Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έφυγαν και οι τελευταίοι
  • [02] Μπαράζ εκρήξεων στη Βαγδάτη
  • [03] Αντιπαράθεση για τις κρίσεις
  • [04] Συνάντηση Ντόρας με Πλάσνικ
  • [05] Μικροκαθυστερήσεις στις πτήσεις
  • [06] Από το Γκουαντάναμο στη δημοσιότητα
  • [07] Το σκάνδαλο έφερε χωρισμό
  • [08] Αδιάλλακτη και στη Μόσχα
  • [09] Τελευταίες προμήθειες
  • [10] Μειώνονται σταδιακά οι φόροι
  • [11] Αγχώδης νίκη για Ξάνθη
  • [12] Έκπληξη στην Γ' Εθνική
  • [13] Ισοπαλία στην Καστοριά
  • [14] Με άνεση η ΑΕΚ
  • [15] Όρθιος στο Ιβανώφειο ο Απόλλωνας Πάτρας
  • [16] ΝΒΑ: Οι Σίξερς είχαν Άιβερσον
  • [17] Συνεχίζει ακάθεκτη η Τσέλσι
  • [18] Κρούσματα και θάνατος
  • [19] Καρχαρίες στα… χακί
  • [20] Οριακό προβάδισμα της ΝΔ
  • [21] Επιχείρηση διάσωσης ορειβάτη
  • [22] Πιο κοντά στην παραμονή
  • [23] "Μοναχική" νίκη για τον ΠΑΟΚ
  • [24] Θρίλερ με "πράσινη" κατάληξη

    [01] Κοινωνία

    Κορυφώθηκε η έξοδοςτου τριημέρου

    Έφυγαν και οι τελευταίοι

    4/3/2006 10:15:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: NET-NET 105,8-ΑΠΕ

    Κορυφώθηκε το βράδυ του Σαββάτου η έξοδος για το τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας, με τους εκδρομείς να κατευθύνονται στις περιοχές όπου αναβιώνουν τα έθιμα του Καρναβαλιού. Σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, που βρίσκεται επί ποδός για την διευκόλυνση των εκδρομέων, η φετινή έξοδος είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Παρά την αυξημένη κίνηση, τα οχήματα κινούνται χωρίς προβλήματα τόσο στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου όσο και στην Αθηνών - Λαμίας. Αυξημένη είναι η κίνηση στα λιμάνια και στους σταθμούς των τρένων και των υπεραστικών λεωφορείων, ενώ μικροπροβλήματα παρουσιάστηκαν στα αεροδρόμια "Ελευθέριος Βενιζέλος" και "Μακεδονία", λόγω της 24ωρης απεργίας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδος. Σύμμαχος των εκδρομέων είναι ο καλός καιρός, ωστόσο, η επιστροφή αναμένεται να γίνει με βροχές και ισχυρούς ανέμους που θα φτάσουν τοπικά και τα 9 μποφόρ.

    Επί ποδός η Τροχαία

    Η έξοδος του τριημέρου ξεκίνησε από το βράδυ της Παρασκευής και συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση και στους σταθμούς του ΟΣΕ και των ΚΤΕΛ. Κύριοι προορισμοί, οι περιοχές όπου τα έθιμα και το καρναβάλι κάνουν αυτές τις ημέρες ξεχωριστές.

    Ο ΟΣΕ έχει προσθέσει επιπλέον βαγόνια στους συρμούς που έχουν προορισμό τόσο την Πελοπόννησο, όσο και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τα ΚΤΕΛ εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό με επιπλέον δρομολόγια.

    Από χθες έως σήμερα το πρωί έχουν περάσει από την Αθηνών - Κορίνθου 75.000 οχήματα και από την Αθηνών - Λαμίας 62.500. Σε σχέση με το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας του 2005, παρουσιάζεται αύξηση 10.000 Ι.Χ. και από τα δυο εθνικά οδικά δίκτυα.

    Άνδρες της Τροχαίας βρίσκονται σε καίρια σημεία και επιτηρούν την κίνηση. Μάλιστα, έχουν πάρει σαφείς εντολές να είναι ιδιαίτερα αυστηροί με τους οδηγούς που οδηγούν επικίνδυνα και έχουν κάνει χρήση αλκοόλ.

    Επίσης, η απαγόρευση στην κυκλοφορία των φορτηγών δεν ισχύει για την Κυριακή, αλλά για την Καθαρά Δευτέρα, από τις 3 το μεσημέρι έως τις 11 το βράδυ.

    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο καιρός μέχρι και την Κυριακή θα είναι καλός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όμως, η επιστροφή θα γίνει με βροχές και ισχυρούς ανέμους, που θα ξεκινήσουν από τα βορειοδυτικά και βαθμιαία θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άρχισε η μεγάλη έξοδος

    [02] Ιράκ

    Επτά νεκροί και 25 τραυματίες

    Μπαράζ εκρήξεων στη Βαγδάτη

    4/3/2006 10:43:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: BBC-REUTERS-ΑΠΕ

    Επτά άτομα βρήκαν το θάνατο και τουλάχιστον είκοσι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη σε λεωφορείο στη Βαγδάτη, απέναντι από αγορά στην περιοχή της Ντιγιάλα, κοντά στη συνοικία Τζαφαρινίγια. Παράλληλα, πέντε άτομα ακόμα τραυματίστηκαν από εκρήξεις δυο βομβών στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Ιράκ. Η πρώτη εξερράγη κατά τη διέλευση περιπόλου κομάντος της αστυνομίας στη Ντούρα, τραυματίζοντας δύο κομάντος και έναν πολίτη, ενώ η δεύτερη που είχε τοποθετηθεί κάτω από όχημα, εξερράγη στον τομέα Τζαφρ-αλ-Ναντάφ, τραυματίζοντας δύο πολίτες. Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται λίγο μετά την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί για τη νύχτα και ίσχυε έως τις 06.00 τοπική ώρα (05.00 ώρα Ελλάδος). Χθες, Παρασκευή, εξαιτίας των φόβων που υπήρχαν για επιθέσεις κατά τη διάρκεια των προσευχών, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των οχημάτων μέσα στην πρωτεύουσα, όπου δεν σημειώθηκε καμιά επίθεση.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Baghdad market blast kills seven

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίθεση ανταρτών σε εργάτες

    [03] Πολιτική

    Σε δηλώσεις Παπουτσή για τις κρίσεις

    Αντιπαράθεση για τις κρίσεις

    4/3/2006 1:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/3/2006 2:50:31 μμ)

    Την έντονη αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του Υπεύθυνου Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Παπουτσή για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών, ο κ. Παπουτσής δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι "η αξιοκρατία στάλθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα" και ότι "κυριάρχησε ο νεποτισμός και ο σκληρός κομματισμός". "Οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχουν ούτε πολιτική ταυτότητα ούτε «μπαμπάδες» όπως έχω κατ΄ επανάληψη δηλώσει", απάντησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπουτσή να απαντήσει στο "αν το ΠΑΣΟΚ, τόσα χρόνια είχε φακελώσει τους Αξιωματικούς και γνώριζε τις κομματικές τους προτιμήσεις, επειδή στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για συγκεκριμένο και μικρό αριθμό προσώπων, να τα δώσει στην δημοσιότητα για να τα μάθουμε και εμείς".

    [04] Πολιτική

    Βαλκάνια και ευρωπαϊκές εξελίξεις στο επίκεντρο

    Συνάντηση Ντόρας με Πλάσνικ

    4/3/2006 12:59:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, η προοπτική της ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μουσουλμανικό κόσμο μετά και τη δημοσίευση των γελοιογραφιών για τον Μωάμεθ, καθώς και η αποδοχή του Πρωτοκόλλου Επέκτασης της Τελωνειακής Ένωσης εκ μέρους της Τουρκίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, με την Αυστριακή ομόλογό της και προεδρεύουσα του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., Ούρσουλα Πλάσνικ. Αναφερόμενη στο Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης, η κ. Πλάσνικ τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς παρεκτροπές, προσθέτοντας πως η εξέλιξη του ζητήματος θα παρακολουθείται στενά. Νωρίτερα, η κ. Μπακογιάννη -που επισκέφθηκε την Βιέννη- συναντήθηκε με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Κόσοβο, Μάρτι Αχτισάαρι, στον οποίο μετέφερε την εμπειρία της από τις πρόσφατες επαφές της στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα.

