Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός η Ντόρα στην κυβέρνηση ΝΔ;
  • [02] Συλλυπητήρια Σημίτη προς Ισπανία και Ιαπωνία
  • [03] Σταθερή η υγεία του Γ. Σουφλιά και της συζύγου του
  • [04] Ευρωμεσογειακή Συνδιάσκεψη για Ενέργεια
  • [05] Χίλια Ευρώ για το δεύτερο παιδί στην Ιταλία
  • [06] Η τουρκική αστυνομία δείχνει την Αλ Κάιντα
  • [07] Ιδρύει κόμμα η Αλεσάντρα Μουσολίνι
  • [08] Δεν εμπιστεύονται τις συμμαχικές δυνάμεις οι Ιρακινοί
  • [09] Πιέζει για εκλογές στο Ιράκ η Ρωσία
  • [10] Επίσκεψη Χριστοδουλάκη στην Τουρκία

    [01] Υπουργός η Ντόρα στην κυβέρνηση ΝΔ;

    1/12/2003 10:59:00 μμ

    Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο ο Κώστας Καραμανλής να μην ολοκληρώσει η Ντόρα Μπακογιάννη τη θητεία της στο δήμο Αθηναίων και να υπουργοποιηθεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα ''Suddeutsche Zeitung'' ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει ότι όταν η κ. Μπακογιάννη εκπληρώσει το συγκεκριμένο καθήκον της στο δήμο Αθηναίων η Νέα Δημοκρατία περιμένει τη συμμετοχή της σε κάθε πεδίο στο κόμμα, στην κυβέρνηση. Σε ερώτηση αν η κ. Μπακογιάννη θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Καραμανλής δηλώνει ότι θα αποφασίσει όταν ο λαός του εμπιστευτεί την εξουσία.

    [02] Συλλυπητήρια Σημίτη προς Ισπανία και Ιαπωνία

    1/12/2003 9:04:00 μμ

    Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα προς τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, και τον Ιάπωνα ομόλογό του, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με αφορμή την απώλεια επτά Ισπανών στρατιωτικών και δύο Ιαπώνων διπλωματών στο Ιράκ. "Εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως και εμού προσωπικώς θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου για την απώλεια των Ισπανών στρατιωτικών που έπεσαν θύματα επίθεσης στο Ιράκ. Απευθύνω σε σας και τις οικογένειες των θυμάτων τα πλέον ειλικρινή συλλυπητήριά μου", αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον Ισπανό Πρωθυπουργό.

    "Βαθιά συγκλονισμένος από την τραγική απώλεια των δύο Ιαπώνων διπλωματών που έπεσαν θύματα επίθεσης στο Ιράκ, επιθυμώ να εκφράσω εξ ονόματος της ελληνικής κυβερνήσεως και εμού προσωπικώς τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου προς εσάς, το λαό της χώρας σας και κυρίως προς τις οικογένειες των θυμάτων", αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Πυκνώνουν οι επιθέσεις κατά ΗΠΑ και συμμάχων τους

    Επίθεση ρουκετών εναντίον Ισπανών πρακτόρων

    [03] Σταθερή η υγεία του Γ. Σουφλιά και της συζύγου του

    1/12/2003 8:13:00 μμ

    Σταθερή χαρακτηρίζουν την κατάσταση της υγείας του υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Γ Σουφλιά και της συζύγου του, Μαριάννας οι θεράποντες ιατροί του νοσοκομείου ΚΑΤ. Το ζεύγος νοσηλεύεται για δεύτερη ημέρα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου μετά το τροχαίο ατύχημα που είχαν το περασμένο Σάββατο στην Αγία Παρασκευή. Η νοσηλεία τους συνεχίζεται στη μονάδα κυρίως για προληπτικούς λόγους, καθώς οι γιατροί λένε ότι η υγεία τους βελτιώνεται σταθερά, ενώ δεν αποκλείουν την πιθανότητα να βγουν την Τρίτη από τη μονάδα και να νοσηλευτούν σε απλούς θαλάμους.

    Ο κ. Σουφλιάς αν και ταλαιπωρείται από πόνους, εξαιτίας των καταγμάτων στα πλευρά και θλάσεων στην κοιλιακή χώρα και στο θώρακα, που αντιμετωπίζονται με παυσίπονα, παραμένει ευδιάθετος.

    Τους ασθενείς επισκέφθηκαν τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, βουλευτές της ΝΔ και ο επιχειρηματίας Β. Βαρδινογιάννης.

    Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας που αφορά την υγεία λόγω του τραυματισμού του κυρίου Σουφλιά.

    [04] Ευρωμεσογειακή Συνδιάσκεψη για Ενέργεια

    1/12/2003 10:17:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Η ενεργειακή πολιτική, βρέθηκε τη Δευτέρα, στο επίκεντρο της Ευρωμεσογειακής υπουργικής Συνδιάσκεψης που πραγματοποιείται στη Ρώμη. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, συζητήθηκε η υλοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου, θέμα για το οποίο η Ελλάδα δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον. Στη συνάντηση αποφασίστηκε επίσης η σύσταση ειδικής γραμματείας για την προώθηση θεμάτων που αποφασίζονται από την Επιτροπή ενώ επί τάπητος βρέθηκε και η συνεργασία σε θέματα ενέργειας στο πλαίσιο της πολιτικής της Βαρκελώνης.

