Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παπανδρέου-Ντε Σότο
  • [02] Τρομοκρατία: Έρευνες προς πάσα κατεύθυνση
  • [03] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [04] ''Χάρτα για τις μετακινήσεις στις πόλεις μας''
  • [05] Οι πρώτες Δημοτικές Εκλογές στο Δ. Αθηναίων
  • [06] Κοντά στους ηλικιωμένους ο Μάκης Βουδούρης
  • [07] Διάψευση σεναρίων για ανάμειξη Χριστόδουλου στην πολιτική
  • [08] Παπανδρέου: Οχι στην κομματική αξιοποίηση των εκλογών
  • [09] Επικρίσεις περί ''τηλεοπτικής δημοκρατίας''
  • [10] Ανανεώνει τη θητεία της η συμμαχία Σρέντερ-Φίσερ
  • [11] Ευρω-ασιατική Σύνοδος στην Κοπεγχάγη
  • [12] ΗΠΑ: Στόχος ο Χουσεΐν και όχι ο λαός του
  • [13] Ματαιώνεται η ισπανο-μαροκινή συνάντηση
  • [14] Θανατηφόρα έκρηξη στη βόρεια Ινδία
  • [15] Τζακάρτα: Νεκρός επίδοξος βομβιστής
  • [16] Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ σήμερα
  • [17] Τέλη κυκλοφορίας για το 2003
  • [18] Ελληνορωμαϊκή: Τέταρτος ο Ξ. Κουτσιούμπας

    [01] Συνάντηση Παπανδρέου-Ντε Σότο

    23/9/2002 11:10:00 πμ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ γιά το κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Χθες, ο Κύπριος ομόλογός του Ιωάννης Κασουλίδης, επεσήμανε τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στις θέσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, για την επίλυση του Κυπριακού καλώντας παράλληλα το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να συμβάλει ώστε να αρθεί η αδιάλλακτη στάση του Ντενκτάς.

    [02] Τρομοκρατία: Έρευνες προς πάσα κατεύθυνση

    23/9/2002 9:36:00 πμ

    Με "όπλο" τα πολυάριθμα στοιχεία που έχουν συλλέξει από τις δύο γιάφκες της "17 Νοέμβρη", οι Αρχές συνεχίζουν τις εις βάθος έρευνες για την ριζική εξάρθρωση της τρομοκρατίας, προσανατολιζόμενες κυρίως προς τις άλλες οργανώσες, όπως η "1η Μάη" και ο "ΕΛΑ". Σε αναμονή για την εξέταση DNA των κατηγορουμένων για να συγκριθεί με το γενετικό υλικό που έχει βρεθεί στις δύο γιάφκες.

    Όχι στην ηρωοποίηση εγκληματιών

    Οι συνθήκες κράτησης των κατηγορουμένων για ανάμειξη στην τρομοκρατική οργάνωση "17Ν" ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα και την ιδιαιτερότητα της υπόθεσης, τόνισε σε χθεσινή του συνέντευξη ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος απαντώντας στις αιτιάσεις ορισμένων κρατουμένων. Ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε επίσης ότι η Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε οποιαδήποτε επιδίωξη ''ηρωοποίησης'' εγκληματιών "χάριν της τηλεθέασης''.

    Παράνομη, καθώς δεν υπήρχε σχετική άδεια από τις αρχές των φυλακών του Κορυδαλλού, ήταν η λήψη συνεντεύξεων από το Σάββα Ξηρό, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην "Απογευματινή" ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης και συντάκτης του ισχύοντος νόμου κατά του οργανωμένου εγκλήματος Μιχάλης Σταθόπουλος. "Η σωφρονιστική πολιτική επιβάλλει, ακριβώς, κάποιους περιορισμούς επικοινωνίας. Αρα για τις συνεντεύξεις χρειαζόταν άδεια. Δεν δόθηκε άδεια. Υπάρχει, λοιπόν, αυτή η παρανομία για την οποία κάποιοι φταίνε", λέει ο πρώην υπουργός, ο οποίος, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα της τα ΜΜΕ, μίλησε για "μεγάλη υπέρβαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας σε αυτήν την τρομερή προβολή των συνεντεύξεων".

    Ο κ. Σταθόπουλος υπερασπίζεται ακόμη την επιλογή του να μην υπάρχουν ένορκοι στις δίκες τρομοκρατών, καθώς "το οργανωμένο έγκλημα έχει μία ιδιομορφία: Εντάσσει μέσα στην οργάνωση και στο σχεδιασμό του την τρομοκράτηση των τυχόν μελλοντικών δικαστών του". Επιχειρώντας να επιβεβαιώσει αυτή τη θέση αναφέρεται στα εγκλήματα κατά δικαστών που έχουν γίνει στο παρελθόν αλλά και σε απειλές κατά δικαστών και ενόρκων που ο ίδιος "ξέρει" από πρώτο χέρι" ότι έχουν υπάρξει σε τέτοιες υποθέσεις.

    [03] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    23/9/2002 10:53:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Για 6η ημέρα εξακολουθούν να παραμένουν στην Εθνική οδό Πύργου- Πατρών, στο κόμβο Λατυφίου, οι τοματοπαραγωγοί της Ηλείας οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή της επιδότησης για την περσινή παραγωγή καθώς επίσης και την εξασφάλιση της φετινής επιδότησης. Σήμερα, οι τοματοπαραγωγοί έκλεισαν το δρόμο στις 7.30 έως τις 9:30 το πρωί ενώ ανακοίνωσαν ότι θα τον κλείσουν και πάλι στις 2 το μεσημέρι. Στο μεταξύ, το απόγευμα αναμένεται να αποφασίσουν εάν αύριο θα προχωρήσουν σε κατάληψη και του κτιρίου της νομαρχίας.

