Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-04-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Πάσχα των πολιτικών
  • [02] Ν .Κακλαμάνης:"πάντα έπαιρνα την πολιτική ευθύνη"
  • [03] Στα Γιάννενα ο πρωθυπουργός για Πάσχα
  • [04] Καραμανλής με Δήμα για κλιματικές αλλαγές
  • [05] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Ν. Κακλαμάνη
  • [06] Συνάντηση Καραμανλή με Σιούφα
  • [07] Έρευνες για δυο αγνοούμενους
  • [08] Μ.Παρασκευή: Κατάνυξη και ευλάβεια
  • [09] Ομαλή η έξοδος
  • [10] Θρίαμβος του...Βραδυποριακού
  • [11] Τελευταίες αγορές
  • [12] Έλεγχοι για κροτίδες
  • [13] Αυξημένη η κίνηση στην αγορά
  • [14] Με κατάνυξη και ευλάβεια
  • [15] Στο Βελεστίνο ευρήματα διοξινών και μολύβδου
  • [16] Προσοχή στους κλέφτες
  • [17] Καταγγελίες για πιέσεις
  • [18] Το Πάσχα των λαών
  • [19] Στο Λονδίνο οι 15 όμηροι
  • [20] Ο γγ του ΟΗΕ στηρίζει το σχέδιο Αχτισάαρι
  • [21] "Σείστηκαν" οι Αζόρες
  • [22] Πενήντα νεκροί λόγω συνωστισμού
  • [23] Επιστρέφουν στο Λονδίνο
  • [24] Επίθεση αυτοκτονίας στο Ραμάντι
  • [25] Νέο λουτρό αίματος στο Ιράκ
  • [26] Ένταση στη Γάζα
  • [27] Κάλεσμα Αλογοσκούφη για επενδύσεις
  • [28] Κατάργηση του κόστους φορητότητας
  • [29] Ρίχνονται στη μάχη οι "αιώνιοι"
  • [30] Σήμερα οι αγώνες του ΟΥΕΦΑ
  • [31] Το "ψυχοσάββατο" των κινέζων
  • [32] Η Αβάνα του McCabe
  • [33] Οι Καλές Τέχνες πάνε Λαμία
  • [34] Σώοι και ασφαλείς
  • [35] Τέλος καλό για τους επιβάτες

    [01] Πολιτική

    Το πρόγραμμα των επισκέψεων

    Το Πάσχα των πολιτικών

    6/4/2007 4:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2007 4:55:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στα Γιάννενα θα γιορτάσουν το Πάσχα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής: Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, θα παρακολουθήσει την περιφορά του Επιταφίου στο χωριό Κεφαλόβρυσο, ενώ ανήμερα του Πάσχα θα επισκεφτεί το 583 Τάγμα Πεζικού Κόνιτσας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει την Περιφορά του Επιταφίου στον Μητροπολιτικό Ναό των Ιωαννίνων . Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα παρακολουθήσει την περιφορά του Επιταφίου στον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου στη Νίκαια, ενώ ανήμερα το Πάσχα θα επισκεφτεί στις 12.00 το μεσημέρι τη σχολή μηχανικού στο Λουτράκι. Η γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφτεί την Κυριακή του Πάσχα, στις 11:30. τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στη Φρεαττύδα Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος θα περάσει το Πάσχα στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Τήνο. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης την Κυριακή του Πάσχα στις 12 το μεσημέρι θα επισκεφτεί το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

    [02] Πολιτική

    Ομόλογα

    Ν .Κακλαμάνης:"πάντα έπαιρνα την πολιτική ευθύνη"

    5/4/2007 11:41:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Συζητήσεις πυροδότησε η δήλωση του δημάρχου Αθηναίων -ρωτηθείς, από δημοσιογράφους, για το θέμα των ομολόγων- ότι ως υπουργός Υγείας πάντα αναλάμβανε την πολιτική ευθύνη ακόμη και αν τυπικά δεν έφταιγε.

    Πάντως, στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι εάν διαπιστωθούν ευθύνες θα αποδοθούν. Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ.

    [03] Πολιτική

    Έφτασε το απόγευμα αεροπορικώς

    Στα Γιάννενα ο πρωθυπουργός για Πάσχα

    5/4/2007 8:35:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Με την απογευματινή πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών έφτασε στα Γιάννενα λίγο πριν τις 7 απόψε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η οικογένειά του, για να περάσουν στην περιοχή τις γιορτές του Πάσχα.

    Από το αεροδρόμιο ο κ. Καραμανλής κατευθύνθηκε στο Δολό Πωγωνιανής όπου και θα παραμείνει μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο έχει προγραμματιστεί επίσκεψή του στα Γιάννενα και ανεπίσημη συνάντηση με φορείς της πόλης.

    Στο μεταξύ στα Γιάννενα βρίσκεται από την περασμένη Κυριακή και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος από το απόγευμα βρίσκεται στο Μέτσοβο όπου θα παρακολουθήσει την ακολουθία του μυστικού Δείπνου. Ο κ. Παπούλιας αργά το βράδυ θα επιστρέψει στο σπίτι του στους Φραγκάδες Ζαγορίου. Και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα γιορτάσει το Πάσχα στα Γιάννενα και θα επιστρέψει στην Αθήνα τη Δευτέρα.

    [04] Πολιτική

    Οι στόχοι της ΕΕ και της Κομισιόν

    Καραμανλής με Δήμα για κλιματικές αλλαγές

    5/4/2007 2:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Συνάντηση με τον Έλληνα επίτροπο στην ΕΕ αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα, είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Ο κ. Δήμας δήλωσε, ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για το μεγάλο θέμα, που είναι όπως είπε, οι κλιματικές αλλαγές και στο οποίο η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παίζουν, όπως τόνισε, "ηγετικό ρόλο παγκοσμίως". Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενημερώθηκε από τον κ. Δήμα, για τις πρωτοβουλίες και τους στόχους της ΕΕ και της Κομισιόν στον τομέα αυτό. Ο κ. Δήμας ανέφερε ότι συζήτησαν για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές και με ποιό τρόπο θα συμβάλει η Ελλάδα στους στόχους αυτούς, ενώ η χώρα μας με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, συμβάλει δραστικά στην επίτευξη αυτών των στόχων.

    [05] Πολιτική

    Συζητήθηκαν θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Ν. Κακλαμάνη

    5/4/2007 1:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Με τον Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου ο Νικήτας Κακλαμάνης τον έπεισε ότι -άμεσα η έμμεσα -μπορεί να βοηθήσει σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα το Δήμο Αθηναίων. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης (Τ.Α.), η παραχώρηση αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στην Τ.Α., καθώς και η συνέχιση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" του οποίου η συγχρηματοδότηση λήγει τον Ιούνιο. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Αθήνα όπως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και το νέο ρυθμιστικό, η μητροπολιτική οργάνωση της Αττικής, καθώς και οι αρμοδιότητες στα σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μετά τις 5 Μαϊου και την εκλογή του προεδρείου της ΚΕΔΚΕ θα δρομολογηθούν όλα τα θέματα, τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, σημειώνοντας τη μεγάλη ευθύνη που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και ειδικότερα σχετικά με τη δέσμευσή της για τη δημιουργία της εταιρείας "ΔΗΜΟΣ ΑΕ" που θα αναλάβει τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων του Δ΄ ΚΠΣ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ δεν πρέπει να είναι πια επαίτης, υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

    [06] Πολιτική

    Επιτάχυνση της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου

    Συνάντηση Καραμανλή με Σιούφα

    5/4/2007 1:10:00 μμ

    Πηγή: NET, AΠΕ

    Επιτάχυνση της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, μετά από τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Σιούφας τόνισε πως οι πολίτες πρέπει να είναι βέβαιοι για τα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. " Ακούμε τη φωνή τους και ανταποκρινόμαστε στις δεσμεύσεις μας μαζί τους "δήλωσε ο κ. Σιούφας, ο οποίος ανέφερε μετά τη συνάντηση, ότι συζητήθηκαν θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης και πως ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τη συνάντηση των υπουργών ενέργειας στο Ζάγκρεμπ, στα πλαίσια της διαβαλκανικής συνεργασίας καθώς και για θέματα των αγορών ενέργειας και φυσικού αερίου και τις μεγάλες επενδύσεις που αναμένονται σε αυτούς τους τομείς, οι οποίες, όπως τόνισε, θα αποφέρουν οφέλη για τους πολίτες καταναλωτές και στον τομέα της απασχόλησης.

    [07] Κοινωνία

    Βυθίστηκε το "Sea Diamond"

    Έρευνες για δυο αγνοούμενους

    6/4/2007 10:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2007 6:41:37 μμ)

    Πηγή: NET, NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό δύο Γάλλων, ενός 45χρονου και της 16χρονης κόρης του, που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο "Sea Diamond" - το οποίο, το απόγευμα της Μ. Πέμπτης, προσέκρουσε σε ξέρα, παρουσίασε ρήγμα στα ύφαλα και εισροή υδάτων, μισό μίλι ανοικτά της Σαντορίνης, και τελικά βυθίστηκε στις 6.00 σήμερα το πρωί. Στο μεταξύ, νωρίς το πρωί, έφτασαν στον Πειραιά με το "Aegean 2" οι πρώτοι 296 επιβάτες και 38 μέλη του πληρώματος. Εκεί βρισκόταν και η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η οποία και τους υποδέχθηκε. Λίγες ώρες αργότερα, στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν και οι υπόλοιποι 1.040 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, που μεταφέρθηκαν από τη Σαντορίνη με το πλοίο "Perla". Σε εξέλιξη βρίσκεται μαραθώνια προανάκριση από το Λιμεναρχείο Σαντορίνης, όπου καταθέτουν τέσσερα μέλη του πληρώματος: του πλοιάρχου, του υποπλοιάρχου, του πηδαλιούχου και του υπάρχου του πλοίου. Σε διαρκή επικοινωνία βρίσκεται ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, και τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, για την υπόθεση του ναυαγίου.

    Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Σαντορίνης

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό δύο αγνοουμένων, οι οποίοι, κατά δήλωση οικείων τους, επέβαιναν στο πλοίο.

    Δύτες της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών, πλωτά του λιμενικού σώματος και χερσαίες δυνάμεις, ερευνούν από το πρωί την περιοχή του ναυαγίου σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τους αγνοούμενους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος και μητέρα των δύο αγνοουμένων γνωστοποίησε την εξαφάνισή τους μετά την εκκένωση του κρουαζιερόπλοιου και αφού η ίδια είχε επιβιβαστεί σε πλοίο, μαζί με το γιο της, με προορισμό τον Πειραιά.

