Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-01-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκλεισαν οι κάλπες στο Ιράκ
  • [02] Ιστορική μέρα για το Ιράκ
  • [03] Εν αναμονή των πορισμάτων
  • [04] Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας
  • [05] Νέο προβάδισμα Καραμανλή
  • [06] Σκληρή κριτική Παπανδρέου στην κυβέρνηση
  • [07] Συνεδριάζουν οι αγρότες
  • [08] Πτώση βρετανικού μεταγωγικού κοντά στη Βαγδάτη
  • [09] "Εμφύλια" διαμάχη στη Γάζα
  • [10] Αλογοσκούφης: "Συναίνεση για το ασφαλιστικό"
  • [11] "Να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για το ασφαλιστικό"
  • [12] Σκόνταψε στην Κέρκυρα
  • [13] Ταπεινωτική ήττα στην Ξάνθη
  • [14] Μοιρασιά στη Νεάπολη
  • [15] Πήραν τη κατηφόρα οι Πέισερς
  • [16] "Τσάρος" στην Αυστραλία
  • [17] Χριστόδουλος: "Υπάρχουν και στην Εκκλησία επίορκοι"
  • [18] "Μεγάλη Κυρία"
  • [19] Νέο χτύπημα της ΕΤΑ
  • [20] "Στραβοπάτημα" Χαϊδαρίου
  • [21] Και ξαφνικά πρώτος ο Λεβαδειακός!
  • [22] Λύτρωση στις καθυστερήσεις

    [01] Ιράκ

    Εκλογές στη σκιά της βίας Έκλεισαν οι κάλπες στο Ιράκ

    30/1/2005 5:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/1/2005 7:46:59 μμ)

    Συντάκτης:

    Ξεπέρασε τα προγνωστικά η συμμετοχή των Ιρακινών στις σημερινές εκλογές, καθώς το 60% των πολιτών, δηλαδή περίπου 8 εκατομμύρια Ιρακινοί, αψήφησε τις συνεχείς επιθέσεις των ανταρτών και προσήλθε στις κάλπες. Μάλιστα, οι παρατηρητές των εκλογών δήλωσαν, ότι διαπιστώθηκαν "ελάχιστες παρατυπίες" στην πρώτη πολυκομματική εκλογική αναμέτρηση στο Ιράκ μετά από 50 χρόνια. Το σημάδι του στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση άφησε ο Ιορδανός τρομοκράτης, Αλ Ζαρκάουι, που πραγματοποίησε τις απειλές του για αιματοκύλισμα των εκλογών δηλώνοντας ότι έστειλε 13 "μάρτυρες" να σκορπίσουν το θάνατο. Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σε όλο το Ιράκ, με τη Βαγδάτη να βρίσκεται στο επίκεντρο των επιθέσεων. Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, χαιρέτησε την εκλογική αναμέτρηση, την οποία αποκάλεσε "φωνή των Ιρακινών για ελευθερία", ενώ μετέφερε την ικανοποίηση του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ιστορική μέρα για το Ιράκ

    [02] Ιράκ

    Εκλογές υπό τη σκιά της βίας Ιστορική μέρα για το Ιράκ

    30/1/2005 10:04:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/1/2005 5:23:47 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ, Reuters

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας διεξάγονται σήμερα οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές στο Ιράκ, μετά από 50 χρόνια. Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 (06:00 ώρα Ελλάδος). Στις εκλογές, για την ανάδειξη των 275 μελών της Εθνοσυνέλευσης, συμμετέχουν περίπου 100 πολιτικά κόμματα και μεμονωμένοι υποψήφιοι, καθώς και εννέα μεγάλοι συνασπισμοί κομμάτων. Στο μεταξύ, αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών φαίνεται να είναι η βία, καθώς οι νεκροί από τις επιθέσεις φτάνουν τους 28. Ήδη, ενώ πολλοί Ιρακινοί αμφιβάλουν για το κατά πόσο οι δυνάμεις ασφαλείας θα καταφέρουν να τους προστατεύσουν, επιθέσεις ανταρτών σπέρνουν το θάνατο και τον τρόμο σε όλη τη χώρα, ενώ συνεχίζονται οι απειλές εκ μέρους του Αλ Ζαρκάουι, ότι θα αιματοκυλίσει τις εκλογές.

    Τα εκλογικά τμήματα στόχος των ανταρτών

    Πραγματικότητα τις απειλές τους για αιματοκύλισμα των εκλογών φαίνεται να κάνουν οι αντάρτες. Ήδη και ενώ οι κάλπες είναι λίγες μόνο ώρες ανοιχτές, επιθέσεις ανταρτών σημειώνονται σε κάθε γωνιά της χώρας, με επίκεντρο την πρωτεύουσα Βαγδάτη.

    Ο ήχος των εκρήξεων είναι η σημερινή επωδός στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Από την ώρα, που άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα και παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έχουν γίνει τουλάχιστον έξι επιθέσεις αυτοκτονίας και επιθέσεις με όλμους, με τραγικό απολογισμό τουλάχιστον 28 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

    Οι τέσσερις από τις έξι επιθέσεις αυτοκτονίας έγιναν σε εκλογικά τμήματα της δυτικής Βαγδάτης, μία στην ανατολική και άλλη μία στο προάστιο Σαντρ Σίτι.

    Στη νότια Βαγδάτη έγινε επίθεση με όλμους, με τουλάχιστον δύο νεκρούς, ενώ άλλοι δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση σε αστυνομικό τμήμα της πόλης, ενώ καμικάζι, επιτέθηκε σε λεωφορείο, που μετέφερε ψηφοφόρους.

    Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε και έξω από το σπίτι του υπουργού Δικαιοσύνης, Μαλικ αλ-Χασάν, στη Βαγδάτη, αλλά την ώρα της επίθεσης ο υπουργός δε βρισκόταν στην κατοικία του. Από την επίθεση τραυματίσθηκαν δύο φρουροί.

    Ανάλογες επιθέσεις έγιναν στις πόλεις Μοσούλη, Μπακούμπα και Χίλα, όπου αναφέρθηκε ο θάνατος ενός ανθρώπου, ενώ βλήματα όλμου εκτοξεύτηκαν εναντίον του αεροδρομίου του Κιρκούκ, όπου βρίσκεται η κυριότερη αμερικανική βάση της πόλης.

    Μάλιστα, στη Μοσούλη, σκοτώθηκε ένας σωματοφύλακας του Κούρδου αντικυβερνήτη της πόλης, Χάσρο Γκόραν, ενώ άλλος ένας τραυματίστηκε από αποτυχημένη επίθεση εναντίον του αντικυβερνήτη.

    Νεκρός έπεσε και ένας Αμερικανός πεζοναύτης στην επαρχία αλ Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης.

    Την ευθύνη για πολλές από αυτές τις επιθέσεις αν'ελαβε με ανακοίνωσή της σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, η οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι.

    Στο μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν τα τμήματα στη σουνιτική πόλη Σαμάρα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Τάχα Χουσέιν, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στον τομέα της ασφάλειας, καθώς οι αντάρτες έχουν προειδοποιήσει, ότι θα σκοτώσουν όσους από τους κατοίκους ψηφίσουν στις εκλογές.

    Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, οι δρόμοι της πόλης είναι άδειοι και στα εκλογικά τμήματα τα οποία δεν έχουν εμφανιστεί ούτε οι υπάλληλοι.

    Η πολιτική ηγεσία κάνει έκκληση για συμμετοχή

    Ένας από τους πρώτους, που άσκησαν το εκλογικό τους δικάωμα ήταν ο προσωρινός Πρόεδρος της χώρας, Γάζι αλ Γιάουαρ, ο οποίος ψήφισε σε εκλογικό κέντρο, που έχει οργανωθεί στη λεγόμενη "Πράσινη Ζώνη", στο κέντρο της Βαγδάτης. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Γιάουαρ είπε, ότι ελπίζει πως όλοι οι Ιρακινοί θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του και θα προσέλθουν στις κάλπες.

    Σε εκλογικό κέντρο της Βαγδάτης, ψήφισε και ο πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι, όπου δήλωσε, ότι οι εκλογές αυτές αποδεικνύουν, πως οι Ιρακινοί μπορούν να έχουν ψηλά το κεφάλι.

    "Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για το Ιράκ, μία μέρα που οι Ιρακινοί μπορούν να έχουν ψηλά το κεφάλι, διότι στέκονται απέναντι στους τρομοκράτες και αρχίζουν να γράφουν το μέλλον με τα δικά τους χέρια", δήλωσε ο Αλάουι.

    Στην πόλη Σουλεϊμανίγια, στο βόρειο Ιράκ, ψήφισε ο Κούρδος ηγέτης Τζαλάλ Ταλαμπάνι. Μάλιστα στην πόλη, είχαν σχηματιστεί ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα, πριν καν ανοίξουν οι κάλπες.

    Οι ιρακινές αρχές ελπίζουν πως η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 50%. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Διεθνούς Δημοκρατικού Ινστιτούτου, στις κάλπες αναμένεται να προσέλθει το 63% των Ιρακινών. Επίσης, η δημοσκόπηση δείχνει, ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός σιιτών και Κούρδων θα προσέλθουν στις κάλπες και ότι δεν αποκλείεται να λάβει μέρος στις εκλογές περίπου το 50% των μελών της σουνιτικής κοινότητας

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της χώρας, στις δύο το μεσημέρι, η συμμετοχή στις εκλογές σε εθνικό επίπεδο έφθανε το 72%, ενώ σε πολλές σιιτικές περιοχές άγγιξε το 90%.

