη''χρηματοδότηση των κομμάτων''
  • [10] Στο εδώλιο ο πρόεδρος του ΕΕΣ
  • [11] Εγκλημα για κτηματικές διαφορές στην Κορώνη
  • [12] Φατάχ: Όχι στις επιθέσεις αυτοκτονίας
  • [13] Νέος απολογισμός νεκρών στην Οκλαχόμα
  • [14] Προχωρά η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ
  • [15] Απόψε ο 3ος τελικός μπάσκετ Ο.Σ.Φ.Π-ΑΕΚ
  • [16] Δεν δίνει το ''Χαριλάου'' ο Αρης στον Ηρακλή
  • [17] Στο δυναμικό των ''πρασίνων'' ο Ερικ Λίνκαρ
  • [18] Ο Καπαγέροφ νέος πρόεδρος της ΕΟΚ
  • [19] Στον ΠΑΣ Γιάννινα ο Μπο Πέτερσον
  • [20] Στα δικαστήρια ΕΠΟ-ΕΠΑΕ-Εθνική ερασιτεχνικής
  • [21] Πρόεδρος στη FIFA και πάλι ο Σεπ Μπλάτερ
  • [22] Διετή ποινή στον Γιαννούλη
  • [23] Κύπρος: Εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη
  • [24] Για 5η φορά μπαμπάς ο Σταλόνε
  • [25] Ενα πιτ-μπουλ, θετή μητέρα για λιονταράκι
  • [26] Ουίλιαμ-Χάρι: Δεν θα παραστούν στον αγώνα της Aγγλίας

    [01] Αλλάζουν ''μέσα-έξω'' οι φυλακές στην Ελλάδα

    29/5/2002 7:34:00 μμ

    Τη δημιουργία 17 νέων σωφρονιστικών καταστημάτων σε όλη την χώρα, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος. Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμα, ότι μέσα στον Ιούνιο θα παραδοθεί ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των φυλακών με τον οποίο προσδιορίζονται σαφώς τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των κρατουμένων και των υπαλλήλων. Αναφερόμενος στην προχθεσινή απόδραση από τον Κορυδαλλό του Πίτερ Σέντομ ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι ανάλογα με τις διαπιστώσεις των Εισαγγελέων θα ασκηθούν και συμπληρωματικές διώξεις.

    Ελεγκτές θα κάνουν αιφνιδιαστικούς εφόδους στις φυλακές

    Επίσης, δημιουργείται ειδικό ολιγομελές σώμα ελεγκτών το οποίο θα διενεργεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους στις φυλακές όλης της χώρας.

    Ακόμα, επιταχύνεται η υλοποίηση κατασκευής συνολικά 17 νέων σωφρονιστικών καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα της αποσυμφόρησης των φυλακών. Στην Αττική έχουν βρεθεί ήδη τέσσερις κατάλληλοι χώροι, ενώ η αποσυμφόρηση του κορυδαλλού θα αρχίσει άμεσα.

    Προωθούνται επιπλέον, οι αλλαγές στην απονομή της Δικαιοσύνης με στόχο την ταχύτερη κατάληξη των υποθέσεων, ενώ προσδιορίζονται τα αδικήματα για τα οποία δεν θα ισχύει πλέον η φυλάκιση.

    Στη Βουλή πρόσφατες υποθέσεις εγκλημάτων

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο για το θέμα της "διαφθοράς, της διάβρωσης και της ανομίας στο σωφρονιστικό σύστημα" κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, με αφορμή πρόσφατες υποθέσεις εγκλημάτων και αποδράσεων που σχετίζονται με τις φυλακές.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κωνσταντόπουλος ρώτησε:

    α. γιατί ποτέ δεν εξυγιάνθηκε η διαδικασία των μεταγωγών

    β. γιατί πάντοτε στον Κορυδαλλό κρατούνται χιλιάδες κρατουμένων όλων των κατηγοριών

    γ. γιατί σταθερά ενισχύθηκε ο φατριασμός και η παραταξιοποίηση του σωφρονιστικού προσωπικού

    δ. που κατέληξαν διοικητικά οι διαδικασίες εκκαθάρισης των κραυγαλέων υποθέσεων δολοφονιών και ύποπτων μεταγωγών που προέκυψαν προσφάτως

    και ε. πόσες και ποιες υποθέσεις για διάβρωση και συναλλαγή, εντός του σωφρονιστικού συστήματος εκκρεμούν και από πότε.

    Να δημοσιοποιείται το «πόθεν έσχες» των σωφρονιστικών υπαλλήλων

    Εξάλλου, οι βουλευτές της ΝΔ Χρήστος Ζώης και Πέτρος Μαντούβαλος κατέθεσαν αίτημα ώστε να τους παρασχεθούν αντίγραφα των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των σωφρονιστικών υπαλλήλων που υπηρετούν στις φυλακές Κορυδαλλού.

    [02] Ταραχές και συλλήψεις στο λιμάνι του Πειραιά

    29/5/2002 6:30:00 μμ

    Ενταση και επεισόδια καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο λιμάνι του Πειραιά, με τους απεργούς ναυτεργάτες, να προσπαθούν να εμποδίσουν τον απόπλου. Μετ΄εμποδίων και η λειτουργία στο Δημόσιο λόγω της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ για τη φορολογική μεταρρύθμιση, και με αίτημα ένα νέο μισθολόγιο που θα εξασφαλίζει ικανοποιητικούς μισθούς. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε πορεία προς τη βουλή και το υπουργείο Οικονομικών από την ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Τα νοσοκομεία δέχονται σήμερα μόνο έκτακτα περιστατικά, ενώ 24 πτήσεις της Ολυμπιακής έχουν ακυρωθεί.

    Καθυστερήσεις και ματαιώσεις στον απόπλου

    Ενταση στο λιμάνι του Πειραιά αυτή την ώρα, καθώς απεργοί ναυτεργάτες προσπαθούν να εμποδίσουν την είσοδο επιβατών και την φόρτωση οχημάτων στα πλοία "Αίολος Εξπρές", "Νταλιάνα" και "Παναγία Εκατονταπυλιανή".

