Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-03-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πονικές διώξεις
  • [02] Εκτροχιάστηκε τρένο
  • [03] Επίθεση κουκουλοφόρων
  • [04] Καταδικάστηκε βάση διακανονισμού
  • [05] Στη δίνη του εμφυλίου
  • [06] Λουτρό αίματος

    [01] Κοινωνία

    Το μεσημέρι η κηδεία του νεαρού

    Πονικές διώξεις

    31/3/2007 10:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2007 11:11:33 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Μουδιασμένη η κοινωνία, παρακολουθεί τις αποκαλύψεις για τα τραγικά γεγονότα της Παιανίας. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο 22χρονος φίλαθλος Μιχάλης Φιλόπουλος, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρια και καδρόνια. Ο ιατροδικαστής κ. Λευκίδης που διενέργησε την νεκροψία του νεαρού, χαρακτήρισε την επίθεση σε βάρος του δολοφονική. Η κηδεία του νεαρού γίνεται σήμερα το μεσημέρι. Ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα και επτά πλημμελήματα, ασκήθηκε εναντίον των συλληφθέντων. Όλοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Στον Εισαγγελέα, οδηγείται σήμερα 35χρονος, υπεύθυνος του Συνδέσμου Φιλάθλων Ολυμπιακού Περιστερίου, που παρουσιάστηκε μόνος του στην Αστυνομία την Παρασκευή το βράδυ όταν πληροφορήθηκε ότι αναζητείτο.

    Βαριές κατηγορίες

    Βαρύτατες κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες για τα επεισόδια στην Παιανία.

    Οι τρεις εισαγγελείς αφού μελέτησαν την δικογραφία αργά το βράδυ της Παρασκευής άσκησαν ποινικές διώξεις για επτά κακουργήματα και επτά πλημμελήματα.

    Τα κακουργήματα είναι: συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και κατά συναυτουργία, ληστεία κατά συρροή και κατά συναυτουργία, παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών, εκρήξεις και αγορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

    Επίσης, ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος: για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και κατά συρροή, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή και παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και κροτίδων.

    Υπό κατηγορία βρίσκονται συνολικά δεκαοχτώ άτομα τα δεκαπέντε εκ των οποίων οδηγήθηκαν την Παρασκευή στον Εισαγγελέα.

    Στον Εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 35χρονος υπεύθυνος του Συνδέσμου Φιλάθλων Ολυμπιακού Περιστερίου που παρουσιάστηκε μόνος του χθες το βράδυ στην Αστυνομία , όταν πληροφορήθηκε ότι αναζητείτο, επειδή σε έλεγχο που έγινε στα γραφεία βρέθηκαν ένα μαχαίρι, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα .

    Σήμερα, στις δώδεκα το μεσημέρι στο νεκροταφείο της Νίκαιας, γίνεται η κηδεία του άτυχου 22χρονου, που έχασε τη ζωή του στα επεισόδια.

    Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος του στα επεισόδια, οφείλεται σε πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι και βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

    Στο μεταξύ, στο ΚΑΤ νοσηλεύονται φρουρούμενα τέσσερα άτομα, εκ των οποίων τα δύο σε σοβαρή κατάσταση, αλλά εκτός κινδύνου.

    Αναβολή των αγώνων

    Σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, αποφασίστηκε η αναστολή όλων των αθλητικών συναντήσεων μέχρι τις 13 Απριλίου και να οδηγούνται στη φυλακή χωρίς εξαγορά της ποινής ή αναστολή, όσοι καταδικάζονται για έκτροπα.

    Παράλληλα συστήνεται κοινή Διυπουργική Επιτροπή, που θα παρακολουθεί την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για τη βία στον αθλητισμό, ενώ προβλέπεται η τοποθέτηση από τη νέα χρονιά, ηλεκτρονικών συσκευών εντοπισμού των ταραξιών και η έκδοση ονομαστικών εισιτηρίων.

    Επιχειρησιακή ανεπάρκεια καταλόγισε στην Αστυνομία το ΠΑΣΟΚ, ενώ χαρακτήρισε ασέβεια τη δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έπραξαν επιτυχώς το καθήκον τους.

