Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νεροποντή ''ξαναπνίγει'' την Αθήνα
  • [02] Νεκροί και αγνοούμενοι ανοιχτά της Κυπαρισσίας
  • [03] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Σημίτη
  • [04] Νέα στοιχεία στο προσκήνιο
  • [05] Σήμερα η τιμή για το βαμβάκι
  • [06] Συνεδρίαση Ιεράς Συνόδου για θρησκευτικά στο σχολείο
  • [07] Στο Κογκρέσο τα σχέδια κατά Ιράκ
  • [08] Μέρος των ευθυνών στις ΗΠΑ για 11 Σεπτεμβρίου
  • [09] Απειλή για κυβέρνηση η διαμάχη στο ακροδεξιό κόμμα
  • [10] Συνεχίζονται οι απελάσεις υπόπτων
  • [11] Συνεδριάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
  • [12] Ο Κληρίδης στο Παρίσι
  • [13] Χάπι καλύτερο και από το Viagra
  • [14] Αποζημίωση σε μουσουλμάνα λόγω... μαντίλας
  • [15] Ανοιξε τον τάφο του!

    [01] Νεροποντή ''ξαναπνίγει'' την Αθήνα

    4/9/2002 10:02:00 πμ

    Αποκαθίστανται σταδιακά τα προβλήματα που προκάλεσε η χθεσινοβραδινή ισχυρή καταιγίδα στην Αττική. Υπόγεια σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν. Υποχώρησε η στάθμη του Κηφισού. Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ σε όλο το δίκτυο. Σύσκεψη συγκαλεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ η Βάσω Παπανδρέου με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη και τους εργολάβους του έργου στον Κηφισό. Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε και έλαβε χθες το βράδυ την παραίτηση του επικεφαλής της Γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, Δημήτρη Παπανικολάου.

    Αντικατάσταση γ.γ. Πολιτικής Προστασίας

    Τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάστηκαν σε Μοσχάτο, Ρέντη, Φάληρο, Ν.Ιωνία, Περισσό, Μενίδι, Ανω Λιόσια και Μενίδι Ανω Λιόσια και Ίλιον.

    Στις πληγείσες περιοχές παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και του στρατού, καθώς και εθελοντές, για την αποκατάσταση των ζημιών.

    Σοβαρά ήταν τα προβλήματα που δημιούργησε για μία ακόμα φορά η νεροποντή που έπληξε το λεκανοπέδιο της Αττικής. Ο Κηφισός υπερχείλισε, με αποτέλεσμα τα νερά να παρασύρουν τα πρόχειρα φράγματα από σακιά, που είχαν τοποθετηθεί στις όχθες του. Η Τροχαία είχε διακόψει το βράδυ την κυκλοφορία στους δρόμους που βρίσκονται κοντά και γύρω από τον Κηφισό.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε και έλαβε χθες το βράδυ την παραίτηση του επικεφαλής της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρη Παπανικολάου ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Γιάννη Γεωργακόπουλο. Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος και συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, υποστήριξε ότι η υψηλή ετοιμότητα των προηγούμενων ημερών δόθηκε εντολή να χαλαρώσει στις 18:00 χθες το απόγευμα, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

    Η συνεχής επανάληψη αυτών των καταστάσεων είναι αδιανόητη, τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης και επανέλαβε ότι η πολιτεία, σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να σωπαίνει και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους.

    Στις 8:30 το πρωί ο υπουργός συγκάλεσε σύσκεψη με τους εργολάβους του έργου στον Κηφισό και με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιάννη Τσακλίδη.

    Πολιτικές αντιδράσεις

    Ευθύνες στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση επέρριψε η Νέα Δημοκρατία, μέσω του υπεύθυνου του τομέα ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ της αντιπολίτευσης κ. Σάββα Τσιτουρίδη, ο οποίος χαρακτήρισε ντροπή αυτό που συνέβη χθες, καθώς για τρίτη φορά μέσα στο καλοκαίρι η Αθήνα πλημμυρίζει στην πρώτη βροχόπτωση. Ο κ. Τσιτουρίδης τόνισε ότι για ό,τι συνέβη οι ευθύνες είναι αποκλειστικώς του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του και η Νέα Δημοκρατία τους καλεί να αναλάβουν τις ευθύνες αυτές.

