Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-04-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόντρα για το ομόλογο
  • [02] Διαδοχικές συναντήσεις Καραμανλή
  • [03] Δριμεία επίθεση Παπανδρέου
  • [04] Οι πρώτες εκτιμήσεις
  • [05] Στο ρυθμό των Ρίχτερ
  • [06] Ένοπλη ληστεία σε τράπεζα της Κω
  • [07] Άλλες 25 διώξεις οπαδών
  • [08] Έκρηξη σε νυχτερινό κέντρο
  • [09] Διάσωση γυναίκας βοσκού
  • [10] Επιστροφή μετ΄ εμποδίων
  • [11] Συμπτώματα γαστρεντερίτιδας
  • [12] Η πρώτη αυτοψία
  • [13] Συνεχείς δονήσεις
  • [14] Στην τελική ευθεία
  • [15] Έως 400 δολοφονημένοι στο Σουδάν
  • [16] Αποζημίωση σε δολοφόνο για δυσφήμιση
  • [17] Απαγόρευση δηλώσεων
  • [18] Δεκάδες νεκροί στη Σομαλία
  • [19] Επίθεση αυτοκτονίας
  • [20] Στο Ιράν επιθεωρητές της ΙΑΕΑ
  • [21] Παιδική εκμετάλλευση
  • [22] Ομαδική δηλητηρίαση σε νοσοκομείο
  • [23] Ενίσχυση των Παλαιστινίων
  • [24] Συλλήψεις μελών της Χαμάς
  • [25] "Η ποινή της UEFA δεν θα είναι χάδι"
  • [26] Τράβηγμα ο Μπόβιο
  • [27] Αμφίβολος ο Τζιωρτζόπουλος
  • [28] "Σφήνα" Αϊντχόβεν για Ντούντου
  • [29] Η Ρεάλ κατέκτησε το Uleb Cup
  • [30] Κοντά στο χάπι κατά του Αλτσχάιμερ
  • [31] Οι καπνιστές αποκτούν κορίτσια (;)
  • [32] Στον προορισμό του το Σογιούζ
  • [33] Διάκριση ελληνικού βιβλίου σε διεθνή διαγωνισμό

    [01] Πολιτική

    Εν αναμονή των πορισμάτων

    Κόντρα για το ομόλογο

    10/4/2007 7:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2007 8:58:31 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Η υπόθεση των ομολόγων δημιουργεί εκ νέου έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενόψει του πορίσματος των αρμόδιων επιτροπών για τις συναλλαγές των δημοσίων ταμείων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" επιρρίπτει προσωπικές ευθύνες στον Πρωθυπουργό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά ότι ο κύριος Παπανδρέου σιωπούσε όταν στο παρελθόν ανθούσε το θερμοκήπιο της διαφθοράς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης την Τετάρτη το πρωί θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για όλες τις εξελίξεις στην υπόθεση των ομολόγων.

    Ευθύνες και απαντήσεις

    Την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά με σταθερά βήματα στην διαλεύκανση της υπόθεσης των ομολόγων, ώστε να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, ο υπουργός εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, πήρε θέση αναφερόμενος στον πολίτη που ζήτησε από τον πρωθυπουργό στα Ιωάννινα, να πάρει κεφάλια.

    "Ο κόσμος είναι ελεύθερος να λέει στον Πρωθυπουργό εκείνο το οποίο κρίνει. Και αυτό δείχνει έναν Πρωθυπουργό ο οποίος είναι μαζί με τον κόσμο και ακούει τον κόσμο. Από εκεί και πέρα, δεν θα γίνω εγώ κριτής κανενός για αυτά τα οποία λέει.", τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    Μετά το Πάσχα, η υπόθεση των ομολόγων έρχεται και πάλι στο προσκήνιο εν αναμονή των πορισμάτων από τις αρμόδιες επιτροπές, που ερευνούν συναλλαγές χρηματιστηριακών εταιριών με δημόσια ταμεία από το 1998.

    Για προσωπική ευθύνη του Κώστα Καραμανλή στην διαχείριση των Ταμείων κάνει λόγο στα "ΝΕΑ", ο Γιώργος Παπανδρέου.

    "Όλα δείχνουν ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός. Είναι ο κ. Καραμανλής πρόεδρος της κυβερνήσεως του; Αν ναι, τότε φέρει την ευθύνη. Αν δεν γνώριζε, τότε δεν κάνει για Πρωθυπουργός"

    Για ενάμιση μήνα σιωπής από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για το σκάνδαλο των ομολόγων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου.

    Ο κ. Ευθυμίου επανέλαβε ότι η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, είναι μία από τις κοινοβουλευτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ για να λάμψει.

    Στον Γιώργο Παπανδρέου, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Όταν το θερμοκήπιο της διαφθοράς ανθούσε, ο κ. Παπανδρέου σιωπούσε. Η σιωπή είναι συνενοχή. Σήμερα κανένα κουκούλωμα. Όλα στο φώς και στη δικαιοσύνη. Τα λοιπά θεωρητικά και μεγάλα λόγια είναι για αμνήμονες. Δεν θα βρεί πολλούς τέτοιους στην Ελλάδα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ".

    Για επιχείρηση κάλυψης και συγκάλυψης της υπόθεσης των ομολόγων, κάνει λόγο σε γραπτή του δήλωση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του Συνασπισμού.

    "Ο κ. Καραμανλής ήρθε στην εξουσία με σημαία τη διαφάνεια. Στην υπόθεση των "δομημένων" ομολόγων, κυριαρχούν η απόκρυψη και το σκότος. Περιμένουμε υπεύθυνες, πλήρεις και σαφείς απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα".

    Μιλώντας στο "ΕΘΝΟΣ", ο γραμματέας της ΚΟ της Ν.Δ. Απόστολος Σταύρου τονίζει πως

    "Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα πάρει τις όποιες αποφάσεις χρειάζονται, προκειμένου να προστατεύσει την παράταξη της Ν.Δ. και να επιβεβαιώσει το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στη διαφθορά".

    Στη συνέντευξη του στα "ΝΕΑ", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε αδιέξοδο και λέει πως:

    "Αν επιχειρήσει εκλογές, θα είναι γιατί νιώθει μπροστά του τα χειρότερα. Ο ανασχηματισμός σήμερα μόνο επικοινωνιακός αντιπερισπασμός θα είναι."

    O Προκόπης Παυλόπουλος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό.

    "Οι Υπουργοί πρέπει να αισθάνονται πάντα πρόσκαιροι. Σας λέω πως πρέπει να αισθάνεται ένας πολιτικός κατά τη γνώμη μου. Είναι μια γενική τοποθέτηση που με αφορά.", τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών

    Αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού, είναι ο ανασχηματισμός δηλώνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο υπουργός Υγείας απάντησε στο ερώτημα αν νοιώθει σταθερός στην θέση του.

    "Αισθάνομαι σταθερός στη τροχιά αυτής της κυβέρνησης", είπε χαρακτηριστικά

    Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν πως τα σενάρια περί ανασχηματισμού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να ανασχηματίσει και τις ευθύνες και κυρίως κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να γίνει πλυντήριο ευθυνών.

    [02] Πολιτική

    Σήμερα στο Μαξίμου

    Διαδοχικές συναντήσεις Καραμανλή

    10/4/2007 2:21:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ,ΑΠΟ, Ρόιτερ

    Διαδοχικές συναντήσεις με στελέσχη της κυβέρνησης, είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργτός Κώστας Καραμανλής. Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκαν, ο Υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Συνάντηση με Παυλόπουλο

    Ο κώδικας των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων ο οποίος είναι έτοιμος και θα συζητηθεί σύντομα στην κυβερνητική επιτροπή ,καθώς και θέματα μεταναστευτικής πολιτικής συζητήθηκαν στη συνεργασία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Υπουργό Εσωτερικών. Ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι τον Μάιο θα συγκληθεί το συμβούλιο μεταναστευτικής πολιτικής και πώς η Ελλάδα θα διεκδικήσει το τρίτο παγκόσμιο φόρουμ μετανάστευσης που θα διεξαχθεί το 2009. Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε μια γενική τοποθέτηση περί ανασχηματισμού λέγοντας ότι οι υπουργοί πρέπει να αισθάνονται πάντα πρόσκαιροι. Κληθείς να σχολιάσει τη φράση ξήλωστε τα λαμόγια, που είπε πολίτης από τα Γιάννενα στον πρωθυπουργό ,ο υπουργός δήλωσε ότι ο κόσμος είναι ελεύθερος να λέει στον Πρωθυπουργό εκείνο το οποίο κρίνει, ο Πρωθυπουργός ακούει τον κόσμο, εγώ δεν θα γίνω κριτής κανενός.

    Με Κεφαλογιάννη για το ναυάγιο

    Για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε άριστα στη διάσωση των 1500 επιβαινόντων και αυτό που απασχολεί τώρα την κυβέρνηση είναι το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και η ανεύρεση των δύο αγνοουμένων. Σε ερώτηση αν υπάρχει ανθρώπινο λάθος, ο κ. Κεφαλογιάννης απάντησε ότι οπωσδήποτε υπάρχει και αυτό. Τις επόμενες ημέρες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας θα μεταβεί στη Σαντορίνη, προκειμένου να ευχαριστήσει τους λεμβούχους για την προσπάθεια που κατέβαλαν κατά τη διαδικασία εκκένωσης του κρουαζιερόπλοιου.

    Με Αβραμόπουλο Για προγράμματα που είναι σε εξέλιξη και καλύπτουν ευαίσθητους τομείς στο χώρο της Υγείας, όπως η εξυγίανση στο χώρο των προμηθειών, η πρωτοβάθμια περίθαλψη και άλλα θέματα νομοθετικού χαρακτήρα ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος αισθάνεται σταθερός στη θέση του υπουργού Υγείας, ο κ. Αβραμόπουλος είπε "αισθάνομαι σταθερός στη τροχιά αυτής της κυβέρνησης", ενώ όσον αφορά στο θέμα του ανασχηματισμού είπε ότι αυτό είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού. Σε ερώτηση για το τι πιστεύει ο ίδιος για την υπόθεση των ομολόγων ζήτησε "να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση".

