Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες Αγκάθια για το
  • [02] Απορρίπτουν την ισπανοπολωνική πρόταση Γερμανία και Ιταλία εμμένουν στο
  • [03] Σύσκεψη στο Μαξίμου για τη Σύνοδο Κορυφής "Αγκάθι" για το Ευρωσύνταγμα,
  • [04] Συμφωνία Βρετανίας - Γαλλίας - Γερμανίας Ευρωσύνταγμα: Η κρίσιμη
  • [05] Μόνο σε χαμηλά επίπεδα είναι ευεργετικό Το άγχος "δίνει" ζωή
  • [06] Σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε στην Κύπρο
  • [07] Φως και νερό στα αυθαίρετα που χτίστηκαν μέχρι το Σεπτέμβρη του 2003
  • [08] Αντιδρούν Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς και Ρωσία Οι ΗΠΑ αποκλείουν
  • [09] Συζήτηση στη Βουλή για Μαραγκάκη

    [01] Ειδήσεις

    Λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες Αγκάθια για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    (6/12/2003 7:59:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αυξάνονται οι φωνές, που ζητούν τροποποιήσεις αλλά και αναβολές για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Πιθανότητες 50% να καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα έχει η Σύνοδος Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, όσον αφορά την οριστικοποίηση του Συντάγματος της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε το Σάββατο από την Τύνιδα ο Ιταλός πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στο μεταξύ η Φινλανδία απορρίπτει τη βρετανική πρόταση για παραπομπή του θέματος στις καλένδες ενώ τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ ζητούν να αποσυρθεί ο όρος της αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής από το κείμενο του Συντάγματος.

    Συζητά με τους Ευρωπαίους ηγέτες

    "Το βαρόμετρο της αισιοδοξίας βρίσκεται στο 50%". Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Ιταλός πρωθυπουργός και προεδρεύων ΕΕ

    "Το βαρόμετρο της αισιοδοξίας βρίσκεται στο 50%", τόνισε ο Μπερλουσκόνι στους Ιταλούς δημοσιογράφους μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής Ευρώπης-Μαγκρέμπ στην τυνησιακή πρωτεύουσα. "Εν πάση περιπτώσει, δεν πρόκειται να υπάρξει τίποτα το εντυπωσιακό εάν δεν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες πριν από το τέλος του έτους", πρόσθεσε, για να επισημάνει: "θα ήταν ωραίο να έχουμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, αλλά είναι ποιο σημαντικό να έχουμε μία Ευρώπη, που να μπορεί να λειτουργεί πραγματικά".

    Ο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι, τις δύο τελευταίες ημέρες είχε συνομιλίες για το θέμα αυτό με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ και τον Πορτογάλο ομόλογό του Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, ενώ την Κυριακή θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και την Τρίτη θα υποδεχθεί στη Ρώμη τον Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Απορρίπτει τη βρετανική πρόταση η Φινλανδία

    "Το 2009 θα έχουμε ακόμα περισσότερα μέλη και αυτό δεν πρόκειται να κάνει ευκολότερη τη λήψη απόφασης". Μάτι Βανχάνεν, Φιλανδός πρωθυπουργός

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Μάτι Βανχάνεν, σε συνέντευξή του στην επιθεώρηση Der Spiegel του Αμβούργου, απορρίπτει τη βρετανική πρόταση να παραπεμφθεί η επίλυση των διαφορών γύρω από το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα το 2009 και τονίζει ότι, το θέμα πρέπει να επιλυθεί αυτό το μήνα. "Το 2009 θα έχουμε ακόμα περισσότερα μέλη και αυτό δεν πρόκειται να κάνει ευκολότερη τη λήψη απόφασης", τονίζει. "Γι' αυτό το λόγο πρέπει να αποφασίσουμε τώρα, διαφορετικά θα αποτύχουμε", καταλήγει ο Φιλανδός πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, δύο ημέρες πριν από την κυκλοφορία του τελευταίου τεύχους του Der Spiegel.

