Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαφείς αποστάσεις της Αθήνας
  • [02] Συμφωνία για τους μισθούς
  • [03] Βοήθεια σε υπερχρεωμένα φτωχά νοικοκυριά
  • [04] Συνάντηση Παπούλια - Αλαβάνου
  • [05] Ομιλία Α. Παπαρήγα για αντισεισμική προστασία
  • [06] Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Αφγανιστάν
  • [07] Τζάγκουαρ και Λαντ Ρόβερ από την Ινδία
  • [08] Oικονομική στήριξη των Παλαιστινίων
  • [09] Εξιτήριο παίρνει ο Αρχιεπίσκοπος
  • [10] Ο ξάδελφος του ξαδέλφου
  • [11] Παγκόσμιο φόρουμ κατά της φτώχειας
  • [12] Φιλικό με την Πορτογαλία
  • [13] Γ. Αλογοσκούφης: "περιορισμένες οι επιπτώσεις"
  • [14] Απεργιών συνέχεια...
  • [15] Υψηλά ποσοστά διοξίνης στη μοτσαρέλα
  • [16] Απολύθηκε ο Όγιος από Ατρόμητο
  • [17] Σήμερα ο "αιώνιος" τελικός στο μπάσκετ
  • [18] Το νέο μαγιό ευθύνεται για τα ρεκόρ;
  • [19] Σε εξέλιξη η Κυβερνητική
  • [20] Ο Δρυμωνάκος πήρε το ασημένιο
  • [21] Δεύτερο χρυσό για την Ελλάδα !
  • [22] "Χρυσός" ο Δρυμωνάκος

    [01] Πολιτική

    Για την πρόταση Νίμιτς

    Σαφείς αποστάσεις της Αθήνας

    26/3/2008 2:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2008 6:17:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Νέα πρόταση για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας παρουσίασε την Τρίτη στους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Το πρωί η Υπουργός Εξωτερικών, ενημέρωσε για την πρόταση τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή αλλά και τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι η νέα πρόταση απέχει από τους επιδιωκόμενους στόχους της Ελλάδας. Η Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι εάν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα, η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει σε συμμαχικές σχέσεις με τα Σκόπια. Παράλληλα, δεν απέκλεισε να υπάρξουν και άλλες προτάσεις για την ονομοσία της ΠΓΔΜ, από τον κ. Νίμιτς, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

    Κατά τη χθεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες την πρόταση για ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας- Σκόπια", η οποία όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους εμπεριέχει γεωγραφική διάσταση, και αποτελεί ένα δίκαιο συμβιβασμό.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, ερωτηθείς για το αν αιφνιδιάστηκε η κυβέρνηση από τη νέα πρόταση Νίμιτς, τόνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί εδώ και καιρό στενά το θέμα και είναι καλά προετοιμασμένη.

    Πρόταση διπλής ονομασίας, χαρακτήρισε την πρόταση Νίμιτς μιλώντας στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Πάγκαλος και ζήτησε από την κυβέρνηση να διευκρινίσει αν υποστηρίζει ακόμα τη θέση ένα όνομα για όλες τις χρήσεις.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος αναφερόμενος στη Βουλή στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή θα προασπίσει τα εθνικά δίκαια και δεν θα κάνει πίσω ούτε κεραία στα όσα έχει υποσχεθεί και δεσμευτεί απέναντι στο λαό.

    Στην ίδια συζήτηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, χαρακτήρισε το θέμα της διαφοράς της χώρας μας με την ΠΓΔΜ για την ονομασία ως το μέγιστο αυτή την ώρα, και συντάχθηκε με την τοποθέτηση Πάγκαλου για την αναγκαιότητα διευκρίνησης από την πλευρά της κυβέρνησης αν επιμένει στην θέση μια ονομασία για όλους.

    Σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει για τις νέες εξελίξεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την γ.γ. του ΚΚΕ.

    Αύριο Πέμπτη η κ. Μπακογιάννη θα ενημερώσει τον πρόεδρο ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και στη συνέχεια τον πρόεδρο του ΣΥN κ. Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργο Καρατζαφέρη.

    Σήμερα εξάλλου το απόγευμα ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ ΜπράνκοΤσερβένκοφσκι κι ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι θα εξετάσουν σε συνάντηση που θα έχουν τη νέα πρόταση Νίμιτς.

    Μέχρι στιγμής, στα Σκόπια, δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση, τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα για την πρόταση αυτή.

    [02] Οικονομία

    Οι αυξήσεις θα δοθούν σε τρεις δόσεις

    Συμφωνία για τους μισθούς

    26/3/2008 2:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2008 5:53:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σε συμφωνία κατέληξαν εργοδότες και εργαζόμενοι για τις αυξήσεις μισθών που θα δοθούν στον ιδιωτικό τομέα. Η συμφωνία προβλέπει διετή σύμβαση με αυξήσεις που θα δοθούν σε τρεις δόσεις. Οι αυξήσεις θα ξεπερνούν, όπως δήλωσαν και οι δύο πλευρές, τον πληθωρισμό και μέρος της παραγωγικότητας. Έτσι ο κατώτατος μισθός από 657 ευρώ θα ανέλθει σε 740 ευρώ. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο αποχώρησε από την συνάντηση χαρακτηρίζοντας ως άθλιο παζάρι σε βάρος των εργαζομένων την συμφωνία.

    Ικανοποίηση για τις αυξήσεις

    Η σύμβαση, προβλέπει αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς και τα κατώτερα ημερομίσθια 3,45% από την 1/1/2008, 3% από την 1/9/2008 και 5,5% από την 1/5/2009.

    Από το Μάιο του 2009 ο κατώτερος μισθός θα διαμορφωθεί στα 739 ευρώ από τα 679 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ το κατώτερο ημερομίσθιο θα φθάσει στα 33,04 ευρώ.

    Ικανοποιημένοι από την υπογραφή της συμφωνίας, δήλωσαν εργοδότες και εργαζόμενοι.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος έκανε λόγο για μια "καλή συμφωνία", σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις που προβλέπονται, είναι πάνω από τον πληθωρισμό και ότι η συμφωνία προέκυψε μέσα σε ένα κοινωνικά φορτισμένο περιβάλλον.

    Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης (ΔΑΚΕ) δήλωσε ότι η συμφωνία καταγράφει τις μέγιστες εφικτές επιδιώξεις.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για ένα σύγχρονο σύμφωνο εργασιακής ειρήνης για τα επόμενα δύο χρόνια, ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) Δημήτρης Ασημακόπουλος χαρακτήρισε τη σύμβαση ως την καλύτερη των τελευταίων ετών και ο πρόεδρος των εμπόρων (ΕΣΕΕ) Δημήτρης Αρμενάκης σημείωσε ότι πρυτάνευσε η ανάγκη για ηρεμία στην αγορά.

    Αντίθετοι με την υπογραφή της συμφωνίας δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, στα συνδικάτα. Ο Αλέκος Καλύβης, αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, έκανε λόγο για "ολέθριο λάθος" και ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ κ. Πέρρος μίλησε για "άθλιο παζάρι".

    Για εμπαιγμό των εργατών έκανε λόγο το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την νέα συλλογική σύμβαση.

    "Οι εργάτες και οι εργάτριες δεν πρέπει να δεχτούν τον εμπαιγμό. Αυτή είναι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που δήθεν κόπτεται για τα εργατικά συμφέροντα: Υπέγραψε και φέτος με τον ΣΕΒ το αίσχος του 1,15 ευρώ αύξηση στο βασικό μισθό για το 2008 και 1 ευρώ για το 2009", αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

    Για το ίδιο θέμα, ο Συνασπισμός τονίζει ότι "οι αυξήσεις που δίνονται στους μισθούς των εργαζομένων με τη φετινή συμφωνία των εργοδοτών με την ΓΣΕΕ, είναι εξευτελιστικά χαμηλές σε σχέση με τις ανάγκες των εργαζομένων, με την αύξηση του πληθωρισμού και με την προκλητική κερδοφορία των επιχειρήσεων".

    Τη συμφωνία θα εγκρίνει η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία θα συγκληθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ η μάχη για τις αυξήσεις στους μισθούς μεταφέρεται πλέον σε κλαδικό επίπεδο, όπου αναμένεται ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις θα ζητήσουν επίσης αυτοσυγκράτηση.