    [04] ''Χάρτα για τις μετακινήσεις στις πόλεις μας''

    22/9/2002 1:41:00 μμ

    "Δεχόμαστε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί για την ανάπτυξη. Θέλουμε να διευκολύνουμε τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, συνεργαζόμαστε με τους φορείς της τοπικής διακυβέρνησης και τις τοπικές επιχειρήσεις αξιολογώντας και σεβόμενοι την κοινωνική ισότητα ενάντια στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό επιδιώκοντας ένα βιώσιμο και υγιές περιβάλον στις πόλεις μας''. Με την υπόσχεση αυτή η οποία δόθηκε σήμερα από δημάρχους του συνδέσμου 21 τοπικών αυτοδιοικήσεων του βορειοανατολικού τομέα της νομαρχίας Αθήνας, έληξε το συμπόσιο που είχε ως θέμα τη χάρτα για τις μετακινήσεις στις πόλεις μας, και πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Αίγλη του Ζαππείου.

    Αναγκαίες οι άμεσες δράσεις

    Στο συμπόσιο, που έγινε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εβδομάδας για τις μετακινήσεις, παρουσιάστηκε η ευρωπαϊκή πολιτική για τις μετακινήσεις, η εθνική πολιτική για τις μετακινήσεις, ενώ παράλληλα συζητήθηκε η εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και δίκτυα σε ότι αφορά το θέμα των συγκοινωνιών και γενικότερα των μετακινήσεων των πολιτών στις πόλεις όπου ζουν.

    Οπως επισημάνθηκε στο συμπόσιο σήμερα περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αστικές περιοχές και ολοένα το ποσοστό αυτό μεγαλώνει. Στην Ευρώπη το ανάλογο μέγεθος είναι 74% ενώ στη χώρα μας το 70%.

    Μέχρι το 2025 θα υπάρχουν στον κόσμο περισσότερες από 30 μεγαπόλεις με πληθυσμό άνω των 8 εκατομμυρίων κατοίκων και πλέον των 500 με πληθυσμό περισσότερο από ένα εκατομμύριο.

    Σε ότι αφορά την Αθήνα με τις αστικές περιοχές που αναπτύσσονται στην περιφέρεια Αττικής είναι ήδη πολύ κοντά στα 5 εκατομμύρια πληθυσμού.

    Οπως ανέφερε ο δήμαρχος Νέου Ψυχικού Θόδωρος Βεζυριάνης και πρόεδρος του συνδέσμου των 21 ΟΤΑ ΒΑ Αθήνας, η αστικοποίηση αυτή είναι αποτέλεσμα του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων 50 χρόνων και γι' αυτό υπάρχει η ανάγκη να ξεκινήσουν να εξετάζονται μέτρα με στόχο την οργάνωση των πόλεων έτσι ώστε αυτές να γίνουν πιό φιλικές για τους πολίτες. Πρέπει να αναθεωρηθούν οι προτεραιότητες που μέχρι σήμερα είχαν προγραμματιστεί από τους υπεύθυνους των ΟΤΑ σε ότι αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις συγκοινωνίες γενικότερα, μιας και αυτές οι προτεραιότητες έως σήμερα δεν έχουν φέρει θετικά για τους πολίτες αποτελέσματα.

    Οπως αναφέρθηκε στο συμπόσιο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όχι σε οδικά έργα που οδηγούν στην περαιτέρω εξάρτηση από τον ιδιωτικό τρόπο μετακίνησης. Πρέπει να οργανωθούν χώροι στάθμευσης, να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι και κυρίως να ευαισθητοποιηθεί κάθε μέλος της κοινωνίας για τις υποχρεώσεις που και αυτό έχει προς το υπόλοιπο σύνολο.

    Οι 21 δήμοι και κοινότητες υιοθέτησαν βασικούς άξονες δράσης που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, την πρόβλεψη για το μέλλον, τη βελτίωση ποιότητας ζωής μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη συγκράτηση της πληθυσμιακής χωρητικότητας της ευρύτερης περιοχής των συγκεκριμένων αυτών 21 δήμων.

    Ζητούν από την κυβέρνηση, τη Βουλή και τα κόμματα να δεσμευτούν για επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας μέσων σταθερής τροχιάς και λεωφορείων για δρόμους αποκλειστικής χρήσης λεωφορείων για εύκολη προσβασιμότητα στα μαζικά μέσα μεταφοράς αλλά και για κάθε δημοσιονομικό μέτρο που θα ενθαρρύνει τη χρήση των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς και των καθαρών οχημάτων.

    Στο πλαίσιο του συμποσίου συζητήθηκε και το θέμα που αφορά την ολυμπιακή προετοιμασία της Αθήνας σχετικά πάντα με τις μετακινήσεις. Είναι ανάγκη αναφέρθηκε να λειτουργήσουμε όλοι έτσι ώστε οι επερχόμενες γενιές να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν στην Αθήνα σε ένα μητροπολιτικό αστικό σύστημα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες με τα ολυμπιακά έργα που θα τους πλαισιώσουν είναι η μόνη ευκαιρία μας.

