Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη συνάντηση στη ΔΕΗ
  • [02] Πετάει το πετρέλαιο
  • [03] Σφοδρή κακοκαιρία στη Βρετανία
  • [04] Λύση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

    [01] Οικονομία

    Συνάντηση Αθανασόπουλου - ΓΕΝΟΠ

    Κρίσιμη συνάντηση στη ΔΕΗ

    10/3/2008 11:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/3/2008 6:00:07 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Ομαλά λειτουργεί από το πρωί το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας καθώς η ζήτηση είναι περιορισμένη και δεν παρίσταται ανάγκη για περικοπές. Ομως το πρόβλημα αναμένεται να επανέλθει από αύριο Τρίτη και μάλιστα οξύ, καθώς η κατανάλωση ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, λόγω της επιστροφής των κατοίκων του λεκανοπεδίου μετά το τριήμερο. Ο Υπουργός Ανάπτυξης επισκέφθηκε τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στον Άγιο Στέφανο και έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τους συνδικαλιστές πως η κυβέρνηση δεν παζαρεύει το δημόσιο συμφέρον. Στα γραφεία της Χαλκοκονδύλη συναντώνται αυτή την ώρα εκπρόσωποι της επιχείρησης και της ΓΕΝΟΠ σε μια ακόμη προσπάθεια συνεννόησης των δύο πλευρών.

    Μήνυμα Φώλια

    Μήνυμα στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, από το κέντρο κατανομής φορτίου υπερυψηλής τάσης στον Άγιο Στέφανο.

    "Θεμέλιο της Δημοκρατίας είναι η ισοπολιτεία και έχει έρθει η ώρα αυτό να γίνει σεβαστό από όλους, η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν παζαρεύουν το δημόσιο συμφέρον", τόνισε σε αυστηρό τόνο

    Νωρίτερα ενημερώθηκε από τους επιτελείς του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και διαπίστωσε και ο ίδιος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτές τις ημέρες το σύστημα.

    Ο κ. Φώλιας τόνισε ότι ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι διαρκής, προκειμένου να αξιοποιείται κάθε δυνατότητα για να προστατευθεί το δικαίωμα των ελληνικών νοικοκυριών στην ομαλή ηλεκτροδότηση.

    Το κέντρο κατανομής φορτίου στη Γ Σεπτεμβρίου επισκέφτηκε το πρωί ο πρόεδρος της επιχείρησης Τάκης Αθανασόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ συναντάται αργότερα σήμερα με την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, με αντικείμενο την ομαλή λειτουργία του δικτύου αύριο.

    Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται εν τω μεταξύ, η έρευνα της εισαγγελίας, μετά την παραγγελία του κ. Σανιδά για να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις σχετικά με τις συνεχείς διακοπές ρεύματος. Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

    "Από τη στιγμή που η διοίκηση και οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να μας πουν ποιος φταίει για τις πολύωρες διακοπές ανέλαβε να το βρει ο εισαγγελέας.", δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, για την απεργία στη ΔΕΗ.

    [02] Οικονομία

    Νέο ιστορικό ρεκόρ

    Πετάει το πετρέλαιο

    10/3/2008 5:53:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σε νέα ύψη ρεκόρ εκτινάχθηκε το μεσημέρι η τιμή του πετρελαίου. Το αμερικανικό αργό ανέβηκε κατά 1,85 δολάρια φτάνοντας στα 107 δολάρια το βαρέλι, στην συνέχεια υποχώρησε στα 104 και αργότερα ανέβηκε πάλι στα 106,65 δολάρια. Στο Λονδίνο το Μπρέντ ανέβηκε κατά 40 σεντς φθάνοντας τα 102,78 δολάρια το βαρέλι. Οικονομικοί αναλυτές εξηγούν την νέα άνοδο στην απροθυμία των επενδυτών να διαθέσουν κεφάλαια για αγαθά όπως ο μαύρος χρυσός, την ώρα που διατηρούνται οι φόβοι για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Φόβοι που αποτυπώνονται και στην ολοένα και χαμηλότερη ισοτιμία του δολαρίου με το ευρωπαϊκό νόμισμα. "Σωσίβιο" για την ευρωπαϊκή οικονομία αποτελεί το ισχυρό ευρώ έναντι του δολαρίου. Η έκρηξη της τιμής του μαύρου χρυσού, θα είχε προκαλέσει πολλαπλάσια προβλήματα στην ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης και στον πληθωρισμό, εάν το πετρέλαιο δεν τιμολογείτο σε δολάρια.