    Σήμερα η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά απέστειλε επιστολή στους κοινωνικούς εταίρους, με την οποία τους προτρέπει να συμπεριληφθούν στη συμφωνία και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη στήριξη της μητρότητας που περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    [03] Κοινωνία

    Ξεκινά το Ταμείο κατά της φτώχειας

    Βοήθεια σε υπερχρεωμένα φτωχά νοικοκυριά

    26/3/2008 6:10:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην Ελλάδα βρίσκεται στο όριο ο δανεισμός, με περισσότερα από 250.000 νοικοκυριά να είναι στο "κόκκινο" και τις συνολικές οφειλές σε δάνεια και κάρτες να ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ. Ο υψηλός πληθωρισμός που οφείλεται και στη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία ανησυχεί σφόδρα την κυβέρνηση και κυρίως οι επιπτώσεις του στην αγοραστική δύναμη των ήδη υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Εντός των ημερών ξεκινάει το Ταμείο της Φτώχειας μέσω του οποίου θα ενισχυθούν 2 εκατ. πολίτες που ζουν κάτω από το όριο Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μέτρο θα ενταχθούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα δεν ξεπερνά το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Σε αυτές το κράτος διαμεσολαβεί για καλύτερους όρους, χαμηλότερο επιτόκιο και παρεμβαίνει για την αποφυγή πλειστηριασμών.

    Επ΄ αυτού του προβλήματος σειρά δράσεων για την ανακούφιση των νοικοκυριών που έχουν "πνιγεί" από τα χρέη προς τις τράπεζες, θα ανακοινώσει και το υπουργείο Υγείας. Στα σχέδια του υπουργείου είναι η ίδρυση εξειδικευμένων υπηρεσιών στήριξης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε συνεργασία και με άλλους φορείς της κεντρικής διοίκησης.

    Οι δράσεις αυτές θα στηριχθούν σε πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    [04] Πολιτική

    Για το ασφαλιστικό

    Συνάντηση Παπούλια - Αλαβάνου

    26/3/2008 3:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2008 5:01:43 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και συγκεκριμένα για την αντισυνταγματικότητα των άρθρων 22 και 25 όπως και του άρθρου 17 εξέφρασε ο Αλέκος Αλαβάνος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Όπως είπε σε δηλώσεις του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξετάσει το θέμα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

    Ερωτηθείς για το αν ζήτησε από τον κ. Παπούλια να αναπέμψει το νομοσχέδιο, ο κ. Αλαβάνος τόνισε: "Δεν κάνουμε εμείς συνταγματικό δίκαιο και μαθήματα συνταγματικού δικαίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ξέρει το σύνταγμα πολύ καλύτερα από εμάς. Του ζητήσαμε ακριβώς στα πλαίσια των διατάξεων του συντάγματος στα οποία όπως ξέρετε περιλαμβάνεται και η αναπομπή να μελετήσει αυτό το θέμα".

    Όσον αφορά στην κριτική από την πλευρά της Κυβέρνησης για προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Αλαβάνος υπενθύμισε την επίσημη θέση της ΝΔ στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 1997, όπως εκφράστηκε από το σημερινό υπουργό εσωτερικών κ. Παυλόπουλο και σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να έχει έλεγχο επί της τυπικής και ουσιαστικής αντισυνταγματικότητας των νόμων που ψηφίζονται από τη Βουλή.

    "Χρειάζεται κοινή δράση"

    Νωρίτερα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε όλους τους πολίτες να συμβάλουν ώστε να συγκεντρωθούν εκατομμύρια υπογραφές, με στόχο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε σε τρία επίπεδα: πρώτον να ενεργοποιήσει τις αντιστάσεις της κοινωνίας κατά του νομοσχεδίου, δεύτερον να αναδείξει την πραγματικότητα του περιεχομένου του νομοσχεδίου και τρίτον να αναδείξει τις δικές του προτάσεις εναλλακτικής λύσης του ασφαλιστικού.

    Ακόμη, χαιρέτισε την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι κάθε πρωτοβουλία που κινείται στη λογική που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θετική, ώστε να δοθεί χρόνος για τη συζήτηση στη Βουλή και για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. "Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε με μεμψιμοιρία και ανταγωνισμό προτάσεις άλλων πολιτικών δυνάμεων", κατέληξε ο κ. Αλαβάνος, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται κοινή δράση όλης της αντιπολίτευσης για να τεθεί φραγμός στο νομοσχέδιο της ΝΔ.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης σε παρέμβασή του στη συνέντευξη χαρακτήρισε τερατούργημα το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που, όπως σημείωσε, κατεδαφίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης των κινητοποιήσεων, ενώ ο Ρούντι Ρινάλντι δήλωσε ότι συνεργεία μελών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κινητοποιηθεί για τη συλλογή υπογραφών, αναφέροντας ότι υπάρχει πολύ θερμό κλίμα για τη συγκέντρωση των υπογραφών.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος απαντώντας στον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την οποία είχε δρομολογήσει από την προηγούμενη τετραετία, ενώ χαρακτήρισε παρελκυστικές τις προσπάθειες που γίνονται να παρουσιαστεί ως αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο.

    [05] Πολιτική

    Σε ημερίδα της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ

    Ομιλία Α. Παπαρήγα για αντισεισμική προστασία

    26/3/2008 7:07:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Oμιλία σε ημερίδα για την αντισεισμική προστασία, που διοργάνωσε η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ, πραγματοποίησε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Όπως τόνισε η κ. Παπαρήγα: "Αξιοποιήσαμε μελέτες που έχουν γίνει είτε από πανεπιστημιακά ιδρύματα, που δυστυχώς είναι λίγες με την έννοια ότι πολλές αφορούν στενά τοπικά ζητήματα, είτε μελέτες επιστημόνων, αλλά και τις εμπειρίες των μαζικών φορέων και μεμονωμένων επιστημόνων. Βεβαίως αξιοποιήσαμε τις εμπειρίες των κομματικών οργανώσεων αλλά και επιστημόνων μελών του κόμματος, φίλων και οπαδών. Αυτό που μας απασχολεί είναι να αναπτύσσουμε ταυτόχρονα με σταθερότητα και συνέχεια ένα συνδυασμένο πρόγραμμα δράσης αυτοτελώς αλλά και στις γραμμές του κινήματος που να αγκαλιάζει το σύνολο των ανθρώπινων αναγκών. Να μην αφήνουμε στη μέση αυτό που αρχίσαμε κάτω από την πίεση της επικαιρότητας, όσο σοβαρή και αν είναι αυτή".

    Συνεχίζοντας η γενική γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι: "Η αντισεισμική λόγου χάρη θωράκιση δεν είναι μικρότερο πρόβλημα από το ασφαλιστικό. Όμως το εργατικό κίνημα, το γενικότερο λαϊκό κίνημα δεν θα αποκτήσει δύναμη και αποτελεσματικότητα στην πίεση, δεν θα καταφέρει να αποσπά κάποιες κατακτήσεις αν βρίσκεται σε χειμέρια νάρκη απέναντι στο ένα ή το άλλο πρόβλημα, και τρέχει να καλύψει το χαμένο χρόνο στις παραμονές του ενός ή του άλλου νομοσχεδίου, ή όταν γίνει ένας σεισμός και έχουμε νέες "ΡΙΚΟΜΕΞ" και "ΦΑΜΑΡ". Κάπως έτσι έγινε με την περίπτωση της Κοινωνικής Ασφάλισης, έρχεται το κείμενο ιδεών Γιαννίτση, ξεσηκώνεται κίνημα, για να πέσει μετά στην αδράνεια με ευθύνη βεβαίως της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, για να πέσει στα μαλακά ο εξίσου αντεργατικός νόμος "Ρέππα". Για να έλθει ο "διάλογος Μαγγίνα" και στη συνέχεια το νομοσχέδιο "Πετραλιά". Την ίδια ώρα τρέχουν νέα μέτρα, νέες στρατηγικές επιλογές για τις οποίες δεν γίνεται πολύς λόγος, δεν υπήρχε και δεν υπάρχει προετοιμασία των εργαζομένων, με ευθύνη πάλι των ίδιων δυνάμεων".

    Προέχει η πρόληψη

    Συνεχίζοντας η κ. Παπαρήγα ανέφερε πως: "Το ότι η Ελλάδα είναι χώρα σεισμογενής είναι πασίγνωστο. Κάποτε μαθαίναμε στα θρανία ότι η Αττική είναι απαλλαγμένη από ένα τέτοιο κίνδυνο. Σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι όλη η Ελλάδα και η Αττική είναι εκτεθειμένη στο φυσικό αυτό φαινόμενο που είναι τρομακτικό αλλά είναι δυνατόν να μην αποβεί μοιραίο σε μεγάλη έκταση και σε ανθρώπινες ζωές αλλά και σε υλικές καταστροφές. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Δεν μας ταιριάζει να διαμαρτυρόμαστε εκ των υστέρων, να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Δεν αρκεί η διαμαρτυρία πίσω από την κάμερα, ούτε οι φιλανθρωπικοί μαραθώνιοι".

