Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-04-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρουκετοπόλεμος στη Χίο
  • [02] Κινηματογραφική ληστεία
  • [03] Πολύνεκρες συγκρούσεις στο Πακιστάν
  • [04] Απογειώθηκε το Σογιούζ
  • [05] "Με βασάνισαν στο Ιράκ"
  • [06] Σώοι οι απαχθέντες
  • [07] Προβάδισμα για τον Σαρκοζί
  • [08] Επίθεση ενόπλων σε τέμενος
  • [09] Χάος στο Ιράκ
  • [10] Έκκληση για ειρήνη
  • [11] Βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

    [01] Κοινωνία

    Στο Βροντάδο

    Ρουκετοπόλεμος στη Χίο

    7/4/2007 4:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Εντυπωσιακό αναμένεται να είναι το βράδυ της Ανάστασης στο Βροντάδο Χίου. Η νύχτα θα γίνει μέρα καθώς χιλιάδες ρουκέτες θα χτυπήσουν τις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής. Οι πολίτες των δύο ενοριών εργάζονται σκληρά για την κατασκευή των ρουκετών. Οι δύο εκκλησίες αλλά και τα σπίτια που βρίσκονται πλησίον των ναών έχουν ήδη οχυρωθεί πίσω από συρματοπλέγματα ενώ το βράδυ της Ανάστασης οι δρόμοι θα αποκλειστούν για να απολαύσουν με ασφάλεια όλοι οι επισκέπτες αυτό το μοναδικό θέαμα.

    Παλιό έθιμο

    Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλιό έθιμο που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής. Αρχικά οι κάτοικοι των δύο ενοριών πολεμούσαν με κανονάκια τα οποία όμως με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκαν σε αυτοσχέδιες ρουκέτες. Η προετοιμασία των ρουκετών αρχίζει αμέσως μετά το Πάσχα ώστε να είναι έτοιμες όσον το δυνατόν περισσότερες για την επόμενη χρονιά. Μεγάλος είναι ο αριθμός των τουριστών, που επισκέπτεται το νησί της Χίου για να παρακολουθήσει το μοναδικό αυτό θέαμα. Η εντυπωσιακή εικόνα είναι ορατή, ακόμα και από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

    [02] Κοινωνία

    Κινηματογραφική ληστεία

    7/4/2007 2:57:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με κινηματογραφικό τρόπο, χρησιμοποιώντας ακόμα και χειροβομβίδα, τρία άτομα επιτέθηκαν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής σε όχημα χρηματαποστολής, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου. Οι δράστες είχαν στήσει καρτέρι στο 82ο χλμ. και ακινητοποίησαν το όχημα της χρηματαποστολής εμβολίζοντας το. Η λεία τους, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να υπερβαίνει και το 1.000.000 ευρώ. Οι αστυνομικές αρχές διενεργούν έρευνες προς κάθε κατεύθυνση και εστιάζουν σε όλους όσοι γνώριζαν τις λεπτομέρειες για το δρομολόγιο της χρηματαποστολής.

    Οι ληστές που χτύπησαν τη χρηματαποστολή της εταιρείας "Πυρσός", η οποία μετέφερε τις εισπράξεις από τα σούπερ μάρκετ LIDL που βρίσκονται στην Πελοπόννησο, πλην Αχαΐας, πρέπει να ήταν καλά πληροφορημένοι.

    Οι δράστες γνώριζαν την πορεία που θα ακολουθήσει η χρηματαποστολή και ακινητοποίησαν το όχημα εμβολίζοντας το με άλλο όχημα που είχαν κλέψει. Στη συνέχεια, με χειροβομβίδα και καταιγισμό πυροβολισμών, ανάγκασαν τους υπαλλήλους της χρηματαποστολής να παραδοθούν και αφαίρεσαν τρεις σάκους με μεγάλο χρηματικό ποσό.

    [03] Κόσμος

    Συγκρούσεις σιιτών - σουνιτών

    Πολύνεκρες συγκρούσεις στο Πακιστάν

    7/4/2007 9:11:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Πολύνεκρες συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ σουνιτών και σιιτών στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στις οποίες τουλάχιστον σαράντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν Πακιστάν, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τοπικές πηγές. Το Παρασινάρ, μια πόλη της επαρχίας Βορειοδυτικών Συνόρων, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, υπήρξε και στο παρελθόν θέατρο συγκρούσεων μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Την Παρασκευή στην περιοχή επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας και αναπτύχθηκαν μονάδες του στρατού για να επιβάλλουν την τάξη.

