Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση στη Γάζα
  • [02] Αιματηρή βομβιστική επίθεση
  • [03] Δ. Χριστόφιας: "Πλήρης ικανοποίηση"
  • [04] Έκθεση "Μουσεία του 21ου αιώνα"
  • [05] Στο Πεκίνο η εθνική πόλο

    [01] Μ. Ανατολή

    Από ανθρωπιστικές οργανώσεις

    Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση στη Γάζα

    6/3/2008 9:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2008 11:34:16 μμ)

    Συντάκτης: Ανθή Νταουσάνη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Αντιμέτωποι με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από το 1967 βρίσκονται οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας του συνεχιζόμενου αποκλεισμού από τις ισραηλινές αρχές. Μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν την παρέμβαση της Διεθνούς Κοινότητας, πριν είναι πολύ αργά. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η στρατιωτική δράση που αναπτύσσει και τα μέτρα που λαμβάνει είναι σύννομα και λειτουργούν ως αντίποινα στις ρουκέτες που εκτοξεύουν οι Παλαιστίνιοι.

    Με μελανά γράμματα οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αποκαλύπτουν την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η λωρίδα της Γάζας. Σε μία περιοχή όπου το 56% του πληθυσμού είναι παιδιά, η παροχή φαγητού, νερού, υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης δεν θεωρούνται πια δεδομένα αλλά αποτελούν ζητούμενα.

    Από τον Ιανουάριο όπου το Ισραήλ ενίσχυσε τον αποκλεισμό, η Γάζα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.

    Τρεις στους τέσσερις κατοίκους εξαρτούν την επιβίωσή τους, από την ανθρωπιστική βοήθεια, η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 40%, ενώ το 30% των σπιτιών δεν έχει τρεχούμενο νερό.

    Καθημερινές είναι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση, που φθάνει μέχρι και τις δώδεκα ώρες στα νοσοκομεία.

    Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις μιλούν για "συλλογική τιμωρία" η οποία δεν φέρνει την ασφάλεια και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσει πιέσεις στους Ισραηλινούς για να ανοίξουν τα σύνορα με τη Γάζα. Από την πλευρά του το Ισραήλ μιλά για νόμιμη αυτοάμυνα.

    Εν τω μεταξύ, κι ενώ στην Αίγυπτο διεξάγονται συνομιλίες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, η βία συνεχίζεται.

    Φονική επίθεση στην Ιερουσαλήμ

    Επίθεση με αυτόματα όπλα το βράδυ της Πέμπτης στο δυτικό τμήμα της Ιερουσαλήμ, σε ένα Ινστιτούτο Μελέτης του Ταλμούδ, που βρίσκεται στο προάστιο Κιριάτ Μοσέ, προκάλεσε το θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 35, όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του ισραηλινού Ερυθρού Σταυρού.

    "Έχουν ήδη μετρηθεί οκτώ νεκροί και πάνω από 35 τραυματίες", ανακοινώθηκε από στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, που βασίστηκε σε πληροφορίες των σωστικών συνεργείων.

    Σύμφωνα με στοιχεία των ισραηλινών ΜΜΕ, οι τρομοκράτες εισήλθαν στο κτίριο του Ινστιτούτου και άνοιξαν πυρ προς όλες τις κατευθύνσεις, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας φοιτητές που βρίσκονταν μέσα στο χώρο του Ινστιτούτου.

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε πάντως ότι θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους παρά την επίθεση που σημειώθηκε. "Αυτοί οι τρομοκράτες προσπαθούν να καταστρέψουν τις πιθανότητες ειρήνευσης, όμως ασφαλώς θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την επίθεση, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία νεκροί είναι και οι δύο δράστες της επίθεσης.

    Ένταση σημειώθηκε λίγο αργότερα το βράδυ και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η είδηση της της επίθεσης στην Ιερουσαλήμ έγινε δεκτή με εκδηλώσεις χαράς. Ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν εναντίον οικίας ισλαμιστών και σκότωσαν τέσσερα μέλη της οργάνωσης Τζιχάντ, σε αντίποινα για το θάνατο νωρίτερα των 8 Ισραηλινών.

