Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λαμπρός εορτασμός για τα 15 χρόνια Πέρασε την "εφηβία" η ΕΡΤ-3
  • [02] Νέο ιστορικό ρεκόρ δολαρίου-ευρώ Σε ελεύθερη πτώση το δολάριο
  • [03] Την Τετάρτη η εισήγηση εισαγγελέα για τις ποινές Απόφαση-σταθμός
  • [04] Τεχνολογία εναντίον... Μπους Νέα "οικτρή αποτυχία" για τον Μπους
  • [05] Εντυπωσιακό συμπέρασμα αλλα και φόβοι Ο άνθρωπος μπορεί να πατήσει τον
  • [06] "Χρυσό σκουπίδι" θεωρούν τον Ριβάλντο οι τιφόζι
  • [07] Καλή εμφάνιση με την Μονακό ζήτησε ο Μπάγεβιτς
  • [08] Κατηγορίες Ισραήλ κατά του ΟΗΕ
  • [09] Εμφύτευση μικρού οργάνου που παράγει ινσουλίνη Νέα επαναστατική μέθοδος
  • [10] Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιράκ
  • [11] Δύο ημέρες μετά τις εκλογές Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Μόσχα
  • [12] Στις φυλακές ο φερόμενος ως δράστης Πέθανε ο υπάλληλος του λούνα παρκ
  • [13] Σύνοδος-ορόσημο για την ψηφιακή εποχή Διεθνής Διάσκεψη για την Κοινωνία
  • [14] Σε ειδική επιτροπή η απάντηση του Φαναρίου Μετά τα Χριστούγεννα η
  • [15] Στοιχεία δημοσιεύτηκαν πριν την επίσημη ανακοίνωση Επίθεση Πρωτόπαπα
  • [16] Επίθεση σε αμερικανική βάση στο Ιράκ
  • [17] Ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ Νέα εμπλοκή Ανάν στο Κυπριακό

    [01] Διάφορα

    Λαμπρός εορτασμός για τα 15 χρόνια Πέρασε την "εφηβία" η ΕΡΤ-3

    (9/12/2003 11:41:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    ΤΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ της χρόνια της λειτουργίας της γιορτάζει η ΕΡΤ-3 αυτό το μήνα, με πολλές εκδηλώσεεις και τηλεοπτικά αφιερώματα.Το επετειακό λογότυπο έχει αντικαταστήσει -και θα παραμείνει εκεί για έναν περίπου μήνα- το χαρακτηριστικό λογότυπο του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ διαφημιστικά έντυπα και αξεσουάρ με το γενέθλιο σήμα της θα μοιραστούν στη Θεσσαλονίκη. Από τις 8 Δεκεμβρίου και για όλο το μήνα «Στιγμές...» της Ελληνικής Τηλεόρασης Τρία θα παρελαύνουν από την οθόνη σε τακτά χρονικά διαστήματα με τη μορφή τηλεοπτικών spots λίγων δευτερολέπτων και θα θυμίζουν στους τηλεθεατές, σημαντικές στιγμές, πρόσωπα και εκπομπές που φιλοξένησε το κανάλι κατά τη διάρκεια των δεκαπέντε χρόνων ζωής του. Τη σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Στέργιος Μήττας.

    Αφιερώματα και ευχές

    Νωρίς το βράδυ της Κυριακής 14 Δεκεμβρίου -ημέρα των γενεθλίων της- και πριν από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων θα μεταδοθεί ημίωρο αφιέρωμα που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης και θα αναφέρεται στις συνθήκες γέννησης αλλά και στην πορεία της ΕΡΤ-3. Αμέσως μετά το δελτίο ειδήσεων (στις 9.30 μμ) θα μεταδοθεί 90λεπτο γενέθλιο αφιέρωμα με ευχές επωνύμων από το χώρο της πολιτικής, του θεάματος και των ΜΜΕ, την ευθύνη του οποίου έχει ο Τομέας Ενημέρωσης της ΕΤ-3.

    Μέσα στον Ιανουάριο έγκριτοι δημοσιογράφοι του ελληνικού και ευρωπαϊκού Τύπου και των ηλεκτρονικών μέσων (BBC κ.ά.) θα συμμετάσχουν στην ημερίδα που διοργανώνει η ΕΡΤ-3 στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «ΜΜΕ και η προσέγγιση της πραγματικότητας» με την οποία και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εορτασμού των 15 χρόνων της ΕΡΤ-3.

    Η ιστορία και ο εκσυγχρονισμός

    Η ΕΤ-3 γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1988 στο τηλεοπτικό στούντιο στη Λεωφόρο Στρατού ενώ στις 25 Φεβρουαρίου του επόμενου χρόνου άρχισε η κανονική εκπομπή προγράμματος. Η ΕΤ-3 δημιουργήθηκε από την ανάγκη να αποκτήσει η περιφέρεια τη δική της φωνή. Αρχικά, το πρόγραμμα του νεογέννητου καναλιού είχε διάρκεια μόλις 5 ωρών την εβδομάδα και το έβλεπαν οι περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, η Αθήνα και η Φλώρινα. Σταδιακά, άρχισαν να στήνονται και άλλοι αναμεταδότες, το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε και μέσα σε ένα χρόνο η ΕΤ-3 "μεγάλωσε" και το εβδομαδιαίο πρόγραμμά της έφτασε τις 42,5 ώρες.

    Το 1994 η Γενική Διεύθυνση Βορείου Ελλάδος, όπως ονομαζόταν μέχρι τότε η ΕΤ-3, βαφτίστηκε σε ΕΡΤ-3 η οποία μαζί με τον τηλεοπτικό και τους τρεις ραδιοφωνικούς της σταθμούς, τον 102 FM (A΄ Πρόγραμμα), τον 9.58 FM (Β΄ Πρόγραμμα-Ραδιοφωνικός Σταθμός για τον Πολιτισμό) και το Γ΄ Πρόγραμμα στα βραχέα έχει, ως κλάδος της ΕΡΤ Α.Ε., διοικητική, προγραμματική και οικονομική αυτοτέλεια. Πρώτος Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής τοποθετήθηκε ο καθηγητής Ευάγγελος Λιβιεράτος με Γενικό Διευθυντή το δημοσιογράφο Μιχάλη Αλεξανδρίδη.

