Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ασημένια" η Δεβετζή
  • [02] Συνεχίζεται η διπλωματική κινητικότητα
  • [03] Στη Βουλή εν μέσω αντιδράσεων
  • [04] "Λευκή" ισοπαλία στη Ν. Σμύρνη
  • [05] Δυσκολεύτηκε ο Άρης
  • [06] "Θύμα" έκπληξης η Γιουνάιτεντ

    [01] Αθλητισμός

    "Ασημένια" η Δεβετζή

    8/3/2008 9:38:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με το ασημένιο μετάλλιο στις αποσκευές της θα επιστρέψει από την Βαλένθια η Χρυσοπηγή Δεβετζή. Η Ελληνίδα "ασημένια" Ολυμπιονίκης στο τριπλούν του Παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου, που διεξάγεται στη Βαλένθια, πέτυχε επίδοση 15 μέτρων στην τέταρτη προσπάθεια, που είναι και νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Το χρυσό κατέκτησε η παγκόσμια πρωταθλήτρια του ανοικτού Γιαργκέλις Σαβίνε από την Κούβα με 15,05 μέτρα, περνώντας τη Δεβετζή στην τελευταία προσπάθεια, και το χάλκινο η Μαρία Σέστακ από τη Σλοβενία με 14,68 μέτρα. Αυτό είναι το δεύτερο μετάλλιο για την Δεβετζή σε Παγκόσμιο κλειστού, μετά το χάλκινο που είχε κατακτήσει το 2004 στη Βουδαπέστη. Όμως η ίδια ήταν πολύ στενοχωρημένη, καθώς για μία ακόμη φορά, μία άλλη άλτρια της "έκλεψε" το χρυσό μετάλλιο στην τελευταία προσπάθεια. Μέχρι την 5η προσπάθεια η Δεβετζή ήταν μπροστά, όμως η Γιαργκέλις Σαβίν πέταξε στα 15,05 μ. και της πήρε τη... μπουκιά από το στόμα. Τρίτη ήταν η Σλοβένα Μαρίγια Σέστακ με 14,68 μ. "Δεν είναι της μοίρας μου να πάρω χρυσό μετάλλιο. Μέχρι το τελευταίο άλμα ήμουν μπροστά και κάποια άλλη στο τέλος μου παίρνει το χρυσό. Δεν με θέλει. Έκανα εκπληκτικό αγώνα, έδωσα ό,τι καλύτερο είχα, αλλά και πάλι δεν πήρα χρυσό. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Ημουν σίγουρη για το μετάλλιο, αλλά όπως πήγε ο αγώνας περίμενα να είμαι πρώτη. Και έτσι όπως ήταν η Σαβίν μέχρι το πέμπτο άλμα δεν έδειχνε ικανή να με περάσει. Ένα καλό άλμα έκανε και με κέρδισε", είπε φανερά στενοχωρημένη η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, που όμως και πάλι πρόσθεσε ένα μετάλλιο στη συλλογή της.

    [02] Πολιτική

    Για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    Συνεχίζεται η διπλωματική κινητικότητα

    8/3/2008 8:32:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Παραμένει η διπλωματική κινητικότητα για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Η μη πρόσκληση των Σκοπίων στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο θεωρείται δεδομένη όσο η γειτονική χώρα κρατά αδιάλλακτη θέση. Σε συνέντευξή της στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" η Υπουργός Εξωτερικών, αφού εκτιμά ότι υπάρχει ακόμη χρόνος ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, επαναλαμβάνει ότι αν αυτό δεν επιτευχθεί η Ελλάδα δεν μπορεί να πει το ναι για τη συμμετοχή της γείτονας χώρας στις συνομιλίες του Βουκουρεστίου. Την ίδια ώρα Ελλάδα και FYROM, περιμένουν τη νέα πρωτοβουλία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

    Νέα πρωτοβουλία Νίμιτς

    Με στόχο την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας- Σκοπίων , ο Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να πάρει την ερχόμενη εβδομάδα, πρωτοβουλία για την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών.

    Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι ο αμερικανός αξιωματούχος, να καλέσει σε συνομιλίες τα δύο μέρη σε ευρωπαϊκή πόλη και εκεί να υπάρξει μία ακόμα προσπάθεια προσέγγισης.