    Με καθυστέρηση αναχώρησαν τα πλοία "Διαγόρας" και "Ροδάνθη" για τα Δωδεκάνησα.

    Οι λιμενικοί είναι αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν την ομαλή εκτέλεση των δρομολογίων, όταν τα μέλη του πληρώματος των πλοίων που πρόκειται να αποπλεύσουν δεν συμμετέχουν στην απεργία.

    Στα πρωϊνά επεισόδια, τραυματίστηκαν ελαφρά τρείς λιμενικοί ενώ πέντε συνδικαλιστές ναυτεργάτες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παρακώλυσης θαλασσίων συγκοινωνιών. Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Το Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε χθες την απεργία παράνομη και καταχρηστική.

    Στα ''χέρια'' λιμενικοί και ναυτεργάτες

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν το πρωί όταν περίπου 200 ναυτεργάτες, οι οποίοι συμμετείχαν στην απεργία, που είχαν κηρύξει τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ, προσπάθησαν να εμποδίσουν τον απόπλου 4 πλοίων για τα νησιά του Αιγαίου.

    Η ένταση κλιμακώθηκε όταν γύρω στις 7.00 το πρωί εμφανίσθηκαν στον καταπέλτη του ''Χάι Σπίντ 2'' συνδικαλιστές των δύο ναυτικών σωματείων και προσπάθησαν να σχηματίσουν αλυσίδα για να εμποδίσουν επιβάτες και αυτοκίνητα, που επρόκειτο να επιβιβασθούν.

    Ο επικεφαλής της ισχυρής δύναμης των λιμενικών ζήτησε από τους συνδικαλιστές να αποχωρήσουν. Κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό με αποτέλεσμα να ακολουθήσει πανδαιμόνιο, καθώς οι λιμενικοί θέλησαν να τους απομακρύνουν με βίαιο τρόπο.

    Οι ναυτεργάτες των δύο σωματείων, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, αρχικά αντιστάθηκαν και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των εφοπλιστών προσπάθησαν να εισβάλουν στο εσωτερικό των πλοίων, που ήταν δεμένα στο λιμάνι.

    Τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν τεσσερα δρομολόγια των πλοίων Εξπρες Απόλλων, Χαι Σπιντ 2 και Χαι Σπιντ 4, ενώ το Εξπρές Πήγασος απέπλευσε με καθυστέρηση.

    Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Πρωτόπαπας και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης, αναφορικά με τους συλληφθέντες συνδικαλιστές, υποστήριξαν ότι τουλάχιστον τρείς από τους πέντε δεν ήταν ναυτεργάτες και ότι βρέθηκαν εκεί με εντολή τρίτου, προκειμένου να δημιουργήσουν επεισόδια.

    Ακύρωση πτήσεων της Ολυμπιακής

    Οσον αφορά στα δρομολόγια της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ματαιώθηκαν οι πτήσεις από Αθήνα για: Χίο, Σαντορίνη, Σάμο, Μυτιλήνη, Μύκονο, Σύρο, Καβάλα, Ιωάννινα, Κεφαλονιά, Λέρο, Μήλο.

    Επίσης ματαιώθηκαν οι πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς Ιωάννινα και Χίο και από Ρόδο προς Καστελόριζο, Κάρπαθο και από Μύκονο προς Σαντορίνη. Οι υπόλοιπες πτήσεις εκτελούνται κανονικά, ενώ κανονικά λειτουργεί και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Οι επιβάτες των πτήσεων της Ολυμπιακής θα προωθηθούν στον προορισμό τους είτε με άλλη πτήση που θα πραγματοποιηθεί κανονικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε αύριο. Όσοι πρόκειται να ταξιδεύσουν, πάντως, με την Ολυμπιακή μπορούν να επικοινωνούν για να ενημερώνονται στο τηλέφωνο 0 10 96 66 666.

    Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει και η ΟΛΜΕ, χωρίς όμως να διαταραχθεί το σημερινό πρόγραμμα των πανελληνίων εξέτασεων για τα εσπερινά λύκεια.

    Συνάντηση Ρέππα-ΓΣΕΕ αύριο

    Εν τω μεταξύ, καθοριστική συνάντηση για το περιεχόμενο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα έχει την Πέμπτη το προεδρείο της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα.

    Πάντως, οι περισσότεροι Ελληνες φέρονται να μην έχουν καμία μα καμία εμπιστοσύνη στο υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα. Σύμφωνα με την έρευνα της VPRC, πάνω από έξι στους δέκα Ελληνες ανησυχούν για την κοινωνική τους ασφάλιση και πολλοί καταφεύγουν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για να συμπληρώσουν τη σύνταξή τους.

    Αντίδραση ΝΔ στις δηλώσεις Πρωτόπαπα

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, υπογραμμίζοντας ότι οι αντιδράσεις που υπάρχουν από συνδικάτα και εργαζομένους είναι σεβαστές στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να λυθεί το ασφαλιστικό, δήλωση στην οποία αντέδρασε έντονα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είπε ότι με ανακρίβειες και υπεκφυγές, επιχειρεί να αποκρύψει την έλλειψη πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης για μία βιώσιμη λύση του Ασφαλιστικού.

    Όσον αφορά, στην επίκληση των ρυθμίσεων της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της περιόδου 1990-93,ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι επί 10 ολόκληρα χρόνια η κυβέρνηση τις εφαρμόζει.

    [03] Ο ρόλος της Κρήτης στον ενιαίο αμυντικό χώρο

    29/5/2002 7:36:00 μμ

    ''Η Κρήτη, αποτελεί στρατηγικό κρίκο στον ενιαίο αμυντικό χώρο με την Κύπρο, διότι αν ποτέ συμβεί κάτι στην Κύπρο, από την Κρήτη θα υπάρξει μια ουσιαστική αμυντική κάλυψη της Μεγαλονήσου''. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος επισκέφθηκε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του νομού Χανίων.