    Όπως έγινε γνωστό, μετά την πρόσκρουση, η καμπίνα τους γέμισε νερά και με μεγάλη προσπάθεια άνοιξαν την πόρτα. Η Γαλλίδα φέρεται να δήλωσε πως έκανε μακροβούτι για να σωθεί, κάτι που δεν κατάφεραν ο σύζυγος της Ζαν Κριστόφ Αλέν και η κόρη τους Μοντ.

    Σημειώνεται ότι το πρωί της Μ. Παρασκευής, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης μίλησε με τη σύζυγο και μητέρα των δύο αγνοουμένων.

    Απαντήσεις στα ερωτήματα

    Απαντήσεις στα ερωτήματα που οδήγησαν στο ναυάγιο του αναζητούν οι αρμόδιοι. Ο πλοίαρχος, ο υποπλοίαρχος, ο ύπαρχος και ο πηδαλιούχος κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στους λιμενικούς. Η πρόσκρουση έγινε σε χαρτογραφημένο ύφαλο μισό μίλι έξω από τα Φυρά και με καλές καιρικές συνθήκες. Το κρουαζιερόπλοιο, ήταν εξοπλισμένο με σύγχρονα ηλεκτρονικά όργανα προειδοποίησης κινδύνου. Στην προανάκριση που κράτησε περισσότερες από 15 ώρες ο πλοίαρχος φέρεται να ρωτήθηκε για το πού βρίσκονταν την ώρα της πρόσκρουσης. Η απάντηση του πλοιάρχου ήταν ότι βρίσκονταν στην γέφυρα με τον υποπλοίαρχο, τον ύπαρχο και τον ναύτη και δεν ξέρει τι συνέβη και το πλοίο έπεσε στον ύφαλο. Μετά την πρόσκρουση το πλοίο παρουσίασε ρήγμα στα ύφαλα, και αμέσως πήρε κλίση 12 μοιρών. Οι αρμόδιοι ερευνούν εάν η απότομη εισροή υδάτων στο εσωτερικό, οφείλεται στην προσπάθεια αποκόλλησης από τον ύφαλο. Ένα άλλο ερώτημα είναι γιατί ειδοποιήθηκε με καθυστέρηση ο θάλαμος Επιχειρήσεων. Ήταν η υπερβολική σιγουριά ότι το πρόβλημα είναι μικρό και θα αντιμετωπιστεί? Η μήπως υπήρξε σύγχυση και πανικός? Χρονοβόρα ήταν και η επιχείρηση εγκατάλειψης, αφού οι κανονισμοί προβλέπουν τριάντα έως εξήντα λεπτά ενώ χρειάστηκαν περισσότερες από τέσσερις ώρες. Ερωτήματα προκύπτουν και για την βύθιση του πλοίου. Δηλαδή γιατί δεν ρυμουλκήθηκε στα αβαθή για να προσαράξει. Η καταμέτρηση των επιβατών έγινε με καθυστέρηση. Σύγχυση φαίνεται πώς επικράτησε στα γραφεία της εταιρείας με τους αρμόδιους να επιχειρούν να διασταυρώσουν για ώρες τις λίστες των επιβατών.

    Μετά την εκκένωσή του, το ηλικίας 20 χρονών κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας "Louis Hellenic-Cruises" προσάραξε στην ακτή της περιοχής Αθηνιό και τα ξημερώματα της Μ. Παρασκευής βυθίστηκε, όταν τα νερά που εισέρευσαν καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας "πλημμύρισαν" τους χώρους του μηχανοστασίου και τα καταστρώματα Νο2 και Νο3, με αποτέλεσμα η αρχική κλίση να μεγαλώσει. Η βύθιση όπως αποδείχτηκε τελικά, με το μέγεθος που είχε το ρήγμα και κατά συνέπεια με την ποσότητα των υδάτων που εισέβαλαν στο πλοίο, ήταν αναπόφευκτη. Έχει σημασία να σημειωθεί, πως το κρουαζιερόπλοιο, μετά την μετατροπή του από BIRCA PRINCESS, όπως ήταν η ονομασία του όταν εκτελούσε δρομολόγια μεταξύ Φινλανδίας - Σουηδίας, σε SEA DIAMOND, είχε λάβει πιστοποιητικό καταλληλότητας από τον Νορβηγικό νηογνώμονα DNV, o οποίος θεωρείται από τους αυστηρότερους διεθνώς.

    Ήδη, έχει παρατηρηθεί στην περιοχή ρύπανση από ελαφρά πετρελαιοειδή, έκτασης περίπου 100 μ., από διαρροή των καυσίμων που μετέφερε το πλοίο, η οποία καταπολεμάται από ειδικά αντιρρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού αλλά και ιδιωτικά που ναυλώθηκαν.

    Γύρω από το βυθισμένο κρουαζιερόπλοιο είχαν τοποθετηθεί και ειδικά φράγματα, προκειμένου να συγκρατήσουν την ρύπανση, τα οποία όμως παρασύρθηκαν.

    Άμεση κινητοποίηση

    Το πλοίο προσέκρουσε σε ξέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα στα ύφαλα και να εισρεύσει νερό πάνω ακριβώς από τα καταστρώματα 2 και 3, όπου υπήρχαν καμπίνες επιβατών, οι οποίοι ανέβηκαν στο κατάστρωμα 4. Η αρχική κλίση, σύμφωνα με το ΥΕΝ, ήταν 12 μοίρες δεξιά, με συνέπεια, ο πλοίαρχος να διατάξει την εγκατάλειψη του σκάφους.

    Άμεση ήταν η κινητοποίηση σωστικών μέσων από την Αθήνα, το Ηράκλειο και τη Ρόδο, για την παροχή βοήθειας.

    Στην επιχείρηση, με μέριμνα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, συμμετείχαν από αέρος 3 ελικόπτερα SUPER PUMA, 2 ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, 3 ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και αεροσκάφος C 130, ενώ πλησίον του πλοίου κατέπλευσαν άμεσα τα παραπλέοντα κρουαζιερόπλοια "OCEAN MAGESTIC" και "AEGEAN 2", το Ε/Γ-Ο/Γ "ΝΗΣΟΣ ΘΗΡΑΣΙΑ", λάντζες της ένωσης λεμβούχων Σαντορίνης, το Ρ/Κ "ΛΕΩΝ", πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος και άλλα σκάφη.

    Με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, τέθηκε σε επιφυλακή και η αστυνομία.

    Ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε άριστα σε όλα τα επίπεδα, σημείωσε την Μ. Πέμπτη ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

    Στο κρουαζιερόπλοιο επέβαιναν οι 1.170 επιβάτες, η πλειοψηφία των οποίων ήταν Αμερικανοί και Γερμανοί πολίτες, και τα 390 μέλη του πληρώματος.

    Το "Sea Diamond" είχε χωρητικότητα 22.412 τόνων και μπορούσε να μεταφέρει 1.250 επιβάτες σε 570 καμπίνες. Ναυπηγήθηκε το 1986, ανακαινίστηκε το 1999, ενώ ύψωσε την ελληνική σημαία το 2006.

    Το πλοίο πραγματοποιούσε 7ήμερη κρουαζιέρα Πειραιάς-Μύκονος-Κουσάντασι-Πάτμος-Ρόδος-Ηράκλειο-Σαντορίνη και τερματισμό το λιμάνι του Πειραιά όπου θα κατέπλεε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.

    Τα διεθνή ΜΜΕ

    Η έρευνες για την ανεύρεση δύο Γάλλων αγνοουμένων που ταξίδευαν με το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond» προς την Σαντορίνη απασχολούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Χωρίς να αποτελεί την πρώτη είδηση, το θέμα απασχολεί τον διεθνή ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρονται εκτενώς στο ναυάγιο. Το γαλλικό δίκτυο France-2, στην ιστοσελίδα του φιλοξενεί σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο: "Ναυάγιο στην Ελλάδα". Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως δύο Γάλλοι τουρίστες, ο Ζαν Κριστόφ Αλαίν, 45 ετών και η 16 κόρη του, Μοντ, αγνοούνται. Επισημαίνει ότι η σύζυγος του Γάλλου αγνοούμενου ειδοποίησε τις αρχές με καθυστέρηση. Αναφέρει επίσης ότι τα αίτια του ναυαγίου δεν έχουν γίνει γνωστά και πως ο πλοίαρχος ανακρίνεται και θεωρείται πιθανό να του απαγγελθούν, εντός της ημέρας, κατηγορίες. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης επικρίνουν την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τις Αρχές για αντιφατική πληροφόρηση σχετικά με τον αριθμό των επιβατών. Τονίζουν όμως πως οι ελληνικές Αρχές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες μετά την τραγωδία του "Εξπρές Σαμίνα" το 2000. Τα αμερικανικά μέσα κάλυψαν το θέμα σημειώνοντας πως οι περισσότεροι επιβάτες είναι Αμερικανοί. Αναφέρει ότι οι πολλοί Αμερικανοί είναι μαθητές σε εκδρομές και φιλοξενεί δηλώσεις και μαρτυρίες ταξιδιωτών. Στην ιστοσελίδα του το CNN επισημαίνει: «1.600 επιβάτες διασώζονται από κρουαζιερόπλοιο». Το Ασοσιέιτεντ Πρες σε τηλεγράφημά του αναφέρει, πως ήταν μια δραματική επιχείρηση διάσωσης επιβατών στην οποία, συμμετείχαν όχι μόνον εμπορικά πλοία αλλά και οι ντόπιοι ψαράδες. Το Βρετανικό BBC στην ιστοσελίδα του, ξεκινά το ρεπορτάζ με την είδηση της επιτυχούς διάσωσης περίπου 1.600 ανθρώπων και φιλοξενεί μαρτυρίες επιβατών Αναφέρει επίσης ότι πέρυσι, το πλοίο "Καλυψώ" της ίδιας εταιρείας, παρουσίασε πρόβλημα και χρειάστηκε να ρυμουλκηθεί στις νότιες ακτές της Γαλλίας. Το πρακτορείο Ρόιτερς ξεκινά το ρεπορτάζ με την είδηση πως υπάρχουν δύο Γάλλοι αγνοούμενοι. Στο ναυάγιο αναφέρονται και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΣΑ, με τίτλο "Ναυάγιο κρουαζιερόπλοιου", επικεντρώνεται στην ύπαρξη δύο αγνοουμένων, κάτι που κάνουν και οι ιταλικές εφημερίδες. Τα γερμανικά μέσα επικρίνουν την πλοιοκτήτρια εταιρία για αντιφατική πληροφόρηση για τον αριθμό των επιβατών. Το Ντερ Σπίγκελ αναφέρει στην ιστοσελίδα του πως η πρόσκρουση σε ύφαλο έγινε μόλις 200 μέτρα από την ακτή και τονίζει πως πρόκειται για ανθρώπινο λάθος. Για ανθρώπινο λάθος κάνει λόγο και η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα "Μπίλντ" ,που τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της: "Ναυτικό Δράμα Κρουαζιερόπλοιο βυθίζεται στο λιμάνι της Σαντορίνης, δύο άνθρωποι αγνοούνται".