    [05] Οι πρώτες Δημοτικές Εκλογές στο Δ. Αθηναίων

    Πηγή: ΑΠΕ 23/9/2002 11:46:00 πμ

    Τρεις εβδομάδες μας χωρίζουν από τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Η προεκλογική εκστρατεία των υποψήφιων δημοτικών και νομαρχιακών αρχόντων βρίσκεται στην τελική ευθεία. Κι αν μας χωρίζουν μόνον τρεις εβδομάδες από τις εκλογές του Οκτωβρίου, μάς χωρίζουν 167 χρόνια από τις πρώτες εκλογές για τον δήμο της Αθήνας, της Αθήνας των 90 εκταρίων, της Αθήνας που τότε εκτεινόταν γύρω από την Ακρόπολη, αριθμούσε λίγα σπίτια, τα περισσότερα κατεστραμμένα και ο πληθυσμός της δεν ξεπερνούσε τους 14.000 κατοίκους. Οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν στις αρχές του 1835 και πρώτος Δήμαρχος Αθηναίων εκλέχτηκε ο Ανάργυρος Πετράκης, ενώ αντίπαλος του ήταν ο Δημ. Καλλιφρονάς.

    Το πρώτο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου

    Τότε ο Δήμαρχος δεν εκλεγόταν απευθείας από τον λαό, αλλά από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αναδεικνυόταν από τις εκλογές, υπό την αίρεση, όμως, της εγκρίσεως της Κυβέρνησης, η οποία επέλεγε έναν από τρεις προτεινόμενους δημάρχους.

    Στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο βλέπουμε ιστορικά ονόματα όπως του Μακρυγιάννη, του Γεννάδιου, του Σκουζέ, του Γέροντα, του Μπενιζέλου, του Παλαιολόγου.

    Η καταγωγή της οικογένειας του Ανάργυρου Πετράκη ήταν από την Δημητσάνα της Πελοποννήσου και ήρθε στην Αθήνα τον 17ο αιώνα. Πρώτος της οικογένειας αναφέρεται ο κληρικός Πέτρος Πετράκης που ανάλαβε το κτίσιμο της ομώνυμου Μονής.

    Τα πρώτα δημοτικά έργα στην Αθήνα

    Η πρώτη δημοτική Αρχή είχε να αντιμετωπίσει καθημερινά προβλήματα, κυρίως την εκκαθάριση του εδάφους από τα ερείπια- συσσωρευμένα από τις δύο πολιορκίες της Ακρόπολης- το φωτισμό της πόλης και την ύδρευση.

    Ο φωτισμός της πόλης εξασφαλιζόταν από 80 περίπου λαδοφάναρα του Δήμου από τα οποία, όταν είχε φεγγάρι, άναβαν για λόγους οικονομίας μόνον τα 30, στις κεντρικότερες τοποθεσίες και πάντα υπήρχε ο κίνδυνος να σβήσουν όταν φυσούσε δυνατός άνεμος. Την εποχή εκείνη ως εργάτες χρησιμοποιούνταν και τότε αλλοδαποί που προήρχοντο από την Βαυαρία! Υπήρχαν ακόμα Μαλτέζοι αχθοφόροι που βοηθούσαν τους "επιφανείς" Αθηναίους στις μετακινήσεις τους στους λασπωμένους δρόμους κουβαλώντας τους στην πλάτη τους!

    Τα πρώτα έργα που αναγγέλθηκαν ήταν:

    η ανέγερση Δημοτικού Νοσοκομείου, η σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας η λειτουργία Δημοτικών Σχολείων ενώ ετέθη και ο θεμέλιος λίθος των τότε Ανακτόρων.

    Τότε έγινε και η πρώτη απογραφή του πληθυσμού της Αθήνας.

    Η έναρξη της ιστορίας του τουρισμού στην Αθήνα

    Την εποχή εκείνη άνοιξε και το πρώτο ξενοδοχείο στην Αθήνα. Το ζεύγος Καζάλι αγόρασε ένα σπίτι, από κάποιο Τούρκο που έφυγε από την Αθήνα και άνοιξε ξενοδοχείο κοντά στην οδό Ερμού. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την έναρξη της ιστορίας του τουρισμού της Αθήνας.

    Πάντως, η Αθήνα είχε πολεοδομική επιτροπή, αποτελούμενη από επιφανείς αρχαιολόγους, όπως τον Κλεάνθη, το Ρος και τον Σουρμελή που άλλα εισηγούντο και άλλα γίνονταν!

    Σήμερα, η Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων πρέπει να δώσει τις εξετάσεις της στους δημότες και τους επισκέπτες της και να τις περάσει επιτυχώς!

    [06] Κοντά στους ηλικιωμένους ο Μάκης Βουδούρης

    23/9/2002 10:59:00 πμ

    O υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Μάκης Βουδούρης επισκέφθηκε χθες το ΚΑΠΗ Αγ. Ανδρέα, όπου και συνομίλησε με τους εκπροσώπους της τρίτης ηλικίας. Ο κ. Βουδούρης υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη πλήρους εκμετάλλευσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ενίσχυση των ηλικιωμένων συμπολιτών μας (προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι κ.α.), ενώ επεσήμανε την ανάγκη ενεργοποίησης του κοινωνικού περίγυρου σε κάθε γειτονιά, ώστε κανείς ηλικιωμένος να μην νιώθει μόνος.

    Μία βόλτα στο Μοναστηράκι μαζί με τον Χ. Παπουτσή

    Το Σάββατο ο Μάκης Βουδούρης επισκέφθηκε μία από τις πιο ιστορικές αλλά και ζωντανές γειτονιές της Αθήνας, το Μοναστηράκι, συνοδεύοντας τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Χρήστο Παπουτσή. Τα στελέχη του συνδυασμού «Όμορφη Πόλη» συνομίλησαν με καταστηματάρχες, κατοίκους και επισκέπτες για τα προβλήματα της περιοχής, την πολυετή εγκατάλειψή της από τη δημοτική αρχή, τις προοπτικές για μία Αθήνα, ανθρώπινη, όμορφη πόλη.

