Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνές το αεροδρόμιο της Καστοριάς
  • [02] Μειώνονται οι καθυστερήσεις στο ''Μακεδονία''
  • [03] Αύριο η απόφαση στη δίκη Ψωμιάδη
  • [04] Καραμανλής για την τρίτη ηλικία
  • [05] Συνάντηση Κακλαμάνη με νέο Γερμανό πρέσβη
  • [06] Βελτιώνεται σταθερά η υγεία του Γιαννόπουλου
  • [07] Αναίρεση βουλεύματος για το ''εξπρές Σαμίνα''
  • [08] Επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Κίνα
  • [09] Διακοπή κυκλοφορίας στην Αττική
  • [10] Δεσμεύσεις Παπαγεωργόπουλου για τη Θεσσαλονίκη
  • [11] Οι δραστηριότητες των υποψηφίων σε Αθήνα-Πειραιά
  • [12] Σε ''Διάβαση'' και ''Ελπίς'' σήμερα η Ντ. Μπακογιάννη
  • [13] Τους συμβούλους του παρουσίασε ο Γιώργος Ρόκος
  • [14] Αντιδράσεις για τη δημοσκόπηση
  • [15] Πάνω από 120 χιλιάδες οι υποψήφιοι
  • [16] Στον ''Αθήνα 9,84'' ο Δημαράς
  • [17] Επίσκεψη Χαλβατζή στο Τ.Ε.Ε
  • [18] Στα ΕΛΤΑ Περιστερίου ο Θ. Παφίλης
  • [19] Κατηγορούν τον Σαρόν για λάθος χειρισμούς
  • [20] Καραμπόλες στην Αυστρία λόγω ομίχλης
  • [21] Προγράμματα ''πράσινης απασχόλησης'' για ανέργους
  • [22] Γκαργκάνας: Ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών
  • [23] Θετική η πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη
  • [24] Σε ισχύ από αύριο το χειμερινό ωράριο
  • [25] Ψάχνοντας το θαύμα στο ''Ολντ Τράφορντ''
  • [26] Στην 21η θέση της WTA η Δανιηλίδου
  • [27] Πρωτάθλημα βόλεϊ ανδρών: Στο δρόμο μας η Τσεχία
  • [28] Στην Αθήνα επιστρέφει τμήμα του Παρθενώνα
  • [29] Σε άνθιση το Internet στην Ελλάδα

    [01] Διεθνές το αεροδρόμιο της Καστοριάς

    30/9/2002 2:20:00 μμ

    Τα εγκαίνια του διαδρόμου του κρατικού αερολιμένα Καστοριάς ''Αριστοτέλης'' τέλεσαν σήμερα οι υπουργοί Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής και Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος. Ο κρατικός αερολιμένας Καστοριάς μέχρι σήμερα λειτουργούσε ως αερολιμένας εσωτερικών συγκοινωνιών εξυπηρετώντας μόνο πτήσεις εσωτερικού. Με την ολοκλήρωση των έργων επέκτασης του διαδρόμου το μήκος του ανήλθε στα 2.700 μέτρα με πλάτος 45 μέτρα (από 1810Χ45 μέτρα) και μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει μεγάλα αεροσκάφη τύπου ''Μπόινγκ 737-400'', ''Αιρ Μπας 320'' και άλλα. Παράλληλα εκτελούνται εκτεταμένα έργα αποστράγγισης της περιοχής, εκτεταμένη παραλλαγή εθνικής οδού και νέα περίφραξη του αεροδρομίου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 15 εκ. ευρώ.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην ομιλία του τόνισε ότι οι συνεχείς επενδύσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας είναι μέρος της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης.

    Οι επεμβάσεις που κάνει το υπουργείο, είπε ο κ. Βερελής, γίνονται με μακρόχρονο σχεδιασμό για την κάλυψη των αναγκών σε βάθος χρόνου. Το αεροδρόμιο Καστοριάς ''Αριστοτέλης'' μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει για πρώτη φορά διεθνείς πτήσεις. Οπως είπε ο υπουργός, στόχος είναι η Ελλάδα να διαθέτει περισσότερα από 30 διεθνή αεροδρόμια.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας ''ΙCAO'', ύστερα από ελέγχους στα ελληνικά αεροδρόμια διαπίστωσε ότι η ασφάλεια πτήσεων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και για το λόγο αυτό η Ελλάδα θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να στείλουν ελεγκτές έτσι ώστε να αλλάξουν κατηγορία τα αεροδρόμια της χώρας. Να σημειωθεί ότι σήμερα βρίσκονται στην κατηγορία 2 σε σχέση με την ασφάλεια πτήσεων.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι με την κατασκευή του νέου αεροδιαδρόμου στοχεύουμε στην αύξηση της κίνησης εμπορικών αντιπροσώπων, κυρίως από τη Ρωσία.

    [02] Μειώνονται οι καθυστερήσεις στο ''Μακεδονία''

    30/9/2002 6:15:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Σε λειτουργία τίθεται από απόψε τα μεσάνυχτα το σύστημα ενόργανης προσγείωσης ILS2 στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' της Θεσσαλονίκης, όπως τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χρήστος Βερελής, που επισήμανε ότι με το ILS2 θα μειωθούν οι ματαιώσεις και οι καθυστερήσεις πτήσεων λόγω ομίχλης κατά 70-85%. Στο μεταξύ, ο υπουργός Μεταφορών υποστήριξε ότι προχωράει το σχέδιο ανάπτυξης του αεροδρομίου, συνολικού προϋπολογισμού 680 εκ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2006. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα συνολικού προϋπολογισμού 101,68 εκατ. ευρώ.

    Έργα ανάπτυξης του αεροδρομίου

    Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη η κατασκευή παράλληλου τροχοδρόμου, η δυτική επέκταση αεροσταθμού, η ενοποίηση κεντρικών χώρων, ο εμπορευματικός σταθμός και η νέα κυκλοφοριακή ρύθμιση.

    Εξάλλου έχουν δημοπρατηθεί και βρίσκονται σε φάση ανάθεσης η επεκτάσεις τροχοδρόμου και δαπέδων στάθμευσης αεροσκαφών, συνολικού προϋπολογισμού 224,2 εκ. ευρώ.

    Στις 9 Οκτωβρίου 2002 θα δημοπρατηθεί η επέκταση του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών του εμπορευματικού σταθμού, ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ σε φάση εκπόνησης βρίσκεται η μελέτη του νέου υπερσύγχρονου αεροσταθμού, δυνατότητας εξυπηρέτησης 8 εκ. επιβατών, ενώ μέσα στο έτος θα προχωρήσει και η δημοπράτηση του έργου.

    Οι πόροι για την υλοποίηση του προγράμματος είναι εξασφαλισμένοι, τόνισε ο κ. Βερελής, καθώς έχουν ήδη εγκριθεί 250 εκατ. ευρώ από το Γ' ΚΠΣ και οι υπόλοιπες πιστώσεις θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους.