    Με τον καιρό, ο τεχνολογικός της εξοπλισμός εκσυγχρονίστηκε, απέκτησε περιφερειακά τηλεοπτικά στούντιο και απέκτησε TELETEXT και δική της σελίδα στο διαδίκτυο (www.ert3.gr).

    Το 2000 η ΕΡΤ-3 ανέλαβε την Προεδρία της CIRCOM Regional (της Πανευρωπαϊκής Ένωσης 380 Δημοσίων Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών σε 38 χώρες) και υπέγραψε πρωτόκολλα συνεργασίας με πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επίσης, συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της COPEAM (Μεσογειακή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών και Οπτικοακουστικών Μέσων) ενώ από το 1997 έχει αναλάβει το συντονισμό των τηλεοπτικών συμπαραγωγών των Δημοσίων Τηλεοπτικών Σταθμών των Βαλκανίων. Παράλληλα, αυξήθηκαν εκ νέου οι ώρες του προγράμματός της και πλέον η εμβέλειά της καλύπτει γεωγραφικά το 85% της επικράτειας. Τον Οκτώβριο του 2003 το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας παραχώρησε έκταση 18 στρεμμάτων στο στρατόπεδο Καρατάσου για να αποκτήσει η ΕΡΤ-3 δικό της σπίτι. Το σχέδιο προβλέπει τη δόμηση κτηριακών εγκαταστάσεων έκτασης 9.500 τ.μ. όπου θα συγκεντρωθούν οι όλοι οι σταθμοί και οι διοικητικές υπηρεσίες της.

    [02] Οικονομία

    Νέο ιστορικό ρεκόρ δολαρίου-ευρώ Σε ελεύθερη πτώση το δολάριο

    (9/12/2003 11:33:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του ευρώ έφτασε για μία ακόμη φορά η τιμή του δολαρίου τη Δευτέρα εν αναμονή της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια την προσεχή Πέμπτη. Το απόγευμα της Δευτέρας, ένα ευρώ αντιστοιχούσε σε 1,22 δολάρια την ίδια στιγμή που το αμερικανικό νόμισμα βρισκόταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 χρόνων, έναντι της στερλίνας ενώ έπεσε και έναντι του ιαπωνικού γεν. Ο λόγος για τον οποίο εξακολουθεί να πέφτει το δολάριο είναι οι ανησυχίες για το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και τα χαμηλά αμερικανικά επιτόκια. Στη σκιά των διαρκών πιέσεων που δέχεται το δολάριο, ορατό είναι το ενδεχόμενο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια αντίθετα με τις αρχικές εκτιμήσεις που την ήθελαν να τα διατηρεί χαμηλά.

    Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της τιμής του δολαρίου, ωστόσο, θα εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με το πόσο σταθερή είναι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

    Η πτώση της τιμής του δολαρίου δημιουργεί ανησυχίες σε πολλές χώρες καθώς αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα τους γίνονται πιο ακριβά και κατά συνέπεια λιγότερο ανταγωνιστικά στην αμερικανική αγορά. Η παρούσα κατάσταση δε φαίνεται να αλλάζει σύντομα καθώς πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι πιέσεις στο δολάριο θα εξακολουθήσουν και στο άμεσο μέλλον.

    Φέτος, η τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου αυξήθηκε κατά 15%, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην προσοχή που δίνουν οι επενδυτές άρχισαν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο ζήτημα του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ.

    [03] 17Ν

    Την Τετάρτη η εισήγηση εισαγγελέα για τις ποινές Απόφαση-σταθμός

    (9/12/2003 11:53:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Τέσσερις αθωώθηκαν, σε τέσσερις αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, και έντεκα ένοχοι, χωρίς ελαφρυντικά, έξι από τους οποίους αντιμετωπίζουν βαρύτατες ποινές.

    Απόφαση-σταθμός στην ιστορία του Κράτους Δικαίου η χθεσινή ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τους κατηγορουμένους στην υπόθεση της 17Ν. Με αποφάσεις-καταπέλτες, αλλά και αθωώσεις το δικαστήριο απεφάνθη για την πολύχρονη δράση της οργάνωσης που σφράγισε τα ελληνικά τεκταινόμενα των τελευταίων δεκαετιών. Την Τετάρτη αναμένεται η εισήγηση του εισαγγελέα για τις ποινές. Κατάκτηση του νομικού πολιτισμού, χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο όσοι αθωώθηκαν να εκδοθούν στις ΗΠΑ για νέα δίκη. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, χαιρέτισαν την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά επιφυλάσσονται για περαιτέρω τοποθέτηση μετά την ανακοίνωση των ποινών. Ενδιαφέρον για την υπόθεση εκδηλώθηκε και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Για ελληνική αποφασιστικότητα ενάντια στην τρομοκρατία, καθώς πλησιάζει και η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, κάνει λόγο η αμερικανική εφημερίδα "Washington Post".

    Ικανοποίηση για την απόφαση

    "Η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε, με αίσθημα ευθύνης και ανεπηρέαστη την απόφασή της σε αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση, που επί τρεις δεκαετίες προκάλεσε οδύνη, πόνο και δημιούργησε προβλήματα στη χώρα μας" τόνισε .

    "Κατά τη διαδικασία που άρχισε στις 3 Μαρτίου διασφαλίστηκαν όλα τα δικαιώματα υπεράσπισης των κατηγορουμένων, εξασφαλίστηκε η ακώλυτη άσκηση του λειτουργήματος όλων των παραγόντων της δίκης και ειδικότερα των συνηγόρων και επετεύχθη η μέγιστη δυνατή δημοσιότητα σε μια ανοικτή ακροαματική διαδικασία" πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα έκδοσης στις ΗΠΑ, είτε σε άλλη χώρα, όσων αθωώθηκαν από το δικαστήριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: "Επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά ότι με βάση το ισχύον δίκαιο δεν υπάρχει περίπτωση έκδοσης, ούτε στις ΗΠΑ , ούτε σε άλλη χώρα, εκ των κατηγορουμένων σε συμμετοχή στη "17Ν". Θυμίζω, ότι σε όλες τις περιπτώσεις ισχύει το δεδικασμένο, όπως βέβαια ισχύουν και άλλοι λόγοι, όταν υπάρχει περίπτωση παραγραφής".

