Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διέξοδος στη ΔΕΗ
  • [02] Στη Βουλή το ασφαλιστικό
  • [03] Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου
  • [04] Μακελειό στο Πακιστάν
  • [05] Έκρηξη σε πλοίο στα ναυπηγεία Χαλκίδας
  • [06] Σκόπια: Κρίση στην κυβέρνηση από το κόμμα του Θάτσι
  • [07] Ακριβό το διαζύγιο για την Μπρίτνεϊ Σπίαρς
  • [08] Ανάκληση παιδικού καθίσματος
  • [09] "Θερίζει" το σύνδρομο του Κόλπου στις ΗΠΑ
  • [10] Εκτοξεύτηκε το Εντίβορ
  • [11] Βιβλία από την Εργατική Εστία

    [01] Οικονομία

    Συμφωνία ΔΕΗ με ΓΕΝΟΠ

    Διέξοδος στη ΔΕΗ

    11/3/2008 8:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/3/2008 10:53:36 πμ)

    Πηγή: NET 105,8

    Σε συμφωνία για περισσότερο ρεύμα και μικρότερες διακοπές κατέληξαν τελικά στις τρεις τα ξημερώματα η διοίκηση της ΔΕΗ με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ. Αποφασίστηκε να τεθούν σε λειτουργία οι δύο θερμοηλεκτρικές μονάδες σε Πτολεμαΐδα και Κερατσίνι, δίνοντας συνολικά επιπλέον 500MW. Παράλληλα συμφωνήθηκε να διατεθεί προσωπικό ασφαλείας, ώστε να λειτουργήσουν τα ορυχεία της Μεγαλόπολης και Πτολεμαΐδας όπου τα αποθέματα λιγνίτη είναι μειωμένα κάτω από το όριο ασφαλείας. Από την πλευρά της η επιχείρηση τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι θα προσπαθήσει να περιορίσει τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε μία ώρα. Εντός των ημερών αναμένεται και το πόρισμα, της εισαγγελικής έρευνας, που ζήτησε η διοίκηση της ΔΕΗ, για να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις σχετικά με τις συνεχείς διακοπές ρεύματος. Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Η ΔΕΗ βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ΔΕΣΜΗΕ προκειμένου να διαπιστωθεί το έλλειμμα που υπάρχει και να προγραμματιστούν διακοπές που η ΓΕΝΟΠ ζήτησε να μην ξεπερνούν την μια ώρα. Σήμερα Τρίτη η επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα, αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος.

    Ανακοίνωση της ΔΕΗ

    Η ΔΕΗ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, από τη μειωμένη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και τις επαναλαμβανόμενες διακοπές, λόγω της απεργίας, - απευθύνει έκκληση προς τους καταναλωτές να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την χρήση ηλεκτρικών συσκευών, μηχανημάτων κλπ και κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 6:30 το απόγευμα έως 9:30 το βράδυ. - εφιστά την προσοχή των καταναλωτών να αποφεύγουν την χρήση ανελκυστήρων προκειμένου να αποφευχθούν εγκλωβισμοί. - για την αποφυγή ηλεκτροπληξίας οι καταναλωτές πρέπει να θεωρούν ότι το δίκτυο βρίσκεται συνεχώς υπό τάση, ακόμα και όταν υπάρχει διακοπή του ρεύματος, επειδή η ηλεκτροδότηση μπορεί να αποκατασταθεί ανά πάσα στιγμή.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος, δήλωσε ότι: "Οι κινητοποιήσεις πρέπει να διέπονται από νόμους που στην συγκεκριμένη περίπτωση, στην απεργία της ΔΕΗ καταπατώνται βάναυσα. Είμαι αισιόδοξος ότι σήμερα οι διακοπές θα είναι ολιγόλεπτες, καθώς έχει παρέμβει η Δικαιοσύνη. Όλοι πρέπει με συναίνεση να βρούμε λύση στα προβλήματα. Ωστόσο σε καμία περίπτωση η κοινωνία δεν μπορεί να είναι όμηρος. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος".

    Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8, ο Ρίζος Ρίζος οργανωτικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ, τόνισε πως: "Οι αγωγές πρέπει να κατατεθούν στη διοίκηση της ΔΕΗ. Γίνονται μεγάλες διακοπές γιατί η διοίκηση δεν κάνει καλά την δουλειά της Η δικαιοσύνη θα πρέπει να διερευνήσει σωστά. Η απεργία θα συνεχισθεί μέχρι η κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η διοίκηση πρέπει να ενημερώνει για τις διακοπές ρεύματος. Οι διακοπές δεν θα ξεπερνούν τα 40 λεπτά".