    Βαλκάνια και ευρωπαϊκές εξελίξεις

    Στις δηλώσεις τους μετά την συνάντηση οι δύο αξιωματούχοι επισήμαναν την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων.

    "Παρά τις δύσκολες αλλαγές που πρέπει να γίνουν εσωτερικά, οι βαλκανικές χώρες θα πρέπει να ξέρουν ότι στο τέλος του δρόμου θα υπάρχει η ενσωμάτωσή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια", δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

    Η κ. Πλάσνικ σημείωσε πόσο κρίσιμο είναι οι χώρες της περιοχής να ενισχυθούν τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από κάθε χώρα χωριστά προκειμένου να εξελιχθούν τα Βαλκάνια σε ζώνη σταθερότητας και ευημερίας.

    Αναφερόμενη στο Ευρωσύνταγμα, η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι απαραίτητη μια δυναμική πολιτική διαφάνειας και επικοινωνίας προκειμένου οι πολίτες της Ευρώπης να ανακτήσουν την πίστη τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και δεσμεύτηκε ότι στο τέλος της αυστριακής Προεδρίας θα έχει διαμορφωθεί μια "χορογραφία" για τις επόμενες κινήσεις.

    Σχετικώς με τις γελοιογραφίες για τον Μωάμεθ, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι η ελευθερία του Τύπου αποτελεί θεμελιώδη αρχή της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως βέβαια και ο σεβασμός στις θρησκείες.

    Τέλος η κ.Πλάσνικ απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τόνισε την ανάγκη η Τεχεράνη να επιστρέψει στη διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τη διεθνή κοινότητα.

    Συνάντηση και με τον Μητροπολίτη Αυστρίας και Μεσευρώπης

    Η κ Μπακογιάννη στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, συναντήθηκε με τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη Αυστρίας και Μεσευρώπης κ. Μιχαήλ, στον οποίον υποσχέθηκε ότι θα συνδράμει στην υπόθεση επιστροφής του Ελληνικού Ναού της Βουδαπέστης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ελληνισμό της Ουγγαρίας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Ο ναός είχε υπαχθεί στο Πατριαρχείο Μόσχας, μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανάληψη της εξουσίας στην Ουγγαρία από τους κομμουνιστές.

    Η αλλαγή του καθεστώτος στην Ουγγαρία επέτρεψε τη δραστηριοποίηση Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία αναγνωρίσθηκε επίσημα από τις ουγγρικές αρχές.

    Όμως, το Πατριαρχείο Μόσχας, παρά τα σχετικά διαβήματα από μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αρνείται κατηγορηματικά να επιστρέψει το Ναό της Βουδαπέστης όπως και άλλους ναούς στους νόμιμους απογόνους των ιδρυτών τους, δηλαδή στο Ελληνικό στοιχείο που διαβιεί σήμερα στην Ουγγαρία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο

    [05] Κοινωνία

    Απεργούν ξανά την Δευτέρα οι υπάλληλοι ασφαλείας

    Μικροκαθυστερήσεις στις πτήσεις

    4/3/2006 7:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/3/2006 10:03:22 μμ)

    Νέα 24ωρη απεργία από τις 11 το βράδυ της Δευτέρας αποφάσισε η Ομοσπονδία Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδος. Το πρωί του Σαββάτου, η 24ωρη απεργία των εργαζομένων ασφαλείας προκάλεσε ολιγόλεπτες καθυστερήσεις σε τρεις πτήσεις στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", ενώ άλλα προβλήματα δεν έχουν δημιουργηθεί και η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας διεξάγεται ομαλά. Από τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών έχουν προγραμματισθεί για σήμερα 380 πτήσεις, ενώ, σε ένδειξη καλής θέλησης, η Ομοσπονδία διέθεσε διπλό αριθμό προσωπικού ασφαλείας στα σημεία ελέγχου. Στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, μέλη της Ομοσπονδίας συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τις προωθούμενες, όπως υποστηρίζουν, απολύσεις συναδέλφων τους. Πάντως, η σημερινή απεργία είχε προαναγγελθεί εδώ και 20 ημέρες και δεν σχετίζεται με αυτή της Παρασκευής, που προκάλεσε πολλά προβλήματα και κρίθηκε από το δικαστήριο παράνομη και καταχρηστική.

    [06] Κόσμος

    Ονόματα και εθνικότητες κρατουμένων

    Από το Γκουαντάναμο στη δημοσιότητα

    4/3/2006 6:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στο φως της δημοσιότητας, για πρώτη φορά και ύστερα από περισσότερα από τέσσερα χρόνια μυστικότητας, ήρθαν στο φως ονόματα και εθνικότητες αρκετών κρατουμένων στο Γκουαντάναμο. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του στο Διαδίκτυο πρακτικά του στρατοδικείου στην αμερικανική ναυτική βάση της Κούβας, που περιλαμβάνουν τις ανακρίσεις 500 κρατουμένων. Τα πρακτικά -που είχαν δημοσιευθεί και κατά το παρελθόν με σβησμένα, όμως, ονόματα- δημοσιοποιήθηκαν ύστερα από προσφυγή του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, που βασίστηκε στη σχετική νομοθεσία. Οι περισσότερες ανακρίσεις αφορούν κρατούμενους που βρέθηκαν στο Γκουαντάναμο το 2002, μετά την πτώση των Ταλιμπάν από την αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν, οι οποίοι πιστεύεται ότι έχουν ισχυρούς δεσμούς με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Σύμφωνα με οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι πληροφορίες θα συμβάλλουν στην αποκάλυψη πολλών προσωπικών ιστοριών, αλλά και θα αποσαφηνίσουν το κατά πόσο ένας κρατούμενος θεωρείται απειλή για τις ΗΠΑ, όπως υποστηρίζει ο αμερικανικός στρατός.

    Από την άλλη, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στο Γκουαντάναμο, το Πεντάγωνο ανησυχούσε για την δημοσίευση, καθώς "τα προσωπικά στοιχεία των κρατουμένων κρατούνταν κρυφά μόνο και μόνο για την προστασία της ιδιωτικότητας και της ασφάλειάς τους".

    Πάντως, θα χρειαστούν αρκετές ημέρες -ίσως και εβδομάδες- για να αναλυθούν τα έγγραφα, καθώς ανέρχονται σε 5.000 σελίδες, ενώ πολλές φορές γίνεται αναφορά μόνο με την λέξη "κρατούμενος".

    Να σημειωθεί πως στο Γκουαντάναμο υπάρχουν περίπου 490 κρατούμενοι και μόνο σε 10 από αυτούς έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: Pentagon releases Gitmo prisoners' names

    Al Jazeera: Guantanamo detainees finally named

    Le Monde: Le Pentagone publie les noms de 317 detenus

    Σχετικά Links:

    Αμερικανικό Πεντάγωνο

    [07] Κόσμος

    Ο Μπερλουσκόνι "μπήκε" ανάμεσα στο ζευγάρι...