    Ο βουλευτής του Συνασπισμού κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι για τρίτη συνεχή φορά μέσα σε δύο μήνες η μισή σχεδόν Αθήνα πνίγηκε μετά από μια συνηθισμένη φθινοπωρινή νεροποντή και ότι οι κάτοικοι του Ρέντη, του Φαλήρου και του Μοσχάτου έχουν υποστεί ανεπίστρεπτες πλέον καταστροφές σπιτιών, περιουσιών και οικοδομών. Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πλέον, κάτι παραπάνω από εγκληματικές, ενώ η ανικανότητα των αρμοδίων δεν έχει προηγούμενο στη νεότερη ιστορία αυτής της χώρας.

    [02] Νεκροί και αγνοούμενοι ανοιχτά της Κυπαρισσίας

    4/9/2002 10:38:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Πακιστανοί ήταν τα θύματα τραγωδίας, που συνέβη χθες ανοικτά της Κυπαρισσίας. Συγκεκριμένα, δουλεμπόρικό, που μετέφερε τους λαθρομετανάστες από τις ακτές της Τουρκίας, τους αποβίβασε σε δύο μικρές βάρκες, μία εκ των οποίων βυθίστηκε στο ύψος του Καλού Νερού. Τριαντα έξι απ αυτούς βγήκαν σώοι στη στεριά, ενώ αμέσως στήθηκε επιχείρηση σωτηρίας των υπολοίπων. Στη περιοχή εντοπίστηκαν τρία πτώματα, ενώ αγνοούνται άλλα τέσσερα έως οκτώ άτομα. Οι έρευνες συνεχίζονται από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα με την συμμετοχή και βατραχανθρώπων του Λιμενικού.

    [03] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Σημίτη

    4/9/2002 11:24:00 πμ

    Στο θέμα των χθεσινών κινητοποιήσεων των καταναλωτών αναφέρθηκαν στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο διάλογος μπροστά στην κάμερα

    "Είχαμε μια πρωτοφανή και πρωτότυπη για την Ελλάδα κινητοποίηση και θα πρέπει και οι καταναλωτές να ελέγχουν τις τιμές" ανέφερε ο πρωθυπουργός. "Ίσως θα πρέπει να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις και να ενταθούν σε κάποια προϊόντα που θα τους υποδείξει ότι είναι πιο ακριβά από ότι πρέπει" προσέθεσε ο κ Στεφανόπουλος.

    Η κυβέρνηση ενισχύει και βοηθάει τέτοιες κινητοποιήσεις καταναλωτών ωστόσο έμεινε ουδέτερη στο θέμα των τιμών συμπλήρωσε ο κ.Σημίτης.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο ευρώ, τονίζοντας ότι οι πολίτες νιώθουν το ευρω σαν να μην έχει άξια, παρόλο που έχει και είναι μεγάλη. "Φαίνεται ότι το δίνουν με απλοχεριά" απάντησε ο Σημίτης.

    [04] Νέα στοιχεία στο προσκήνιο

    4/9/2002 10:30:00 πμ

    Επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, που φέρονται να έχουν σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση ''17 Νοέμβρη'', αναζητεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Στοιχεία για τα άτομα αυτά προκύπτουν από τις καταθέσεις ατόμων του οικογενειακού περιβάλλοντος των αδελφών Ξηρού, και της Αγγελικής Σωτηροπούλου. Στο μεταξύ, άλλος ένας αυτόπτης μάρτυρας της έκρηξης στον Πειραιά στις 29 Ιουνίου κάνει λόγο στην κατάθεσή του για την ύπαρξη και τρίτου ατόμου στο περιστατικό πλην του τραυματία Σάββα Ξηρού και του Δημήτρη Κουφοντίνα όπως πιθανολογείται.

    Παράσταση πολιτικής αγωγής ζητά ο Παπαδημητρίου

    Στο φως της δημοσιοτητας έρχονται επίσης, σημαντικά πειστήρια που αποδεικνύουν τη συμμετοχή και το ρόλο του Αλέκου Γιωτόπουλου στη 17 Νοέμβρη, αλλά και στοιχεία για το παρελθόν και άλλων κατηγορουμένων.