    Στο μεταξύ, τα δύο τρίτα των Ιρακινών του εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθαν στις κάλπες την Παρασκευή και το Σάββατο στις 14 χώρες όπου διεξάγεται η ψηφοφορία.

    Οι κάλπες θα κλείσουν στις 17:00 (16:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα, μερικά αποτελέσματα, αναμένεται να γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες 6-7 ημέρες και τα τελικά 10 ημέρες αργότερα.

    Φαβορί το Ενωμένο Ιρακινό Ψηφοδέλτιο

    Ως φαβορί των εκλογών φέρεται το Ενωμένο Ιρακινό Ψηφοδέλτιο, μια συμμαχία σιιτικών κομμάτων και οργανώσεων στην οποία μετέχουν, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Ιρακινό Κογκρέσο του Άχμαντ Σάλαμπι, το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ του Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, το Ισλαμικό Κόμμα Ντάουα στο Ιράκ του νυν αντιπροέδρου της χώρας Ιμπραχίμ Τζααφάρι, η Ιρακινή Οργάνωση του Ισλαμικού Κόμματος Ντάουα του Αμπντέλ Καρίμ Ανίζι, η Τουρκμενική Ισλαμική Ένωση του Αμπάς Χάσαν αλ Μπαγιάτι, το Κόμμα της Ισλαμικής Αρετής του Ναντίμ Ίσα Τζαμπίρι, η Οργάνωση Ισλαμικής Δράσης του Ιμπραχίμ αλ Ματίρι, καθώς και άλλα εννέα σιιτικά και τουρκμενικά κόμματα και ο γνωστός αντιφρονών Χουσέιν αλ Σαχριστάνι.

    Κυριότερος αντίπαλός του θεωρείται το Ιρακινό Ψηφοδέλτιο, που περιλαμβάνει την Ιρακινή Εθνική Συμφωνία του πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι και άλλα πέντε μη θρησκευτικά κόμματα.

    Το ενιαίο Ψηφοδέλτιο της Κουρδικής Συμμαχίας, σχηματίζουν 11 κουρδικά κόμματα. Το δικό τους συνασπισμό έχουν σχηματίσει και τα χριστιανικά κόμματα Ασσυριακό Δημοκρατικό Κίνημα και Εθνικό Συμβούλιο των Χαλδαίων, που κατεβαίνουν στις εκλογές ενωμένα κάτω από την "ομπρέλα" του Πατριωτικού Κόμματος Ραφιντάιν.

    Στις εκλογές μετέχει και το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα, σε συνεργασία με έναν ανεξάρτητο υποψήφιο.

    Μεμονωμένα κατεβαίνουν το σουνιτικό Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα του Μόχσεν Αμπντέλ Χαμίντ, το κόμμα Ιρακινοί του νυν Προέδρου της χώρας Γάζι αλ Γιάουαρ, η Συνταγματική Μοναρχία του Αλ Σαρίφ Άλι Μπιν Χουσέιν, το Ανεξάρτητο Δημοκρατικό Κίνημα του Αντνάν Πασάσι, ο Ιρακινός Εθνικός Συναγερμός του Χουσέιν αλ Τζιμπούρι και πολλά άλλα.

    Ωστόσο, πολλά σουνιτικά κόμματα μποϊκοτάρουν τις εκλογές υποστηρίζοντας, ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν δίκαια.

    Υπό κλίμα φόβου διεξήχθη και η προεκλογική εκστρατεία. Πολλοί υποψήφιοι, μάλιστα, προτίμησαν να μη δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους, ενώ ακόμη και οι τοποθεσίες των εκλογικών τμημάτων παρέμειναν μυστικές μέχρι την τελευταία στιγμή.

    Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

    Τη φρούρηση των περίπου 5.000 εκλογικών τμημάτων έχουν αναλάβει οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας -αστυνομία, εθνοφρουρά και στρατός. Τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα έλαβαν τη διαταγή να μην αναμιχθούν για να μη δοθεί η εντύπωση, ότι οι Ιρακινοί ψηφίζουν με τα όπλα των κατοχικών δυνάμεων να τους σημαδεύουν.

    Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση "πολιορκίας". Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι σήμερα το βράδυ και τα σύνορα μέχρι και τη Δευτέρα. Στις περισσότερες πόλεις έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και στην πρωτεύουσα έχουν αναπτυχθεί άρματα και στρατιωτικά οχήματα.

    Πολλοί Ιρακινοί αμφιβάλουν όμως για το κατά πόσο οι δυνάμεις ασφαλείας θα καταφέρουν να τους προστατεύσουν αφού αδυνατούν να προστατευτούν οι ίδιες από τους αντάρτες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ώρα μηδέν για το Ιράκ

    [03] Κοινωνία

    Για τις συνθήκες του δυστυχήματος Εν αναμονή των πορισμάτων

    30/1/2005 12:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/1/2005 6:31:06 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Φως στα αίτια του χθεσινού δυστυχήματος με το λεωφορείο των ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, αναμένεται να δώσει το πόρισμα των δύο εμπειρογνωμόνων της Τροχαίας Νέας Ιωνίας, ενώ διενεργείται προανάκριση. Ο απολογισμός του τροχαίου είναι τραγικός. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν, οι τέσσερις σοβαρά, αλλά εκτός κινδύνου. Οι τέσσερις σοβαρά τραυματίες νοσηλεύονται στο ΚΑΤ και στο Ερυθρό Σταυρό, ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν στα σπίτια τους. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μαδιά, πραγματογνώμονα της Τροχαίας, το λεωφορείο έκανε μια αλλόκοτη και όχι ξέφρενη, πορεία για περισσότερα από 300 μέτρα. Όπως τόνισε, όλες οι βλάβες, που υπέστη το λεωφορείο, στη θέση του οδηγού, θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο. Την απάντηση στο πώς πέθανε ο οδηγός και αν ο θάνατος επήλθε πριν το δυστύχημα αναμένεται να δώσει το πόρισμα του ιατροδικαστή, Φίλιππου Κουτσάφτη, ο οποίος θα διενεργήσει αύριο τη νεκροτομή. Το λεωφορείο θα μεταφέρθηκε για έλεγχο στη Σχολή Τροχαίας στην Αμυγδαλέζα, ενώ εξετάζεται και ο ταχογράφος.

    Το χρονικό του δυστυχήματος

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το λεωφορείο, ενώ κινούνταν στη λεωφόρο Καραμανλή στις 19:10, προσέκρουσε σε έξι ή επτά σταθμευμένα αυτοκίνητα, προτού περάσει με κόκκινο το φανάρι της διασταύρωσης με τους Θρακομακεδόνες και χτυπήσει άλλα τέσσερα ΙΧ, πριν τελικά πέσει πάνω σε ένα μαγαζί με νοβοπάν.

    Από το λεωφορείο ανασύρθηκε νεκρός ο οδηγός, Γιάννης Καραμάνης. Οι άλλοι τρεις νεκροί ανασύρθηκαν από ένα Fiat Punto, οι τέσσερις σοβαρά τραυματίες από ένα Opel Corsa, ενώ ελαφρά τραυματίστηκαν τρεις επιβάτες ενός Citroen Saxo και ένας ενός Nissan Almera.

    Δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας ο οδηγός

    Η ατμόσφαιρα στο σταθμό των ΚΤΕλ Ιωαννίνων, είναι βαριά. Οι συνάδελφοι του 45χρονου οδηγού δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που έγινε. Όπως λένε, ήταν ένας έμπειρος οδηγός, καθώς οδηγούσε λεωφορείο των ΚΤΕΛ τα τελευταία 17 χρόνια, μάλιστα ήταν συνιδιοκτήτης του μοιραίου λεωφορείου, ενώ πριν ήταν οδηγός σε νταλίκες. Επίσης, όπως τονίζουν, δεν παρουσίαζε προβλήματα υγείας. Ο Γιάννης Καραμάνης είχε ξεκινήσει από τα Γιάννενα στις 9:00 π.μ. και έφτασε στην Αθήνα στις 16:00. Το απόγευμα του Σαββάτου, πήγαινε με το ΚΤΕΛ σε συγγενικό σπίτι όπου και θα κατέλυε.

    Το λεωφορείο ήταν περίπου τριών ετών, ενώ είχε περάσει για τελευταία φορά από έλεγχο ΚΤΕΟ τον περασμένο Σεπτέμβρη. Μάλιστα, όπως τονίζουν, ο οδηγός είχε περάσει από ιατρικό έλεγχο τον περασμένο Νοέμβρη και οι εξετάσεις του ήταν καλές.