    [03] Κόσμος

    Σφοδρή κακοκαιρία στη Βρετανία

    10/3/2008 5:44:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τη χειρότερη καταιγίδα του χειμώνα αντιμετωπίζει η Βρετανία, με βροχές και πολύ ισχυρούς ανέμους που κινούνται με 130 χιλιόμετρα την ώρα. Σε ολόκληρη τη χώρα οι θυελλώδεις άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα και προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια. Δεκάδες χιλιάδες κατοικίες έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ οι αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο πλημμυρών, στις παραθαλάσσιες περιοχές, κυρίως σε τμήματα της Ουαλίας, της Νότιας και Δυτικής Αγγλίας. Με δυσκολία προσγειώνονται τα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο "Χίθροου". Δεκάδες ήταν εξάλλου, οι πτήσεις που ακυρώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας, στα αεροδρόμια της Βρετανίας. Δύσκολες θα είναι και οι επόμενες ημέρες, καθώς προβλέπονται ακόμα πιο ισχυροί άνεμοι, ενώ οι χιονοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στη Σκωτία αναμένεται να συνεχιστούν. Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν συνομίλησε με τους υπευθύνους της πολιτικής άμυνας για τη λήψη αναγκαίων μέτρων.

    [04] Πολιτική

    Λύση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

    10/3/2008 5:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/3/2008 6:16:03 μμ)

    "Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όμως για να καταστεί αυτή εφικτή, πρέπει να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας". Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Ντάνιελ Φριντ, ο οποίος την Παρασκευή συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. Σε συνέντευξη του στον μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, "Α1", ο κ. Φριντ σημείωσε ότι εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση και από τα δυο μέρη, μπορεί να βρεθεί λύση για την ονομασία της γείτονας χώρας, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο.

    Για ενεργό ρόλο των ΗΠΑ κάνει λόγο ο Τύπος της ΠΓΔΜ

    Εν τω μεταξύ, σύσσωμος ο σημερινός Τύπος των Σκοπίων, σε πρωτοσέλιδες αναφορές, γράφει ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τις προσεχείς ημέρες "ενεργό ρόλο", με στόχο να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι από τις 2 έως τις 4 Απριλίου.

    "Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας", είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας "Ντνέβνικ", η οποία, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές των Σκοπίων, σημειώνει ότι την "ενεργή ανάμειξη" των ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό, γνωστοποίησε ο κ. Φριντ στην ηγεσία της ΠΓΔΜ, την περασμένη Παρασκευή.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Κέντρο ερευνών και πολιτικής", το 83% των πολιτών της ΠΓΔΜ δεν συμφωνούν να αλλάξει η χώρα το "συνταγματικό όνομα" για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ το 16% συμφωνεί με την εκδοχή αυτή.

    Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 81% δεν συμφωνεί να χρησιμοποιείται στους διεθνείς οργανισμούς και στις διεθνείς διμερείς σχέσεις, ονομασία διαφορετική από τη συνταγματική της χώρας.

    Η έρευνα διεξήχθη από 6 έως 8 Μαρτίου, με δείγμα 1100 πολιτών, απ΄όλες τις εθνικές κοινότητες της ΠΓΔΜ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 March 2008 - 17:49:52 UTC