    Τέσσερις χώρες ζητούν αλλαγές στην Άμυνα

    Τα ουδέτερα και αδέσμευτα κράτη-μέλη, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία επιθυμούν η πρόβλεψη της στρατιωτικής συνδρομής να παραμείνει ως απόφαση των εθνικών κυβερνήσεων.

    Ουδέτερα και αδέσμευτα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότειναν την επαναδιατύπωση ενός όρου στο σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ, που αναφέρεται στην Άμυνα, με την οποία θα αποσύρεται η υποχρέωση της παροχής στρατιωτικής συνδρομής σε μία άλλη χώρα της ΕΕ σε περίπτωση, που δεχθεί επίθεση, ανακοίνωσε σήμερα το ιρλανδικό υπουργείο Εξωτερικών. Αυτή τη στιγμή ο όρος για την κοινή άμυνα αναφέρει, πως σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον ενός μέλους της ΕΕ, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα πρέπει αυτόματα να προστρέξουν τη χώρα, που δέχθηκε την επίθεση. Τα ουδέτερα και αδέσμευτα κράτη-μέλη, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία επιθυμούν η πρόβλεψη της στρατιωτικής συνδρομής να παραμείνει ως απόφαση των εθνικών κυβερνήσεων. Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπράιαν Κάουεν τόνισε: "Στην περίπτωση της Ιρλανδίας, δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μια κοινή αμοιβαία αμυντική διευθέτηση εκτός εάν εγκριθεί από το λαό σε δημοψήφισμα".

    [02] Ειδήσεις

    Απορρίπτουν την ισπανοπολωνική πρόταση Γερμανία και Ιταλία εμμένουν στο Σύνταγμα ως έχει

    (7/12/2003 11:03:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δεν θα κάνουν παραχωρήσεις στο επίμαχο ζήτημα των δικαιωμάτων ψήφου σε μια διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση Σρέντερ και Μπερλουσκόνι.

    Γερμανία και Ιταλία θα επιμείνουν στο δικαίωμα ψήφου, όπως αυτό περιλαμβάνεται στο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, παρά τις αντιρρήσεις της Ισπανίας και της Πολωνίας. Σρέντερ και Μπερλουσκόνι δήλωσαν, πως δεν θα κάνουν παραχωρήσεις στο επίμαχο ζήτημα των δικαιωμάτων ψήφου σε μια διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει κρίσιμων συναντήσεων την επόμενη εβδομάδα για μία συμφωνία στο σχέδιο του Συντάγματος. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να οριστικοποιήσουν το Σύνταγμα, που έχει σχεδιαστεί ώστε να διασφαλίζει ότι, η Ένωση θα μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά, όταν διευρυνθεί προς ανατολάς από 15 σε 25 μέλη τον ερχόμενο Μάιο και ο πληθυσμός της αυξηθεί στα 450 εκατομμύρια.

    "Καλύτερη η αναβολή", λέει ο Μπερλουσκόνι

    "Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος, που η Ιταλική Προεδρία βλέπει το θέμα των δικαιωμάτων ψήφου ακριβώς όπως και η Γερμανία". Γκέρχαρντ Σρέντερ, Γερμανός Καγκελάριος