    Συνάδελφοι του οδηγού υποστηρίζουν, ότι η μόνη λογική εξήγηση είναι να έπαθε ανακοπή καρδιάς ή κάποιο σοβαρό εγκεφαλικό. Όπως εξηγούν, τα σύγχρονα λεωφορεία έχουν ηλεκτρικό γκάζι, κάτι που σημαίνει, ότι ένα ελαφρό άγγιγμα δίνει συνεχώς επιτάχυνση στο αυτοκίνητο. Έτσι εκτιμάται ότι, χάνοντας τις αισθήσεις του ο οδηγός, το πόδι του έμεινε στο γκάζι με αποτέλεσμα το όχημα να αναπτύσσει συνέχεια ταχύτητα, η οποία ανακόπτεται, από τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου, μόνο όταν το όχημα ξεπεράσει την ταχύτητα των 100 χλμ/ώρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τραγωδία στην αττική άσφαλτο

    [04] Κοινωνία

    Από το βράδυ της Κυριακής Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας

    30/1/2005 5:51:00 μμ

    Συντάκτης:

    Χιόνια, καταρρακτώδεις βροχές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι τις τελευταίες ημέρες τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η ΕΜΥ προβλέπει νέο κύμα κακοκαιρίας από το βράδυ της Κυριακής, που θα ξεκινήσει από τα δυτικά και βαθμιαία θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές στα βόρεια της χώρας με έντεκα χωριά στο Νομό Ιωαννίνων να παραμένουν αποκλεισμένα για τέταρτη ημέρα και 30 χωριά να μην έχουν ρεύμα. Δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα δουλεύουν διαρκώς, ενώ στο εθνικό οδικό δίκτυο, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται μόνο σε τμήματα του εθνικού δρόμου Ιωαννίνων-Τρικάλων και Ιωαννίνων-Γρεβενών στην περιοχή της Μηλιάς. Στο μεταξύ, νεκρός βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, μέσα στο σπίτι του, στο χωριό Κρυόβρυση Ιωαννίνων, που ήταν αποκλεισμένο, ο Γιώργος Σταμουλίδης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του θανάτου του 59χρονου.

    Βλάβες στα δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ

    Στα Ιωάννινα, παρά τη χιονόπτωση που συνεχίζεται κατά διαστήματα, τα προβλήματα έχουν περιοριστεί καθώς συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς ο αποχιονισμός του οδικού δικτύου του Νομού. Το ύψος του χιονιού στα ορεινά ξεπερνά τα 3,5 μέτρα και εκτός από τα έντεκα χωριά που παραμένουν αποκλεισμένα, σε δεκάδες άλλα η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με οχήματα 4x4.

    Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στη Νομαρχία Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών του επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτη Φούρλα, αποφασίστηκε να δοθεί βάρος στην αποκατάσταση των βλαβών που έχουν υποστεί τα δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Σημειώνεται ότι, τα συνεργεία της ΔΕΗ Ιωαννίνων έχουν ενισχυθεί με τεχνίτες από την Ήπειρο και την Πελοπόννησο για την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών.

    Στο μεταξύ, Αστυνομία και ΕΜΑΚ συνεχίζουν, με τη βοήθεια ερπυστριοφόρων οχημάτων, τον απεγκλωβισμό κτηνοτρόφων,τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων σε αποκλεισμένες περιοχές και τη μεταφορά ασθενών και ηλικιωμένων.

    Προβλήματα και στη Μακεδονία

    Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και του παγετού, η κίνηση των οχημάτων γίνεται με δυσκολία.

    Αλυσίδες πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο τα οχήματα που κινούνται στο ορεινό εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, κυρίως στη δυτική Μακεδονία (εθνική οδός Φλώρινας -Καστοριάς μέσω Βιτσίου και Βίγλας, οδός Κοζάνης- Ιωαννίνων, καθώς και οι δρόμοι που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα "Σέλι" και "3-5 Πηγάδια).

    Τσουχτερό κρύο επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη, όπου παρά την ηλιοφάνεια, το θερμόμετρο έπεσε νωρίς το πρωί στους 2 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Αρνητικές θερμοκρασίες είχαν από το πρωί σήμερα και όλες σχεδόν οι πόλεις της Μακεδονίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αγριεύει ο καιρός

    Σχετικά Links:

    Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

    Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

    [05] Πολιτική

    Δίνει νέα δημοσκόπηση Νέο προβάδισμα Καραμανλή

    30/1/2005 4:28:00 μμ

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σαφή υπεροχή δίνει στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή η δημοσκόπηση της VPRC, που δημοσιεύεται στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Το 35% των πολιτών εκτιμά, ότι το χαρακτηριστικό "ηγέτης" ταιριάζει περισσότερο στον πρωθυπουργό, από ότι στον Γιώργο Παπανδρέου, που συγκεντρώνει ποσοστό 11%. Επίσης, το 32% κρίνει, ότι ο πρωθυπουργός είναι πιο κοντά στους πολίτες, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 21%. Ακόμα, το 32% των πολιτών εκτιμά, πως ο πρωθυπουργός λέει την αλήθεια, αντίθετα με τον κ. Παπανδρέου, που λαμβάνει το 17%. Μάλιστα, το 28% των ερωτηθέντων πιστεύει, ότι ο πρωθυπουργός δίνει λύσεις, ενώ το ίδιο για τον κ. Παπανδρέου δηλώνει μόνο το 10%.

    Ζητούν μεγαλύτερες συντάξεις

    Στο μεταξύ, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (48%) πιστεύει, ότι η Οικονομία, κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 20% έχει την αντίθετη άποψη.

    Στο μεταξύ, το 52% των πολιτών ζητούν να αυξηθούν σημαντικά μισθοί και οι συντάξεις, ακόμη κι αν αυξηθεί το δημόσιο έλλειμμα, ενώ το 27% επιθυμεί να διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο.

    Αίσθηση προκαλεί το γεγονός, ότι το 71% των ερωτηθέντων εκτιμά, πως αν καταργηθεί η μονιμότητα στο Δημόσιο, η κατάσταση θα βελτιωθεί.

    Σχεδόν αδιάφορο είναι για το 65% των πολιτών το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με το 30%, που έχει την αντίθετη άποψη.

    Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν και στο ερώτημα πόσο ανεξάρτητοι από την πολιτική εξουσία είναι οι δημοσιογράφοι. Για το 60% η απάντηση είναι "όχι και τόσο-καθόλου", ενώ για το 35% "πολύ-αρκετά".

    Η έρευνα της VPRC ήταν πανελλαδική και διεξήχθη την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ οι ερωτήσεις υποβλήθηκαν σε 609 άτομα.

    [06] Πολιτική

    Σκληρή κριτική Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    30/1/2005 5:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/1/2005 5:39:17 μμ)

    Συντάκτης:

    Νέα δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο "ΕΘΝΟΣ της Κυριακής". Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "επανέρχεται σε νικηφόρα πορεία, ενώ χαρακτηρίζει ανεύθυνη και ανακόλουθη την κυβέρνηση, γιατί, όπως χαρακτηριστικά λέει, πορεύεται "χωρίς πυξίδα". "Αλλάζουμε εμείς, για να αλλάξουμε ξανά τη χώρα", δηλώνει ο κ. Παπανδρέου και αναφέρεται στη νέα ηγετική ομάδα του κόμματος και τον τρόπο ανάδειξής της, ενώ απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι προωθεί τη δημιουργία αρχηγικού κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει "θεατή" την κυβέρνηση και εκτιμά ότι "οδηγεί την Ελλάδα ολοταχώς προς τα πίσω" καθώς "η πολιτική της δεν έχει καμία κοινωνική διάσταση". "Όσο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να κυβερνήσει καλό θα ήταν να μη λησμονεί πως η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη χτίζονται πάντα στις βάσεις της αλήθειας και της υπευθυνότητας. Αυτός-αν και ο δύσκολος-είναι ο μόνος δρόμος", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Θόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Παπανδρέου.

    "Όχι στο αρχηγικό κόμμα"

    "Ο Πρωθυπουργός, από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, εμφανίζεται μόνο για να επαναλάβει ό,τι έλεγε και προεκλογικά" τονίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ότι αφήνει τους υπουργούς του να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα ζητήματα που έχουν πολιτικό κόστος (απογραφή, αγροτικό) γιατί, όπως σημειώνει, "ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει κανένα πολιτικό κόστος".

    Αναφερόμενος στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι από τη διαδικασία αυτή, περιμένει να αναδειχθούν "ένα νέο πλαίσιο θέσεων και οράματος για την Ελλάδα", μια νέα δομή του κόμματος και "μια νέα ηγεσία που θα δώσει τις επόμενες μάχες με επιτυχία για την Ελλάδα και τον πολίτη".

    Απορρίπτει το "αρχηγικό κόμμα" υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μέχρι σήμερα τέτοια χαρακτηριστικά, τα οποία ο ίδιος θέλει να αλλάξει, διότι, όπως αναφέρει, "αυτό το μοντέλο εξέθρεψε αρχηγίσκους και μικροομάδες".

    Επίσης, δηλώνει ότι θα βοηθήσει στην ανάδειξη της νέας ηγετικής ομάδας μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες. και υπόσχεται ότι δεν θα υιοθετήσει καμία λίστα.

    "Θα βοηθήσω στην ανάδειξη της ηγετικής ομάδας, όχι μέσω της "εύνοιάς" μου, αλλά μέσω της προσφοράς στο κοινό μας μέλλον. Με την αξία τους, που θα κρίνει ο ίδιος ο πολίτης και ο λαός", σημειώνει ο κ. Παπανδρέου και τονίζει: "Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένας μηχανισμός που αφορά τίτλους και καρέκλες".