    [07] Διάψευση σεναρίων για ανάμειξη Χριστόδουλου στην πολιτική

    23/9/2002 11:20:00 πμ

    Ο Αρχιεπίσκοπος με τον Χ.

    Παπουτσή

    Ευφάνταστα και υποβολιμαία σενάρια χαρακτηρίζει με δήλωσή του ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδιάρης τα δημοσιεύματα για την ανάμιξη της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου ενόψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. "Τέτοια ανάμιξη ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει γιατί η Εκκλησία είναι αφοσιωμένη αποκλειστικά και μόνο στην πνευματική και κοινωνική της αποστολή" τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Κονιδιάρης και καταλήγει: "Η Εκκλησία τηρεί πάντοτε ίσες αποστάσεις από όλα τα πολιτικά κόμματα και την ίδια στάση απέναντι σε όσους επιχειρούν να τη μειώσουν απ όπου κι αν αυτοί προέρχονται".

    [08] Παπανδρέου: Οχι στην κομματική αξιοποίηση των εκλογών

    22/9/2002 7:15:00 μμ

    Την αντιπαράθεση όλων των προοδευτικών πολιτών απέναντι στη συντηρητική, συγκεντρωτική και αυταρχική λογική της ΝΔ, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και φορέων της Αχαΐας. Ο υπουργός Εξωτερικών που έκανε επίσης αναφορά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τόνισε ότι η ΝΔ επιδιώκει κομματική αξιοποίηση των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης για τους γνωστούς σκοπούς. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης αρνήθηκε και εναντιώθηκε σε κάθε μεταρρύθμιση, σε κάθε αλλαγή για την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση, παραμένοντας δέσμιο σε λογικές του παρελθόντος, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    "Εμείς στο ΠΑΣΟΚ εργαζόμαστε για την Ελλάδα του μέλλοντος. Δημιουργήσαμε τους δύο βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάναμε τομές στην αποκέντρωση, με το νόμο ''Καποδίστρια'' αναδείξαμε την περιφερειακή διάσταση της οικονομικής ανάπτυξης, μειώσαμε τις ανισότητες στο κέντρο και την περιφέρεια. Πάντα με σεβασμό στην αυτονομία των θεσμών και των πολιτών. Και όλα όσα πετύχαμε και πετύχαμε πολλά, πρέπει να διασφαλιστούν, να μην ακυρωθούν αλλά και να συνεχιστούν. Γιατί η εμπέδωση και εμβάθυνση των αποκεντρωμένων θεσμών της αυτοδιοίκησης σημαίνει ότι όλοι μας θα μπορέσουμε συλλογικά να συμμετάσχουμε σ' αυτή την προσπάθεια ανάπτυξης και ευημερίας της πατρίδας μας".

    "Η αγωνία και το ενδιαφέρον της ΝΔ, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, είναι πως αυτές οι εκλογές θα υπονομεύσουν την κυβέρνηση. Πως θα δοθεί ένας χαρακτήρας πολιτικού δημοψηφίσματος. Πως θα οργανώσει ένα είδος πρόβας τζενεράλε για τις εθνικές εκλογές.... Ηδη ένα νέο κλίμα εμπεδώνεται για τις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου. Εκλογές που δεν είναι ούτε δημοψήφισμα, ούτε πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές. Είναι όμως μια ευρύτερη πολιτική μάχη για τους θεσμούς και τις πολιτικές της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης. Για αυτό το λόγο θα δώσουμε με πολιτικούς όρους τη μάχη των εκλογών και στους δύο γύρους μέσα από τις ευρύτερες δυνατές συσπειρώσεις και συνεργασίες".

    Οταν έλθει η ώρα ο ελληνικός λαός θα κρίνει αντικειμενικά και νομίζω όλοι μας μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα, ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει και πάλι μια μεγάλη νίκη στο ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών αφού ζήτησε την υπερψήφιση των υποψηφίων Ανδρέα Καράβολα για το δήμο της Πάτρας και Δημήτρη Κατσικόπουλου για τη νομαρχία Αχαΐας, έκανε επίσης αναφορά στα οικονομικά επιτεύγματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ χωρίς να παραγνωρίζει και τα προβλήματα που υπάρχουν όπως η ανεργία.

    Ενδεικτικά επισήμανε ότι πριν μια δεκαετία ο μισθός του Ελληνα και του Τούρκου εργαζόμενου ήταν ίσος, σήμερα η διαφορά είναι ένα προς έξι. Ολες οι οικονομίες των βαλκανικών χωρών μαζί τόνισε με έμφαση ο Γ. Παπανδρέου δεν φθάνουν την παραγωγή της Ελλάδας. Αυτό ήταν απόρροια της δημοκρατικής ανάπτυξης της χώρας.

    Στο σημείο αυτό εξήρε το ρόλο της Ελλάδας σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική και είπε ότι ενώ οι χώρες των Βαλκανίων αντιμετώπισαν εμφύλιους πολέμους, η Ελλάδα αποτελεί όαση ειρήνης και αποφασιστικό παράγοντα σταθερότητας και συνεργασίας των λαών.