    Το σκάνδαλο έφερε χωρισμό

    4/3/2006 2:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/3/2006 3:18:33 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS

    Σε διαζύγιο οδηγούνται όπως όλα δείχνουν, η βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Τέσα Τζόουελ και ο σύζυγός της, Ντέιβιντ Μιλς, μετά τις έντονες φήμες που έχουν κυκλοφορήσει και φέρνουν τον τελευταίο να έχει δωροδοκηθεί με υψηλό χρηματικό ποσό από τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Την απόφαση του ζευγαριού ανακοίνωσε ο δικηγόρος του Μιλς, Ντέιβιντ Κιρκ, ο οποίος επικαλέστηκε ως λόγο του χωρισμού την οργή της κ. Τζόουελ απέναντι στους ισχυρισμούς που αφορούν το σύζυγό της, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο την πολιτική της καριέρα. Σύμφωνα με αποκαλύψεις ιταλικής εφημερίδας, ο Μπερλουσκόνι φέρεται να δωροδόκησε με 600 χιλιάδες δολάρια τον σύζυγο της, για να δώσει ψευδείς καταθέσεις το 1997 και το 1998 σχετικά με τη Fininvest. Οπως υποστηρίζει, αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά υπερπολυτελούς κατοικίας. Τόσο ο Μιλς όσο και ο Μπερλουσκόνι διαψεύδουν τις κατηγορίες για τις ψευδείς καταθέσεις.

    Ωστόσο, όπως διασαφηνίζει ο δικηγόρος του Μιλς, σε ανακοίνωση που έστειλε στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Press Association: "Η υπόθεση αυτή προκάλεσε πολύ μεγάλες εντάσεις στον πελάτη μου και το γάμο του. Δέχθηκε πλήρως την ευθύνη για αυτές τις πιέσεις και για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η σύζυγός του, εξαιτίας αυτών. Αυτή δεν φταίει σε τίποτε για όλα αυτά",

    "Λόγω των τωρινών περιστάσεων, συμφώνησαν να χωρίσουν για ένα διάστημα", κάνει σαφές στο τέλος.

    Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1979.

    Η 58χρονη Τέσα Τζόουελ είναι από τις σημαντικότερες γυναικείες φωνές στην κυβέρνηση Μπλερ, με αρμοδιότητα στα θέματα πολιτισμού, μέσων μαζικής ενημέρωσης, τουρισμού, αθλητισμού και τη νομοθεσία για τη λειτουργία των παμπ. Η υπουργός δέχεται πιέσεις αρκετές ημέρες τώρα λόγω των περίπλοκων οικονομικών συναλλαγών του 61 ετών συζύγου της, ενός διεθνούς εμβέλειας δικηγόρου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Tessa Jowell splits from husband

    [08] Μ. Ανατολή

    Η Χαμάς για την αναγνώριση του Ισραήλ

    Αδιάλλακτη και στη Μόσχα

    4/3/2006 2:56:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS

    Παρά τις πιέσεις που δέχεται από τη Μόσχα, εκπρόσωπος της Χαμάς, ξεκαθάρισε σήμερα ότι η ισλαμική οργάνωση που πρόσφατα κέρδισε τις εκλογές στα Παλαιστινιακά εδάφη δεν προτίθεται να αναγνωρίσει το Ισραήλ. Όσο για τους λόγους που την οδηγούν σε αυτή την αδιάλλακτη θέση, όπως έκανε σαφές σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, πολιτικός υπαρχηγός της οργάνωσης, εκπορεύονται από το γεγονός ότι η αναγνώριση του Ισραήλ θα καταργούσε όλα τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Αντιπροσωπεία της ισλαμικής οργάνωσης βρίσκεται από την Παρασκευή στη Μόσχα για συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας. Χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ, και κατά την πρώτη ημέρα των επαφών, πίεσε την ηγεσία της Χαμάς για αναγνώριση του Ισραήλ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

    Κατά τα άλλα όπως τόνισε σε τηλεφωνική του επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη συνάντηση που είχε με τον Χαλέντ Μεσάαλ εξετάστηκε "Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή υπό το πρίσμα της επίσκεψης της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Ρωσία, αλλά και θέματα που αφορούν το Ιράν, μετά τις πρόσφατες επαφές Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων για το ζήτημα των πυρηνικών".

    Το βράδυ της Παρασκευής ο Πούτιν είχε ανάλογη επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

    Για φιάσκο των ΗΠΑ κάνει λόγο ο Πριμακόφ

    Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Γεβγένι Πριμακόφ, μιλώντας σε ένα συνέδριο με αντικείμενο τις διεθνείς σχέσεις, χαρακτήρισε τη νίκη της Χαμάς στις παλαιστινιακές εκλογές ως μια "πλήρης πανωλεθρία" για την αμερικανική διπλωματία στη Μέση Ανατολή. | Ο Πριμακόφ, που θεωρείται ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής και υπήρξε επίσης υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, υποστήριξε επίσης ότι η Δύση κάνει "λάθος" επειδή συνεχίζει, μετά τις εκλογές, να αντιμετωπίζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση και προσπαθεί να την "αποδυναμώσει οικονομικά".

    Ωστόσο πρόσθεσε πως: "Η Χαμάς πρέπει να εμπλακεί στο ειρηνευτικό σχέδιο που προβλέπεται στον οδικό χάρτη".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Hamas rejects recognition of Israel despite pressure

    Ha'aretz: Hamas says recognition of Israel not on agenda

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Μόσχα η Χαμάς

    [09] Οικονομία

    Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά

    Τελευταίες προμήθειες

    4/3/2006 4:37:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στους ρυθμούς του εορταστικού τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας κινείται και η αγορά, όπου οι καταναλωτές έσπευσαν για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το σαρακοστιανό τραπέζι. Συνεργεία του Υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποιούν ενδελεχείς ελέγχους, κυρίως στα θαλασσινά. Ύστερα και από την κατάσχεση 710 κιλών ακατάλληλων θαλασσινών την Παρασκευή, 350 κιλά καλαμάρια και γαρίδες κατασχέθηκαν σήμερα, καθώς, ενώ ήταν κατεψυγμένα, πωλούνταν ως ολικώς αποψυγμένα. Τα κατασχεθέντα καταστράφηκαν και εναντίον των καταστηματαρχών θα υποβληθούν μηνυτήριες αναφορές και θα επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα. Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Θανάσης Σκορδάς, υπάρχει επάρκεια προϊόντων και εύρος τιμών, ενώ κάλεσε το καταναλωτικό κοινό να κάνει έρευνα αγοράς και να αναζητήσει τα πιο φθηνά και πιο ποιοτικά προϊόντα. Η Βαρβάκειος Αγορά της Αθήνας θα είναι ανοιχτή από τα μεσάνυχτα της Κυριακής έως τις 13:30 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές.

    Τιμές για όλα τα βαλάντια

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των καταναλωτικών οργανώσεων, τα παραδοσιακά νηστίσιμα σαρακοστιανά πωλούνται φέτος έως και 8% ακριβότερα, σε σύγκριση με το 2005 και οι τιμές τους κυμαίνονται ανάλογα με την ποιότητα.

    Τα κατεψυγμένα καλαμάρια πωλούνται προς 3 με 7 ευρώ το κιλό, τα φρέσκα έως 18 ευρώ, τα κατεψυγμένα χταπόδια από 6 έως 12 ευρώ, ενώ τα φρέσκα έως 14 ευρώ.

    Οι κατεψυγμένες γαρίδες κοστίζουν από 3 έως 10 ευρώ, οι φρέσκες από 25 έως 40 ευρώ, ο χαλβάς από 3,5 έως 9 ευρώ και ο ταραμάς από 7 έως 20 ευρώ.

    Για αποκλίσεις στις τιμές από 1 έως 5 ευρώ κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος, Μιχάλης Τσιφάκης, καλώντας τους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς.