    [03] Αύριο η απόφαση στη δίκη Ψωμιάδη

    30/9/2002 5:28:00 μμ

    Αύριο στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να βγει η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τον Μάκη Ψωμιάδη που κατηγορείται για πλαστογραφία μετά χρήσεως σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Νωρίτερα, την ενοχή του επιχειρηματία Μάκη Ψωμιάδη ζήτησε ο εισαγγελέας έδρας, Γιώργος Μασσαλής. Ο εισαγγελέας έκρινε ότι από τη δημοσίευση στην εφημερίδα ''Το Ονομα'' τον Φεβρουάριο του 1996 πλαστού εγγράφου, στο οποίο ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης εμφανιζόταν να έχει λάβει μεγάλο χρηματικό ποσό σε λογαριασμό του σε ξένη τράπεζα, προκειμένου να επιλεγεί η κοινοπραξία ''Χόχτιφ'' για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων, απειλήθηκε ζημιά του Δημοσίου ύψους πολλών δισ. δρχ. Σύμφωνα με τον κ. Μασσαλή στον κατηγορούμενο επιχειρηματία πρέπει το δικαστήριο να αναγνωρίσει το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Αν το δικαστήριο υιοθετήσει την πρόταση του εισαγγελέα, προβλέπεται ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 χρόνια.

    ''Παραπλανήθηκα από τους συνεργάτες μου''

    Νωρίτερα στην απολογία του ο Μάκης Ψωμιάδης υποστήριξε ότι όταν έλαβε το επίμαχο έγγραφο ανέθεσε σε δημοσιογράφους της εφημερίδας να επικοινωνήσουν με την τράπεζα από την οποία τους είπαν ότι υπήρχε λογαριασμός. ''Παραπλανήθηκα από τους συνεργάτες μου. Το έγγραφο είναι πλαστό, αλλά κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι το δημοσίευσα για να ζημιώσω το ελληνικό δημόσιο'', συνέχισε ο κ. Ψωμιάδης.

    [04] Καραμανλής για την τρίτη ηλικία

    Πηγή: ΑΠΕ 30/9/2002 4:00:00 μμ

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της απέναντι στους συνταξιούχους και στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, εξαπέλυσε ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην διάσκεψη της ''Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τρίτη ηλικία'', την οποία διοργανώνει ο δήμος Πειραιά σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι με αυτή την εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε με τη Νέα Δημοκρατία, ανοίγει ο κύκλος δράσης του κόμματός του, ενόψει της ελληνικής προεδρίας και πως η εκδήλωση πραγματοποιείται για τον αυριανό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την τρίτη ηλικία.

    Όχι στην περιθωριοποίηση των συνταξιούχων

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι όταν πλησιάζουν οι εκλογές, η πολιτεία και οι κυβερνήσεις υπόσχονται παχιά λόγια και την επόμενη ημέρα ξεχνούν τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι δεν επιτρέπεται άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας και περιθωριοποίηση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του θα δημιουργήσει ειδικό τομέα για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και δεσμεύτηκε ότι ''σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση θα υλοποιήσει τα δικαιώματα της χάρτας της τρίτης ηλικίας".

    Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της υπογεννητικότητας αλλά και δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της δυνατότητας δημιουργίας απασχόλησης και νέων ευκαιριών καθώς και για συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι των συνταξιούχων.

    "Πρέπει να δοθεί τέλος", επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, "στην ανασφάλεια των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, πως δεν θα βρουν τις υπηρεσίες που πρέπει να τις παρέχει το κράτος", σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να βελτιωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας και η ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

    "Δεν είναι η σοφότερη ενέργεια η συνδιοργάνωση εκδήλωσης απο κόμμα και υποψήφιο, όταν αυτή γίνεται 13 ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές", παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [05] Συνάντηση Κακλαμάνη με νέο Γερμανό πρέσβη

    30/9/2002 3:38:00 μμ

    Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία είναι άριστες, αλλά υπάρχουν πάντα περιθώρια για ενίσχυσή τους, όπως με το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, ανέφερε στο νέο Γερμανό πρέσβη Αλμπερτ Σπίγκελ ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, στη συνάντηση που είχαν σήμερα. Αναμένουμε χειρονομίες καλής θέλησης με ηθικό και πολιτικό μήνυμα πρωτίστως, είπε ο κ. Κακλαμάνης, και επεσήμανε ότι το ζήτημα αυτό έχει ειδική σημασία και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πάνω στις κοινές αρχές των δύο λαών. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής εξήρε τους χειρισμούς του πρώην Γερμανού πρέσβη κ. Κούνα ως προς το θέμα της τρομοκρατίας, ο οποίος αν και διέτρεξε κίνδυνο από τη 17 Νοέμβρη έδειξε γεναιοφροσύνη και με τις δηλώσεις του δημιούργησε θετικές εντυπώσεις στον ελληνικό λαό, χωρίς να υπάρξει προσπάθεια να αξιοποιηθεί το χτύπημα για άλλους σκοπούς, όπως έπραξαν άλλοι.

    [06] Βελτιώνεται σταθερά η υγεία του Γιαννόπουλου

    30/9/2002 2:40:00 μμ

    Σταθερή βελτίωση εμφανίζει η κατάσταση της υγείας του πρώην υπουργού Ευάγγελου Γιαννόπουλου, ο οποίος ενώ νοσηλευόταν στο Ιατρικό Κέντρο, μετά από ελαφρά γαστρεντερίτιδα, υπέστη ξαφνικά ειλεό του εντέρου και χρειάστηκε να υποβληθεί σε λαπαροσκοπική χειρουργική διόρθωση του προβλήματος αυτού. Η εγχείρηση ήταν απόλυτα επιτυχής και ο ασθενής παρέμεινε από χθες στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για προληπτικούς λόγους και ακολουθώντας οι γιατροί ότι ισχύει για κάθε ασθενή μετά από λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο θεράπων ιατρός του κ. Δούκας, ο ίδιος αισθάνεται ιδιαίτερα καλά και αν όχι απόψε, πιθανότατα αύριο θα επιστρέψει στο δωμάτιο που νοσηλεύτηκε αρχικά στο Ιατρικό Κέντρο.

    [07] Αναίρεση βουλεύματος για το ''εξπρές Σαμίνα''

    30/9/2002 1:59:00 μμ

    Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση για το ναυάγιο του Εξπρές Σαμίνα. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλάκης, με εισήγησή του, ζητεί την αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου, με το οποίο μετατρέπονταν από κακούργημα σε πλημμέλημα οι κατηγορίες κατά των υπαιτίων της τραγωδίας, που οδήγησε στο θάνατο 80 ανθρώπους.

    Ειδικότερα, ο κ. Κρουσταλάκης έκρινε ότι το εν λόγω βούλευμα στερείται νόμιμης βάσεως, είναι αόριστο και αντιφατικό, ως προς τις πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις που αποδίδονται στον πλοίαρχο Β. Γιαννακή, στον υποπλοίαρχο Αναστ. Ψυχογιό, τον ύπαρχο Γεώργιο Τριαντάφυλλο και τον Α' μηχανικό Γερ. Σκιαδαρέση.

    Επίσης, αναιρεί ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου το βούλευμα ως προς το σκέλος που απαλλάσσει τον ασυρματιστή Δ. Τσούμα, λόγω ελλείψεως ειδικής αιτιολογίας. Ακόμα, αναιρεί ο Εισαγγελικός λειτουργός το βούλευμα για έλλειψη αιτιολογίας ως προς την απαλλαγή των νομίμων εκπροσώπων της πλοιοκτήτριας εταιρίας του ''Σάμινα'' Κωνστ. Κληρονόμο και Νίκ. Βικάτο.