    Η ελληνική κοινωνία μπορεί να είναι υπερήφανη, καθώς η Δημοκρατία νίκησε την τρομοκρατία και ιδεολογικά και επιχειρησιακά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην απόφαση για τη 17Ν. Η ελληνική κοινωνία απαλλάσσεται από το άγος της τρομοκρατίας που ταλαιπωρούσε για δεκαετίες την Ελλάδα, καθώς και η χώρα μας αναδεικνύεται από τις ασφαλέστερες χώρες του πλανήτη, υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας .

    Θετική ήταν η ανταπόκριση και από την αντιπολίτευση.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θόδωρος Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι η δικαιοσύνη επιτέλεσε το καθήκον της και η απόφαση αποτελεί σημαντικό σταθμό στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να είναι σεβαστή ανακοίνωσε ο ΣΥΝ .

    Εκτενείς αναφορές από το διεθνή τύπο

    Η είδηση απασχόλησε χθες τα δελτία των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στο διεθνή τύπο.

    Οι εφημερίδες της Νέας Υόρκης, στις σημερινές τους εκδόσεις, δημοσιεύουν ανταποκρίσεις από την Αθήνα σχετικά με τη απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Για ελληνική αποφασιστικότητα ενάντια στην τρομοκρατία, καθώς πλησιάζει και η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, κάνει λόγο η αμερικανική εφημερίδα "Washington Post ".

    Το άρθρο της "Ουάσιγκτον Ποστ" δεν περιλαμβάνει κάποιο αρνητικό στοιχείο για την απόφαση ούτε φιλοξενεί επικριτικές δηλώσεις συγγενών των θυμάτων - κάτι που συμβαίνει σε άλλες εφημερίδες γνώμης - περιοριζόμενη στην επισήμανση πως "κατά το παρελθόν ξένοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ελλάδα για έλλειψη πολιτικής βούλησης στην καταπολέμηση της 17Ν" και την αναφορά ότι στη διάρκεια της περιόδου, που ακολούθησε την πτώση της χούντας, τα μέλη της 17Ν έχαιραν ενός βαθμού λαϊκής συμπάθειας λόγω της αντίθεσης, την οποία εξέφραζαν στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους.

    Η εφημερίδα "New York Times" σημειώνει "κλείνει ο κύκλος" μιας εκ των τελευταίων δικών στην Ευρώπη εναντίον ενόπλων οργανώσεων, που ξεκίνησαν τη δράση τους την δεκαετία του 70. Επίσης, επισημαίνει ότι "η εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη ανακούφισε τις ελληνικές αρχές, που εμπλέκονται στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".

    Αναφορά γίνεται στη δράση της οργάνωσης και στις ηγετικές της φυσιογνωμίες με ιδιαίτερη έμφαση στις δολοφονίες Αμερικανών, ενώ προβάλλονται οι δηλώσεις της Δημάρχου Αθηναίων, Ντόρας Μπακογιάννη, σύμφωνα με την οποία "η ελληνική δικαιοσύνη μίλησε", καθώς και του δικηγόρου Αλέξανδρου Λυκουρέζου. Τέλος, καταγράφεται δήλωση του υπουργού Τύπου και κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Πρωτόπαπα, ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανευτεί ότι "είναι μία από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίλογος για την ιστορική δίκη

    [04] Διάφορα

    Τεχνολογία εναντίον... Μπους Νέα "οικτρή αποτυχία" για τον Μπους

    (9/12/2003 1:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, έπεσε για μία ακόμη φορά θύμα των φαρσέρ του internet. Αυτή τη φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος "βομβαρδίστηκε" από τη γνωστή μηχανή αναζήτησης Google. Οι χρήστες του internet που θα βάλουν τις λέξεις "miserable failure" (οικτρή αποτυχία) στο Google, θα δουν ως πρώτη επιλογή στη λίστα με τα αποτελέσματα της αναζήτησης, το link με τη βιογραφία του Τζορτζ Μπους! Αυτό γίνεται γιατί το Google δεν αναζητά μόνο το περιεχόμενο των διαδικτυακών τόπων όταν ψάχνει στο internet, μετράει, επίσης, πόσο συχνά χρησιμοποιείται ένας τόπος και με ποιες λέξεις συνδέεται. Επομένως, τα μέλη της διαδικτυακής κοινότητας μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα που δίνει η αναζήτηση του Google μέσω του "Google bombing" (βομβαρδισμός) συνδέοντας τα sites τους με ένα που έχουν επιλέξει εκείνοι.

    Το κόλπο αυτό έγινε για πρώτη φορά το 2001 όταν κάποιος συνέδεσε τη φράση "ατάλαντος χάκερ" με την ιστοσελίδα ενός φίλου του. Αυτή, όμως, δεν είναι η μόνη φορά που ο Μπους και η πολιτική του έχουν γίνει στόχος παρόμοιων αστείων. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, χρήστες του internet είχαν χρησιμοποιήσει και πάλι το Google για να συνδέσουν τη φράση "weapons of mass destruction" (όπλα μαζικής καταστροφής) με μία χιουμοριστική ιστοσελίδα που έλεγε: "These Weapons of Mass Destruction cannot be displayed" (Δεν είναι δυνατή η εμφάνιση αυτών των όπλων μαζικής καταστροφής). Αν δεν το πιστεύετε, δοκιμάστε το και μόνοι σας.