    [02] Οικονομία

    Αντιδράσεις από τα συνδικάτα

    Στη Βουλή το ασφαλιστικό

    11/3/2008 8:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/3/2008 10:30:01 πμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Νέος γύρος αντιπαράθεσης για το ασφαλιστικό ξεκινάει σήμερα Τρίτη, με αφορμή τη συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αντιδρούν τα συνδικάτα με ζητήματα αιχμής την αντίθεσή τους στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και την ενοποίηση των ταμείων. Ενω η απεργία στη ΔΕΗ συνεχίζεται, τουλάχιστον μέχρι αύριο, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν τρίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 12 Μαρτίου από τη 1μμ έως τις 3μμ και συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενώ ήδη έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 19 Μαρτίου. Στους Δήμους η απεργία των εργαζομένων, θα διαρκέσει έως την Τετάρτη και εντείνει το πρόβλημα της συσσώρευσης σκουπιδιών στους δρόμους. Αύριο θα συνεδριάσει η ΠΟΕ ΟΤΑ για να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε τα όσα είχε υποσχεθεί και πως η απεργία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή. Από τη πλευρά τους οι Δήμοι απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια στους κάδους. Απεργούν και οι τραπεζοϋπάλληλοι, με 24ωρη απεργία σήμερα Τρίτη στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αύριο Τετάρτη η ΟΤΟΕ συμμετέχει στη στάση εργασίας των ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ (λήξη συναλλαγών στις 11.30 πμ), ενώ συνεχίζει με 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή 13 και 14 Μαρτίου. Tην Τετάρτη, θα απεργήσουν οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι και οι μηχανικοί, ενώ θα μείνουν κλειστά και τα φαρμακεία. Στάση εργασίας αύριο Τετάρτη στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι. Την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ και το Μετρό πραγματοποιούν24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

    Ημέρα συνεδριάσεων για πολλά συνδικάτα είναι η σημερινή, όπου αναμένεται να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους για το θέμα του ασφαλιστικού.

    Συνέντευξη Τύπου θα δώσει η ΓΣΕΕ, στη 1μμ για το ασφαλιστικό, ενώ κοινή συνέντευξη Τύπου θα δώσουν στο ΤΕΕ εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων και των δημοσιογράφων. Επίσης στη 1μμ η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το Ασφαλιστικό στη Βουλή.

    Δηλώσεις στη ΝΕΤ 105,8

    Με δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης, είπε ότι "οι απεργίες δεν πετυχαίνουν αν δεν έχουν τη στήριξη της κοινωνίας και πως κάποια στιγμή οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ θα αναζητήσουν κάποια ηρωική έξοδο".

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε πως "σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση δεν πρέπει να καταγράφονται μεγάλα κενά με την κοινωνία, που αποπροσανατολίζουν από τον αγώνα".

    Ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ και στέλεχος της ΔΑΚΕ, Βαγγέλης Μπουζούλας, τόνισε ότι "η παράταξη συμμετέχει στην απεργία. Όμως δε γίνεται να αναμιγνύονται άλλα ζητήματα, πέρα από το ασφαλιστικό", κάνοντας λόγο για κομματική εκμετάλλευση της απεργίας.

    [03] Οικονομία

    Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου

    11/3/2008 9:11:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μικρή υποχώρηση παρουσιάζουν οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε χθες το ελαφρό αργό φθάνοντας προσωρινά στα 108,21 δολάρια το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης, λόγω της αστάθειας στα χρηματιστήρια και των πληθωριστικών πιέσεων. Στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου υποχωρούσε το πρωί κατά 19 σεντς στα 107,71 δολάρια από τα 107,90 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη. Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου υποχωρούσε κατά 11 σεντς στα 104,05 δολάρια. Οι αναλυτές αποδίδουν το "ράλι" στις τιμές του πετρελαίου στην πτώση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων καυσίμων, στην διατήρηση της ημερήσιας παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και στην εξασθένηση του δολαρίου, που ωθεί τους επενδυτές στην αγορά του "μαύρου χρυσού" για την εξασφάλιση κερδών. "Το πετρέλαιο αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα καταφύγιο για τους επενδυτές, καθώς οι τιμές κινούνται ανοδικά", εκτιμά ο αναλυτής Μαρκ Περβάν της τράπεζας ANZ της Αυστραλίας.

    Με απώλειες έκλεισε το χρηματιστήριο

    Οικονομικοί παρατηρητές σχολίασαν ότι κατά την πρώτη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας οι τιμές βασικών μετοχών στο χρηματιστήριο Νέας Υόρκης "επανέρχονται" στο επίπεδο των χαμηλών του έτους 2006.