    [09] Επικρίσεις περί ''τηλεοπτικής δημοκρατίας''

    22/9/2002 6:31:00 μμ

    Για μετατροπή των επικείμενων δημοτικών εκλογών σε πεδίο δικομματικής αντιδικίας και άσκησης "τηλεοπτικής δημοκρατίας" κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο κ. Κωνσταντόπουλος από το βήμα του Φεστιβάλ Νεολαίας του Συνασπισμού που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρότεινε επίσης επαναπροσδιορισμό των εννοιών "δεξιά" και "αριστερά" με αναφορές στα σύγχρονα προβλήματα και όχι στις μνήμες του παρελθόντος.

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού στις σημερινές εκλογές στη Γερμανία και την ανάγκη ανατροπής της διαφαινόμενης εκλογικής νίκης της δεξιάς ενώ τόνισε πως τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια δοκιμασίας για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή αριστερά.

    Αναφερόμενος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι "το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θέλουν τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση ως ένα ακόμα πεδίο δικομματικής αντιδικίας".

    "Η τηλεοπτική δημοκρατία αποτελεί άρνηση της δημοκρατίας και αποσταθεροποιεί συστηματικά το πολιτικό μεταπολιτευτικό σύστημα", είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και κάλεσε τους πολίτες "να επιβραβεύσουν σοβαρές αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες καταδικάζοντας τους σαλτιμπάγκους, τους γυρολόγους και τους θεσιθήρες".

    [10] Ανανεώνει τη θητεία της η συμμαχία Σρέντερ-Φίσερ

    23/9/2002 11:25:00 πμ

    Παραμένει στην εξουσία η συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα από τις χθεσινές γερμανικές εκλογές. "Μας περιμένουν δυσκολίες, θα τα καταφέρουμε μαζί" διεμήνυσαν τα ξημερώματα οι Γκέρχαρντ Σρέντερ και Γιόσκα Φίσερ, μετά την οριακή νίκη που πέτυχε ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός στην πλέον αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία της Γερμανίας. Το SPD συγκεντρώνει 251 έδρες στην Μπούντεσταγκ, έναντι 248 εδρών του CDU, και 8.864 ψήφους, μολονότι τα δύο κόμματα φαίνεται να πετυχαίνουν ισοδύναμα εκλογικά ποσοστά 38,5%.

    Παραδέχεται την ήττα του ο Στόιμπερ

    "Οι ωραιότεροι τελικοί είναι εκείνοι που κερδίζονται μετά την παράταση στα πέναλτι", δήλωσε μετά την ανακοίνωση των επίσημων τελικών αποτελεσμάτων ο πράσινος υπουργός Περιβάλλοντος Γίργκεν Τριτίν, ευστοχώντας 100% στην απόδοση των συναισθημάτων των οπαδών της κυβέρνησης Σρέντερ-Φίσερ που ύστερα από ένα "σκωτσέζικο λουτρό" στις προβλέψεις και ένα άνευ προηγουμένου θρίλερ μέχρι τις πρωινές ώρες, κέρδισε τελικά επί του νήματος μία οριακή μεν αλλά επαρκή για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφία στη νέα βουλή. Tαυτόχρονα οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατόρθωσαν την τελευταία στιγμή να αποσπάσουν με 8.864 ψήφους διαφορά -σε σύνολο 47.980.304 εγκύρων ψήφων- και την συμβολικής σημασίας "πρωτιά" από τα κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU).

    Ο καγκελάριος και ο "Πράσινος" υπουργός Εξωτερικών δήλωσαν ότι θα αρχίσουν το συντομότερο συνομιλίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ ο συντηρητικός υποψήφιος Εντμουντ Στόιμπερ, ομολόγησε την ήττα του, αποσύροντας τις δηλώσεις θριάμβου που είχε κάνει τις πρώτες ώρες της καταμέτρησης.

    Μέχρι λίγο πριν από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων διαφαινόταν μεν ότι το άθροισμα των ποσοστών και οι έδρες που θα συγκέντρωναν το SPD και οι Πράσινοι θα ξεπερνούσαν οριακά τα αντίστοιχα μεγέθη των κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης και των προνομιακών τους εταίρων, του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), αλλά ταυτόχρονα φαινόταν ότι είχε σταθεροποιηθεί και ένα μικρό προβάδισμα στο ποσοστό της CDU/CSU έναντι του SPD, πράγμα που αν επαληθευόταν, θα αποτελούσε τουλάχιστον μία ηθικής τάξεως "παρηγοριά" για τον βαυαρό πρωθυπουργό.

    Στη μεταπολεμική κοινοβουλευτική ιστορία της Γερμανίας, ο Στόιμπερ, είναι, μετά τον Φραντς Γιόσεφ Στράους το 1980, ο δεύτερος υποψήφιος των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης που προέρχεται από το μικρότερο "αδελφό" κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU), που αποτυγχάνει να ανακαταλάβει την κυβερνητική εξουσία.

    Οι δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί SPD και CDU/CSU ήρθαν σε ποσοστά ισόπαλοι, με 38,5 % ενώ ως ο αποφασιστικός παράγοντας για τη διασφάλιση μιας "κοκκινοπράσινης" πλειοψηφίας στη νέα βουλή αναδείχθηκε αυτή τη φορά το κόμμα των Πρασίνων, που ξεπερνώντας τις προβλέψεις κέρδισε με 8,6 % τη μάχη της τρίτης θέσης από τους Φιλελεύθερους (FDP) που περιορίστηκαν σε ένα 7,4 %.