    [03] Πολιτική

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

    Δριμεία επίθεση Παπανδρέου

    10/4/2007 1:47:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, για την υπόθεση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Οργανισμών, ασκεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ. Ο κ. Παπανδρέου κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο και λεηλασία των Ταμείων και προβλέπει προβλήματα στις συντάξεις των ασφαλισμένων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει ευθύνες στον Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι φέρει ακέραια την ευθύνη, επισημαίνοντας πως "αν δεν γνώριζε ο Πρωθυπουργός, δεν κάνει για Πρωθυπουργός, ενώ εάν γνώριζε, τότε δεν πρέπει να είναι Πρωθυπουργός". Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες, ενώ χαρακτηρίζει επικοινωνιακό αντιπερισπασμό τον πιθανολογούμενο ανασχηματισμό. Επιπλέον ζητά την άμεση επιστροφή των χρημάτων των Ταμείων και αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας σημερινή συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Όταν το θερμοκήπιο της διαφθοράς ανθούσε, ο κ. Παπανδρέου σιωπούσε. Η σιωπή είναι συνενοχή. Σήμερα κανένα κουκούλωμα. Όλα στο φως και στη δικαιοσύνη. Τα λοιπά θεωρητικά και μεγάλα λόγια είναι για αμνήμονες. Δεν θα βρει πολλούς τέτοιους στην Ελλάδα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ."

    [04] Κοινωνία

    Για τη θέση του Sea Diamond

    Οι πρώτες εκτιμήσεις

    10/4/2007 9:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2007 10:03:21 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Την πρώτη αυτοψία στο ναυάγιο του Sea Diamond πραγματοποίησε την Τετάρτη το υποβρύχιο όχημα ROV στο σημείο όπου βυθίστηκε το κρουαζιερόπλοιο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, έγινε καταγραφή όλου του ναυαγίου και διαπιστώθηκε ότι το πλοίο έχει σταθεροποιηθεί στο βυθό, περίπου στα 130 μέτρα. Διαπιστώθηκε ότι η διαρροή πετρελαίου είναι μικρής έκτασης και ότι είναι δυνατή η απάντληση των καυσίμων. Όλο το υλικό που έχει καταγραφεί και έχει συγκεντρωθεί θα συμπεριληφθεί στο προανακριτικό υλικό. Με προσοχή εξετάζεται και η δυνατότητα να εισέλθουν δύτες, στο εσωτερικό του πλοίου για την ανεύρεση των δυο αγνοούμενων. Αύριο αναμένεται να καταδυθεί εκ νέου. Για την πορεία των ερευνών ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχουν αποκλίσεις ώρας στην ενημέρωση του καπετάνιου προς το Υπουργείο, το λιμεναρχείο και την εταιρία.

    Αποκλίσεις στο χρόνο ενημέρωσης

    Οι πρώτες εικόνες από το υποβρύχιο ρομπότ ROV που θα απεικονίσουν το ρήγμα στα ύφαλα του Sea Diamond, αλλά και οι προγραμματισμένες λήψεις από το φινιστρίνι της καμπίνας 2024 όπου διέμεναν οι δύο αγνοούμενοι αναμένεται να ρίξουν φως στις έρευνες για τα αίτια του ναυαγίου αλλά και για την απώλεια των δύο ανθρώπινων ζωών.

    Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτουν αποκλίσεις όσον αφορά στο χρόνο ενημέρωσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, του λιμεναρχείου Σαντορίνης αλλά και της εταιρείας από τον καπετάνιο του πλοίου.

    Ο καπετάνιος του πλοίου φέρεται να έχει καταθέσει:

    "Ειδοποιήθηκα από τους αρμόδιους αξιωματικούς ότι είχαν εκκενωθεί όλοι οι χώροι των επιβατών και οι καμπίνες. Πολύ αργότερα πάνω από μία ώρα-έμαθα από αξιωματικό ότι δεν είχε ελεγχθεί η δεξιά πλευρά του καταστρώματος δύο. Αμέσως πήγε εκεί ο αξιωματικός ασφαλείας αλλά ο χώρος είχε κατακλυσθεί από νερό".

    Σύμφωνα με μία πληροφορία στις τέσσερις τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής ομάδα δυτών του Λιμενικού καταδύθηκε έσπασαν το φινιστρίνι της καμπίνας 2024 έριξαν φως με φακό αλλά δεν βρήκαν ίχνη των αγνοουμένων.

    Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν για τον χρόνο που επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη αγνοουμένων. Ανεπίσημα η πλοιοκτήτρια εταιρία υποστηρίζει:

    "Στις οχτώ είχαμε την πρώτη ένδειξη ότι υπήρχαν αγνοούμενοι. Το επιβεβαιώσαμε οριστικά πολύ αργότερα , στις 9 και 30 οπότε και ενημερώσαμε τις αρχές".

    Αυτός ήταν και ο λόγος που σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοινώθηκε στις εννιά το βράδυ , ότι η επιχείρηση διάσωσης στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία χωρίς να γίνεται λόγος για αγνοούμενους.

    Το πρωί ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το ναυάγιο καθώς και για την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη με το βαθυσκάφος.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν τόσο για τα αίτια του ναυαγίου και τους αγνοούμενους, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελεί τώρα την προτεραιότητα, όπως είπε, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι οπωσδήποτε υπάρχει και ανθρώπινο λάθος.

    Για την έγκαιρη εκκένωση του πλοίου ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε:

    "Αν κάνεις γρήγορη εκκένωση θα έχεις απώλειες 10% . Είχαμε μετρήσει πόσο θα αντέξει το πλοίο γι αυτό και δεν χρειάστηκε γρήγορη εκκένωση".

    Εν τω μεταξύ με απόφαση του κ. Κεφαλογιάννη διενεργείται προανάκριση από ανώτατο αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες και τα αίτια του ναυτικού δυστυχήματος.

    Η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να στρέψει την προσοχή της στο πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος τονίζει το ΠΑΣΟΚ και κάνει λόγο για επιπολαιότητα στον χειρισμό του θέματος.

    Οι εκτιμήσεις για την ρύπανση

    Τις πρώτες εκτιμήσεις όσον αφορά στο θέμα της ενδεχόμενης ρύπανσης από το ναυάγιο έκανε ο Πρόεδρος του Κέντρου Θαλασσίων ερευνών μιλώντας στη ΝΕΤ.

    Όπως ανέφερε προς το παρόν δεν υπάρχει διαρροή και ως εκ τούτου δε χρειάζεται πανικός.

    Ο κ. Χρόνης, χαρακτήρισε ελεγχόμενη προς το παρόν την κατάσταση, ενώ τόνισε ότι τα προληπτικά μέτρα πριν ακόμη βυθιστεί το πλοίο ήταν εξαιρετικά για να περιορίσουν τη ρύπανση σε περίπτωση που διαρρεύσει πετρέλαιο.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου θαλασσίων ερευνών οι πλωτήρες που έχουν τοποθετηθεί θα λειτουργήσουν καταλυτικά για τον περιορισμό της ρύπανσης.

    Ωστόσο ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Green Peace, Νίκος Χαραλαμπίδης κάνει λόγο για βραδυφλεγή βόμβα που απειλεί το Αιγαίο και τονίζει ότι η γεωγραφία, το βάθος, τα ρεύματα και το βραχώδες έδαφος δε βοηθά στο έργο της απάντλησης.

    "Δεν θα πρέπει να χάσουμε στιγμή. Εφόσον σταθεροποιηθεί το πλοίο πρέπει να γίνει αμέσως απάντληση πετρελαίου", τόνισε.

    [05] Κοινωνία

    Η Δυτική Ελλάδα

    Στο ρυθμό των Ρίχτερ

    10/4/2007 8:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2007 9:47:57 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Με προσοχή και επιφύλαξη για το αν πρόκειται για το κύριο σεισμό, παρακολουθούν οι επιστήμονες τη σεισμική έξαρση στην Αιτωλοακαρνανία. Το μεσημέρι σημειώθηκε η έκτη κατά σειρά ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής , οι οποίοι από τα ξημερώματα δονούνται στους ρυθμούς των ρίχτερ. Οι σεισμοί, με επίκεντρο τη λίμνη Τριχωνίδα εκτός από την Αιτωλοακαρνανία, έγιναν αισθητοί στην Αχαΐα, την Ηλεία, τη Φωκίδα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, καθώς και σε άλλες περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ελλάδος. Από τους ελέγχους της νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας, διαπιστώθηκαν ζημιές στο Κέντρο Υγείας και το Γυμνάσιο Θέρμου, καθώς και σε ορισμένα σπίτια στο Αγρίνιο και σε χωριά της περιοχής.

    Συνεχείς δονήσεις

    Στο ρυθμό των ρίχτερ ζουν από το πρωί οι κάτοικοι στο Αγρίνιο.

    Η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε τα ξημερώματα. Η πρώτη δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 02:27 νότια της Τριχωνίδας. Η δεύτερη και ισχυρότερη μεγέθους 5,4 βαθμών έγινε στις 6.17 το πρωί και είχε το ίδιο επίκεντρο.

    Σε διάστημα μόλις τριών λεπτών σημειώθηκαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί.

    Στις 10.13 δόνηση 5,2 Ρίχτερ, στις 10.14΄ 5 Ρίχτερ και 5,4 Ρίχτερ στις 10.15 ενώ ένας ακόμα μετασεισμός 5,3 Ρίχτερ καταγράφηκε στις δύο παρά είκοσι το μεσημέρι.

    Οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς το 1975 το ίδιο ρήγμα είχε δώσει σεισμό 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Γιώργος Σταυρακάκης επεσήμανε ότι πρόκειται για μια περιορισμένη σεισμική ζώνη στην περιοχή της Λίμνης Τριχωνίδας.

    Τόνισε ότι ακόμα είναι νωρίς για να εκτιμήσουν αν ο σεισμός των 5,4 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός αλλά συνέστησε ότι χρειάζεται από τους κατοίκους ψυχραιμία και όχι πανικός.

    Επίσης, αναφερόμενος στην τελευταία σεισμική δόνηση που έγινε στις 4:50 το απόγευμα, με μέγεθος 4 Ρίχτερ, την χαρακτήρισε ως φυσιολογικό φαινόμενο και επεσήμανε ότι μπορεί να ξανασυμβούν σεισμοί μικρότερου μεγέθους προκειμένου να εκτονωθεί το φαινόμενο.