    Οι μετοχές Fannie Mae και Freddie Mac, των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που χρηματοδοτούν ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια έχουν απώλειες, πλέον, της τάξης του 11% σε σύγκριση με το τέλος του θέρους, σύμφωνα με το Bloomberg. Κατά το Bloomberg, η Wall Street είναι πλέον κοντά στην "φάση της χρηματιστηριακής αγοράς σε ύφεση", που προσδιορίζεται από μία γενική κάμψη σε ποσοστό 20%, ως προς πρόσφατο "υψηλό".

    Ακόμη, ανακοινώνονται από τις αμερικανικές τράπεζες επιπλέον απώλειεις 188 δισ.δολ. προερχόμενες από τα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη, αλλά χαμηλής πιστοληπτικής φερεγγυότητας, ενώ πιθανολογείται από πηγές της αγοράς ότι, στις ΗΠΑ, περίπου 750 χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δεν θα μπορέσουν τελικώς να κρατήσουν τα σπίτια, που αγόρασαν με δάνειο.

    Τέλος, το δολάριο τη Δευτέρα ενισχύθηκε στην αμερικανική αγορά έναντι του ευρώ (65,18 σεντς του ευρώ το δολάριο, από 65,11 προηγουμένως), στην αμερικανική αγορά χρυσού η ουγκιά του πολυτίμου μετάλλου απώλεσε στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης 2,40 δολάρια, περιορίστηκε στα 971,80 δολάρια.

    [04] Κόσμος

    Από βομβιστικές επιθέσεις

    Μακελειό στο Πακιστάν

    11/3/2008 8:37:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/3/2008 11:12:54 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Αιματηρό απολογισμό είχε η έκρηξη βομβών, η μία σε κτίριο της ομοσπονδιακής αστυνομίας στη Λαχόρη του ανατολικού Πακιστάν και η δεύτερη σε πυκνοκατοικημένη συνοικία. Τουλάχιστον 21 είναι οι νεκροί, ενώ 134 είναι οι τραυματίες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα των δραστών, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στο κτίριο της ομοσπονδιακής αστυνομίας εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Η είδηση μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση του Πακιστάν.

    [05] Κοινωνία

    Έκρηξη σε πλοίο στα ναυπηγεία Χαλκίδας

    11/3/2008 10:43:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε στις 8:30 το πρωί, στο μικρό φορτηγό πλοίο "Νομπλές" με σημαία Παναμά, το οποίο βρισκόταν στα Ναυπηγεία Χαλκίδας για επισκευαστικές εργασίες. Νεκρός ένας 49χρονος Έλληνας εργάτης και ένας τραυματίας ευτυχως ελαφρά. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που οι δύο εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν εργασίες οξυγονοκόλυσης σε μια από τις δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων του πλοίου. Συνελήφθη ο υπεύθυνος του συνεργείου, ενώ προανάκριση διενεργεί το λιμεναρχείο της Χαλκίδας.

    [06] Κόσμος

    Σκόπια: Κρίση στην κυβέρνηση από το κόμμα του Θάτσι

    11/3/2008 9:39:00 πμ

    Την ικανοποίηση έξι αιτημάτων που συνδέονται με την αλβανική εθνική κοινότητα ζήτησε το "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών" (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, από το κόμμα VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, απειλώντας το με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά. Μεταξύ των αιτημάτων είναι η ψήφιση νόμου για την κοινωνική αποκατάσταση των πρώην αγωνιστών του UCK, την αναγνώριση -με νόμο- της αλβανικής γλώσσας σε θεσμικό επίπεδο, καθώς και την άμεση αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την ΠΓΔΜ. Το DPA ζήτησε από τον Νίκολα Γκρούεφσκι, τα έξι αυτά αιτήματα να διευθετηθούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι από τις 2 έως τις 4 Απριλίου. "Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν δείξει ετοιμότητα για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, τότε τις επόμενες ημέρες, το DPA θα αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησής του από τον κυβερνητικό συνασπισμό", αναφέρεται ακόμη σε σχετική ανακοίνωση από το κόμμα του Μέντουχ Θάτσι.

    Σε περίπτωση που το DPA αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, τότε η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι θα απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

    Ο Μέντουχ Θάτσι, είχε απειλήσει και τον περασμένο Ιούνιο ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, λόγω διαφωνιών με τον Γκρούεφσκι για τον χειρισμό θεμάτων που αφορούν τη θέση και τα δικαιώματα των Αλβανών στην ΠΓΔΜ, ωστόσο δεν είχε προχωρήσει στην πραγματοποίηση των απειλών αυτών.