    [08] Κοινωνία

    Πλήθος πιστών παρακολούθησε την τελετή

    Μ.Παρασκευή: Κατάνυξη και ευλάβεια

    6/4/2007 4:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2007 4:53:15 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και η Ορθοδοξία βιώνει με κατάνυξη την κορύφωση του Θείου Δράματος. Σε ολόκληρη τη χώρα, χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν το πρωί τους Ιερούς Ναούς, όπου παρακολούθησαν την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και την Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου Ιησού και προσκύνησαν με ευλάβεια τον Επιτάφιο.Η ακολουθία των μεγάλων ωρών, έγινε το πρωί, στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου. Με τη βοήθεια των ιερέων, τυλίγει το σώμα του Κυρίου με τη σινδόνη. Σύμφωνα με τα ευαγγέλια και τις γραφές στον Γολγοθά η Παναγία μαζί με τις μυροφόρες και τους μαθητές του Χριστού κατέβασαν από το σταυρό, το σώμα του Κυρίου. Το έραναν με μύρα και ροδοπέταλα και το ενταφίασαν με σεβασμό. Πλήθος πιστών παρακολούθησε την τελετή αναπαράστασης της αποκαθήλωσης και στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στη συμπρωτεύουσα, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος. Στιγμές βαθιάς κατάνυξης μπροστά στο θείο δράμα. Αύριο, Μεγάλο Σάββατο, θα μεταφερθεί, όπως κάθε χρόνο, στην Ελλάδα το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο της Ιερουσαλήμ, με πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Στο νομό Ιωαννίνων βρίσκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα.

    [09] Κοινωνία

    Μέτρα της τροχαίας

    Ομαλή η έξοδος

    6/4/2007 11:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2007 5:33:25 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πραγματοποιήθηκε η έξοδος του κύριου όγκου των αδειούχων του Πάσχα, ενω αύριο Μ.Σάββατο, αναμένεται να εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα και οι τελευταίοι εκδρομείς. Ουρά μήκους 16 χλμ. είχε σχηματιστεί το πρωί στο πέταλο του Μαλλιακού, από το 153 ως το 163 χλμ προς Λαμία, λόγω έργων. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Τροχαία συνιστούν στους οδηγούς να ακολουθούν την εναλλακτική διαδρομή από Κάστρο προς Ορχομενό και Μπράλο. Αντίθετα, ομαλοποιήθηκε η κίνηση στις δύο εξόδους της Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας στα Διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών. Ομαλά και με σύμμαχο τον καιρό πραγματοποιήθηκε και η έξοδος και των Θεσσαλονικέων για το Πάσχα. Από τα διόδια των Μαλγάρων, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, πέρασαν μέχρι τις 2 το μεσημέρι, 13.500 αυτοκίνητα στο ρεύμα προς Κατερίνη και 7.500 αυτοκίνητα στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο, σε ισχύ έχει τεθεί και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων άνω του 1,5 τόνου, για σήμερα, από τις 6.00 έως τις 14.00. Από σήμερα ως και τη Δευτέρα του Πάσχα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θέτει σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα άμεσης παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και αεροδιακομιδής κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου. Χωρίς προβλήματα εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τον Πειραιά για Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Από το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", 503 πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού πραγματοποιήθηκαν σήμερα , ενώ για αύριο είναι προγραμματισμένες 496 και για την Κυριακή 383. Πληρότητες που αγγίζουν το 100% συνθέτουν την εικόνα στις γραμμές του ΟΣΕ και των ΚΤΕΛ. Εξάλλου, με τροποποιήσεις εκτελούνται από σήμερα τα δρομολόγια των δημόσιων μεταφορικών μέσων. Ετσι, από σήμερα έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, τα δρομολόγια του ΟΣΕ θα είναι μειωμένα, το τραμ της Αθήνας σήμερα και αύριο, θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Αύριο, Μ. Σάββατο, από τις 10 το βράδυ θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά από την κυκλοφορία τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της πρωτεύουσας. τελευταίο δρομολόγιο του μετρό και του ηλεκτρικού θα εκτελεστεί στις 11 το βράδυ και του προαστιακού στις 10.

    Επικίνδυνα σημεία

    Σε ανακοίνωση του, το ΥΠΕΧΩΔΕ εφιστά ιδιαίτερη προσοχή στο Πέταλο του Μαλιακού, καθώς στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης εκτελούνται έργα από το 163ο χλμ. ( θέση Λόγγος) μέχρι το 221ο χλμ ( θέση Αγ. Μαρίνα). Πιο επικίνδυνα θεωρούνται τα σημεία:

    Στο 167ο χλμ πριν τον Άγιο Κωνσταντίνο Στο 171ο χλμ στην τοποθεσία Λεβέντη Στο 173ο χλμ στο Ασπρονέρι Στο 189ο χλμ μετά τον Μώλο Στο 192ο χλμ στην θέση Αγία Τριάδα Στο 197ο χλμ πριν τις Θερμοπύλες Στο 201ο χλμ στα Λουτρά Θερμοπυλών Στο 202ο χλμ μετά τα Λουτρά Θερμοπυλών Στο 206ο χλμ στην τοποθεσία Δαμάστα Στο 210ο χλμ πριν την Ανθήλη Στο 216ο χλμ στην θέση Αγία Παρασκευή Λαμίας Στο 226ο χλμ στην τοποθεσία Μελίσσια (μετά την Στυλίδα).

    [10] Κοινωνία

    Τηρήθηκε η παράδοση για 46η χρονιά.

    Θρίαμβος του...Βραδυποριακού

    6/4/2007 6:00:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Η παράδοση τηρήθηκε και φέτος και μάλιστα για 46η χρονιά. Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και της Προοδευτικής, ή αν προτιμάτε ο Βραδυποριακός εναντίον του Ταλαιπωριακού τέθηκαν αντιμέτωποι στο γήπεδο της Προοδευτικής, όπως κάθε Μεγάλη Παρασκεύη. Στο αγωνιστικό μέρος, η νίκη χαμογέλασε στους Βραδύπορους του Ολυμπιακού με 3-0, με γκόλ που γκολ οι Βαϊτσης, Χατζίδης, Βαμβακούλας. Ειδικά για τον Μηνά Χαντζίδη να σημειώσουμε ότι ήρθε ειδικά για το παιχνίδι αυτό από την Γερμανία, ενώ ο Γιώργος Αμανατίδης πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στις μάχες των βραδύπορων με τους ταλαίπωρους.

    Μήνυμα ενάντια στη βία

    Ο Ηλίας Ρωσίδης, ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί και στις 46 αναμετρήσεις, ήταν και πάλι στην ερυθρόλευκη ενδεκάδα με το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Στις τιμητικές βραβεύσεις, ξεχώρισε αυτή του παλαίμαχου τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, Αχιλλέα Γραμματικόπουλου, που διανύει το 99 έτος της ζωής του. Περίπου 2.000 φίλαθλοι έδωσαν το «παρών» στον αγώνα, πριν την έναρξη του οποίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονημένου οπαδού Μιχάλη Φιλόπουλου.

    [11] Κοινωνία

    Πριν το αναστάσιμο τραπέζι

    Τελευταίες αγορές

    6/4/2007 5:02:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Τελευταίες αγορές πριν το αναστάσιμο τραπέζι. Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, η κίνηση ήταν αυξημένη στη Βαρβάκειο Αγορά, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές άφησαν τα ψώνια για την τελευταία στιγμή. Οι τιμές πάντως είναι σε λογικά επίπεδα και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μικρότερες και από τις περσινές. Αύριο η Βαρβάκειος Αγορά και τα εμπορικά καταστήματα, θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Οι καταναλωτές θα πρέπει να προμηθευτούν ψωμί για τρεις ημέρες. Την Κυριακή του Πάσχα τα αρτοποιεία θα είναι ανοιχτά μόνο για ψήσιμο φαγητών, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα. Τη Δευτέρα του Πάσχα όλα τα καταστήματα θα είναι κλειστά, ενώ από την Τρίτη επανέρχεται το κανονικό ωράριο. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι από συνεργεία των Νομαρχιών και του υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο την προστασία των καταναλωτών από ακατάλληλα προϊόντα.

    [12] Κοινωνία

    Συνεχίζονται απο την Ελληνική Αστυνομία

    Έλεγχοι για κροτίδες

    6/4/2007 3:47:00 μμ

    Πηγή: AΠΕ

    Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι από την Ελληνική Αστυνομία κατά της παράνομης εισαγωγής, κατασκευής, εμπορίας και ανεξέλεγκτης χρήσης, πυροτεχνικών ειδών, με σκοπό την πρόληψη ατυχημάτων και τη διασφάλιση της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, ιδιαίτερα των ανηλίκων. Η έγκαιρη και συντονισμένη αυτή προσπάθεια, απέδωσε καρπούς και έχουν σημειωθεί σημαντικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, έως τώρα βεβαιώθηκαν 150 παραβάσεις και συνελήφθησαν 159 άτομα. Παράλληλα, κατασχέθηκαν: κροτίδες1.559.981, φωτοβολίδες 2.158, παιδικά αθύρματα 429.037, αυτόματοι πυροτεχνικοί μηχανισμοί 408, καψύλλια 3.372, συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων 38, πρώτες ύλες 9 κιλά μπαρούτι 1.4 κιλά θειάφι 500 γραμμάρια κάρβουνο. Η εμπειρία των προηγουμένων ετών καταδεικνύει ότι η επίκληση του Εθίμου και η λήψη αυστηρών αστυνομικών μέτρων (προληπτικών - κατασταλτικών), δεν αρκούν για την καταπολέμηση του φαινομένου, αλλά απαιτείται και η δημιουργία μιας ευρύτερης κοινωνικής συνείδησης, ως και η υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά όλων των πολιτών. Ιδιαίτερα οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν έγκαιρα και σωστά τα παιδιά τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη χρήση των ανωτέρω ειδών. Επιπλέον να μην πρωτοστατούν οι ίδιοι στην κατασκευή αυτοσχέδιων πυροτεχνημάτων, διότι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται διακινούνται παράνομα, δεν είναι γνωστή η σύνθεσή τους και οι συνθήκες φύλαξής τους κι επομένως είναι επικίνδυνες. Τα βεγγαλικά και οι φωτοβολίδες δεν είναι παιχνίδια, αλλά επικίνδυνες ύλες που αν δε χρησιμοποιηθούν για το σκοπό που προορίζονται και από εξειδικευμένα άτομα, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, τόσο για τους χρήστες, όσο και για τους ανυποψίαστους πολίτες. Σε περίπτωση που ανήλικος καταληφθεί να κατέχει φωτοβολίδες, συσκευές εκτόξευσης αυτών ή βεγγαλικά, οι γονείς ή οι έχοντες την επιμέλειά τους τιμωρούνται με τις ίδιες ποινές. Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται: Η πώληση πυροτεχνικών ειδών από πλανόδιους πωλητές, ψιλικατζίδικα, καταστήματα παιχνιδιών ή άλλα καταστήματα που δε διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια εμπορίας, της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής. Η καύση βεγγαλικών. Η κατοχή και χρησιμοποίηση τυποποιημένων ή αυτοσχέδιων κροτίδων.