    Η Αθήνα εμμένει στη θέση της ότι όσο το θέμα της ονομασίας είναι ανοιχτό , δεν μπορούν τα Σκόπια να λάβουν πρόσκληση για το ΝΑΤΟ

    "Όσο δεν επιτυγχάνεται αμοιβαία αποδεκτή λύση η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει στην αποστολή πρόσκλησης για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αυτή η θέση ισχύει και για τον Απρίλιο" αναφέρει η Ντόρα Μπακογιάννη στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"

    Την ίδια ώρα ως προσπάθεια πίεσης από τη μεριά των ΗΠΑ ερμηνεύουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, την αιφνιδιαστική επίσκεψη του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ντανιελ Φριντ για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Η αμερικανική πλευρά πάντως δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για την περιοχή.

    " Πιστεύουμε ότι ο δρόμος για να προχωρήσουν είναι να εργασθούν με τον κ.Νίμιτς και τις καλές του υπηρεσίες στον ΟΗΕ για να επιλύσουν το θέμα του ονόματος.", ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Κέισι.

    [03] Οικονομία

    Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό

    Στη Βουλή εν μέσω αντιδράσεων

    8/3/2008 7:57:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο για το Ασφαλιστικό, καθώς την ερχόμενη Τρίτη το σχετικό νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής . Μιλώντας στην "Καθημερινή της Κυριακής" η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά υπογραμμίζει πως μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης οι πολίτες θα απολαμβάνουν στο μέλλον καλύτερες υπηρεσίες σε όλο το φάσμα της ποιότητας της ζωής. Σύσσωμη η αντιπολίτευση επικρίνει τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και όλα δείχνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κορυφωθούν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών σωματείων.

    Προστασία μητρότητας

    Καλύτερη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων υπόσχονται οι ενοποιήσεις ταμείων που περιλαμβάνονται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Η υπουργός Απασχόλησης συνέντευξή της στην "Καθημερινή της Κυριακής" τονίζει: "Πέρα από την εξοικονόμηση πόρων, το κυριότερο που θα προσφέρει και μάλιστα άμεσα, είναι καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς όλους τους ασφαλισμένους."

    Το νομοσχέδιο που κατατίθεται την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλή εστιάζεται κυρίως στην προστασία της μητρότητας.

    Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται πρόσθετη εξάμηνη άδεια μετά τη λήξη της άδειας τοκετού με το βασικό μισθό των 675 ευρώ μηνιαίως. Επιπλέον αναγνωρίζεται πλασματικός χρόνος ασφάλισης πέντε έτη που θα ισχύει για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς από την 1/1/2000. Για τις μητέρες που επιθυμούν να εργαστούν θα καταβάλλεται το ήμισυ της ασφαλιστικής εισφοράς.

    Η κυρία Πετραλιά στην ίδια συνέντευξη ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα μέσα από τα οποία ενισχύεται το καθεστώς προστασίας της μητρότητας, και αναδεικνύεται η πολιτική της κυβέρνησης για τη συμφιλίωση της εργασιακής και οικογενειακής ζωής δεν είναι σημεία ενός πολιτικού ευχολογίου.

    "Συνιστούν, για να είμαι ακριβής, ή θα συνιστούν μετά την ψήφιση του νέου νόμου νόμιμο δικαίωμα για τις εργαζόμενες γυναίκες και νόμιμη υποχρέωση του εργοδότη.", τονίζει.

    Η Υπουργός εκτιμά επίσης ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για να αποτυπωθούν οι ρυθμίσεις και σε επίπεδο συλλογικών συμβάσεων.

    Την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήπια και σημαντική.

    Επικριτική είναι η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

    Αυτό το νομοσχέδιο "τέρας" πρέπει να συναντήσει αντίστοιχη αντίσταση με όλες τις μορφές πάλης από όλους του εργαζόμενους, ανέφερε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Για συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία αλλοδαπών γυναικών, επισημαίνοντας ότι πρέπει αυτή η επίθεση να απαντηθεί με αγώνες.