    Τα αιτήματα των Αλβανών

    Συγκεκριμένα, το DPA, όπως ανακοίνωσε, ζήτησε: - την ψήφιση νόμου για την κοινωνική αποκατάσταση των πρώην αγωνιστών του UCK, οι οποίοι το 2001 ενεπλάκησαν σε βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ, οι οποίες έληξαν με την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας

    - την ψήφιση νόμου για την αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας σε θεσμικό επίπεδο

    - την άμεση αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

    - την αύξηση του αριθμού των Αλβανών στη δημόσια διοίκηση στην ΠΓΔΜ

    - τη διευθέτηση του ζητήματος της χρησιμοποίησης του αλβανικού εθνικού συμβόλου (το οποίο ταυτίζεται με την αλβανική σημαία και χρησιμοποιείται από τους Αλβανούς απανταχού στον κόσμο)

    - το κλείσιμο της υπόθεσης των τεσσάρων υποθέσεων που ερευνούσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία-ICTY- (πρόκειται για τέσσερις υποθέσεις για τις οποίες υπήρξαν υποψίες για διάπραξη εγκλημάτων από την πλευρά των αγωνιστών του UCK στις συγκρούσεις του 2001. Τις υποθέσεις αυτές εξερεύνησε το ICTY και αφού διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για διάπραξη εγκλημάτων, τις επέστρεψε, πριν μερικές ημέρες, στην αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών της ΠΓΔΜ. Οι τελευταίες δεν έχουν ακόμη γνωστοποιήσει αν θα ασκήσουν διώξεις για τις υποθέσεις αυτές ή όχι).

    [07] Παράξενα

    Ακριβό το διαζύγιο για την Μπρίτνεϊ Σπίαρς

    11/3/2008 9:27:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια έχει ήδη στοιχίσει στην Αμερικανίδα σταρ της ποπ Μπρίτνεϊ Σπίαρς το διαζύγιο και η δικαστική διαμάχη για την επιμέλεια των παιδιών της, όπως αποκάλυψε η δικηγόρος της, Στέισι Φίλιπς. Η Σπίαρς δεν είναι "μπλοκ επιταγών", είπε η Φίλιπς, ζητώντας από το Σκοτ Γκόρντον, το δικαστή που εξετάζει την υπόθεση, να περιορίσει στα 175.000 δολάρια το ποσό που θα δοθεί στον πρώην σύζυγο της τραγουδίστριας, Κέβιν Φέντερλαϊν, προκειμένου να πληρώσει τους δικηγόρους του. Ο δικαστής είχε διατάξει την Σπίαρς να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα του πρώην συζύγου της, όμως ο δικηγόρος του, Μαρκ Βίνσεντ, ζητάει περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια για τις υπηρεσίες του. Η ίδια η Σπίαρς, που δεν εμφανίστηκε την Δευτέρα στο δικαστήριο, χρωστάει περίπου 600.000 δολάρια στους προηγούμενους δικηγόρους τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ΤΜΖ.com. Μετά την εισαγωγή της σε ψυχιατρείο του Λος Άντζελες, στις αρχές του έτους, η 26χρονη Σπίαρς τέθηκε υπό την κηδεμονία του πατέρα της, Τζέιμι Σπίαρς, ο οποίος έχει το δικαίωμα να χειρίζεται τα οικονομικά της μέχρι τις 31 Ιουλίου καθώς η ίδια θεωρείται ανίκανη να φροντίσει τον εαυτό της. Το απόγευμα της Δευτέρας άλλο δικαστήριο αποφάσισε ότι η νεαρή τραγουδίστρια μπορεί να λαμβάνει το ποσό των 1500 δολαρίων την εβδομάδα για τα προσωπικά της έξοδα.