    Χθες, παράσταση πολιτικής αγωγής στον εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, δήλωσε εκ μέρους της οικογένειας του Σωτήρη Σταμούλη, οδηγού του αξιωματικού της αστυνομίας Παντελή Πέτρου, που δολοφονήθηκαν από τη ''17 Νοέμβρη'', τον Ιανουάριο του 1980, ο δικηγόρος κ. Κωνσταντίνος Καπελάκης.

    Στον κ. Ζερβομπεάκο είχε καταθέσει νωρίτερα ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Παπαδημητρίου για την επίθεση που είχε δεχθεί από μέλη της οργάνωσης το 1992. Ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον ανακριτή κατ' αντιπαράσταση εξέτασή του με τους Σάββα Ξηρό και Βασίλη Τζωρτζάτο, που φέρονται να είχαν διαπράξει μαζί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του.

    Όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου θα ζητήσει επίσης την αναπαράσταση του εγκλήματος, αλλά και τη συμπληρωματική κατάθεση αυτoπτών μαρτύρων. Ο πρώην βουλευτής επανέλαβε ότι έχει δώσει στον ανακριτή πλήρη περιγραφή της γυναίκας που σκόπιμα ή τυχαία είχε βοηθήσει τα μέλη της οργάνωσης να τον πυροβολήσουν, καθώς εμπόδισε με το αυτοκίνητό της την δική του διαφυγή. Ανέφερε, τέλος, ότι πιστεύει πως στην επιχείρηση σε βάρος του είχαν λάβει μέρος συνολικά πέντε άτομα.

    Το ανακριτικό γραφείο επισκέφθηκε όμως και ο κ. Θωμάς Παπαγιάννης, συνήγορος του κατηγορούμενου στην υπόθεση Πάτροκλου Τσελέντη, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται να ζητήσει την αποδέσμευση δύο τραπεζικών λογαριασμών του εντολέα του, προκειμένου να καλυφθούν οικονομικές ανάγκες της οικογένειάς.

    Και ο τρίτος Ξηρός στον Κορυδαλλό

    Στις φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Σαββας Ξηρός, μετά από 65 ημέρες νοσηλείας στον Ευαγγελισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες θα μείνει στο ίδιο κελί με τον αδελφό του Χριστόδουλο, εξαιτίας των προβλημάτων όρασης και ακοής που αντιμετωπίζει.

    [05] Σήμερα η τιμή για το βαμβάκι

    4/9/2002 8:59:00 πμ

    Την καλύτερη και μεγαλύτερη τιμή της τελευταίας πενταετίας, ίσως πάρουν φέτος οι Έλληνες βαμβακοπαραγωγοί με την παράδοση του προϊόντος τους στα μέσα του μήνα. Η τιμή αυτή θα είναι γύρω στις 250 δρχ το κιλό. Σήμερα στις Βρυξέλλες αποφασίζεται η ''ελάχιστη τιμή'' του παραγωγού για το βαμβάκι της νέας σοδειάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή πρόκειται να δεχθεί τα στοιχεία που έστειλε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Γεωργίας. Πέρσι, οι παραγωγοί με την παράδοση του προϊόντος έπαιρναν 220-225 δρχ το κιλό. Σε περίπτωση που η παραγωγή μείνει σ' αυτά τα επίπεδα θα είναι σημαντική και η επιστροφή που θα δοθεί το καλοκαίρι του 2003. Κατά πάσα πιθανότητα, η τελική τιμή του βαμβακιού θα ξεπεράσει τις 300 δρχ το κιλό.