    [13] Κοινωνία

    Αυξημένη η κίνηση στην αγορά

    6/4/2007 11:36:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Από τις 13.00 έως τις 19.00 θα παραμείνουν ανοιχτά σήμερα Μεγάλη Παρασκευή τα εμπορικά καταστήματα, ενώ, και σήμερα αναμένεται να είναι αυξημένη η κίνηση στην αγορά για το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα. Αύριο, Μεγάλο Σάββατο, θα είναι ανοιχτά από τις 9:00 έως τις 15:00 ενώ, οι καταναλωτές θα πρέπει να προμηθευτούν ψωμί για τρεις ημέρες. Την Κυριακή του Πάσχα τα αρτοποιεία θα είναι ανοιχτά μόνο για ψήσιμο φαγητών, από τις 8.00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι. Τη Δευτέρα του Πάσχα όλα τα καταστήματα θα είναι κλειστά, ενώ από την Τρίτη επανέρχεται το κανονικό ωράριο. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι από συνεργεία των Νομαρχιών και του υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο την προστασία των καταναλωτών από ακατάλληλα προϊόντα.

    [14] Κοινωνία

    Αύριο το Άγιο Φως στην Ελλάδα

    Με κατάνυξη και ευλάβεια

    6/4/2007 12:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και η Ορθοδοξία βιώνει με κατάνυξη την κορύφωση του Θείου Δράματος. Σε ολόκληρη τη χώρα, χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν το πρωί τους Ιερούς Ναούς, όπου παρακολούθησαν την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και την Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου Ιησού και προσκύνησαν με ευλάβεια τον Επιτάφιο. Αύριο, Μεγάλο Σάββατο, θα μεταφερθεί, όπως κάθε χρόνο, στην Ελλάδα το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο της Ιερουσαλήμ, με πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Στο νομό Ιωαννίνων βρίσκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα.

    Στα Γιάννενα ο Κ. Παπούλιας

    Στα Γιάννενα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα. Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, θα παρακολουθήσει την ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου Ιωαννίνων.

    Ιδιωτικού χαρακτήρα επίσκεψη πραγματοποιεί από την Μ. Πέμπτη στο νομό Ιωαννίνων, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής ο οποίος απόψε θα παρακολουθήσει την ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου στο χωριό Κεφαλόβρυσο. Την ημέρα του Πάσχα ο πρωθυπουργός θα γιορτάσει στο στρατόπεδο "Αλέξανδρου Διάκου" στην Κόνιτσα, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Αύριο το πρωί, Μ. Σάββατο, ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί την πόλη των Ιωαννίνων, όπου θα συναντηθεί με βουλευτές του νομού, το νομάρχη και τοπικούς φορείς.

    Αύριο το Άγιο Φως στην Αθήνα

    Με πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, θα μεταφερθεί, όπως κάθε χρόνο, στην Ελλάδα, το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο της Ιερουσαλήμ, το Μεγάλο Σάββατο. Την έκτακτη πτήση από το Τελ-Αβίβ στην Αθήνα, θα εκτελέσει αεροσκάφος τύπου Boeing 737-400, το οποίο είναι ναυλωμένο με δαπάνη του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Η πτήση θα αναχωρήσει για το Τελ-Αβίβ στις 07:00 το πρωί του Μ. Σαββάτου και θα επιστρέψει στην Αθήνα, την ίδια ημέρα, στις 18:25. Κατά την άφιξη του Αγίου Φωτός, θα λάβει χώρα τελετή υποδοχής και θα αποδοθούν τιμές Αρχηγού Κράτους, με την παράταξη αγήματος και μπάντας.

    To Άγιο Φως θα μεταφέρει στην Αθήνα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Θεοφάνης, συνοδεία του Μητροπολίτη Διαυλείας Δαμασκηνού και του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου.

    Στην επίσημη αποστολή, την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπ. Εξωτερικών, Θεόδωρος Κασσίμης. Θα μετέχουν ακόμη εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Το Άγιο Φως θα μεταφέρουν, στη συνέχεια, οι Ο.Α. στις Ιερές Μητροπόλεις όλης της χώρας και στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, με 16 τακτικές πτήσεις της εταιρείας, για τις οποίες τροποποιήθηκαν οι ώρες αναχώρησης. Για τις αλλαγές έχουν ήδη ενημερωθεί οι επιβάτες.

    Επιπλέον, το Άγιο Φως θα μεταφερθεί στη Λάρισα με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος και στα νησιά Σύρος, Κέα, Πάτμος, Λέρος και Λειψοί, με ελικόπτερο νυχτερινής πτήσης.

    Η διοίκηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών ζητάει την κατανόηση του επιβατικού κοινού για τις τυχόν καθυστερήσεις που θα προκύψουν στις πτήσεις που θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε 16 πόλεις της χώρας, εν αναμονή της έκτακτης πτήσεις από το Τελ-Αβίβ.

    [15] Κοινωνία

    Ν. Μαγνησίας

    Στο Βελεστίνο ευρήματα διοξινών και μολύβδου

    5/4/2007 10:36:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι του Βελεστίνου Μαγνησίας, από τα ευρήματα έρευνας, που έδειξαν ότι το ποσοστό των διοξινών και του μολύβδου στην βιομηχανική περιοχή είναι τετραπλάσια των επιτρεπτών ορίων.

    Σε ετοιμότητα τέθηκαν οι αρμόδιες αρχές, ενώ η νομαρχία Μαγνησίας απαγόρευσε τη σφαγή των ζώων της περιοχής.

    [16] Κοινωνία

    Άυξηση κλοπών και διαρρήξεων στις γιορτές

    Προσοχή στους κλέφτες

    5/4/2007 3:54:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η αύξηση κλοπών και διαρρήξεων τις ημέρες που οι πολίτες λείπουν από τα σπίτια τους, όπως είναι και η εορταστική περίοδος του Πάσχα, είναι γεγονός. Οι περισσότεροι κλέφτες μπορούν να μπουν και να βγουν από ένα σπίτι σε λιγότερο από 10 λεπτά. Έτσι, οτιδήποτε κάνουμε που θα συντελέσει στην καθυστέρηση του δράστη θα τον προβληματίσει . Εν όψει του Πάσχα οι ειδικοί προειδοποιούν: Θωρακίστε τα σπίτια σας ακόμα κι αν η απουσία σας θα είναι ολιγοήμερη. Χρήσιμες κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή είναι όταν δυσκολεύουμε την πρόσβαση, τοποθετούμε πόρτα και κλειδαριές ασφαλείας, δημιουργούμε την εικόνα ότι κάποιος βρίσκεται μέσα, δεν διαφημίζουμε τα υπάρχοντά μας. Ακόμα και αν μείνουμε στην Αθήνα όμως οφείλουμε να λάβουμε μέτρα αποτρεπτικά για τους διαρρήκτες. Το βράδυ πριν κοιμηθούμε, ελέγχουμε αν πόρτες και παράθυρα είναι κλειστά και ασφαλισμένα, αφήνουμε πάντα κάποιο φώς αναμμένο, ενεργοποιούμε το σύστημα συναγερμού. Οι κλοπές στους δρόμους αυξάνονται τις μέρες των γιορτών καθώς το έργο των πορτοφολάδων είναι ευκολότερο λόγω του συνωστισμού. Ασφαλίζουμε το πορτοφόλι και τα χρήματα μας λοιπόν ακόμα και σε απλές ή καθημερινές μας δραστηριότητες.

    [17] Κόσμος

    Συνέντευξη Τύπου των 15 Βρετανών ναυτών

    Καταγγελίες για πιέσεις

    6/4/2007 6:53:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Σε καταγγελίες για "συνεχείς ψυχολογικές πιέσεις", προχώρησαν οι 15 βρετανοί ναυτικοί που συνελήφθησαν από το Ιράν. Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου, κρατήθηκαν με δεμένα τα μάτια και σε απομόνωση ενώ απειλήθηκαν με φυλάκιση επτά ετών, εάν δεν παραδέχονταν ότι είχαν παραβιάσει τα ιρανικά χωρικά ύδατα. Επίσης διαβεβαίωσαν ότι όταν συνελήφθησαν, στις 23 Μαρτίου από τις ιρανικές δυνάμεις, ευρίσκοντο 1,7 ναυτικά μίλια έξω από τα ιρανικά χωρικά ύδατα. "Ανακρινόμαστε τις περισσότερες νύκτες και είχαμε δύο επιλογές. Εάν παραδεχόμαστε ότι είχαμε παραβιάσει τα χωρικά ύδατα θα μας έβαζαν στο αεροπλάνο και θα επιστρέφαμε στην πατρίδα, εάν όχι θα μας φυλάκιζαν για επτά χρόνια". Ακόμη δήλωσαν ότι η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στην ομάδα, είχε απομονωθεί και την χρησιμοποιούσαν ως εργαλείο προπαγάνδας από τις ιρανικές αρχές.

    [18] Κόσμος

    Με κατάνυξη

    Το Πάσχα των λαών

    5/4/2007 10:23:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Με κατάνυξη εκατομμύρια χριστιανοί σε ολόκληρο τον κόσμο παίρνουν μέρος στην αναβίωση των παθών του Κυρίου.

    Στις Φιλιππίνες για να αναπαραστήσουν το θείο δράμα μαστιγώνονται και κουβαλάνε στους ώμους τους ξύλινους σταυρούς. Στο Βατικανό ο Πάπας Βενέδικτος χοροστάτησε στην Ακολουθία του νιπτήρος.

    Στα Ιεροσόλυμα, συρρέουν χιλιάδες άνθρωποι, αφού φέτος για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια οι εορτασμοί του Πάσχα συμπίπτουν σε όλα τα χριστιανικά δόγματα καθώς και στους Εβραίους.