    Τέλος, αναιρεί ο κ. Κρουσταλάκης το βούλευμα ως προς το σκέλος που για ορισμένες πράξεις (αδικήματα) έκρινε ότι είναι αναρμόδιο και παρέπεμψε για κρίση στα δικαστήρια του Πειραιά. Τέλος, η αναίρεση θα εισαχθεί προς οριστική κρίση στο ποινικό τμήμα που θα συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών.

    [08] Επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Κίνα

    30/9/2002 6:43:00 μμ

    Λίγο πριν την ολοκλήρωση της θητείας του, ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο, προσκεκλημένος του ομολόγου του κ. Λιου Κι. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, οι δύο δήμαρχοι αντάλλαξαν απόψεις, μεταξύ άλλων, για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα και του 2008 στο Πεκίνο. Επίσης ο κ. Αβραμόπουλος αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και απηύθυνε ομιλία με θέμα ''Η διπλωματία των πόλεων και οι Ολυμπιακοί Αγώνες''.

    [09] Διακοπή κυκλοφορίας στην Αττική

    30/9/2002 6:29:00 μμ

    Διακοπή κυκλοφορίας θα σημειωθεί από αύριο έως και το Σάββατο κατά τις ώρες 23.00 έως 5.00 το πρωί στην Αττική Οδό, στο τμήμα Μεταμόρφωσης - Κύμης και στο ρεύμα κατεύθυνσης από Κύμη προς εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, λόγω εκτέλεσης εργασιών.

    [10] Δεσμεύσεις Παπαγεωργόπουλου για τη Θεσσαλονίκη

    30/9/2002 7:36:00 μμ

    Το πρόγραμμα του συνδυασμού του ''Θεσσαλονίκη-Αναγέννηση'' το οποίο κινείται σε δύο άξονες που αφορούν 6 διεκδικήσεις από την κεντρική εξουσία και 15 δεσμεύσεις για τη νέα τετραετία παρουσίασε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Οι δεσμεύσεις του συνδυασμού αφορούν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, την κοινωνική πολιτική, το πράσινο, την καθαριότητα, την εκπαίδευση, τη νεολαία, τον αθλητισμό, την ανάπτυξη και την απασχόληση, τη δημιουργία 1.400 θέσεων στάθμευσης σε δημοτικά οικόπεδα, τη μηχανογράφηση και διασύνδεση υπηρεσιών, τη πρόσληψη 300 τουλάχιστον νέων Δημοτικών Αστυνομικών και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου.

    "Υπόσχεσή μας είναι να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη μια πόλη ανθρωποκεντρική, μια πόλη που αναπτύσσεται αλλά συγχρόνως σέβεται το περιβάλλον, μια πόλη με προσωπικότητα, με τοπική ταυτότητα και διεθνή εμβέλεια. Με σκληρή δουλειά τη νέα τετραετία θα κάνουμε τη Θεσσαλονίκη κάθε μέρα και καλύτερη", κατέληξε ο κ.Παπαγεωργόπουλος.

    [11] Οι δραστηριότητες των υποψηφίων σε Αθήνα-Πειραιά

    30/9/2002 5:52:00 μμ

    Με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας συναντήθηκε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Φώτης Κουβέλης. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Δημαράς πραγματοποίησε επίσκεψη στη πολεοδομία Αττικής και στη συνέχεια επίσκεψη στον ραδιοφωνικό Σταθμο 9.84. Ο κ. Δημαράς το απόγευμα θα πάρει μέρος σε συζήτηση της Ελληνικής Γραμματείας Ομοιοπαθητικής και στις 8.30 το βράδυ θα επισκεφθεί την πλατεία Βικτωρίας. Εξάλλου, την χωματερή των Ανω Λιοσίων επισκέπτηκε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά, Μανώλης Γλεζος, ο οποίος στις 7 το απόγευμα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Καλλιθέα. Αντιστοίχως, οι υποψήφιοι για τη δημαρχία Πειραιά κ.κ. Αγραπίδης, Μπετενιώτης και Τζατζάνης θα περιοδεύσουν σε διάφορες περιοχές της πόλης και θα παρευρεθούν σε διάφορες εκδηλώσεις.

    Προεκλογική κίνηση στις περιοχές του Πειραιά

    Υπέρ της πρότασης και διεκδίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθηνάς για ανθρώπινο ωράριο των εργαζομένων στην πρωτεύουσα, τάχθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Φωτης Κουβέλης κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του ΕΚΑ. Ο δήμος Αθηναίων, τόνισε ο κ. Κουβέλης, οφείλει να πρωτοστατεί στην τήρηση όλων των νόμων και των κανόνων ασφαλείας για τους εργαζόμενους στην πόλη και ιδιαίτερα στις δικές του δημόσιες υπηρεσίες.

    Αγώνα για τη κατάργηση της ταφής και της καύσης των σκουπιδιών, για την ανακύκλωση του γυαλιού, του μετάλλου, των τοξικών αποβλήτων αλλά και τη χρησιμοποίηση της παραγόμενης βιομάζας υποσχέθηκε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Μανώλης Γλέζος κατά την επίσκεψή του στη χωματερή των Ανω Λιοσίων.

    Σε εκδήλωση του σχολείου Saint Paul παρευρίσκεται αυτή την ώρα ο δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης. Στη συνέχεια ο κ. Αγραπίδης θα παρευρεθεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Βεντίκου "μισός αιώνας στίβος" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσία των ολυμπιονικών Πατουλίδου, Κεντέρη, Θάνου, Μανιάνη, Βόγκωλη. Το βράδυ ο κ. Αγραπίδης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα για τον πολιτισμό στο νέο ανακαινισμένο κτίριο της πινακοθήκης στο Δήμο Πειραιά.

    Ο επικεφαλής του συνδυασμού "Πρώτα ο Πειραιάς" κ. Μανώλης Μπετενιώτης πραγματοποιεί αυτή την ώρα περιοδεία στις τράπεζες του Πειραιά, ενώ το βράδυ θα παρευρεθεί σε εκδήλωση της ΝΕ ΠΑΣΟΚ και της Νεολαίας του κινήματος με ομιλητή τον Παν. Φασούλα Ο επικεφαλής του συνδυασμού "το λιμάνι της αγωνίας" Θοδωρής Δρίτσας θα παρευρεθεί σε εκδήλωση του συλλόγου φίλων των κήπων Τερψιθέας στις 8 το βράδυ.

    Ο επικεφαλής της κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση" Κώστας Τζατζάνης θα περιοδεύσει στην περιοχή Πηγάδα της Καλλίπολης και το βράδυ θα παρευρεθεί στην εκδήλωση του συλλόγου φίλων των κήπων Τερψιθέας.

    Στις 11 το βράδυ και οι 5 υποψήφιοι θα μετάσχουν σε συζήτηση στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ-1.

    [12] Σε ''Διάβαση'' και ''Ελπίς'' σήμερα η Ντ. Μπακογιάννη

    30/9/2002 2:37:00 μμ

    Η επόμενη δημοτική αρχή είναι έτοιμη να διαθέσει χώρους σε προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης από τα ναρκωτικά, έτσι ώστε να μπορέσουν τα παιδιά που τα χρειάζονται να τα βρουν αμέσως χωρίς κλήσεις αναμονής τόνισε η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επισκέφθηκε τη Θεραπευτική Κοινότητα "Διάβαση". Νωρίτερα η κ. Μπακογιάννη επισκέφθηκε το Δημοτικό Νοσοκομείο "Ελπίς" όπου σε ομιλία της επεσήμανε την αναγκαιότητα βελτίωσης των υποδομών, ενώ αναφέρθηκε στους στόχους του Συνδυασμού της για τη διασύνδεση των δημοτικών ιατρείων με το Νοσοκομείο.