    [05] Τεχνολογία

    Εντυπωσιακό συμπέρασμα αλλα και φόβοι Ο άνθρωπος μπορεί να πατήσει τον Αρη

    (9/12/2003 2:15:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    Ο άνθρωπος μπορεί να πατήσει τον Αρή. Αυτό είναι το πρώτο και εντυπωσιακό συμπέρασμα από τα στοιχεία που έστειλε για τον κόκκινο πλανήτη ο ερευνητικός δορυφόρος της αποστολής Οδύσσεια στον Αρη. Παρά τους φόβους και τις επιφυλάξεις για την κοσμική ακτινοβολία οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι μετρήσεις που λαμβάνονται με την αποστολή της NASA αποδεικνύουν ότι μια ανθρώπινη αποστολή θα μπορούσε να επιζήσει στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Τα στοιχεία των οργάνων εμφανίζουν ότι η ακτινοβολία γύρω από τον Άρη μπορεί να προκαλέσει μερικά προβλήματα υγείας αλλά είναι απίθανο να είναι μοιραία. Η Οδύσσεια του Άρη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη εδώ και δυό χρόνια έχει στείλει πίσω έναν πλούτο πληροφοριών για το γήινο γείτονα. Η νέα έρευνα παρουσιάστηκε στην ετήσια συνεδρίαση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο.

    Ο κίνδυνος της ακτινοβολίας

    Στη γη, είμαστε προστατευμένοι από τη χειρότερη κοσμική ακτινοβολία. Το γήινο μαγνητικό πεδίο ενεργεί όπως μια ασπίδα, που εκτρέπει την ακτινοβολία μακριά. Αλλά για τους αστροναύτες στην Άριανή επιφάνεια - ή τους διακινούμενος μεταξύ της γης και του Άρη - δεν υπάρχει καμία τέτοια προστασία. Οι επιστήμονες της NASA έχουν μετρήσει την ακτινοβολία γύρω από τον Άρη με ένα ειδικό όργανο βάζοντας σε τροχιά το όχημα του προγράμματος Οδύσσεια στον Άρη. Σύμφωνα με τον Κάρι Ζέτλιν, από το Εθνικό Διαστημικό Βιοϊατρικό Ερευνητικό Ίδρυμα των ΗΠΑ, έχει διαπιστωθεί ότι οι αστροναύτες στον κόκκινο πλανήτη θα ήταν εκτεθειμένοι κατά προσέγγιση σε διπλή δόση ακτινοβολίας από αυτή που δέχονται αυτήν την περίοδο στο διεθνή διαστημικό σταθμό. "Επομένως, τονίζει ο επιστήμονας, ανοίγουν κάποια θέματα και ερωτήσεις για τα βιολογικά αποτελέσματα αυτής της ακτινοβολίας που πραγματικά δεν έχουμε εξετάσει πλήρως ακόμα."

    Τα Αριανά καταφύγια

    Επί πλέον όπως τόνισε οι άνθρωποι ζούνε στο διαστημικό σταθμό για περίπου έξι μήνες., ενώ μια αποστολή του Άρη θα διαρκούσε γύρω τρία έτη. Είναι λοιπόν και η "διάρκεια" της έκθεσης που δημιουργεί το ζήτημα καθώς η ακτινοβολία μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά εξωτική. "Είναι γαλαξιακή κοσμική ακτινοβολία. Έρχεται από όλο το γαλαξία. Την καλούμε βαριά ακτινοβολία ιόντων." Αυτή η ακτινοβολία θα μπορούσε ίσως να οδηγήσει σε περισσότερους καρκίνους, τους περισσότερους καταρράκτες και ζημιές στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Αλλά συνολικά, ο Δρ Zeitlin λέει, ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πάνε στις αποστολές του Άρη σχετικά ακίνδυνα. Θα χρειάζονταν να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο τον πλανήτη για να τους προστατεύσει, χτίζοντας τα καταφύγιά τους στις κοιλότητες και ίσως παίρνοντας στην αποστολή μαζί τους τα υλικά που θα μείωναν την ακτινοβολία περαιτέρω. Αυτό που είναι κάπως ειρωνικό για αυτό είναι ότι το όργανο του σκάφους της Οδύσσειας, που ονομάζεται Marie, έχει και το ίδιο πάθει βλάβη, προφανώς πέρα από επισκευή, από την υπερβολική ακτινοβολία από τον ήλιο. Το όργανο αυτό σταμάτησε μετά από μια ογκώδη ηλιακή φλόγα τον Οκτώβριο. Η NASA πάντως δεν ανησυχεί από την βλάβη αυτή και λέει ότι έστειλε πίσω στη γη αρκετά στοιχεία πριν από τη ζημιά, που καθησυχάζουν για τη δυνατότητα πραγματοποίησης των ανθρώπινων αποστολών στον Άρη.

    Απορίες για την ηλικία του πάγου

    Άλλα αποτελέσματα του προγράμματος Οδύσσειας που δόθηκαν στην δημοσιότητα στο Σαν Φρανσίσκο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Άρης περνά μια περιόδου κλιματικής αλλαγής. Η ποσότητα παγωμένου ύδατος κοντά στην επιφάνεια σε μερικές σχετικά θερμές περιοχές χαμηλού γεωγραφικού πλάτους και στις δύο πλευρές του ισημερινού του Άρη εμφανίζεται μεγάλη και ίσως να δημιουργηθεί ισορροπία με την ατμόσφαιρα κάτω από τους κλιματολογικούς όρους ρευμάτων. Ο Δρ William Feldman , του εθνικού εργαστηρίου Los Alamos στο New Mexico, είπε: "Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι ο Άρης ακριβώς βγαίνει από μια ηλικία πάγου. Σε μερικές περιοχές χαμηλού - γεωγραφικού πλάτους, ο πάγος έχει λιώσει ήδη. Σε άλλες η διαδικασία είναι πιο αργή και δεν έχει φθάσει σε μια ισορροπία ακόμα. "Εκείνες οι περιοχές είναι όπως τα μπαλώματα του χιονιού που βλέπουμε μερικές φορές όταν διατηρείται ο πάγος στα προστατευμένα σημεία πολύ καιρό μετά από τις τελευταίες χιονοπτώσεις του χειμώνα." Η Οδύσσεια αξιολογεί και υπολογίζει το περιεχόμενο ύδατος έμμεσα, μέσω των μετρήσεων των εκπομπών νετρονίων. Το παγωμένο νερό καταλαμβάνει περισσότερο από το 10% του υλικού της επιφάνειας του κόκκινου πλανήτη σε μερικές περιοχές κοντά στον ισημερινό. Οι εναποθέσεις σκόνης έχουν μονώσει τον πάγο και καθυστερούν το λιώσιμο του, κατέληξε ο Δρ Feldman.