    [10] Οικονομία

    Από το 2007

    Μειώνονται σταδιακά οι φόροι

    4/3/2006 7:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: NET - "Tα Νέα"

    Ανάσα στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων θα αποτελέσει η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και η αύξηση του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ το 2007, που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο Γιώργος Αλογοσκούφης, οι συντελεστές που σήμερα είναι 30% και 40% θα μειωθούν μέχρι το 2009 στο 25% και 35% αντίστοιχα, για να ωφεληθούν περισσότεροι φορολογούμενοι. Παράλληλα, έως το 2009, θα έχουν διευρυνθεί και τα κλιμάκια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει: με εισόδημα 13.000 ευρώ ο φόρος το 2009 θα είναι 250 ευρώ έναντι 300 το 2006, για εισόδημα 35.000 ευρώ ο νέος φόρος θα διαμορφωθεί στα 5.750 ευρώ έναντι 8.100 φέτος και στο εισόδημα των 60.000 ευρώ ο φόρος θα είναι 13.000 ευρώ αντί 18.100.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Αλογοσκούφης, πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομικών είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η δίκαιη κατανομή των φόρων. "H αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι μια σταδιακή διαδικασία, η οποία θα πάρει χρόνο. Αλλά το οπλοστάσιο του Δημοσίου συνεχώς ενισχύεται λόγω των νέων τεχνολογιών. Οι δυνατότητες διασταυρώσεων γίνονται όλο και μεγαλύτερες και θα τις αξιοποιήσουμε στο έπακρον, διότι αυτό είναι που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε πιο αντικειμενικούς ελέγχους", σημειώνει χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

    Σχετικά με το Ασφαλιστικό, ο κ. Αλογοσκούφης τονίζει ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου οι "αδικίες" του συστήματος και επισημαίνει: "είναι αδικία να υπάρχουν διάφορα Ταμεία με διαφορετικές ασφαλιστικές προϋποθέσεις και απολαβές. Ένας εργαζόμενος, μπορεί να πληρώνει περισσότερο από έναν άλλο και να παίρνει λιγότερα".

    Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο Υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας, κάνοντας λόγο για μείωση του ελλείμματος κάτω του 3%.

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αγχώδης νίκη για Ξάνθη

    4/3/2006 7:43:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σε έναν αγώνας που δεν διεκδικεί ιδιαίτερες δάφνες ποιότητας η Ξάνθη κατάφερε να πάρει την νίκη επί του Αιγάλεω με 1-0 και να διατηρήσει το αήττητο της έδρας της. Οι γηπεδούχοι ήταν εμφανώς καλύτεροι σχεδόν σε όλη την διάρκεια τους ματς και ήταν εκείνοι που έχοντας τον έλεγχο έκαναν τις προσπάθειες για το γκολ. Από την άλλη πλευρά το Αιγάλεω προσπαθούσε να μην δεχτεί αυτό το γκολ και μάλλον η στάση της ομάδας του Χατζάρα κρίνεται μάλλον ως παθητική. Το πρώτο μέρος είχε μόλις μια καλή φάση με ένα φάουλ του Μάνσο στο 26' που σταμάτησε στο δοκάρι, ενώ στην επανάληψη το σκηνικό δεν άλλαξε, με αποτέλεσμα η "λύτρωση" για τους γηπεδούχους να έρθει στο 79', όταν ο Τοροσίδης έπιασε ένα σουτ, από το οποίο η μπάλα κόντραρε στον Ζαπρόπουλο και ξεγέλασε τον Τζενάμο.

    Διαιτητής: Παμπορίδης (Κιλκίς) Κίτρινες: Άντζας - Μάριτς, Μουστόγιαννης, Γιαντσέτιτς

    Ξάνθη: Πιζανόφσκι, Παπαδημητρίου, Άντζας, Λαμπριάκος, Τοροσίδης, Κιντάνα (Γαρπόζης 90'), Μαχράτζε (Φλίσκας 84'), Ζουέλα, Καζάκης, Μάνσο, Ντελγάδο (Ντε Ματία 55'). Αιγάλεω: Τζενάμο, Ποπόφ, Ψωμάς, Ζαπρόπουλος, Γιαντσέτιτς, Μάριτς (Όμο 53'), Τσάτσος, Σκοπελίτης, Μανουσάκης (Μουστόγιαννης 46'), Αγρίτης (Σαγανάς 73'), Νικολόπουλος.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έκπληξη στην Γ' Εθνική

    4/3/2006 7:05:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Μεσσηνιακός δεν κατάφερε να αυξήσει την διαφορά του από τον Αστέρα Τρίπολης στον 1ο όμιλο της Γ' Εθνικής κατηγορίας, καθώς έπεσε θύμα της έκπληξης με την οποία ξεκίνησε η 21η αγωνιστική της κατηγορίας. Γνώρισε την ήττα με 1-0 στην Πάτρα από την Θύελλα, έτσι διατηρήθηκε στους 43 βαθμούς με την ομάδα της Τρίπολης να είναι στους 37 και να έχει την ευκαιρία να πλησιάσει ακόμη περισσότερο. Στον 2ο όμιλο η ΑΕ Γιάννενα δεν δυσκολεύτηκε παρα το τελικό 2-1 να πάρει την εκτός έδρας νίκη επί της Κοζάνης. Προηγήθηκε με 0-2 και οι γηπεδούχοι το μόνο που κατάφεραν ήταν αν μειώσουν σε 1-2.

    Πρόγραμμα - 1ος όμιλος

    Θύελλα Πατρών-Μεσσηνιακός 1-0 Διαγόρας Ρόδου-Αιολικός Μυτιλήνης 5/3 Απόλλων Αθηνών-Αγιος Δημήτριος 5/3 Αχαϊκή-Ρόδος 5/3 Παναιτωλικός-Αχαρναϊκός 5/3 Λήλας Βασιλικού-Ατσαλένιος 5/3 Κερατσίνι-Βύζας Μεγάρων 5/3 Αστέρας Τρίπολης-Ιωνία 2000 Χανίων 5/3 **Ο αγώνας Αστέρα Τ.-Ιωνία Χ. θα ξεκινήσει στις 14.30

    Πρόγραμμα - 2ος όμιλος

    Κοζάνη-ΑΕ Γιάννενα 1-2 Πανθρακικός-Τρίκαλα 5/3 Καβάλα-Αναγέννηση Καρδίτσας 5/3 Θερμαϊκός-Δόξα Δράμας 5/3 Λαμία-Πιερικός 5/3 Αναγένηση Αρτας-ΠΑΕ Θράκη 5/3 Γιάννινα-Αγροτικός Αστέρας 5/3 ΑΕ Πτολεμαίδας-Πολύκαστρο 5/3

    Βαθμολογία - 1ος όμιλος

    Μεσσηνιακός 43-21αγ. Αστέρας Τρίπολης 37 Εθνικός 36 Θύελλα Πατρών 33-21αγ. Ατσαλένιος 32 Χαλκίδα/Λήλας 32 Διαγόρας 30 Αχαρναϊκός 29-19αγ. Αιολικός 28 Αγιος Δημήτριος 26 Παναιτωλικός 25-19αγ. Βύζας 23 Απόλλων Αθ. 21 Ρόδος 19-19αγ. Αχαϊκή 13-19αγ. Ιωνία Χανίων 13 Κερατσίνι 11

    Βαθμολογία - 2ος όμιλος

    Πανθρακικός 47 ΠΑΣ Γιάννινα 47 Αγροτικός Αστέρας 45 ΑΕ Γιάννενα 34-22αγ. Καβάλα 33 Θερμαϊκός 30 Πιερικός 29 Ενωση Θράκης 27 Δόξα Δράμας 26 Πολύκαστρο 24 Λαμία 23 Αναγέννηση Αρτας 23 Κοζάνη 22-22αγ. Τρίκαλα 21 Αναγ. Καρδίτσας 21 Πτολεμαϊδα 10

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ισοπαλία στην Καστοριά

    4/3/2006 5:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με το βαθμό της ισοπαλίας έμειναν Καστοριά και Άρης, με το τελικό αποτέλεσμα με είναι το 0-0, στο παιχνίδι που άνοιξε την αυλαία της 22ηξς αγωνιστικής του πρωταθλήματος τη Β Εθνικής. Μετά από αυτό το αποτέλεσμα, "οι κιτρινόμαυροι" έφτασαν τους 41 βαθμούς αλλά έχασαν την ευκαιρία να πλησιάσουν την πρωτοπόρο Κέρκυρα αλλά και να εδραιωθούν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, ενώ οι "γουναράδες" παρέμειναν είναι στην 8η θέση, φτάνοντας τους 29 βαθμούς.