    [13] Τους συμβούλους του παρουσίασε ο Γιώργος Ρόκος

    30/9/2002 7:46:00 μμ

    Τα ονόματα των υποψηφίων της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης παρουσίασε σήμερα, σε ειδική εκδήλωση, ο επικεφαλής του συνδυασμού Γιώργος Ρόκος. "Εμείς δεν ακολουθούμε τον πόλεμο των γιγαντοαφισών, ακολουθήσαμε επί 8 μήνες την καθημερινή, ανοιχτή επαφή με τον κόσμο. Αυτή την τακτική θα συνεχίσουμε και τις τελευταίες 15 μέρες μέχρι τις εκλογές", δήλωσε ο κ.Ρόκος.

    [14] Αντιδράσεις για τη δημοσκόπηση

    30/9/2002 6:01:00 μμ

    Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ προκάλεσε η δημοσκόπηση της MRB, που διενεργήθηκε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. "Η πραγματοποίηση δημοσκοπήσεων για τις βουλευτικές εκλογές, 15 ημέρες πριν από τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, και μάλιστα από εταιρεία που συνδέεται με εκείνη που έχει αναλάβει την προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ., αποδεικνύει ότι η ηγεσία της βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και πανικό", δήλωσε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, προσθέτοντας ότι τις βασικές αρχές του πλαισίου, που θα αφορούν τη διενέργεια δημοσκοπήσεων, τον έλεγχο της ποιότητάς τους και το νομικό καθεστώς των εταιρειών θα παρουσιάσει η κυβέρνηση ως τις αρχές Νοεμβρίου. "Η κυβέρνηση θορυβήθηκε γιατί τα στοιχεία και αυτής της δημοσκόπησης δεν την ευνοούν", απάντησε η αξιωματική αντιπολίτευση.

    Να υιοθετήσει τις προτάσεις της ΝΔ σχετικά με τη δεοντολογία και τη διαφάνεια στο θέμα των δημοσκοπήσεων, κάλεσε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του κόμματος Θοδωρής Ρουσσόπουλος.

    "Οι δημοσκοπήσεις που παραγγέλλονται για να δημοσιευτούν γίνονται για να ποδηγετήσουν την κοινή γνώμη", σχολίασε το ΔΗΚΚΙ.

    Η πανελλαδική δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνει προβάδισμα 7,2 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ.

    Το ΠΑΣΟΚ πάντως σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουλίου, μείωσε τη διαφορά που είχε με τη ΝΔ κατά 2%. Ειδικότερα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προτιμάται από το 37,2% των ερωτηθέντων, το ΠΑΣΟΚ από το 30% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5%, ο ΣΥΝ με 3,3%, και το ΔΗΚΚΙ με 2,2%.

    Στο ερώτημα ποιός θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο κ.Καραμανλής προτιμάται από το 40,9% έναντι 38% του κ.Σημίτη. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 57,8% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 28,3%.

    [15] Πάνω από 120 χιλιάδες οι υποψήφιοι

    30/9/2002 5:59:00 μμ

    Το 1,2% του πληθυσμού της χώρας θα συμμετάσχει με την ιδιότητα του υποψήφιου στις επικείμενες εκλογές. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Πάρις Κουκουλόπουλος, οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια των δημοτικών συνδυασμών θα ξεπεράσουν τις 120.000. Απ΄ αυτούς, οι 40.000 θα είναι γυναίκες, η συμμετοχή των οποίων είναι αποτέλεσμα της ποσόστωσης 33,3% που καθορίστηκε με νόμο.

    Όπως προκύπτει από την καταγραφή των στοιχείων 2.643, οι 116 επικεφαλείς είναι γυναίκες, από τις οποίες οι 29 στην Αττική. Ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι δεν υπήρξαν προβλήματα σ΄ ότι αφορά τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων στα αστικά κέντρα σε αντίθεση με την περιφέρεια όπου παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα αν και μεμονωμένα

    [16] Στον ''Αθήνα 9,84'' ο Δημαράς

    30/9/2002 5:53:00 μμ

    Τις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού "Αθήνα 98,4" επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Δημαράς, όπου συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή του σταθμού κ. Βασίλη Ταλαμάγκα. Μετά την συνάντηση, ο κ. Δημαράς τόνισε ότι ο 9,84 είναι πρωτοπόρος στη λεγόμενη ελεύθερη ιδιωτική δημοτική ραδιοφωνία και πρόσθεσε ότι ο συνδυασμός του θα καταβάλλει όλες του τις δυνάμεις για να γίνει ακόμη καλύτερος, να έχει μεγαλύτερη απήχηση στην κοινωνία και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες της Αθήνας και όχι μόνο. Από την πλευρά του, ο κ. Ταλαμάγκας, αφού ενημέρωσε τον υποψήφιο του ΔΗΚΚΙ για τα τεκταινόμενα στον σταθμό, εξέφρασε τη πεποίθηση ότι ο κ. Δημαράς θα προσφέρει σημαντική βοήθεια για τα θέματα του σταθμού, μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου, μετά τις εκλογές της 13ης Οκτωβρίου.

    Ο κ. Δημαράς στις 4 το απόγευμα έλαβε μέρος σε συζήτηση της Ελληνικής Γραμματείας Ομοιοπαθητικής, ενώ στις 8.30 το βράδυ θα επισκεφθεί την πλατεία Βικτορίας.

    [17] Επίσκεψη Χαλβατζή στο Τ.Ε.Ε

    30/9/2002 2:05:00 μμ

    Το Τεχνικό Επιμελητήριο ΕΛλάδας επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής και συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο και μέλη της διοικούσας επιτροπής του Επιμελητηρίου. Ο κ. Χαλβατζής είπε ότι το ΤΕΕ μπορεί να συμβάλει με επιστημονικά στοιχεία στην κατεύθυνση στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει, τόνισε, το ΤΕΕ να παίξει ένα πιο θετικό ρόλο στην ανάπτυξη της κοινωνίας. Σήμερα στις 7 το απόγευμα ο κ. Χαλβατζής θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Κυψέλη.

    [18] Στα ΕΛΤΑ Περιστερίου ο Θ. Παφίλης

    30/9/2002 2:03:00 μμ

    Σε συγκέντρωση εργαζομένων στα ΕΛΤΑ Περιστερίου μίλησε σήμερα ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Θανάσης Παφίλης. Ο υποψήφιος υπερνομάρχης δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι πιέζονται να εντείνουν την εργασία τους για να καλύψουν τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό. Κατήγγειλε ότι υπάρχει σχεδιο για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ και ιδιαίτερα των κερδοφόρων τομέων τους. Τέλος, για να μην επιβαρυνθούν κι άλλο οι πολίτες ζήτησε να παραμείνουν δημόσια τα ΕΛΤΑ.