    [07] Κοινωνία

    Για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις Συνεδριάζουν οι αγρότες

    30/1/2005 12:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/1/2005 3:29:38 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Στα διόδια των Τεμπών συνεδρίασαν οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής των αγροτών στα Τέμπη, Αθανάσιο Κοκκινούλη, οι αγρότες θα παραμείνουν στα μπλόκα χωρίς να κλείνουν το δρόμο μέχρι και αύριο στις πέντε το απόγευμα, οπότε θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων. Η συντονιστική επιτροπή του νομού Λάρισας, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες ανεξαρτήτως πολιτικής ένταξης να συμμετάσχουν στις αυριανές κινητοποιήσεις. Στο μεταξύ, η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης παραμένει ανοιχτή. Γενική συνέλευση πραγματοποιούν και οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού Πέλλας, τα τρακτέρ των οποίων παραμένουν στην άκρη του κόμβου Παραλίμνης στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης Έδεσσας. Ανοιχτοί παραμένουν οι δρόμοι και στις Σέρρες, ενώ οι αγρότες παραμένουν στον κόμβο του Προμαχώνα. Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκε πρόσκαιρα η συγκοινωνία στην περιοχή του Δομοκού, καθώς οι αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ από το δρόμο Λαμίας- Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα στο 41 ο χλμ στη θέση "Δρούγος". Αιτία στάθηκε η κακοκαιρία, που επικρατεί στην περιοχή αφού χιονίζει και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση και υπήρχε κίνδυνος για τα μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα, που διακινούνταν από παρακάμψεις μέσα από αγροτικούς δρόμους. Πάντως, οι αγρότες παραμένουν στο σημείο. Παράλληλα, σήμερα δίνει συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, η οποία πρόσκειται στο ΚΚΕ, οι οποίοι στο χωριό Νίκαια θα καθορίσουν τη στάση τους, για τις κινητοποιήσεις, που ξεκινούν αύριο.

    Συνεχίζεται η κόντρα για το αγροτικό

    Για αύριο, στη Θεσσαλία έχουν προγραμματισθεί δύο μεγάλα νομαρχιακά συλλαλητήρια σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, ενώ στο νομό Λάρισας πρόκειται να γίνουν τρία επαρχιακά συλλαλητήρια σε Τύρναβο, Αγιά και Ελασσόνα, καθώς και δύο μπλόκα στους Χαλκιάδες, που βρίσκονται στην επαρχία Φαρσάλων και στο Δαμάσι, όπου και θα κλείνει εκ περιτροπής ο δρόμος. Εξάλλου για μία ώρα στους Χαλκιάδες έκλεισε και σήμερα η κυκλοφορία, ενώ ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα.

    Σε δηλώσεις του για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε, ότι "οι αγρότες γνωρίζουν ότι η ΝΔ έχει πρόγραμμα φιλικό προς αυτούς και προσεγγίζει με ευαισθησία τα προβλήματά τους , τα οποία θα αντιμετωπιστούν μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και με διάλογο".

    Ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε με αιχμηρό ύφος την επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου χθες στη Λάρισα λέγοντας "και βέβαια αποτελεί είδηση ότι ο κ. Παπανδρέου πήγε στη Λάρισα αφού για πρώτη φορά επισκέπτεται τους αγρότες. Μεγαλύτερη είδηση είναι όμως, ότι τώρα κατάλαβε, ότι υπάρχουν προβλήματα στους πολίτες και ειδικά στους αγρότες . Δεν ήξερε ότι η πολιτική της τελευταίας δεκαετίας δημιούργησε τεράστια προβλήματα και ότι οι αγρότες δοκιμάζονται; Δεν ήξερε ότι ειδικά για το βαμβάκι το πρόβλημα εντοπίζεται από τον κανονισμό που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ το 2001;"

    Μιλώντας χθες στη Λάρισα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, έκανε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση, τονίζοντας, πως το ΠΑΣΟΚ "δε θα παίξει με τον πόνο του αγρότη", ενώ τόνισε, πως "τα προβλήματα τα έχει δημιουργήσει η ίδια η Κυβέρνηση πρώτα απ όλα με την προεκλογική της δημαγωγία, με την οποία εξαπάτησε τους αγρότες". Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης, λόγο για ανικανότητα της κυβέρνησης και επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι "για τον κ. Καραμανλή πάντα κάποιος άλλος φταίει".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους αγρότες να κάνουν την αγανάκτησή τους δύναμη και να πουν όχι στην πολιτική της κυβέρνησης.

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσε χθες στη ΝΕΤ 105.8 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, το υπουργείο συνεχίζει το διάλογο πάνω σε κάθε πρόταση, που είναι συμβατή με τους κοινοτικούς κανονισμούς, για τη βελτίωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άνοιξαν τα Τέμπη

    [08] Ιράκ

    Πτώση βρετανικού μεταγωγικού κοντά στη Βαγδάτη

    30/1/2005 6:53:00 μμ

    Συντάκτης:

    Βρετανικό μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη το απόγευμα της Κυριακής, 40 χλμ βορειοδυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια της συντριβής, τον αριθμό των επιβαινόντων καθώς και το αν υπάρχουν θύματα. Την είδηση επιβεβαίωσαν, λίγη ώρα μετά το συμβάν, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας καθώς και Αμερικανικοί αξιωματούχοι, που διευκρίνισαν ότι το αεροσκάφος ήταν τύπου Hercules C-130. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος κατευθυνόταν προς την πόλη Μπαλάντ, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές βάσεις που υπάρχουν στο Ιράκ.

    [09] Μ. Ανατολή

    "Εμφύλια" διαμάχη στη Γάζα

    30/1/2005 2:46:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τον τραυματισμό 22 ατόμων προκάλεσαν συγκρούσεις, που ξέσπασαν το Σάββατο σε προσφυγικό καταυλισμό στη νότια Λωρίδα της Γάζας μεταξύ οπαδών των παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και Φατάχ. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στον καταυλισμό Αλ Μουγκάζι, όταν οι οπαδοί της Φατάχ, που συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν τη νίκη του κόμματός τους στην περιοχή κατά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, συναντήθηκαν κατά τύχη με ομάδα οπαδών της Χαμάς οι οποίοι γιόρταζαν επίσης τη νίκη που κατήγαγε η οργάνωσή τους σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τις νοσηλευτικές πηγές από τους 22 τραυματίες οι πέντε έφεραν τραύματα από σφαίρες.

    Σύντομα η συνάντηση Σαρόν-Αμπάς

    Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, αναμένεται να συναντηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, για πρώτη φορά αφότου ο Αμπάς ανέλαβε τα καθήκοντά του.

    Όπως, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Σαρόν Ντέιβιντ Μπέικερ, "η συνάντηση θα διεξαχθεί προφανώς κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Φεβρουαρίου με θέμα την πρόοδο ανάμεσα στις δύο πλευρές, με την προϋπόθεση, ότι θα συνεχίζονται οι προσπάθειες των Παλαιστινίων να εμποδίσουν τις τρομοκρατικές προσπάθειες εναντίον του Ισραήλ".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίδειξη ισχύος της Χαμάς στις δημοτικές εκλογές

    [10] Οικονομία

    Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Υπ. Οικονομίας Αλογοσκούφης: "Συναίνεση για το ασφαλιστικό"

    30/1/2005 4:15:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την ευρύτερη συναίνεση των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων για το θέμα του ασφαλιστικού ζητά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, με συνέντευξή του που δημοσιεύεται στον "Τύπο της Κυριακής". Ο κ. Αλογοσκούφης σημειώνει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς το άνοιγμα του ασφαλιστικού μέσα από ένα ευρύτερο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου, μέσα από τη συναίνεση, να επιτευχθούν οι όποιες διαρθρωτικές αλλαγές. Στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη, ο κ. Αλογοσκούφης αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, τις προθέσεις του για την αγορά εργασίας, τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και τη φορολογία ακινήτων, ενώ δηλώνει κατηγορηματικά ότι δε θα ληφθούν έκτακτα μέτρα παρά την κακή κατάσταση της οικονομίας και προσθέτει ότι οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό.

    "Δε θα ακολουθήσουμε 'τυφλά' την Ε.Ε."

    Στόχος για το 2005 είναι να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός όπως έχει ψηφιστεί στη Βουλή, με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, σημειώνει ο κ. Αλογοσκούφης διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε δαπάνες εκτός προϋπολογισμού. Όσον αφορά το θέμα του ασφαλιστικού και της αγοράς εργασίας, ο Υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι αποτελούν δύο "μεγάλα θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον και γι αυτό το λόγο απαιτούν πολύ προσεκτικές κινήσεις" και προσθέτει ότι ακόμη δεν έχει λυθεί "το μεγάλο πρόβλημα του τρόπου χρηματοδότησης του [ασφαλιστικού] συστήματος τα επόμενα χρόνια".

    "Αυτό το πρόβλημα δεν είναι κάτι 'επείγον', δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί 'αύριο', αλλά σαφώς επηρεάζει και τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας και κάποια στιγμή θα συζητηθεί. Αλλά θα ξεκινήσει με πρωτοβουλία των εταίρων, δεν θα ξεκινήσει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης", σημειώνει ο κ. Αλογοσκούφης.

    Μάλιστα, προσθέτει ότι η κυβέρνηση δε θα πάρει το μέρος κανενός κοινωνικού εταίρου [στο διάλογο για την αγορά εργασίας] και συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση δε θα ακολουθήσει "τυφλά" τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., για το ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας, αλλά θα λάβει υπόψη την ελληνική πραγματικότητα.