    Τα αποτελέσματα

    Καστοριά-Άρης 0-0

    Κυριακή

    Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου-Θρασύβουλος

    Χαϊδάρι ΑΟ-Νίκη Βόλου

    Βέροια-Καλαμάτα

    Εθνικός Αστέρας-Πανηλειακός

    Πανσερραϊκός-Ηλυσιακός

    Κέρκυρα-Προοδευτική

    Εργοτέλης-Παναχαϊκή 2005

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (21 αγ.)

    Κέρκυρα 44 Άρης 41-22αγ. Εργοτέλης 39 Θρασύβουλος 36 Εθνικός Αστέρας 32 Προοδευτική 31 Καλαμάτα 29 Καστοριά 29-22αγ. Νίκη Βόλου 28 Χαϊδάρι 27 Βέροια 26 Πανσερραϊκός 23 ΑΣΚ Ολυμπιακός 22 Παναχαϊκή 22 Ηλυσιακός 19 Πανηλειακός 4 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Πανηλειακός έχει έναν μηδενισμό και -1 βαθμό.

    [14] Μπάσκετ

    Με άνεση η ΑΕΚ

    4/3/2006 7:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Καλύτερη σε όλη τη διάρκεια η ΑΕΚ, επικράτησε άνετα του Κολοσσού Ρόδου με 78-63, σε παιχνίδι για την 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ. Αυτή ήταν η 9η νίκη στο πρωτάθλημα για την "Ένωση" που διατηρήθηκε σε τροχιά οκτάδας, εμώ από την άλλη οι Ροδίτες, παρέμειναν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Τα δεκάλεπτα: 27-14, 46-23, 65-47, 78-63. Επίδειξη δύναμης έκανε από την αρχή του παιχνιδιού η ΑΕΚ και με κορυφαίο τον Γιάννη Μπουρούση (13π.), έφτασε στο ημίχρονο να προηγείται με νταμπλ-σκορ (46-23). Στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ συνέχισε να είναι ανώτερη (η "Ένωση" είχε τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων Παπαϊωακείμ, Ρίματς, Πελεκάνος, Μπουρούσης), με τον Κολοσσό να μην μπορεί να αντιδρά και έτσι κατάφερε να πάρει με 78-63 την άνετη νίκη.

    Διαιτητές: Τανατζής, Κουκουλίτσιος, Παφίλης

    ΑΕΚ (ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΚΙΟΥΣΗΣ): Μάτος, Χάτζατζ 4, Ρίματς 10, Πελεκάνος 17 (1), Παντελιάδης 4, Μαγκουνής 8, Καλαμπόκης 1, Παπανικολάου, Τσιάρας, Κόπενραθ 6, Μπουρούσης 16, Παπαϊωακείμ 12.

    ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΥΓΩΛΗΣ): Χάνσελ, Πανταζόπουλος 3 (1), Πένλαντ 2, Παπαδάτος, Γκογκίδης 5 (1), Παναγιωταράκος 8 (1), Τόμιτς 8 (2), Σκορδαλής 3 (1), Σούλης 12 (1), Μπράιαντ 7, Πόλιακ 5, Τσιάκος 10.

    [15] Μπάσκετ

    Όρθιος στο Ιβανώφειο ο Απόλλωνας Πάτρας

    4/3/2006 6:49:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σημαντική νίκη πέτυχε ο Απόλλωνας Πάτρας, που επικράτησε εκτός έδρας του Ηρακλή με 70-59, σε παιχνίδι για την 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ. Με την επικράτηση αυτή, οι Πατρινοί έκαναν σημαντικό βήμα για την παραμονή, εν αντιθέσει με τον "Γηραιό", όπου μετά την ήττα αυτή, η 13η στο πρωτάθλημα, παρέμειναν στην επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού. Τα δεκάλεπτα: 17-11, 28-23, 43-45, 59-70. Ρεσιτάλ αστοχίας και από τις δύο ομάδες στο πρώτο μέρος της αναμέτρησης, ειδικά από τους Πατρινούς και έτσι το σκορ κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Ο Ηρακλής κατάφερε να κρατήσει το πάνω χέρι στο προβάδισμα στο πρώτο μέρος και στην ανάπαυλα βρέθηκε να προηγείται με πέντε πόντους (28-23). Στο δεύτερο μέρος, ο Απόλλωνας Πάτρας πήρε τα ηνία και χάρις τους Φορτέ και Έιμπραμς πήραν το προβάδισμα στη λήξη της 3ης περιόδου με 43-45. Στην τέταρτη περίοδο η Πάτρα συνέχισε να διατηρεί τον έλεγχο και κατάφερε να πάει με 70-59 τη σημαντική νίκη.

    Διαιτητές: Κορομηλάς, Γκόντας, Χατζής

    Οι συνθέσεις:

    ΗΡΑΚΛΗΣ (ΓΙΟΥΡΙ ΖΝΤΟΒΤΣ): Κινγκ 21 (2), Αθανασιάδης, Γιανουζάκος 3, Σφεϊκος 16 (3), Χρήσου 6, Κούρτοβιτς 3 (1), Μάγλος, Δέδας, Τζένκινς, Κούβελας 10.

    ΑΠΟΛΛΩΝ Π. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ): Καυκής 3 (1), Κουμπουρας 9 (1), Γεωργαλής 1, Γκιζογιάννης, Πέττας 2, Λιούμπιν, Τσάκιτς 11, Ουίλιαμς 7 (1), Φορτέ 21 (2), Εϊμπραμς 14 (2), Γκργκατ 2.

    [16] Μπάσκετ

    ΝΒΑ: Οι Σίξερς είχαν Άιβερσον

    4/3/2006 4:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με έναν ασταμάτητο Άλεν Άιβερσον, ο οποίος πέτυχε 47 πόντους και μοίρασε 12 ασίστ, η Φιλαδέλφεια πήρε τη σπουδαία εντός έδρας νίκη επί της Ουάσινγκτον με 119-113. Αυτή ήταν η 5η νίκη σε έξι παιχνίδια για τους Σίξερς μετά το All Star Game. Εξαιρετική βοήθεια για τη σημαντική νίκη των Σίξερς έδωσε και ο Κρις Ουέμπερ που πέτυχε 30 πόντους και πήρε 12 ριμπάουντ, ενώ μοίρασε και 8 ασίστ. Για τους Ουίζαρντς, πρώτος σκόρερ ήταν ο Γκίλμπερτ Αρίνας με 33 πόντους και 8 ασίχτκαι ο Αντουάν Τζέιμισον με 24 πόντους και 15 ριμπάουντ.

    Τα αποτελέσματα

    Ατλάντα-Σακραμέντο 93-102 Φιλαδέλφεια-Ουάσινγκτον 119-113 Νέα Υόρκη-Σικάγο 101-108 Βοστώνη-Ιντιάνα 99-98 Ντάλας-Σάρλοτ 90-76 Χιούστον-Ντένβερ 89-78 Γιούτα-Λ.Α. Κλίπερς 105-103 Φοίνιξ-Ορλάντο 123-118 Σιάτλ-Ντιτρόιτt 96-98 Γκόλντεν Στέιτ-Λ.Α. Λέικερς 94-106

    ΑΝΑΤΟΛΗ

    Περιφέρεια Ατλαντικού

    Νιού Τζέρσεϊ 31-26 Φιλαδέλφεια 30-28 Βοστόνη 24-34 Τορόντο 20-37 Νέα Υόρκη 15-43

    Κεντρική περιφέρεια

    Ντιτρόϊτ 48-10 Κλίβελαντ 33-26 Ιντιάνα 29-26 Μιλγουόκι 29-29 Σικάγο 26-32

    Νοτιοανατολική περιφέρεια

    Μαϊάμι 37-20 Ουάσινγκτον 29-28 Ορλάντο 20-38 Ατλάντα 19-38 Σάρλοτ 16-44

    ΔΥΣΗ

    Βορειοδυτική περιφέρεια

    Ντένβερ 31-28 Γιούτα 28-30 Μινεσότα 25-32 Σιάτλ 22-37 Πόρτλαντ 19-38

    Περιφέρεια Ειρηνικού

    Φοίνιξ 40-17 Λ.Α. Κλίπερς 33-24 Λ.Α. Λέικερς 30-29 Σακραμέντο 28-30 Γκόλντεν Στέϊτ 25-33