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι: "Έχει σημασία να προλάβουμε, ώστε όπου και αν χτυπήσει ένας νέος σεισμός να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα. Αυτό μας ενδιαφέρει σήμερα. Καταλαβαίνουμε ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα τα αστικά κέντρα και η πολιτική γης, όπως έχει γίνει η οικοδόμηση, δεν είναι εύκολο να υπάρξουν άμεσες ριζικές λύσεις. Πολύ περισσότερο που δεν υπάρχει πολιτική βούληση γι αυτές. Δεν εννοούμε ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, δεν είχαν γενικά ενδιαφέρον για την αντισεισμική προστασία, το ζήτημα είναι ότι η στρατηγική τους είναι συγκεντρωμένη στο κύριο και το βασικό, την κερδοφορία του κεφαλαίου, την δημιουργία ελεύθερου εδάφους για την απρόσκοπτη εξέλιξη του ανταγωνισμού ανάμεσα στα μονοπώλια. Επομένως χώρος και κυρίως χρήμα για τις υποδομές, για την αντισεισμική θωράκιση δεν υπάρχει. Βεβαίως, είναι μεγάλος ο κίνδυνος, καθώς θα φουντώνει η πίεση για την αντισεισμική θωράκιση, η κυβέρνηση να πάρει μέτρα που όμως θα πληρωθούν πάλι από την τσέπη των εργαζομένων".

    [06] Κόσμος

    Επαρχία Χελμάντ

    Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Αφγανιστάν

    26/3/2008 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Toυλάχιστον οκτώ άμαχοι Αφγανοί σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε μία γεμάτη από κόσμο αγορά στο νότιο Αφγανιστάν, ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία.

    "Ένα εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο οκτώ άτομα και να τραυματιστούν 17", ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο διοικητής της αστυνομίας στην επαρχία Χελμάντ Μοχάμεντ Χουσέιν Αντιουάλ. "Όλα τα θύματα ήταν άμαχοι και δεν υπήρχε κανένας αστυνομικός η στρατιωτικός κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη", πρόσθεσε.

    Την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση ανέλαβε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Γιουσούφ Αχμάνι. "Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Ήταν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη όταν ένας από τους μουτζαχεντίν μας ενεργοποίησε με τηλεχειρισμό τα εκρηκτικά", δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο. Από την δράση των Ταλιμπάν έχασαν την ζωή τους περίπου 8.000 άνθρωποι, κυρίως στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν, το 2007,σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

    [07] Οικονομία

    Στην Τάτα Μότορς από τη Φορντ

    Τζάγκουαρ και Λαντ Ρόβερ από την Ινδία

    26/3/2008 6:38:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Εντύπωση προκάλεσε στον επιχειρηματικό κόσμο διεθνώς η εξαγορά των βρετανικών "Τζάγκουαρ" και "Λαντ Ρόβερ" από την ινδική "Τάτα Μότορς".

    Η Τάτα, η βιομηχανία που κατασκεύασε το φθηνότερο αυτοκίνητο του κόσμου, αγόρασε τις δύο εταιρείες από τη Φορντ έναντι 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τώρα πια, εκτός από το ΝΑΝΟ, που κοστίζει μόλις 2.500 δολάρια, θα κατασκευάζει και πολυτελή οχήματα.

    Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κολοσσών ξεκίνησαν στις αρχές του 2008 και κατέληξαν σε συμφωνία την περασμένη Τρίτη. Οι ζημίες που είχε υποστεί η Φορντ το 2006 και το 2007 ανάγκασαν την αυτοκινητοβιομηχανία να προχωρήσει στην πώληση των δύο εταιρειών προκειμένου να εστιάσει στην αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της στη Βόρεια Αμερική. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται η δέσμευση της Τάτα να συνεχίσει να αγοράζει κινητήρες από τη Φορντ.

    Παρόλα αυτά, φαίνεται πως η Τζάγκουαρ εξακολουθεί να είναι μεταξύ των πρώτων προτιμήσεων των πολιτικών ηγετών της Βρετανίας.

    [08] Μ. Ανατολή

    Από χώρες - δωρητές

    Oικονομική στήριξη των Παλαιστινίων

    26/3/2008 6:35:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Διάσκεψη χωρών δωρητών προς τους Παλαιστίνιους θα διοργανωθεί στις 26 Ιουνίου στο Βερολίνο, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος η συγκέντρωση 150 εκατομμυρίων ευρώ, που θα διατεθούν για την υποστήριξη της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος των Παλαιστίνιων. Το επόμενο βήμα, όπως ανακοίνωσε ο πρεσβευτής Ραμόρι Σιμπριάν-Ουζάλ, θα είναι ότι η παλαιστινιακή αστυνομία: "θα βοηθήσει και στην ενίσχυση της μετριοπαθούς παλαιστινιακής διοίκησης στη Δυτική Όχθη και στην εφαρμογή κάθε μελλοντικής συμφωνίας ειρήνης". Συνολικά από το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ, τα 50 θα διατεθούν για την αναδιοργάνωση της παλαιστινιακής δικαιοσύνης και τα 100 για την παλαιστινιακή αστυνομία. H oικονομική ενίσχυση θα δοθεί τμηματικά μέσα σε μια τριετία.

    Τον επόμενο μήνα και ειδικότερα στις 24 Απριλίου στην Ουάσινγκτον, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, που προσεκλήθη επισήμως από τον πρόξενο των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ Τζέικομπ Γουέιλς.

    [09] Κοινωνία

    Εξιτήριο παίρνει ο Αρχιεπίσκοπος

    26/3/2008 6:14:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Εξιτήριο θα πάρει απόψε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την κλινική όπου νοσηλεύτηκε το απόγευμα της Δευτέρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κάταγμα στο πόδι που υπέστη το Σάββατο κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα. Εξαιτίας του ατυχήματος και της ορθοπεδικής επέμβασης, στην οποία υπεβλήθη επιτυχώς, ο κ. Ιερώνυμος δε χοροστάτησε στη δοξολογία της 25ης Μαρτίου, ενώ αναγκάστηκε να αναβάλει και την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Φανάρι. Τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

    [10] Παράξενα

    Είναι όλοι τους συγγενείς

    Ο ξάδελφος του ξαδέλφου

    26/3/2008 5:18:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μια μελέτη της Ιστορικής Γενεαλογικής Υπηρεσίας της Νέας Αγγλίας (NEHGS), η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, εμφανίζει τη Χίλαρι Κλίντον να είναι ένατη ξαδέλφη της Αντζελίνα Τζολί και τον Μπαράκ Ομπάμα μακρινός ξάδερφος του Μπραντ Πιτ. Η έρευνα εξέτασε τα γενεαλογικά δέντρα και των τριών υποψηφίων για την αμερικανική προεδρία και όπως διαπιστώθηκε και οι τρεις τους έχουν διάσημους, μακρινούς συγγενείς, που όμως δεν βρίσκονται όλοι εν ζωή.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο γερουσιαστής από το Ιλινόις, του οποίου η μητέρα είναι από το Κάνσας, είναι μακρινός ξάδερφος τουλάχιστον έξι αμερικανών προέδρων, ανάμεσά τους ο Τζορτζ Μπους και ο πατέρας του, ο Τζέραλντ Φορντ, ο Λίντον Τζόνσον, ο Χάρι Τρούμαν και ο Τζέιμς Μάντισον.

    Ένατος ξάδερφος του Ομπάμα είναι ο Μπραντ Πιτ, ενώ ένας ακόμη μακρινός του ξάδερφος ήταν ο σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ είναι επίσης ένατη εξαδέλφη της Μαντόνα και μακρινή ξαδέλφη της Σελίν Ντιόν, της Αλάνις Μόρισετ, του συγγραφέα Τζακ Κέρουακ, αλλά και της συζύγου του πρίγκιπα Καρόλου, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Όσο για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Τζον Μακέιν, όπως προέκυψε από την έρευνα, είναι έκτος ξάδερφος της Λόρα Μπους.

    [11] Πολιτική

    Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Παγκόσμιο φόρουμ κατά της φτώχειας

    26/3/2008 4:39:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Τις εργασίες του άνοιξε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής το έκτο φόρουμ της Παγκόσμιας Συμμαχίας Πόλεων κατά της φτώχειας με τη συμμετοχή εκπροσώπων δήμων απο όλο τον κόσμο.

    Οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν στις 28 Μαρτίου και παίρνουν μέρος 1000 σύνεδροι από 100 χώρες. Οικοδεσπότης της διοργάνωσης είναι ο δήμος Αθηναίων. Στόχος του συνεδρίου είναι η εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών στην καταπολέμηση της φτώχειας. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Τις διήμερες εργασίες του Φόρουμ, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, κήρυξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ανέφερε ότι «παρά τη ρητορική και τις υποσχέσεις των ηγετών, ερχόμαστε όλοι μας αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που είναι πολύ χειρότερη από εκείνη των επίσημων στοιχείων». Όπως επισήμανε, η ελεύθερη διακίνηση υπηρεσιών, κεφαλαίων και ανθρώπων, παρά τις εξαγγελίες, είχε ως συνέπεια «στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε, οι αποκλεισμένοι του Πρώτου Κόσμου, οι παράπλευρες απώλειες μιας ασύμμετρης ανάπτυξης και η περαιτέρω εξαθλίωση του Τρίτου Κόσμου να επιβεβαιώνουν τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις».

    Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές δράσεις, που δεν θα βασίζονται στη φιλανθρωπία, αλλά στην αναγνώριση του γεγονότος ότι η φτώχεια είναι δομικό στοιχείο της πραγματικότητάς μας. Όμως, «η φτώχεια δεν συνιστά νομοτέλεια, αλλά αποτελεί παθογένεια, σύμπτωμα δυσλειτουργιών του οικονομικού και κοινωνικού μας πλαισίου», κατέληξε ο κ. Παπούλιας.

    Η φτώχεια συνιστά πρόκληση για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια, τόνισε στην ομιλία της στο Φόρουμ η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον αναπτυσσόμενο, αλλά και τον αναπτυγμένο κόσμο, όπου το 10% όσων ζουν στις μητροπόλεις διαβιεί κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην καταπολέμηση της φτώχειας, σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, καθώς ενυπάρχει άμεση και καθημερινή επαφή με τους πολίτες και καλή γνώση των τοπικών προβλημάτων. Η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολιτική Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Βοήθειας της ΕΕ και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο το 2007 διέθεσε περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια για παροχή βοήθειας στα δυτικά Βαλκάνια, κράτη του Εύξεινου Πόντου, της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου και της υποσαχάριας Αφρικής. Το 2010 η Ελλάδα θα διαθέτει το 0,51% του ΑΕΠ της για αναπτυξιακή βοήθεια. Το αναπτυξιακό έργο του ΥΠΕΞ θα διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην αναπτυσσόμενο κόσμο, στην περισσότερο ενεργητικό συμμετοχή των μεταναστών σε προγράμματα ανάπτυξης στα κράτη προέλευσης, καθώς και στην παροχή αναπτυξιακής βοήθειας για την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων.

    Στα μέτρα που έχει λάβει ο δήμος Αθηναίων για την καταπολέμηση της φτώχειας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. Τα μέτρα αυτά είναι το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» που παρέχει 2.000 είδη σε 200 άπορες οικογένειες, καθώς και η «Εστία Αθηνών» - ξενώνας για άστεγους υπερήλικες που σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί. Καθημερινά παρέχεται σίτιση, ένδυση και υπόδηση σε 400 μετανάστες, ενώ σύντομα θα δημιουργηθεί δίκτυο υπηρεσιών υγείας σε επτά Δημοτικά Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

    Ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα από πείνα ή ασθένεια που μπορεί να προληφθεί. Γι αυτό σήμερα τίποτα δεν είναι πιο επιτακτικό από την καταπολέμηση της φτώχειας, υπογράμμισε η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ Σεσίλ Μολινιέ κατά την έναρξη του 6ου Φόρουμ της Παγκόσμιας Συμμαχίας των Πόλεων κατά της Φτώχειας το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα. Όπως σημείωσε, οι στόχοι της χιλιετίας (που αφορούν μείωση κατά 50% του πληθυσμού που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας) δεν θα μπορέσουν να επιτευχθούν μέχρι το 2015, εάν δεν υπάρξουν δράσεις σε τοπικό επίπεδο.

    [12] Euro 2008

    Φιλικό με την Πορτογαλία

    26/3/2008 2:44:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η άνοδος κατά 51 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, αντικατοπτρίζει τη διαφορετικότητα της εθνικής Ελλάδας, από τότε που προετοιμαζόταν για τους τελικούς του EURO 2004 έως σήμερα. Αυτό δήλωσε ο Γερμανός προπονητής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει του σημερινού (21:30, MEGA) φιλικού με την Πορτογαλία στο Ντίσελντορφ. Επίσης, ο Ρεχάγκελ διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να τοποθετηθεί στο θέμα της παραμονής του στον πάγκο της εθνικής («εδώ μιλάμε μόνο για τον αγώνα με την Πορτογαλία») και πως θα χρησιμοποιήσει από την αρχή τον Γιούρκα Σεϊταρίδη, που χρειάζεται επειγόντως να πάρει αγώνες στα πόδια του.

    «Είχαμε την ευκαιρία να συγκεντρώσουμε τους παίκτες μας απ΄ όλη την Ευρώπη εξ αφορμή του φιλικού αγώνα. Μέχρι την έναρξη της τελικής φάσης του EURO 2008 δεν μας έχει μείνει πολύς καιρός και ως εκ τούτου δεν θα έχουμε στο μέλλον πολλές, ακόμη, ευκαιρίες για να μαζευτούμε όλοι μαζί. Δεν είμαστε πλήρεις ενόψει του αγώνα με την Πορτογαλία, επί παραδείγματι μας λείπει ο Δέλλας, αλλά στόχος μας είναι να δούμε και κάτι διαφορετικό από αγωνιστικής πλευράς μέσα στο γήπεδο», είπε ο Ρεχάγκελ και πρόσθεσε: «Υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να γίνει ένα πολύ καλό παιχνίδι. Αφενός γιατί καμία από τις δύο ομάδες δεν θα έχει άγχος και θα παίξουν ελεύθερα, αφετέρου είναι σημαντικό ότι είναι εξαιρετικές οι γηπεδικές συνθήκες, γεγονός που βοηθά δύο καλές ομάδες να παίξουν όμορφο ποδόσφαιρο».

    Σχετικά με τον Σεϊταρίδη, που προέρχεται από τραυματισμό, ο Ομοσπονδιακός προπονητής είπε ότι «είχαμε διαρκή επικοινωνία μαζί του όλο το διάστημα που μεσολάβησε από την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε και πλέον με δεδομένο τον περιορισμένο χρόνο που υπάρχει πρέπει ν΄ αρχίσει να παίζει για να είναι έτοιμος. Γι αυτό και θα τον χρησιμοποιήσουμε ένα ημίχρονο».

    Τέλος, σε ερώτηση για το τι έχει αλλάξει στην Εθνική Ομάδα από το EURO 2004, ενόψει και της συμμετοχής στην τελική φάση του EURO 2008, ο κ. Ρεχάγκελ είπε πως «τότε η ομάδα ήταν στην 61η και τώρα στη 10η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Στην Πορτογαλία ήμασταν το απόλυτο αουτσάιντερ, όχι όμως και τώρα στην Αυστρία και την Ελβετία»

    [13] Οικονομία

    Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή

    Γ. Αλογοσκούφης: "περιορισμένες οι επιπτώσεις"

    26/3/2008 2:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2008 2:46:41 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα του Υπουργείου Οικονομίας. Νωρίτερα ο κ. Καραμανλής είχε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Ο κ .Αλογοσκούφης εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση για τον προϋπολογισμό θα είναι ασήμαντες και σημείωσε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις ΗΠΑ από τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και από το ενδεχόμενο ύφεσης. Οι επιπτώσεις στην Ευρώπη, πρόσθεσε, ενδέχεται να είναι περιορισμένες.

    Στην ανάπτυξη υπάρχουν σοβαρότερες επιπτώσεις από την αύξηση του διεθνούς πληθωρισμού, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και υπογράμμισε ότι σε αυτή τη συγκυρία η ελληνική οικονομία, λόγω των μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και εκείνων που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι σε πολύ καλή θέση να αντιμετωπίσει τις όποιες επιπτώσεις έλθουν από το εξωτερικό.

    Ο Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλή θέση, λόγω των μεγάλων έργων, των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία ενισχύει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

    Ο υπουργός Οικονομίας αναγνώρισε ότι υπάρχουν επιπτώσεις από τον πληθωρισμό, σημειώνοντας ότι "κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις αντιμετωπίσουμε, αλλά δεν αντιμετωπίζονται στο σύνολό τους, διότι όταν ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος τα μέσα που έχει οποιοδήποτε κράτος για να τον αντιμετωπίσει είναι περιορισμένα". Το βέβαιο είναι, πρόσθεσε, ότι θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας, της αύξησης της απασχόλησης - διότι η ανεργία στην Ελλάδα μειώνεται τα τελευταία χρόνια - και ενίσχυσης της αναπτυξιακής διαδικασίας.

    [14] Οικονομία

    Απεργιών συνέχεια...

    26/3/2008 12:34:00 μμ

    Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος, οι δικηγόροι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ενώ από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή απεργούν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, αντιδρώντας στη μεταβίβαση του 20% των μετοχών του Οργανισμού στην Ντόιτσε Τέλεκομ. Εξάλλου στο τραπέζι του διαλόγου κάθονται εκ νέου αυτή την ώρα εργοδότες και εργαζόμενοι για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ αναμένουν βελτιωμένη πρόταση από την εργοδοτική πλευρά για το ύψος των αυξήσεων σε μισθούς και ημερομίσθια.

    Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε για αύριο, Πέμπτη η συζήτηση της αγωγής που έχει καταθέσει ο ΟΤΕ ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ομοσπονδίας εργαζομένων στον οργανισμό. Η αναβολή δόθηκε επειδή δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για το περιεχόμενο της αγωγής οι δικηγόροι των εργαζομένων. Περίπου 300 απεργοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο όπου επρόκειτο να συζητηθεί η αγωγή.