    Κλιμάκια μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας μετέβησαν στην περιοχή προκειμένου να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε σπίτια και δημόσια κτίρια.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καταγραφεί ζημιές στην κοινότητα Παπαδάτες, στον Δήμο Μακρυνείας και στην κοινότητα Γαβαλού καθώς και σε ορισμένα σπίτια στο Αγρίνιο

    Στον Δήμο Μακρυνείας, υπέστη ρωγμές δεξαμενή, με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να μην έχουν νερό.

    Στο Θέρμο, έχει υποστεί ζημιές το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Γυμνάσιο και το Λύκειο, καθώς έχουν πέσει τοίχοι και σοβάδες, ενώ ρωγμές παρουσιάστηκαν και στο Κέντρο υγείας της περιοχής.

    Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων, έπειτα από συνεννόηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων Παναγιώτη Παταργιά και το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι διαθέσιμες δώδεκα νέες λυόμενες αίθουσες που θα μεταφερθούν στο Θέρμο άμεσα, προκειμένου να γίνουν κανονικά τα μαθήματα την άλλη εβδομάδα.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού και την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το σεισμό.

    [06] Κοινωνία

    Το έσκασαν με λεία 95.000 ευρώ

    Ένοπλη ληστεία σε τράπεζα της Κω

    10/4/2007 1:46:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δύο άγνωστοι δράστες εισέβαλλαν σήμερα το πρωί στο υποκατάστημα της Alpha Bank και με την απειλή πιστολιού απέσπασαν από τους υπαλλήλους της Τράπεζας το ποσό των 95.000 ευρώ. Οι ένοπλοι δράστες εκ των οποίων ο ένας φορούσε κουκούλα στο πρόσωπο και ο άλλος καπέλο και γυαλιά ηλίου, επιβιβάστηκαν σε δίκυκλη μοτοσικλέτα την οποία είχαν σταθμεύσει σε παρακείμενο δρόμο και έφυγαν για να την εγκαταλείψουν λίγο αργότερα σε άλλο σημείο της πόλης. Την μοτοσικλέτα την είχαν κλέψει χθες το βράδυ από 25χρονο κάτοικο Κω, ο οποίος νωρίς το πρωί είχε καταγγείλει την κλοπή στο τμήμα Ασφαλείας Κω. Για τον εντοπισμό των δραστών έχουν κινητοποιηθεί οι αστυνομικές δυνάμεις του νησιού οι οποίες έχουν μπλοκάρει το λιμάνι και το αεροδρόμιο για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο διαφυγής τους.

    [07] Κοινωνία

    Μέχρι το τέλος της βδομάδας

    Άλλες 25 διώξεις οπαδών

    10/4/2007 1:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2007 3:23:45 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ασκηθούν νέες διώξεις σε βάρος άλλων 25 ατόμων, που εμπλέκονται στα επεισόδια της Παιανίας στη διάρκεια των οποίων δολοφονήθηκε ο 25χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού. Η Ασφάλεια Αττικής αναμένεται να ολοκληρώσεις αυτές τις μέρες τη συμπληρωματική δικογραφία, με τις καταθέσεις μαρτύρων και να τη διαβιβάσει στον εισαγγελέα. Σε βάρος των δέκα ατόμων, έχουν προκύψει στοιχεία τόσο από εργαστηριακά ευρήματα όσο και από μαρτυρικές καταθέσεις. Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται και δύο «ηγετικά στελέχη» των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού. Επίσης η Αστυνομία έχει εντοπίσει αρκετούς από τους νεαρούς που πήγαν στο ραντεβού θανάτου και ήδη σχηματίζονται σε βάρος τους δικογραφίες.

    Υπενθυμίζουμε ότι το Σάββατο θα αναμετρηθούν στις 7μμ στο πρωτάθλημα του βόλεϊ ανδρών, ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό και το γεγονός έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές, που αύριο στις 12 το μεσημέρι διοργανώνουν σχετική σύσκεψη για τη λήψη μέτρων.

    [08] Κοινωνία

    Έκρηξη σε νυχτερινό κέντρο

    10/4/2007 8:46:00 πμ

    Ένα άτομο τραυματίστηκε και σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο κέντρο διασκεδάσεως "Πλατώ", στην οδό Πέτρου Ράλλη 2 στα Πετράλωνα στη 01.30 τα ξημερώματα. Άγνωστοι τοποθέτησαν μεγάλη ποσότητα δυναμίτιδας με φυτίλι μέσα σε ένα ακατοίκητο μικρό οίκημα, που χωρίζεται με μια μεσοτοιχία από το κέντρο, το οποίο ήταν κλειστό. Από την έκρηξη γκρεμίστηκε ένα κομμάτι της μεσοτοιχίας διαστάσεων 5x2 μέτρων, ενώ δημιουργήθηκε μεγάλος κρατήρας. Από θραύσματα τραυματίστηκε ελαφρά ο φύλακας του καταστήματος, ο οποίος ήταν μέσα. Η αστυνομία αποδίδει τη βομβιστική ενέργεια στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ ανθρώπων της νύχτας. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πραγματικός ιδιοκτήτης του κέντρου, είναι γνωστό άτομο που κινείται στο χώρο της παρανομίας και καταζητείται ως φυγόποινος.

    Μαίνεται "ο πόλεμος της νύχτας"

    Άλλο ένα κομμάτι του παζλ στην βεντέτα των "νονών" αποτελεί η βομβιστική επίθεση στην οδό Πέτρου Ράλλη. Σύμφωνα με την αστυνομία το μήνυμα... "εστάλει" για καταζητούμενο, αντίπαλης συμμορίας.

    Πέντε κιλά αμμωνιοδυναμίτιδα τοποθέτησαν οι βομβιστές έξω από το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης που φέρεται να είναι ιδιοκτήτης ο 48χρονος που καταζητείται. Κατέρρευσε ο τοίχος και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο εσωτερικό του καταστήματος, σε μια διπλανή επιχείρηση και σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ. Μικρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν και σε ένα ταξί στην οδό Πέτρου Ράλλη χωρίς να τραυματιστεί ο οδηγός.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις δύο παρά είκοσι τα ξημερώματα την ώρα που το νυχτερινό κέντρο ήταν κλειστό. Ο 63χρονος φύλακας ήταν μέσα στο κτίριο και δεν αντιλήφθηκε κάτι ύποπτο .Η περιοχή αποκλείστηκε και οι πυροτεχνουργοί ερεύνησαν το χώρο.

    Η αστυνομία εκτιμά ότι η βομβιστική επίθεση είναι συνέχεια της αλληλοεξόντωσης δύο συμμοριών στα δυτικά προάστια.

    Σε λιγότερο από τρία χρόνια, έχουν εκτελεστεί με πληρωμένα συμβόλαια 9 άνθρωποι ενώ υπήρξαν και προειδοποιητικά χτυπήματα με βόμβες.

    Το 2002 είχαν εκδοθεί εντάλματα και οι μπράβοι, υποχρεώθηκαν να περιορίσουν την δράση τους.

    Τους τελευταίους μήνες ωστόσο ο πόλεμος μεταξύ τους αναζωπυρώθηκε. Όλα τα μέλη των συμμοριών είναι γνωστά στις αρχές και έχει ξεκινήσει προσπάθεια εξάρθρωσής τους.

    [09] Κοινωνία

    Αχλαδόκαμπος Αργολίδας

    Διάσωση γυναίκας βοσκού

    10/4/2007 5:34:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Αίσιο τέλος είχε επιχείρηση διάσωσης της βοσκού Σκουμπή Μαρίας 69 χρόνων, από την περιοχή Ποταμιά της Κοινότητας Αχλαδόκαμπου Αργολίδας. Η γυναίκα που βοσκούσε τα ζώα της έπεσε και τραυματίστηκε σε δύσβατο σημείο στην πιο πάνω περιοχή. Ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες σωστικών συνεργείων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετέφεραν την τραυματισθείσα βοσκό από το δύσβατο και απόκρημνο σημείο της πτώσης της, σε ασφαλές τόπο όπου την παράλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και την μετέφερε στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης.

    Στην επιχείρηση διάσωσης, έλαβαν μέρος πέντε οχήματα από την Π. Υ. Τρίπολης και την Π.Υ. Άργους, με πληρώματα δεκατεσσάρων ανδρών. Στην προσπάθεια απεγκλωβισμού της βοσκού, συνέδραμαν πολίτες της περιοχής, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το παράρτημα Τρίπολης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Την επιχείρηση συντόνισε ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Αρχιπύραρχος Ιωάννης Ζώης.

    [10] Κοινωνία

    Μειωμένα φέτος τα τροχαία

    Επιστροφή μετ΄ εμποδίων

    10/4/2007 3:33:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Μετ εμποδίων συνεχίζεται η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα. Αυξημένη κίνηση είχαμε από το πρωί στις εθνικές οδούς. Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν στο πέταλο του Μαλιακού, εξαιτίας των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μικρή ανάσχεση στα Διόδια του Ρίου. Σταδιακά ελεύθερη διέλευση των οχημάτων απο τα διόδια, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση στο ύψος της Κορίνθου. Επισημαίνεται ότι, λόγω ανάσχεσης της κυκλοφορίας των οχημάτων στο 208 έως 214 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα, γίνεται από τις 12.30 συνολική εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων από την παλαιά Εθνική οδό. Συγκεκριμένα, οι προερχόμενοι από Ευρυτανία και Δυτική Θεσσαλία (Τρίκαλα, Καρδίτσα, Γρεβενά), ακολουθούν το εναλλακτικό δρομολόγιο Λαμία, Ηράκλεια, Δαμάστα, Μπράλος, Αμφίκλεια, Τιθωρέα, Ορχομενός, Κάστρο προκειμένου να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η ταλαιπωρία των οδηγών. Πάντως η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα 24ωρα, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εκτιμάται ότι έχουν επιστρέψει περίπου τα μισά από τα 900.000 ΙΧ που εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα. Βαρύς ο φόρος αίματος για μια ακόμη φορά, αν και ο αριθμός των τροχαίων είναι μειωμένος φέτος συγκριτικά με πέρσι. Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 36 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, ενώ πέρσι είχαν καταγραφεί 51.