    Νοτιοδυτική περιφέρεια

    Σαν Αντόνιο 46-12 Ντάλας 45-12 Μέμφις 32-26 Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα 31-27 Χιούστον 26-33

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Συνεχίζει ακάθεκτη η Τσέλσι

    4/3/2006 7:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την προέλαση της προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος της πρέμιερ σιπ συνέχισε η Τσέλσι, η οποία σε παιχνίδι για την 28η αγωνιστική επικράτησε εκτός έδρας της Γουέστ Μπρομ με 2-1. Τα γκολ για τους "μπλε" σημείωσαν οι Ντρογκμπά (51΄) και Τζο Κόουλ (74΄), ενώ για τους γηπεδούχους μείωσε στο 88΄ ο Κανου. Η ομάδα του Μουρίνιο αγωνίστηκε από το 62΄ με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Ρόμπεν. Στα υπόλοιπα παιχνίδια, η Μπόλτον με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο να παίζει σε όλο το παιχνίδι, έχασε από την Νιούκαστλ στο "Σεντ Τζέιμς Παρκ" με 3-1, η Άρσεναλ ξέσπασε εκτός έδρας στη Φούλαμ, της οποίας και επικράτησε με 4-0, νίκη για την Άστον Βίλα επί της Πόρτσμουθ και της Μίντλεσμπρο επί της Μπέρμινχαμ με 1-0, ενώ ισόπαλες με 2-2 αναδείχτηκαν οι Γουέστ Χαμ με την Έβερτον.

    Τα αποτελέσματα

    Γουέστ Μπρομ-Τσέλσι 1-2 (88΄ Κανού - 51΄ Ντρογκμπά, 74΄ Τζο Κόουλ)

    Αστον Βίλα-Πόρτσμουθ 1-0 (36΄ Μπάρος)

    Φούλαμ-Αρσεναλ 0-4 (31΄, 77΄ Ανρί, 35΄ Αντεμπαγιόρ, 86΄ Φαμπρέγας)

    Μίντλεσμπρο-Μπέρμιγχαμ 1-0 (45΄ Βίντουκα)

    Νιούκαστλ-Μπόλτον 3-1 (34΄ Σολάνο, 45΄ Σίρερ, 70΄ Αμεόμπι - 72΄ Ντέιβις

    Γουέστ Χαμ-Εβερτον 2-2 (10΄ Χέργουντ, 23΄ Αστον - 18΄ Οσμαν, 71΄ Μπίτι)

    Λίβερπουλ-Τσάρλτον έναρξη 19:15

    Μάντσεστερ Σίτι-Σάντερλαντ 5/3

    Τότεναμ-Μπλάκμπερν 5/3

    Γουϊγκαν-Μάντσεστερ Γ. 6/3

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 28 αγώνες)

    Τσέλσι 72 Μάντσεστερ Γ. 54 -26αγ Λίβερπουλ 54 -27αγ Τότεναμ 46 -27αγ Αρσεναλ 44 Μπλάκμπερν 43 -27αγ Μπόλτον 42 -26αγ Γουεστ Χαμ 42 -27αγ Γουίγκαν 40 -27αγ Νιούκαστλ 39 Μάντσεστερ Σίτι 37 -27αγ Εβερτον 37 Τσάρλτον 35 -27αγ Αστον Βίλα 34 Μίντλεσμπρο 34 -27αγ Φούλαμ 32 Γουεστ Μπρομ 26 Μπέρμιγχαμ 23 -27αγ Πόρτσμουθ 18 Σάντερλαντ 10 -27αγ

    [18] Υγεία

    Από τη γρίπη των πτηνών

    Κρούσματα και θάνατος

    4/3/2006 12:36:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS

    Οκτώ νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών εντοπίσθηκαν σε άγριες πάπιες στη Σουηδία, μετά από εξετάσεις έγιναν σε 31 άγρια πτηνά που βρέθηκαν νεκρά στις ακτές της νοτιοανατολικής Σουηδίας στη Βαλτική. Παράλληλα η επικεφαλής της ειδικής υπηρεσίας μολυσματικών νόσων, Πία Γκούσταφσον επιβεβαίωσε ότι οι δύο πάπιες που βρέθηκαν νεκρές την Τρίτη στην Οσκαρσάμν, έπασχαν από τον εξαιρετικά παθογόνο ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Στην Ινδονησία, τώρα η χώρα μετρά το εικοστό πρώτο θύμα της από την φονική ασθένεια, καθώς οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν το θάνατο ενός τετράχρονου αγοριού, από την γρίπη των πτηνών, Το παιδί είχε έλθει σε επαφή με κοτόπουλα που πέθαναν από την ασθένεια στην γειτονιά του. Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει επιβεβαιώσει από το 2003 έως τώρα, 170 ανθρώπινα κρούσματα, περιλαμβανομένων 92 θανάτων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα κρούσματα του Η5Ν1

    [19] Τεχνολογία

    Για το αμερικανικό Ναυτικό

    Καρχαρίες στα χακί

    4/3/2006 5:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στην υπηρεσία του αμερικανικού Πενταγώνου φιλοδοξούν να θέσουν τους καρχαρίες επιστήμονες, οι οποίοι δημιούργησαν ένα νευροεμφύτευμα που μπορεί να διεγείρει το οσφρητικό σύστημα των ψαριών, οδηγώντας τα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το επίτευγμα της ομάδας του βιολόγου Τζελ Ατέμα από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης μπορεί να κάνει στο μέλλον τους καρχαρίες να ακολουθούν εχθρικά πλοία ή να πραγματοποιούν αναγνωριστικές αποστολές, καθώς ηλεκτρόδια εμφυτευμένα στον εγκέφαλό τους επιτρέπουν τον έλεγχο των κινήσεών τους από απόσταση. Μάλιστα, το εν λόγω σύστημα, θα μπορούσε να αποκωδικοποιήσει και τα συναισθήματα των ψαριών την ώρα που κολυμπούν. Το ερευνητικό πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA), παρουσιάστηκε σε συνέδριο Ωκεανογραφικών Επιστημών στη Χαβάη και έχει ως στόχο την μελέτη της πανίσχυρης όσφρησης των καρχαριών. Ωστόσο, τα αποτελέσματά του αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

    Θαλάσσιος "πράκτορας"

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης χρησιμοποιούν ένα φορητό υπολογιστή για να μεταδώσουν σήματα στο εμφύτευμα, καθώς ο καρχαρίας πειραματόζωο κολυμπά σε μια δεξαμενή.

    Τα ηλεκτρόδια διεγείρουν είτε τον δεξιό είτε τον αριστερό οσφρητικό βολβό του εγκεφάλου, οπότε ο καρχαρίας στρέφεται προς την αντίστοιχη κατεύθυνση, σαν να ακολουθεί το ίχνος μιας ενδιαφέρουσας οσμής. Όσο πιο δυνατό είναι το σήμα, τόσο πιο απότομα στρίβει το ζώο.

    Το νευροεμφύτευμα χρησιμοποιείται επίσης από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας της Χαβάης, από μία ομάδα μελετά τους ηλεκτροϋποδοχείς των καρχαριών. Όπως πιστεύουν, οι καρχαρίες ανιχνεύουν ηλεκτρικά σήματα από άλλα πλάσματα, καθώς και το γήινο μαγνητικό πεδίο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανόηση της λειτουργίας των ηλεκτροϋποδοχέων θα διευκόλυνε την παρακολούθηση πλοίων από καρχαρίες που ανιχνεύουν το ηλεκτρικό τους ίχνος.