    Ωστόσο μια συμφωνία απειλείται από την αποφασιστικότητα της Ισπανίας και της Πολωνίας να επιμείνουν σε μία διευθέτηση, που θα διατηρεί τα δικαιώματα ψήφου όπως συμφωνήθηκαν στη Νίκαια το 2000 και που τους δίνουν σχεδόν το ίδιο βάρος με τη Γαλλία και τη Γερμανία παρά τους πολύ μικρότερους πληθυσμούς τους. Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε, πως ο ίδιος και ο Ιταλός πρωθυπουργός και προεδρεύον της ΕΕ μέχρι το τέλος του μήνα Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συμφώνησαν, πως δεν είναι προετοιμασμένοι να δεχθούν τις απαιτήσεις της Ισπανίας και της Πολωνίας. "Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος, που η Ιταλική Προεδρία βλέπει το θέμα των δικαιωμάτων ψήφου ακριβώς όπως και η Γερμανία, δηλαδή ότι, πρέπει να μείνουν όπως συμφώνησε η Συνέλευση", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Μπερλουσκόνι. "Πρόκειται για ένα σημείο από το οποίο δεν είμαστε προετοιμασμένοι να μετακινηθούμε".

    Από τη Μαδρίτη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ δήλωσε, πως δεν έχει ακούσει ακόμη μια αντιπρόταση από τον Μπερλουσκόνι. Όταν ρωτήθηκε, αν πιστεύει, πως ο Μπερλουσκόνι έκανε ό,τι μπορούσε για να επιτύχει μία νέα συμφωνία, είπε, πως η Ιταλία ''δεν έχει θέσει στο τραπέζι οποιαδήποτε πρόταση που να μπορούμε να μελετήσουμε''. Ο Μπερλουσκόνι δήλωσε, πως θα ήταν καλύτερη η αναβολή από την κατάληξη σε μία μη ικανοποιητική συμφωνία. "Θα ήταν μεγάλο λάθος να συμφωνήσουμε σε μία σύμβαση με οποιοδήποτε τίμημα, η οποία δεν θα εγγυάται ευρωπαϊκούς θεσμούς ικανούς να παίρνουν αποφάσεις και να λειτουργούν όπως θα θέλαμε", είπε.

    [03] Ειδήσεις

    Σύσκεψη στο Μαξίμου για τη Σύνοδο Κορυφής "Αγκάθι" για το Ευρωσύνταγμα, πλειοψηφίες και βέτο

    (10/12/2003 12:58:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Δύσκολη χαρακτήρισαν τη μάχη στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης και ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης εξετάστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Οπως επισημάνθηκε το πρόβλημα εστιάζεται στο θέμα των ειδικών πλειοψηφιών, καθώς η Ισπανία και η Πολωνία αντιδρούν στην πρόταση που ορίζει ότι για την έκδοση αποφάσεων απαιτείται το 50% συν 1 των χωρών- μελών που εκπροσωπούν το 60% του πληθυσμού της ΕΕ.

    [04] Ειδήσεις

    Συμφωνία Βρετανίας - Γαλλίας - Γερμανίας Ευρωσύνταγμα: Η κρίσιμη Σύνοδος

    (12/12/2003 8:46:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα διαμορφώνουν - εν μέσω διαφωνιών σε θέματα ουσίας - οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες, στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα Παρασκευή. Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες ο Κώστας Σημίτης. Στο μεταξύ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία κατέληξαν την Πέμπτη σε συμφωνία, η οποία τέθηκε υπόψη της ιταλικής προεδρίας, και αφορά στον κοινό στρατιωτικό σχεδιασμό της Ε.Ε., που θα χειρίζεται διεθνείς κρίσεις όταν δεν εμπλέκεται κατ ανάγκην το ΝΑΤΟ, θέμα που έχει ήδη προκαλέσει τριβές μεταξύ Ένωσης και ΗΠΑ.