    Ο όρμος της Σούδας συμβάλλει στον αντιτρομοκρατικό αγώνα

    Ο Γιάννος Παπαντωνίου αναφέρθηκε στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο όρμος της Σούδας σε περίοδο κρίσης και σε ειρηνική περίοδο ιδιαίτερα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε: ''Η αυξημένη έλευση ξένων πλοίων στον όρμο της Σούδας συναρτάται με τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και το κλίμα που υπάρχει στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στον αγώνα αυτό διότι η διεθνής τρομοκρατία απειλεί όλους μας. Η συμβολή και συμμετοχή της Ελλάδας στον αγώνα αυτό επέτρεψε σε Νατοϊκές δυνάμεις να στέλνουν πλοία στη Σούδα. Εκτιμώ ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί επ άπειρον, γιατί ελπίζω ότι ο αγώνας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας θα έχει κάποιο όριο χρονικό οπότε η προσέλευση αυτή θα ελαττωθεί στο μέλλον. Σε κάθε όμως περίπτωση θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα είναι πάντα πρόθυμη να προσφέρει τέτοιες ευκολίες στους συμμάχους μας, στο μέτρο που συμμετέχουμε όλοι στον κοινό αυτό αγώνα''.

    Από τα Χανιά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εμφανίσθηκε σύμφωνος με το αίτημα τοπικών φορέων για επισκεψιμότητα της νησίδας Σούδας που βρίσκεται στην αρχή του λιμανιού μέσα σε στρατιωτική ζώνη. ''Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας συνεργάζεται με το υπουργείο Πολιτισμού για να διασφαλιστούν διάφορα θέματα ασφαλείας στον όρμο της Σούδας. Μόλις αυτές οι ρυθμίσεις ολοκληρωθούν το νησάκι αυτό θα δοθεί στην τοπική κοινωνία και τους τουρίστες'', δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου.

    Αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε και στην προσπάθεια αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων: ''Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εκσυγχρονίζονται με ραγδαίους ρυθμούς. Τα εξοπλιστικά μας προγράμματα αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. Ξοδεύουμε το 5% περίπου του εθνικού μας εισοδήματος που είναι τριπλάσιο με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και περίπου διπλάσιο με αυτό που εμείς οι ίδιοι ξοδεύαμε πριν από 10 χρόνια.

    Στα πλαίσια αυτά έγινε και η αγορά των νέων αεροσκαφών F16 τα οποία θα αντικαταστήσουν τα Α7, τα οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να αποσυρθούν. Αρα η Κρήτη ουσιαστικά αναβαθμίζεται, αναδεικνύεται ο ακριτικός της χαρακτήρας''.

    Ο κ. Παπαντωνίου ολοκληρώνει την επίσκεψή του στα Χανιά με ξενάγηση στο ίδρυμα ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' και την Παλιά Πόλη.

    [04] Εκλογές στην κοινοβουλευτική ομάδα ΠΑΣΟΚ

    29/5/2002 6:50:00 μμ

    Για την εκλογή του επταμελούς προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν από τις 10 το πρωί οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Στη διαδικασία εκλογής, πήρε μέρος στις 14.30 το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος συνεχάρη το απερχόμενο προεδρείο και ευχήθηκε το νέο να είναι εξίσου επιτυχημένο.

    Σενάρια σε προτιμήσεις

    Υποψήφιοι είναι οι κύριοι Βαϊνάς, Βλαχόπουλος, Γιαννακόπουλος, Λεβογιάννης, Δασκαλάκης, Κουρουπλής, Τσερπικίδης, Σπηλιόπουλος, καθώς και η κυρία Ευαγγελία Σχοιναράκη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται η υποψηφιότητα του βουλευτή Κυκλάδων, Νίκου Λεβογιάννη, ο οποίος, σε περίπτωση που εκλεγεί πρώτος, θεωρείται, εμμέσως, ότι θα είναι ο νέος Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    [05] Δίκη για τη δολοφονία 20χρονου πριν 2 χρόνια

    29/5/2002 6:12:00 μμ

    Αρχισε σήμερα, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, η δίκη του 24χρονου Αλβανού Αλκέτ Αγκάλιου ο οποίος κατηγορείται για την δολοφονία του 20χρονου Παναγιώτη Τσιτιρίδη, τον Δεκέμβριο του 2000, σε καφετέρια στην Θεσσαλονίκη. Το μακελειό είχε γίνει όταν παρέα πέντε Αλβανών που είχαν μεθύσει, ανάμεσά τους και ο δράστης, άρχισε να ενοχλεί μία νεαρή σερβιτόρα του καταστήματος. Επενέβησαν τότε θαμώνες της καφετέριας και ο άτυχος 20χρονος ο οποίος, κατά τη συμπλοκή που ακολούθησε, δέχθηκε μαχαιριές στην κοιλιακή χώρα και στο στήθος με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός. Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί αύριο με καταθέσεις μαρτύρων.

    [06] Προεδρικό διάταγμα για ιδιωτικά αεροδρόμια

    29/5/2002 4:25:00 μμ

    Υπεγράφη από τον υπουργό Μεταφορών, το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την Ίδρυση, Κατασκευή, Εξοπλισμό, Οργάνωση, Διοίκηση, Λειτουργία και Εκμετάλλευση Αεροδρομίων από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο διάταγμα, το οποίο προωθείται ήδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας για υπογραφή, προβλέπονται διαδικασίες χορήγησης των απαιτούμενων αδειών για τη λειτουργία ιδιωτικών πολιτικών αερολιμένων, οι οποίες περιλαμβάνουν την υποβολή, εκ μέρους των ιδιωτών-επενδυτών, πλήρους Φακέλου.

    Μία νέα εποχή

    Ακόμη, με το συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, καθορίζεται απολύτως ο ρόλος των κρατικών αεροπορικών Αρχών σε τομείς ευθύνης τους, ειδικότερα δε στον τομέα της ασφάλειας των πτήσεων, της προστασίας από έκνομες ενέργειες, καθώς και στις διαδικασίες και τη μεθοδολογία έγκρισης των επιβαλλομένων αερολιμενικών τελών.

    Ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής δήλωσε ότι «με το Προεδρικό Διάταγμα, δημιουργείται δυνατότητα πρόσβασης ιδιωτικών κεφαλαίων στο σημαντικότατο για την Εθνική Οικονομία τομέα της κατασκευής και διαχείρισης αεροδρομίων».

    [07] Αλλοδαπός διαρρήκτης πυροβόλησε δυο αδέλφια

    29/5/2002 4:18:00 μμ

    Από αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης συνελήφθησαν χθες τα ξημερώματα στην περιοχή Μεταμορφώσεως ο Αλβανός Μαλντίν Ντάνι 26 ετών, γιατί λίγο πριν είχε διαρρήξει την ισόγειο κατοικία του Νίκου Κλεισιάρη, 39 ετών, μηχανικού αυτοκινήτων, κατοίκου Μεταμορφώσεως Αττικής, ενώ ο ίδιος και η οικογένειά του κοιμόταν. Ο δράστης ερευνούσε τους χώρους του σπιτιού και αφαίρεσε χρήματα, αλλά έγινε αντιληπτός από τον Κλεισιάρη, τον οποίο χτύπησε για να διατηρήσει τα κλαπέντα και να φύγει.

    Συνελήφθη, όμως, από τους αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης και διαπιστώθηκε ότι νωρίτερα, στην ίδια περιοχή, είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να διαρρήξει άλλα δύο σπίτια. Από την εξέτασή του διαπιστώθηκε ότι μαζί με τον συμπατριώτη του Λαζέ Νουαρέμ 26 ετών, στις 20/6/1995 στη θέση Κόρμπι Βάρης, μπήκαν σε δωμάτιο νεοαναγειρόμενης οικοδομής με σκοπό να ληστέψουν τους αδελφούς Ηλία και Παναγιώτη Κότση.

    Στην προσπάθειά τους αυτή πυροβόλησαν εξ επαφής με κυνηγετικό όπλο και τραυμάτισαν θανάσιμα τον πρώτο, ενώ σοβαρά το δεύτερο, όταν τα δύο αδέλφια αντέδρασαν.

    Επίσης ομολόγησε δύο ακόμη κλοπές που διέπραξε στο Παλαιό Φάληρο και τη Βουλιαγμένη το 1996, με λεία τρία εκατομμύρια δραχμές.

    [08] Εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς την ΕΕ

    29/5/2002 1:10:00 μμ

    Ενας στους δύο Ελληνες (49,9%) θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βαδίζει σήμερα προς τη σωστή κατεύθυνση σύμφωνα με την τελευταία σφυγμομέτρηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, στις 15 χώρες μέλη της Κοινότητας, το λεγόμενο Ευρωβαρόμετρο. Σύμφωνα πάντα με την ίδια σφυγμομέτρηση το 52% των Ελλήνων θεωρεί επιτυχείς τις σχετικές ενέργειες της Κοινότητας που οδήγησαν στην υιοθέτηση και λειτουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ. Ωστόσο το 46% των συμπατριωτών μας χαρακτηρίζει από αναποτελεσματικές έως ελάχιστα αποτελεσματικές τις πρωτοβουλίες της Κοινότητας για την καταπολέμηση της ανεργίας.

    Που βαθμολογούμε θετικά και που αρνητικά την ΕΕ

    Παράλληλα το 41,1% των Ελλήνων θεωρεί αναποτελεσματικές ως ελάχιστα αποτελεσματικές τις ενέργειες της Κοινότητας για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό (16,3%) πιστεύει ότι ήταν αποτελεσματική η κοινοτική δράση για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

    Κατά την άποψη των Ελλήνων οι τρεις στόχοι-προτεραιότητες της κοινότητας πρέπει να είναι η διατήρηση της ειρήνης (95,1% των ερωτηθέντων), η καταπολέμηση της ανεργίας (94,1%) και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (93,2%).

    Το 48,6% των Ελλήνων θεωρεί ότι συνιστά σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το 14,7% των ερωτηθέντων τάσσεται απόλυτα υπέρ της Κοινότητας ενώ το 42,6% των Ελλήνων θεωρεί θετικές για την Ελλάδα τις αποφάσεις που λαμβάνει η κοινότητα παρά το γεγονός ότι το 65,44% πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει γίνει για τις μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι για τους απλούς πολίτες της.

    Το 77,9% των Ελλήνων δηλώνει ότι ενημερώνεται κυρίως για τα κοινοτικά θέματα από την τηλεόραση, το 26% από τις εφημερίδες και το 18,2% από το ραδιόφωνο.

    Το 39% των Ελλήνων υποστηρίζει ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία της διεύρυνσης της κοινότητας, προφανώς λόγω ένταξης της Κύπρου. Παράλληλα όμως οι Ελληνες εμφανίζονται να μην είναι καθόλου ενημερωμένοι γύρω από βασικά ζητήματα σχετικά με την διεύρυνση και μόλις το 1% των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι πολύ καλά ενημερωμένο γι' αυτήν.

    Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι το 65,8% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διεύρυνση της κοινότητας θα προκαλέσει μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα των πληθυσμών των νέων χωρών - μελών, που θα επιδιώξουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και το 87% πιστεύει ότι αυτή η μελλοντική εσωτερική μετανάστευση θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στη χώρα μας με πρώτα σε σπουδαιότητα και σημασία την αύξηση της ανεργίας και της εγκληματικότητας.

    [09] Διάλογος για τη''χρηματοδότηση των κομμάτων''

    29/5/2002 10:41:00 πμ

    Ανοιχτός -για μια ακόμα φορά- στις προτάσεις βουλευτών, όλων των κομμάτων, εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, κατά την τελευταία ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τη "χρηματοδότηση των κομμάτων" στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς η συζήτηση στην επιτροπή διεξήχθη "κεκλεισμένων των θυρών", ο κ. Σκανδαλίδης αποδέχθηκε την αλλαγή της διάταξης, που ρύθμιζε τις εμφανίσεις των υποψηφίων βουλευτών.

    Στη Βουλή το νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα

    Με τη νέα μορφή της διάταξης, άπαντες οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα απεριόριστων εμφανίσεων -με τη μορφή δηλώσεων- στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα μίας μόνο εμφάνισης σε πολιτική εκπομπή σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας και δύο εμφανίσεων σε περιφερειακούς σταθμούς.

    Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ είχαν αντιδράσει σε προηγούμενη διάταξη που έδιδε απεριόριστο δικαίωμα εμφανίσεων για τα μέλη της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των κομμάτων και που περιόριζε τις εμφανίσεις των απλών υποψηφίων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.

    [10] Στο εδώλιο ο πρόεδρος του ΕΕΣ

    29/5/2002 7:39:00 μμ

    Στο Τριμελές Εφετείο της Αθήνας παραπέμπονται να δικαστούν με βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέας Μαρτίνης και 23 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με την κατηγορία της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας.

    Στην προκαταρκτική εξέταση προέκυψε ότι ο EΕΣ χρηματοδοτεί παράτυπα το ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα "Ερρίκος Ντυνάν". Οι δικαστές διέταξαν, με το ίδιο βούλευμα νέο κύκλο ανακρίσεων, για να διαπιστωθεί, εάν ο κύριος Μαρτίνης συνέχισε να εξαπατά το ελληνικό δημόσιο και κατά την τελευταία διετία, όπως κατήγγειλε με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής.

    Ο κ.Μαρτίνης είναι επίσης κατηγορούμενος και για απάτη εις βάρος του ελληνικού δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.

    [11] Εγκλημα για κτηματικές διαφορές στην Κορώνη

    29/5/2002 12:24:00 μμ

    Παρουσιάστηκε και παραδόθηκε αργά χθες το βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα Κορώνης ο αντιδήμαρχος της πόλης, επιχειρηματίας Δημήτρης Λαμπρόπουλος, 62 ετών, ο οποίος, όπως ομολόγησε, μετά από έντονο διαπληκτισμό για κτηματικές διαφορές, τραυμάτισε θανάσιμα με πέτρα, που εκσφενδόνισε στο κεφάλι, το Γερμανό υπήκοο, Αρμιν Σαρσνσμπέργκερ (Armin Scharnsberger), 70 ετών, μόνιμο κάτοικο για περίπου 10 χρόνια στο χωριό Βασιλίτσι Μεσσηνίας.

    Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κορώνης, ενώ εντός της ημέρας πρόκειται να γίνει νεκροψία- νεκροτομή.

    [12] Φατάχ: Όχι στις επιθέσεις αυτοκτονίας

    Πηγή: NET 105,8 fm 29/5/2002 7:21:00 μμ

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ δημοσίευσε σήμερα το Σύνταγμα της Παλαιστινιακής Αρχής, το οποίο είχε εγκρίνει το νομοθετικό συμβούλιο το 1997, την ώρα που με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ (FRC) ζητά τον τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας εντός του Ισραήλ, τονίζοντας ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες τορπιλίζουν τον εθνικό αγώνα των Παλαιστίνιων. Από την πλευρά του, έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου συγκάλεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες επιθέσεις αυτοκτονίας Παλαιστινίων καμικάζι.

    Περιορισμός της αντίστασης στα κατεχόμενα

    ''Οι στρατιωτικές επιθέσεις μέσα στην ''πράσινη γραμμή''(Ισραήλ)πρέπει να σταματήσουν επειδή έχουν αρνητικές συνέπειες στην εικόνα του εθνικού μας αγώνα'', αναφέρεται σε έγγραφο του αποτελούμενου από 130 μέλη FRC, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από δύο εβδομάδες εσωτερικών συζητήσεων. Στο ίδιο έγγραφο τονίζεται ότι η αντίσταση στην κατοχή πρέπει να περιοριστεί εντός των κατεχομένων από το 1967 παλαιστινιακών εδαφών, δηλαδή στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Το FRC είναι το σημαντικότερο φόρουμ στη Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ, μετά την Κεντρική Επιτροπή.

    Επίσης, στέλεχος της Παλαιστινιακής Αρχής, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε σήμερα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των υπουργών της με ένα τριπλό στόχο: πρώτον την πάταξη της διαφθοράς, δεύτερον την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης και τρίτον την εξοικονόμηση χρημάτων. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι άλλα υπουργεία θα καταργηθούν, ενώ αρκετά ακόμα θα συγχωνευθούν. Πρόσθεσε, τέλος, ότι θα εγκαταλείψουν το κυβερνητικό σχήμα και οι τρεις υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου.

    Αναβολή σκληρών αντιποίνων-Επίσκεψη Μπερνς και Τένετ σε Μέση Ανατολή

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, πρωτοστατούντος του υπουργού αμύνης Μπεν Ελιέζερ, αποφάσισαν να αναβάλουν -προς το παρόν τουλάχιστον- τη λήψη απόφασης για σκληρά στρατιωτικά αντίποινα στις τελευταίες επιθέσεις. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Γιάσερ Αραφάτ καταδικάζει κάθε τρομοκρατικό κτύπημα εναντίον ισραηλινών στόχων, ο ισραηλινός στρατός εντείνει την τακτική των σύντομων εφόδων σε αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη Παλαιστίνιων εξτρεμιστών, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ένα σκληρό κτύπημα εκ μέρους του Τελ Αβίβ είναι αναμενόμενο.

    Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος άρχισε διαβουλεύσεις με τη σύμβουλό του σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν το έδαφος για την επίσκεψη στην περιοχή του αρχηγού της CIA Τζωρτζ Τένετ ενώ καθ' οδόν προς την Μέση Ανατολή είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται πρώτα την Αίγυπτο και ακολούθως θα έχει διαβουλεύσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, προτού μεταβεί σε Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Συρία και Λίβανο. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζει ένα σχέδιο χρονοδιαγράμματος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, παρότι ο Τζορτζ Μπους έχει δηλώσει ότι το όποιο χρονοδιάγραμμα διαλόγου είναι θέμα Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

    [13] Νέος απολογισμός νεκρών στην Οκλαχόμα

    29/5/2002 4:14:00 μμ

    Δεκατρία πτώματα περισυνελέγησαν μετά το δυστύχημα που προξένησε η πρόσκρουση ενός φορτηγού, σε μια οδική γέφυρα στον ποταμό Αρκανσο στην Οκλαχόμα την Κυριακή, ανακοίνωσε χθες βράδυ το γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της Πολιτείας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, Μπράντον Κοουπάσα, τα πτώματα επτά γυναικών και έξι ανδρών ανασύρθηκαν, χθες το απόγευμα, από τα οχήματά τους που είχαν πέσει στα νερά του ποταμού. Συνολικά 10 οχήματα ανασύρθηκαν από τον ποταμό.