    "Τσιμπημένες" τιμές της βενζίνης

    Κατά μήκος των εθνικών οδών και σε τουριστικές περιοχές, οι οδηγοί διαπίστωσαν σημαντικές αποκλίσεις στην τιμή της βενζίνης, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε και στο 1,10 το λίτρο της απλής αμόλυβδης.

    [11] Κοινωνία

    Εν πτήσει

    Συμπτώματα γαστρεντερίτιδας

    10/4/2007 10:37:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συμπτώματα γαστρεντερίτιδας παρουσίασαν 60 περίπου επιβάτες την ώρα που το αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών τους μετέφερε από το Κάϊρο στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης. Οι πρώτες βοήθειες τους παρασχέθηκαν εν πτήσει από γιατρό, που βρισκόταν μεταξύ των επιβατών και από τα μέλη του πληρώματος, ενώ όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε τρεις γυναίκες διακομίστηκαν και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο "Λοιμωδών". Οι 120 εκδρομείς από τη Β. Ελλάδα είχαν αναχωρήσει τη Μ. Παρασκευή για την Αίγυπτο για το Πάσχα και λίγο μετά τα μεσάνυχτα επέστρεφαν από το Κάιρο στη Θεσσαλονίκη, με πτήση τσάρτερ της "Agypt Air". Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αερολιμενάρχης στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" Κώστας Τενεκές οι μισοί περίπου επιβάτες παρουσίασαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας εν πτήσει και όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε, στις 3.15, οι 3 γυναίκες διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, για καθαρά προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

    [12] Κοινωνία

    Στο ναυάγιο του Sea Diamond

    Η πρώτη αυτοψία

    10/4/2007 9:25:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2007 10:03:58 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, NET, NET 105,8

    Συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή, της Σαντορίνης όπου βυθίστηκε το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond, για τον εντοπισμό των δύο Γάλλων αγνοουμένων, πατέρα και παιδιού, που εικάζεται ότι δεν πρόλαβαν να βγουν από την καμπίνα τους. Με εντολή των Υπουργείων Ανάπτυξης και Ναυτιλίας στη Σαντορίνη έφτασε το ερευνητικό σκάφος "ΦΙΛΙΑ" μεταφέροντας το επιστημονικό βαθυσκάφος "ΘΕΤΙΣ", το οποίο θα βιντεοσκοπήσει το κρουαζιερόπλοιο.

    Ήδη ξεκίνησαν οι υποθαλάσσιες έρευνες στην περιοχή του ναυαγίου με το ειδικό υποβρύχιο σκάφος, για να διαπιστωθεί το βάθος και η ακριβής θέση του κρουαζερόπλοιου.Τον Πρωθυπουργό ενημέρωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, για την πορεία των ερευνών του ναυαγίου στη Σαντορίνη. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο κ. Κεφαλόγίάννης, τόνισε ότι "ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα, ενώ ήδη βρίσκεται στον τόπο του ναυαγίου το βαθυσκάφος Θέτις". Εν τω μεταξύ, με απόφαση του λιμενάρχη Θήρας, απαγορεύεται η προσέγγιση κάθε πλοίου και πλωτού ναυπηγήματος τόσο στην περιοχή προσάραξης όσο και στην περιοχή βύθισης του Sea Diamond, χωρίς την έγγραφη άδεια της Λιμενικής Αρχής. Απαγορεύεται ακόμη η κατάδυση στις ανωτέρω περιοχές, χωρίς άδεια. Ο πλοίαρχος και τα άλλα μέλη του πληρώματος σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί πλημμεληματικές ποινικές διώξεις, θα δώσουν συμπληρωματικές καταθέσεις στις λιμενικές αρχές της Σαντορίνης.

    Ανακοίνωση του ΥΕΝ για αυτόπτες μάρτυρες Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΕΝ, στο πλαίσιο της προανάκρισης καλούνται μάρτυρες από τους ανακριτικούς υπαλλήλους, μπορεί όμως να εξεταστεί και οποιοσδήποτε δεν έχει κληθεί αλλά επιθυμεί να καταθέσει σχετικά στοιχεία. Οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν αυθορμήτως παρακαλούνται να επικοινωνούν με τον Λιμενάρχη της Λιμενικής Αρχής Θήρας (τηλ: 22860/24444 και 22860/ 23569), ο οποίος θα προβαίνει σε ημερολογιακή εγγραφή και θα ενημερώνει τους διενεργούντες την προανάκριση. Σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή σύσκεψη φορέων και παραγόντων στην Σαντορίνη.

    Κίνδυνος μελλοντικής ρύπανσης

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Σαντορίνης πρόκειται να υποβάλει μήνυση κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας για την πρόκληση ρύπανσης στον θαλάσσιο χώρο γύρω από το νησί.

    Περισσότεροι από 70 τόνοι μαζούτ έχουν αντληθεί μέχρι στιγμής από τον κόλπο των Φηρών μετά τη βύθιση του Sea Diamond.

    Ακόμη, εκφράζονται φόβοι ότι το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων (430 τόνοι) παραμένει στο πλοίο, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος μελλοντικής ρύπανσης.

    Στήριξη στον πλοίαρχο

    Τη στήριξή τους στον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου "Sea Diamond" εξέφρασαν το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης, Βαγγέλης Κούζελος αναφέρθηκε εκτενώς στις ικανότητες του πλοιάρχου του "Sea Diamond" τονίζοντας ότι οι ανακριτικές αρχές αλλά και το μαύρο κουτί του κρουαζιερόπλοιου θα δώσουν τις απαντήσεις για τα ακριβή αίτια του ναυαγίου. Επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων λιμανιών, που θα εξασφαλίζουν ασφαλή δρομολόγια στα κρουαζιερόπλοια ενώ για το θέμα της διάσωσης των επιβατών, δήλωσε ότι η κρατική μηχανή λειτούργησε άμεσα και αποτελεσματικά.

    Το ΠΑΣΟΚ

    Από τον Τομέα Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου "Sea Diamond", εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία τονίζονται μεταξύ άλλων οτι: " Η διερεύνηση των αιτίων του ναυαγίου και η αξιολόγηση των ενεργειών που ακολούθησαν πρέπει να συνεχισθούν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό από τις αρμόδιες αρχές. Οι δυο άνθρωποι που αγνοούνται, η σημασία του τραγικού ναυαγίου για την ναυτιλία και τον τουρισμό, οι σοβαροί κίνδυνοι για την ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, δεν επιτρέπουν πρόωρες και υπερφίαλες πανηγυρικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ούτε πρόχειρη και ανεύθυνη κριτική".

    [13] Κοινωνία

    Στη λίμνη Τριχωνίδα στην Αιτωλοακαρνανία

    Συνεχείς δονήσεις

    10/4/2007 8:29:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2007 8:50:46 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Aνησυχία στους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και στους ειδικούς προκαλούν οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται από σήμερα τα ξημερώματα με επίκεντρο τη λίμνη Τριχωνίδα. Λίγη ώρα μετά τις 10 σήμερα το πρωί και συγκεκριμένα στις 10.13 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ένα λεπτό μετά έγινε νέος σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ και στις 10.15 έγινε άλλος ένας μεγέθους 5,4 Ρίχτερ. Η πρώτη δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 02:27 νότια της λίμνης Τριχωνίδας, σε απόσταση 190 χλμ ΒΔ της Αθήνας. Η δεύτερη έγινε στις 6.17 το πρωί και ήταν μεγέθους 5,4 βαθμών, ο οποίος είχε το ίδιο επίκεντρο με τον πρώτο. Οι δονήσεις έγιναν αισθητές στο Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, την Πάτρα, την Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, καθώς και σε άλλες περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ελλάδος, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές. Πάντως, οι επιστήμονες παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα και συνιστούν ψυχραιμία στους κατοίκους. Νέα σεισμική δόνηση, η έκτη ισχυρή από τα ξημερώματα της Τρίτης, στην περιοχή της Τριχωνίδας, σημειώθηκε στις 2 παρά είκοσι (13.41) μετά το μεσημέρι. Είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ.

    Καθησυχαστικοί ο σεισμολόγοι

    Ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ δήλωσε ότι δεν αναμένουν σεισμό μεγαλύτερο από 6 Ρίχτερ στην περιοχή της Τριχωνίδας. Ωστόσο κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί και να εγκαταλείψουν τα κτίρια που ενδεχομένως να έχουν υποστεί βλάβες από το σεισμό.

    Όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος, σεισμοί με ανάλογα μεγέθη σημειώθηκαν στην ίδια περιοχή και το 1975 και επισήμανε ότι η πιθανότητα να σημειωθεί πολύ ισχυρότερος σε μέγεθος είναι πολύ μικρή. "Ποτέ στην περιοχή αυτή δεν είχαμε μεγαλύτερο σεισμό μεγαλύτερο από 6 Ρίχτερ. Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι θα συνεχιστούν οι αλλεπάλληλες δονήσεις, οι λεγόμενοι σμηνοσεισμοί, αλλά σταδιακά θα αραιώνουν. Χρειάζεται όμως προσοχή στα παλιά σπίτια με ρωγμές", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Αποστολή κλιμακίων στην περιοχή

    Τα σχολεία

    Με εντολή της Υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου, κλιμάκιο 15 μηχανικών του Ο.Σ.Κ με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Καθηγητή Παν. Παταργιά έχει μεταβεί στο Νόμο Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να διενεργήσει προληπτικούς ελέγχους σε σχολικά συγκροτήματα του Νόμου.

    Το κλιμάκιο θα επισκεφτεί καταρχήν την περιοχή του Θέρμου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νομαρχία έχουν καταγραφεί κάποιες ζημιές στο σχολικό κτίριο.

    Κλιμάκια ΥΠΕΧΩΔΕ στην περιοχή

    Με εντολή του Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά κινητοποιήθηκαν και μετέβησαν στην περιοχή της Τριχωνίδας, ένα κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον έλεγχο των υποδομών της περιοχής και δύο κλιμάκια του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας.