    Σχετικά Links:

    http://mars.jpl.nasa.gov/odyssey/index.html

    [06] Αθλητισμός

    "Χρυσό σκουπίδι" θεωρούν τον Ριβάλντο οι τιφόζι

    (9/12/2003 2:33:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ως τον χειρότερο παίκτη του καμπιονάτο για την περίοδο του 2003, ψήφισαν ακροατές εκπομπής του ραδιοφωνικού σταθμού της RAI τον πρώην παίκτη της Μίλαν διεθνή Βραζιλιάνο και παγκόσμιο πρωταθλητή το 2002, Ριβάλντο. Έκπληξη προκαλεί ότι οι τιφόζι άφησαν στην προτελευταία θέση τον Αλ-Σααντί Καντάφι, γιο του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος υπέγραψε στο ξεκίνημα της περιόδου στην Περούτζια χωρίς να κάνει την εμφάνισή του σε κάποιο δυνατό παιχνίδι, προλαβαίνοντας όμως να βρεθεί θετικός σε ναδρολόνη. Ο Ριβάλντο έμεινε ελεύθερος αρχές του μήνα από τη Μίλαν, στην οποία μέσα στη σεζόν πραγματοποίησε μία μόνο εμφάνιση και του απονεμήθηκε από την εκπομπή το βραβείο "χρυσό σκουπίδι".

    [07] Champions League

    Καλή εμφάνιση με την Μονακό ζήτησε ο Μπάγεβιτς

    (9/12/2003 2:41:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ένα άτυπο ρεκόρ πρέπει να σημείωσε σήμερα ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, καθώς η καθιερωμένη πριν από αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ, συνέντευξη Τύπου, κράτησε, μόλις, κάτι περισσότερο από 10 λεπτά! Ο τεχνικός της ΑΕΚ μίλησε για το παιχνίδι με την Μονακό, που θα γίνει στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και είναι το τελευταίο της Ένωσης για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Αν και το μοναδικό ουσιαστικό κίνητρο της ΑΕΚ, εκτός από το γόητρο της ομάδας, είναι το πριμ που θα βάλει στα ταμεία της σε περίπτωση νίκης, ο έμπειρος τεχνικός, επανέλαβε πως "Η ΑΕΚ όπου κι αν παίζει, με όποιον κι αν παίζει, πρέπει να παίζει καλά".

    [08] Διεθνή

    Κατηγορίες Ισραήλ κατά του ΟΗΕ

    (9/12/2003 3:06:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    "Μήνυμα από τη διεθνή κοινότητα προς το Ισραήλ να σταματήσει την κατασκευή του τείχους"

    Αχμαντ Κορέι, Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

    Το Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα τον ΟΗΕ για υποκρισία αφού η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί σχετικά με τη νομιμότητα του "τείχους ασφαλείας", που κατασκευάζει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμαντ Κορέι χαιρέτισε την απόφαση του ΟΗΕ ως μήνυμα από τη διεθνή κοινότητα προς το Ισραήλ να σταματήσει την κατασκευή του τείχους, για το οποίο δήλωσε πως έχει στόχο να προκαθορίσει τα σύνορα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Στο μεταξύ, πυρά δέχθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν από σημαντικούς εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι οποίοι ζήτησαν να αλλάξει η κυβέρνηση τη χάραξη του τείχους, επειδή περιλαμβάνει υπερβολικά πολλά παλαιστινιακά εδάφη και έχει προκαλέσει επικρίσεις από τις ΗΠΑ.

    Ηθική χρεωκοπία

    "Η χάραξη που αποφασίσθηκε δεν μπορεί να εφαρμοστεί επειδή είναι υπερβολικά μακρά, υπερβολικά ακριβή και μη αποδεκτή από τους συμμάχους μας, τους Αμερικανούς, και έχει στρέψει την παγκόσμια κοινή γνώμη εναντίον μας", έγραψε την Δευτέρα σε επιστολή του προς τον Σαρόν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιόσεφ Λαπίντ.

    Η πρότασή του να αλλάξει η χάραξη του τείχους αυτού των 680 χιλιομέτρων, ώστε να παραμείνει πλησιέστερα στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, θα τεθεί πιθανόν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή.

    Η έκκληση του Λαπίντ συνέπεσε με την αύξηση της πίεσης από την ισραηλινή κοινή γνώμη προς τον Σαρόν να ελαφρύνει τις κακουχίες των Παλαιστινίων και να βρει μια ειρηνική λύση στην παλαιστινιακή εξέγερση που διαρκεί τρία χρόνια.

    Μετά την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αξιωματούχοι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δήλωσαν ότι περιμένουν να λάβουν αργότερα σήμερα επίσημο αίτημα για να εκφράσουν μια συμβουλευτική γνώμη για το τείχος, αλλά πιθανόν να περάσουν μήνες πριν να την εκδώσουν.

    Η γνώμη τους δεν θα είναι δεσμευτική, αλλά έχει ηθικό κύρος και αυξάνει τη διπλωματική πίεση επί του Ισραήλ.

    "Τι είδους ηθική είναι αυτή που κάνει τον ΟΗΕ να μην κουνάει ούτε δαχτυλάκι εναντίον ενός κύματος επιθετικών επιχειρήσεων εναντίον του Ισραήλ, αλλά να καταδικάζει αμυντικά μέτρα αυτό είναι ηθική χρεωκοπία", δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερ ο Ντόρε Γκολντ, ανώτερος συνεργάτης του Σαρόν.

    "Αυτή η κατάφωρη υποκρισία εντυπωσιάζει όλους τους Ισραηλινούς", πρόσθεσε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Διεθνές Δικαστήριο το "τείχος ασφαλείας"

    Το Μεσανατολικό στο επίκεντρο

    [09] Υγεία

    Εμφύτευση μικρού οργάνου που παράγει ινσουλίνη Νέα επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης του διαβήτη

    (9/12/2003 3:08:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Μια νέα εφεύρεση κορυφαίων επιστημόνων της Μελβούρνης δίνει ελπίδες για τη θεραπεία του διαβήτη. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό όργανο που παράγει ινσουλίνη και το οποίο κατάφεραν να αναπτύξουν οι επιστήμονες στο σώμα διαβητικών αρουραίων χάρη σε μια επαναστατική μέθοδο δημιουργίας εμφυτεύματος. Αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες έχουν βρει τον τρόπο δημιουργίας ενός υγιούς οργάνου μέσα στο σώμα το οποίο τρέφεται με τη δική του αιμοδοσία γεγονός το οποίο δίνει βάσιμες ελπίδες για τη δημιουργία ήπατος στο μέλλον.