    [15] Υγεία

    Ιταλία

    Υψηλά ποσοστά διοξίνης στη μοτσαρέλα

    26/3/2008 12:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2008 1:03:41 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υψηλά ποσοστά διοξίνης ανιχνεύτηκαν σε γάλα βουβαλιών από το οποίο παρασκευάζεται το τυρί μοτσαρέλα. Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο ιταλικό υπουργείο Υγείας για το θέμα αυτό. Στη συνεδρίαση αυτή θα εκτιμηθεί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τις νέες πληροφορίες και θα ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις ιταλικές αρχές να ενημερωθεί αμέσως για την πιθανή μόλυνση με διοξίνη του γάλακτος βουβαλιών, αλλά διευκρίνισε πως δεν θα λάβει μέτρα αν δεν έχει συγκεκριμένες επιστημονικές αποδείξεις. "Δεν υπάρχει λόγος πανικού αφού δεν έχουμε επιστημονικές αποδείξεις. Τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών το 2005 και το 2006 έδειξαν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Περιμένουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων για το 2007 και τις διευκρινίσεις των ιταλικών αρμοδίων αρχών για την παρούσα κατάσταση", πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανάλογες περιπτώσεις μόλυνσης είχαν εντοπιστεί το 2001 και το 2003 και η Κομισιόν είχε ζητήσει από την Ιταλία να προχωρήσει σε τακτικούς ελέγχους.

    "Δεν υπάρχει καμιά σχέση με τα απόβλητα"

    Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν προσωρινά τις εισαγωγές μοτσαρέλας μετά την ανακοίνωση των ιταλικών αρχών πως πολλές δεκάδες βουβάλια στην περιοχή της Νάπολης μπήκαν σε καραντίνα, όταν εντοπίστηκε στο γάλα τους διοξίνη σε υψηλότερο επίπεδο από το κανονικό.

    Ο υπουργός Γεωργίας Πάολο Ντε Κάστρο κατήγγειλε την αρνητική εκστρατεία που απειλεί να προκαλέσει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα στην Καμπανία.

    "Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για μας και αυτό αποδεικνύεται από τους πρόσφατους ελέγχους", υπογράμμισε ο υπουργός.

    Σε συνέντευξή του στην "Κοριέρε ντελα Σέρα" ο Ντε Κάστρο διέψευσε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο μολυσμένο με διοξίνη γάλα και στην παράνομη απόρριψη τοξικών αποβλήτων στην Καμπανία, ένα "καυτό" θέμα το οποίο δεν έχει επιλυθεί εδώ και 14 χρόνια.

    "Δεν υπάρχει καμιά σχέση με τα απόβλητα", δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός.

    Ωστόσο, ολόκληρη η περιοχή της Νάπολης μαστίζεται από τη μεγαλύτερη κρίση διαχείρισης αποβλήτων με τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις να μη λειτουργούν σωστά ή να είναι πλήρεις και τα απορρίμματα να συσσωρεύονται στους δρόμους και την περιφέρεια.

    Η Ιταλία παράγει 33.000 τόνους μοτσαρέλας το χρόνο και κυρίως στην περιοχή της Καμπανίας εκτρέφονται περίπου 250.000 βουβάλια. Το 16% της συνολικής παραγωγής της μοτσαρέλας προορίζεται για εξαγωγές.

    Τις τελευταίες ημέρες, οι πωλήσεις μοτσαρέλας στην Ιταλία έχουν μειωθεί κατά 30 ως 35%, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Απολύθηκε ο Όγιος από Ατρόμητο

    26/3/2008 3:26:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με σημερινή ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ατρομήτου έκανε γνωστή τη λύση της συνεργασίας με τον Γκιγιέρμο Όγιος. Οι διοικούντες την ομάδα του Περιστερίου δεν ήταν ευχαριστημένοι από την μέχρι τώρα πορεία της και θεώρησαν ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης είχε ο μέχρι πρότινος προπονητής της ομάδας. Ως εκ τούτου αποφάσισαν να κάνουν μια νέα αρχή, χωρίς ωστόσο να έχει ακουστεί το ποιός θα είναι ο αντικαταστάτης του στον πάγκο του Ατρομήτου. Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Η ΠΑΕ Ατρόμητος ανακοινώνει την λύση της συνεργασίας της με τον προπονητή Άνχελ Γκιγιέρμο Όγιος και το επιτελείο του. Η ΠΑΕ Ατρόμητος τους ευχαριστεί για την προσφορά τους στην ομάδα και τους εύχεται καλή σταδιοδρομία».

    [17] Μπάσκετ

    Ζωντανά από τη ΝΕΤ (18:30) η μεγάλη μάχη

    Σήμερα ο "αιώνιος" τελικός στο μπάσκετ

    26/3/2008 2:13:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η χαμένη αίγλη 22 χρόνων σε μάχες «αιωνίων» σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας επιστρέφει απόψε στο κλειστό του Ελληνικού (18:30, ΝΕΤ) , εκεί όπου Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα αναμετρηθούν για το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς. Βέβαια, η προσδοκία χρόνων να βρεθούν οι δύο «αιώνιοι» αντιμέτωποι σε τελικό κυπέλλου επισκιάστηκε από την απόφαση της ΕΟΚ, η «μάχη» να δοθεί μεταξύ... συγγενών και φίλων, καθώς «μοιράστηκαν» 1.200 εισιτήρια (600 σε κάθε ΚΑΕ), ενώ η ομοσπονδία θα δώσει και 700 προσκλήσεις. Αυτό σημαίνει πως ο τελικός θα διεξαχθεί μπροστά σε 1.900 φιλάθλους, σ` ένα γήπεδο χωρητικότητας 6.000 θεατών.

    Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι πρόκειται για έναν πολλά υποσχόμενο αγώνα, έναν αγώνα που περιέχει διαφορετικές ψυχολογίες, συναισθήματα, τρόπο παιχνιδιού, και φυσικά... απωθημένα 22 χρόνων, μιας και τελευταία φορά που οι δύο ομάδες είχαν τεθεί αντιμέτωπες σε τελικό του θεσμού ήταν στις 23 Απριλίου του 1986 στο ΣΕΦ, με τους «πράσινους» να πανηγυρίζουν νίκη και τρόπαιο με σκορ 88-78.

    Το θετικό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι πάει στο κλειστό του Ελληνικού με την προϊστορία με το μέρος του, καθώς ο Ολυμπιακός δεν έχει καταφέρει ποτέ σε τελικό κυπέλλου να «αρπάξει» το τρόπαιο από τους «πράσινους». Την πρώτη φορά που οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες σε τελικό ήταν το 1979, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με τον Παναθηναϊκό να φτάνει στη νίκη με 79-72. Στη δεύτερη συνάντησή τους, το 1983 στη Γλυφάδα, το σκηνικό επαναλήφθηκε, με τους «πράσινους» να πανηγυρίζουν και πάλι τη νίκη με 72-62, ενώ και στην τρίτη και τελευταία, στο ΣΕΦ το 1986, τρίτωσε το... κακό για τον Ολυμπιακό (88-78). Το αρνητικό, όμως, για τον πολυνίκη του θεσμού (δέκα τρόπαια) αποτελεί η «πληγωμένη» ψυχολογία από το τέλος του ευρωπαϊκού ταξιδιού του στην Ευρωλίγκα και η απώλεια της ευκαιρίας να υπερασπιστεί τον τίτλο του. Ο αποσυντονισμός που επικρατεί στον Παναθηναϊκό δεν φάνηκε μόνο στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος με το Αιγάλεω, καθώς έχει προηγηθεί η ήττα από τον Αρη στη Θεσσαλονίκη και η έκπληξη του Αμαρουσίου στο κλειστό του ΟΑΚΑ, ενώ εμφανής ήταν η αγωνιστική κάμψη που διανύει σε όλη τη φάση των «16» της Ευρωλίγκα, με αποκορύφωμα την ήττα-αποκλεισμό από τους «8» της διοργάνωσης από τη νεανική Παρτιζάν.

    Βέβαια, ο Παναθηναϊκός θα «κατέβει» στο κλειστό του Ελληνικού με τον αέρα του πολυνίκη του θεσμού και της ομάδας που τα τελευταία τρία χρόνια έχει μονοπωλήσει τον τίτλο (2005, ΄06, ΄07), ενώ έχει σημειώσει και δύο νίκες επί του Ολυμπιακού στις εφετινές μεταξύ τους αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα (81-77 στο ΟΑΚΑ και 82-64 στο ΣΕΦ).

    Επίσης, στο ρόστερ του υπάρχουν δύο παίκτες με ρεκόρ και εμπειρίες στο θεσμό του κυπέλλου και πρόκειται για τον αρχηγό Φραγκίσκο Αλβέρτη, που μετρά οκτώ συμμετοχές σε τελικούς, όσες δηλαδή ο Γιαννάκης και ο Γκάλης, και τον Κώστα Τσαρτσαρή, με τον Έλληνα διεθνή σέντερ να «κρατά» το ρεκόρ του μοναδικού παίκτη στην ιστορία του θεσμού, που για δύο διαδοχικές χρονιές (2006, ΄07) αναδεικνύεται σε MVP του τελικού.

    Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός επιστρέφει στον τελικό, όπου και θα διεκδικήσει το όγδοο τρόπαιο στην Ιστορία του, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας. Αυτό όμως που «κρατά» είναι ότι έχει στον πάγκο του έναν προπονητή με τεράστια εμπειρία σε τελικούς κυπέλλου, όταν ήταν εν ενεργεία παίκτης, τον Παναγιώτη Γιαννάκη, μία ανεβασμένη ψυχολογία από την πρόκριση επί του Αρη στα ημιτελικά και μία ξέφρενη πορεία στη φάση των «16» της Ευρωλίγκα, μία πορεία που τον «έχρισε» ως τη μοναδική ελληνική ομάδα που εκπροσωπεί πλέον την Ελλάδα στην Ευρώπη. Επίσης, οι παίκτες του Ολυμπιακού, με τους εκτός έδρας «άθλους» τους στην πρώτη τη τάξει διοργάνωση της ULEB, και πιο συγκεκριμένα με τα «διπλά» που πέτυχαν στη «Νοκια Αρίνα» επί της Μακάμπι και στο Κάουνας επί της Ζαλγκίρις, απέδειξαν ότι η ομάδα έχει «δέσει», έχει καταλάβει τι θέλει ο «μετρ» της άμυνας, Παναγιώτης Γιαννάκης, και δεν βρίσκεται πλέον σε μεταβατικό στάδιο.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η «μάχη» και ειδικά η στρατηγική του πάγκου, με τους δύο τεχνικούς, που είναι παγκόσμιας εμβέλειας, να έχουν στη διάθεσή τους τους παίκτες-κλειδιά που έλειπαν και με την επιστροφή τους έδειξαν ότι είναι ικανοί να δώσουν λύσεις σε θέσεις που υστερούσε η ομάδα τους (Ματσιγιάουσκας για Ολυμπιακό και Τσαρτσαρής για Παναθηναϊκό).

    Εν αναμονή, λοιπόν, του σημερινού τελικού, ενός τελικού που υπόσχεται δράση, αντίδραση, έντονα συναισθήματα, μία κούπα και επιστροφή στο παρελθόν...

    Η συνέντευξη Τύπου

    Η συνάντηση Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας μετά από 22 χρόνια, η απουσία του κόσμου, καθώς θα βρεθούν περίπου 1.900 φίλαθλοι στο κλειστό του Ελληνικού και η ευχή ο τελικός να είναι... γιορτή, ήταν τα τρία στοιχεία που κυριάρχησαν στις δηλώσεις των Παναγιώτη Γιαννάκη, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενόψει του σημερινού τελικού (18:30, ΝΕΤ).

    «Στον τελικό θα τεθούν αντιμέτωπες δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης, που τις παρακολουθεί κόσμος κι αυτό το ματς θέλουν να το δουν πάρα πολλοί. Πιστεύουμε ότι αυτό το παιχνίδι θα είναι αρχή για να το παρακολουθήσει κι άλλος κόσμος στο μέλλον. Ελπίζω ότι ο κόσμος που θα έρθει θα το ευχαριστηθεί κι εμείς έχουμε ως στόχο να πανηγυρίσουμε στο τέλος», είπε αρχικά ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Παναγιώτης Γιαννάκης, και συνέχισε: «Το παρελθόν είναι ένας τρόπος να σκέφτεσαι και να μπορείς να προπονηθείς για το μέλλον. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν το παράδειγμα. Το γήπεδο ήταν γεμάτο από τις 10 το πρωί και στο τέλος χειροκρότησαν όλοι την Εθνική Ομάδα παρότι έπαιζε για την 5η θέση. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες μπορούν να χαρούν το παιχνίδι. Πιστεύω ότι αυτό το παιχνίδι θα είναι η αρχή για να έρχεται ο κόσμος να δει την ομάδα του να παίζει καλύτερα και όχι με τη συμπεριφορά του να βάζει τον αντίπαλο σε δύσκολες καταστάσεις. Από εμάς εξαρτάται οι 10 φίλαθλοι να γίνουν 11».

    Αναφερόμενος στο αγωνιστικό κομμάτι ο «δράκος», είπε: «Το να βρίσκεσαι σ ένα τελικό ενός θεσμού που είναι γεμάτος εκπλήξεις, σημαίνει ότι έχεις καταφέρει να τις αποφύγεις. Κάθε φορά που βρισκόμαστε σ ένα παιχνίδι θέλουμε να είμαστε καλύτεροι από το προηγούμενο και ανάλογα με τον αντίπαλο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι από τις καλύτερες ομάδες, να είμαστε πιο ήρεμοι».

    Από την πλευρά του ο προπονητής του πολυνίκη του θεσμού, Παναθηναϊκού, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, τόνισε: «Αισθανόμαστε ικανοποίηση που παίζουμε για ακόμη μια φορά σ ένα τελικό του κυπέλλου Ελλάδας. Ένας μεγάλος τελικός, απέναντι σ ένα μεγάλο αντίπαλο. Ένας τελικός που έγινε για τελευταία φορά πριν από 22 χρόνια και αναμφίβολα θα τραβήξει την προσοχή όλου του κόσμου. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι σ ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι, ένα παιχνίδι που έχει 22 χρόνια να γίνει, θα έχει τόσο λίγο κόσμο μέσα στο γήπεδο. Είναι κάτι που σίγουρα δεν είναι φυσιολογικό. Δεν θα ήθελα να πω τις αιτίες, όπως όμως είπε και ο συνάδελφος ο κ. Γιαννάκης, το ενδιαφέρον για το μπάσκετ στην Ελλάδα είναι τεράστιο και για να είναι μια γιορτή του μπάσκετ αυτός ο τελικός, τα πράγματα θα πρέπει να είναι έτοιμα από καιρό. Η δική μου πρόταση είναι ότι τελειώνοντας την Τετάρτη ο τελικός, θα πρέπει αμέσως να προετοιμάζεται η διοργάνωση της νέας χρονιάς. Όλα τα υπόλοιπα είναι κλείσιμο των ματιών και αποστροφή από την αλήθεια. Όλοι όσοι ευθύνονται για τη διοργάνωση, αλλά και για τη διεξαγωγή ενός παιχνιδιού, θα πρέπει να συμβάλλουν έτσι ώστε οι επόμενοι τελικοί να είναι μια γιορτή του αθλήματος με πολύ κόσμο. Η ευθύνη για τη διοργάνωση βαραίνει ουσιαστικά και τις ομάδες, όλους τους φορείς, αλλά βασικά τις ίδιες τις ομάδες. Ελπίζω μόνο να γίνει ένα καλό παιχνίδι, αντάξιο της αγωνιστικής αξίας των δυο ομάδων και ας νικήσει ο καλύτερος. Εμείς ως άνθρωποι που είμαστε πρωταγωνιστές μέσα στο παρκέ, οι παίκτες και όλοι εμείς που συνυπάρχουμε μαζί τους, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να υπάρχει σωστή ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Γιατί σ άλλες χώρες μπορούν να διοργανώνονται φάιναλ έιτ και φάιναλ φορ και είναι ερωτήματα που πρέπει να τα δούμε το πρωί της Πέμπτης, γιατί διαφορετικά είναι σαν να αποφεύγουμε τα προβλήματα. Η μεγαλύτερη ευθύνη είναι των ομάδων. Για παράδειγμα, η μια ομάδα πήρε 4.000 εισιτήρια που σημαίνει ότι έχει ο καθένας εξ αυτών όνομα και επίθετο, συγκεκριμένη θέση και μπορούμε να ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί. Αν γινόταν στο ΣΕΦ ή το ΟΑΚΑ δεν θα ήταν γεμάτο το γήπεδο;».