    [02] Ιράκ

    Βαγδάτη, Ιράκ

    Αιματηρή βομβιστική επίθεση

    6/3/2008 9:33:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Βαρύτερος ο απολογισμός από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις βομβών σήμερα στη Βαγδάτη. Τουλάχιστον 54 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 123 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε από το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών. Οι αρχές ανέφεραν ότι οι βόμβες εξερράγησαν στο πολυπληθές λαϊκό προάστιο Καράντα, στην περιοχή της Βαγδάτης-πολύ κοντά σε περιοχή γεμάτη καταστήματα. Δεκάδες καταστήματα καταστράφηκαν, ενώ πάνω από 12 ασθενοφόρα πηγαινοέρχονταν, μεταφέροντας συνεχώς στα πλησιέστερα νοσοκομεία τραυματισμένους πολίτες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, επικράτησε πανικός στο πλήθος. Γονείς έψαχναν απεγνωσμένα για τα παιδιά τους ενώ, ψυχραιμότεροι, κάποιοι άλλοι προσπαθούσαν να απομακρύνουν από το οδόστρωμα πτώματα και τραυματίες, ώστε να υπάρχει χώρος για τα ασθενοφόρα.

    [03] Πολιτική

    Συνέντευξη στη Ε. Α .Ξένου Τύπου

    Δ. Χριστόφιας: "Πλήρης ικανοποίηση"

    6/3/2008 7:54:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Την πλήρη ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στην Αθήνα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε συνέντευξη του στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Ο κ. Χριστόφιας, τόνισε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου του 2006 θα ανοίξει το δρόμο για συνολική διαπραγμάτευση στο Κυπριακό και προσδιόρισε τη συνάντηση του με το Μεχμέτ Αλι Ταλάτ μεταξύ 17 και 24 Μαρτίου

    Έμφαση στην υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 έδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημήτρης Χριστόφιας, καλώντας τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να τιμήσει την υπογραφή του. "H υλοποίηση της 8ης Ιουλίου θα ανοίξει το δρόμο για συνολική διαπραγμάτευση στο κυπριακό. η θέση μας είναι οτι η λύση του κυπριακού πρέπει να εξευρεθεί στη βάση των συμφωνιών υψηλού επιπέδου 1977 και 1979 που προνοούν για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία."

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι προτεραιότητά μου είναι η λύση του Κυπριακού και δεν έχει διάθεση να ανοίξει άλλο μέτωπο, όταν ρωτήθηκε για το αν θα απομακρυνθούν ή όχι οι βρετανικές βάσεις από την Κύπρο "Το μόνο σχέδιο που έχω είναι η επανένωση της Κύπρου. Δεν έχω σχέδιο για τι βάσεις, άλλο μέτωπο δεν έχω διάθεση να ανοίξω."

    Νωρίτερα ο πρόεδρος Χριστόφιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

    Το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων κατά την εισβολή των Τούρκων το 1974 στην Κύπρο. Επίσης ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα των επισκέψεών του στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, πραγματοποίησε συνάντηση με το φίλο του Μίκη Θεοδωράκη.

    Ο Μίκης υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Κύπρου στο σπίτι του, στην Ακρόπολη. Μετά το τέλος της συνάντησής τους, ο Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε: "Η επίσκεψή μου στο Μίκη Θεοδωράκη είναι οφειλή σεβασμού και αγάπης σε ένα σύντροφο και συναγωνιστή ο οποίος είναι δεμένος, ο ίδιος και οι αγώνες του, με την Κύπρο και φυσικά το φοβερό τραγούδι του που ξυπνά συνειδήσεις. Γι αυτό ήρθα και να πούμε στο επανιδείν, ελπίζω, στην Κύπρο." Υπενθυμίζεται ότι στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα που είχε στείλει ο Μίκης Θεοδωράκης για την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια τόνιζε ότι "μόνο το ΑΚΕΛ με επικεφαλής το Δημήτρη Χριστόφια μπορεί να εξασφαλίσει ένα πλατύ εθνικό μέτωπο, που θα τσιμεντώσει την ενότητα του κυπριακού λαού. Μια ενότητα την οποία θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσετε με ευελιξία και κατανόηση απέναντι στους Τουρκοκυπρίους, ώστε έπειτα από μια ειλικρινή και δίκαιη συνεννόηση να προκύψει επιτέλους η ενιαία, ανεξάρτητη Κύπρος της Δημοκρατίας και της προόδου, για την οποία θυσιάστηκαν έως τώρα γενεές γενεών".