    [05] Χίλια Ευρώ για το δεύτερο παιδί στην Ιταλία

    1/12/2003 8:47:00 μμ

    Μπόνους 1000 Ευρώ για κάθε οικογένεια που έχει ένα παιδί και θα κάνει και δεύτερο μέσα στο 2004, αποφάσισε να δώσει η ιταλική κυβέρνηση. Η Ιταλία, μία χώρα με παράδοση στις πολυμελείς οικογένειες, αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό, έντονο δημογραφικό πρόβλημα, με τις οικογένειες να περιορίζονται λόγω συνθηκών στο ένα παιδί.

    Αμφισβητείται το ''οικονομικό βοήθημα''

    Η Ιταλία, είναι μία χώρα με τα μικρότερα ποσοστά γεννητικότητας στον κόσμο.

    Υπολογίζεται ότι το ποσοστό γυναίκας-παιδί αντιστοιχεί στο 1.2.

    Μία μικρή αύξηση στους δείκτες γεννητικότητας που παρατηρήθηκε πέρσι οφείλεται κυρίως στις οικογένειες των μεταναστών που κάνουν κατά κανόνα περισσότερα παιδιά.

    Οι οικογένειες στην Ιταλία περιορίζονται στο ένα παιδί λόγω οικονομικών προβλημάτων.

    Σύμφωνα πάντως με την Αντιπολίτευση, το οικονομικό βοήθημα των 1.000 Ευρώ που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, το οποίο όπως επισημαίνεται για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται μακροχρόνια κοινωνική πολιτική και όχι περιστασιακά μέτρα.

    [06] Η τουρκική αστυνομία δείχνει την Αλ Κάιντα

    1/12/2003 9:51:00 μμ

    Συνεχίζονται οι έρευνες των τουρκικών αστυνομικών αρχών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Κωνσταντινούπολη. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αμπντουλατίφ Σένερ, υπογράμμισε ότι οι βομβιστές που σκόρπισαν το θάνατο στην Κωνσταντινούπολη, έχουν άμεση σύνδεση με την Αλ Κάιντα. Παρόλα αυτά, η τουρκική αντιπολίτευση, εκτιμά ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται η τουρκική Χεζμπολάχ. Νωρίτερα, η Συρία, παρέδωσε στις τουρκικές αρχές 22 άτομα που φέρονται να έχουν ανάμιξη στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Την ίδια ώρα, έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για θέματα τρομοκρατίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά από τη διεθνή κοινότητα πιο αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Αναγνώριση τεσσάρων βομβιστών

    "Η ιδεολογία της Αλ Κάιντα συνεχίζει να διευρύνεται και δημιουργεί το φάσμα νέων τρομοκρατικών επιθέσεων κατά της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας'', υπογραμμίζει ο Μάικλ Σάντλερ, πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ.

    Νωρίτερα, ο Τούρκος αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Αμπντουλατίφ Σένερ, δήλωσε ότι κατηγορίες για τρομοκρατική δράση έχουν απαγγελθεί σε 21 συλληφθέντες ενώ άλλα 16 άτομα ανακρίνονται για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Στο μεταξύ, ήδη έχουν γίνει γνωστά με τη μέθοδο του DNA, τα στοιχεία τεσσάρων βομβιστών που πήραν μέρος στις επιθέσεις.

    Πρόκειται για τους Ιλίας Κουκνάκ, 47 ετών, Μεσούτ Καμπούκ, 29 ετών, Γκοκάν Ελατούντας 22 Ετών και Φεριντούν Ουγκουρλού.

    Όλοι τους ήταν παντρεμένοι και προέρχονται από φτωχές οικογένειες.

    Οι τρεις από αυτούς, είχαν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση εκτός Τουρκίας.

    [07] Ιδρύει κόμμα η Αλεσάντρα Μουσολίνι

    1/12/2003 9:19:00 μμ

    Πολιτικό κίνημα με την ονομασία "Ελευθερία της Δράσης", ιδρύει η Αλεσάντρα Μουσολίνι, μετά την αποχώρηση της από την Εθνική Συμμαχία. Η Μουσολίνι, έθεσε εαυτόν εκτός "Εθνικής Συμμαχίας", μετά τις δηλώσεις του γραμματέα του κόμματος, Τζιανφράνκο Φίνι, ο οποίος χαρακτήρισε το φασισμό ως ένα από τα μεγαλύτερα δεινά που έπληξαν την Ιταλία. Η εγγονή του Μουσολίνι, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της, αν και την κίνηση του Φίνι καλωσόρισαν οι Ιταλοί πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Corriere de la Sera.