    [04] Κόσμος

    Απο το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ

    Απογειώθηκε το Σογιούζ

    7/4/2007 9:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2007 9:43:48 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Απογειώθηκε απόψε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, το διαστημόπλοιο Σογιούζ που μεταφέρει τον πέμπτο τουρίστα του διαστήματος, τον Αμερικανό Τσαρλς Σιμόνι, καθώς και δύο Ρώσους κοσμοναύτες, τον Ολέγκ Κοτόφ και τον Φεντόρ Γιουρτσίκιν. Η εκτόξευση έγινε, όπως προβλεπόταν, στις 23:31 τοπική ώρα. Ο Τσαρλ Σιμόνι, 58 ετών, ειδικός στην πληροφορική, που έκανε μεγάλη περιουσία εργαζόμενος για την εταιρεία Microsoft, κατέβαλε το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων για να μπορέσει να ταξιδέψει στο διάστημα και να μείνει μέχρι τις 20 Απριλίου στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

    [05] Κόσμος

    Καταγγελία Ιρανού διπλωμάτη

    "Με βασάνισαν στο Ιράκ"

    7/4/2007 7:01:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Μόλις ένα 24ωρο από τις καταγγελίες των 15 Βρετανών ναυτών, ότι υπέστησαν ψυχολογική βία από τους Ιρανούς κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους γεγονός που διαψεύσθηκε από την Τεχεράνη δημοσιοποιήθηκε καταγγελία Ιρανού διπλωμάτη, ότι υπέστη παρόμοια αντιμετώπιση, από τους Αμερικανούς. Συγκεκριμένα, Ιρανός διπλωμάτης, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από δυο μήνες ομηρείας του στο Ιράκ, δήλωσε ότι υπέστη βασανιστήρια από αμερικανικές δυνάμεις στη διάρκεια της ομηρείας του. Την είδηση μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars. Το Ιράν κατηγόρησε τον αμερικανικό στρατό για την απαγωγή του ιρανού διπλωμάτη, κατηγορία την οποία απέρριψαν αμερικανοί αξιωματούχοι. "Ο Τζαλάλ Σαραφί, σε συνέντευξή του στο Fars εξήγησε πώς τον απήγαγαν και τον βασάνισαν αμερικανικές δυνάμεις με τη βοήθεια πρακτόρων που εργάζονται για την υπηρεσία επικοινωνίας του Ιράκ η οποία λειτουργεί υπό την επίβλεψη της CIA", μετέδωσε το πρακτορείο.

    [06] Κόσμος

    Κρατούνται σε βάση των Ταλιμπάν

    Σώοι οι απαχθέντες

    7/4/2007 4:42:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Καλά στην υγεία τους είναι οι δυο Γάλλοι, μέλη ανθρωπιστικής οργάνωσης, οι οποίοι έπεσαν θύματα απαγωγής την Τρίτη στο νοτιοδυτικό Αφγανιστάν και κρατούνται σε βάση των Ταλιμπάν εν αναμονή απόφασης για την τύχη τους. "Οι δυο γάλλοι εθελοντές μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης και οι τρείς Αφγανοί συνοδοί τους κρατούνται σε βάση των Ταλιμπάν και είναι καλά στην υγεία τους. Οι έρευνές μας για τις διασυνδέσεις τους συνεχίζονται. Το συμβούλιό μας δεν έχει ακόμα αποφασίσει για την τύχη τους", δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών. Οι Ταλιμπάν απήγαγαν τους δυο Γάλλους την Τρίτη στην επαρχία Νιμρόζ (νοτιοδυτικό Αφγανιστάν) και στη συνέχεια τους οδήγησαν στην γειτονική επαρχία Χελμάντ, στην οποία πολλές περιοχές είναι υπό τον έλεγχό τους.

    [07] Κόσμος

    Προβάδισμα για τον Σαρκοζί

    7/4/2007 1:06:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με ποσοστό 54% θα κέρδιζε τις εκλογές στο δεύτερο γύρο ο υποψήφιος της Δεξιάς για την προεδρία της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, εάν απέναντί του είχε τη Σοσιαλίστρια Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που εξασφαλίζει το 46%, σύμφωνα με το 33ο "εκλογικό βαρόμετρο" της εταιρείας Ipsos/Dell, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στην περίπτωση που στο δεύτερο γύρο βρεθούν αντιμέτωποι ο Σαρκοζί με τον Μπαϊρού, η δημοσκόπηση δείχνει πως ο δεύτερος έχει το προβάδισμα, με ποσοστό 52% έναντι 48% για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών.

    Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Σαρκοζί προηγείται με ποσοστό 31,5% έναντι 23,5% της Ρουαγιάλ. Ο Κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού διατηρείται στην τρίτη θέση με ποσοστό 19% ενώ ο ακροδεξιός Ζαν-Μαρί Λεπέν κατατάσσεται τέταρτος με 12,5%. Από τους υπόλοιπους υποψήφιους, κανείς δεν ξεπερνά το 5%.

    Να σημειωθεί ότι το 16% των ερωτηθέντων απάντησαν πως θα προσέλθουν στις κάλπες αλλά δεν διευκρίνισαν ποιον υποψήφιο προτιμούν.

    Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική, σε δείγμα 1.263 ατόμων και διενεργήθηκε στο διάστημα 4-6 Απριλίου.

    [08] Κόσμος

    Επίθεση ενόπλων σε τέμενος

    7/4/2007 12:46:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένοπλοι εισέβαλαν σε τέμενος στη βόρεια Υεμένη, κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, ψέκασαν με εύφλεκτα υγρά τους πιστούς, κλείδωσαν τις πόρτες και έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρά εγκαύματα ή να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα τουλάχιστον 30 άνθρωποι. Η επίθεση σημειώθηκε στην επαρχία Αμραν, νότια της πρωτεύουσας Σαναά, όπου τα κυβερνητικά στρατεύματα μάχονται εναντίον σιιτών ανταρτών οι οποίοι. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν το τέμενος το χρησιμοποιούσαν σουνίτες η σιίτες. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τουλάχιστον 250 αντάρτες και 120 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια επιθέσεων και συγκρούσεων.

    [09] Ιράκ

    Χάος στο Ιράκ

    7/4/2007 3:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2007 5:01:30 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Τέσσερα χρόνια από την αμερικανική εισβολή στη Βαγδάτη, συμπληρώνονται αύριο και ακόμα ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε χθες στην ιρακινή πρωτεύουσα, από έκρηξη μηχανισμού την ώρα που περνούσε μία στρατιωτική περίπολος, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον αμερικανικό στρατό. Από την αρχή του μήνα έχουν σκοτωθεί 16 αμερικανοί στρατιώτες. Οι Αμερικανοί εισέβαλαν στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003 και στην Βαγδάτη στις 9 Απριλίου της ίδιας χρονιάς. Τέσσερα χρόνια μετά ο πρώην δικτάτορας και τρία από τα κορυφαία στελέχη του πρώην καθεστώτος έχουν εκτελεστεί, ενώ έξι ακόμη δικάζονται για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία ,αλλά στο Ιράκ επικρατεί χάος. Σε μία τελευταία προσπάθεια για περιορισμό της βίας, περίπου 80.000 ιρακινοί και αμερικανοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν μέσα και γύρω από την Βαγδάτη από τις 14 Φεβρουαρίου. Στις συγκρούσεις μεταξύ σιιτών και σουνιτών, από το Φεβρουάριο του 2006,υπολογίζεται ότι έχουν χάσει την ζωή τους πάνω από 30.000 άνθρωποι.

    Τραγικός απολογισμός

    Η συγκεχυμένη κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ, δυσκολεύει τον απολογισμό της τετραετούς παρουσίας των Αμερικανών στην περιοχή, όμως σύμφωνα με την ιστοσελίδα στο διαδίκτυο της Iraq Body Count, από το 2003 σκοτώθηκαν 60.674 άμαχοι και τουλάχιστον 3.263 αμερικανοί, 140 βρετανοί και 124 στρατιώτες της συμμαχίας. Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες περίπου 2 εκατομμύρια άτομα εγκατέλειψαν το Ιράκ και 1,8 εκατομμύριο εγκαταστάθηκαν σε άλλες περιοχές στο εσωτερικό της χώρας, το ένα τρίτο του πληθυσμού της οποίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον αμερικανικό στρατό στην Βαγδάτη, οι νεκροί από την χθεσινή έκρηξη παγιδευμένου βυτιοφόρου στην πόλη Ραμάντι του δυτικού Ιράκ είναι δώδεκα. Το Ραμάντι είναι η πρωτεύουσα της δυτικής επαρχίας Ανμπάρ που είναι προπύργιο της σουνιτικής εξέγερσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών δυνάμεων και της ιρακινής αστυνομίας, πίσω από τις επιθέσεις με βυτιοφόρα που μεταφέρουν χλώριο, είναι μαχητές που πιθανότατα σχετίζονται με την Αλ Κάιντα.