    "Προσπαθούμε να μιμηθούμε τη φύση"

    Αυτή η ανακάλυψη είναι η πρώτη αυτού του είδους σε παγκόσμια κλίμακα καθώς, σύμφωνα με τα λόγια του επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητή Ουέιν Μόρισον, οι επιστήμονες προσπαθούν "να μιμηθούν αυτό που συμβαίνει στη φύση".

    Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας, καθώς και από το Αυστραλιανό Συμβούλιο Έρευνας. Η ομάδα των επιστημόνων έχει συγκροτήσει εταιρία με την επωνυμία VTEC και καλεί επιχειρηματίες να στηρίξουν περαιτέρω εξελίξεις.

    Περίπου 190 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη παγκοσμίως. Ο διαβήτης προκαλείται εξαιτίας της δυσλειτουργίας του παγκρέατος , όργανο που παράγει την ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να μη μεταβολίζονται από τον οργανισμό το σάκχαρα και το άμυλο.

    [10] Ιράκ

    Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιράκ

    (9/12/2003 7:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε αμερικανικό ελικόπτερο την Τρίτη το μεσημέρι, κοντά στην πόλη Φαλούτζα, αφού πρώτα δέχτηκε πυρά από το έδαφος, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Τα δύο μέλη του πληρώματος βγήκαν από το αεροσκάφος χωρίς σοβαρά τραύματα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το ελικόπτερο χτυπήθηκε από αυτοπροωθούμενη βομβίδα. Νωρίτερα, ένας άντρας ανατινάχθηκε κοντά σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ βόρεια της Βαγδάτης, χωρίς να υπάρξουν άλλοι νεκροί, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι το ελικόπτερο OH-58 Kiowa υποχρεώθηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση, αφού χτυπήθηκε απο πυρά απο το έδαφος. Επίσης, πρόσθεσε ότι μια ειδική ομάδα εστάλη αμέσως στην περιοχή για να περισυλέξει το πλήρωμα του ελικοπτέρου.

    "Γύρω στις 14.30 (13.30 ώρα Ελλάδος) άκουσα μία έκρηξη και ύστερα είδα ένα ελικόπτερο να πέφτει τυλιγμένο στις φλόγες σε ένα χωράφι", δήλωσε ένας αγρότης της Φαλούτζα, ο 30χρονος Αχμαντ Μούσλαν.

    Ο φωτογράφος του πρακτορείου Ρόιτερ Ακραμ Σάλεχ μετέδωσε ότι είδε το ελικόπτερο φλεγόμενο σε ένα χωράφι.

    Τον περασμένο μήνα οι αντάρτες κατέρριψαν ένα ελικόπτερο Chinook κοντά στην Φαλούτζα, προκαλώντας το θάνατο 16 Αμερικανών στρατιωτών.

    Τικρίτ: Επίθεση αυτοκτονίας

    Ένας άντρας ανατινάχθηκε κοντά σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ βόρεια της Βαγδάτης, χωρίς να υπάρξουν άλλοι νεκροί, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού.

    Εκπρόσωπος της 4ης μεραρχίας πεζικού, που έχει βάση το Τικρίτ δήλωσε ότι "σήμερα το πρωί, βόρεια της Βαγδάτης, ένας άντρας ήθελε να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας και προσπάθησε να εισέλθει σε μια από τις εγκαταστάσεις μας, αλλά δεν τα κατάφερε. Πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του και σκοτώθηκε".

    Επίσης, η Τζόσλιν Αμπερλ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν άλλοι νεκροί ή τραυματίες.

    [11] Διεθνή

    Δύο ημέρες μετά τις εκλογές Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Μόσχα

    (9/12/2003 4:43:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    "Την ανάληψη επιπλέον δράσης κατά των τρομοκρατών που επιχειρούν να ματαιώσουν τη δημοκρατική και οικονομική ανέλιξη της χώρας του", ζήτησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν

    Επίθεση αυτοκτονίας, με παγιδευμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε γυναίκα καμικάζι, σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, έξω από το ξενοδοχείο "Νάσιοναλ", στο κέντρο της Μόσχας, λίγα μέτρα μακριά από το Κρεμλίνο, στην περιοχή της Κόκκινης Πλατείας. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της ρωσικής αστυνομίας, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών οι πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Την ανάληψη επιπλέον δράσης κατά των τρομοκρατών που επιχειρούν να ματαιώσουν τη δημοκρατική και οικονομική ανέλιξη της χώρας του, ζήτησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Η επίθεση εκδηλώνεται μόλις δύο ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία όπου οι σύμμαχοι του Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσαν μεγάλη νίκη.

    "Η τρομοκρατία ξαναχτύπησε"

    "Κατά τη διάρκεια των ερευνών στον τόπο της επίθεσης βρέθηκαν τα υπολείμματα ενός άλλου πτώματος", δήλωσε ο αντιεισαγγελέας της Μόσχας Σεργκέι Μπορίσοφ, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ.

    Η Γαλλία καταδικάζει την "απεχθή και δειλή" επίθεση στη Μόσχα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας πως "τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια τρομοκρατική πράξη".

    "Για μια ακόμα φορά, η τρομοκρατία χτύπησε στους δρόμους της Μόσχας προκαλώντας το βίαιο θάνατο αθώων ανθρώπων που πήγαιναν στη δουλειά τους. Καταδικάζω έντονα την παράλογη αυτή πράξη που δεν προκαλεί παρά πόνο, λύπη και οργή", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πέτερ Σίντερ.

    "Η Ευρώπη πλήττεται για μια ακόμα φορά από μια πράξη βίας που είναι αντίθετη με όλα όσα προσπαθεί να υλοποιήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτές οι πράξεις δεν οδηγούν πουθενά", υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του συμβουλίου Βάλτερ Σβίμερ.