    [04] Πολιτισμός

    Στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο

    Έκθεση "Μουσεία του 21ου αιώνα"

    6/3/2008 7:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2008 10:24:06 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Βωμού του Μουσείου της Περγάμου απόψε στο Βερολίνο, εγκαινίασε την ελληνική συμμετοχή στην έκθεση "Μουσεία του 21ου αιώνα", που έγκειται αφενός μεν στην έκθεση φωτογραφιών του Σωκράτη Μαυρομάτη για τις επί τριακονταετία εργασίες αποκατάστασης της Ακρόπολης και αφετέρου μία έκθεση-παρουσίαση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης που εκτός φωτογραφιών και αρχιτεκτονικών μοντέλων περιλαμβάνει και τέσσερα αρχαία γλυπτά που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της ανέγερσης του Μουσείου. Μία εξειδικευμένη παρουσίαση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης θα κάνουν αύριο ο Πρόεδρος της Οργάνωσης για την ανέγερσή του, καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής και ο αρχιτέκτονας που το υλοποίησε καθηγητής, Μπέρναρντ Τσούμι. Στα εγκαίνια της έκθεσης μετείχε και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Άρης Σπηλιωτόπουλος. Εγκαινιάζοντας την έκθεση ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε: "Είναι πραγματικά μεγάλη μου χαρά που εγκαινιάζω απόψε την ελληνική συμμετοχή στη σπουδαία έκθεση "Μουσεία του 21ου αιώνα", που ανοίγει σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του 20ου αιώνα, το Μουσείο της Περγάμου. Το πρώτο Μουσείο Αρχαίας Αρχιτεκτονικής που δημιουργήθηκε παγκοσμίως και φυσικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Αρχαία Ελληνική Κλασική Κληρονομιά. Η ικανοποίησή μου αυξάνει ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι σε ένα τέτοιο Μουσείο παρουσιάζονται εκθέματα που αφορούν στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης - ένα μουσείο επίσης αρχιτεκτονικών γλυπτών. Αφορούν όμως και στα Μνημεία της Ακρόπολης. Αυτά τα σπουδαία μνημεία που κατεξοχήν εκφράζουν τις αξίες και τα ιδεώδη του κλασικού πολιτισμού.

    Συνάντηση Λιάπη -Νόιμαν

    Η σύσφιξη των δεδομένα στενών ελληνογερμανικών σχέσεων στον τομέα του Πολιτισμού αποτέλεσε το μείζον θέμα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη με τον Γερμανό ομόλογό του - υπουργό Επικρατείας παρά τη καγκελαρία -Μπερντ Νόιμαν στο Βερολίνο, που κατέληξε και σε ένα πρώτο συγκεκριμένο αποτέλεσμα συνεργασίας με στόχο τις συμπαραγωγές στο πεδίο του κινηματογράφου, αλλά και στην απόφαση συντονισμού των δύο χωρών στο ευρωπαϊκό επίπεδο, πράγμα που ο γερμανός πολιτικός χαρακτήρισε μάλιστα "άξονα Ελλάδας-Γερμανίας". Μετά την συνάντηση ο κ. Λιάπης χαρακτήρισε τη συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας στον τομέα του πολιτισμού "διαχρονική και μοναδική". "Βρίσκομαι εδώ για να διευρύνουμε αυτήν τη συνεργασία", πρόσθεσε αναφερόμενος στον τομέα του κινηματογράφου, στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και στο πεδίο του Συμβουλίου Υπουργών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου, όπως είπε, "θα δώσουμε από κοινού πολλές μάχες για να εξασφαλίσουμε τον πολιτισμό που θέλουμε για τους λαούς μας...". "Ευχάριστη έκπληξη" χαρακτήρισε από την πλευρά του ο κ. Νόιμαν την συνάντηση με τον κ. Λιάπη, εξαιτίας ακριβώς του συγκεκριμένου χαρακτήρα των πεδίων εμβάθυνσης της συνεργασίας, όπως στον τομέα του κινηματογράφου. "Διαπιστώσαμε με χαρά και κοινές, ανάλογες αντιλήψεις για τα θέματα που αφορούν στο ευρωπαϊκό επίπεδο", είπε ο κ. Νόιμαν.