    Ευρωπαϊκός "στρατιωτικός πυρήνας"

    Η Σύνοδος θα ασχοληθεί, επίσης, με θέματα οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης, ανταγωνιστικότητας και ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς, με την ελεύθερη διακίνηση, με την ασφάλεια και δικαιοσύνη, με την υποψηφιότητα της Τουρκίας, καθώς και με τη διεύρυνση της Ένωσης.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι, βάσει της συμφωνίας για τον στρατιωτικό σχεδιασμό, ένας ευρωπαϊκός ''στρατιωτικός πυρήνας'' θα εντοπίζει έγκαιρα τις κρίσεις, θα διαπιστώνει τον βαθμό και τον χαρακτήρα τους και θα κάνει τον στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά και θα διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο όνομα της Ε.Ε. Σε εφαρμογή όρων της συμφωνίας, μπορεί να προκύψει ένα Γενικό Στρατηγείο ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων σε αρχική πάντως μορφή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε

    Συνάντηση Σημίτη - Μπερλουσκόνι

    [05] Υγεία

    Μόνο σε χαμηλά επίπεδα είναι ευεργετικό Το άγχος "δίνει" ζωή

    (12/12/2003 12:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ ΚελέρηΠηγή: BBC

    Οι μολύνσεις και οι υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος, που συνήθως μας τρομάζουν και προσπαθούμε ν αποφύγουμε, φαίνεται πως μάλλον καλό κάνουν στην υγεία μας, παρά το άγχος που μας προκαλούν. Σ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα Αμερικανών επιστημόνων από το Βορειοδυτικό Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, που υποστηρίζει πως το άγχος που προκαλείται από αυτούς τους δύο παράγοντες ενεργοποιεί χημικές ουσίες του οργανισμού που βοηθούν στη μακροζωία. Έτσι, το λίγο άγχος μάς κάνει καλό αφού φαίνεται πως "ξυπνά" τα γονίδια εκείνα που ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Είδος σκουληκιού οδήγησε στην ανακάλυψη

    Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα μελέτησε το Σι έλεγκανς, ένα είδος στρογγυλού διάφανου σκώληκα που το βιοχημικό του περιβάλλον μοιάζει κατά πολύ μ' εκείνο των ανθρωπίνων όντων, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σ' ένα βασικό γονίδιο που ελέγχει τη λειτουργία οργανικών μορίων, επιφορτισμένων ν αντιδρούν σε καταστάσεις στρες. Τα μόρια αυτά, όπως διαπιστώθηκε λειτουργούν επανορθωτικά για τις πρωτεΐνες για τις που καταστρέφονταν στα κύτταρα.

    Το άγχος δραστηριοποιούσε αυτές τις αντιδράσεις των πρώτων με αποτέλεσμα να εμποδίζεται ή να επιβραδύνεται η καταστροφή των τελευταίων και να επιτυγχάνεται μακροζωία. Ωστόσο αυτό συνέβαινε σε περιπτώσεις που η ένταση βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα, γιατί στην αντίθετη περίπτωση τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

    Τούτων δοθέντων οι ερευνητές πιστεύουν πως οι υψηλές θερμοκρασίες, τα βακτήρια, οι μολύνσεις και η έκθεση σε τοξίνες, όπως βαρέα μέταλλα μπορούν ν' αυξήσουν το κυτταρικό "άγχος" προκαλώντας θετικά αποτελέσματα ανάλογα με αυτά στον σκώληκα.

    Εξάλλου, και ένας εκ των ερευνητών, ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μοριμότο δήλωσε η έκθεση σε μικρές εκρήξεις "περιβαλλοντικής υπερέντασης" στρες σε χαμηλά επίπεδα αποβαίνουν ιδιαίτερα προστατευτικές για τον οργανισμό καθώς αντιμετωπίζουν τις κυτταρικές καταστροφές.

    [06] Εσωτερικά

    Σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε στην Κύπρο

    (12/12/2003 12:41:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα στην Κύπρο. Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή Συριανοχωρίου του Διαμερίσματος Μόρφου και το εστιακό του βάθος ήταν 18 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε χωριά της περιοχής Μόρφου μέχρι και τον Πύργο Τυλληρίας. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές αλλά προκλήθηκε έντονη ανησυχία στους κατοίκους πολλών περιοχών της επαρχίας Λευκωσίας.