    [06] Συνεδρίαση Ιεράς Συνόδου για θρησκευτικά στο σχολείο

    4/9/2002 11:35:00 πμ

    Η σύσταση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων να καταργηθεί η αναγραφή του θρησκεύματος στα σχολικά απολυτήρια, αλλά και η καθιέρωση των θρησκευτικών ως προαιρετικού μαθήματος στα σχολεία, συζητείται στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Το θέμα άπτεται σοβαρών νομικών και συνταγματικών προβλημάτων και μελετάται από το υπουργείο Παιδείας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι απάντηση θα δοθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ με την πρόταση αντιδρούν και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

    [07] Στο Κογκρέσο τα σχέδια κατά Ιράκ

    4/9/2002 9:03:00 πμ

    Σύσκεψη στο Λευκό Οίκο με τους ηγέτες του Κογκρέσο έχει συγκαλέσει για σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, σχετικά με τα σχέδια της Ουάσιγκτον για το Ιράκ. Στόχος είναι η αλλαγή του καθεστώτος στη Βαγδάτη, επανέλαβε ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε πως εξετάζει προτάσεις για την επανάληψη των επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου. Υπέρμαχος της ανατροπής Χουσεΐν και ο Κλίντον.

    Κλίντον: ''Αναπόφευκτη η στρατιωτική επιχείρηση''

    Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον δήλωσε χθες το βράδυ ότι υποστηρίζει την κυβέρνηση Μπους στην απόφαση της να επιδιώξει την αλλαγή του καθεστώτος στο Ιράκ και πως πιστεύει ότι ο Ιρακινός πρόεδρος, Σαντάμ Χουσεΐν έχει αποκτήσει χημικά και βιολογικά όπλα.

    Μιλώντας στο CNN, ο Κλίντον υπογράμμισε ότι εάν προκληθεί ο Χουσεΐν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής σε μια απελπισμένη προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία, σε περίπτωση που οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επιτεθούν στο Ιράκ. "Νομίζω ότι η πολιτική μας για την αλλαγή καθεστώτων είναι καλή" δήλωσε ο Κλίντον, προτρέποντας να επιδιωχθεί "για μία ακόμη φορά" η επανάληψη των επιθεωρήσεων στο Ιράκ από τα μέλη του ΟΗΕ.

    Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να πει πως μια στρατιωτική επιχείρηση είναι σχεδόν αναπόφευκτη. "Το ερώτημα δεν είναι εάν πρέπει να πάμε, αλλά πως και κάτω από ποιες προϋποθέσεις" συμπλήρωσε, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως η ανατροπή του ιρακινού προέδρου δεν πρέπει να είναι "μεγάλο στρατιωτικό πρόβλημα".

    Ο Μπιλ Κλίντον έκανε τις δηλώσεις αυτές στην τηλεοπτική εκπομπή του CNN 'Larry King Live', όπου εμφανίστηκε μαζί με τον πρώην γερουσιαστή Μπομπ Ντόουλ προκειμένου να ανακοινώσουν ότι συγκέντρωσαν 105.000.000 δολάρια από φιλανθρωπικές βραδιές και τα οποία θα δοθούν για τις υποτροφίες των παιδιών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [08] Μέρος των ευθυνών στις ΗΠΑ για 11 Σεπτεμβρίου

    4/9/2002 8:50:00 πμ

    Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν πως η ίδια η Αμερική φέρει εν μέρει την ευθύνη για τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στις 11 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών (GMF), και κατά την οποία περισσότεροι από 9.000 Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ρωτήθηκαν πώς βλέπουν τον κόσμο ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις, το 55% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ συνέβαλε στα τραγικά γεγονότα. Το υψηλότερο ποσοστό από αυτούς, καταγράφηκε στη Γαλλία (63%), ενώ το χαμηλότερο στην Ιταλία (51%).

    Αμερικανική επίθεση στο Ιράκ μόνο με διεθνή έγκριση

    Μια μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων (59%) πιστεύει πως η συμπεριφορά της Αμερικής στο εξωτερικό μετά τις επιθέσεις που σκότωσαν περίπου 3.000 ανθρώπους έχει στόχο κυρίως την αυτοπροστασία της, παρά την επιβολή της βούλησής της σ' ολόκληρο τον πλανήτη. Από τη δημοσκόπηση διαπιστώθηκε επίσης ότι, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι περισσότερο επικριτικοί απ' ό,τι οι Αμερικανοί όσον αφορά το χειρισμό της εξωτερικής πολιτικής από τον πρόεδρο τoν ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, οι απόψεις στις δύο ηπείρους για τον κόσμο συνολικά είναι αρκετά κοντά.