    [19] Κατηγορούν τον Σαρόν για λάθος χειρισμούς

    30/9/2002 12:58:00 μμ

    Έκκληση για πλήρη εκεχειρία απηύθυνε στους συμπατριώτες του ο Αραφάτ, ζητώντας από το Ισραήλ να πράξει το ίδιο, μετά τη χθεσινή άρση της ισραηλινής πολιορκίας στο αρχηγείο του στη Ραμάλα. Στο μεταξύ, για μεγάλη αποτυχία της ισραηλινής κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν κάνει λόγο σύσσωμος ο τύπος του Ισραήλ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πολιορκία του παλαιστινιακού αρχηγείου. Το Ισραήλ υπέκυψε στις έντονες πιέσεις που δέχτηκε από την Ουάσιγκτον και έλυσε την πολιορκία παρά τις προειδοποιήσεις ότι κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αν δεν παραδίνονταν οι εξτρεμιστές που βρίσκονταν μέσα στο αρχηγείο.

    Αλλάζουν στάση οι ΗΠΑ εν όψει πολέμου με Ιρακ

    Οι πληροφορίες για το πού βρίσκονται τώρα αυτοί οι περίπου 50 άνδρες είναι συγκεχυμένες. Η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι ένοπλοι διέφυγαν από το κτίριο μετά την αποχώρηση των τεθωρακισμένων οχημάτων, ωστόσο πηγές των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας υποστηρίζουν ότι παραμένουν μέσα στο κατεστραμμένο αρχηγείο.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άρση της πολιορκίας, ενώ πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η στάση της Ουάσιγκτον σηματοδοτεί αλλαγή στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την ισραηλινή αλλά και την παλαιστινιακή πλευρά.

    Ο Αριέλ Σαρόν θα πρέπει στο εξής να υπολογίζει ότι οποιαδήποτε ανάλογη ενέργεια θα προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης που προετοιμάζεται για την επίθεση εναντίον του Ιράκ, υποστηρίζουν οι πολιτικοί αναλυτές.

    Ωστόσο ο Παλαιστίνιος ηγέτης δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει συμμορφωθεί με την πρόσφατη απόφαση του ΟΗΕ καθώς ο στρατός παραμένει στη Ραμάλα και άλλες παλαιστινιακές πόλεις.

    Την ίδια ώρα, και παρά τις νέες εκκλήσεις Αραφάτ, η βία συνεχίζεται. Μία Παλαιστίνια σκοτώθηκε από οβίδα του ισραηλινού στρατού, ενώ άλλα πέντε άτομα τραυματίστηκαν στην Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

    [20] Καραμπόλες στην Αυστρία λόγω ομίχλης

    30/9/2002 6:49:00 μμ

    Η πυκνή ομίχλη στη βόρεια Αυστρία προκάλεσε σήμερα μία σειρά από καραμπόλες σε κεντρικούς αυτοκινητόδρομους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι και περισσότεροι από 50 να τραυματισθούν. Συγκεκριμένα έγιναν τρεις μεγάλες καραμπόλες, συνολικά 70 οχημάτων, στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Βιέννη με το Σάλτζμπουργκ. Η χειρότερη από αυτές ήταν όταν μία νταλίκα τυλίχθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς. Κατά τη στιγμή της καραμπόλας η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα δύο μέτρα, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο αυστριακό πρακτορείο APA. Στον αυτοκινητόδρομο όπου έγιναν τα δυστυχήματα έσπευσαν δεκάδες ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα.

    [21] Προγράμματα ''πράσινης απασχόλησης'' για ανέργους

    30/9/2002 3:54:00 μμ

    Τέσσερα νέα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης 14.800 ανέργων σε περιβαλλοντικά επαγγέλματα κατά την περίοδο 2002-2008, πρόκειται να προκηρυχθούν τον επόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και Εργασίας Δημήτρης Ρέππας. Τα προγράμματα αυτά των οποίων φορέας υλοποίησης είναι ο ΟΑΕΔ έχουν συνολικό προϋπολογισμό 67 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

    Στόχος η κοινωνική συνοχή της ΕΕ

    Η κ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η μείωση της ανεργίας και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν σήμερα δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ για την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών επιβάλλει τη λήψη μέτρων που είτε αφορούν καθένα από τους δυο τομείς ξεχωριστά, είτε εξασφαλίζουν συνέργειες και εκμεταλλεύονται τις υφιστάμενες δυνατότητες για ταυτόχρονη κάλυψη αναγκών.

    Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι η υφιστάμενη πραγματικότητα επιβάλλει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και νέων παρεμβάσεων σε τομείς όπως το περιβάλλον.

    Τα τέσσερα προγράμματα αφορούν κατάρτιση, ενίσχυση για δημιουργία θέσεων απασχόλησης και παροχή κινήτρων για αυτοαπασχόληση, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Ποια είναι

    Το πρώτο αφορά την κατάρτιση ανέργων, συνολικά 5.300 ατόμων, ύψους 20 εκατ. ευρώ. Θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 150 προγράμματα κατάρτισης ανέργων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας σε επαγγέλματα εργαστηριακών αναλύσεων και μετρήσεων, λειτουργίας βιολογικών καθαρισμών, ανακύκλωσης, λειτουργίας και συντήρησης Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, διαχείρισης προστατευμένων περιοχών, εφαρμογών φυσικού αερίου και εξοικονόμησης ενέργειας, οικοτουρισμού, κ.ά. Το δεύτερο για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, το οποίο αφορά 3.500 άτομα, με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση ανέρχεται σε 14,7 ευρώ, ημερησίως ανά άτομο. Οι άνεργοι θα απασχοληθούν σε φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, Μη Κυβερνητικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, βιομηχανίες, μελετητικά γραφεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κ.ά. Το τρίτο αφορά την προώθηση 4.000 ανέργων σε νέες θέσεις εργασίας, συνολικού ύψους 22 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους που θα απασχοληθούν για 12 μήνες με επιδότηση του βασικού μισθού και με παράλληλη υποχρέωση του εργοδότη να τους απασχολήσει για άλλους 6 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Το 10% των θέσεων εργασίας απευθύνεται σε άτομα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (παλινοστούντες, μονογονεϊκές οικογένειες, κ.λ.π.) με επιδοτούμενη περίοδο 24-30 μήνες. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα προβλέπεται να απασχοληθούν σε φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, Μη Κυβερνητικές περιβαλλοντικές Οργανώσεις, βιομηχανίες, μελετητικά γραφεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κ.ά. Το τέταρτο αφορά την προώθηση της αυτοαπασχόλησης σε περιβαλλοντικά επαγγέλματα, είναι συνολικού ύψους 14,5 εκατ. ευρώ και αφορά 2.000 άτομα ή μικρές επιχειρήσεις.