    [07] Εσωτερικά

    Φως και νερό στα αυθαίρετα που χτίστηκαν μέχρι το Σεπτέμβρη του 2003

    (12/12/2003 1:15:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ

    Τα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2003 θα ενταχθούν στη διαδικασία ηλεκτροδότησης των αυθαιρέτων, καθώς η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να κάνει δεκτό σχετικό αίτημα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ, στην προσωρινή απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας για παραχώρηση 27 στρεμμάτων δασικής έκτασης στον Καρέα προκειμένου να δημιουργηθεί Συνοδικό Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, προχώρησε η κ. Παπανδρέου. Η υπουργός διευκρίνισε ότι το Συνοδικό Κέντρο είναι σύμφωνο με τις χρήσεις που επιτρέπονται από τον Οργανισμό της Αθήνας, ωστόσο, η τροπολογία θα επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο, προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής. Η προβλεπόμενη κατασκευή είναι συμβατή με τη νομοθεσία και δεν πρόκειται να προσβάλει το φυσικό περιβάλλον ή να αλλοιώσει το τοπίο, υποστηρίζει η Ιερά Συνοδός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διχάζει το Συνοδικό Κέντρο της Εκκλησίας

    [08] Ιράκ

    Αντιδρούν Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς και Ρωσία Οι ΗΠΑ αποκλείουν "εχθρικές" εταιρείες από την ανοικοδόμηση του Ιράκ

    (12/12/2003 1:14:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Την απόφασή της να αποκλείσει από την ανοικοδόμηση του Ιράκ τις εταιρείες που ανήκουν σε χώρες που δε στήριξαν τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ, επιχειρεί να δικαιολογήσει η Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση Μπους ισχυρίζεται ότι η Συμμαχική Προσωρινή Αρχή που ελέγχει το Ιράκ δε δεσμεύεται από τις συμφωνίες για το ελεύθερο εμπόριο καθώς πρόκειται για πολυεθνική υπηρεσία που δε δεσμεύεται από τις συμφωνίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου. Το μνημόνιο του Πενταγώνου, σύμφωνα με το οποίο αποκλείονται γαλλικές, γερμανικές, ρωσικές και καναδικές εταιρείες, βρήκε την έντονη αντίδραση των ενδιαφερομένων χωρών, ενώ ειδικοί σε θέματα διεθνούς εμπορίου εκτιμούν ότι ο ΠΟΕ μπορεί να μη δεχτεί τις δικαιολογίες του Λευκού Οίκου, καθώς η Ουάσινγκτον είναι αυτή που χρηματοδοτεί και ελέγχει την Προσωρινή Αρχή. Στην απόφαση της Ουάσινγκτον αντέδρασε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Χαβιέρ Σολάνα, ενώ, αντίθετα, το αμερικανικό μνημόνιο γέννησε ελπίδες στις Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία και Αυστραλία οι οποίες είχαν αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο συμβολαίων τα οποία ανατέθηκαν σε αμερικανικές εταιρείες.

    Αντιδρούν στην απόφαση ΕΕ και Χαβιέρ Σολάνα

    Τα 26 συμβόλαια, με συνολική αξία πάνω από 18 δισεκατομμύρια δολάρια, αφορούν τους τομείς του πετρελαίου, τις τηλεπικοινωνίες, την υδροδότηση, τη στέγαση, την υγεία, καθώς και την εκπαίδευση του ιρακινού στρατού και αστυνομίας.

    Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνουν ότι μελετούν τα συμβόλαια για να διαπιστώσουν κατά πόσον οι περιορισμοί που επιβάλει η κυβέρνηση Μπους συνιστούν παραβίαση των συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ουάσινγκτον για το ελεύθερο εμπόριο.