    ''Παρά τις πληροφορίες για ένα χάσμα ανάμεσα στην αμερικανική και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, από την έρευνά μας διαπιστώθηκε πως υπάρχουν περισσότερες ομοιότητες απ' ό,τι διαφορές στο πώς η αμερικανική και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη βλέπουν τον ευρύτερο κόσμο'', λέει ο Κρεγκ Κένεντι, πρόεδρος του GMF, το οποίο πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση μαζί με το Συμβούλιο του Σικάγο για τις Εξωτερικές Σχέσεις (CCFR).

    Από τη δημοσκόπηση φάνηκε ότι στο θέμα του Ιράκ, τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί υποστηρίζουν μια εισβολή υπό τις ΗΠΑ, αλλά μόνο με διεθνή έγκριση και υποστήριξη. Μόνον 20% των Αμερικανών πιστεύουν πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να προχωρήσουν μόνες τους στο θέμα του Ιράκ, ενώ 65% των Αμερικανών και 60% των Ευρωπαίων υποστηρίζουν επέμβαση με την έγκριση του ΟΗΕ και την υποστήριξη των συμμάχων.

    Απειλή Νο 1 η διεθνής τρομοκρατία

    Το ενδιαφέρον για τη διεθνή ειδησεογραφία, που μειωνόταν σταθερά στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1990, έχει τώρα αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ αφότου το CCFR ξεκίνησε τις δημοσκοπήσεις για την εξωτερική πολιτική το 1974. Το 62% των Αμερικανών λέει πως ''ενδιαφέρεται πολύ'' για τις ειδήσεις που αφορούν τις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες, ίδιο ποσοστό με αυτούς που ενδιαφέρονται για τις εσωτερικές ειδήσεις.

    Η διεθνής τρομοκρατία κυριαρχεί στον κατάλογο των απειλών που αναφέρονται τόσο στην Ευρώπη, ρωτήθηκαν άνθρωποι στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Πολωνία, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η απειλή να αναπτύξει το Ιράκ όπλα μαζικής καταστροφής έρχεται δεύτερη, με 86% των Αμερικανών και 58% των Ευρωπαίων να την αναφέρουν ως ''μείζονα ανησυχία''.

    Στις ΗΠΑ, 67% των ερωτηθέντων ανέφεραν επίσης ως απειλή μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του, ενώ ο ισλαμικός φονταμενταλισμός αναφέρθηκε ως απειλή από το 61%.

    [09] Απειλή για κυβέρνηση η διαμάχη στο ακροδεξιό κόμμα

    4/9/2002 10:06:00 πμ

    Joerg Haider-Susanne Riess-Passer

    Το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Γεργκ Χάιντερ δεν κατόρθωσε να επιλύσει έπειτα από ολονύκτια συνεδρίαση την εσωτερική διαμάχη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του και απειλεί τον κυβερνητικό συνασπισμό της Αυστρίας στον οποίο συμμετέχει με τους συντηρητικούς. Έπειτα από δωδεκάωρη συνεδρίαση το εκτελεστικό γραφείο του κόμματος ψήφισε υπέρ της παραμονής του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος σχηματίσθηκε τον Φεβρουάριο του 2000.

    Ενταση στην ακροδεξιά παράταξη Χάιντερ

    Η πρόεδρος του κόμματος Σουζάνε Ρις-Πάσερ απείλησε να παραιτηθεί σε περίπτωση διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου του κόμματος για την αμφισβήτηση της απόφασης αυτής. Η Σουζάνε Ρις-Πάσερ και οι υπουργοί του κόμματος ψήφισαν στο πλαίσιο της αυστριακής κυβέρνησης υπέρ της μετάθεσης για το 2004 της περικοπής των φόρων, την οποία ο Γεργκ Χάιντερ απαιτεί να πραγματοποιηθεί εντός του 2003.

    Ο ηγέτης της αυστριακής ακροδεξιάς απείλησε στη συνέχεια να αποχωρήσει από το κόμμα εξαιτίας της διαμάχης αυτής. Οι υποστηρικτές του συγκέντρωσαν χθες υπογραφές απαιτώντας τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου του κόμματος.