    [08] Δεν εμπιστεύονται τις συμμαχικές δυνάμεις οι Ιρακινοί

    1/12/2003 8:03:00 μμ

    Η μεγάλη πλειοψηφία των Ιρακινών, σε ποσοστό 79%, δεν έχει εμπιστοσύνη στις στρατιωτικές δυνάμεις της συμμαχίας που σταθμεύουν στο ιρακινό έδαφος, όπως προκύπτει από σφυγμομέτρηση που γίνεται για πρώτη φορά, μετά από τις πολλές και πολύνεκρες επιθέσεις κατά των στρατιωτών της συμμαχίας στο Ιράκ. Η έρευνα εκπονήθηκε από Ιρακινούς κοινωνιολόγους των Πανεπιστημίων της Βαγδάτης και του Ντόχουκ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και απέδειξε ότι το 78% των Ιρακινών δεν έχει καμία εμπιστοσύνη ούτε στα πολιτικά κόμματα της χώρας. Περίπου το 42% των ερωτηθέντων Ιρακινών εκτιμούν ότι "το καλύτερο πράγμα" που έγινε στο Ιράκ τους τελευταίους 12 μήνες ήταν "η κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ".

    Ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, "ο πόλεμος, οι βομβαρδισμοί και η αποτυχία" είναι "το χειρότερο που συνέβη" για το 35% των ερωτηθέντων. Σε ερώτηση για το ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που περιμένουν τους επόμενους 12 μήνες, οι Ιρακινοί σε ποσοστό 40% ανέφεραν "την ειρήνη και τη σταθερότητα ως τα βασικά κλειδιά για το καλό μέλλον τους", το 17% ευχήθηκε "μια καλύτερη ζωή", το 7% εξέφρασε ελπίδες "για την εγκατάσταση μιας δημοκρατικής και ανεξάρτητης ιρακινής κυβέρνησης" και μόνο το 1% ευχήθηκε να υπάρξει στη χώρα μια ισλαμική κυβέρνηση.

    Η μελέτη έγινε σε 3.244 Ιρακινούς που ζουν σε ολόκληρη τη χώρα περιλαμβανόμενων και αγροτικών περιοχών του Ιράκ.

    [09] Πιέζει για εκλογές στο Ιράκ η Ρωσία

    1/12/2003 10:24:00 μμ

    Τη διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ το ταχύτερο δυνατό, ζήτησε από τον πρόεδρο Μπους ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Πούτιν, κάλεσε τις ΗΠΑ να προωθήσουν την μεταβίβαση της εξουσίας σε μία εκλεγμένη κυβέρνηση και να εξουσιοδοτήσουν τα Ηνωμένα Έθνη να διαδραματίσουν έναν ουσιαστικότερο ρόλο στην αναδιοργάνωση της χώρας.

    [10] Επίσκεψη Χριστοδουλάκη στην Τουρκία

    1/12/2003 9:35:00 μμ

    Ιδιαίτερη υποδοχή επεφύλαξε η τουρκική κυβέρνηση και η επιχειρηματική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης στον υπουργό Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας αξιωματούχων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και Ελλήνων επιχειρηματιών με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, Οδυσσέα Κυριακόπουλο. Η επίσκεψη επισφραγίζει τις συνομιλίες που γίνονται για την ολοκλήρωση των οικονομικών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την Τρίτη ο Υπουργός Οικονομίας θα υπογράψει την 9η και τελευταία από τη σειρά αυτή των συμφωνιών, που αφορά την αποφυγή της διπλής φορολογίας. Ο κ. Χριστοδουλάκης συναντήθηκε σήμερα με τον ομόλογό του, Κεμάλ Ουνακιτάν.

    Μεγάλη η σημασία της επίσκεψης

    Η σημασία της επίσκεψης του κ. Χριστοδουλάκη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, όπως επισημαίνουν όλοι σχεδόν οι σχολιαστές στην Τουρκία, γιατί η ελληνική αποστολή αγνόησε το βαρύ κλίμα που δημιούργησε στην Κωνσταντινούπολη η τρομοκρατική επίθεση των περασμένων εβδομάδων και, αντίθετα από ότι έκαναν άλλοι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας, ο Έλληνας Υπουργός και οι Έλληνες επιχειρηματίες έσπευσαν στην Κωνσταντινούπολη, δείχνοντας έμπρακτη εμπιστοσύνη στον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αντιμετώπισε τις επιθέσεις.

    Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Οικονομίας ενθαρρύνει την αγορά, λένε παράγοντες της τουρκικής οικονομίας, που πιστεύουν ότι πολύ σύντομα θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των επιθέσεων, αλλά και οι συνακόλουθες συνέπειες των ακυρώσεων και των οδηγιών σε βάρος της Τουρκίας.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης μίλησε σήμερα σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του οι Τούρκοι επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη και το απόγευμα ταξίδεψε στην Αγκυρα, όπου παρέθεσε προς τιμήν του γεύμα ο Τούρκος ομόλογός του, Κεμάλ Ουνακιτάν. Την Τρίτη, ο κ. Χριστοδουλάκης θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, κ. Ταγίπ Ερντογάν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 December 2003 - 22:01:35 UTC