    "Πάνω από τον πληθωρισμό οι αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις"

    Αναφερόμενος στο θέμα της φορολογίας των ακινήτων, ο κ. Αλογοσκούφης σημειώνει ότι ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί όλα τα ζητήματα και τονίζει ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να ενισχυθούν η αγορά της οικοδομής αλλά και η "φυσική τάση των Ελλήνων" να αγοράζουν σπίτια.

    "Οι αυξήσεις των μισθών θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό, οι αυξήσεις των συντάξεων πάνω από τις αυξήσεις των μισθών. Το ΕΚΑΣ και ο ΟΓΑ θα ακολουθήσουν τις αυξήσεις των συντάξεων", απαντά ο κ. Αλογοσκούφης σε ερώτηση σχετικά με την εισοδηματική πολιτική.

    Τέλος, αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης εκτιμά ότι μέσα στο 2005 η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εισαγωγή του "Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου" στο Χρηματιστήριο, ενώ συζητείται και η εισαγωγή του "Κρατικού Αερολιμένα Αθηνών". Ωστόσο, διευκρινίζει ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει τη σχετική πλειοψηφία των μετοχών και καταλήγει λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε αποκρατικοποιήσεις που έχουν να κάνουν με τα "ακίνητα του Δημοσίου" (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Εταιρεία Ολυμπιακών Ακινήτων).

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για το ασφαλιστικό"

    [11] Οικονομία

    Ζητά σε συνέντευξή του ο Υπουργός Ανάπτυξης "Να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για το ασφαλιστικό"

    30/1/2005 4:51:00 μμ

    Συντάκτης:

    Την άμεση ανάγκη να ανοίξει ο διάλογος για το ασφαλιστικό επισημαίνει σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, προτείνοντας τη συγκρότηση μιας εθνικής επιτροπής τεχνοκρατών που θα διαμορφώσει ένα σχέδιο νέων ρυθμίσεων. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τάσσεται υπέρ ενός "εξαντλητικού και ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου" που θα διεξαχθεί σε "πνεύμα συνδιαλλαγής και συναίνεσης, χωρίς αιφνιδιασμούς και ακρότητες". Όσον αφορά το θέμα των υπερωριών, ο κ. Παναγιωτόπουλος προτείνει την αλλαγή του ισχύοντος νόμου, καθώς, όπως σημειώνει, "δεν έχει λειτουργήσει σωστά και δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία", ενώ αναφερόμενος στην ανεργία εκτιμά ότι τα πράγματα κινούνται σε μία "πολύ θετική κατεύθυνση" επαναλαμβάνοντας ότι "ισχύει πάντοτε η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση της ανεργίας κατά τρεις μονάδες στα τέλη της τετραετίας".

    Συντονισμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας

    "Η αντιμετώπιση της ανεργίας απαιτεί συντονισμένες δράσεις πολλών υπουργείων, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί" σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτιμώντας ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα "για να πάρει η οικονομία μπροστά με γρήγορους ρυθμούς".

    Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

    Ένας νέος ειδικός νόμος για τις μεγάλες επενδύσεις Ένα ουσιαστικό και άμεσο άνοιγμα στον κόσμο της ελληνικής ναυτιλίας Η δραστική σύντμηση των προθεσμιών, που θέτει η γραφειοκρατία, για την πρόοδο των μεγάλων έργων στην περιφέρεια και Η σύναψη ενός νέου "κοινωνικού συμβολαίου" με το συνδικαλιστικό κίνημα και με τις πολιτικές δυνάμεις για την αποδοχή ενός "μίνιμουμ προγράμματος άμεσης παρέμβασης" με στόχο την ανταγωνιστικότητα

    Αντίθετος ως προς την αλλαγή του καθεστώτος των απολύσεων, εμφανίζεται ο Υπουργός Απασχόλησης που επισημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας "δεν μπορεί να βασιστεί στη δυστυχία των εργαζομένων και την εξουθένωσή τους" και σημειώνει ότι η επιδίωξη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας πρέπει να συμβαδίζει με την ενίσχυση της ασφάλειας των εργαζομένων.

    Δήμος Αθηναίων:

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν το όνομά του να είναι ανάμεσα σε εκείνα που συζητούνται για τη δημαρχία της Αθήνας, είπε ότι στην κυβέρνηση έχει "βαριά και τιμητικά καθήκοντα" στα οποία προσπαθεί να ανταποκριθεί με όλες του τις δυνάμεις, αλλά προσθέτει ότι εάν ο Πρωθυπουργός θεωρήσει ότι η υποψηφιότητά του θα ήταν χρήσιμη για το Δήμο Αθηναίων, κάτι τέτοιο θα ήταν "πολύ τιμητικό και δε θα είχα το δικαίωμα να του πω όχι".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλογοσκούφης: "Συναίνεση για το ασφαλιστικό"

    [12] Ποδόσφαιρο

    Σκόνταψε στην Κέρκυρα

    30/1/2005 7:23:00 μμ

    Συντάκτης:

    Δύο φορές προηγήθηκε η Ένωση και δύο φορές απάντησε ισάριθμα, ισοφάρισαν οι Κέρκυρα. Στον αγώνα που έγινε στο νησί των Φαιάκων, για την 17η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, οι "κίτρινοι" δεν κατάφεραν να πάρουν τους τρεις πόντους απέναντι στην ψυχωμένη Κέρκυρα, με την οποία μοιράστηκαν τους βαθμούς της ισοπαλίας.

    Γκολ από τα αποδυτήρια

    Η ομάδα ξεκίνησε πολύ καλά την αναμέτρηση καθώς προηγήθηκε σχεδόν με το σφύριγμα της έναρξης. Ήταν το τρίτο λεπτό όταν μετά από συρτό δυνατό σουτ του Κόντη, ο Σύρος έκανε την προβολή με αποτέλεσμα η μπάλα να αλλάξει πορεία και να καταλήξει στα δίχτυα της ομάδας του (0-1).

    Από εκεί και πέρα οι γηπεδούχοι ανασυντάχθηκαν και πήρα την πρωτοβουλία των κινήσεων. Παρ όλα αυτά η ΑΕΚ ήταν αυτή που έφτασε πολύ κοντά και σε ένα δεύτερο γκολ όταν στο 16` η σέντρα σουτ του Σοάρες πέρασε μόλις άουτ.

    Πρώτη απάντηση

    Η Κέρκυρα πέρασε στην αντεπίθεση, κράτησε τη μπάλα και στο 27 έφτασε για πρώτη φορά με αξιώσεις στα "κίτρινα" καρέ. Ο Νινιάδης έπιασε δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, όμως η μπάλα πέρασε ελάχιστα μακριά από τα δοκάρια του Χιώτη.

    Τρία λεπτά αργότερα όμως η ομάδα του Φοιρού, έφτασε στην ισοφάριση. Ο Φοφόνκα βρέθηκε μόνος του στην περιοχή και με ωραίο πλασέ σκόραρε και ισοφάρισε για την ομάδα του. Αυτό ήταν και το σκορ ημιχρόνου.

    Στο ίδιο έργο θεατές

    Η είσοδος του Βλάνταν Ίβιτς με την έναρξη του δευτέρου μέρους, αποδείχτηκε "έμπνευση" για τον Φερνάντο Σάντος, καθώς μετά από τέσσερα λεπτά ο Σέρβος έδωσε και πάλι το προβάδισμα στην ομάδα της Ένωσης. Ο Ίβιτς βρέθηκε μόνος στην περιοχή μετά την πάσα του Μπούρμπου, πλάσαρε εύστοχα και πέτυχε το 1-2. Όμως οι Φαίακες δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη, και στο 63 έφτασε εκ νέου στην ισοφάριση.

    Ο Νινιάδης επιχείρησε το σουτ μέσα από την περιοχή, η μπάλα κόντραρε σε αρκετά σώματα και κατέληξε στα δίχτυα του Χιώτη για να γίνει το 2-2. Μάλιστα στο 79 οι Κερκυραίοι έχασα μεγάλη ευκαιρία για να πετύχουν την απόλυτη ανατροπή, όμως η κεφαλιά του Σύρου, ο οποίος βρέθηκε μόνος του με το τέρμα, πέρασε λίγο άουτ. Τελικά το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τέλος και οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες.

    Διαιτητής: Σπυρόπουλος

    Κίτρινες κάρτες: Τόσκας, Εντιαγέ, Σοάρες

    Κόκκινες κάρτες: Κόλτζος (δεύτερη κίτρινη)

    Οι συνθέσεις:

    ΚΕΡΚΥΡΑ: Βεζυρίδης, Σφακιανάκης, Σύρος, Γκαρόζης (66` Ριμπέιρο), Μπουγκανέμ, Γήτας, Νινιάδης, Κόλτζος, Μπράγκα, Έντερσον Φοφόνκα (83`

    [13] Ποδόσφαιρο

    Ταπεινωτική ήττα στην Ξάνθη

    30/1/2005 7:17:00 μμ

    Συντάκτης:

    Η Ξάνθη συνέχισε την εξαιρετική της φετινή πορεία και ο Παναθηναϊκός συνέχισε τις κακές εμφανίσεις των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα να υποστεί την ταπεινωτική ήττα με 3-1. Οι "πράσινοι" δεν κατάφεραν να αντιπαραθέσουν το παραμικρό στο πάθος των γηπεδούχων και παρά το ότι έδειξαν να ξεκινούν την αντεπίθεσή τους όταν μείωσαν σε 2-1, οι γηπεδούχοι δεν τους επέτρεψαν να συνεχίσουν με αποτέλεσμα να έρθει το τελικό 3-1.