    Ήδη, το Κέντρο Υποβρυχίου Πολέμου στο Νιούπορτ των ΗΠΑ σχεδιάζει να απελυθερώσει γαλάζιους καρχαρίες με εμφυτεύματα στις ακτές της Φλόριντα, ώστε να δοκιμάσει και στην πράξη τις δυνατότητες του ερευνητικού προγράμματος. Όμως, επειδή τα ρασιοσήματα για τον έλεγχο των ψαριών δεν διαπερνούν το νερό, οι ειδικοί θα χρησιμοποιούν σύστημα επικοινωνίας με σόναρ, αντί για ραδιοπομπούς. Τα σήματα θα λαμβάνονται από δέκτες σε σχήμα ψαριού, τους οποίους θα σέρνουν πίσω τους οι καρχαρίες.

    Πάντως, τα "κατευθυνόμενα" ζώα δεν σταματούν εδώ: το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έχει τοποθετήσει εμφυτεύματα σε αρουραίους, τα οποία διεγείρουν την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τα μουστάκια. Όταν ο αρουραίος νομίσει ότι κάτι ακούμπησε τα μουστάκια της δεξιάς ή της αριστερής πλευράς του κεφαλιού, στρέφεται αυτόματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδιαφέρον για το πρόγραμμα έχει εκδηλώσει η Αστυνομία της αμερικανικής μεγαλούπολης.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Νew Scientist: Stealth sharks to patrol the high seas

    The Independent: Pentagon develops brain implants to turn sharks into military spies

    [20] Πολιτική

    Τρεις νέες δημοσκοπήσεις

    Οριακό προβάδισμα της ΝΔ

    4/3/2006 9:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Προβάδισμα στην Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφουν τρεις πανελλαδικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε κυριακάτικες εφημερίδες και διενεργήθηκαν από 28 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου. Το κυβερνών κόμμα προηγείται με διαφορά μικρότερη από μία ποσοστιαία μονάδα και εξακολουθεί να κερδίζει τις προτιμήσεις και την παράσταση νίκης. Ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται από την πλειοψηφία καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, ενώ οι πολίτες κρίνουν με αυστηρότητα τη Νέα Διακυβέρνηση, δηλώνοντας ότι δεν τηρούνται οι προεκλογικές υποσχέσεις. Παράλληλα, δυσπιστία εκφράζεται για την ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου να κυβερνήσει. Την ερχόμενη Τρίτη, 7 Μαρτίου, θα συνεδριάσει υπό τον κ. Καραμανλή το Υπουργικό Συμβούλιο, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

    Από 0,2% έως 0,5% η διαφορά

    Σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για το "Βήμα της Κυριακής", το κυβερνών κόμμα προηγείται στη πρόθεση ψήφου με 0,5% του ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας 33,9% έναντι 33,4%. Ακολουθούν με 7% το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ με 4,6% και ο ΣΥΝ με 3,2%.

    Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", η ΝΔ συγκεντρώνει 34,4% έναντι 34,2% του ΠΑΣΟΚ, ενώ έπονται το ΚΚΕ με 6,5% και το ΛΑΟΣ και ο ΣΥΝ με 4,1% και 3,7% αντίστοιχα.

    Τέλος, στη δημοσκόπηση της Rass για το "Παρόν της Κυριακής", η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι 0,3% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 31,1%, το ΠΑΣΟΚ 30,8%, το ΚΚΕ 6,1%, το ΛΑΟΣ 5,4% και ο ΣΥΝ 3,7%.

    Ως προς την παράσταση νίκης, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, το 47,1% πιστεύει ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, έναντι 33,4% που εκτιμά ότι πρώτο κόμμα θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Στη Μέτρηση της Rass, το 48,4% θεωρεί ότι η ΝΔ θα κερδίσει σίγουρα ή έχει τις περισσότερες πιθανότητες, έναντι 33,9% που αποσπά το ΠΑΣΟΚ.

    Στο ερώτημα "ποιόν θεωρείται καταλληλότερο για Πρωθυπουργό", ο Κώστας Καραμανλής διατηρεί προβάδισμα έναντι του Γιώργου Παπανδρέου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κάπα Research, ο κ. Καραμανλής προηγείται με 45,4% έναντι 37% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ στη δημοσκόπηση της Rass τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 45% έναντι 28,2%.

    Αυστηρή κριτική

    Οι πολίτες κρίνουν αυστηρά τα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης από την ΝΔ.

    Στην έρευνα της Metron Analysis, έξι στους δέκα πολίτες θεωρούν την Κυβέρνηση της ΝΔ κοινωνικά σκληρή και συντηρητική, ενώ στη δημοσκόπηση της Κάπα Research, επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η Κυβέρνηση δεν τήρησε ως τώρα τις προεκλογικές υποσχέσεις.

    Επίσης, στην έρευνα της Rass, δύο χρόνια μετά τις εκλογές το 46,6% έχει χειρότερη γνώμη για τη ΝΔ, το 31% την ίδια και το 20,7% καλύτερη.

    Αυστηρά, όμως, κρίνουν οι ερωτηθέντες και την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

    Στη δημοσκόπηση της Rass, το 65% διαφωνεί με την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει τη χώρα.

    Παράλληλα, στην έρευνα της Metron Analysis, 4 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου τα πάνε καλύτερα τελευταία, αλλά στο ίδιο ποσοστό εκφράζεται και αδιαφορία ή απογοήτευση για τον αρχηγό και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    "Αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα προβλήματα που φόρτωσε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε στο μέσον της προσπάθειας. Ο κόσμος μας εμπιστεύεται. Εμπιστεύεται τον Κώστα Καραμανλή", σχολίασε ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Λευτέρης Ζαγορίτης.

    [21] Κοινωνία

    Στα Βαρδούσια Όρη

    Επιχείρηση διάσωσης ορειβάτη

    5/3/2006 10:00:00 πμ

    Με βαριές κρανιοεγκαφαλικές κακώσεις νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό μια 30χρονη ορειβάτης, η οποία το βράδυ του Σαββάτου έχασε την ισορροπία της και χτύπησε στο κεφάλι στην περιοχή Άγιος Αθανάσιος, στα Βαρδούσια Όρη. Την άτυχη 30χρονη, απεγκλώβισαν άνδρες της ΕΜΑΚ μετά από πολύωρη επιχείρηση. Η ορειβάτισσα ανήκει στο Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών Αθηνών (ΣΕΟ) Αθηνών και συμμετείχε σε ομάδα που πραγματοποιούσε ορειβασία στην περιοχή. Μετά το συμβάν, οι υπόλοιποι ορειβάτες ειδοποίησαν την Πυροσβεστική και στην περιοχή έσπευσαν 4 οχήματα με 12 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαμίας. Εκτός από το δύσβατο της περιοχής, οι διασώστες είχαν να αντιμετωπίσουν το χιόνι που φτάνει το 1,5 μέτρο, καθώς και το σκοτάδι.

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πιο κοντά στην παραμονή

    4/3/2006 10:20:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σημαντική νίκη, στην προσπάθεια που καταβάλλει για να παραμείνει στην κατηγορία, πέτυχε απόψε η Καλλιθέα, η οποία νίκησε 3-2 τον Λεβαδειακό στο "Ελ Πάσο" σε αναμέτρηση για την 22η αγωνιστική. Οι γηπεδούχοι μπήκαν από νωρίς κεφάτοι στον αγώνα και το γρήγορο γκολ τους έδωσε την άνεση να έχουν τον έλεγχο. Στο 18' ο Κουτσοσπύρος άνοιξε το σκορ και το 1-0 έμεινε ως σκορ ημιχρόνου, αφού ο Λεβαδεαικός έχασε μεγάλη ευκαιρία για την ισοφάριση, στο 39', όταν ο Ρούσεφ νικήθηκε από τον Μπαρτζώκα σε πέναλτι που κέρδισαν οι φιλοξενούμενοι από χέρι του Κουλακιώτη. Το 2-0 για τους γηπεδούχους ήρθε δύο λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους, όταν ο Πέτκοβιτς εκμεταλλεύτηκε ολιγωρία στην άμυνα του Λεβαδειακού και από κοντά δεν αστόχησε.