    Σε ποιους τομείς δημιουργούνται νέες θέσεις

    Οι τομείς της ελληνικής οικονομίας που έχουν σχέση με το περιβάλλον και στους οποίους θα μπορούσε να προκύψουν θέσεις κατάρτισης και απασχόλησης, σύμφωνα με την καταγραφή που έχουν κάνει οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι οι εξής:

    Ελεγχος ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θορύβου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία έχει καταρτίσει και θέτει σε εφαρμογή γενικό σχέδιο για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με έμφαση στο λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς και πρόγραμμα για τη μείωση του θορύβου. Διαχείριση νερού και επεξεργασία υγρών αποβλήτων. Στα πλαίσια της εφαρμογής της νέας Οδηγίας για τα νερά και του σχετικού προγράμματος του ΥΠΕΧΩΔΕ, εφαρμόζεται πρόγραμμα παρακολούθησης νερών κολύμβησης και εσωτερικών νερών (ποτάμια -λίμνες) ενώ πρόκειται να ξεκινήσουν προγράμματα ελέγχου ρύπανσης της Μεσογείου, η παρακολούθηση των υπογείων υδάτων και η πιλοτική εφαρμογή της οδηγίας για τα νερά σε μία λεκάνη (Πηνειός). Διαχείριση στερεών αποβλήτων. Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, προβλέπεται να καλυφθεί όλη η Ελλάδα με Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων έως το 2006, με παράλληλη κατάργηση και αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών. Επίσης στα πλαίσια του εθνικού συστήματος για τα υλικά συσκευασίας, έχουν ήδη ξεκινήσει και θα επεκταθούν σταδιακά σε όλη τη χώρα προγράμματα ανακύκλωσης υλικών (γυαλιού, χαρτιού, αλουμινίου, πλαστικού, ελαστικών, αυτοκινήτων, οικοδομικών υλικών, μπαταριών, ορυκτελαίων, μπαταριών, κ.λ.π.). Διαχείριση και προστασία βιοτόπων-οικοτόπων. Πολύ σημαντικό τμήμα της χώρας ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Πρόσφατα ιδρύθηκαν με νόμο, οι φορείς διαχείρισης 25 προστατευόμενων περιοχών. Αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ατυχημάτων και φυσικών καταστροφών. Η ενσωμάτωση των νέων Οδηγιών της Ε.Ε. στο Εθνικό δίκαιο οδηγεί στην εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίων, όπως είναι τα Σχέδια Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης, κλπ. Περιβαλλοντική διάσταση του ενεργειακού τομέα. Η ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης των φυσικών πόρων και η επέκταση της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η παραπέρα διείσδυση του φυσικού αέριου, η επέκταση της συμπαραγωγής, η υιοθέτηση μέτρων για ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας, η στροφή στην κατασκευή ενεργειακών κτιρίων δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την απασχόληση νέων. Ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις υπόλοιπες πολιτικές και οριζόντιες δράσεις. Στα πλαίσια του εθνικού σχεδίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη υιοθετούνται σημαντικές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας στις μεταφορές (σε θέματα μείωσης εκπομπών), στη γεωργία (ενίσχυση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών), στη βιομηχανία (εισαγωγή νέων τεχνολογιών, δημιουργία περιβαλλοντικών υποδομών, αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας), και στον τουρισμό (ορθολογική διαχείριση μαζικού τουρισμού, διαφοροποίηση τουριστικού προϊόντος, ανάπτυξη τουριστικών υποδομών). Ερευνα και ανάπτυξη. Θέσεις εργασίας θα υπάρξουν και σε ερευνητικά προγράμματα, μελέτες, και στην ανάπτυξη νέων μεθόδων και οικολογικών προϊόντων.

    [22] Γκαργκάνας: Ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών

    30/9/2002 7:20:00 μμ

    Βασικό πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας σήμερα είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές και η οποία έχει ενισχυθεί από την κρίση με το Ιράκ, εκτίμησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης του G-7 αλλά και της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσιγκτον.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία

    Ο κ. Γκαργκάνας χαρακτήρισε "παράδειγμα προς αποφυγήν" την απουσία ελέγχων στη λειτουργία των ιαπωνικών τραπεζών που οδήγησε σε σοβαρά προβλήματα την οικονομία της χώρας. Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, σημείωσε ότι θα υπάρξει ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που, όπως είπε, επιθυμούν και οι ίδιες οι διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

    Χαρακτήρισε το διεθνές νομισματικό σύστημα "ευάλωτο", επισημαίνοντας το τεράστιο έλλειμμα των ΗΠΑ που ανέρχεται στο 4,7% του ΑΕΠ, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες που είχαν στην ψυχολογία του κοινού και των αγορών τα οικονομικά σκάνδαλα στις ΗΠΑ που είδαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες.

    Ο κ. Γκαργκάνας σημείωσε ότι οι εξελίξεις αυτές στις ΗΠΑ επηρεάζουν την Ευρώπη αλλά και την υπόλοιπη διεθνή αγορά, καθώς "από μόνη της η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάκαμψης και βασίζεται στην ανάκαμψη των ΗΠΑ".

    Τέλος, δήλωσε "συγκρατημένα αισιόδοξος" για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και σημείωσε ότι στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ύφεση αλλά "βραδεία ανάκαμψη". Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης για τις ΗΠΑ 1% το τρέχον έτος και 2,3% το 2003, ενώ για την ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται στο 1% και 2,4%.

    [23] Θετική η πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη

    30/9/2002 3:15:00 μμ

    Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των Τούρκων βιομηχάνων με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο πρόεδρος της Ενωσης των Τούρκων επιχειρηματιών Τουντζάι Οζίρχαν σε δηλώσεις του τόνισε ότι ευχαρίστησαν τον Ελληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξη της Αθήνας στην υπόθεση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Ο κ. Οζίρχαν χαρακτήρισε τη συνάντση χρήσιμη και εποικοδομητική. Στη συνάντηση ήταν παρόντες και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.

    Ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει της ελληνικής προεδρίας, αλλά και της αίτησης της Τουρκίας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

    Η Αθήνα ήταν ο πρώτος σταθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών προκειμένου να ζητήσουν στήριξη στην -μετ' εμποδίων- ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους και να εξηγήσουν τα βήματα προόδου που έχουν ήδη επιτευχθεί.

    Θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις σε πρωτεύουσες χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να προωθήσουν την προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    [24] Σε ισχύ από αύριο το χειμερινό ωράριο

    30/9/2002 1:16:00 μμ

    Αρχίζει από αύριο η εφαρμογή του χειμερινού κλιμακωτού ωραρίου εργασίας για τις δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις και οργανισμούς, τους ΟΤΑ, τις τράπεζες και τα καταστήματα του λεκανοπεδίου. Οι δημόσιοι οργανισμοί και οι ΟΤΑ θα ανοίγουν στις 7.30, οι τράπεζες στις 8, τα καταστήματα τροφίμων στις 7.30, τα σούπερ μάρκετ στις 8 και τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα στις 9.

    [25] Ψάχνοντας το θαύμα στο ''Ολντ Τράφορντ''

    30/9/2002 7:21:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα, κάτι που δεν έχει πετύχει ποτέ στις τέσσερις μέχρις στιγμής επισκέψεις του στη Γηραιά Αλβιόνα, θα παραταχθεί αύριο ο Ολυμπιακός στο "Ολντ Τράφορντ" με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην τρίτη αγωνιστική του 6ου ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο πρωταθλητής Ελλάδας θέλει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ήττα στην Κύπρο από τη Μακάμπι, με μια καλή εμφάνιση και γιατί όχι με ένα θετικό αποτέλεσμα, κόντρα στην παρέα του Ντέιβιντ Μπέκαμ.

    Ο Τάκης Λεμονής έδειξε ότι θα προβεί σίγουρα σε αλλαγές σε σχέση με τους αγώνες κόντρα σε Λεβερκούζεν και Μακάμπι, καθώς δοκίμασε τους Αμανατίδη, Ντρασένα αντί των Πατσατζόγλου, Ζέτερμπεργκ, ενώ βέβαιη θεωρείται η επιστροφή του Αλεξανδρή στην ενδεκάδα αντί του Ζιοβάνι.