    [19] Κόσμος

    Στο Λονδίνο οι 15 όμηροι

    5/4/2007 3:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2007 11:57:09 μμ)

    Έφτασαν το μεσημέρι στο Λονδίνο οι 15 Βρετανοί στρατιωτικοί, οι οποίοι απελευθερώθηκαν από το Ιράν έπειτα από μια έντονη αντιπαράθεση που διήρκεσε δύο εβδομάδες. Την ώρα που το αεροπλάνο της British Airways προσγειωνόταν στο Χίθροου, οι 15 ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Έπειτα από 20λεπτη καθυστέρηση, η ομάδα, ντυμένη και πάλι με στρατιωτικές στολές, αποβιβάστηκε και πόζαρε για φωτογραφίες πριν επιβιβαστεί σε δύο στρατιωτικά ελικόπτερα για να μεταφερθεί σε στρατιωτική βάση στο Τσάιβενορ του Ντέβον, 320 χλμ. νοτιοδυτικά του Λονδίνου για μια ιδιαίτερα συνάντηση με τις οικογένειές τους και για να δώσουν αναφορά.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ εξέφρασε τη "χαρά" του για την επιστροφή των 15 ναυτών και πεζοναυτών, όμως εξέφρασε και τη λύπη του για το θάνατο, επίσης σήμερα, τεσσάρων Βρετανών στρατιωτών στο Ιράκ, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει τη "φρικτή πραγματικότητα" της τρομοκρατίας στην περιοχή. "Ακριβώς τη στιγμή που χαιρόμαστε για την επιστροφή των 15 στρατιωτικών μας, πρέπει να θρηνήσουμε το θάνατο των στρατιωτών μας στη Βασόρα, οι οποίοι σκοτώθηκαν από μια τρομοκρατική ενέργεια", δήλωσε ο Μπλερ μπροστά στην Ντάουνινγκ Στριτ, την ίδια στιγμή που προσγειωνόταν στο Χίθροου το αεροπλάνο που μετέφερε τους Βρετανούς στρατιωτικούς. Ο Μπλερ δήλωσε επίσης πως η απελευθέρωση των 15 από το Ιράν πραγματοποιήθηκε "χωρίς συναλλαγή".

    "Το Ιράν πέτυχε τους 'στόχους του'"

    Στην Τεχεράνη, ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, κύριος σύμβουλος του ανωτάτου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε πως το Ιράν πέτυχε "τους στόχους του" στην υπόθεση των Βρετανών στρατιωτικών και υποστήριξε πως η Βρετανία απηύθυνε επιστολή συγγνώμης στην Τεχεράνη.

    "Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν πέτυχε τους στόχους της δίνοντας χάρη στους Βρετανούς στρατιωτικούς", δήλωσε ο Βελαγιατί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. "Ορισμένοι συνδέουν αυτήν την απελευθέρωση με το 48ωρο τελεσίγραφο των Βρετανών, ενώ το Ιράν είχε θέσει ως όρο την αποδοχή της παραβίασης (των χωρικών υδάτων) και τη συγγνώμη. Την παραμονή αυτής της απελευθέρωσης ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε επιστολή συγγνώμης" στην Τεχεράνη, πρόσθεσε.

    [20] Κόσμος

    Ο γγ του ΟΗΕ στηρίζει το σχέδιο Αχτισάαρι

    5/4/2007 2:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2007 4:15:37 μμ)

    Την πλήρη στήριξή του στο σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου Μάρτι Αχτισάαρι επανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν-Κι Μουν, εκτιμώντας ότι το σχέδιο αυτό έχει όλα τα στοιχεία μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. "Μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΟΗΕ για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου θα σηματοδοτήσει μια αποφασιστική καμπή στην όλη διαδικασία", τόνισε ο κ. Μπαν Κι Μουν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση Αχτισάαρι παρέχει εγγυήσεις και προστασία σε όλες τις κοινότητες του Κοσόβου. "Στηρίζω πλήρως όλες τις συστάσεις που μου έχει κάνει ο ειδικός απεσταλμένος μου σε ότι αφορά το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου και την προτεινόμενη λύση", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαν-Κι Μουν. Τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητο, αφενός μεν το Συμβούλιο Ασφαλείας να αντιμετωπίσει την πρόκληση του καθορισμού του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου, όπως απαιτεί και το Ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, αφετέρου δε, όλα τα μέλη του Συμβουλίου να εργαστούν από κοινού και με εποικοδομητικό τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση.

    "Ναι" στο σχέδιο, λέει και η Βουλή του Κοσόβου

    Υπέρ του σχεδίου Αχτισάαρι τάσσεται και η Βουλή του Κοσόβου, με ψήφισμα το οποίο υιοθέτησε με 100 ψήφους υπέρ και μία κατά. Στην ψηφοφορία δεν παρέστησαν 19 βουλευτές,καθώς οι Σέρβοι βουλευτές απέχουν από τις εργασίες της Βουλής από τον Μάρτιο του 2004, όταν ξέσπασαν βίαια επεισόδια στο Κόσοβο.

    Με το ψήφισμα χαιρετίζεται ανεπιφύλακτα το σχέδιο για την εγκαθίδρυση πολιτικής και αστυνομικής αποστολής στο Κόσοβο και διατυπώνεται η δέσμευση για συνεργασία με την αποστολή με όλους τους δυνατούς τρόπους. Οι βουλευτές υποσχέθηκαν επίσης ότι θα εφαρμόσουν πλήρως το πακέτο προτάσεων του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    "Επιθυμούμε να αποδείξουμε σε όλο τον κόσμο, στη διεθνή κοινότητα και στις χώρες που αμφιβάλουν για το σχέδιο και για την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ότι ο κ. Αχτισάαρι έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού του Κοσόβου", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αγκίμ Τσέκου, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή.

    Την ίδια ώρα, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κόσοβο Φρανκ Γουίσνερ διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο ενδέχεται να έχουν χειρότερο τέλος, σε περίπτωση που αποφασιστεί η συνέχισή τους, όπως έχει ζητήσει η Μόσχα. Ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι όλες οι πιθανότητες για την εξεύρεση λύσης διαφορετικής από αυτήν που έχει προτείνει ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι, έχουν εξαντληθεί. Κληθείς να σχολιάσει τις ρωσικές θέσεις απέναντι στο σχέδιο Αχτισάαρι, ο κ. Γουίσνερ δήλωσε στη "Φωνή της Αμερικής" ότι η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα βρεθεί μια λύση μέσω της διπλωματικής οδού στο ζήτημα του Κοσόβου. Σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν το θέμα του Κοσόβου και ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς είχε συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη.

    Νέο διαμεσολαβητή, νέες διαπραγματεύσεις ζητά η Σερβία

    Από την άλλη, ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα επανέλαβε τη θέση της χώρας του για έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Κοσόβου με νέο διαμεσολαβητή, καθώς, όπως είπε, το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κόσοβο, Μάρτι Αχτισάαρι δεν έχει την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο κ. Κοστούνιτσα συντάχθηκε με την άποψη της Μόσχας να αποσταλεί στο Κόσοβο αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα εξετάσει την κατάσταση στην περιοχή, λέγοντας πως πρόκειται για μια καλή πρόταση. Επισήμανε δε ότι μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε καλή βάση για μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία θα διεξαχθεί σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ και θα οδηγήσει σε μια δίκαιη λύση. Ο κ. Κοστούνιτσα τόνισε ακόμη μια φορά ότι η Σερβία απέρριψε το σχέδιο του κ. Αχτισάαρι επειδή, όπως είπε, παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, αφού "υφαρπάζει το 15% του εδάφους της χώρας".

    [21] Κόσμος

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους

    "Σείστηκαν" οι Αζόρες

    5/4/2007 10:45:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τα ξημερώματα τις Αζόρες νήσους, στον Ατλαντικό, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, η δόνηση συνέβη στις 06.56(ώρα Ελλάδος) και το επίκεντρό της ήταν 93 χιλιόμετρα ανατολικά του Πόντα Ντελγάδα, πρωτεύουσας του πορτογαλικού αρχιπελάγους των Αζορών. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Οι Αζόρες βρίσκονται στο μέσον του Ατλαντικού, 1500 χιλιόμετρα δυτικά της Λισαβόνας και 3.900 χιλιόμετρα ανατολικά των αμερικανικών ακτών.

    Εξάλλου σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης κοντά στην μικρή νήσο Τορισίμα, στα ανοικτά της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, πάντως δεν υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί τσουνάμι, ανέφερε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Η δόνηση σημειώθηκε στις 06:40 τοπική ώρα (00:40 ώρα Ελλάδος) στο αρχιπέλαγος Ογκασαουάρα, περίπου 1.000 χλμ. νότια του Τόκιο. Το επίκεντρο της εντοπίσθηκε περίπου 10 χλμ. κάτω από το βυθό της θάλασσας. Στην Ιαπωνία, που βρίσκεται στη συμβολή τεσσάρων τεκτονικών πλακών, σημειώνεται το 20% των ισχυρότερων σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Στο μεταξύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στα νησιά Λόγιαλτι στη Νέα Καληδονία, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio New Zealand . Επικαλούμενος το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ο νεοζηλανδικός σταθμός ανέφερε πως το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 135 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ταντίν, στα νησιά Λόγιαλτι. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

    Τη Δευτέρα έγινε σεισμός 8,1 Ρίχτερ στα νησιά του Σολομώντα, που προκάλεσε τσουνάμι και στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 30 ανθρώπων.

    [22] Κόσμος

    Σε φυλακή της Ταϊλάνδης

    Πενήντα νεκροί λόγω συνωστισμού

    5/4/2007 10:21:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον πενήντα κρατούμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε φυλακή της Ινδονησίας τους τελευταίους τέσσερις μήνες εξαιτίας του συνωστισμού και των άσχημων συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής. Σύμφωνα με τον αρχιφύλακα Κοσάντ Πουρουάντο, τον οποίο επικαλούνται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι θάνατοι συνέβησαν στη σωφρονιστική φυλακή Τανγκερανγκ της Δυτικής Ιάβας, δυτικά της πρωτεύουσας Τζακάρτα, όπου κρατούνται 3816 άτομα ενώ η φυλακή έχει σχεδιαστεί για 800 με αποτέλεσμα τα 418 κελιά του 1,5 τετραγωνικού μέτρου να φιλοξενούν 8-10 κρατουμένους. Ο αρχιφύλακας καταγγέλλει ότι επειδή οι κακές συνθήκες υγιεινής έκαναν τους κρατουμένους δεκτικούς σε ασθένειες, η διεύθυνση της φυλακής, που απασχολεί μόνο 4 γιατρούς, "ζήτησε από το Δημοτική Υπηρεσία Υγείας της Τανγκερανγκ να παράσχει βοηθούς γιατρού, αλλά δεν είχε καμία απάντηση". Από τους 50 κρατουμένους που πέθαναν μέσα στο 2007, οι τέσσερις πέθαναν αυτόν το μήνα, τρεις από τους οποίους τη Δευτέρα.

    "Με βάση τα αρχεία μας, οι περισσότεροι κρατούμενοι πέθαναν από αναπνευστικά προβλήματα και κανένας τους από ατύχημα ή βία", είπε ο φύλακας ο οποίος προσέθεσε ότι οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στο συνωστισμό, την κακή υγιεινή και την έλλειψη πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα και σε ασθένειες που συνδέονται με το AIDS καθώς το 85% των κρατουμένων τη φυλακής είναι χρήστες ναρκωτικών.

    Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι την ευθύνη για τους θανάτους έχει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο επιβλέπει τις φυλακές.

    [23] Κόσμος

    Με πτήση της British Airways

    Επιστρέφουν στο Λονδίνο

    5/4/2007 9:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2007 3:59:11 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προς το Λονδίνο πετούν αυτή την ώρα οι 15 Βρετανοί ναύτες και πεζοναύτες μία ημέρα αφότου αφέθηκαν ελεύθεροι με απόφαση του Ιρανού προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, και σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψή τους στον δίαυλο Σατ αλ Αραμπ, στον Κόλπο. Οι επτά ναύτες και οκτώ πεζοναύτες οδηγήθηκαν τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ, συνοδευόμενοι από μέλη της βρετανικής πρεσβείας, και επιβιβάστηκαν σε αεροσκάφος των Βρετανικών Αερογραμμών. Ο πρωθυπουργός Τονι Μπλερ είπε πως η επιστροφή τους θα είναι μια βαθιά ανακούφιση για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Την Τετάρτη, ανακοινώνοντας με επισημότητα την απελευθέρωσή τους, ο Αχμαντινετζάντ είπε πως η αμνήστευση αποτελεί "δώρο προς το βρετανικό λαό", υποστηρίζοντας πάντως ότι το Λονδίνο δεν επέδειξε "αρκετή γενναιότητα", καθώς δεν παραδέχτηκε το λάθος του, δηλαδή ότι παραβίασε τα ιρανικά χωρικά ύδατα, όπως είπε ο ίδιος. Επιπλέον, ο Ιρανός πρόεδρος απένειμε μετάλλιο ανδρείας στον διοικητή του ιρανικού ναυτικού που συνέλαβε τους Βρετανούς. Ικανοποιημένος ο βρετανικός Τύπος για την εξεύρεση λύση μέσω της διπλωματίας, εκφράζει ταυτόχρονα ερωτήματα για τα ανταλλάγματα που παραχώρησε το Λονδίνο για την απελευθέρωσή τους.

    Ικανοποίηση και ευχαριστίες

    Προτού επιβιβαστούν στο αεροσκάφος, κάποιοι από τους Βρετανούς μίλησαν στην ιρανική τηλεόραση εκφράζοντας τις ευχαριστίες για την απελευθέρωσή τους.

    Βρετανός διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι 15 Βρετανοί ταξιδεύουν στην πρώτη θέση ώστε να μην έχουν επαφές με άλλους επιβάτες της πτήσης.

    Στη Βρετανία, οι συγγενείς των 15 εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ευτυχή έκβαση της κρίσης ανοίγοντας σαμπάνιες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

    Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, οι 15 συναντήθηκαν για πρώτη φορά από την αρχή της κράτησής τους με τον πρεσβευτή της Βρετανίας στην Τεχεράνη, Τζέφρι Άνταμς.

    "Με τι αντάλλαγμα;"

    Την ικανοποίησή του για την εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματίας στην κρίση με τους 15 βρετανούς αιχμαλώτους στο Ιράν εκφράζει σήμερα ο βρετανικός Τύπος , διατυπώνοντας, πάντως, ερωτήματα για τα ανταλλάγματα που παραχώρησε το Λονδίνο για την απελευθέρωσή τους.

    "Δεν θα μάθουμε ποτέ ποια συναλλαγή έγινε, αν όντως έγινε συναλλαγή για την απελευθέρωσή τους", γράφει η εφημερίδα "Ιντιπέντεντ" και σημειώνει: "Η παραδοσιακή διπλωματία είναι αυτή που λειτούργησε... Επιβεβαιώνεται ότι ο διάλογος είναι μακράν πολύ καλύτερος από την αναμέτρηση".

    Την ίδια άποψη εκφράζει και ο "Γκάρντιαν" τονίζοντας ότι "η ήρεμη διπλωματία λειτουργεί και μπορεί να αποδώσει και στο μέλλον", "Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον απευθείας διάλογο, ιδιαίτερα με το επαναστατικό ισλαμικό καθεστώς του Ιράν".

    Για τους "Τάιμς" , "η κυβέρνηση Μπλερ ενήργησε όπως έπρεπε, ασκώντας την κατάλληλη διπλωματική πίεση".

    Στο ίδιο πνεύμα, οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" σημειώνουν στο κύριο άρθρο τους ότι "το καλύτερο δίδαγμα που μπορεί να εξάγει κάποιος από αυτή την υπόθεση είναι ότι επιλύθηκε αμέσως, όταν οι υπεύθυνοι και από τις δύο πλευρές, είχαν απευθείας συνομιλίες". "Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν να αντιταχθούν με τον ίδιο τρόπο στις πυρηνικές και περιφερειακές φιλοδοξίες του Ιράν", τονίζει η εφημερίδα, προτρέποντας την Ουάσινγκτον να προχωρήσει σε απευθείας διάλογο με την Τεχεράνη.

    Ορισμένες εφημερίδες, πάντως, δεν διστάζουν να μιλούν για "ταπείνωση" της Βρετανίας από τις "ομολογίες" των 15 Βρετανών που παρουσίασε η ιρανική τηλεόραση.

    "Η ικανοποίηση για την διπλωματική επίλυση της κρίσης επισκιάζεται από τις ψυχολογικές ταπεινώσεις που υπέστη η Βρετανία", γράφει η "Ντέιλι Τέλεγκραφ" .

    Και για την "Ντέιλι Μέιλ", "η αγαλλίαση μετράστηκε από την υποψία ότι υπήρξε κάποιος συμβιβασμός της Βρετανίας με το Ιράν".

    Η "Σαν", τέλος, υποστηρίζει ότι οι 15 Βρετανοί αφέθηκαν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση πέντε Ιρανών ανταρτών.

    [24] Ιράκ

    Επίθεση αυτοκτονίας στο Ραμάντι

    6/4/2007 12:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2007 7:01:27 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, BBC, ΝΕΤ 105.8

    Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν όταν φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη στο Ραμάντι στην επαρχία Ανμπάρ, στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή αερίου του χλωρίου. Μεταξύ των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση είχε στόχο ομάδα αστυνομικών που πραγματοποιούσε περιπολία. Το βυτιοφόρο μετέφερε τόνους χλωρίου και TNT ένα εκρηκτικό μείγμα εξαιρετικά ισχυρό. Ο καμικάζι είχε στόχο ένα αστυνομικό τμήμα, αλλά το βυτιοφόρο εξερράγη 200 μέτρα από την κατοικημένη περιοχή Αλ Ταμίν, κοντά σε μία αγορά.Την ίδια ώρα, συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων και σιιτών μαχητών, στην πόλη Ντιανίγια, στα νότια της χώρας, ενώ, δολοφονημένη βρέθηκε σε προάστιο της Βαγδάτης μία Ιρακινή δημοσιογράφος, που εργαζόταν για τον αμερικανικό ραδιοσταθμό Radio Free Europe/Radio Liberty και η οποία αγνοείτο από τριημέρου.

    [25] Ιράκ

    Εκρήξεις βομβών

    Νέο λουτρό αίματος στο Ιράκ

    5/4/2007 1:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2007 4:29:01 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό, Γερμανικό

    Συνεχίζεται το λουτρό αίματος στο Ιράκ, με τέσσερις Βρετανούς στρατιώτες και έναν Βρετανό διερμηνέα να χάνουν σήμερα την ζωή τους, από έκρηξη βόμβας κατά τη διέλευση του οχήματός τους σε δρόμο κοντά στη Βασόρα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού. Επίσης ένας στρατιώτης, που βρισκόταν στο ίδιο όχημα τραυματίσθηκε σοβαρά και νοσηλεύεται. Στον κατάλογο προστέθηκαν και τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες, που σκοτώθηκαν από εκρήξεις βομβών, σε δυο διαφορετικές επιθέσεις, στη Βαγδάτη. Ένα αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο με εννέα επιβαίνοντες συνετρίβη νότια της Βαγδάτης σήμερα και σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν να δέχεται το ελικόπτερο σφοδρά πυρά από το έδαφος και στην συνέχεια να πέφτει κοντά στην Λατιφίγια,40 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

    Στο χωριό Ζεναζίλ, που απέχει σαράντα χιλιόμετρα απο την Μοσούλη, ένοπλοι σκότωσαν σήμερα δέκα ιρακινούς στρατιώτες και τραυμάτισαν έναν σε επίθεση εναντίον στρατιωτικού φυλακίου που απέχει περί τα 40 χιλιόμετρα από την Μοσούλη. Στη Βαγδάτη, άλλο ένα άτομο έχασε τη ζωή του και δέκα τραυματίστηκαν, όταν παγιδευμένο απορριμματοφόρο φορτηγό εξερράγη σήμερα κοντά στο κτίριο όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού Baghdad TV, που ανήκει στο μεγαλύτερο σουνιτικό κόμμα του Ιράκ

    Συλλήψεις υπόπτων

    Σε δυο συλλήψεις υπόπτων προχώρησαν σήμερα οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Οι ύποπτοι εξετάζονται για την πιθανή τους συμμετοχή, στις 27 Μαρτίου σε αιματηρή επίθεση κατά σιιτών στην πόλη Ταλ Αφάρ του βορειοδυτικού Ιράκ, που έγινε ως αντίποινα σε μακελειό σε σουνιτική συνοικία. Στην συγκεκριμένη επίθεση, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμαρχος του Ταλ Αφάρ, στρατηγός Νατζίμ Αμπουλάχ: 107 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 193 τραυματίστηκαν στις 27 Μαρτίου σε μια επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό σε σιιτική συνοικία της πόλης. Το φορτηγό παραπλάνησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι μετέφερε αλεύρι που επί αρκετές ημέρες περίμεναν οι κάτοικοι της πόλης. Μερικές ώρες αργότερα, σιιίτες, μεταξύ τους και αστυνομικοί, πραγματοποίησαν επιδρομή ως αντίποινα σε σουνιτική συνοικία εκτελώντας 56 ανθρώπους.

    Ιρακινός έλεγχος

    Άλλη μια επαρχία του Ιράκ θα περάσει στον ιρακινό έλεγχο εντός του Απριλίου, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι και οι βρετανικές στρατιωτικές αρχές. Πρόκειται για την επαρχία Μισάν, η οποία θα είναι η τέταρτη από τις 18 της χώρας της οποίας η ασφάλεια θα περάσει στον ιρακινό έλεγχο και η τρίτη ο έλεγχος της οποίας μεταβιβάζεται από τις βρετανικές στις ιρακινές δυνάμεις από τον Ιούλιο του 2006.