    Αποφασισμένοι

    Μόλις στο 5' ο Ζαπρόπουλος άνοιξε το σκορ για την Skoda, που στα ελάχιστα λεπτά πριν το γκολ αλλά και στα επόμενα εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο το μούδιασμα των "πρασίνων". "Μούδιασμα" που όσοι περίμεναν πως θα έχει μικρή διάρκεια, διαψεύστηκαν καθώς οι ποδοσφαιριστές του Σκάζνι δεν κατάφερναν να αλλάξουν ούτε μια μπαλιά στον χώρο του κέντρου, πολύ δεν περισσότερο να κάνουν μια αξιόλογη επιθετική προσπάθεια. Το γκολ του Ζαπρόπουλου ήταν μια ακόμη απογοητευτική αδράνεια στην άμυνα του Γκαλίνοβιτς. Κανείς αμυντικός δεν πήδηξε στο κόρνερ που εκτέλεσε ο Λουτσιάνο και ο Ζαπρόπουλος με κεφαλιά νίκησε εύκολα τον Κροάτη γκολκίπερ. Η συνέχεια ανήκε ολοκληρωτικά στην Ξάνθη αλλά μέσα σε δύο λεπτά η ευκαιρία για να τελειώσει το ματς πολύ πρόωρα χάθηκε. Στο 29' ο Καράμπας δεν κατάφερε να σουτάρει και να εκμεταλλευτεί την σύγχυση στην αντίπαλη άμυνα, ενώ στο 31' και πάλι ο ίδιος παίκτης έκανε ένα πολύ χλιαρό σουτ από πολύ πλεονεκτική θέση, με τον Γκαλίνοβιτς να αποκρούει.

    Μαγεία Λουτσιάνο

    Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να παρακολουθεί ανήμπορος παρά το ότι η Ξάνθη είχε ήδη δώσει περισσότερο χώρο και είχε ελαττώσει τον ξέφρενο ρυθμό του πρώτου μισάωρου και στο 37' οι γηπεδούχοι κέρδισαν ένα φάουλ ελάχιστα εκατοστά έξω από την περιοχή. Όπως ήταν φυσικό στην μπάλα κατευθύνθηκε ο Λουτσιάνο και όπως ήταν επίσης φυσικό η κατάληξη της μπάλας ήταν τα δίχτυα του Γκαλίνοβιτς. Ωστόσο οι "πράσινοι" απέδειξαν ξανά πως ήταν "κοιμισμένοι"! Το τείχος δεν πήδηξε και δεν έσπασε παρά το ότι είχε χρόνο μετά την κομπίνα των ακριτών, ενώ και ο Κροάτης τερματοφύλακας έμεινε άγαλμα. Πρώτη αντίδραση του Παναθηναϊκού αλλά και τελευταία ήταν η μείωση του σκορ με τον Γκονζάλες στο 42', όταν μετά από πάσα του Χαραλαμπίδη με πλασέ μέσα από την περιοχή νίκησε τον Πιζανόφσκι.

    Εκρηκτική η Ξάνθη

    Με το ξεκίνημα της επανάληψης ο Παναθηναϊκός και συγκεκριμένα ο Παπαδόπουλος διαμαρτυρήθηκαν για ένα πέναλτι σε ανατροπή του Πρίττα. Ο διαιτητής Βασιλειάδης ήταν κατηγορηματικός στην αρνητική του ετυμηγορία και μάλιστα έδιεξε και κίτρινη κάρτα στον νεοεισελθόντα Παπαδόπουλο, όμως η επανάληψη της κάλυψης, τον εκθέτει καθώς ο Πρίττας όχι μόνο δεν βρήκε την μπάλα, αλλά γκρέμισε τον αντίπαλό του. Αυτό ασφαλώς δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την εξίσου κακή συνέχεια του Παναθηναϊκού, έτσι στο 66' η Ξάνθη απείλησε και πάλι με τον Ζαπρόπουλο να έχει δοκάρι σε νέα κεφαλιά. Ένα λεπτό αργότερα πάντως το 3-1 ήρθε από τον Μπαϊκαρά που από κοντά και αφού ξεγέλασε και τον Βύντρα, νίκησε τον Γκαλίνοβιτς. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να κάνει την απέλπιδα προσπάθεια στο 88', ο Ολισαντέμπε που είχε περάσει στο ματς, έκανε ένα δυνατό και κοντινό σουτ, όμως ο Πιζανόφσκι έδιωξε έξοχα για να κρατήσει το 3-1.

    Διαιτητής: Βασιλείου Κίτρινες κάρτες: Βόουτερ, Γκούμας, Πρίττας, Παπαδόπουλος, Σίκοφ, Ζαπρόπουλος ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Ζαπρόπουλος, Παπαδημητρίου, Σίκοφ, Άντζας (75` Τοροσίδης), Λουτσιάνο (83` Κλέμπερ), Κάραμπας (86` Καζάκης), Μπαϊκαρά, Μαχράντζε, Πρίττας, Λαμπριάκος. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Μορίς, Γκούμας, Γκονζάλες, Άντριτς, Μπασινάς, Κωνσταντινίδης, Ρουμπάκης (46` Βίντρα), Χαραλαμπίδης (46` Παπαδόπουλος), Κωνσταντίνου, Βόουτερ (70` Ολισαντέμπε).

    [14] Ποδόσφαιρο

    Μοιρασιά στη Νεάπολη

    30/1/2005 5:22:00 μμ

    Συντάκτης:

    Παιχνίδι κέντρου με λίγες φάσεις και πολλά φάουλ, ήταν το σημερινό στο γήπεδο της Χαλκηδόνας. Οι φάσεις ελάχιστες και ως εκ τούτου, δεν σημειώθηλε κανένα γκολ, με τους "κίτρινους" και τον "Γηραιό" να μένουν στη λευκή ισοπαλία και να αρκούνται στο μηδέν. Το μόνο που θα μείνει από αυτό το παιχνίδι είναι οι έξι κίτρινες κάρτες που μοίρασε ο διαιτητής Μπριάκος.

    Λίγες οι "ανησυχίες"

    Και οι δύο ομάδες ξεκίνησαν με την προοπτική να κρατήσουν το μηδέν στην άμυνα. Έτσι αναλώθηκαν σε ένα παιχνίδι κέντρου, χωρίς ουσία και με πολλά φάουλ. Η πρώτη καλή φάση στο α μέρος ήρθε στο 27 από την Χαλκηδόνα όταν σε σέντρα του Κατεμή ο Μασάδο έπιασε γυριστό σουτ στέλνοντας τη μπάλα ελάχιστα άουτ, για να έχουμε στην επόμενη φάση σουτ του Μικέ και πάλι άουτ. Ο Ηρακλής έκανε αισθητή την παρουσία του στο 33΄, όταν ο Παντελής Καπετάνος υποχρέωσε τον Εμπέντε να επέμβει θετικά στο σουτ του νεαρού επιθετικού.

    Μία από τα ίδια ήταν και το δεύτερο μέρος. Έτσι, η πρώτη καλή στιγμή στην επανάληψη καταγράφηκε μόλις στο 83΄, όταν το σουτ του Καπετάνου έφυγε άουτ, ενώ η Χαλκηδόνα έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει το ματς στο 87΄ με τον Μασάδο, την κεφαλιά του οποίου απομάκρυναν οι αμυντικοί του «γηραιού» πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή.

    Διαιτητής: Θανάσης Μπριάκος (Ηπείρου)

    Κίτρινες: Κούτσης, Παππάς, Μικές, Κατεμής, Μόγιο, Αλ Τζάχερ

    ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ (Γιώργος Παράσχος): Εμπέντε, Σίμος, Γελαδάρης, Μικές, Παππάς (46΄ Ντάγκας), Κορακάκης, Κατεμής (67΄ Κόρμπος), Αλ Τζάχερ, Μόγιο, Κούτσης, Ηλιόπουλος (16΄ Μασάδο)

    ΗΡΑΚΛΗΣ (Σάββας Κωφίδης): Αμπάρης, Σνάουτσερ, Σεγκιρί, Παπαζαχαρίας, Ιωάννου, Πουρσανίδης (89΄ Κεϊτά), Μπακιρτσίογλου (73΄ Διαμαντίδης), Επαλέ, Δρούγας, Περπερίδης (46΄ Κ. Καπετάνος), Π. Καπετάνος

    [15] Μπάσκετ

    Πήραν τη κατηφόρα οι Πέισερς

    30/1/2005 4:59:00 μμ

    Συντάκτης:

    Το Ντένβερ ήταν αυτό που άλωσε τους Πέισερς μέσα στην Ιντιάνα, οι οποίοι δεν μπορούν να ξεφύγουν από την κρίση των τελευταίων δύο μηνών. Στο Ντιτρόιτ, τα "Πιστόνια" νίκησαν πολύ εύκολα τους Νικς, ενώ και η Φιλαδέλφεια πέτυχε σημαντική νίκη στο Ντάλας, επί των Μάβερικς. Τέρμα στο εντυπωσιακό σερί των Μπουλς έβαλαν οι Μπόστον Σέλτικς, οι οποίοι νίκησαν μέσα στο Σικάγο.