    Ο τεχνικός του Ολυμπιακού έχει κάνει λεπτομερή ανάλυση στον τρόπο που επιτίθεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και ατομικά για κάθε της παίκτη, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε παίκτες της Μάντσεστερ όπως οι Γκιγκς, Νίστελροϊ και Μπέκαμ, που αποτελούν βαρόμετρο για την αγγλική ομάδα.

    Η Μάντσεστερ θα υποδεχτεί τον Ολυμπιακό χωρίς τον Γάλλο αμυντικό, Μίκαελ Σιλβέστρ, που είναι τραυματίας, ενώ ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον ανησυχεί και για τον Νίκι Μπατ που χτύπησε στην πλάτη κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Τσάρλτον και αντικαταστάθηκε. Βέβαιη, θεωρείται η επιστροφή του Γκάρι Νέβιλ στην αρχική ενδεκάδα, ενώ αρκετές πιθανότητες έχει να παίξει από την αρχή και ο Τζον Ο' Σι.

    Η αυριανή είναι η τρίτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων, οι οποίες πέρυσι συναντήθηκαν πάλι στην ίδια διοργάνωση, όπου οι "μπέμπηδες" επικράτησαν με δύο νίκες και απέκλεισαν τους "ερυθρόλευκους" από τη 2η φάση των ομίλων, καταρρίπτοντας μάλιστα και το αήττητο που διατηρούσε στην έδρα της η ελληνική ομάδα.

    Στο άλλο παιχνίδι του 6ου ομίλου η Λεβερκούζεν θέλει να κάνει την αντεπίθεση της, με νίκη επί της Μακάμπι στην Κύπρο. Η γερμανική ομάδα έχει ανέβει ψυχολογικά μετά τη σπουδαία νίκη στη μπουντεσλίγκα επί της Μπάγερν Μονάχου και θα διεκδικήσει τη νίκη, που θα της δώσει ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση.

    [26] Στην 21η θέση της WTA η Δανιηλίδου

    30/9/2002 6:59:00 μμ

    Όλο και ψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη του τένις ανεβαίνει η Λένα Δανιηλίδου. Μπορεί στο τουρνουά της Λειψίας να αποκλείστηκε από τον α' γύρο, αλλά δεν την εμπόδισε να "σκαρφαλώσει" δύο ακόμα θέσεις στη κατάταξη της WTA. Έτσι τώρα, η Δανιηλίδου βρίσκεται πλέον στην 21η θέση από την 23η που ήταν και με μια καλή πορεία στο Κρέμλιν Καπ (στον α' γύρο θα παίξει με τη Γαλλίδα Ντεσί), είναι σίγουρο ότι θα "σπάσει" το φράγμα της πρώτης εικοσάδας, δημιουργώντας νέο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Στην κορυφή της κατάταξης, παρέμεινε για μια ακόμη εβδομάδα η Σερένα Ουίλιαμς με 6.099 βαθμούς, ενώ την ακολουθεί η αδερφή της, Βένους Ουίλιαμς με 4843 βαθμούς.

    [27] Πρωτάθλημα βόλεϊ ανδρών: Στο δρόμο μας η Τσεχία

    30/9/2002 12:40:00 μμ

    Το τρίτο και τελευταίο αγώνα της για την πρώτη φάση του παγκόσμιου πρωταθλήματος δίνει αύριο η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών, με αντίπαλο την Τσεχία. Οι διεθνείς μας θα πρέπει να φθάσουν σε ψηλά επίπεδα απόδοσης για να υπερκεράσουν το εμπόδιο της Τσεχίας, η οποία θα έχει στον πάγκο της τον Αργεντινό Χούλιο Βελάσκο. Και αυτό σημαίνει πως το κοινό της Σάλτα θα είναι στο πλευρό της Τσεχίας. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 21.40 (ώρα Ελλάδας). Πάντως η εμφάνιση της ομάδας την Παρασκευή απέναντι στην Ολλανδία κρίθηκε από όλους απογοητευτική και συνοδεύτηκε από βαριά ήττα, σε σετ αλλά και σε πόντους.

    Μπροστά σε 4000 Αργεντίνους (οι περισσότεροι εκ των οποίων υποστήριζαν την Ελλάδα ενώ μεταξύ τους βρίσκονταν και 2-3 Ελληνες αλλά και 50 Ολλανδοί) στο στάδιο ''Ντελμί'' της Σάλτα, η εθνική μας ομάδα παρουσιάστηκε υπνωτισμένη (με τους παίκτες αγχωμένους και εκτός κλίματος), και δεν μπόρεσε καν να παρακολουθήσει τους Ολλανδούς στα δύο πρώτα σετ τα οποία και έχασε αμαχητί. Η διαφορά των δέκα πόντων και στα δύο (25-15) είναι τεράστια με βάση τη δυναμική των δύο ομάδων.

    Οι διεθνείς μας σαν σε λήθαργο, δεν μπόρεσαν σχεδόν σε κανένα σημείο του παιχνιδιού να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του και παραδόθηκαν στους ''Οράνιε'', ενώ όταν έδειξαν μέρος των δυνατοτήτων τους στο τρίτο σετ, στο κρίσιμο σημείο δείξαμε τις ''ελληνικές αδυναμίες''.

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Στέλιος Προσαλίκας και ο αρχηγός της εθνικής μας Μάριος Γκιούρδας συμφώνησαν πως το παιχνίδι ήταν το χειρότερο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος τα τελευταία δύο χρόνια.

    ''Αυτή δεν ήταν η εθνική ομάδα και ελπίζω πως θα τη δούμε στα επόμενα δύο μάτς. Δεν λειτούργησε τίποτα και κάναμε το χειρότερο μας παιχνίδι τα δύο χρόνια που είμαι με τα παιδιά. Ημασταν τρομερά αγχωμένοι και στρεσαρισμένοι, αφού οι παίκτες μου είχαν τρομερή επιθυμία να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Τελικά αυτό λειτούργησε αντίστροφα ενώ ήρθε και το σερβίς των Ολλανδών να μας αποτελειώσει'' τόνισε ο Στέλιος Προσαλίκας, ενώ ο Μάριος Γκιούρδας δεν πίστευε επίσης στα μάτια του.

    ''Ημασταν απαράδεκτοι και δεν θυμάμαι από πότε είχαμε να παίξουμε τόσο άσχημα. Πρέπει να είναι το χειρότερό μας παιχνίδι τα τελευταία δύο χρόνια. Πιστεύω όμως πως θα βελτιωθούμε στα δύο επόμενα παιχνίδια και θα πάρουμε την πρόκριση'' τόνισε ο αρχηγός.

    Λίγο πιο δίπλα πανευτυχής ο Ολλανδός τεχνικός Μπέρτ Γκούντκουπ παραδεχόταν: ''Όλα λειτούργησαν τέλεια και είχαμε ονειρεμένη πρεμιέρα. Δεν περίμενα τόσο εύκολη νίκη. Θεωρώ πως η Τσεχία είναι το φαβορί για την πρώτη θέση στο όμιλό μας''.

    [28] Στην Αθήνα επιστρέφει τμήμα του Παρθενώνα

    30/9/2002 5:08:00 μμ

    Ενα κομμάτι από τη μετόπη του Παρθενώνα που βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο του Παλέρμου, πρόκειται να επιστρέψει η Ιταλία στη χώρα μας κατά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπιο στην Αθήνα, στις 6 Νοεμβρίου.