    ''Υπάρχουν ασφαλώς κι άλλα οχήματα μέσα στο νερό και είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως υπάρχουν περισσότερα θύματα, που θα πρέπει να βρούμε, όμως δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για τον αριθμό τους'', δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Συνολικά 12 οχήματα είχαν πέσει στα νερά του ποταμού μετά τη σύγκρουση.

    Τέσσερα άτομα επέζησαν της τραγωδίας, οι δύο από αυτούς περισυνελέγησαν από τα νερά του Αρκανσο, ενώ άλλοι δύο διασώθηκαν από όχημα που είχε εγκλωβισθεί στη γέφυρα.

    Το φορτηγό είχε προσκρούσει το απόγευμα της Κυριακής στη γέφυρα, προκαλώντας την πτώση ενός τμήματός της.

    Πολλά οχήματα και φορτηγά έπεσαν τότε από ύψος 18μ στα νερά του ποταμού, σε βάθος 3.5 μ.

    [14] Προχωρά η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ

    29/5/2002 7:27:00 μμ

    Κανονικά εξελίσσεται η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία Λάτση-Λουκ Οϊλ. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, συνομίλησε σήμερα στα διυλιστήρια Ασπροπύργου με τους εργαζομένους που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση, διαβεβαιώνοντας τους ότι δεν θα εκχωρηθεί ποσοστό μεγαλύτερο από 23%, ενώ δεν πρόκειται να θιγούν και οι θέσεις εργασίας. Νωρίτερα ο κ. Τσοχατζόπουλος εγκαινίασε το νέο δεξαμενόπλοιο των ΕΛΠΕ, που μεταφέρει προπυλένιο και υγραέριο από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου στο διυλιστήριο Θεσσαλονίκης.

    [15] Απόψε ο 3ος τελικός μπάσκετ Ο.Σ.Φ.Π-ΑΕΚ

    29/5/2002 6:39:00 μμ

    Στις 10.00 μ.μ απόψε, η ομάδα του Σλόμπονταν Σούμποτιτς θα έχει την ευκαιρία στο ΟΑΚΑ να "τελειώσει" τη σειρά των τελικών με την ΑΕΚ και να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδος για πρώτη φορά μετά το 1997. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν το πάνω χέρι στην υπόθεση του τίτλου καθώς προηγούνται με 2-0 στις αναμετρήσεις με τον "Δικέφαλο" και έτσι θέλουν μόλις μια νίκη για να κατακτήσουν το νταμπλ, στις -μάξιμουμ- τρεις αναμετρήσεις που απομένουν έως τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος της Α1.

    Η ΑΕΚ διψάει για νίκη μετά τις δύο ήττες

    Στον αντίποδα, η ΑΕΚ -έστω και χωρίς τον Κρις Καρ- θα "κυνηγήσει" την πρώτη της νίκη στη σειρά των τελικών με τους Πειραιώτες, αποτέλεσμα που θα τονώσει το ηθικό της και, παράλληλα, θα της δώσει την ευκαιρία να προσπαθήσει για το 2-2 στην επόμενη αναμέτρηση των δύο ομάδων, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 2 Ιουνίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    [16] Δεν δίνει το ''Χαριλάου'' ο Αρης στον Ηρακλή

    29/5/2002 1:27:00 μμ

    Ο Αρης δεν δίνει το γήπεδό του στον Ηρακλή που το είχε ζητήσει προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως έδρα για όσο διάστημα το Καυταντζόγλειο παραμείνει κλειστό λόγω των βελτιωτικών έργων που θα γίνουν εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο Αρης απάντησε αρνητικά στον Ηρακλή και πλέον στην ομάδα των κυανολεύκων θα πρέπει τώρα να εξαντλήσουν την προοπτική του γηπέδου Μακεδονικού. Στο μεταξύ, ο "Γηραιός" ενδιαφέρεται για τον παίκτη της ΑΕΚ Λάρνακας, Ελευθέριο Ελευθερίου.

    [17] Στο δυναμικό των ''πρασίνων'' ο Ερικ Λίνκαρ

    29/5/2002 1:02:00 μμ

    Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα φορά τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ο διεθνής μέσος της Στεάουα Βουκουρεστίου, Ερικ Λίνκαρ, όπως δήλωσε ο ίδιος λίγο πριν την αναχώρηση του για την Αθήνα. Ο 24χρονος μέσος δήλωσε ότι μεταβαίνει στην Αθήνα για να υπογράψει τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό".

    [18] Ο Καπαγέροφ νέος πρόεδρος της ΕΟΚ

    29/5/2002 1:33:00 μμ

    Ο Πέτρος Καπαγέροφ αναλαμβάνει και επίσημα χρέη προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), καθώς μετά την επανεκλογή του Γιώργου Βασιλακόπουλου στην προεδρία της FIBA Europe δεν επιτρεπόταν να διατηρήσει και τις δύο θέσεις. Ετσι, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν "ασυμβίβαστο" ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκίνησε τις εσωτερικές ανακατατάξεις και όπως αποφασίστηκε στο χθεσινό ΔΣ, νέος πρόεδρος "χρίστηκε" ο κ. Καπαγέροφ. Τη θέση του Γενικού Γραμματέα ανέλαβε ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης. Ο Κοντραφούρης θα είναι ο υπεύθυνος του αναπτυξιακού, οι Κολοκυθάς και Νικάκης θα είναι οι υπεύθυνοι των εθνικών ομάδων και ο Κολοσούσας θα είναι ο σύνδεσμος της ομοσπονδίας με τον "ΑΘΗΝΑ 2004".