    Τα αποτελέσματα

    Ουάσινγκτον-Ορλάντο 97-103

    Ντιτρόιτ-Νέα Υόρκη 91-61

    Ιντιάνα-Ντένβερ 88-95

    Ντάλας-Φιλαδέλφεια 89-93

    Σαν Αντόνιο-Νέα Ορλεάνη 93-83

    Μέμφις-Ατλάντα 84-83

    Σικάγο-Βοστώνη 97-101

    Γιούτα-Νιού Τζέρσεϊ 82-99

    Κλίπερς-Γκόλντεν Στέιτ 96-85

    [16] "Τσάρος" στην Αυστραλία

    30/1/2005 5:42:00 μμ

    Συντάκτης:

    Τι και αν έπαιζε "στην έδρα" του αντιπάλου του. Τι κι αν έχασε το πρώτο σετ σχετικά εύκολα (6-1"/ Ο Μάρατ Σάφιν, έκανε την ανατροπή, και κέρδισε τα τρία αεπόμενα σετ από τον Αυστραλό Λέιτον Χιούιτ, (6-3, 6-4, 6-4) και κέρδισε το πρώτο grand slam για την χρονιά του 2005. Ο Ρώσος τενίστας έτσι απέκτησε το δεύτερο μεγάλο τουρνουά στην καριέρα του μετά από το αμερικάνικο Open το 2000. Από την άλλη, ο Αυστραλός Χιούιτ, απογοήτευσε τους συμπατριώτες του, που περίμεναν να πετύχει τη μεγάλη νίκη.

    [17] Κοινωνία

    Χριστόδουλος: "Υπάρχουν και στην Εκκλησία επίορκοι"

    30/1/2005 7:20:00 μμ

    Συντάκτης:

    Στο θέμα του παραδικαστικού κυκλώματος και της συμμετοχής του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη, αναφέρθηκε την Κυριακή, από τον άμβωνα του Καθεδρικού Ναού Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Ο κ. Χριστόδουλος έκανε λόγο για σκοτεινές δυνάμεις που προσπαθούν να πλήξουν τους εκκλησιαστικούς ηγέτες τονίζοντας: "και στην Εκκλησία υπάρχουν επίορκοι". Ωστόσο, όπως υποστήριξε, η Εκκλησία έχει τρόπο να επιτύχει την αυτοκάθαρση και κάλεσε τους πιστούς να παραμείνουν συσπειρωμένοι γύρω από την πνευματική ηγεσία. Από την Καρδίτσα, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, Θεόκλητος, απάντησε στις κατηγορίες που του αποδίδονται, μπροστά στο ποίμνιό του, λέγοντας ότι όσοι τον κατηγορούν είναι συκοφάντες που θέλουν να πλήξουν τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο.

    Την Πέμπτη συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Πέμπτη η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, οπότε ο κ. Χριστόδουλος αναμένεται να εισηγηθεί την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας, για να συζητηθούν τα θέματα του παραδικαστικού κυκλώματος αλλά η αλλαγή του νόμου περί Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης, ώστε σε παρόμοιες περιπτώσεις, η Ιερά Σύνοδος να επιλαμβάνεται άμεσα του θέματος.

    Αντιδρούν οι Ιεράρχες

    Το θέμα προκάλεσε την παρέμβαση πολλών Ιεραρχών. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ανέφερε στο κήρυγμά του πως "υπάρχει κρίση στην Εκκλησία, την κοινωνία και τη δικαιοσύνη".

    "Στην Εκκλησία δεν ταιριάζει η βρωμιά κι όποιος δεν μπορεί να είναι σωστός ιερέας καλύτερα να αποσυρθεί", τόνισε κατά τη χειροτονία νέου κληρικού ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, Νικόλαος, ζητώντας την κάθαρση του σώματος της Ιεραρχίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταγγέλει μεθοδεύσεις ο Θεόκλητος

    Νέα στοιχεία για τον Γιοσάκη

    Και νέα πρόσωπα στο Παραδικαστικό Κύκλωμα

    Σχετικά Links:

    Εκκλησία της Ελλάδος

    [18] Ποδόσφαιρο

    "Μεγάλη Κυρία"

    30/1/2005 6:29:00 μμ

    Συντάκτης:

    Το γκολ της Μπολόνια με τον Λοκατέλι στο 27 έφτανε για να "κλείσει το σπίτι" των Μιλανέζων, που δεν μπόρεσαν σε όλο το παιχνίδι να απαντήσουν. Πλήγμα και ο τραυματισμός του Αντρέι Σεφτσένκο, ο οποίος χτύοησε και αποχώρησε. Την ίδια ώρα, η " βέκια σινιόρα", έφευγε νικήτρια Μπέργκαμο, επικρατώντας της Αταλάντα με 2-1 (90΄ αυτογκόλ Τουράμ-23΄ Ολιβέρα, 80΄ πέναλτι Ντελ Πιέρο) και πλέον πολύ δύσκολα θα χάσει το σκουντέτο στο Καμπιονάτο.

    Τα αποτελέσματα

    Πάρμα-Ουντινέζε 1-0

    Κιέβο Βερόνα-Λιβόρνο 1-0

    Αταλάντα-Γιουβέντους 1-2

    Μπρέσια-Λέτσε 0-1

    Κάλιαρι-Φιορεντίνα 1-0

    Μίλαν-Μπολόνια 0-1

    Ρετζίνα-Λάτσιο 2-1

    Ρόμα-Μεσίνα 3-2

    Σαμπντόρια-Σιένα 1-1

    Παλέρμο-Ιντερ 21:30

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 21 αγώνες)

    Γιουβέντους 50

    Μίλαν 42

    Ουντινέζε 34

    Ρόμα 33

    Ιντερ 32 -20 αγ.

    Σαμπντόρια 32

    Ρετζίνα 30

    Παλέρμο 29 -20 αγ.

    Κάλιαρι 29

    Λέτσε 28

    [19] Κόσμος

    Ένας τραυματίας από επίθεση σε ξενοδοχείο Νέο χτύπημα της ΕΤΑ

    30/1/2005 5:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/1/2005 7:42:30 μμ)

    Συντάκτης:

    Πηγή: Reuters, www.elmundo.es

    Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις 15.15 τοπική ώρα (16.15 ώρα Ελλάδος) στο ξενοδοχείο Port Denia στην ισπανική επαρχία Αλικάντε, στα νότια της χώρας. Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε κλιμακοστάσιο, που χρησιμοποιείται σε περίπτωση κινδύνου. Περίπου 40 λεπτά πριν την επίθεση, η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ προειδοποίησε για την επίθεσημε τηλεφώνημα. Οι Αρχές πρόλαβαν να εκκενώσουν το ξενοδοχείο, παρόλα αυτά, ένας άνθρωπος τραυματίστηκε ελαφρά και άλλοι δύο διακομίστηκαν στο ξενοδοχείο, καθώς ο ένας υπέστη κρίση άγχους, ενώ μία υπάλληλος ένιωσε πόνους στο στήθος. Αφού παρέμειναν μία ώρα σε νοσοκομείο της περιοχής, πήραν εξιτήριο.

    [20] Ποδόσφαιρο

    "Στραβοπάτημα" Χαϊδαρίου

    30/1/2005 5:48:00 μμ

    Συντάκτης:

    Ο ΠΑΝΟ Μαλλίων "σταμάτησε" το Χαϊδάρι, παίρνοντας την νίκη στην σημερινή αναμέτρησή τους για την 16η αγωνιστική της Γ' εθνικής κατηγορίας. Οι φιλοξενούμενοι δεν κατάφεραν να αντιδράσουν στο γκολ που δέχτηκαν έτσι το 1-0 έμεινε και το Χαϊδάρι έμεινε στους 37 βαθμούς, χωρίς ωστόσο να απειληθεί, αφού ο Αχαρναϊκός είχε σήμερα ρεπό. Στην τρίτη θέση παρέμεινε και ο Θρασύβουλος που νίκησε με 1-0 την Θύελλα Πατρών και έχει 32 βαθμούς, ενώ ο Εθνικός που δεν έχει κάνει ακόμη ρεπό, έφτασε τους 29, κάνοντας την μεγάλη έκπληξη σήμερα. Οι Πειραιώτες αν και βρέθηκαν να χάνουν με 2-0 από την Αθηναϊδα, γύρισαν το ματς και πήραν την νίκη με 3-2, όμως κάτι αντίστοιχο έκαναν και οι άλλοι Πειραιώτες του ομίλου, το Κερατσίνι που αν και έχανε με 2-0 από τον Λήλα Βασιλικού, κατάφερε και πήρε τον βαθμό του 2-2.