    Σχετικά με το αγωνιστικό μέρος, ο «Ζοτς», δήλωσε: «Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για την πρόκριση στην Ευρωλίγκα. Έπαιξε καλύτερα και δίκαια βρίσκεται στους οχτώ της διοργάνωσης. Πάντα υπήρχαν θεωρίες για το ψυχολογικό αβαντάζ και επιβεβαιώνονται ή μη, ανάλογα με το ποιό θα είναι το αποτέλεσμα του τελικού. Δηλαδή, αν νικήσουμε εμείς δεν θα έχει κανένα ψυχολογικό αβαντάζ ο Ολυμπιακός, αν χάσουμε θα έχει. Για το αν θα άλλαζε ημερομηνία τελικού; Εγώ να φοβάμαι το παιχνίδι; Ο Ολυμπιακός παίζει καλύτερα τον τελευταίο καιρό και για να τον νικήσουμε πρέπει να παίξουμε καλύτερα. Θέλουμε να κερδίσουμε γιατί είναι ένας τίτλος και δεύτερον γιατί παίζουμε με τον Ολυμπιακό. Είναι ένας τελικός που είναι μοιρασμένες οι πιθανότητες, ανεξάρτητα με ποιά ομάδα θα αντιμετωπίζαμε, πόσο μάλλον τώρα που παίζουμε απέναντι σε μια μεγάλη ομάδα. Ο Κώστας (σ.σ. Τσαρτσαρής) έπαιξε χθες περισσότερο απ ό,τι περιμέναμε. Το παιχνίδι όμως πήγε έτσι κι έπαιξε αρκετά καλά. Είναι ένας παίκτης που του έχω τεράστια εμπιστοσύνη. Είναι μαζί μας τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει τη φιλοσοφία μας, οπότε η προσαρμογή του θα είναι πιο εύκολη απ οποιονδήποτε άλλο παίκτη. Το πόσο θα χρησιμοποιηθεί στον τελικό θα εξαρτηθεί και από το παιχνίδι. Όσον αφορά τον Ντέγιαν (σ.σ Τομάσεβιτς) ξεκίνησε να δουλεύει με την ομάδα, έχει τεράστια θέληση να επιστρέψει. Όταν θεωρήσουμε εμείς ότι είναι έτοιμος αγωνιστικά, θα είναι στην ομάδα».

    Τέλος, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Τάκης Τσαγκώνης, είπε από τη μεριά του: «Στον τελικό αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας των ανδρών θα βρεθούν μετά από πολλά χρόνια, δυο ομάδες που έχουν μεγάλη ιστορία. Σ αυτό τον σημαντικό θεσμό, έχουμε όλοι χρέος, Ομοσπονδία, ομάδες. Ο τελικός θα πρέπει να θεωρηθεί όχι απλά ένας τελικός, αλλά θα πρέπει και πρέπει να είναι γιορτή. Μια γιορτή που όλοι θα περιφρουρήσουμε και οι βίαιες στρατιές θα τεθούν στο περιθώριο. Η ελληνική Ομοσπονδία με τη βοήθεια των δυο ομάδων και τη συμβολή της αστυνομίας που έχει διαβεβαιώσει ότι θα αποφευχθούν τα επεισόδια, θα διοργανώσει ένα άρτιο τελικό. Αν και πιστεύω ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να απαντήσουμε σε κάποια ζητήματα που τέθηκαν, είχαμε το φάιναλ φορ, αλλά οι συνθήκες που υπάρχουν δεν μας επιτρέπουν να γυρίσουμε εκεί. Ελπίζω στο μέλλον να υπάρχουν οι προϋποθέσεις να διοργανώσουμε ξανά και φάιναλ φορ και φάιναλ έιτ».

    [18] Αλλα σπορ

    Το νέο μαγιό ευθύνεται για τα ρεκόρ;

    26/3/2008 1:48:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο... καταιγισμός παγκοσμίων ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες στην κολύμβηση, όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αϊντχόφεν αλλά και στα αυστραλέζικα τράιαλς για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, κάθε άλλο παρά έχει χαροποιήσει τους αξιωματούχους της διεθνούς ομοσπονδίας. Αντίθετα, στη FINA «πονοκεφαλιάζουν» από αυτή την «έκρηξη» επιδόσεων, η οποία δείχνει να οφείλεται στη χρήση ενός νέου ολόσωμου μαγιό που λάνσαρε πριν λίγο καιρό η εταιρία Speedo. Από τα 14 παγκόσμια ρεκόρ που έχουν σημειωθεί από τις 16 Φεβρουαρίου, τα 13 επιτεύχθηκαν από κολυμβητές ή κολυμβήτριες που φορούσαν το νέο προϊόν της εταιρίας, με την ονομασία LZR Racer.

    Το μεγάλο πρόβλημα συνίσταται στο ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα που δείχνει να προσφέρει το νέο μαγιό ενδέχεται να αλλοιώνει τον επί ίσοις όροις συναγωνισμό. Το LZR Racer δεν είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμο σε ολόκληρο τον κόσμο, το κόστος του είναι σχετικά υψηλό (550 δολάρια), ενώ κάποιες εθνικές ομοσπονδίες έχουν αποκλειστικά συμβόλαια με άλλες εταιρίες κι έτσι οι αθλητές τους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μαγιό της Speedo. Για το θέμα αυτό, μάλιστα, αξιωματούχοι της FINA αναμένεται τον επόμενο μήνα να έχουν συνάντηση με τους κατασκευαστές στο Μάντσεστερ, στο περιθώριο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 25άρας πισίνας.

    Το νέο, εξαιρετικά λεπτό μαγιό της Speedo εγκρίθηκε από τη διεθνή ομοσπονδία πέρυσι, πριν βγει στην αγορά, όμως τώρα εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο η βοήθεια που προσφέρει στους κολυμβητές είναι εντός των ορίων που προβλέπουν οι κανονισμοί και συγκεκριμένα αν ενισχύει τη δύναμη της άνωσης που δέχεται το σώμα μέσα στο νερό. «Πρέπει να το επανεξετάσουμε, αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι ένα μαγιό μπορεί να ενισχύει τις επιδόσεις», τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της FINA, Κορνέλ Μαρκουλέσκου, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα www.swimnews.com. Και πρόσθεσε: «Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να είναι κάθε μαγιό διαθέσιμο σε όλους από τη στιγμή που βγαίνει στην αγορά. Κάθε καινοτομία πρέπει να είναι διαθέσιμη στον καθένα.

    Από τους καλύτερους... πρεσβευτές του LZR Racer είναι ο Αλέν Μπερνάρ, ο οποίος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αϊντχόφεν κατέρριψε δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. ελεύθερο και άλλη μία στα 50μ. ελεύθερο, κατακτώντας και τα αντίστοιχα χρυσά μετάλλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γαλλική ομοσπονδία έχει συμβόλαιο με άλλη εταιρία (Tyr), όμως δίνει τη δυνατότητα στους αθλητές της να επιλέξουν αυτόνομα διαφορετική εταιρία. Ετσι, ο Μπερνάρ βρίσκεται υπό τη σκέπη της Speedo, ενώ το μεγάλο αστέρι των «τρικολόρ», η Λορ Μανοντού, συνεργάζεται με την Arena. Η τελευταία εμφάνισε για πρώτη φορά στο Αϊντχόφεν το νέο της προϊόν, με την ονομασία R-Evolution, ενώ σύντομα αναμένεται σε ανάλογη κίνηση να προχωρήσει και η Adidas.

    Τα ολόσωμα μαγιό πρωτοεμφανίστηκαν πριν από περίπου μία δεκαετία και προκάλεσαν από την πρώτη στιγμή έντονες αμφισβητήσεις, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι δίνουν αθέμιτο πλεονέκτημα στους κολυμβητές και τις κολυμβήτριες που το χρησιμοποιούν. Η FINA το αποδέχθηκε τελικά στις διοργανώσεις της το 2000 και γρήγορα κυριάρχησε, με κυριότερους εκπροσώπους τούς Αυστραλούς και τον Ιαν Θορπ, που με το ειδικά σχεδιασμένο μαγιό της Adidas κυριάρχησε για μία αρκετά χρόνια στις πισίνες. Οι μεγάλες εταιρίες αθλητικού υλικού ξοδεύουν μεγάλα ποσά στην έρευνα για την εξέλιξη των ολόσωμων μαγιό, που χρησιμοποιούν πολύ λεπτές (αλλά εξαιρετικά ανθεκτικές) ίνες, οι οποίες βοηθούν τη σταθερότητα του σώματος, μειώνουν την αντίσταση του νερού και την ταλάντωση των μυών.

    [19] Πολιτική

    Σε εξέλιξη η Κυβερνητική

    26/3/2008 12:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2008 3:03:01 μμ)

    Συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα του Υπουργείου Οικονομίας. Νωρίτερα ο κ. Καραμανλής είχε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Αλογοσκούφη, αλλά και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη η οποία τον ενημέρωσε για τις προτάσεις Νίμιτς σχετικά με το όνομα των Σκοπίων. Η κ. Μπακογιάννη εξερχόμενη δήλωσε ότι "η νέα πρόταση κατατέθηκε χθες και απέχει από τους επιδιωκόμενους στόχους της Ελλάδας. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί", ενώ ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων 48 ωρών θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για τη νέα εξέλιξη. Απαντώντας σε ερώτηση εάν το βέτο είναι ζωντανό, η κ.Μπακογιάννη είπε "η θέση της Ελλάδος είναι σαφής και δεν χρειάζεται να την επαναλάβω, αλλά παραταύτα θα πω και πάλι: εάν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα, η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει σε συμμαχικές σχέσεις με τα Σκόπια". Σε άλλη ερώτηση εάν πρόκειται για την τελική πρόταση Νίμιτς η υπουργός Εξωτερικών είπε: "δεν υπάρχουν τελικές προτάσεις στις διαπραγματεύσεις".