    Στους επικριτές της απόφασης των ΗΠΑ προστέθηκε την Παρασκευή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Χαβιέρ Σολάνα. Σύμφωνα με τον κ. Σολάνα, οι ΗΠΑ αποκλείουν από τα συμβόλαια ανοικοδόμησης τις χώρες που αντιτάχθηκαν στον πόλεμο του Ιράκ τη στιγμή που τους ζητούν να παραγράψουν τα χρέη του. Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καλέσει την Ουάσινγκτον να επανεξετάσει την απόφασή της αυτή που έχει προκαλέσει μια νέα διατλαντική ρήξη για το Ιράκ.

    "Αυτή δεν είναι η σοφότερη απόφαση που έχει ληφθεί", δήλωσε ο κ. Σολάνα κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ενώ εκτίμησε ότι η αμερικανική απόφαση δεν απειλεί με νέες διαιρέσεις τους Ευρωπαίους μετά τη ρήξη που προκάλεσε ο πόλεμος του κόλπου: "Αυτό το πρόβλημα έχει ξεπεραστεί. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ξέσπασε η κρίση. Τώρα η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλή", τόνισε.

    Η Αυστραλία υποστηρίζει την απόφαση των ΗΠΑ

    Την έντονη κριτική της Ε.Ε. και την αίτηση για ανάκληση της απόφασης που έκανε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, απέρριψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, ο οποίος ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν υπάρχει, κατά τη γνώμη του, νομικό πρόβλημα είπε αστειευόμενος: "Διεθνές δίκαιο; Θα ήταν καλό να φωνάξω τον δικηγόρο μου".

    Ο Τζορτζ Μπους, που εξελέγη στο Λευκό Οίκο ως υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στο θέμα των συμβολαίων, λέγοντας: "είναι πολύ απλό: ο λαός μας έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του. Οι φίλοι μας σύμμαχοι διακινδύνευσαν τη ζωή τους. Άρα, τα συμβόλαια θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν αυτό το γεγονός και αυτό αναμένουν οι αμερικανοί φορολογούμενοι".

    Πάντως, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους αποφεύγουν να δηλώσουν πώς θα ενεργήσουν σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι φέρουν το θέμα των συμβολαίων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

    Την απόφαση των ΗΠΑ υποστήριξε και ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ , ο οποίος εκτίμησε ότι πολλές αυστραλιανές επιχειρήσεις θα συνάψουν συμβόλαια μεγάλων έργων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ο κ. Ντάουνερ, μάλιστα, έσπευσε να "διευκρινήσει" την αμερικανική θέση λέγοντας ότι ο κ. Μπους δεν αναφερόταν σε όλα τα συμβόλαια του Ιράκ αλλά "σε αυτά που θα χρηματοδοτηθούν από τους Αμερικανούς φορολογούμενους".

    Σημειώνεται ότι, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζέιμς Μπέικερ, να αναχωρήσει τη Δευτέρα για μια αποστολή στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, καθώς επίσης και την Ιταλία με στόχο την αναδιάρθρωση του ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξωτερικού χρέους του Ιράκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Περιορισμοί στα χρυσά συμβόλαια του Ιράκ

    [09] Εσωτερικά

    Συζήτηση στη Βουλή για Μαραγκάκη

    (12/12/2003 2:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τη διαβεβαίωση ότι θα ληφθεί το αυτονόητο μέτρο της διαθεσιμότητας για τους δύο ειδικούς φρουρούς και τον ένα αστυνομικό που κατηγορούνται για το θάνατο του 22χρονου, Ηρακλή Μαραγκάκη, μόλις ο εισαγγελέας διαβιβάσει το έγγραφο για την άσκηση δίωξης και προσωρινής κράτησης έδωσε την Πέμπτη στη Βουλή ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Παντελής Τσερτικίδης. Τη συζήτηση προκάλεσε με ερώτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Διονύσης Γκούσκος, ο οποίος ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των τριών, και, επίσης, να τεθούν σε αργία πριν ολοκληρωθεί η ένορκη διοικητική εξέταση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χάρισε ζωή ο 22χρονος


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 December 2003 - 17:50:52 UTC