    [19] Στον ΠΑΣ Γιάννινα ο Μπο Πέτερσον

    29/5/2002 1:22:00 μμ

    Ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα είναι πλέον ο Σουηδός Μπο Πέτερσον, ο οποίος κατά την χθεσινή του άφιξη στην Ελλάδα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Μάνθο Κολέμπα και αφού έγιναν δεκτοί όλοι οι όροι που έπεσαν επί τάπητος, ο έμπειρος τεχνικός αποφάσισε να αναλάβει για ένα χρόνο με προοπτική ανανέωσης την τύχη του "Αγιαξ της Ηπείρου". Στη συνέχεια, ο κ. Πέτερσον αναχώρησε και πάλι για την πατρίδα του, προκειμένου να τακτοποιήσει κάποιες εκκρεμότητες με την ομάδα του, τη σουηδική Ασιρίσκα. Η επιστροφή του πάντως, αναμένεται στις 20 Ιουνίου, ενώ η πρώτη επίσημη συγκέντρωση της ομάδας έχει οριστικοποιηθεί για τις 24 του ίδιου μήνα.

    [20] Στα δικαστήρια ΕΠΟ-ΕΠΑΕ-Εθνική ερασιτεχνικής

    29/5/2002 1:18:00 μμ

    Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΕΠΟ και της ΕΠΑΕ κατέθεσαν δεκαέξι ομάδες της εθνικής ερασιτεχνικής, οι οποίες υποστηρίζουν ότι κακώς δεν εφαρμόστηκε η απόφαση που πάρθηκε στην Γενική Συνέλευση της Ενωσης στις 28 Μαΐου 2000 (και επικυρώθηκε από την ΕΠΟ στις 6 Ιουνίου 2000), σύμφωνα με την οποία θα αγωνίζονται 16 ΠΑΕ στην Α' εθνική, 16 στην Β' και θα υπάρχουν δύο όμιλοι των 16 στην Γ'.

    Ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής των ομάδων, Αλέξης Κούγιας ανακοίνωσε ότι τα σωματεία αυτά θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να δικαιωθούν, ενώ οι παράγοντες των σωματείων απείλησαν πως αν δεν δικαιωθούν θα προκαλέσουν προβλήματα, ώστε να μην ξεκινήσουν έγκαιρα τα νέα εθνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου.

    [21] Πρόεδρος στη FIFA και πάλι ο Σεπ Μπλάτερ

    29/5/2002 1:05:00 μμ

    Ο Ελβετός Γιόζεπ Μπλάτερ κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και θα παραμείνει στην προεδρία της FIFA και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όπως προέκυψε από τη ψηφορία που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ. Ο Μπλάτερ νίκησε στις εκλογές τον πρόεδρο της Αφρικανικής συνομοσπονδίας, Ισα Χαγιάτου.

    Ο 66χρονος Ελβετός κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση τις εκλογές, αφού έλαβε 139 ψήφους έναντι μόλις 56 του 55χρονου αντιπάλου του, ο οποίος είχε την υποστήριξη του προέδρου της UEFA, Λέναρντ Γιόχανσον, αλλά και των περισσότερων αντιπροέδρων της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

    Ικανοποιημένος από την επανεκλογή του

    Ο Μπλάτερ πέτυχε μια μεγάλη νίκη, κόντρα στα όσα του είχαν προσάψει τους τελευταίους μήνες οι αντίπαλοι, για διαφθορά και οικονομικά σκάνδαλα. Μάλιστα, 11 από τα 24 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA έχουν καταθέσει εις βάρος του αγωγή στα ελβετικά δικαστήρια για οικονομικά σκάνδαλα, ωστόσο αυτός βγήκε αλώβητος από τις εκλογές και ενίσχυσε μάλιστα τη θέση του.

    Από τους 202 αντιπροσώπους εθνικών ομοσπονδιών (σε σύνολο 204), οι 197 είχαν δικαίωμα ψήφου στις σημερινές εκλογές και η πλειοψηφία έδειξε την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του Μπλάτερ.

    Ο Μπλάτερ σε δηλώσεις του αμέσως μετά εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη θριαμβευτική επανεκλογή του και κάλεσε όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου να ενωθεί για το καλό και την πρόοδο του αθλήματος.

    Επίσης, δεν παρέλειψε να εκφραστεί με κολακευτικά λόγια για τον Ισα Χαγιάτου, χαρακτηρίζοντάς τον "έντιμο αντίπαλο".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας συνεχάρη τον νικητή των εκλογών και υπογράμμισε ότι μπορεί να στηρίζεται ο Μπλάτερ στην ετοιμότητα του και πως θα δουλέψει δίπλα του, όπως και στο παρελθόν.

    [22] Διετή ποινή στον Γιαννούλη

    29/5/2002 1:19:00 μμ

    Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της ΕΟΚ στον μπασκετμπολίστα Γιάννη Γιαννούλη. Οπως ορίζει ο κανονισμός, ο σέντερ του Παναθηναϊκού τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δύο ετών από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, καθώς είχε ανιχνευθεί η απαγορευμένη ουσία ναδρολόνη και τα δύο δείγματα που εξετάστηκαν, μετά τον ημιτελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Βέβαια, ο Γιαννούλης, ο οποίος θα τεθεί εκτός και των πλάνων του Γιάννη Ιωαννίδη, αφού ο "ξανθός" θα αναγκαστεί να "σβήσει" το όνομα του από τη λίστα των παικτών της Εθνικής ομάδας, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ ή ακόμα και στο διεθνές δικαστήριο της Λοζάνης, προκειμένου να μειώσει τη διετή ποινή που του υπεβλήθη.

    [23] Κύπρος: Εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη

    29/5/2002 1:34:00 μμ

    Η πρεσβεία της Ελλάδας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μια διαρκή παρουσία και προβολή της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας στην Κύπρο, διοργανώνει την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2002 και ώρα 20.00, στην αίθουσα Καστελιώτισσα, ειδικό αφιέρωμα στο νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Την καλλιτεχνική εκδήλωση, την οποία θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, θα ανοίξει η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η οποία -εκτός των άλλων- θα αναφερθεί στους άγνωστους μέχρι σήμερα δεσμούς του ποιητή με την Κύπρο.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτελέσεις απο τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, που έχουν μελοποιήσει γνωστοί Ελληνες συνθέτες, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Κουρουπός.