    [26] Μ. Ανατολή

    Τρείς τραυματίες σε συγκρούσεις

    Ένταση στη Γάζα

    6/4/2007 4:27:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ,

    Συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσα σε μαχητές της Χαμάς και της Φατάχ. Τουλάχιστον δυο μαχητές, ένας από κάθε οργάνωση και ένα αγόρι τραυματίσθηκαν, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές και κατοίκους της περιοχής. Η ένταση στην περιοχή παραμένει παρά το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στις 17 Μαρτίου ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φατάχ. Σε δηλώσεις του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχή,ς Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι είναι βέβαιος πως ο δημοσιογράφος του ΒΒC Άλαν Τζόνστον, ο οποίος έπεσε θύμα απαγωγής στις 12 Μαρτίου στη Γάζα, είναι "ζωντανός" και ότι "θα απελευθερωθεί σύντομα". "Είμαστε σε συνεχή επαφή με τη βρετανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Εξωτερικών. Έχουμε συζητήσει μαζί τους για τις συνθήκες της απαγωγής του και της απελευθέρωσής του", δήλωσε ο κ. Αμπάς στη συνέντευξή του, η οποία θα μεταδοθεί απόψε. Στην ίδια συνέντευξη ο Αμπάς, δήλωσε ότι σύντομα θα αφεθεί ελεύθερος και ο ισραηλινός δεκανέας Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος κρατείται από τα τέλη Ιουνίου του 2006 από παλαιστινιακές οργανώσεις.

    [27] Οικονομία

    Επαφές στην Αυστραλία

    Κάλεσμα Αλογοσκούφη για επενδύσεις

    5/4/2007 3:27:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Αυστραλία, το επίσημο σκέλος της οποίας ολοκληρώθηκε σήμερα στο Σίδνεϊ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. Κάλεσμα στις αυστραλιανές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα, απηύθυνε ο Έλληνας Υπουργός, κατά τη συνάντησή του στη Μελβούρνη με τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομίας της Αυστραλίας, Πίτερ Κοστέλο. Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε πως οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν το 2006 και πως με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση "μεταμορφώνεται η ελληνική οικονομία και γίνεται δυναμική, ανοιχτή και ανταγωνιστική". Ο κ. Αλογοσκούφης, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι ως αποτέλεσμα της επίσκεψής του στην Αυστραλία και του επιχειρηματικού φόρουμ, που έγινε στη Μελβούρνη θα αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές, ενδεχομένως θα υπάρξουν αυστραλιανές επενδύσεις στην Ελλάδα και θα συσφιχθούν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών. Νωρίτερα, στο χώρο του Ελληνικού Προξενείου του Σίδνεϊ ο κ. Αλογοσκούφης είχε συνάντηση με εκπροσώπους της ομογένειας, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για σειρά θεμάτων που απασχολούν την ομογένεια της Αυστραλίας, αλλά έκαναν και προτάσεις για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και την προβολή του ελληνικού τουρισμού. Ο κ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε και με τον αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό. Ο Έλληνας υπουργός ήταν επικεφαλής μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής (συμμετείχαν 32 ελληνικές επιχειρήσεις) και, όπως είπε, έγιναν πάνω από 200 συναντήσεις με αυστραλιανές επιχειρήσεις με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

    [28] Οικονομία

    Κατάργηση του κόστους φορητότητας

    5/4/2007 11:02:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Καταργείται το κόστος της φορητότητας αριθμού κινητού τηλεφώνου όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες κινητής Cosmote, Vodafone, TIM και Q-Telecom. Η υπηρεσία φορητότητας αριθμών δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάξουν δίκτυο (εταιρεία) διατηρώντας τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου με το ίδιο πρόθεμα. Τη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών για τη μεταφορά του αριθμού αναλαμβάνουν οι εταιρείες, μετά από σχετική αίτηση των καταναλωτών.

    [29] Μπάσκετ

    Το 2-0 κυνηγά ο Παναθηναϊκός, το 1-1 ο Ολυμπιακός

    Ρίχνονται στη μάχη οι "αιώνιοι"

    5/4/2007 2:29:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι ελληνικές ομάδες δίνουν σήμερα τη δεύτερη «μάχη» τους στην προημιτελική φάση της Ευρωλίγκα. Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στη Μόσχα (18:30 ώρα Ελλάδας) απέναντι στην Ντιναμό με στόχο τη δεύτερη νίκη, η οποία θα δώσει στους «πράσινους» το «εισιτήριο» για το φάιναλ φορ της Αθήνας. Η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έχει ανεβασμένη ψυχολογία, μετά τη νίκη 80-58 στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, και πλέον στοχεύει στο να... σκουπίσει τους Μοσχοβίτες, προκειμένου να αποφύγει το άγχος του τρίτου αγώνα, έστω και με πλεονέκτημα έδρας. Ακριβώς αντίθετη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες υποδέχονται την Ταού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (20:45) «με την πλάτη στον τοίχο» ύστερα από την ήττα 84-59 στη Βιτόρια. Οι Βάσκοι προηγούνται 1-0 και πλέον η νίκη αποτελεί μονόδρομο για την ομάδα του Πίνι Γκέρσον, προκειμένου να ισοφαρίσει και να στείλει τη σειρά σε τρίτο παιχνίδι. Σε διαφορετική περίπτωση, το σύνολο του -πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού- Μπόζινταρ Μάλκοβιτς θα κάνει το «sweep», στερώντας από τους Πειραιώτες τη δυνατότητα να δώσουν το «παρών» στο φάιναλ φορ που θα διεξαχθεί επί αθηναϊκού εδάφους. Το πρόγραμμα των δεύτερων αναμετρήσεων για την προημιτελική φάση της Ευρωλίγκα έχει ως εξής: ΠΕΜΠΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ολυμπιακός-Ταού (Ισπανία) 20:45 (0-1) Ντιναμό Μόσχας (Ρωσία)-Παναθηναϊκός 18:30 ώρα Ελλάδας (0-1) Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 20:45 ώρα Ελλάδας (0-1) Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Μάλαγα (Ισπανία) 21:45 ώρα Ελλάδας (0-1)

    *** Εάν χρειαστεί, οι τρίτες αναμετρήσεις θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου.

    [30] Σήμερα οι αγώνες του ΟΥΕΦΑ

    5/4/2007 3:21:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην τελική του φάση έχει αρχίσει να μπαίνει σιγά σιγά το Κύπελλο UEFA. Τρεις ομάδες από την Ισπανία, δύο από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αγγλία και την Πορτογαλία, ρίχνονται στη μάχη για την πρόκριση τους στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Οι πρώτοι αγώνες της φάσης των «8» διεξάγονται απόψε και οι αγώνες ρεβάνς είναι προγραμματισμένοι για τις 12 Απριλίου. Ολα τα ματς είναι ντέρμπι, ωστόσο ξεχωρίζει περισσότερο η συνάντηση της κατόχου του τίτλου Σεβίλης κόντρα στην Τότεναμ. Μία ακόμα ισπανική ομάδα η Εσπανιόλ υποδέχεται στην έδρα της την Μπενφίκα, των Κώστα Κατσουράνη και Γιώργου Καραγκούνη. Η ομάδα του Σάντος δείχνει να είναι σε καλύτερη κατάσταση, ωστόσο οι Καταλανοί έχουν τον τρόπο να παίρνουν αποτελέσματα στη διοργάνωση. Στην Γερμανία, η Λεβερκούζεν υποδέχεται την Οσασούνα. Δυνατές και φέτος οι «ασπιρίνες» αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση. Απέναντι τους, βρίσκουν του Βάσκους της Οσασούνα, που είναι έτοιμοι για όλα. Αμφίρροπο ζευγάρι, η πρόκριση αναμένεται να κριθεί στη λεπτομέρεια. Στην Ολλανδία, η Αλκμάαρ υποδέχεται τη Βέρντερ Βρέμης. Σε καλή κατάσταση η ομάδα του Λουίς Φαν Γκάαλ υποδέχεται τους Γερμανούς του Τόμας Σάαφ οι οποίοι και φέτος έχουν υψηλές βλέψεις.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα των αγώνων: 20:00 Λεβερκούζεν-Οσασούνα (ΠΡΙΣΜΑ+) 21:45 Αλκμάαρ-Βέρντερ Βρέμης 21:45 Σεβίλη-Τότεναμ (ΣΠΟΡ+) 21:45 Εσπανιόλ-Μπενφίκα

    [31] Πολιτισμός

    Κίνα

    Το "ψυχοσάββατο" των κινέζων

    5/4/2007 8:02:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Στην Κίνα, οι γιορτές δεν έχουν βέβαια σχέση με το Πάσχα. Εκατοντάδες χιλιάδες όμως κινέζοι, με τύμπανα και ιεροτελεστίες, τίμησαν τη μνήμη του "Κίτρινου Αυτοκράτορα" ,όπως κάθε χρόνο. Η ειδική τελετή έλαβε χώρα, στην Απαγορευμένη Πόλη, στο Μαυσωλείο του Αυτοκράτορα ο οποίος ήταν αρχηγός φυλής στους προϊστορικούς χρόνους και θεωρείται προπάτορας του κινέζικου πολιτισμού.

    Η 5η Απριλίου γιορτάζεται εδώ και 2.500 χρόνια ως η ημέρα που οι Κινέζοι τιμούν τη μνήμη των νεκρών συγγενών τους, καθαρίζοντας τους τάφους και εξαγνίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις ψυχές τους .Είναι κάτι σαν τα Ορθόδοξα ψυχοσάββατα η σαν την Μ. Παρασκευή των Ελλήνων, με την επίσκεψη τους στα κοιμητήρια.

    [32] Πολιτισμός

    Έκθεση στο Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ

    Η Αβάνα του McCabe

    5/4/2007 12:53:00 μμ

    Οι Κουβανοί είναι άνθρωποι ζεστοί και φιλικοί παρά τις στερήσεις που υφίσταται λόγω του εμπάργκο των ΗΠΑ και του καθεστώτος Κάστρο. Υπομένουν αγόγγυστα τις στερήσεις που υφίστανται λόγω του εμπάργκο των ΗΠΑ και του καθεστώτος Κάστρο, και προτιμούν να χαμογελούν, να παίζουν μουσική, να χορεύουν, να κοιτούν μπροστά.

    Αυτούς τους ανθρώπους συνάντησε ο Αμερικανός φωτογράφος Robert Mc Cabe σε μια τριήμερη επίσκεψη - αστραπή και τους "αιχμαλώτισε" σε μια ποικιλόχρωμη συλλογή εικόνων, που προκαλεί πλούτο διαφορετικών εντυπώσεων και συναισθημάτων. Εστίασε στους ανθρώπους και σε στιγμές της ζωής τους και συνέθεσε μια ξεκάθαρη, ουμανιστική εκτίμηση της ατομικότητας μέσα σε μια πόλη με πολλά πρόσωπα. Οι 86 φωτογραφίες αποτέλεσαν το περιεχόμενο του λευκώματος "Τρεις μέρες στην Αβάνα - Ένας Αμερικανός φωτογράφος στην απαγορευμένη πόλη" (στη χώρα μας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη).