    Τα κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Νομαρχίας, θα καταγράψουν, τις μικρής κλίμακας ζημιές σε Δημόσια κτήρια και ιδιωτικές κατοικίες (αποκόλληση σοβάδων, μικρές ρωγμές σε μη φέροντα στοιχεία κ.λπ.) αλλά και στην ευρύτερη υποδομή της περιοχής. Οχήματα της Πυροσβεστικής περιπολούν σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ζημιές.

    [14] Κόσμος

    Επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας

    Στην τελική ευθεία

    10/4/2007 10:07:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προβάδισμα σε Σαρκοζί και Λε Πεν δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία ενόψει των προεδρικών εκλογών. Οι 12 υποψήφιοι για την προεδρία άρχισαν να προβάλουν τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά διαφημιστικά μηνύματά τους προκειμένου να αποσπάσουν ψήφους από τους αναποφάσιστους ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών, στις 22 Απριλίου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση εταιρίας LH2 που μεταδίδεται από τον ραδιοσταθμό RMC, ο Σαρκοζί διευρύνει την άνετη διαφορά που έχει από την κύρια αντίπαλό του, την υποψήφια των σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ενώ ο Λε Πεν πλησιάζει τον τρίτο στις προτιμήσεις υποψήφιο- τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού. Συγκεκριμένα, ο Λε Πεν με ποσοστό 15% είναι μόλις τρεις μονάδες πίσω από τον Μπαϊρού, έχοντας κερδίσει 2% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας. Ωστόσο όπως αναφέρει η ίδια δημοσκόπηση το 47% των Γάλλων δεν έχει αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσει, ή δηλώνει ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη μέχρι την τελευταία στιγμή. Σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας CSA για την εφημερίδα Le Parisien, το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί πως ο Σαρκοζί θα είναι ο επόμενος πρόεδρος, ενώ μόλις το 18% βλέπει τη Ρουαγιάλ να κερδίζει την εκλογική μάχη. Πάντως σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας LH2, στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 6 Μαϊου, ο Νικολά Σαρκοζί θα συγκεντρώσει ποσοστό 52%, έναντι 48% της Ρουαγιάλ.

    [15] Κόσμος

    Μεθόριος Τσαντ με Σουδάν

    Έως 400 δολοφονημένοι στο Σουδάν

    10/4/2007 3:16:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠE

    Έως και 400 άνθρωποι πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν στη μεθόριο του Τσαντ με το Σουδάν από τις επιθέσεις των Σουδανικών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων Τζαντζαουίντ πριν από 10 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Η UNHCR διευκρίνισε ότι την περασμένη εβδομάδα οι αρχές του Τσαντ ανακοίνωσαν έναν πρώτο υπολογισμό που έκανε λόγο για τουλάχιστον 65 νεκρούς από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 31 Μαρτίου σε δύο χωριά στο ανατολικό Τσαντ, τα Τιέρο και Μαρένα, όπου ζουν περίπου 8.000 άνθρωποι. Ο νέος απολογισμός έγινε κατόπιν επίσκεψης ομάδας μελών υπηρεσιών του ΟΗΕ στην απομακρυσμένη αυτή περιοχή την Κυριακή. Η κατάσταση που επικρατούσε εκεί, ήταν σύμφωνα με αξιωματούχο της UNHCR, τρομερή. "Ο αριθμός των νεκρών είναι κατά πολύ υψηλότερος από αυτό που υπολογιζόταν αρχικά. Οι νεκροί υπολογίζεται τώρα ότι κυμαίνονται μεταξύ των 200 και 400. Επειδή οι περισσότεροι από τους νεκρούς ετάφησαν εκεί όπου βρέθηκαν τα πτώματά τους --συχνά σε κοινούς τάφους λόγω του μεγάλου αριθμού τους--- μπορεί να μη μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR Ρον Ρέντμοντ, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των τραυματιών από τις αιματηρές επιδρομές των Τζαντζαουίντ ανέρχεται σε περίπου 80.

    Στα δύο χωριά υπήρχαν πτώματα σε αποσύνθεση, σπίτια που είχαν καεί και καταρρεύσει εντελώς και φοβερή δυσωδία από τα πτώματα ζώων σε αποσύνθεση, σύμφωνα με την ομάδα του ΟΗΕ που επισκέφθηκε την περιοχή. Πολλοί από αυτούς που επέζησαν των επιθέσεων της 31ης Μαρτίου, ιδιαίτερα ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, πέθαναν τις επόμενες ημέρες από εξάντληση και αφυδάτωση, συχνά κατά την προσπάθειά τους να διαφύγουν, σύμφωνα με την UNHCR.

    [16] Κόσμος

    Εφημερίδα τον είχε χαρακτηρίσει και "βιαστή"

    Αποζημίωση σε δολοφόνο για δυσφήμιση

    10/4/2007 1:22:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεοζηλανδός ισοβίτης κέρδισε αποζημίωση από την εφημερίδα "The Press and Dominion Post", η οποία είχε γράψει ότι είχε βιάσει τη 17χρονη Μάρι Μακλέλαν πριν την σκοτώσει. Ο Άντριου Ρονάλντ Μακμίλαν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της νεαρής, την οποία είχε ομολογήσει, έκανε αγωγή για δυσφήμιση κατά της εταιρείας μέσων ενημέρωσης Fairfax Media, η οποία εκδίδει την εφημερίδα που τον είχε χαρακτηρίσει και "βιαστή". Η άτυχη κοπέλα είχε βρεθεί σχεδόν γυμνή με πολλαπλές μαχαιριές, κατάγματα στο πρόσωπο, πέτρες στην τραχεία για να μη φωνάζει και μία θηλή ξεριζωμένη, αλλά ο ΜακΜιλαν δεν είχε μηνυθεί για βιασμό. Η εκδότρια εταιρεία συμφώνησε να δημοσιεύσει μία διόρθωση, να πληρώσει τα νομικά έξοδα του ΜακΜιλαν και να του καταβάλει μία μικρή αποζημίωση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, επελέγη η εξωδικαστική διευθέτηση επειδή οι νόμοι δίνουν σημαντικό πλεονέκτημα στον νομικά υποβοηθούμενο ενάγοντα, άσχετα με την ουσία της υπόθεσης. "Φανερά αηδιαστική" χαρακτηρίστηκε η αποζημίωση από τη μητέρα του θύματος Πάμελα Ουάντζουορθ, η οποία πρόσθεσε στην εφημερίδα ότι "βρωμάει για τον φορολογούμενο πολίτη να τον χρηματοδοτεί να κάνει τέτοια πράγματα". Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Νομικής Βοήθειας που χρηματοδοτείται από το κράτος για πολίτες που δεν μπορούν να προσλάβουν δικηγόρο και στον οποία είχε απευθυνθεί ο δολοφόνος, υπερασπίστηκε την απόφαση να του παρασχεθεί δωρεάν νομική βοήθεια λέγοντας ότι αξιολογήθηκε από έναν ανεξάρτητο δικηγόρο και η βασιμότητα της αποδείχτηκε από την απόφαση της Fairfax να τη διευθετήσει. Τόνισε επίσης ότι η Υπηρεσία αποζημιώθηκε πλήρως για τα 9.225 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (περίπου 4.850 ευρώ) που είχε καταβάλει για η νομική βοήθεια.

    [17] Κόσμος

    Στους 15 Βρετανούς πεζοναύτες

    Απαγόρευση δηλώσεων

    10/4/2007 12:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2007 1:07:21 μμ)

    Πηγή: NET, AΠΕ, Ρόιτερ

    Απαγόρευση επέβαλε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, στους δεκαπέντε ναύτες και πεζοναύτες, να μιλήσουν για την περιπέτειά τους στα Μέσα Ενημέρωσης. Υπενθυμίζουμε ότι οι δεκαπέντε, κρατήθηκαν για δεκατρείς μέρες στο Ιράν, με την κατηγορία της παραβίασης των χωρικών υδάτων της χώρας αυτής και τώρα είναι ελεύθεροι στην πατρίδα τους. Η απόφαση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας να επιτρέψει στους «15» να πουλήσουν τις αφηγήσεις τους στα Μέσα Ενημέρωσης, κατ εξαίρεση των ισχυόντων κανονισμών, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Μέχρι τώρα, δύο από τα μέλη του πληρώματος του βασιλικού ναυτικού κατάφεραν να αποκομίσουν κέρδη και οι διαπραγματεύσεις των άλλων με πολλά μέσα ενημέρωσης, πάγωσαν. Μέρες μετά την απελευθέρωση των Βρετανών ναυτών και πεζοναυτών, η ιρανική τηλεόραση έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που τους έδειχνε να κρατούνται υπό συνθήκες που τουλάχιστον, δεν προκαλούν φόβο. Πεζοναύτες φαίνονται να παίζουν πινγκ πονγκ και σκάκι. Άλλοι συνάδελφοί τους παρακολουθούν την τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ της Λίβερπουλ και της Άρσεναλ. «Στις εικόνες κυριαρχεί η χαλαρότητα και το αίσθημα ελευθερίας το οποίο είχαν οι Βρετανοί κατά την διάρκειά της κράτησής τους», δήλωσε ο σχολιαστής του αραβόφωνου ιρανικού σταθμού Αλ Αλάμ.

    Απολογισμός Το Λονδίνο είχε πάντως δεχτεί και την αυστηρή κριτική του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον, επειδή, όπως δήλωσε «αντέδρασε χαλαρά» και καθυστερημένα, ενώ η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς κάνει λόγο για μεγάλη πολιτική νίκη του Ιράν, που μπορεί πλέον να συνεχίσει το οπλικό του πυρηνικό πρόγραμμα βγαίνοντας από έναν τέτοιον εντυπωσιασμό της διεθνούς κοινής γνώμης.

    [18] Κόσμος

    Βίαιες συγκρούσεις στο Μογκαντίσου

    Δεκάδες νεκροί στη Σομαλία

    10/4/2007 12:00:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Περίπου 1.086 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 29 Μαρτίου ως την 1η Απριλίου στις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Μογκαντίσου ανάμεσα στον αιθιοπικό στρατό, σύμμαχο της σομαλικής κυβέρνησης και τους αντάρτες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ηγετών της φυλής Χαουίγιε, Χουσέιν Αντεν Κοργκάμπ, καταμετρήθηκαν 1.086 νεκροί, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 4.334. Μέχρι τώρα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάνει λόγο για δεκάδες νεκρούς στις μάχες, κυρίως πολίτες, ενώ σύμφωνα με δυο Σομαλικές οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα θύματα είναι από 120 ως 381.