    Την κατάργηση των ΠΑΕ ζήτησε το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας αντιδημοκρατική εξέλιξη το φακέλωμα των φιλάθλων και τη μετατροπή των αδικημάτων στους αθλητικούς χώρους σε "ιδιώνυμα".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, τόνισε πως η Πολιτεία πρέπει να προχωρήσει στην αντιμετώπιση όλων των συνδέσμων των οργανωμένων οπαδών.

    Παράλληλα ζήτησε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος συνδέσμων και ομάδων καλώντας τις διοικήσεις των ΠΑΕ να μην δίνουν εισιτήρια στα μέλη των συλλόγων.

    Καταδίκασαν τα επεισόδια Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός

    Η ΠΑΕ Ολυμπιακός με ανακοίνωσή της καταδικάζει τα επεισόδια και χαρακτηρίζει ως κοινούς εγκληματίες αυτούς που όπως επισημαίνει αυτοαποκαλούνται οπαδοί της ομάδας. Στην ανακοίνωση τονίζεται:

    "Η ΠΑΕ Ολυμπιακός μετά και τα χθεσινά επεισόδια, λυπηρό αποτέλεσμα των οποίων ήταν να χάσει την ζωή του ο νεαρός οπαδός του Παναθηναϊκού, είναι ακόμα πιο αποφασισμένη προκειμένου να εφαρμόσει με αυστηρότητα και συνέπεια τα όποια μέτρα αποφασιστούν σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και ποδοσφαιρικές αρχές"

    Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αφού εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το γεγονός, ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο του αθλητισμού να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογα γεγονότα.

    "Όλοι όσοι εμπλέκονται ενεργά στον χώρο του αθλητισμού, ξέρουν πολύ καλά και με ακρίβεια τι πρέπει να κάνουν. Ας το κάνουν λοιπόν. Αν δεν το κάνουν είναι το λιγότερο επικίνδυνοι" τονίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

    Τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του θύματος εξέφρασε η ΚΑΕ Παναθηναικός η οποία με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει:

    "Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ήταν πάντα απολύτως αντίθετη με οποιαδήποτε μορφή βίας πολύ περισσότερο δε όταν αυτή εκδηλώνεται στους αθλητικούς χώρους".

    [02] Κοινωνία

    Κοντά στην Κόρινθο

    Εκτροχιάστηκε τρένο

    31/3/2007 11:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2007 12:29:53 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο ΑΘήνα-Καλαμάτα εκτροχιάστηκε στο 92 χιλιόμετρο Αθηνών-Κορίνθου, στις δέκα και μισή περίπου το βράδυ του Σαββάτου. Από τον εκτροχιασμό τραυματίστηκε ελαφρά μια γυναίκα, η οποία έχει διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου. Στην αμαξοστοιχία επέβαιναν 47 επιβάτες. Όπως έγινε γνωστό από τον ΟΣΕ, την ώρα που περνούσε το τρένο από το συγκεκριμένο σημείο, σημειώθηκε τεχνικό πρόβλημα στην γραμμή, που είχε ως αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί ο συρμός. Συνεργεία του Οργανισμού καταβάλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση του της κυκλοφορίας και εκτιμάται ότι τα δρομολόγια θα επαναληφθούν μετά το μεσημέρι.

    [03] Κοινωνία

    Επίθεση κουκουλοφόρων

    31/3/2007 11:23:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αναστάτωση προκάλεσαν τα ξημερώματα, για ακόμα μια φορά ομάδα κουκουλοφόρων στην περιοχή Ζωγράφου. Νεαροί στις 2.20 προξένησαν ζημιές σε ΑΤΜ της τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας, έσπασαν τις τζαμαρίες ενός καταστήματος κινητής τηλεφωνίας και προξένησαν ζημιές σε τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα. Ο οδηγός του ενός αυτοκινήτου τους αντελήφθη και προσπάθησε να τους εμποδίσει με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά. Ο ίδιος δεν επιθυμούσε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Οι δράστες μετά την πράξη τους τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν.