    Έντονες είναι και οι αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος με απεργίες και συλλαλητήρια που κορυφώνονται στις 19 του μηνός με την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    [04] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Λευκή" ισοπαλία στη Ν. Σμύρνη

    8/3/2008 9:18:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Χωρίς τέρματα (0-0) και με λίγες καλές φάσεις στις δύο εστίες έληξε το παιχνίδι του Πανιωνίου με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη. Ο Πανιώνιος μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι και μόλις στο 3ο λεπτό ο Χούτος βρέθηκε σε καλή θέση, αλλά η κεφαλιά του ήταν άστοχη, ενώ στο 16 ο Φερνάντες με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στην αγκαλιά του Φερνάντες. Μετά το 25 ο ΠΑΟΚ ισορρόπησε το παιχνίδι, χωρίς όμως να απειλήσει ουσιαστικά την εστία του Κρέσιτς. Αντίθετα, ο Πανιώνιος είχε άλλη μια καλή ευκαιρία στο 38, όταν το σουτ του Σκούφαλη μέσα από την περιοχή έφυγε πάνω από το δοκάρι. Αισθητά βελτιωμένος εμφανίστηκε ο ΠΑΟΚ στο β ημίχρονο κι αυτό βοήθησε στο να γίνει ένα καλό και πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι. Στο 59 ο Φερνάντες είχε κεφαλιά άουτ από καλή θέση, ενώ στο 62 ο Κρέσιτς εξουδετέρωσε με δυσκολία την κεφαλιά του Βερόν και στο 67, ακόμη πιο δύσκολα, την κεφαλιά του Γεωργιάδη. Το ματς βρισκόταν πλέον στην... κόψη του ξυραφιού, με τις δύο ομάδες να κυνηγούν το γκολ που θα έδινε τη νίκη και την μπάλα να ανεβοκατεβαίνει συνεχώς. Δεν το πέτυχε όμως κανείς κι έτσι Πανιώνιος και ΠΑΟΚ μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις. Κίτρινες: Μάκος, Φερνάντες - Μπαϊάνο, Σνάουτσνερ, Βερόν Διαιτητής: Δαλούκας (Θεσσαλίας) Πανιώνιος (Εβαλντ Λίνεν): Κρέσιτς, Μάκος, Κουτσόπουλος, Νικολάου, Ντιαβαρά, Μαϊστόροβιτς, Φερνάντες, Χετεμάι (72 Μανιάτης), Σκούφαλης (85 Γουνδουλάκης), Τζιμπούρ, Χούτος (85 Καπετάνος). ΠΑΟΚ (Φερνάντο Σάντος): Φερνάντες, Σνάουτσνερ, Κνολ, Γκάβρανσιτς, Κωνσταντινίδης, Βερόν, Μπαϊάνο, Ίλιεφ (83 Φρούνζα), Χριστοδουλόπουλος (61 Γεωργιάδης), Λάκης, Βαγγελής (74 Μπαλάφας).