    Ο ΠΑΣ πήρε το ντέρμπι

    Με τον ΠΑΣ νικητή, ολοκληρώθηκε το ντέρμπι κορυφής του δευτέρου ομίλου της Γ' εθνικής, ανάμεσα στα Γιάννενα και την Θράκη και το τελικό 2-0 φέρνει στους νικητές τον "αέρα" των τεσσάρων βαθμών διαφοράς στην δεύτερη θέση. Μια πιο ψηλά παρέμεινε η Καβάλα που δεν συνάντησε μεγάλη αντίσταση από την Κοζάνη, εντός έδρας και επικράτησε με 2-1. Από εκεί και πίσω πάντως τα σημερινά αποτελέσματα έφεραν τρεις ομάδες να ισοβαθμούν στους 25 βαθμούς. Η Δόξα επικράτησε με 2-1 της Βέροιας και την έφτασε, ενώ η ήττα με το ίδιο σκορ της Αναγέννησης Άρτας από τον Παύλο Μελά, έφερε και τους Ηπειρώτες στους 25 βαθμούς.

    1ος όμιλος

    Αθηναϊδα-Εθνικός Πειραιώς 2-3 Ατσαλένιος-Μαρκό 2-2 ΠΑΝΟ Μαλίων-Χαϊδάρι ΑΟ 1-0 Αχαϊκή-Πάμισος Μεσσήνης 1-0 Θρασύβουλος -Θύελλα Πατρών 1-0 Ρόδος-Βύζας Μεγάρων 2-0 Αγιος Δημήτριος-Ηρόδοτος 1-2 Λήλας Βασιλικού-Κερατσίνι 2-2 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Χαϊδάρι 37 Αχαρναϊκός 34 Θρασύβουλος 32 Εθνικός 29-16αγ Ρόδος 27 Αχαϊκή 21 Θύελλα Πατρών 20 Πάμισος Μεσσήνης 19 Κερατσίνι 18 Ηρόδοτος 18 Αγιος Δημήτριος 17 Λήλας Βασιλικού 16 ΠΑΝΟ Μαλλίων 15 Ατσαλένιος 14 Μαρκό 13 Βύζας Μεγάρων 8 Αθηναΐς 8

    2ος όμιλος

    ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΕ Θράκη 2-0 Αγροτικός Αστ.-Αναγ. Καρδίτσας 0-0 Θερμαϊκός-Πανδραμαϊκός 2-1 Καβάλα-Κοζάνη 2-1 Δόξα Δράμας-Βέροια 2-1 Λαμία-Λύκοι 6-1 Παύλος Μελάς-Αναγ. Αρτας 2-1 ΔΕΥΤΕΡΑ 14.45 (Πτολεμαϊδα) ΑΕ Πτολεμαϊδας-Παναιτωλικός

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Καβάλα 15 32 ΠΑΣ Γιάννινα 14 31 ΠΑΕ Θράκη 16 27 Αναγέννηση Αρτας 15 25 Βέροια 15 25 Δόξα Δράμας 15 25 Αναγέννηση Καρδίτσας 15 23 Λαμία 15 23 Κοζάνη 15 20 Αγροτικός Αστέρας 14 20 Παύλος Μελάς 15 18 Θερμαϊκός 15 17 Λύκοι 15 16 Πτολεμαϊδα 14 16 Παναιτωλικός 14 14 Απόλλων Λάρισας 15 10 Πανδραμαϊκός 15 9

    [21] Ποδόσφαιρο

    Και ξαφνικά πρώτος ο Λεβαδειακός!

    30/1/2005 5:33:00 μμ

    Συντάκτης:

    Από άλλου περίμενε η Νίκη Βόλου να εκδιωχθεί από την κορυφή της βαθμολογίας της Β εθνικής, από αλλού το βρήκε! Η χθεσινή ισοπαλία της Νίκης την έφερε έστω και προσωρινά στην πρώτη θέση, αφού ο Ακράτητος που ήταν εκεί αγωνίζεται αύριο στα Άνω Λιόσια με την Καλαμάτα, όμως σήμερα ο Λεβαδειακός πήρε εκπληκτική νίκη με 1-0 στον Πύργο από τον Πανηλειακό, που ήταν η Πέμπτη εκτός έδρας και έφτασε τους 33 βαθμούς, αφήνοντας τον Ακράτητο στους 32 και την Νίκη στους 31. Στα άλλα σημερινά παιχνίδια ξεχωρίζει η συντριβή του Ατρομήτου από την Καστοριά με το ευρύ 6-0, καθώς το επίσης ευρύ 5-2 με το οποίο νίκησε ο Ηλυσιακός την Παναχαϊκή. Η Λάρισα με σαφή υπεροχή σε όλη την διάρκεια του αγώνα πήρε την νίκη με 2-0, ενώ η Προοδευτική επικράτησε 1-0 του Ολυμπιακού Βόλου.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα

    Πανσερραϊκός-Νίκη Βόλου 0-0 Απόλλων Αθηνών-Ποσειδών Ν. Π. 2-0 α.α. Προοδευτική-Ολυμπιακός Β./Κασσάνδρα 1-0 Λάρισα-Εθνικός Αστέρας 2-0 Ηλυσιακός-Παναχαϊκή 2005 5-2 Καστοριά-Ατρόμητος Αθηνών 6-0 Πανηλειακός-Λεβαδειακός 0-1 ΔΕΥΤΕΡΑ 17.00 (Άνω Λιοσίων) Ακράτητος-Καλαμάτα ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 1. Λεβαδειακός 17 33 2. Ακράτητος 16 32 3. Νίκη Βόλου 17 31 4. Καλαμάτα 16 29 5. Πανσερραϊκός 17 29 6. Λάρισα 17 28 7. Ολυμπιακός Βόλου 17 27 - Καστοριά 17 27 9. Πανηλειακός 17 26 10. Προοδευτική 17 26 11. Ηλυσιακός 17 23 12. Απόλλων Αθ. 17 22 13. Παναχαϊκή 2005 17 19 14. Εθνικός Αστέρας 17 17 15. Ατρόμητος Αθ. 17 4 16. Ποσειδών Ν. Πόρων 17 -9

    * Ο Ποσειδώνας Νέων Πόρων υποβιβάστηκε στη Γ` εθνική

    [22] Ποδόσφαιρο

    Λύτρωση στις καθυστερήσεις

    30/1/2005 5:17:00 μμ

    Συντάκτης:

    Για περίπου μια ώρα αγώνα ο Εργοτέλης κρατούσε τα χέρια του την πολύτιμη νίκη επί της Καλλιθέας μέσα στο Παγκρήτιο Στάδιο, όμως τα σχέδια μέσα σε μια στιγμή χάλασαν και ο Θανάσης Τσίγκας στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων διαμόρφωσε το τελικό 1-1 δίνοντας έναν πολύ χρήσιμο βαθμό στην ομάδα του. Σε γενικές γραμμές ο αγώνας ήταν όμορφος και άκρως ενδιαφέρων, με αυτό να ενισχύεται και από το δραματικό φινάλε. Πριν φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο αμφότερες οι ομάδες είχαν να επιδείξουν μερικές καλές στιγμές. Η Καλλιθέα μάλιστα ήταν εκείνη που έκανε και την πρώτη ευκαιρία του αγώνα, όταν στο 16' ο Κουτσοσπύρος με μια προβολή ανάγκασε τον Χανιωτάκη σε επέμβαση. Από εκεί και πέρα όμως ανέλαβε δράση ο Ογκουνσότο και έτσι στο 29' πήρε μια καλή πάσα από τον Λαμπράκη και με ωραίο σουτ άνοιξε το σκορ. Αμέσως με την σέντρα πάντως τα καλά νέα μετετράπησαν σε κακά, καθώς ο Δημήτρης αναίτια και αψυχολόγητα χτύπησε εκτός φάσης τον Κυριάκο με αποτέλεσμα να αποβληθεί. Το ημίχρονο "έκλεισε" με μια ευκαιρία εκατέρωθεν, όταν ο Τσίγκας και Ογκουνσότο δεν τα κατάφεραν απέναντι στους αντίπαλους τερματοφύλακες.

    Η επίθεση της Κέρκυρας

    Στην επανάληψη οι φιλοξενούμενοι έδειξαν να μπαίνουν πιο ζωηρά και μόλις στο 52' ο Χανιωτάκης αναγκάστηκε σε σωτήρια επέμβαση σε σουτ του Σπυρόπουλου, που δεν ήταν η τελευταία. Τελικά έπειτα από ασφυκτική πίεση σε ολόκληρο σχεδόν το δεύτερο μέρος οι Καλιθεώτες ευτύχησαν στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων να πάρουν τον "χρυσό" βαθμό της ισοπαλίας. Ο Τσίγκας πήρε την μπάλα και με δυνατό πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 1-1, εν μέσω διαμαρτυριών για επιθετικό φάουλ στο ξεκίνημα της φάσης.

    Διαιτητής: Δημήτρης Καλόπουλος (Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης) Κίτρινες: Χανιωτάκης Κόκκινες: Δημήτρης, Χανιωτάκης ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Μύρωνας Σηφάκης): Χανιωτάκης, Χαραλαμπάκης, Δημήτρης, Αργυράκης, Οικονομάκης, Σουτζής, Σλίχτινγκ, Άντο, Ογκουνσότο, Λαμπράκης (58΄ Σπυριδάκης), Πάρβου. ΚΑΛΛΙΘΕΑ (Τάκης Λεμονής): Μπαρτζώκας, Αγγελόπουλος (40΄ Τελκίνσκι), Γκεοργκίεφ, Κουλακιώτης, Νταμπρόφσκι (67΄ Ουάνγκα), Σαββίδης, Ντραγκίσεβιτς, Κουτσοσπύρος, Τσίγκας, Κυριάκος, Καρατζάς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 30 January 2005 - 17:55:02 UTC