    [08] Κοινωνία

    Ανάκληση παιδικού καθίσματος

    11/3/2008 9:27:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στην ανάκληση παιδικών καθισμάτων GULLIVER προχωρά η εταιρεία ΙΚΕΑ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, καθώς διαπιστώθηκε ότι το κάθετο μπροστινό κάγκελο που συγκρατεί το παιδί ώστε να μη γλιστρήσει από την καρέκλα, μπορεί να είναι χαλαρό μετά τη συναρμολόγηση. Όλα τα παιδικά καθίσματα GULLIVER φέρουν στο κάτω μέρος της επιφάνειάς τους ημερομηνία με τετραψήφιο αριθμό που αντιστοιχεί στο χρόνο και την εβδομάδα κατασκευής καθώς και έναν πενταψήφιο αριθμό που αντιστοιχεί στον κωδικό του προμηθευτή. Οι ημερομηνίες που επηρεάζονται είναι: 0801, 0802, 0803, 0804, 0805, 0806, 0807, 0808, ενώ η παραγωγή έχει γίνει από τον προμηθευτή με τον αριθμό 13755. Τα καθίσματα με διαφορετική σφραγίδα ημερομηνίας ή οποιαδήποτε άλλα παιδικά καθίσματα δεν επηρεάζονται από την ανάκληση. Στο πλαίσιο της ανάκλησης, καλούνται οι καταναλωτές να επιστρέψουν το προϊόν στο κατάστημα ΙΚΕΑ απ όπου θα παραλάβουν ένα νέο παιδικό κάθισμα ή θα τους επιστραφούν τα χρήματά τους. Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμμή Εξυπηρέτησης Πελατών της ΙΚΕΑ στο τηλέφωνο 801 11 22722.

    [09] Κόσμος

    Πάσχουν το 26 έως 36% των βετεράνων του Ιράκ

    "Θερίζει" το σύνδρομο του Κόλπου στις ΗΠΑ

    11/3/2008 9:16:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Τοξικές ουσίες φαίνεται πως είναι η αιτία που δημιουργούν προβλήματα υγείας ακόμα και σήμερα, 17 χρόνια μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, το 1991, σε βετεράνους στρατιώτες των ΗΠΑ. Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, οι βετεράνοι εμφάνισαν συμπτώματα που προέκυψαν από έκθεση σε τοξικές ουσίες από φυτοφάρμακα και από φάρμακα που δίνονταν στους στρατιώτες κυρίως για να τους προστατεύσουν από τα νευροτοξικά αέρια. Τα συγκεκριμένα φάρμακα καταργήθηκαν από τις στρατιωτικές αρχές, αλλά τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται τόσο στη γεωργία, όσο και για οικιακή χρήση, στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες. Τα συμπτώματα αυτά παρουσιάστηκαν στους βετεράνους, σε ποσοστό 26 έως 36%, των στρατιωτών που είχαν υπηρετήσει στην περιοχή του Κόλπου. Όπως δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Μπίατρις Γκόλομπ, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια: "Οι ασθενείς αυτοί δυσκολεύονται να κοιμηθούν, αισθάνονται κούραση, μυικούς πόνους, αναπνευστικά προβλήματα και παρουσιάζουν διαταραχές μνήμης". Aν και το συμπτώματα αυτά ονομάστηκαν "σύνδρομο του Κόλπου", αντίστοιχα προβλήματα υγείας εμφανίστηκαν και σε συνηθισμένους ασθενείς, κυρίως λόγω της επαφής τους με αντίστοιχα φυτοφάρμακα και της χρήσης παρόμοιων φαρμακευτικών σκευασμάτων, με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση των στρατιωτών.

    [10] Τεχνολογία

    Με επιτυχία

    Εκτοξεύτηκε το Εντίβορ

    11/3/2008 8:56:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με επιτυχία εκτοξεύτηκε το διαστημικό λεωφορείο Εντίβορ από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριντα. Το Εντίβορ εκτοξεύτηκε στις 08.28 (ώρα Ελλάδος) μεταφέροντας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό επτά αστροναύτες, μεταξύ των οποίων και έναν γιαπωνέζο. Το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο μεταφέρει στον διαστημικό σταθμό τα πρώτα στοιχεία του ιαπωνικού εργαστηρίου Kibo και το καναδικό ρομποτικό σύστημα Ντέξτρ. Το πλήρωμα του Εντίβορ θα παραμείνει στο διάστημα 16 ημέρες και στον διαστημικό σταθμό 12.

    [11] Κοινωνία

    Ξεκίνησε η χορήγηση δελτίων αγοράς

    Βιβλία από την Εργατική Εστία

    11/3/2008 8:52:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας το πρόγραμμα χορήγησης δελτίων αγοράς βιβλίων. Οι δικαιούχοι φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν από συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους δωρεάν μέχρι 30 Αυγούστου 2008 βιβλία της επιλογής τους. Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι μπορούν να προσέρχονται στα κατά τόπους γραφεία του οργανισμού από σήμερα Τρίτη 11 Μαρτίου και έως τη Δευτέρα 24 του μηνός, καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι για να παραλαμβάνουν τα δελτία. Στα τέλη Μαΐου θα γίνει νέα διανομή δελτίων αγοράς βιβλίων για την οποία θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση από τον Οργανισμό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 March 2008 - 9:50:06 UTC