    Η πρόεδρος του κόμματος ανακοίνωσε ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 13 Σεπτεμβρίου εκτός εάν αποσυρθούν οι υπογραφές. ''Είμαι υποχρεωμένη από το καταστατικό να συγκαλέσω έκτακτο συνέδριο εντός μίας βδομάδας. Εάν οι σύνεδροι δεν αποσύρουν τις υπογραφές τους και το συνέδριο πραγματοποιηθεί θα πρέπει να εκλεγεί νέο εκτελεστικό γραφείο'', είπε η Σουζαν Ρις-Πάσερ.

    Ο καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ υποστήριξε τη θέση της προέδρου του Κόμματος της Ελευθερίας και ζήτησε την παραμονή του κόμματος της αυστριακής ακροδεξιάς στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    [10] Συνεχίζονται οι απελάσεις υπόπτων

    4/9/2002 9:51:00 πμ

    Έναν Παλαιστίνιο και την αδερφή του αναμένεται να εξορίσει στη Γάζα της Δυτικής Όχθης το Ισραήλ, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι οι δυο τους βοήθησαν τον αδερφό τους να οργανώσει επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ, στις 17 Ιουλίου. Ο Κιφάχ και η Ιντισάρ Ατζούρι,θα απομονωθούν για δύο χρόνια στην Λωρίδα της Γάζας, 45χμ. από την Δυτική Όχθη.

    Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους θα ζητήσει από το Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα να εγκρίνει κονδύλι ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, ως ανθρωπιστική βοήθεια στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους καθώς επίσης και για την ενίσχυση της ασφάλειας στα αμερικανικά αεροδρόμια.

    Αν και το Καπιτώλιο φαίνεται να στηρίζει τις προθέσεις Μπους, δεν αποκλείεται το αίτημα του Λευκού Οίκου να έχει "κρύα" υποδοχή στο Κογκρέσο, αφού οι νομοθέτες είναι έξαλλοι με τον πρόεδρο ο οποίος λίγες εβδομάδες πριν είχε απορρίψει οικονομικό πακέτο έκτακτης βοήθειας ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προτεραιότητες του οποίου ήταν και οι παραπάνω!

    [11] Συνεδριάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

    4/9/2002 9:36:00 πμ

    Παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις των ΗΠΑ, το διοικητικό σώμα του νέου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου άρχισε χθες την εβδομαδιαία συνεδρίαση του, προκειμένου να διασφαλίσει την έναρξη λειτουργίας του, στα μέσα του 2003. Συνολικά 78 χώρες έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη της Ρώμης του 1998, που προβλέπει την ίδρυσή του. Στη συνεδρίαση συμμετέχουν μέλη των χωρών που έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη πριν την 1η Ιουλίου καθώς και 89 ακόμα κράτη που έχουν υπογράψει το καταστατικό, γεγονός που υποδεικνύει την πρόθεση τους να την επικυρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Απούσες θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η κυβέρνηση Μπους αποφάσισε να ακυρώσει την υπογραφή της συνθήκης από τον τέως πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον.

    [12] Ο Κληρίδης στο Παρίσι

    4/9/2002 10:35:00 πμ

    Στο Παρίσι μεταβαίνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, εν όψει της μεθαυριανής συνάντησής του με το γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και τη κοινή συνάντησή τους με το Ραούφ Ντενκτάς. Νωρίς το πρωί, ο πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον Αμερικανό ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, ο οποίος θα συναντηθεί και με το Ραούφ Ντενκτάς. Στο μεταξύ, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στα κατεχόμενα, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι από την έκβαση της συζήτησης του θέματος της ιθαγένειας θα κριθεί και το θέμα της λεγόμενης κυριαρχίας, την οποία διεκδικεί, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο αποχώρησης των εποίκων.

    [13] Χάπι καλύτερο και από το Viagra

    4/9/2002 9:38:00 πμ

    Ενα νέο χάπι καταπολέμησης της ανδρικής ανικανότητας θα τεθεί σύντομα σε κυκλοφορία στην Αυστραλία. Η αρμόδια υπηρεσία εισηγήθηκε στο υπουργείο Υγείας να εγκρίνει την διάθεση στο κοινό του χαπιού Cialis,το οποίο όχι μόνο φέρεται να είναι πιο αποτελεσματικό από το Viagra, αλλά να διαρκεί και εννέα φορές περισσότερο!