    [04] Κόσμος

    Ο Αυστραλός Ντέϊβιντ Χικς

    Καταδικάστηκε βάση διακανονισμού

    31/3/2007 12:06:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Σε ποινή επτά ετών καταδικάστηκε από αμερικανικό στρατοδικείο ο Αυστραλός Ντέϊβιντ Χικς, ο οποίος κρατείται στο Γκουαντάναμο επί πέντε χρόνια ως μέλος της Αλ Κάϊντα. Ο ίδιος ήρθε σε συμφωνία με την αμερικανική στρατιωτική δικαιοσύνη, παραδέχθηκε ότι υποστήριζε την τρομοκρατία και τελικά θα εκτίσει εννέα μήνες ποινής στην Αυστραλία. Οι ΗΠΑ οφείλουν να τον μεταγάγουν στην πατρίδα του έως την 29η Μαΐου. Ο Χικς είναι ο πρώτος μεταξύ των ξένων κρατουμένων που καταδικάσθηκε σε δίκη.

    Παραδέχτηκε την ενοχή του

    Το αμερικανικό στρατοδικείο που συνεδρίασε στο Γκουαντάναμο, έκρινε ένοχο τον Αυστραλό Ντέιβιντ Χικς και προχώρησε στην καταδίκη του σε επταετή κάθειρξη.

    Η ποινή ήταν αποτέλεσμα της συμφωνίας με την αμερικανική στρατιωτική δικαιοσύνη στην οποία προχώρησε ο κατηγορούμενος για υποστήριξη στην τρομοκρατία. Αποτέλεσμα είναι να εκτίσει μόλις εννέα μήνες από την ποινή του σε φυλακή της χώρας του.

    Ο Ντέϊβιντ Χικς παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι εκπαιδεύτηκε από την Αλ Κάϊντα στο Αφγανιστάν και ότι πολέμησε κατά των αμερικανικών δυνάμεων στα τέλη του 2001 για δύο ώρες. Ισχυρίστηκε επίσης ότι πούλησε το όπλο του και συνελήφθη όταν προσπάθησε να διαφύγει στο Πακιστάν. Αρνήθηκε όμως ότι γνώριζε για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Ο Ντέϊβιντ Χικς έχει δεσμευτεί επίσης να μοιραστεί με τις αμερικανικές και αυστραλιανές αρχές τη γνώση του για την Αλ Κάϊντα και τις ανταρτικές ομάδες του Πακιστάν.

    Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση μέσα σε ένα δίμηνο θα πρέπει να έχει επιστρέψει στην Αυστραλία για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

    Στα πλαίσια του διακανονισμού που έκανε δεσμεύτηκε επίσης να μην μηνύσει την αμερικανική κυβέρνηση. Παλαιότερα είχε ισχυριστεί ότι βασανίστηκε στο Γκουαντάναμο.

    Ο πατέρας του Τέρι Χικς καταδίκασε την συμφωνία αποδοχής των κατηγοριών που υπέγραψε ο γιος του,

    "Είναι απαράδεκτο αυτό που έκαναν οι Αμερικανοί. Τον κακοποίησαν και μετά τον έβαλαν να υπογράψει ένα έγγραφο που τους αθωώνει. Ο γιος μου το υπέγραψε για να φύγει απ αυτό το κολαστήριο", είπε ο Τέρι Χικς ο οποίος όμως εξέφρασε την ανακούφισή του που σύντομα ο γιος του θα είναι στην Αυστραλία αν και θα ζει με το στίγμα του τρομοκράτη.

    "Το σημαντικό σ όλα αυτά είναι ότι τουλάχιστον επιστρέφει στην πατρίδα. Βγήκε απ αυτή την τρύπα της κόλασης", δήλωσε ο πατέρας του, ο Τέρι Χικς, σε αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

    Ικανοποιημένος από την εξέλιξη δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τζον Χάουαρντ, τονίζοντας παράλληλα ότι κακώς επικρίθηκαν οι χειρισμοί του.

    Ο Χάουαρντ απέρριψε τις επικρίσεις ότι εγκατέλειψε τον Χικς στο Γκουαντάναμο κατηγόρησε όσους θέλουν να κάνουν ήρωα τον Χικς και πρόσθεσε πως "τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους".