    Η κατάρρευση του αριστερού ανατολικογερμανικού Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) και η αποτυχία του να περάσει το πλαφόν του 5 %, εκπροσωπούμενο πλέον μόνο με δύο βουλευτές που κέρδισαν απευθείας τις έδρες τους στο πρώην Ανατολικό Βερολίνο, αλλά και μία ιδιομορφία του εκλογικού συστήματος, από την οποία προκύπτει η δυνατότητα για τα μεγάλα κόμματα να αποκτήσουν ορισμένες πρόσθετες, υπεράριθμες έδρες- στις χθεσινές εκλογές το SPD κέρδισε τέσσερις τέτοιες και τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης μία - ήταν δύο ακόμη παράγοντες που εξασφάλισαν αριθμητικά την κοινοβουλευτική επικράτηση του συνασπισμού Σρέντερ-Φίσερ.

    Στη νέα βουλή, της οποίας ο αριθμός των εδρών αυξήθηκε έτσι από 598 σε 603, το SPD διαθέτει 251 έδρες, τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης με 248 τρεις λιγότερες, οι Πράσινοι 55 και οι Φιλελεύθεροι 48. Το "κοκκινοπράσινο" στρατόπεδο έχει έτσι 306 έδρες στη βουλή, τέσσερις έδρες δηλαδή περισσότερες από τις 302 που είναι η απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία για την επανεκλογή του Γκέρχαρντ Σρέντερ στο αξίωμα του καγκελαρίου, γεγονός που - με δεδομένη και δεδηλωμένη την πολιτική βούληση των δύο κυβερνητικών εταίρων - διασφαλίζει μία δεύτερη θητεία για τηνκυβέρνηση Σρέντερ-Φίσερ.

    Εκτιμήσεις ελληνικής πλευράς

    Η Ευρώπη δε στράφηκε δεξιά, κι αυτό που αρχικά είχε διαφανεί με τα κεντροδεξιά σχήματα δεν επαληθεύτηκε, δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας. Αναφερόμενος στη στάση που αναμένει να τηρήσει ο Σρέντερ στο κυπριακό, ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε ότι ο Γερμανός καγκελάριος, έχει εκφραστεί, έχει πάρει θέση κι έχει βοηθήσει κι αυτό νομίζει ότι θα συνεχίσει να κάνει.

    [11] Ευρω-ασιατική Σύνοδος στην Κοπεγχάγη

    23/9/2002 8:57:00 πμ

    Με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη που βρίσκεται ήδη στην Κοπεγχάγη αρχίζει στην πρωτεύουσα της Δανίας η σύνοδος Κορυφής των 15 κρατών μελών της ΕΕ και 10 ασιατικών χωρών. Στο επίκεντρο των εργασιών θα βρεθεί το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αλλά και η οικονομική και εμπορική συνεργασία ανάμεσα στα δεκαπέντε κρατη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις χώρες της Ενωσης Νοτιο-ανατολικής Ασίας.

    Φλέγοντα θέματα στο τραπέζι του διαλόγου

    Οπως ανέφερε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας -που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία στην ΕΕ- Μπέρτελ Χάαντερ, οι ηγέτες των δύο ηπείρων θα αναλύσουν τα βαθύτερα αίτια της τρομοκρατίας - ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη - καθώς και τα μέσα να αποτρέψουν ορισμένους λαούς που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης να καταφεύγουν στην ένοπλη βία.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εκφράσουν την ανησυχία τους για την εμφάνιση πολλών τρομοκρατικών ομάδων στην Ασία που έχουν στο στόχαστρο τη Δύση, ενώ ο διάλογος αυτός, σύμφωνα με τον Δανό υπουργό, θα καταλήξει σε μια κοινή δήλωση για τη συνεργασία ΕΕ-Ασίας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Επίσης, οι 25 ηγέτες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση του εμπορίου, των επενδύσεων και της οικονομικής συνεργασίας, ενώ στο γεύμα θα συζητηθούν πολιτιστικά θέματα για την εξέλιξη της τακτικής συνόδου σε ''γέφυρα ανάμεσα στον ευρωπαϊκό και τον ασιατικό πολιτισμό''.

    Η σύνοδος αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωασιατικής Σύμπραξης οι διαδικασίες της οποίας εγκαινιάστηκαν το 1996 με τη σύνοδο Κορυφής της Μπανγκόκ. Εκτοτε πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, το 1998 έγινε στο Λονδίνο, το 2000 στη Σεούλ ενώ το 2004 είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο Βιετνάμ.

    Από πλευράς ασιατικών κρατών μετέχουν η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και το Μπρούνεϊ. Δεν έχουν προσκληθεί, κυρίως λόγω των αντιδράσεων των ευρωπαϊκών χωρών για τα δικτατορικά καθεστώτα που κυβερνούν στις χώρες αυτές, η Καμπότζη, το Λάος και η Μυανμάρ (πρώην Μπούρμα).

    Στη σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης μετέχουν σχεδόν όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τόσο των 15 κρατών μελών της ΕΕ όσο και των ασιατικών χωρών. Σημειώνεται ότι οι 10 ασιατικές χώρες αντιπροσωπεύουν πληθυσμό δύο δις ανθρώπων και το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ

    Από ευρωπαϊκής πλευράς απουσιάζουν μόνο ο καγκελάριος Σρέντερ (λόγω των γερμανικών εκλογών) και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ενώ από ασιατικής πλευράς η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες εκπροσωπούνται σε επίπεδο υπουργών.

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ASEM δεν αναμένεται να υιοθετηθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, όμως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί σχεδόν όλων των θεμάτων της παγκόσμιας επικαιρότητας. Οι συζητήσεις αυτές γίνονται σε σχετικά κλειστό κύκλο αφού οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν έχουν προσέλθει χωρίς τη συνοδεία υπουργών και συμβούλων και χωρίς ιδιαίτερα πολυμελείς αντιπροσωπείες.

    Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην κατάσταση που διαμορφώνεται στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράκ. Στην επιστολή του ο Δανός πρωθυπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να αναζητηθούν όλες οι διέξοδοι από την κρίση και να μην υπάρξει επικέντρωση μόνο στα στρατιωτικά μέσα. Αναμένεται επίσης να συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν σχετικά με το θέμα του Κασμίρ.

    Η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας

    Αύριο το πρωί αναμένεται να αρχίσουν οι επίσημες συζητήσεις με πρώτο θέμα την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, όπου εκτιμάται ότι θα καταλήξουν στη διατύπωση μιας κοινής θέσης της ΕΕ και των 10 ασιατικών χωρών.

    Σημειώνεται ότι η σύνοδος Κορυφής ΕΕ-ASEM της Κοπεγχάγης είναι η πρώτη που γίνεται μετά την περυσινή τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Κίνας Τζου Ροντζί του οποίου η χώρα έχει πλησιάσει τον τελευταίο καιρό - ως ένα βαθμό- τις απόψεις των ΗΠΑ.

    Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο το μεσημέρι κατά τη διάρκεια του γεύματος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων το οποίο θα είναι ''κεκλεισμένων των θυρών''. Η δανική πλευρά σε σημείωμά της προς τις διπλωματικές αντιπροσωπείες έχει αναφέρει ότι δεν θα υπάρξουν ούτε σημειώσεις ούτε πρακτικά από αυτή τη συζήτηση.

    Το απόγευμα οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στον τομέα της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Ειδικότερα αναμένεται να γίνει προσπάθεια για να σημειωθεί σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και της Ασιατικές χώρες ενόψει του νέου κύκλου διαβουλεύσεων που ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό στο Κατάρ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Ο κύκλος αυτός αναμένεται να κλείσει το 2004.

    Την Τρίτη το πρωί οι συζητήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν ως κύριο αντικείμενο τις ''ευκαιρίες αλλά και τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται η παγκοσμιοποίηση''. Αναμένεται να γίνει μια γενική ανταλλαγή απόψεων.

    Σύνοδοι κορυφής ΕΕ-Κίνας και ΕΕ-Νότιας Κορέας

    Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ - ASEM θα πραγματοποιηθούν και οι σύνοδοι κορυφής ΕΕ-Κίνας και ΕΕ-Νότιας Κορέας. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Νότιας Κορέας ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Κιμ Ντάε Γιούνγκ θα μιλήσει για την προοπτική των σχέσεων της χώρας του με τη Βόρεια Κορέα. Επί του θέματος αυτού αναμένεται ότι θα υπάρξει κοινή δήλωση. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τη Βόρεια Κορέα ως μία από τις χώρες του ''άξονα του κακού''.

    Τέλος κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Κίνας αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Κινέζου πρωθυπουργού Τζου Ροντζί. Το Πεκίνο παρά τη διστακτικότητα με την οποία αντιμετώπισε στην αρχή τις συνόδους ΕΕ-ΑSEM δείχνει πλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι οι σχέσεις Κίνας -ΕΕ αναπτύσσονται συνεχώς. Σημειώνεται ότι πέρυσι οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ανήλθαν σε 42 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι σχέσεις ΕΕ - Κίνας ήταν 38,5 δις δολάρια. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και η ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα προς τις χώρες της ΕΕ. Σημειώνεται ότι σήμερα οι Κινέζοι μπορούν να επισκεφθούν τις χώρες της ΕΕ είτε με εμπορική βίζα είτε στο πλαίσιο διπλωματικών αποστολών.

    [12] ΗΠΑ: Στόχος ο Χουσεΐν και όχι ο λαός του

    23/9/2002 8:57:00 πμ

    "Μία στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ θα είχε ως στόχο τον πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν και το περιβάλλον του κι όχι τον ιρακινό λαό που βρίσκεται όμηρος μίας μικρής, δικτατορικής και καταπιεστικής ομάδας" τόνισε ο Aμερικανός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Το Ιράκ ανακοίνωσε πως η απόφασή του να απορρίψει οποιαδήποτε νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αποτελεί πρόκληση, αλλά μία λογική άποψη, την οποία συμμερίζεται και η πλειονότητα των μελών του, και κάλεσε τον Οργανισμό να μην ''χρησιμεύσει ως εργαλείο'' σε μία αμερικανική επίθεση εναντίον του, την ώρα που η Ουάσιγκτον ακονίζει τα ξίφη της.

    Την ίδια στιγμή, από την Ουάσιγκτον η σύμβουλος του προέδρου Μπους σε θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις τονίζει ότι οι ΗΠΑ θα συγκεντρώσουν δυνάμεις ικανές να νικήσουν το Ιράκ. Υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία ασκούν πιέσεις για μία απόφαση-τελεσίγραφο προς το Ιράκ.

    [13] Ματαιώνεται η ισπανο-μαροκινή συνάντηση

    Πηγή: ΑΠΕ 23/9/2002 10:32:00 πμ

    Τη δυσαρέσκειά του για τη χθεσινή προσγείωση ενός ισπανικού ελικοπτέρου πάνω στη διαφιλονικούμενη βραχονησίδα Λεϊλά/Περεχίλ εξέφρασε το Μαρόκο σπεύδοντας να ματαιώσει την προγραμματισμένη για σήμερα ισπανο-μαροκινή συνάντηση στη Μαδρίτη, όπως ανακοινώθηκε από επίσημες πηγές στο Ραμπάτ.