    Σύμφωνα με την εταιρία Eli Lilly το χάπι Cialis διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα του Viagra, αλλά διαρκεί έως και 36 ώρες, κάτι που επιτρέπει στους άνδρες να είναι πιο "πιο αυθόρμητοι" στις ερωτικές τους επιδιώξεις. "Είναι ένα χάπι πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό από το Viagra" δήλωσε ο ιατρικός διευθυντής της εταιρίας που το παρασκευάζει, Ράϊ Πάρκιν.

    "Οι χρήστες του μπορούν να έχουν στύση 36 ώρες μετά τη λήψη του χαπιού ακόμα και αν έχουν καταναλώσει φαγητά με λίπη, κάτι που δεν συμβαίνει με το Viagra" είπε ο κ. Πάρκιν ο οποίος πάντως δεν ανέφερε αν και η τιμή του θα είναι ίδια, πιο φτηνή ή πιο ακριβή.

    Η Αυστραλία είναι η πρώτη χώρα που επιτρέπει την διάθεση του νέου χαπιού το οποίο, σύμφωνα με πειράματα που έγιναν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, δείχνει να έχει επιτυχία 75% στους άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στύσης.

    [14] Αποζημίωση σε μουσουλμάνα λόγω... μαντίλας

    4/9/2002 9:44:00 πμ

    Η εταιρία αερομεταφορών American Airlines θα πληρώσει 60.000 δολάρια σε μία γυναίκα στην οποία πριν 4 χρόνια αρνήθηκε θέση όπου προβλεπόταν να φοράει στολή, επειδή αυτή ζήτησε να φέρει στο κεφάλι και την ισλαμική μαντίλα της. Σύμφωνα με δικαστήριο του Σικάγο, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία του κόσμου υπέγραψε συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης προκειμένου να διευθετηθεί η υπόθεση που άρχισε όταν η μηνύτρια έκανε αίτηση για θέση εργασίας το 1998.

    Η American Airlines αρνήθηκε τις κατηγορίες για διάκριση, υπογραμμίζοντας πως το καταστατικό της δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο, ενώ προσπάθησε να επανορθώσει προσφέροντας άλλη θέση στην μηνύτρια, όπου δεν χρειαζόταν να φοράει στολή της και δεν υπήρχε πρόβλημα να καλύπτει το κεφάλι της με την ισλαμική μαντίλα, ωστόσο εκείνη την αρνήθηκε.

    Το 1999, η αμερικανική εταιρία έθεσε σε ισχύ ανάλογη πολιτική, που επιτρέπει οι εργαζόμενοι να φορούν εκτός τη στολή τους και άλλα διακριτικά που υποδηλώνουν την θρησκευτική τους ταυτότητα. Επιπλέον, έχτισε δωμάτια προσευχής στις εγκαταστάσεις της και επέτρεψε στους υπαλλήλους να παίρνουν σύντομη άδεια ώστε να εκτελούν τα θρησκευτικά καθήκοντα τους.

    [15] Ανοιξε τον τάφο του!

    4/9/2002 11:18:00 πμ

    Ο 63χρονος Ιταλός ήταν τόσο πολύ αποφασισμένος να φτιάξει το τέλειο μαυσωλείο που θα τον φιλοξενούσε μετά το θάνατο του, ώστε λίγο πριν τελειώσουν οι εργάτες την κατασκευή του αποφάσισε να πάει, να δει εάν είναι αυτό που πραγματικά ονειρεύεται. Ωστόσο η επίσκεψη του αυτή ήταν και η τελευταία του. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Σικελίας, ο Γκρέκο το περασμένο σαββατοκύριακο έκανε την καθιερωμένη επίσκεψη του στο μικρό νεκροταφείο της ιδιαίτερης πατρίδας του, στην κωμόπολη Λάσκαρι. Ανέβηκε στη σκάλα ώστε να έχει καλύτερη θέα από την οροφή του μαυσωλείου του, όταν γλίστρησε, χτύπησε το κεφάλι του στο μαρμάρινο σκαλοπάτι και έπεσε στον ίδιο του τον τάφο!


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 4 September 2002 - 9:31:13 UTC