    Η πρώτη αντίδραση του Λεβαδειακού ήρθε στο 60' όταν έγινε και το 2-1, απο την αλλαγή του Τάκη Λεμονή τον Μπούσι, μετά από πάσα του Σίσιτς. Ο ίδιος παίκτης έχασε άλλες δύο ευκαιρίες στα επόμενα πέντε λεπτά, έτσι ο "νόμος" του ποδοσφαίρου τιμώρησε τον Λεβαδειακό με τον Κλέμπερ να κάνει το 3-1. Το τελικό 3-2 διαμόρφωσε στο 85' ο Μπούσι με απευθείας εκτέλεση φάουλ, ενώ τρία λεπτά αργότερα οι γηπεδούχοι έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Πέτκοβιτς με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    Διαιτητής: Κάκος. Κίτρινες: Κουλακιώτης, Πέτκοβιτς, Τσιώλης, Κουτσοσπύρος - Σίσιτς Κόκκινες: Πέτκοβιτς (στο 88΄, με 2η κίτρινη)

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ (Γιώργος Βαζάκας): Μπαρτζώκας, Βενέτης, Κουλακιώτης, Μπελεγρίνης (73΄ Καρατζάς), Τσιώλης, Γκεοργκίεφ (+90΄ Διαμαντής), Πασάς, Πέτκοβιτς, Κλέμπερ (80΄ Τσίγκας), Σιλά, Κουτσοσπύρος. ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Τάκης Λεμονής): Καρακώστας, Θεοδοσιάδης (58΄ Χρυσάφης), Αντερσον, Δημητρόπουλος, Καλλιμάνης, Μαχαίρας, Βιτάλι (81΄ Μανίκας), Μπασαλά, Σίσιτς, Αλεξ, Ρούσεφ (46΄ Μπούσι).

    [23] Μπάσκετ

    "Μοναχική" νίκη για τον ΠΑΟΚ

    4/3/2006 9:44:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μόνοι τους έκαναν ντέρμπι τον αγώνα με τον Πανιώνιο οι παίκτες του ΠΑΟΚ, αλλά τελικά κατάφεραν να σώσουν την "παρτίδα" παίρνοντας την νίκη με ένα καλάθι διαφορά. Η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου εκτός από την τελευταία περίοδο, σε όλη την διάρκεια της αναμέτρησης είχε τον έλεγχο και το προβάδισμα και έδειχνε πως θα έπαιρνε μια εύκολη νίκη. Στα τελευταία λεπτά όμως οι δέκα πόντοι διαφοράς που είχε πάρει ο ΠΑΟΚ στην τρίτη περίοδο, χάθηκαν και μαζί χάθηκε και η συγκέντρωση των παικτών της ομάδας, που λίγο έλειψε να κοστίσει. Ο Πανιώνιος αν και κατάφερε να πάρει και προβάδισμα δεν το διατήρησε, ενώ δευτερόλεπτα πριν το τέλος, ο Οικονόμου προσπάθησε να απαντήσει στο τρίποντο του Γκαγκαλούδη με το οποίο είχε διαμορφωθεί το 78-76, αλλά δεν τα κατάφερε.

    Τα δεκάλεπτα: 25-14, 44-33, 65-55, 78-76. Διαιτητές: Πιτσίλκας, Αναστόπουλος, Μαχαιριανάκης

    ΠΑΟΚ (ΣΟΥΛΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ): Ξανθόπουλος 3, Βεργίνης, Βασιλειάδης 21 (4), Μακσάντσεφ 8 (1), Γκαγκαλούδης 8 (2), Μαυροκεφαλίδης 9 (1), Σίμονς 13 (2), Χένιακ 4, Εντιαγιέ 12. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΝΙΚΟΣ ΛΑΝΑΡΔΟΣ): Κέκελης 2, Περπέρογλου 4, Εϊβερι 17 (2), Αγγελόπουλος 9, Ηλιάδης 15 (1), Οικονόμου 12 (2), Μαυροειδής 3, Ραντοβάνοβιτς 4 (1), Χάρβεϊ 10.

    [24] Μπάσκετ

    Θρίλερ με "πράσινη" κατάληξη

    4/3/2006 9:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μία πραγματικά μεγάλη αναμέτρηση από τα πολιά ήταν αυτό ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άρη. Τελικά οι "πράσινοι" μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι κατάφεραν να επικρατήσουν των "κιτρινόμαυρων" με 80-78, σε παιχνίδι για την 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ. Τα δεκάλεπτα: 22-25, 41-51, 60-64, 80-78. Στο πρώτο δεκάλεπτο και στις αρχές του δευτέρου καμία από τις δύο ομάδες δεν μπόρεσε ουσιαστικά να ξεφύγει, με το προβάδισμα να εναλλάσσεται συνεχώς, Σε εκείνο το σημείο ο προπονητής του Παναθηναϊκού δέχτηκε τεχνική ποινή, κάτι που αποδιοργάνωσε τους παίκτες του. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε ο Άρης και στο υπόλοιπο της πρώτης περιόδου, με έναν εκπληκτικό Ράιαν Στακ ο, ο οποίος πέτυχε 22 πόντους στο ημίχρονο, κατάφερε να πάρει μία διαφορά 10 πόντων (41-51). Στην αρχή του δευτέρου μέρους, ο Άρης κατάφερε για πρώτη φορά να πάρει διαφορά 13ων πόντων (41-54). Κάπου εκεί άρχισε να δουλεύει η αμυντική γραμμή των "πράσινων" και σε συνδυασμό με έναν εκπληκτικό Βλάντο Σκεπάνοβιτς, ο οποίος βρήκε τη λύση στην περιφέρεια, κατάφερε να καλύψει τη διαφορά και το παιχνίδι βρέθηκε από την αρχή. Στο τέταρτο μέρος, η αναμέτρηση έγινε "κόκκινη ρουλέτα", με το προβάδισμα να αλλάζει πολλές μεριές. Δύο λεπτά πριν τη λήξη το παιχνίδι διακόπηκε, όταν φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, και ενώ το σκορ ήταν 76-75 υπέρ του Άρη, άρχισαν να πετάνε αντικείμενα. Τελικά με την είσοδο των ψυχραιμοτέρων το παιχνίδι ξανάρχισε, και ο Άρης κατάφερε στα 17 δευτερόλεπτα να πάρει έχει προβάδισμα με 77-78. Σε εκείνο το σημείο, μίλησε ο Σκεπάνοβιτς, καθώς πέτυχε το καλάθι και κέρδισε και φάουλ, ευστοχώντας στην έξτρα βολή. Στα έξι δευτερόλεπτα που απέμειναν ο Άρης δεν μπόρεσε να κάνει κάτι και έτσι ο Παναθηναϊκός κατάφερε με 80-78 να πάρει τη νίκη.

    Διαιτητές: Κουκουλεκίδης, Σχινάς, Αφεντουλίδης.

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 8 (1), Σάκοτα, Παπανικολάου, Λάκοβιτς 6 (2), Μπατίστ 5 (1), Χατζηβρέττας 5 (1), Σπανούλης 15 (3), Τσαρτσαρής 5, Διαμαντίδης 5 (1), Σκεπάνοβιτς 18 (3), Τομάσεβιτς 13.

    ΑΡΗΣ (Αντρέα Ματσόν): Καστλ 12 (1), Σιγάλας 9 (3), Ορφανός, Μπρούερ 15 (1), Χαριτόπουλος, Ασημακόπουλος 1, Ουίλκινσον 8, Πάντιους 8 (1), Στακ 22, Κουλ 3.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 March 2006 - 20:50:52 UTC