    [05] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δυσκολεύτηκε ο Άρης

    8/3/2008 9:13:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με σκόρερ τον Βλάνταν Ίβιτς ο Άρης πέτυχε την δεύτερη διαδοχική νίκη του στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα καθώς κατέβαλε την αντίσταση του Λεβαδειακού στο "Κλεάνθης Βικελίδης" με 1-0, σε αναμέτρηση για την 24η αγωνιστική. Το "χρυσό" γκολ των "κιτρινόμαυρων", οι οποίοι υποχρέωσαν σε ήττα την ομάδα του Μπάμπη Τεννέ, στο ντεμπούτο του στην τεχνική ηγεσία των Βοιωτών (μετρούν τρεις σερί αποτυχίες), σημείωσε ο Ίβιτς στο 50. Οι γηπεδούχοι είχαν την πρώτη καλή ευκαιρία στο 7, όταν ο Σανσόν από πλάγια δεξιά "τροφοδότησε" τον Κόκε, αλλά ο τελευταίος δεν "έπιασε" το σουτ όπως θα ήθελε, με αποτέλεσμα η μπάλα να φύγει πάνω από την εστία του Μπλάζιτς. Ο Άρης συνέχισε να πιέζει για να ανοίξει το σκορ, αλλά στο 24 ο Ντιμπαλά "βρήκε" τον Ανδράλα, ο οποίος μπήκε στη μεγάλη περιοχή του Κέλεμεν, αλλά το σουτ που έκανε απέκρουσε με τα πόδια ο τερματοφύλακας των Θεσσαλονικέων. Οι παίκτες του Λεβαδειακού είχαν ακόμη μια ευκαιρία να προηγηθούν στο 32, όταν ο Ντιμπαλά κέρδισε την μπάλα από τον Αουρέλιο, αλλά ο Κέλεμεν απέκρουσε εκ νέου με τα πόδια. Ο Άρης "απάντησε" άμεσα στις ευκαιρίες, όταν ο Πρίττας πήρε την κεφαλιά από την μπαλιά του Αμορόσο, αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από την εστία του Λεβαδειακού. Στο 35 η μπάλα έφτασε στον Παπαδόπουλο μετά το κόρνερ του Σανσόν, αλλά το σουτ του πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Μπλάζιτς, ενώ το ημίχρονο τελείωσε με τον Κέλεμεν να αποκρούει δύο εκτελέσεις φάουλ του Λεονάρντο (στο 42 και το 45). Το δεύτερο 45λεπτο άρχισε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τον Άρη, ο οποίος ευτύχησε να ανοίξει το σκορ στο 50. Ο Αμορόσο πάσαρε στον Κόκε, ο οποίος "τρύπησε" την άμυνα του Λεβαδειακού, και ο επερχόμενος Ίβιτς έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Μπλάζιτς 1-0. Στο 56 οι γηπεδούχοι είχαν ακόμη μια ευκαιρία, όταν ο Μάρκο Αουρέλιο έκανε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Ίβιτς "έπιασε" την κεφαλιά, αλλά δεν νίκησε τον Μπλάζιτς. Στο 62 ο Ντιμπαλά βρέθηκε τετ α τετ με τον Κέλεμεν, αλλά καθυστέρησε, με αποτέλεσμα να τον κόψει ο Παπαδόπουλος, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Άρης είχε την ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματά του στην αναμέτρηση με τον Σανσόν, το σουτ του οποίου έφυγε άουτ. Στο 67 ο Λεβαδειακός έχασε μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει, όταν ο Λεονάρντο πάσαρε στον Μοντόγια, ο οποίος βρέθηκε μόνος του με τον Κέλεμεν, αλλά έστειλε την μπάλα πάνω από την εστία του Άρη. Ο Μπλάζιτς απέκρουσε το φάουλ του Αμορόσο στο 74, ενώ η τελευταία καλή στιγμή του αγώνα σημειώθηκε στο 83, όταν ο Αμορόσο πήρε την κεφαλιά, αλλά "βρήκε" στα σώματα των αμυνομένων και έφυγε κόρνερ. Κίτρινες: Τιάγκο Ζεντίλ - Λεονάρντο, Μοντόγια Διαιτητής: Γερμανάκος (Αθηνών) Άρης (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Κέλεμεν, Νέτο, Μάρκο Αουρέλιο, Α. Παπαδόπουλος, Γιάχιτς, Νεμπεγλέρας, Πρίττας, Ίβιτς, Φελίπε Σανσόν (77΄ Χαβίτο), Αμορόσο (89΄ Τιάγκο Ζεντίλ), Κόκε (78΄ Τόνι Κάλβο). Λεβαδειακός (Μπάμπης Τέννες): Μπλάζιτς, Θεοδοσιάδης, Άντερσον, Παρασκευαϊδης, Λουμπούτης (40΄ λ. τρ. Ποπόφ), Ζησόπουλος, Ανδράλας, Διαμάντης (56΄ Ρέγες), Λεονάρντο (78΄ Κρουπί), Μοντόγια, Ντιμπαλά.

    [06] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Θύμα" έκπληξης η Γιουνάιτεντ

    8/3/2008 8:14:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ήττα-σοκ γνώρισε στο "Ολντ Τράφορντ" η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ από την Πόρτσμουθ και αποχαιρέτησε πρόωρα το κύπελλο Αγγλίας. Η Πόρτσμουθ έκανε την μεγάλη έκπληξη στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Αγγλίας, καθώς νίκησε 1-0 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα στο "Ολντ Τράφορντ" και πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Οι γηπεδούχοι έχασαν σωρεία κλασικών ευκαιριών, ενώ είχαν και δοκάρι με τον Εβρά στο 75 και τελικά "τιμωρήθηκαν" για την αστοχία τους με πέναλτι του Μουτάρι. Στο 77 σε μία ξαφνική αντεπίθεση της Πόρτσμουθ, ο Μπάρος βρέθηκε μέσα στην περιοχή κι ανατράπηκε από τον Κούστζακ. Ο διαιτητής της αναμέτρησης έδειξε πέναλτι και την κόκκινη κάρτα στον πορτιέρο των "μπέμπηδων", τη στιγμή που ο Αλεξ Φέργκιουσον είχε κάνει και τις τρεις αλλαγές. Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Φέρντιναντ, αλλά ο Μουτάρι ήταν ψύχραιμος και στο 78 πέτυχε το γκολ της νίκης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 8 March 2008 - 21:49:49 UTC