    [19] Κόσμος

    Δεκαπέντε νεκροί στη Βαγδάτη

    Επίθεση αυτοκτονίας

    10/4/2007 11:48:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 15 νεκροί και επτά τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας γυναίκας καμικάζι εναντίον αστυνομικού τμήματος στην πόλη Μοκνταντίγια, 105 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Όπως αναφέρει η τοπική αστυνομία, η γυναίκα είχε κρυμμένα τα εκρηκτικά στο πανωφόρι της και τα πυροδότησε μπροστά στο αστυνομικό φυλάκιο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 άνθρωποι. Ανάμεσα στα θύματα και αρκετοί νέοι που περίμεναν για να συμπληρώσουν αίτηση κατάταξης στα σώματα της αστυνομίας, διευκρίνισε η ίδια πηγή. Για εννέα νεκρούς έκανε λόγο το Υπουργείο Εσωτερικών.

    [20] Κόσμος

    Επίσκεψη ρουτίνας

    Στο Ιράν επιθεωρητές της ΙΑΕΑ

    10/4/2007 11:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2007 10:28:57 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μια ημέρα μετά τη δήλωση του Ιράν ότι βρίσκεται σε "βιομηχανικό στάδιο" παραγωγής πυρηνικών καυσίμων, δυο επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα πυρηνικά έφθασαν την Τρίτη στη χώρα, όπου θα παραμείνουν για μια εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού του ουρανίου στη Νατάνζ. Επίσημη ιρανική ανακοίνωση επιβεβαίωσε την άφιξη των δυο επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας και τόνισε ότι πρόκειται για επίσκεψη ρουτίνας. Επιθεωρητές της ΙΑΕΑ πραγματοποιούν επισκέψεις ρουτίνας στη Νατάνζ του κεντρικού Ιράν και σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις, παρά το γεγονός ότι η Τεχεράνη έχει μειώσει από πέρυσι τις συχνές και αιφνίδιες επιθεωρήσεις, σε αντίποινα για την παραπομπή του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί απέκλεισε εκ νέου σήμερα το ενδεχόμενο διακοπής της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου και κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να δεχθούν "τη νέα πραγματικότητα" όσον αφορά τα ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

    "Είμαστε έτοιμοι για διάλογο εάν (τα μέλη της ομάδας 5+1) έχουν κάτι νέο να πουν", τόνισε ο Μοτακί σε συνέντευξη Τύπου και υπογράμμισε ότι η ομάδα αυτή θα πρέπει να "δεχθεί τη νέα πραγματικότητα" του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

    Η ομάδα 5+1, των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας, έχει προτείνει ευρεία συνεργασία με το Ιράν υπό τον όρο ότι η Τεχεράνη θα διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου.

    [21] Κόσμος

    Στο Ελ Σαλβαδόρ

    Παιδική εκμετάλλευση

    10/4/2007 10:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2007 11:08:07 πμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κάτω από απαράδεκτες συνθήκες εργάζονται περίπου 13.000 παιδιά στο Ελ Σαλβαδόρ, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ) και της κυβέρνησης της χώρας. Όπως τόνισε ο Ρομέο Λεμούς, εκπρόσωπος του οργανισμού, "σκοπός μας είναι να μην βλέπουμε πια ούτε ένα παιδί να κάνει μια δουλειά απαράδεκτη και κοπιαστική για την ηλικία του", ειδικά στην αλιεία, τις φυτείες ζαχαροκάλαμου και καφέ, στις χωματερές και στη βιομηχανία πυροτεχνικών". Το νόμιμο όριο ηλικίας για να εργαστεί κανείς στο Ελ Σαλβαδόρ επίσημα είναι τα 18 χρόνια, ωστόσο περίπου 150.000 ανήλικοι εργάζονται, καταγγέλλει ο ΔΟΕ κυρίως λόγω της αποσύνθεσης του οικογενειακού πλαισίου, αλλά και επειδή οι νόμοι είναι ασαφείς στον τομέα αυτό και υπάρχει ατιμωρησία για αυτούς που χρησιμοποιούν παιδιά. Περίπου 12.000 νέοι από το Ελ Σαλβαδόρ ελευθερώθηκαν από τις εργασιακές τους υποχρεώσεις την περίοδο 1999 -2006 στην πρώτη φάση του Διεθνούς Προγράμματος εξάλειψης της παιδικής εργασίας.

    [22] Κόσμος

    Στην Κίνα

    Ομαδική δηλητηρίαση σε νοσοκομείο

    10/4/2007 9:29:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένας άνθρωπος πέθανε και πάνω από 200 δηλητηριάστηκαν αφού έφαγαν πρόγευμα σε νοσοκομείο της Κίνας. Λίγη ώρα αφότου πήραν το πρωινό τους οι ασθενείς και το προσωπικό του παραδοσιακού κινεζικού νοσοκομείου της πόλης Χαρμπίν, παρουσίασαν ναυτία και διάρροια. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Νέα Κίνα", όλα τα θύματα έφαγαν χυλό και οι ερευνητές υποθέτουν πως το νερό ήταν μολυσμένο με ποντικοφάρμακο. Μια 77χρονη γυναίκα που είχε εισαχθεί την Παρασκευή στο νοσοκομείο με καρδιοαγγειακά προβλήματα πέθανε το απόγευμα της Δευτέρας αλλά οι υπόλοιποι ασθενείς έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα της επαρχίας, έκλεισε για λόγους ασφαλείας και δείγματα από τα τρόφιμα που κατανάλωσαν οι ασθενείς έχουν σταλεί για ανάλυση.

    [23] Μ. Ανατολή

    Απόφαση του Κογκρέσου

    Ενίσχυση των Παλαιστινίων

    10/4/2007 6:08:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό, Γερμανικό

    Την άδεια από το Κογκρέσο να δαπανήσει περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αναβαθμιστεί η προσωπική ασφάλεια του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και να χρηματοδοτηθούν κι άλλες δαπάνες του τομέα ασφάλειας της Παλαιστινιακής Αρχής, έλαβε σήμερα η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους, όπως βεβαιώθηκε από καλά πληροφορημένη πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Με το κονδύλι που ενεκρίθη, θα χρηματοδοτηθεί το προσωπικό της προσωπικής ασφάλειας του κ. Αμπάς, αλλά θα ενισχυθεί κι η ασφάλεια στα όρια των παλαιστινιακών εδαφών και ιδίως σε αρκετά σημεία διέλευσης προς το Ισραήλ.

    Συνάντηση Όλμερτ - Αμπάς

    Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Όλμερτ θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Η συνάντηση θα είναι η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών αφότου συμφώνησαν, στη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις τον πέρασμένο μήνα, να διεξάγουν συνομιλίες μία φορά κάθε δύο εβδομάδες. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος δεν έκανε γνωστό πού θα διεξαχθούν οι συνομιλίες. Εκπρόσωπος του κ. Όλμερτ δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

    Συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τον Παλαιστίνιο πρέσβη

    Με τον Πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαμίρ Αμπού Γκαζάλε συναντήθηκε σήμερα το πρωί στον Περισσό, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ο κ. Αμπού Γκαζάλε ενημέρωσε την κ. Παπαρήγα για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το παλαιστινιακό και ιδιαίτερα για την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά το σχηματισμό της νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης και για τα αποτελέσματα της Αραβικής Συνόδου Κορυφής. Η ΓΓ του ΚΚΕ, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, επανέλαβε από την πλευρά της την πάγια υποστήριξη του κόμματος στο δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και τόνισε την ανάγκη για άμεση αναγνώριση από όλους της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης, τερματισμό του οικονομικού αποκλεισμού και κατεδάφιση του παράνομου τείχους που χτίζει η ισραηλινή κυβέρνηση.

    [24] Μ. Ανατολή

    Συλλήψεις μελών της Χαμάς

    10/4/2007 8:49:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δεκαεννιά μέλη της Χαμάς συνελήφθησαν από δυνάμεις του Ισραήλ, που όπως ισχυρίζεται σχεδίαζαν "μεγάλη" βομβιστική επίθεση στην περιοχή του Τελ Αβίβ τον περασμένο μήνα, αλλά τη ματαίωσαν την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο. Ο δράστης, ένας Παλαιστίνιος από την Καλκιλίγια στη βόρεια Δυτική Όχθη, εισήλθε στο Ισραήλ χρησιμοποιώντας την ισραηλινή ταυτότητά του που απέκτησε σύμφωνα με το νόμο για την ένωση των οικογενειών. Ο Παλαιστίνιος έφτασε μέχρι την περιοχή Γκους Νταν, στην οποία ανήκει το Τελ Αβίβ και τα περίχωρά του, αλλά για άγνωστους λόγους επέστρεψε στην Καλικιλίγια. Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας (Σιν Μπετ), ο δράστης μετέφερε στο φορτηγό που οδηγούσε 100 κιλά εκρηκτικών. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως οι 19 συλληφθέντες Παλαιστίνιοι που βοήθησαν στο σχεδιασμό της επίθεσης είναι μέλη των Ταξιαρχιών του αλ Κάσαμ, ενόπλου σκέλους της Χαμάς.