    Τα έργα αυτά θα εκτεθούν στην Αθήνα στο Μέγαρο Εϋνάρδου του Μορφωτικού Ίδρυματος Εθνικής Τραπέζης (Αγίου Κωνσταντίνου 20) από τη Δεύτερα 16 Απριλίου.

    Ο 73χρονος Robert McCabe είναι "παλιός γνώριμος" της Ελλάδας, την οποία επισκέφθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1954 ως φοιτητής αγγλικής φιλολογία του Πανεπιστημίου του Princeton, για τη διατριβή του με θέμα τον λόρδο Βύρωνα. Έφτασε "οπλισμένος" με μια Rolleiflex, καθώς ήδη είχε αρχίσει να παραδίδεται στην έλξη για τη φωτογραφία. Με αυτήν την κάμερα τράβηξε μια σειρά από ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι οποίες έμελε να αποτελέσουν το περιεχόμενο των δυο πρώτων λευκωμάτων του: "Μεταμόρφωση" (1979) και "Ελλάδα. Τα χρόνια της αθωότητας" (1954-1965).

    Το επόμενο βιβλίο του McCabe, "Ημερολόγια Ανταρκτικής", αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο 2007.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Μαΐου 2007 Ώρες λειτουργίας : Τρίτη έως Κυριακή 10 π.μ. 2 μ.μ. Τρίτη και Πέμπτη 6 - 8 μ.μ. Πληροφορίες: 210 3234 267 και 210 5221 420 (9 π.μ.3 μ.μ.) 210 5223 101 (ώρες λειτουργίας έκθεσης).

    [33] Πολιτισμός

    Βelle Arte Lamia 2007

    Οι Καλές Τέχνες πάνε Λαμία

    5/4/2007 11:36:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ανοιχτή πρόσκληση σε δημιουργούς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ζωγραφικής, των κατασκευών ή της video art, αλλά και σε φωτογράφους, γλυπτές και χαράκτες, απευθύνει η καλλιτεχνική συνάντηση σύγχρονης τέχνης Βelle Arte Lamia 2007, που θα διοργανωθεί το ερχόμενο φθινόπωρο. Πρόκειται για μια ενθουσιώδη εθελοντική προσπάθεια που φέτος θα πάρει σχήμα και υπόσταση για τρίτη συνεχή χρονιά, με την υποστήριξη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Αθηνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών.

    Το κάλεσμα για υποβολή συμμετοχής έχει προθεσμία την 30η Ιουνίου και αφορά δημιουργούς ασχέτως ηλικίας ή επαγγελματικής δραστηριότητας.

    Η διοργάνωση θα έχει έξι τμήματα με διαγωνιστικό χαρακτήρα, ενώ στο πλαίσιο του 2ου open Belle Arte Lamia 2007, θα συμπεριληφθούν εκθέσεις μεμονωμένων καλλιτεχνών, καλλιτεχνικών ομάδων καθώς και συμμετοχές κατόπιν παραγγελίας από τους διοργανωτές, εκτός συναγωνισμού.

    Παραστάσεις χορού, θεάτρου, μουσικές εκδηλώσεις και παράλληλες δραστηριότητες από σεμινάρια έως συμπόσια και ημερίδες θα ενταχθούν στο 3ο Hotel Belle Arte Lamia 2007. Επίσης οι διοργανωτές θα μεριμνήσουν και φέτος για τη δράση Vitrine, μια εξόρμηση της τέχνης στις βιτρίνες της πόλης, σε συνεργασία με κεντρικά καταστήματα. Μόλις ολοκληρωθεί η συνάντηση η Belle Arte Lamia θα ανοίξει πανιά για προορισμούς εκτός συνόρων, όπως και όπως πέρυσι που ταξίδεψε στη Βαλένθια και στο Σίδνεϊ.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μόνο μέσω του δικτυακού τόπου www.belleartelamia.org

    [34] Κοινωνία

    Κ/Ζ "SEA DIAMOND"

    Σώοι και ασφαλείς

    5/4/2007 11:03:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, η επιχείρηση αποβίβασης στο λιμάνι της Σαντορίνης, -των 1170 επιβατών που μαζί με τα μέλη του πληρώματος συνολικά φτάνουν τους 1.547 ανθρώπους-του Κ/Ζ "SEA DIAMOND", που παρουσίασε εισροή υδάτων με αποτέλεσμα να πάρει κλήση αρχικά δώδεκα μοιρών.

    Με την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και ύστερα από άριστα συντονισμένη επιχείρηση των Υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας, Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών Δ.Δ.Α. παρελήφθησαν σώοι από τα σωστικά σκάφη όλοι οι επιβαίνοντες του πλοίου.

    Στην επιχείρηση, με μέριμνα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, συμμετείχαν από αέρος 3 ελικόπτερα SUPER PUMA, 2 ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, 3 ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και αεροσκάφος C 130, ενώ πλησίον του πλοίου κατέπλευσαν άμεσα τα παραπλέοντα κρουαζιερόπλοια "OCEAN MAGESTIC" και "AEGEAN 2", το Ε/Γ-Ο/Γ "ΝΗΣΟΣ ΘΗΡΑΣΙΑ", λάντζες της ένωσης λεμβούχων Σαντορίνης, το Ρ/Κ "ΛΕΩΝ" , πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος και άλλα σκάφη.

    Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια χωρίς να τραυματιστεί κανένας επιβάτης ή μέλος πληρώματος του πλοίου. Με εντολή του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη μετέβησαν άμεσα στη Σαντορίνη ο Γενικός Γραμματέας Υ.Ε.Ν., καθηγητής κ. Ιωάννης Τζωάννος και ο Αρχηγός του Λ.Σ. Αντιναύαρχος Ηλίας Σιωνίδης προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες για την υποδοχή και φιλοξενία στο νησί των αποβιβασθέντων επιβατών.

    Ήδη, με τη συνεργασία του Υ.Ε.Ν. και του Υπουργείου Τουρισμού και με μέριμνα της οικείας Λιμενικής Αρχής και των λοιπών τοπικών Αρχών και φορέων καθώς και της πλοιοκτήτριας εταιρείας του ομίλου "Louis Hellenic-Cruises", οι επιβάτες δείπνησαν και φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία του νησιού.

    Το Κ/Ζ "SEA DIAMOND", μετά την απομάκρυνση των επιβαινόντων απ αυτό, προσάραξε στην ακτή της περιοχής "Αθηνιό", βορείως του λιμένα της Σαντορίνης. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σαντορίνης. Στο πλοίο θα παραμείνουν ωστόσο περίπου 50 μέλη του πληρώματος ώστε να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες ενέργειες για την πρόσδεση του πλοίου στο λιμάνι.

    Η πλοιοκτήτρια εταιρεία στέλνει στη Σαντορίνη για την παραλαβή των 1.170 επιβατών, το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο "Πέρλα" το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει περίπου στη μία μετά τα μεσάνυχτα. Μέχρι τότε οι επιβάτες δείπνησαν και φιλοξενούνται με έξοδα της εταιρείας στα ξενοδοχεία του νησιού.

    Κολακευτικά τα σχόλια των διεθνών δημοσιογραφικών πρακτορείων, όσον αφορά το χειρισμό της ασφαλούς απομάκρυνσης των επιβατών.

    [35] Κοινωνία

    Ολοκληρώθηκε η αποβίβασή τους

    Τέλος καλό για τους επιβάτες

    5/4/2007 4:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2007 12:10:54 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, η επιχείρηση αποβίβασης στο λιμάνι της Σαντορίνης, των 1170 επιβατών και των περισσοτέρων μελών του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, που παρουσίασε εισροή υδάτων με αποτέλεσμα να πάρει κλήση αρχικά δώδεκα μοιρών. Στο πλοίο θα παραμείνουν ωστόσο περίπου 50 μέλη του πληρώματος ώστε να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες ενέργειες για την πρόσδεση του πλοίου στο λιμάνι.

    Οπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρει από την Αθήνα στη Σαντορίνη τη Γενική Γραμματέα Τουρισμού και άλλο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρει από τη Σύρο στη Σαντορίνη τον Περιφερειάρχη Κυκλάδων.

    Για άμεση και επιτυχή κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, έκανε λόγο μιλώντας στη ΝΕΤ, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας πως θα γίνουν έρευνες για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος.

    Άμεση κινητοποίηση

    Άμεση ήταν η κινητοποίηση σωστικών μέσων από την Αθήνα, το Ηράκλειο και τη Ρόδο, για την παροχή βοήθειας. Στην περιοχή έσπευσαν μετά από εντολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα, δύο ελικόπτερα Αγκούστα Μπελ, ένα αεροσκάφος C-130, ενώ έσπευσαν και δύο φρεγάτες και δύο πυραυλάκατοι του Πολεμικού Ναυτικού. Με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης τέθηκε σε επιφυλακή και η αστυνομία.

    Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μαρτυρίες, το πλοίο προσέκρουσε σε "ξέρα", που πιθανότατα να μην ήταν χαρτογραφημένη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα στα ύφαλα και να εισρεύσει νερό πάνω ακριβώς από τα καταστρώματα 2 και 3 όπου υπήρχαν καμπίνες επιβατών, οι οποίοι ανέβηκαν στο κατάστρωμα 4.

    Η αρχική κλίση, σύμφωνα με το ΥΕΝ, ήταν 12 μοίρες δεξιά, με συνέπεια, ο πλοίαρχος να διατάξει την εγκατάλειψη του σκάφους.

    Η πλειοψηφία των επιβατών είναι Αμερικανοί και Γερμανοί πολίτες. Στο κρουαζιερόπλοιο επέβαιναν αρκετοί μαθητές από Αμερική και Καναδά, όπως ανέφερε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος των ταξιδιωτικών πρακτόρων Σπύρος Γκίνης.

    Το κρουαζιερόπλοιο "Sea Diamond", έχει χωρητικότητα 22.412 τόνους και μπορεί να μεταφέρει 1.250 επιβάτες σε 570 καμπίνες και ανήκει στην εταιρεία "Louis Hellenic-Cruises". Ναυπηγήθηκε το 1986, ανακαινίστηκε το 1999, ενώ ύψωσε την ελληνική σημαία το 2006. Το πλοίο πραγματοποιούσε 7ήμερη κρουαζιέρα Πειραιάς-Μύκονος-Κουσάντασι-Πάτμος-Ρόδος-Ηράκλειο-Σαντορίνη και τερματισμό το λιμάνι του Πειραιά όπου θα κατέπλεε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 6 April 2007 - 16:52:57 UTC