    Την ευθύνη για την επίθεση δεν έχει αναλάβει καμία οργάνωση μέχρι στιγμής, αλλά πηγές των αρχών ασφαλείας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για Τσετσένους αυτονομιστές ή τη Ρωσική μαφία.

    Η σημερινή έκρηξη έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά από την επίθεση αυτοκτονίας σε τρένο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Τσετσενία, που είχε ως αποτέλεσμα 44 άνθρωποι να σκοτωθούν.

    [12] Εσωτερικά

    Στις φυλακές ο φερόμενος ως δράστης Πέθανε ο υπάλληλος του λούνα παρκ

    (9/12/2003 5:05:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΝΕΤ

    Υπέκυψε στα τραύματα του ο 27χρονος, Γιάννης Μπαχαρέλης, υπάλληλος σε λούνα παρκ της Θεσσαλονίκης, που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού το περασμένο Σάββατο. Ο υπάλληλος νοσηλεύονταν στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου", με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ως δράστης του ξυλοδαρμού φέρεται ένας 19χρονος Αρμένιος πρωταθλητής του kick boxing, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στις φυλακές Διαβατών.

    [13] Τεχνολογία

    Σύνοδος-ορόσημο για την ψηφιακή εποχή Διεθνής Διάσκεψη για την Κοινωνία της Πληροφορίας

    (9/12/2003 5:08:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Η πρώτη Διεθνής Διάσκεψη για την Κοινωνία της Πληροφορίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Γενεύη της Ελβετίας. Στην τριήμερη Σύνοδο αναμένεται να παραστούν ο γ.γ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν καθώς και 10.000 αντιπρόσωποι από 169 χώρες, όπως επίσης και 65 αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί μεταξύ των οποίων, ο Φιντέλ Κάστρο, ο Βραζιλιανός Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, οι πρόεδροι της Γαλλίας, της Τυνησίας, της Ελβετίας και της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, και πιθανόν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Παουέλ. Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη είναι η πρώτη φάση της διεθνούς Διάσκεψης, ενώ η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στην Τυνησία από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου 2005. Σκοπός της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κοινωνία της Πληροφορίας (World Summit on the Information Society - WSIS) είναι να δημιουργήσει ένα διεθνές πλάνο το οποίο θα διασφαλίζει ότι όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία της πληροφορίας και των επικοινωνιών.

    Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες

    Οι πλούσιες και οι φτωχές χώρες έχουν συμφωνήσει στα περισσότερα επίμαχα ζητήματα που απειλούσαν να ναυαγήσουν τη σύνοδο-ορόσημο. Μετά από μία διήμερη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαχείριση του ίντερνετ. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το πώς θα αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και οι πιο φτωχές χώρες.

    Οι συνομιλίες μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών είχαν φτάσει σε αδιέξοδο κυρίως όσον αφορά τα θέματα της ελευθερίας των μέσων και του ποιος θα "ηγείται" του ίντερνετ. Χάρη σε συνομιλίες της τελευταίας στιγμής που έγιναν το σαββατοκύριακο στη Γενεύη, τα περισσότερα από αυτά τα θέματα έχουν λυθεί. "Δυστυχώς, δεν έχουμε τακτοποιήσει τα πάντα, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Είμαστε μάλλον στο 98%" είπε ο Μαρκ Φίρερ, ο Ελβετός αξιωματούχος που διατελεί μεσάζων στις συνομιλίες.

    Σημείο τριβής και η ελευθερία της έκφρασης

    Ένα από τα κυριότερα θέματα ήταν αυτό σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου. Χώρες όπως η Κίνα που εξακολουθούν να έχουν αυστηρούς ελέγχους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήθελαν να περιορίσουν τις αναφορές στο θέμα της ελευθεροτυπίας στη διακήρυξη της Συνόδου. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν την ελεύθερη έκφραση του λόγου θεμελιώδη αρχή του ίντερνετ.

    Η συμβιβαστική λύση που βρέθηκε περιλαμβάνει τη δέσμευση σχετικά με την ελευθεροτυπία όπως προστατεύεται από τη Διεθνή Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Οι συμμετέχοντες, επίσης, κατάφεραν να βρουν μια συμβιβαστική λύση σχετικά με το ποιος θα πρέπει να διαχειρίζεται το ίντερνετ. Σήμερα, το ίντερνετ το διαχειρίζεται η εταιρία Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), ένα ημι-ιδιωτικό σώμα που δημιουργήθηκε το 1998 από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

    Οι φτωχές χώρες πιέζουν τον ΟΗΕ για μεγαλύτερη συμμετοχή

    Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν επανειλημμένα πιέσει τον ΟΗΕ για μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαμόρφωση των κανονισμών για το ίντερνετ, ενώ οι δυτικές χώρες έχουν αντιταθεί στην ανάθεση του ελέγχου του ίντερνετ σε μία διεθνή υπηρεσία.

    Οι συνομιλητές παρέκαμψαν, προσωρινά, τις διαφωνίες τους για το συγκεκριμένο θέμα συμφωνώντας στη δημιουργία μίας ομάδας υπό τον ΟΗΕ η οποία θα μελετήσει νέους τρόπους διαχείρισης του ίντερνετ τους οποίους και θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της δεύτερης Συνόδου, το 2005 στην Τυνησία.

    Το μεγαλύτερο εμπόδιο που προκαλεί τις περισσότερες συζητήσεις είναι το αν θα πρέπει και πώς οι πλούσιες χώρες να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ίντερνετ στις πιο φτωχές χώρες.

    Οι αφρικανικές χώρες, με πρώτη τη Σενεγάλη, πιέζουν για τη δημιουργία ενός ειδικού διεθνούς ταμείου το οποίο θα χρηματοδοτεί τεχνολογικά σχέδια στον αναπτυσσόμενο κόσμο κάτι στο οποίο αντιδρούν τα ευρωπαϊκά κράτη.

    Την πρώτη φορά που έγινε η πρόταση για μια Διεθνή Διάσκεψη για την Πληροφορία ήταν το 1998 από τον ΟΗΕ, ο οποίος θεωρεί την τεχνολογία ως ένα ισχυρό μέσον που μπορεί να βοηθήσει τους λαούς των αναπτυσσόμενων εθνών να εκπαιδευτεί και να ξεφύγει από τη φτώχεια.