    Τα έργα θα ερμηνεύσουν, αφιλοκερδώς προσφερόμενοι, οι Σπύρος Σακκάς, γνωστός απο τις αμέτρητες πρώτες εκτελέσεις έργων μεγάλων Ελλήνων και ξένων συνθετών και Γιώργος Κουρουπός, διεθνούς κύρους Ελληνας συνθέτης, διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων.

    [24] Για 5η φορά μπαμπάς ο Σταλόνε

    Πηγή: ΑΠΕ 29/5/2002 2:13:00 μμ

    Οι λάτρεις του αμερικανικού κινηματογράφου τον ξέρουν καλά ως Ρόκυ ή Ράμπο, αλλά για τη νεογέννητη Σκάρλετ Ρόουζ, ο Σιλβέστερ Σταλόνε είναι απλώς ο μπαμπάς. Η Τζένιφερ Φλέιβιν Στόουν, σύζυγος του αμερικανού ηθοποιού, γέννησε την τρίτη κατά σειρά κόρη του ζευγαριού, το Σάββατο, σε μαιευτήριο του Λος Αντζελες, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του διάσημου ηθοποιού.

    Το κοριτσάκι, βάρους 3,4 κιλών, είναι το πέμπτο παιδί του ήδη 55χρονου αστέρα του Χόλιγουντ.

    Ο Σταλόνε έχει δύο γιους από προηγούμενο γάμο του, ενώ με τη Τζένιφερ έχει αποκτήσει τη Σοφία, 5 ετών σήμερα, τη Σιστίν, 3 ετών και την μόλις τεσσάρων ημερών Σκάρλετ Ρόουζ.

    [25] Ενα πιτ-μπουλ, θετή μητέρα για λιονταράκι

    29/5/2002 12:33:00 μμ

    Ενα νεογέννητο λιονταράκι, που το απαρνήθηκε η μητέρα του, βρήκε καταφύγιο στην αγκαλιά μιας σκύλας ράτσας Πιτ Μπουλ, η οποία το υιοθέτησε και τώρα το θηλάζει μαζί με τα μωρά της.

    Η παράξενη αυτή υιοθεσία πραγματοποιήθηκε στο πάρκο σαφάρι Ελ Βέργκελ κοντά στο Αλικάντε της νοτιοανατολικής Ισπανίας.

    Οπως δήλωσε ο κτηνίατρος Σαλβαντόρ Μαρίν, η σκύλα θηλάζει το μικρό λιονταράκι μαζί με τα δικά της μικρά, το γλύφει και το αγαπάει ''σα να ήταν η πραγματική του μητέρα''. Ύστερα από τρεις εβδομάδες, πρόσθεσε, το μικρό θα μπορέσει να ενταχθεί στην ομάδα των λεόντων.

    Πάντως, όπως εξήγησε ο κτηνίατρος, δεν είναι εντελώς ασυνήθιστο μία λέαινα να απορρίπτει τα μικρά της μετά τη γέννα. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι υπάλληλοι τα ταΐζουν με μπιμπερό, αλλά ο θηλασμός είναι προτιμότερος, διότι μειώνει τους κινδύνους προσβολής των μικρών από μολύνσεις.

    [26] Ουίλιαμ-Χάρι: Δεν θα παραστούν στον αγώνα της Aγγλίας

    29/5/2002 3:26:00 μμ

    Τουλάχιστον δύο ένθερμοι οπαδοί της Εθνικής ποδοσφαίρου της Αγγλίας, οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, δεν θα παρακολουθήσουν τον πρώτο αγώνα της ομάδας τους την Κυριακή με τη Σουηδία, λόγω της υποχρέωσης τους να παραστούν σε λειτουργία προς τιμήν της γιαγιάς τους, βασίλισσας Ελισάβετ. Ο 17χρονος Χάρι και η 19χρονος Ουίλιαμ θα παρακολουθούν τη λειτουργία στο Σουόνσι της Ουαλίας, για τη συμπλήρωση 50 χρόνων της Ελισάβετ στο βρετανικό θρόνο, τη στιγμή που η Αγγλία θα αντιμετωπίζει τη Σουηδία στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας, δήλωσε εκπρόσωπος των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

    Ακόμη και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι έδωσε ''τις ευλογίες'' του στους ιερείς που το επιθυμούν, να τροποποιήσουν τις ώρες που θα λειτουργήσουν την Κυριακή, ώστε να παρακολουθήσουν τον αγώνα στην τηλεόραση, αλλά οι νεαροί πρίγκιπες καλούνται να εκπληρώσουν το καθήκον τους.

    Η λειτουργία θα αρχίσει στις 11:15' (τοπική ώρα), δηλαδή στο τέλος του πρώτου ημίχρονου και θα τελειώσει... μαζί με το ματς. Οι δύο γιοι του πρίγκιπα Κάρολου θα μπορούν τουλάχιστον ν ακούσουν από το ραδιόφωνο αρκετά σχόλια για το Α' ημίχρονο, καθώς θα πηγαίνουν με το αυτοκίνητο στη λειτουργία.

    Ο εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ τόνισε ότι "φαντάζομαι ότι μόλις βγουν από την εκκλησία θα ρωτούν για το αποτέλεσμα του αγώνα. Δεν πειράζει και τόσο πολύ τα αγόρια που θα χάσουν το ματς. Οι πρίγκιπες είναι ευτυχείς που θα είναι δίπλα στον πατέρα τους για να τιμήσουν τη βασίλισσα''.

    Εκπρόσωπος του διαδόχου του θρόνου είπε ότι οι γιοι του Κάρολου δεν θα ταξιδέψουν φέτος στη Νότια Κορέα ή την Ιαπωνία προκειμένου να παρακολουθήσουν αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου, για να μην διακόψουν τα διαβάσματά τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 29 May 2002 - 16:54:56 UTC