    [25] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δήλωση του Μάριου Λευκαρίτη

    "Η ποινή της UEFA δεν θα είναι χάδι"

    10/4/2007 9:09:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δηλώσεις για το κατηγορητήριο που βαραίνει την ΕΠΟ, μετά τα όσα συνέβησαν στον αγώνα της Εθνικής ομάδας με την Τουρκία, στο γήπεδο Καραϊσκάκη, για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έκανε ο Μάριος Λευκαρίτης. Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA μίλησε στον «SuperΣΠΟΡ FM» και μεταξύ άλλων τόνισε με έμφαση για το ύψος της τιμωρίας: «Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε το ύψος της ποινής. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι χάδι». Και για τη δική του εκτίμηση, με βάση την εμπειρία τόσων χρόνων, πρόσθεσε: «Ολα είναι πιθανά, αποκλεισμός έδρας, διεξαγωγή αγώνα με κενές εξέδρες, υψηλό πρόστιμο, όλα είναι πιθανά. Μην ξεχνάτε ότι δεν υπήρξε βιαιοπραγία σε βάρος φιλάθλων Τούρκων ή επισήμων ή εναντίων των ποδοσφαιριστών ή των διαιτητών. Υπήρξε απλά αυτή η βλακεία των ανεγκέφαλων» Για το αν κάνουν χειρότερη την κατάσταση, τα επεισόδια που σημειώθηκαν προ ημερών στην Παιανία και είχαν τη γνωστή τραγική κατάληξη, ο κ. Λευκαρίτης είπε: «Δυστυχώς ναι. Ολα αυτά έχουν τη δική τους σημασία. Οχι πως συνδέεται το ένα με το άλλο, όμως και εγώ και οι υπόλοιποι, το να ακούμε συνεχώς για πράγματα που συμβαίνουν στην ιδία χώρα, επηρεαζόμαστε χωρίς να σημαίνει αυτό ότι θα ληφθεί υπ όψιν».

    [26] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τράβηγμα ο Μπόβιο

    10/4/2007 8:43:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τράβηγμα στον αριστερό δικέφαλο υπέστη ο Ρικάρντο Μπόβιο και δεν πήρε μέρος στη σημερινή πρωϊνή προπόνηση του Παναθηναϊκού. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός μέσος των "πρασίνων" ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα και η κατάστασή του θα επανεκτιμηθεί τα επόμενα 24ωρα. Οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές ακολούθησαν πρόγραμμα με ταχύτητες, ασκήσεις τακτικής και κράτημα μπάλας. Ατομικό πρόγραμμα συνέχισαν οι τραυματίες Βίκτορ Σάντσεθ και Θανάσης Τσίγκας.

    [27] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αμφίβολος ο Τζιωρτζόπουλος

    10/4/2007 8:33:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η συμμετοχή ή όχι του Σταύρου Τζιωρτζόπουλου στον εντός έδρας αγώνα της Κυριακής με το Αιγάλεω αποτελεί το ερωτηματικό για τον τεχνικό της ΑΕΚ, Λορένθο Σέρα Φερέρ. Ο έμπειρος αριστερός οπισθοφύλακας δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το πρόβλημα τραυματισμού του (σ.σ. ελαφρά θλάση) κι αυτό φάνηκε στη διάρκεια της σημερινής προπόνησης, όπου ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις ο Τζιωρτζόπουλος θα κάνει "αγώνα δρόμου" για να προλάβει την αναμέτρηση με το "Σίτι". Αντίθετα, τα νέα ήταν ευχάριστα για τους Τραϊανό Δέλλα και Βαγγέλη Μόρα. Οι δύο ποδοσφαιριστές έκαναν τρέξιμο χωρίς να νιώσουν ενοχλήσεις και η μέρα που θα μπουν σε κανονικού ρυθμούς προπόνησης δεν είναι μακριά. Το πιθανότερο είναι πως θα προλάβουν τον αγώνα της Κυριακής. Πρόγραμμα στο γυμναστήριο ακολούθησε ο Άκης Ζήκος, ενώ οι Γεωργέας, Αλεξόπουλος, Χετεμάι και Λαγός συνέχισαν το ειδικό πρόγραμμα που ακολουθούν και δεν υπολογίζονται από τον Φερέρ για τη συνέχεια. Ο Λαγός, μάλιστα, θα μεταβεί στην Φιλανδία στις 16 Απριλίου, προκειμένου να υποβληθεί σε προγραμματισμένες εξετάσεις από τον γιατρό που τον χειρούργησε, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η πορεία της αποθεραπείας του μετά την επέμβαση που έκανε στο πόδι.

    Αλεξόπουλος: "Ηταν η πιο δύσκολη χρονιά της ζωής μου"

    Το μυαλό του βρίσκεται στην καλοκαιρινή προετοιμασία της ΑΕΚ. Δυστυχώς γι΄ αυτόν, αλλά και για την ΑΕΚ, δεν κατάφερε να βοηθήσει καθόλου την εφετινή σεζόν, καθώς ταλαιπωρείται από τραυματισμό στο δεξί γόνατο από τα τέλη της περασμένης περιόδου. Η χειρουργική επέμβαση στάθηκε αναπόφευκτη για τον Γιώργο Αλεξόπουλο, ο οποίος προετοιμάζεται για την επόμενη σεζόν και ταυτόχρονα προσπαθεί να ξεχάσει την «πιο δύσκολη χρονιά της ζωής του», όπως παραδέχεται ο ίδιος στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου. «Έχω αρχίσει ήδη τρέξιμο, ασκήσεις με μπάλα, πλάγια βήματα, πίσω βήματα, κινήσεις που γίνονται σε συνθήκες αγώνα. Έχουμε αποφασίσει με το ιατρικό επιτελείο της ομάδας να συνεχίσουμε συντηρητικά, ο στόχος μας είναι να είμαι έτοιμος στην προετοιμασία. Αυτή ήταν η πιο δύσκολη χρονιά της ζωής μου» τονίζει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Το πρόβλημα που αντιμετώπιζα δεν ήταν εύκολο να το προσδιορίσεις. Είχα μικρές ενοχλήσεις, δεν έδινα ιδιαίτερη σημασία, γιατί το θεωρούσα φυσιολογικό, αποδείχθηκε όμως ότι σιγά-σιγά το επιβάρυνα. Οταν το πρωτάθλημα τελείωσε και σταμάτησαν οι προπονήσεις, αμέσως το πόδι "αντέδρασε" και έβγαλε το πρόβλημα». Η αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό του έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στο ν΄ αντλεί κουράγιο και να συνεχίζει τη θεραπεία του: «Μου έδινε πολύ μεγάλο κουράγιο ο κόσμος και το ενδιαφέρον που έδειχνε για τον τραυματισμό μου και την αποθεραπεία μου, με συναντούσαν στον δρόμο και σταματούσαν για να ρωτήσουν πως πάει η αποθεραπεία μου. Αυτό με πείσμωνε να συνεχίσω, για να γυρίσω γρήγορα πίσω. Πηγή δύναμης για μένα είναι η οικογένεια μου, που είναι συνέχεια δίπλα μου, αλλά και οι συμπαίκτες μου με στηρίζουν όλο αυτό το διάστημα πάρα πολύ». Παρά το γεγονός ότι δεν έχει δώσει το «παρών» σε αγώνα της ΑΕΚ, μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Λορένθο Σέρα Φερέρ: «Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πλευρά του προπονητή για μένα και τον τραυματισμό μου. Δεν είχα τη δυνατότητα να δουλέψω μαζί του, όμως έχω ένα χρόνο ακόμη συμβόλαιο με την ΑΕΚ. Αυτό που έχω διαπιστώσει συνολικά πάντως είναι ότι πρόκειται για έναν πολύ έμπειρο προπονητή, που προέρχεται από την Ισπανία, μια μεγάλη ποδοσφαιρική σχολή. Χαρακτηριστικά του είναι η πειθαρχία, η οργάνωση και η αγωνιστική προσήλωση». Αυτό που σκέφτεται αποκλειστικά ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός είναι η έναρξη της καλοκαιρινής προετοιμασίας: «Για μένα δεν θα υπάρξουν διακοπές, θα συνεχίσω να δουλεύω ασταμάτητα. Όνειρο μου είναι να είμαι πανέτοιμος την 1η Ιουλίου και να συμμετέχω στην προετοιμασία. Η εξέλιξη της αποθεραπείας με κάνει να αισιοδοξώ».

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Σφήνα" Αϊντχόβεν για Ντούντου

    10/4/2007 8:20:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στα μεταγραφικά του Ολυμπιακού δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη αυτές τις ημέρες. Αλλωστε ο Σωκράτης Κόκκαλης απουσιάζει στις Η.Π.Α. Ωστόσο, η ολιγωρία που παρατηρείται στην περίπτωση του Ντούντου έχει αρχίσει αν δυσκολεύει τα πράγματα και να φέρνει ανταγωνισμό, καθώς εμφανίζονται και άλλες ομάδες που ενδιαφέρονται. Σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, στη διεκδίκησή του μπήκε η Αϊντχόφεν και μάλιστα στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι προσφέρει ένα υψηλό ποσό, της τάξης των 7 εκατομμυρίων ευρώ. Πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες, πολύ περισσότερο αν έρθει τελικά στην Αθήνα ο Γερμανός μάνατζερ του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή, ο οποίος επιθυμεί να πάει στον Ολυμπιακό και τον επίσης Βραζιλιάνο, Βάγκνερ Λοβ.

    Έτοιμοι Ανατολάκης, Πατσατζόγλου Στις προπονήσεις επανήλθαν σήμερα το μεσημέρι οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, μετά το τετραήμερο ρεπό που είχαν λόγω του Πάσχα. Ο Τάκης Λεμονής είδε τον Γιώργο Ανατολάκη να γυμνάζεται κανονικά, χωρίς να αισθανθεί την παραμικρή ενόχληση στον αχίλλειο τένοντα, που τον ταλαιπώρησε την προηγούμενη εβδομάδα και τον κράτησε μακριά από τις προπονήσεις. Αυτό σημαίνει πως ο διεθνής αμυντικός θα βρίσκεται στη διάθεση του προπονητή του για το ματς με τη Λάρισα, ωστόσο μπορεί και να μην συμπεριληφθεί στην αρχική ενδεκάδα, αφού υποψηφιότητα για το κέντρο της άμυνας έχει θέσει και ο Χρήστος Πατσατζόγλου, ο οποίος έχει αποθεραπευθεί πλήρως, στα δύο φιλικά που έγιναν προ ημερών δοκιμάστηκε σε αυτή τη θέση και ανταποκρίθηκε με επιτυχία στο τεστ. Ο 28χρονος ποδοσφαιριστής έχει να αγωνιστεί από τις 31 Οκτωβρίου, στο ματς του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρόμα στο «Ολίμπικο», όταν ξεκίνησε βασικός και στο β ημίχρονο αντικαταστάθηκε από τον Ανατολάκη. Από τη σημερινή προπόνηση απουσίαζαν με άδεια οι Ζεβλάκοφ και Κωνσταντίνου.