    [05] Αλλα σπορ

    Στο Πεκίνο η εθνική πόλο

    6/3/2008 8:40:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πιστή σε ακόμη ένα ραντεβού με τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών. Οι παίκτες του Σάντρο Καμπάνια νίκησαν και τη Ρωσία 8-6, έκαναν το "5Χ5", τερμάτισαν στην πρώτη θέση του Α΄ γκρουπ στο προολυμπιακό τουρνουά της Οραντέα και πήρε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Πλέον, περιμένει τον αυριανό αγώνα ανάμεσα στην Ιταλία και τη Ρωσία για να μάθει τον αντίπαλό της στον ημιτελικό του Σαββάτου, ενώ να σημειωθεί πως την πρόκριση για το Πεκίνο εξασφάλισε από σήμερα και η Γερμανία, που πήρε την πρώτη θέση του Β΄ ομίλου. Όπως και στους αγώνες που προηγήθηκαν, η άμυνα ήταν αυτή πάνω στην οποία "χτίστηκε" το οικοδόμημα της πρόκρισης. Οι μάχες στις άμυνες ήταν ομηρικές. Με πολύ μεγάλο πάθος και αστείρευτη ψυχική δύναμη, η εθνική παρέμενε απόλυτη κυρίαρχος. Τους τίτλους τέλους "έριξε" ο Γιάννης Θωμάκος 34 δεύτερα πριν από το τέλος με σουτ από τα πέντε μέτρα. Η αγωνία έδωσε τη θέση της στους πανηγυρισμούς. Το γνωστό, πλέον, "Ελλάς ολέ, ολέ, δε σταματώ να τραγουδώ ποτέ", δονούσε την ατμόσφαιρα κι έκανε τους πάντες να κοιτούν απορημένοι αλλά και με λίγη δόση φθόνου. Αποστολή εξετελέσθη. Τα οκτάλεπτα: 2-1, 2-1, 2-2, 2-2. ΕΛΛΑΔΑ (Καμπάνια): Δεληγιάννης, Σχίζας, Μάζης, Κοκκινάκης (2), Θωμάκος (1), Θεοδωρόπουλος (1), Χ. Αφρουδάκης (1), Ντόσκας (2), Γ. Αφρουδάκης (1), Μιτελούδης, Βουλγαράκης, Μυλωνάκης, Ρέππας. Ρωσία (Ποπόφ): Νταβιτασβίλι, Λισούμοφ, Εβστιγκνέεφ, Φίναεφ, Μπαλάσοφ (1), Ερίσοφ, Καλτούριν (1), Στράταν (2), Ρεκεσίντσκι, Ζακίροφ, Γκαρμπούζοφ (1), Ζιμούροφ (1), Ντούντκιν.

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Σάντρο Καμπάνια δήλωσε για την επιτυχία της εθνικής: "Το σημερινό αποτέλεσμα και η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες μας προσδίδει πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση και πολλά καλά, αλλά και χρήσιμα συναισθήματα. Γιατί ήρθαμε εδώ με μοναδικό στόχο την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλό μας και δεν ήταν εύκολο. Ο αγώνας με τη Ρουμανία ήταν καθοριστικός. Ήταν ένα αριστούργημα για μας. Το να νικήσουμε σ΄αυτήν την ατμόσφαιρα ήταν κάτι που μόνο μια μεγάλη ομάδα θα μπορούσε να το καταφέρει. Και σήμερα επιλέξαμε τη δύσκολη οδό για να κερδίσουμε. Ήταν πολύ σημαντικό, καθώς δείξαμε σε όλους τη δύναμή μας. Ήταν ένα καλό μήνυμα για το καλοκαίρι. Μπορεί να είναι νωρίς για να πούμε κάτι περισσότερο για τους Ολυμπιακούς, αλλά το πρόγραμμα προετοιμασίας είναι έτοιμο στο μυαλό μου. Απλά, θα πρέπει να προσθέσω τις λεπτομέρειες. Πριν από δυο χρόνια, σε μία δύσκολη στιγμή, όταν κανείς δεν το πίστευε, έδειξα κάτι στους παίκτες μου με νόημα και τους είπα "αυτός είναι ο δρόμος για το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες". Αυτός είναι ο στόχος, το όνειρό μου και πρέπει να παλέψουμε γι΄αυτό. Κι αυτή η ομάδα έχει τις δυνατότητες να τα καταφέρει. Αν δουλέψει σωστά στην προετοιμασία, πληροί τις προϋποθέσεις για να τα καταφέρει".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 March 2008 - 21:49:42 UTC