    "Ο Ντέιβιντ Χικς δήλωσε ένοχος ότι βοήθησε μια τρομοκρατική οργάνωση", τόνισε ο συντηρητικός Αυστραλός Πρωθυπουργός

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κέβιν Ράντ, σχολίασε πως αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές θα σεβαστεί την δικαστική απόφαση.

    Αντίθετα ο αρχηγός των Πράσινων, Μπομπ Μπράουν δήλωσε πως η δίκη και η ποινή του Χικς μεθοδεύτηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι στο προσκήνιο κατά την προεκλογική περίοδο για να μην προκαλεί προβλήματα στην κυβέρνηση Χάουαρντ.

    Τέλος η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει πως στην περίπτωση Χικς δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη αφού του απαγορεύεται να μιλήσει ή να κάνει μηνύσεις για τα βασανιστήρια που υπέστη στο Γκουαντανάμο και κατηγορεί την αυστραλιανή κυβέρνηση που δεν υπερασπίστηκε έναν πολίτη της και τον άφησε στο έλεος των Αμερικανών.

    [05] Κόσμος

    Μαίνονται οι μάχες στη Σομαλία

    Στη δίνη του εμφυλίου

    31/3/2007 11:29:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Χάος επικρατεί στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου, όπου μαίνονται επί ημέρες σφοδρές συγκρούσεις, ανάμεσα στις δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας που υποστηρίζεται από την Αιθιοπία και ισλαμιστές ενόπλους. Οι ισλαμιστές αντάρτες κατέρριψαν ένα ελικόπτερο της Αιθιοπίας στο αεροδρόμιο της πόλης, ενώ ένα νοσοκομείο επλήγει με ρουκέτες. Άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των θυμάτων. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πάνω από 12 χιλιάδες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μόνο αυτή την εβδομάδα. Περίπου 400 χιλιάδες πολίτες έχουν εκτοπιστεί μέσα στη χώρα, ενώ πολλές δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τη Σομαλία.

    Σφοδρές μάχες

    Πυρά πυροβολικού συγκλονίζουν το Μογκαντίσου, καθώς δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης της Σομαλίας, με την υποστήριξη δυνάμεων της Αιθιοπίας, συνέχισαν για τρίτη συνεχή ημέρα μια μεγάλη επιχείρηση εναντίον ισλαμιστών μαχητών και μαχητών των φυλών.

    Η Αιθιοπία υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της σκότωσαν 200 αντάρτες από την έναρξη της επιχείρησης, την Πέμπτη.

    Στις μάχες έχουν βρει το θάνατο δεκάδες άμαχοι και έχουν τραυματισθεί εκατοντάδες.

    Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κάνει λόγο για τις χειρότερες συγκρούσεις στο Μογκαντίσου εδώ και πάνω από 15 χρόνια.

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα της Σομαλίας αυτό το μήνα.

    [06] Ιράκ

    Λουτρό αίματος

    31/3/2007 12:35:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον ένδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, πέντε εκ των οποίων στη Βαγδάτη, και περίπου πενήντα τραυματίσθηκαν το πρωί σε τρεις επιθέσεις με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκαν στο Ιράκ. Η πιο φονική επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά στο νοσοκομείο αλ-Σαντρ στη Σαντρ Σίτι, τη μεγάλη σιιτική συνοικία της πρωτεύουσας. Στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε 15. Στη Χίλα, μια πόλη νότια της Βαγδάτης στην οποία ζουν κυρίως σιίτες, η έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο κοντά σε αστυνομικό τμήμα προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, εκ των οποίων δύο ήταν αστυνομικοί, και τον τραυματισμό 23, μεταξύ των οποίων και δέκα αστυνομικοί. Στο Τουζ Χορμάτου, κοντά στο Κιρκούκ, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης και ένδεκα τραυματίσθηκαν. Από τις αρχές της εβδομάδας περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε παρόμοια βίαια επεισόδια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 31 March 2007 - 9:51:20 UTC