    Συνεχίζει την αναζήτηση ομάδας ο Μπουλούτ Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου ο Ερόλ Μπουλούτ θα αποτελέσει παρελθόν για τον Ολυμπιακό, κάτι που το γνωρίζει και ο ίδιος. Γι αυτό και βρίσκεται σε αναζήτηση ομάδας για να συνεχίσει την καριέρα του. Τις τελευταίες ημέρες έγινε μια προσπάθεια για να ενταχθεί στη Νιούκαστλ, η οποία εξέτασε την περίπτωσή του, ωστόσο δεν είχε αίσιο τέλος η ιστορία, αφού, όπως δήλωσε ο προπονητής των «ανθρακωρύχων», Γκλεν Ρέντερ, δεν πρόκεται να υπάρξει συνέχεια στο ενδιαφέρον για τον Τούρκο μεσοαμυντικό. Ο Μπουλούτ δεν το κρύβει πως θα ήθελε να αγωνιστεί στην πρέμιερσιπ, όμως, αν δεν προκύψει κάτι καινούργιο προς αυτή την κατεύθυνση, τότε θα εξετάσει το ενδεχόμενο της επιστροφής του στο γερμανικό πρωτάθλημα, αλλά σε ομάδα μικρότερης κατηγορίας, ενώ δεν αποκλείει να συμφωνήσει τελικά με ομάδα της Τουρκίας.

    [29] Μπάσκετ

    Η Ρεάλ κατέκτησε το Uleb Cup

    10/4/2007 10:49:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Ρεάλ Μαδρίτης «στέφθηκε» η πέμπτη κυπελλούχος του ULEB Cup και πήρε το «εισιτήριο» για τη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα της νέας αγωνιστικής περιόδου. Οι Ισπανοί, που είχαν χάσει τον τίτλο το 2004 από την Χαποέλ Ιερουσαλήμ (τελικό 72-83), επικράτησαν 87-75 της Λιέτουβος Ρίτας, στον τελικό του θεσμού στο Σαρλερουά του Βελγίου, και στέρησαν από την λιθουανική ομάδα το δεύτερο τρόπαιο στο ULEB Cup (το 2005 είχε κερδίσει 78-74 τον Μακεδονικό). Τα δεκάλεπτα: 18-22, 41-40, 58-69, 75-87 Ουσιαστικά το παιχνίδι το «καθάρισαν» στα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου δύο πρώην «Ελληνες», ο Τσαρλς Σμιθ (Μακεδονικός) και ο Μπλάγκοντα Σέκουλιτς (ΑΕΚ, Μαρούσι, ΠΑΟΚ). Ο τελευταίος έδωσε το σύνθημα στο 31΄, όταν ευστόχησε στο δεύτερο καλάθι του στην αναμέτρηση και διαμόρφωσε το 71-61. Αποδέκτης του... συνθήματος ήταν ο Τσαρλς Σμιθ, ο οποίος με δύο «κολλητά» τρίποντα «εκτόξευσε» τη διαφορά στο +14 (77-63). Οι Λιθουανοί προσπάθησαν να μειώσουν τη διαφορά, αλλά η παρουσία του Σέκουλιτς κάτω απο τα καλάθια ήταν καταλυτική στη διατήρηση της κυριαρχίας της Ρεάλ. Αλλωστε οι Ισπανοί με τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Σμιθ 19, Μπούλοκ 16, Ρέγιες 16, Ερβελ 10) μόνο πρόβλημα στην επίθεση δεν είχαν... ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κουκουλεκίδης (ΕΛΛΑΔΑ), Φακίνι (Ιταλία), Σαμπόν (Γαλλία) Οι συνθέσεις: ΛΙΕΤΟΥΒΟΣ ΡΙΤΑΣ (Αλεξάνταρ Τριφούνοβιτς): Σλέζας 3 (1), Στελμαχερς 4, Νίλσεν 11 (1), Ντελινινκάιτις 9 (2), Καρίμ Ρας 10 (2), Ζουκάουσκας 5, Κόλιεβιτς 9 (1), Γιομάντας 7, Λουκαούσκις, Πετραβίτσιους 8, Μπατίστα 9. ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Χοάν Πλάζα): Σμιθ 19 (6), Μπούλοκ 16 (2), Λόπεθ 5 (1), Ρέγιες 16, Ερβελ 10, Τόμας, Σέκουλιτς 7, Μούμπρου 9, Τουντσερί 5 (1).

    Οι κυπελλούχοι ULEB: 2003: Παμέσα Βαλένθια (Ισπανία) 2004: Χαποέλ Ιερουσαλήμ (Ισραήλ) 2005: Λιέτουβος Ρίτας (Λιθουανία) 2006: Ντιναμός Μόσχας (Ρωσία) 2007: Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

    [30] Υγεία

    Παθήσεις της μνήμης

    Κοντά στο χάπι κατά του Αλτσχάιμερ

    10/4/2007 6:32:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πολύ κοντά στην εύρεση χαπιού που θα καταπολεμά το Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη μνήμη βρίσκονται οι επιστήμονες.

    Παρ' ότι τα πειράματα πραγματοποιούνται σε ποντίκια, οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι και ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο.

    [31] Υγεία

    Ιατρική σχολή του Λίβερπουλ

    Οι καπνιστές αποκτούν κορίτσια (;)

    10/4/2007 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Οι καπνιστές που γίνονται γονείς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν κορίτσια παρά αγόρια. Τα αρσενικά σπερματοζωάρια είναι λιγότερα ανθεκτικά από τα θηλυκά στη νικοτίνη, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες. O K. Πάντος γυναικολόγος και δ/ντης του κέντρου ανθρώπινης αναπαραγωγής λέει πως: "Τα αρσενικά είναι πιο ευαίσθητα, ζουν λιγότερο στη μήτρα μέχρι να γονιμοποιήσουν, θα μπορούσε να αποδοθεί και στο κάπνισμα".

    Η μελέτη έγινε από την Ιατρική Σχολή του Λίβερπουλ σε 9.000 περιπτώσεις εγκυμοσύνης, αριθμός που χαρακτηρίζεται μικρός για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, είναι γνωστό πως το κάπνισμα αλλά και γενικότερα ό,τι βλάπτει την υγεία των γονέων επηρεάζει και τη γονιμότητα τους. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι οι πιθανότητες μιας καπνίστριας να γεννήσει νεκρό μωρό ή αυτό να πεθάνει 4 εβδομάδες μετά τον τοκετό αυξάνονται κατά 30% σε σχέση με μια γυναίκα που δεν καπνίζει.

    [32] Τεχνολογία

    Στον προορισμό του το Σογιούζ

    10/4/2007 9:00:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έφτασαν το βράδυ της Δευτέρας, τα δύο νέα μέλη του πληρώματος και ο πέμπτος "τουρίστας του διαστήματος", δύο μέρες μετά την εκτόξευση του διαστημικού οχήματος Σογιούζ στο οποίο επέβαιναν από το διαστημικό κέντρο, από το Καζακστάν. Οι Ρώσοι κοσμοναύτες Φιοντόρ Γιουρτσκίκιν και Όλεγκ Κοτόφ οδήγησαν το διαστημικό όχημα στον ISS, 390 χλμ. πάνω από τη Γη, και θα παραμείνουν εκεί ως το 15ο πλήρωμα του σταθμού.

    Ο 58χρονος "τουρίστας" Τσαρλς Σιμόνι, Αμερικανός γεννημένος στην Ουγγαρία, εργάζεται ως ειδικός σε θέματα λογισμικού υπολογιστών στη Microsoft, και πιστεύεται ότι πλήρωσε περίπου 16 εκατ. ευρώ για να κάνει το διάρκειας 12 ημερών ταξίδι στο διάστημα.

    Για να είναι έτοιμος για το ταξίδι του, ο Σιμόνι εκπαιδεύτηκε επί 6 μήνες στο Κέντρο Εκπαίδευσης Γιούρι Γκαγκάριν στη Ρωσία, και στο Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

    Ο Σιμόνι θα επιστρέψει στη Γη στις 20 Απριλίου, μαζί με τον Αμερικανό διοικητής Μιγκέλ Λόπεζ Αλεγκρία και τον Ρώσο μηχανικό πτήσεων Μιχαήλ Τιούριν, που βρίσκονται στον Σταθμό από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

    [33] Ζωής ...σΤάσεις

    Κίνα

    Διάκριση ελληνικού βιβλίου σε διεθνή διαγωνισμό

    10/4/2007 5:48:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε το βιβλίο "Οινομεγειρέματα" της Νίκης Μηταρέα (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα) στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τα παγκόσμια βραβεία βιβλίων μαγειρικής "Gourmand World Cookbook Awards 2006", που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο από 4-7 Απριλίου.

    Το βιβλίο απέσπασε Αργυρό Μετάλλιο στην κατηγορία "Best Book on Cooking with Wine" (Καλύτερο Βιβλίο Μαγειρικής με Κρασί). Η απονομή του βραβείου στη συγγραφέα έγινε στις 7 Απριλίου από τον πρόεδρο των κ. Edouard Cointreau.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός των "Gourmand World Cookbook Awards" που μετρά ήδη 11 χρόνια διοργάνωσης, θεωρείται από την παγκόσμια εκδοτική βιομηχανία η απονομή "των Όσκαρ του κόσμου της γεύσης και του κρασιού". Η διοργάνωση των βραβείων επιλέγει μεταξύ των περίπου 24.000 τίτλων βιβλίων σχετικών με τη γεύση και το κρασί που εκδίδονται κάθε χρόνο τους καλύτερους, ενισχύοντας την παγκόσμια διάδοση και προβολή των βιβλίων μαγειρικής Τα "Οινομαγειρέματα" είναι η πρώτη συγγραφική δουλειά της Νίκης Μηταρέα. Μέσα από τις σελίδες της πολυτελούς έκδοσης με τις φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Καφίρη παρουσιάζονται 80 συνταγές με πρωταγωνιστή το κρασί, καθώς και μία πληθώρα στοιχείων για το σερβίρισμα και τα συνοδευτικά εργαλεία του οίνου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 10 April 2007 - 20:53:38 UTC