    [14] Εσωτερικά

    Σε ειδική επιτροπή η απάντηση του Φαναρίου Μετά τα Χριστούγεννα η απόφαση της Ιεράς Συνόδου

    (9/12/2003 5:26:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Σε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, παραπέμφθηκε η συζήτηση της απάντησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ιεραρχία, με την οποία απορρίφθηκε η απόφαση της για τις Νέες Χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαντητική επιστολή του Πατριαρχείου εδόθη στην επιτροπή νομοκανονικών, προκειμένου να τη μελετήσει και να αποφανθεί. Οι μητροπόλεις Θεσσαλονίκης και Ελευθερουπόλεως εξακολουθούν να είναι κενές, αν και σύμφωνα με το νόμο, οι κενές μητροπόλεις καλύπτονται εντός έξι μηνών. Επίσης, εγκρίθηκε μήνυμα της Ιεράς Συνόδου, με την ευκαιρία της 55ης επετείου από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    "Διάθεση για ειρηνική επίλυση"

    Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, Θεόκλητος, δήλωσε πως, η παραπομπή της απόφασης για την επόμενη Σύνοδο οφείλεται στη διάθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος για "ειρηνική επίλυση" της αντιπαράθεσης με το Φανάρι.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις κενές μητροπόλεις, ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος είπε ότι, "δεν μπορεί να μένουν οι μητροπόλεις επ' άπειρον κενές" και υπενθύμισε πως ο νόμος έχει καταστρατηγηθεί και στο παρελθόν. Ωστόσο, η ενέργεια αυτή γίνεται για διευκόλυνση της Εκκλησίας και σε καμιά περίπτωση "δεν θίγεται το στάτους κβό".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Ιερά Σύνοδο το εκκλησιαστικό

    [15] Εσωτερικά

    Στοιχεία δημοσιεύτηκαν πριν την επίσημη ανακοίνωση Επίθεση Πρωτόπαπα στην MRB

    (9/12/2003 5:57:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Η προ-δημοσίευση στοιχείων σε ορισμένες εφημερίδες, της δημοσκόπησης της εταιρίας MRB, που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Τύπου, Χρήστου Πρωτόπαπα. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα "Αυριανή" δημοσίευσε την Τρίτη στοιχεία από έρευνα της κοινής γνώμης της MRB, η επίσημη ανακοίνωση της οποίας θα γίνει την Τετάρτη. Ο κ. Πρωτόπαπας, έκανε λόγο για "πολιτικά παιχνίδια", ενώ η εταιρία δήλωσε πως, δεν έχει σχέση με το δημοσίευμα.

    "Μείζον πολιτικό πρόβλημα"

    Ο υπουργός Τύπου κάλεσε την εταιρία δημοσκοπήσεων να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν και πρόσθεσε πως, αν τα στοιχεία είναι πραγματικά, δημιουργείται "μείζον πολιτικό ζήτημα και ακυρώνεται, ουσιαστικά, η ίδια η έρευνα". Επίσης, σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι πραγματικά, πρέπει "να διαψευσθούν αμέσως, ώστε να μείνουν στη σφαίρα της φαντασίας".

    Η εταιρία MRB εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει ότι, δεν έχει καμία σχέση με τα στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

    [16] Ιράκ

    Επίθεση σε αμερικανική βάση στο Ιράκ

    (9/12/2003 5:46:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, εναντίον της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης Ταλ Αφάρ, κοντά στη Μοσούλη. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ανώτατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, 58 Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Ιρακινός διερμηνέας τραυματίστηκαν. Πέντε από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στη Βαγδάτη και τη Γερμανία, διευκρίνισε ο αντισυνταγματάρχης Κρίστοφερ Πιζ της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, που έχει τη βάση της στην πόλη αυτή, η οποία απέχει 45 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αυτοκίνητο ήταν παγιδευμένο με 500 κιλά εκρηκτικών και από την έκρηξη δημιουργήθηκε κρατήρας διαμέτρου πέντε μέτρων.

    [17] Διεθνή

    Ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ Νέα εμπλοκή Ανάν στο Κυπριακό

    (9/12/2003 6:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ

    Αίτημα προς την 5η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Κόφι Ανάν. Ο κ. Ανάν ζητά 1.365.400 δολάρια, για να τα διαθέσει στο πλαίσιο της αποστολής των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό. Το χρηματικό αυτό ποσό συνήθως διατίθεται για τους μισθούς και τα έξοδα των συνεργατών του Γραμματέα, που εργάζονται για την προώθηση λύσης στο ζήτημα της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, Γενικός Γραμματέας θα εμπλακεί ξανά στο Κυπριακό στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ, μετά την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004. Επίσης, το Κυπριακό θα αποτελέσει ένα από τα θέματα, που θα συζητήσει ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον Κόφι Ανάν, στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη στη γερμανική πρωτεύουσα.

    Σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας

    Στο αίτημά του προς την Επιτροπή του ΟΗΕ, ο κ. Ανάν αναφέρεται σε είκοσι ειδικές αποστολές, που έχει αναλάβει ο ίδιος, μετά από την έγκριση σχετικών ψηφισμάτων από τη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας, με κόστος 140.340.500 δολάρια.

    Επίσης, υπενθυμίζει τις προσπάθειες που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο στη Χάγη και το ψήφισμα 1250 του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το οποίο καλείται να συνεχίσει την αποστολή του στο Κυπριακό.

    Εντούτοις, διπλωματικοί κύκλοι στον ΟΗΕ επισημαίνουν πως, εκ μέρους της Τουρκίας δεν υπάρχει καμία πρόθεση για ουσιαστικές συνομιλίες με βάση το σχέδιο Ανάν. Αντίθετα, εκτιμούν ότι, με τις κινήσεις των τουρκικών αρχών να προτείνουν δικά τους σχέδια λύσης, μετά τις "εκλογές" στα Κατεχόμενα, αποδυναμώνεται η προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 9 December 2003 - 21:50:50 UTC