    Υπουργική σύνοδος

    Η αιματηρή εικόνα που παρουσιάζει το Ιράκ, δεν επηρεάζει, αλλά αντίθετα επιταχύνει τις προσπάθειες στο διπλωματικό επίπεδο, αφού κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαίου θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, υπουργική σύνοδος στην οποία θα συμμετάσχουν το Ιράκ, οι γείτονές του και διεθνείς δυνάμεις, όπως δήλωσε σήμερα ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιγιάρ Ζεμπάρι. Πρόκειται για τη συνέχεια τςη διεθνούς διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στον Μάρτιο στη Βαγδάτη προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποστήριξη των γειτονικών και άλλων χωρών στη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ιράκ. Η διάσκεψη αυτή ήταν μια σπάνια ευκαιρία για την Ουάσινγκτον και τις αντιπάλους της Τεχεράνη και Δαμασκό να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

    [10] Μ. Ανατολή

    Έκκληση για ειρήνη

    7/4/2007 6:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2007 6:21:40 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Δραμματική έκκληση απηύθυνε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς στις δυνάμεις ασφαλείας, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εμποδίσουν τις επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ, από τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων ΟΥΑΦΑ, ο κ. Αμπάς δήλωσε ότι είναι απαραίτητο "όλες οι πλευρές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ιδιαίτερα η προεδρική φρουρά και οι δυνάμεις ασφαλείας, για την ασφάλεια στα παλαιστινιακά εδάφη για τον τερματισμό της αναρχίας και των άσκοπων επιθέσεων με ρουκέτες". Επίσης κατάλογος με ονόματα Παλαιστίνιων κρατουμένων δόθηκε στις ισραηλινές αρχές για μια πιθανή ανταλλαγή τους με τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ ο οποίος απήχθη στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας το περασμένο καλοκαίρι, από τρεις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, μία εκ των οποίων πρόσκειται στη Χαμάς. Η πληροφορία αυτή δόθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε σήμερα στη Ραμάλα, ο υπουργός Πληροφοριών της παλαιστινιακής κυβέρνησης, Μουστάφα Μπαργούτι. Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ, δεν θέλησε να σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

    [11] Μ. Ανατολή

    Βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

    7/4/2007 11:51:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Βομβαρδισμούς πραγματοποίησαν στη Λωρίδα της Γάζας ισραηλινά ελικόπτερα, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, με αποτέλεσμα ένας Παλαιστίνιος μαχητής να σκοτωθεί. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, επρόκειτο για τις σφοδρότερες ανταλαγές πυρών, από την εκεχειρία που είχε κηρυχθεί το Νοέμβριο. Όπως είπαν οι κάτοικοι, τα ισραηλινά ελικόπτερα έριξαν τουλάχιστον δύο πυραύλους με στόχο μαχητές κοντά στο στρατόπεδο προσφύγων Τζαμπάλγια, ενώ, δήλωσαν ότι στην περιοχή εισέβαλλαν και ισραηλινά άρματα μάχης, κάτι που ο ισραηλινός στρατός διαψεύδει. Εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ υποστήριξε ότι τα ελικόπτερα έβαλλαν μετά από "ύποπτες κινήσεις" που παρατηρήθηκαν κοντά στο τείχος.

    Επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού

    Από την πλευρά της, η οργάνωση "Ισλαμική Τζιχάντ" ανέφερε ότι μαχητές της, καθώς και μέλη μιας ακόμη οργάνωσης, εκτελούσαν επιχείρηση κοντά στο τείχος όταν σημειώθηκε η ανταλλαγή πυρών. Ο νεκρός ήταν μέλος του "Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", σύμφωνα με την οργάνωση.

    Τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Άμιρ Περέτζ, είχε δώσει εντολή στο στρατό να διεξάγει περιορισμένης κλίμακας επιχειρήσεις εντός της Γάζας εναντίον Παλαιστινίων μαχητών, παρά το ότι η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Ισραηλινής κυβέρνησης και Παλαιστινιακών παρατάξεων εξακολουθεί να τελεί εν ισχύ.

    Ο Περέτζ έδωσε την εντολή αυτή διότι, όπως είπε, ορισμένες ένοπλες οργανώσεις εκτόξευσαν πυραύλους στο Ισραήλ και το Εβραϊκό κράτος "δεν μπορεί να επιτρέψει την ενίσχυση και τον εξοπλισμό" των Παλαιστίνιων μαχητών στη μεθόριο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 7 April 2007 - 20:51:06 UTC