    [20] Αλλα σπορ

    Ο Δρυμωνάκος πήρε το ασημένιο

    24/3/2008 8:15:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Γιάννης Δρυμωνάκος χάρισε στην Ελλάδα το τέταρτο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης του Αϊντχόφεν. Ο πρωταθλητής του ΓΣ Περιστερίου, μετά το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. πεταλούδα, κατέκτησε το ασημένιο στα 400μ. μικτή ατομική με επίδοση 4:14.72, η οποία αποτελεί και νέο πανελλήνιο ρεκόρ (παλιό δικό του με 4:15.43, από τις 25 Ιανουαρίου 2007). Νικητής αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχή φορά ο Ούγγρος Λάζλο Τσεχ, ο οποίος με 4:09.59 πέτυχε νέο ρεκόρ Ευρώπης (παλιό δικό του με 4:09.63 από τις 31 Ιουλίου 2005 στο Παγκόσμιο του Μόντρεαλ). Ο Ιταλός Λούκα Μαρίν, ο οποίος ήταν δεύτερος στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις, έμεινε αυτή τη φορά στην τρίτη θέση με 4:16.69. Ο Δρυμωνάκος ακολούθησε τον Τσεχ στο 100άρι της πεταλούδας, μετά έμεινε φυσιολογικά πίσω, αλλά κράτησε σε απόσταση ασφαλείας τους υπόλοιπους κολυμβητές και έφτασε χωρίς να πιεστεί δεύτερος στον τερματισμό.

    Στην ίδια κούρσα μετείχε και ο Βασίλης Δεμέτης, ο οποίος μετά το πρώτο 100άρι δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το ρυθμό των υπολοίπων και τερμάτισε όγδοος με 4:23.04. Ηταν η τρίτη διαδοχική μεγάλη διοργάνωση που ο αθλητής του Ολυμπιακού έδωσε το «παρών» στον τελικό, μετά το Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης (7ος) και το Παγκόσμιο της Μελβούρνης (6ος).

    Με τη νέα του επιτυχία, ο Δρυμωνάκος... ισοφάρισε τον Αρη Γρηγοριάδη, καθώς αμφότεροι κατέκτησαν από ένα χρυσό κι ένα ασημένιο μετάλλιο στους αγώνες. Τα τέσσερα μετάλλια που κατέκτησε η Ελλάδα υπολείπονται των πέντε που είχε κερδίσει το 2006 στη Βουδαπέστη, όμως το σημαντικότερο είναι ότι δύο από αυτά είναι χρυσά, χρώμα που η χώρα μας δεν είχε... αντικρύσει σε κανένα από τα προηγούμενα 28 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα υγρού στίβου. Η ελληνική αποστολή είχε συνολικά επτά παρουσίες σε τελικούς (έναντι δέκα στη Βουδαπέστη) και επιστρέφει γεμάτη χαμόγελα αύριο το απόγευμα στην Αθήνα (η άφιξη της πτήσης είναι προγραμματισμένη για τις 16:55).

    Τα αποτελέσματα του τελικού στα 400μ. μικτή ατομική ανδρών: 1. Λάζλο Τσεχ (Ουγγαρία) 4:09.59 (Ρεκόρ Ευρώπης) 2. Γιάννης Δρυμωνάκος (ΕΛΛΑΔΑ) 4:14.72 3. Λούκα Μαρίν (Ιταλία) 4:16.69 4. Ντίνκο Τζούκιτς (Αυστρία) 4:17.24 5. Αλέσιο Μποτζιάτο (Ιταλία) 4:17.33 6. Πιέρ Ανρί (Γαλλία) 4:17.80 7. Γκέργκο Κις (Ουγγαρία) 4:18.36 8. Βασίλης Δεμέτης (ΕΛΛΑΔΑ) 4:23.04

    [21] Αλλα σπορ

    Δεύτερο χρυσό για την Ελλάδα !

    21/3/2008 8:59:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύο χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης, σε χρονική απόσταση περίπου 20 λεπτών, για την Ελλάδα. Το... απίθανο σενάριο έγινε πραγματικότητα στο Αϊντχόφεν καθώς, μετά τον Δρυμωνάκο, και ο Αρης Γρηγοριάδης πήρε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στα 50μ. ύπτιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο κολυμβητής του Αρη Θεσσαλονίκης έκανε επίδοση 25.13, έναντι 25.18 του Ελβετού Φλόρι Λανγκ, που ήρθε δεύτερος, και 25.44 του Σλοβάκου Λούμπος Κρίζκο (τρίτος). Ο Γρηγοριάδης έφτασε έτσι, έστω και με δύο χρόνια... καθυστέρηση, στο νταμπλ τίτλων στα 50μ. ύπτιο, μετά το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μόντρεαλ το 2005. Παράλληλα, ο 23χρονος Θεσσαλονικιός έχει πλέον τέσσερα μετάλλια στα τελευταία δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (σε 50μ. και 100μ. ύπτιο), ένα χρυσό, δύο ασημένια κι ένα χάλκινο. Δυστυχώς, το «50άρι» δεν συμπεριλαμβάνεται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, αλλά ο Γρηγοριάδης είναι ικανός για κάτι καλό και στα 100μ. Με ανάλογη χρονική διαφορά είχαν γίνει τα 200μ. πεταλούδα και τα 50μ. ύπτιο και στη Βουδαπέστη το 2006. Τότε, οι δύο πρωταθλητές μας είχαν κατακτήσει (με την ίδια σειρά) τα ασημένια μετάλλια, τα πρώτα της Ελλάδας στην ιστορία της διοργάνωσης. Τώρα έφτασε η ώρα να ανέβουν στην κορυφή...

    Τα αποτελέσματα του τελικού: 1. Αρης Γρηγοριάδης (ΕΛΛΑΔΑ) 25.13 2. Φλόρι Λανγκ (Ελβετία) 25.18 3. Λούμπος Κρίζκο (Σλοβακία) 25.44 4. Γκάι Μπαρνέα (Ισραήλ) 25.48 5. Ασβιν Βίλντεμπερ Φάμπερ (Ισπανία) 25.59 6. Νικ Ντραϊμπέργκεν (Ολλανδία) 25.62 7. Μίρκο Ντι Τόρα (Ιταλία) 25.66 8. Ορν Αρναρσον (Ισλανδία) 25.88

    [22] Αλλα σπορ

    "Χρυσός" ο Δρυμωνάκος

    21/3/2008 8:45:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Γιάννης Δρυμωνάκος χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης, θριαμβεύοντας στον τελικό των 200μ. πεταλούδα στο Αϊντχόφεν. Ο πρωταθλητής του ΓΣ Περιστερίου με ένα εκπληκτικό τελευταίο 50άρι ξεπέρασε τον Ρώσο Σκβόρτσοφ και τον Πολωνό Κορζενιόνβσκι και έφτασε πρώτος στον τερματισμό, σημειώνοντας μάλιστα νέο ρεκόρ Ευρώπης με 1:54.16. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον Γάλλο Φρανκ Εσποζιτό με 1:54.62 από τις 17 Απριλίου 2002, ενώ το πανελλήνιο ρεκόρ που είχε πετύχει ο Δρυμωνάκος στο χθεσινό ημιτελικό ήταν 1:56.29. Με άλλα λόγια, ο πρωταθλητής Ευρώπης (πλέον) κατέβασε κατά δύο ολόκληρα δευτερόλεπτα το χρόνο του, σε μία εντυπωσιακή κούρσα, όπου και ο Κορζενιόβσκι ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ Ευρώπης (1:54.38), ενώ ο Σκβόρτσοφ, που οδήγησε σε όλη την κούρσα, στο τέλος έμεινε τρίτος με 1:54.65.

    Να σημειωθεί ότι ο Δρυμωνάκος είναι πλέον ο δεύτερος όλων των εποχών στο αγώνισμα, αφού μόνο το «φαινόμενο» που λέγεται Μάικλ Φελπς έχει κολυμπήσει ταχύτερα τα 200μ. πεταλούδα (1:52.09 το παγκόσμιο ρεκόρ). Τώρα πλέον, ο επόμενος στόχος του Δρυμωνάκου δεν μπορεί να είναι άλλος από ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

    Τα αποτελέσματα του ιστορικού για τη χώρα μας τελικού: 1. Γιάννης Δρυμωνάκος (ΕΛΛΑΔΑ) 1:54.16 (Ρεκόρ Ευρώπης) 2. Πάβελ Κορζενιόβσκι (Πολωνία) 1:54.38 3. Νικολάι Σκβόρτσοφ (Ρωσία) 1:54.65 4. Κριστόφ Λεμπόν (Γαλλία) 1:56.57 5. Ματιέ Φοντέιν (Βέλγιο) 1:56.86 6. Σέρχι Αντβένα (Ουκρανία) 1:57.04 7. Ιοάν Γκέργκελ (Ρουμανία) 1:57.97 8. Σιμόν Σιέντιν (Σουηδία) 1:58.90


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 March 2008 - 17:50:18 UTC