    Το Ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στη νησίδα Περεχίλ, την οποία το Μαρόκο αποκαλεί Τούρα-Λεϊλά. Διπλωματικές πηγές στην Ισπανία ανέφεραν ότι στην περιοχή της νησίδας έγιναν στρατιωτικές ασκήσεις και ένα ελικόπτερο πέταξε πάνω από το Περεχίλ για να ελέγξει τον πλου ενός σκάφους που είχε αποπλεύσει από τις μαροκινές ακτές.

    Ο Μαροκινός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Μπενάισα είχε επικοινωνία με την ισπανίδα ομόλογό του, Ανα Παλάθιο, στην οποία διαμαρτυρήθηκε για την "στρατιωτική ενέργεια" του ελικοπτέρου, όπως γράφει ο ισπανικός Τύπος. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε στο Ραμπάτ η ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης των δύο υπουργών εξωτερικών, που επρόκειτο να γίνει στη Μαδρίτη με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στις δύο χώρες. Η ανακοίνωση αιφνιδίασε την ισπανική κυβέρνηση και διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Μαδρίτη "λυπάται" για την απόφαση του Ραμπάτ.

    [14] Θανατηφόρα έκρηξη στη βόρεια Ινδία

    23/9/2002 9:26:00 πμ

    Δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα και ένας τραυματίσθηκε σοβαρά από έκρηξη βόμβας σε αυτοκινητόδρομο στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, στη βόρεια Ινδία. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί μέσα σε μικρό κλειστό φορτηγό αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο κοντά στον σιδηροδρομικό κόμβο Κανπούρ-Χαρντόι. Από την ισχυρή έκρηξη προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή, υποχρεώνοντας δεκάδες χωρικούς να τα εγκαταλείψουν. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση, ενώ αδιευκρίνιστα παραμένουν και τα κίνητρα των δραστών

    [15] Τζακάρτα: Νεκρός επίδοξος βομβιστής

    23/9/2002 9:19:00 πμ

    Έκρηξη με έναν νεκρό σημειώθηκε σήμερα έξω από κτήριο που ανήκει στην αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα. Σύμφωνα με την αστυνομία η έκρηξη προκλήθηκε όταν χειροβομβίδα που κρατούσε ένας άνδρας-- ο οποίος επέβαινε σε όχημα-- εξερράγη πριν προλάβει να χτυπήσει το στόχο. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει ο ίδιος τη ζωή του και να συλληφθεί ο συνεργός του.

    [16] Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ σήμερα

    23/9/2002 11:27:00 πμ

    Το Ελληνικό αίτημα για την χορήγηση απο τον κρατικό προυπολογισμό οικονομικής ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς για τη σοδειά του 2001 για την οποία οι τιμές ήταν χαμηλες καταθέτει σήμερα στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαικής Ενωσης ο υπουργός Γεωργιας Γιώργος Δρυς.

    [17] Τέλη κυκλοφορίας για το 2003

    23/9/2002 9:05:00 πμ

    Εντός της εβδομάδας ξεκινάει η αποστολή των ειδοποιητηρίων για την αγορά σημάτων τελών κυκλοφορίας του 2003. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της γενικής γραμματείας πληροφορικών συστημάτων έως τα τέλη Οκτωβρίου οι περίπου 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, θα έχουν λάβει το σύνολό τους τα ειδοποιητήρια ώστε από την 1η Νοεμβρίου να ξεκινήσει τη διαδικασία διάθεσης των σημάτων από τις τράπεζες. Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2003 είναι αυξημένο έως και 12,5% σε σχέση με τα φετινά.

    [18] Ελληνορωμαϊκή: Τέταρτος ο Ξ. Κουτσιούμπας

    22/9/2002 7:39:00 μμ

    Με την ικανοποίηση της συμμετοχής στον μικρό τελικό της κατηγορίας των 120κ. έμεινε ο Ξενοφών Κουτσιούμπας. Ο Ελληνας παλαιστής έχασε την ευκαιρία της καριέρας του να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο. Ενώ ξεκίνησε αρκετά καλά νικώντας στον προημιτελικό 4-2 τον Εσθονό Χαλίκ, παρουσιάστηκε άτονος στον ημιτελικό με τον Αμερικανό Μπάγιερς. Προηγήθηκε 1-0 με τον Πολωνό διαιτητή να του "κλέβει" άλλους δύο πεντακάθαρους πόντους και τελικά ηττήθηκε 5-1. Στον μικρό τελικό ο Κουτσιούμπας πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής Πάλης στη Μόσχα.

    Βρέθηκε να χάνει 3-0, αντέδρασε γρήγορα προηγούμενος 4-3, αλλά από τον ενθουσιασμό του ξέχασε ότι άμυνα υπάρχει... και στην πάλη. Επέτρεψε στον πρωταθλητή Ευρώπης Πατρικέεφ (Ρωσία) να τον "δέσει" δύο φορές και να πάρει αυτός το χάλκινο μετάλλιο επικρατώντας με 9-4. Το 47ο παγκόσμιο πρωτάθλημα χάρισε στους χιλιάδες θεατές και στο άθλημα ένα σπουδαίο τελικό και δύο εκπληκτικούς αθλητές. Στα 96 κιλά, ο Τούρκος Οζαλ και ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ προσέφεραν μια ανεπανάλληπτη παράσταση με τον Οζάλ να επικρατεί 15-11.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 September 2002 - 9:17:09 UTC