    Την πληροφορία αυτή δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα ''Ρεπούμπλικα'', υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αρκετό για να ''ανάψει'' η διαμάχη για την επιστροφή στις χώρες καταγωγής των διαφόρων αρχαιολογικών ευρημάτων που βρίσκονται στα μουσεία όλου του κόσμου.

    Το κομμάτι αυτό, διαστάσεων 35Χ34 εκ. είναι το πόδι της Πειθούς και αποτελεί μέρος της μετόπης που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Παρθενώνα.

    Πριν από 150 χρόνια το δώρισε στο Μουσείο τοy Παλέρμου ένας Αγγλος διπλωματικός που πέθανε στη Σικελία. Τώρα, θα το φέρει στην Αθήνα ο κ. Τσιάμπι στις 6 Νοεμβρίου.

    Πρόκειται για ''μια πράξη φιλίας'' που θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στις ελληνικές αρχές για να ξαναρχίσουν την εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο, γράφει η εφημερίδα.

    Πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας είναι ο φιλέλληνας ακαδημαϊκός Λουί Γκοντάρ, σύμβουλος αρχαιολογικών θεμάτων της προεδρίας της Δημοκρατίας. Το ''διαβατήριο'' για την επιστροφή μέρος του διαζώματος θα υπογράψει ο υπεύθυνος πολιτιστικών της περιφέρειας της Σικελίας, Φάμπιο Γκρανάτα και ως αντάλλαγμα, σύμφωνα με τη "Ρεπούμπλικα", το Μουσείο της Ακρόπολης θα δωρίσει ένα αρχαιολογικό έργο και θα αναλάβει η Ελλάδα τη δέσμευση να διοργανώσει μια μεγάλη αρχαιολογική έκθεση στη Σικελία.

    H κίνηση αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα αποτελούσε αφορμή για να ζητήσει η Σικελία την επιστροφή του αγάλματος της Αφροδίτης της Μοργκαντίνα, ανεκτίμητης αξίας, που εκλάπη και έχει πουληθεί στο Μουσείο του Γκετί στην Καλιφόρνια.

    Το ''σενάριο'' όμως αυτό, σύμφωνα με τη ''Ρεπούμπλικα'', βρίσκει αντίθετους δύο αρχαιολόγους. Ο Φραντσέσκο ντ' Αντρια δήλωσε ότι είναι ένας λανθασμένος και χαμένος πόλεμος. ''Εκείνο το κομμάτι, όπως και τα Ελγίνεια, αποτελούν πλέον ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. Η επιστροφή του θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα τίναζε στον αέρα όλα τα ευρωπαϊκά μουσεία''.

    Αντίθετη δήλωσε και η Ροζαλία Σκοβάτσο, διευθύντρια του Μουσείου Παλέρμου, τονίζοντας ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν και εκείνων που προέρχονται απο ιδιωτικές συλλογές πριν απο έναν ή δύο αιώνες. ''Αυτά είναι κομμάτια που ανήκουν στην ιστορία των χωρών που τα φιλοξενούν''.

    [29] Σε άνθιση το Internet στην Ελλάδα

    Πηγή: ΑΠΕ 30/9/2002 5:16:00 μμ

    Σημαντικά συμπεράσματα για τη φύση και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών για καταναλωτές παρουσιάζονται σε έρευνα που επιμελήθηκε η Market Analysis για λογαριασμό της Intel Hellas.

    Η ελληνική αγορά, σύμφωνα με την έρευνα, φαίνεται να ωριμάζει όσον αφορά στην κατοχή και στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και ως προς το χρόνο που περνάνε οι καταναλωτές στο Internet. Οι χρήστες βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης των γνώσεων τους σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    Υπολογίζεται ότι περίπου 1.900.000 υπολογιστές λειτουργούν στην Ελλάδα. Το 42% των υπολογιστών βρίσκεται στην Αθήνα, ένας σημαντικός αριθμός μηχανημάτων (25%) βρίσκεται σε αστικές περιοχές (εκτός της Θεσσαλονίκης) και σε μη-αστικές το 21%. Το 35% του ελληνικού πληθυσμού υπολογίζεται ότι είναι ενεργοί χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα παραπάνω ποσοστά είναι πάντως χαμηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Οι Ελληνες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή κυρίως στο σπίτι (61%) και στην εργασία (49%), ενώ ακολουθούν, τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (19%).

    Τα Internet cafe και οι υπολογιστές φίλων κατέχουν το 12% και 8% της χρήσης αντίστοιχα.

    Τα χαμηλά ποσοστά στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με την έρευνα, δείχνουν ότι υπάρχει δυναμικό για περαιτέρω ανάπτυξη, με σημαντικότερες περιοχές αυτές της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών από τις γυναίκες και από τις ομάδες των μεγαλύτερων ηλικιών.

    Ο αριθμός χρηστών του Internet, όπως προκύπτει από την έρευνα, είναι περίπου 1.400.000. Από το 28% των χρηστών που απάντησαν ότι δεν χρησιμοποιούν το Internet, το 10% σχεδιάζει να το χρησιμοποιήσει μέσα στο χρόνο, ενώ το υπόλοιπο 18% απάντησε ότι δεν σκοπεύει να συνδεθεί μέσα σε ένα χρόνο ή ότι δεν γνωρίζουν ακόμα. Κατά μέσο όρο, οι χρήστες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το Internet εδώ και δύο χρόνια.

    Η νοοτροπία αγοράς συσχετίζεται άμεσα με την ηλικιακή ομάδα των Ελλήνων χρηστών. Οι νεότεροι χρήστες προτιμούν τα μηχανήματα που συναρμολογούνται βάσει παραγγελίας (Built to Order).

    Το ποσοστό των χρηστών που προτιμούν να συναρμολογούν τον υπολογιστή μόνοι τους είναι επίσης υψηλότερο στην ηλικιακή ομάδα των 18-24 ετών.

    Σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, η προτίμηση για ίδιο-συναρμολόγηση (self-assembly) ή συναρμολόγηση βάσει της παραγγελίας μειώνεται, ίσως λόγω της ελλιπούς γνώσης των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων, καθώς και του μειωμένου χρόνου που μπορούν να αφιερώσουν στη διαδικασία αγοράς ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

    Η προτίμηση για τοπικές μάρκες (Local brands) και φορητούς υπολογιστές (Notebooks) αυξάνεται στην ηλικιακή ομάδα των 31-40 ετών. Υπάρχει μία σημαντική αύξηση για διεθνείς μάρκες (multinational brands) στην ηλικιακή ομάδα των 41-54 ετών. Αυτή η ομάδα κατέχει το χαμηλότερο ποσοστό στις κατηγορίες συναρμολόγηση βάσει παραγγελίας (Built to order) και ίδιο-συναρμολόγηση (self-assembly).

    Ο Τύπος κατέχει το υψηλότερο ποσοστό στις πηγές πληροφόρησης στην τεχνολογία υπολογιστών (computer technology). Οι φίλοι, το Internet και η τηλεόραση ακολουθούν. Οι φίλοι "ειδικοί" είναι απλοί χρήστες, όχι προγραμματιστές ή τεχνικοί, που είναι αυτοδίδακτοι στα βασικά της αγοράς μέσω της χρήσης και της συλλογής πληροφοριών από τον Τύπο και τα καταστήματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 30 September 2002 - 16:55:56 UTC