Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εμπλοκή της DT σε σκάνδαλο υποκλοπών
  • [02] Οι νομπελίστες στον Πρωθυπουργό
  • [03] Μίνι καύσωνας προ των πυλών
  • [04] Ευρωπαϊκή ιθαγένεια και δικαιώματα
  • [05] Επίθεση ανταρτών στη Shell
  • [06] Νέα υπομνήματα για την υποθεση Siemens
  • [07] Σύσκεψη για την εγκληματικότητα
  • [08] Όχι στα ιδρύματα για τα 2000 ορφανά του κυκλώνα
  • [09] Επαφές της ΟΤΟΕ με την αντιπολίτευση
  • [10] Προεκλογικές εθνικιστικές κορώνες
  • [11] Πέθανε σε ηλικία 113 ετών, η γηραιότερη Γαλλίδα
  • [12] Υπόθεση Ζαχόπουλου: Κλήσεις σε απολογία
  • [13] Στην Άγκυρα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
  • [14] Προφυλακιστέα για το φόνο του άντρα της
  • [15] Στη δημοσιότητα τα ονόματα των παιδοφίλων
  • [16] Συνάντηση Καραμανλή- Παυλόπουλου
  • [17] Η Συνταγματική Αναθεώρηση στο επίκεντρο
  • [18] Ιωαννίδης: "Αποτυχία τα πλέι οφ"
  • [19] Ο Πατέρας πρόεδρος στον Παναθηναϊκό
  • [20] Μείωσαν 2-1 οι Σπερς
  • [21] Τριβές για την Παιδεία
  • [22] Κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά
  • [23] 8ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ
  • [24] Διακόπηκε έρευνα για το διαβήτη λόγω ξαφνικών θανάτων

    [01] Πολιτική

    Ρουσόπουλος: Διασφαλισμένο το εθνικό συμφέρον

    Εμπλοκή της DT σε σκάνδαλο υποκλοπών

    26/5/2008 4:16:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τηλεφωνικές υποκλοπές εις βάρος υψηλόβαθμων στελεχών της και Γερμανών δημοσιογράφων, πραγματοποιούσε η Deutsche Telekom τη διετία 2005-2006, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel". Ερωτηθείς σχετικά με τις αποκαλύψεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διασφαλίσει με κάθε τρόπο τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια στη συμφωνία για τον ΟΤΕ. "Η συμφωνία δεν έχει τίποτα να κρύψει", τόνισε και σημείωσε ότι θα περιμένουμε τι θα πει η γερμανική δικαιοσύνη γι αυτή την ενδιαφέρουσα υπόθεση. Σε ερώτηση αν γνώριζε η κυβέρνηση αυτή την υπόθεση, απάντησε αρνητικά και επανέλαβε - μετά από ερώτηση αν πρέπει να κάνουμε δεύτερες σκέψεις για την συμφωνία - ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι.

    Αποκαλύψεις

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, η Deutsche Telekom με πρωτοβουλία της προηγούμενης διοίκησης παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μελών του διοικητικού της συμβουλίου, διαφόρων μάνατζερ καθώς και δημοσιογράφων που καλύπτουν το τηλεπικοινωνιακό ρεπορτάζ προκειμένου να διαπιστώσει πως γινόταν η διαρροή πληροφοριών από το εσωτερικό της εταιρείας προς τα έξω.

    Από τις υποκλοπές που πραγματοποιήθηκαν τις χρονιές 2005 και 2006, με πρωτοβουλία της προηγούμενης διοίκησης της εταιρείας, συγκεντρώθηκε υλικό εκατοντάδων χιλιάδων πακέτων δεδομένων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Στη συνέχεια η Deutsche Telekom ανέθεσε την επεξεργασία αυτών των δεδομένων και την αντιπαραβολή τους με τηλεφωνικούς αριθμούς δημοσιογράφων σε μια εταιρεία συμβούλων.

    Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος Deutsche Telekom Ρενέ Ομπερμαν παρέδωσε τα δεδομένα των υποκλοπών στη Εισαγγελέα της Βόννης ενώ ενημέρωσε σχετικά την Καγκελαρία καθώς και τον Υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Ομπερμαν υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν "σοβαρές συνέπειες" για τα άτομα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ενώ η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την υπόθεση "σοβαρό κλονισμό εμπιστοσύνης" και υπογράμμισε την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

    Το γερμανικό κράτος είναι ο πρώτος μέτοχος της Deutsche Telekom, κατέχοντας το 32% του κεφαλαίου της.

    Αντιδράσεις

    Έκκληση στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας απηύθυνε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. "Αν η Deutsche Telekom δεν μπορεί να εγγυηθεί το απόρρητο των συνομιλιών στην Γερμανία,τι μας λέει ότι μπορεί να το εγγυηθεί στην Ελλάδα", διερωτήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι εξακολουθεί να μην έχει καταθέσει το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Επίσης έκανε λόγο για "μια τριγωνική σχέση, Ελληνικού Δημοσίου - Deutsche Telekom - MIG, την οποία πρέπει να εξηγήσει η κυβέρνηση κυρίως και αύριο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Βγενόπουλος και ο κ. Βουρλούμης".

    "Οι αποκαλύψεις σχετικά με τον ρόλο της Deutsche Telekom σε υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αποδεικνύουν πόσο υποκριτικοί είναι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι έχει διασφαλίσει την προστασία των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στον ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ, εκχωρώντας το μάνατζμεντ στη Deutsche Telekom. Ταυτόχρονα δείχνει πόσο αβάσιμες είναι οι θέσεις ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ ότι μπορεί να υπάρξει δημόσιος έλεγχος υπέρ των λαϊκών δικαιωμάτων, στον ιδιωτικοποιημένο και απελευθερωμένο τομέα τηλεπικοινωνιών. ", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΥΝ που έκανε λόγο για "τον τεράστιο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ασφάλεια της χώρας και το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των πολιτών από την απόφαση της κυβέρνησης για την πώληση του ΟΤΕ. Μετά τη συγκάλυψη του σκανδάλου με τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων ένα χρόνο πριν, η κυβέρνηση προχωράει σε μια ακόμη ενέργεια που καθιστά τη χώρα "ανοχύρωτη πόλη" και τους πολίτες στο έλεος του "μεγάλου αδερφού".

    "Αυτός είναι λοιπόν ο στρατηγικός εταίρος, που δια της συμφωνίας μαζί του η Κυβέρνηση υπόσχεται, ότι θα διαφυλάξει το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών και τα ευαίσθητα για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας δίκτυα;", αναρωτιέται το ΛΑΟΣ.

    Εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων

    Συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου η αίτηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ, με την οποία ζητά από την διοίκηση του Οργανισμού πλήρη στοιχεία για τη σύμβαση με τη Deutshe Telekom.

    Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ ζητούν όλα τα έγγραφα, οικονομικές μελέτες, εισηγήσεις, λογιστικές απεικονίσεις και άλλα, ώστε να ενημερωθούν για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στις εργασιακές τους σχέσεις με τον Οργανισμό απο την εφαρμογή της σύμβασης.

    Ζητούν επίσης, από το Πρωτοδικείο να υποβάλει προδικαστικό ερώτημα στο δικαστήριο των ευρωπαϊκών κοινοτήτων για το αν υποχρεούται ο ΟΤΕ να διαβουλευθεί με τους εργαζόμενους σε περίπτωση εργασιακών μεταβολών.

    Σε δήλωσή του ο δικηγόρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ, Γιάννης Καρούζος, τόνισε ότι αντίστοιχο αίτημα των εργαζομένων στο φυσικό αέριο, στη Γαλλία, έγινε δεκτό από τη γαλλική δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα την αναστολή διαπραγματεύσεων μέχρι την ενημέρωση των εργαζομένων.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Κούτρας, υποστήριξε ότι υπάρχει αβεβαιότητα μεταξύ των εργαζομένων, ενώ με αφορμή τα δημοσιεύματα για υπόθεση υποκλοπών στη Γερμανία, κάλεσε τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης να απαντήσουν αν από την εφαρμογή της συμφωνίας τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας.

    Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

    [02] Κοινωνία

    Συγχαρητήρια από Καραμανλή

    Οι νομπελίστες στον Πρωθυπουργό

    26/5/2008 1:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/5/2008 7:03:31 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τους Έλληνες επιστήμονες Χρήστο Ζερεφό και Αλκιβιάδη Μπάη που μοιράστηκαν το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο είχε απονεμηθεί, το φθινόπωρο, στην επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ για θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος και στον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, δέχτηκε και συνεχάρη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής συνεχάρη τους δυο επιστήμονες σημειώνοντας ότι με το επιστημονικό τους έργο για την κλιματική αλλαγή συμβάλλουν στην ενημέρωση των πολιτών, αλλά και στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση όλων για να αντιστραφεί μια πορεία που οδηγεί τελικά στην καταστροφή.

    Το διακύβευμα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι τόσο σημαντικό που κανείς δεν δικαιούται και δεν επιτρέπεται να εφησυχάζει. Η αλήθεια είναι είπε ο κ. Καραμανλής ότι στο παρελθόν εξωθήσαμε το περιβάλλον εκτός ορίων και τώρα χρειάζεται να υπερβούμε τους εαυτούς μας για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία που έχουν διαταράξει.

    Η Ελλάδα τόνισε, δηλώνει ενεργά παρούσα στη διεθνή προσπάθεια που έχει αναληφθεί, έχει επικυρώσει το Κιότο και συνεισφέρει στο φιλόδοξο πρόγραμμα της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.

    Ανέφερε ακόμη ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα θα τηρηθούν στο ακέραιο. Όλοι μαζί, οι υπερεθνικοί οργανισμοί, κράτη και κυβερνήσεις, οργανώσεις ενεργών πολιτών, επιστημονική κοινότητα μπορούμε να ανταποκριθούμε στη μεγάλη πρόκληση και να αποδείξουμε στην πράξη ότι ανάπτυξη και περιβάλλον μπορούν να συνυπάρξουν για το κοινό καλό, για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

    Ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ανέφερε ότι αυτή η επιβράβευση ανήκει σε όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα στους Έλληνες επιστήμονες.

    [03] Κοινωνία

    Έως 36 βαθμούς Κελσίου την Τετάρτη

    Μίνι καύσωνας προ των πυλών

    26/5/2008 12:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Καλοκαιρινό αναμένεται να είναι το σκηνικό του καιρού αυτή την εβδομάδα. Ήδη από σήμερα Δευτέρα ο υδράργυρος έχει αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά και από αύριο Τρίτη ξεκινά ένας μίνι καύσωνας και την Τετάρτη η θερμοκρασία θα αγγίξει ακόμη και τους 36 βαθμούς Κελσίου. Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις στα δυτικά ενώ θα σημειωθεί και μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια.

    [04] Πολιτική

    Ευρωπαϊκή ιθαγένεια και δικαιώματα

    26/5/2008 6:55:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τα δικαιώματα που απορρέουν για τους Έλληνες πολίτες από τη δεύτερη ιθαγένειά τους, την Ευρωπαϊκή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή Νικηφόρο Διαμαντούρο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, προσκεκλημένος του Συνηγόρου του Πολίτη, είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Αλέξη Τσίπρα.

    Επαφές Διαμαντούρου

    Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί ο Ευρωπαίος Συνήγορος του πολίτη Νικηφόρος Διαμαντούρος ο οποίος το πρωί συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.

    Στόχος της επίσκεψής του στην Ελλάδα είναι η ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιώματα που απορρέουν από τη δεύτερη ιθαγένεια των Ελλήνων, την Ευρωπαϊκή.

    Όπως υπογράμμισε ο Διαμαντούρος από την ευρωπαϊκή ιθαγένεια απορρέουν συγκεκριμένα δικαιώματα για τους Έλληνες πολίτες, και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη "θα επαναληφθεί για να καταστεί απόλυτα σαφές ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εσωτερικής έννομης τάξης και δεν είναι εξωτερικό".

    Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια θεσπίστηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992. Σύμφωνα με αυτή, όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες αποκτούν εκτός από την εθνική υπηκοότητα του κράτους - μέλους και την ευρωπαϊκή Ιθαγένεια. Είναι συμπληρωματική και παρέχει στους πολίτες γνήσια δικαιώματα, στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας.

    Τα βασικότερα από αυτά είναι:

    - Ελεύθερη κυκλοφορία και δικαίωμα διαμονής στο έδαφος των κρατών-μελών - Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις δημοτικές εκλογές στο κράτος- μέλος της διαμονής. - Δικαίωμα διπλωματικής και προξενικής προστασίας - Δικαίωμα αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - και Δικαίωμα προσφυγής στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή

    Ο κ. Διαμαντούρος για το ίδιο θέμα συναντήθηκε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του Συνασπισμού.

    Κατά τη συζήτηση που είχε με τον κ. Τσίπρα, διευκρινίστηκαν οι αρμοδιότητες και οι τομείς δράσεις του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, σε σχέση με αυτές του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ, εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του σχετικά με το κλίμα απαξίωσης των ανεξάρτητων αρχών στη χώρα μας, τη στιγμή μάλιστα που ο Συνήγορος του Πολίτη διεκπεραιώνει 9.500-11.000 καταγγελίες πολιτών ετησίως.

    Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Νικηφόρο Διαμαντούρο συμμετείχε και ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης.

    [05] Κόσμος

    Στο Δέλτα του Νίγηρα

    Επίθεση ανταρτών στη Shell

    26/5/2008 6:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/5/2008 7:16:58 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Σε επιβεβαίωση της ένοπλης επίθεσης εναντίον των πετρελαϊκών της εγκαταστάσεων στη Νιγηρία, προχώρησε η εταιρεία Shell. Σύμφωνα με την εταιρία, η επίθεση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα στον πετρελαϊκό σταθμό Αουόμπα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα (MEND), το οποίο έχει στο ενεργητικό του αρκετές αντίστοιχες επιθέσεις σε βάρος εγκαταστάσεων της Shell. Το αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν η προσωρινή διακοπή της άντλησης ώστε να σταματήσει η διαρροή πετρελαίου.

    [06] Οικονομία

    Νέα υπομνήματα για την υποθεση Siemens

    26/5/2008 6:33:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένδεκα πρόσωπα, που κλήθηκαν με την ιδιότητα του υπόπτου για εμπλοκή τους στην υπόθεση της Siemens, παρέδωσαν δια των συνηγόρων τους υπομνήματα με τις θέσεις τους στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Παναγιώτη Αθανασίου, που διενεργεί την έρευνα.

    Ο εισαγγελέας παρέλαβε υπομνήματα από πέντε πρώην στελέχη του ΟΤΕ, τέσσερα πρώην στελέχη της Siemens και δύο μέλη διοικητικού συμβουλίου εταιρείας ηλεκτρολογικών ειδών, ο πρόεδρος της οποίας εμπλέκεται με λογαριασμό τράπεζας του Μονακό, που φέρεται να έχει σχέση με πρώην στέλεχος της Siemens.

    Οι κληθέντες αρνούνται κάθε ποινικά κολάσιμη εμπλοκή τους στην υπόθεση, ενώ κάποια από τα στελέχη της Siemens αμφισβητούν, στα υπομνήματά τους, τις επιβαρυντικές για αυτούς καταθέσεις και απολογίες της γερμανικής δικογραφίας.

    Η εισαγγελική έρευνα βαίνει τις επόμενες μέρες στο τέλος της, οπότε θα κριθεί η περαιτέρω πορεία της υπόθεσης.

    Στην υπόθεση αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος υπενθύμισε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. "Η θέση μας είναι σαφής. Όλα για όλους στο φως" είπε.

    [07] Κοινωνία

    Στη Νομαρχία Ρεθύμνου

    Σύσκεψη για την εγκληματικότητα

    26/5/2008 6:28:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Tο θέμα της παραβατικότητας στο νομό Ρεθύμνου, συζητήθηκε στη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο γραφείο του Νομάρχη Ρεθύμνου, Γιώργη Παπαδάκη. Παρόντες ήταν ο βουλευτής Ρεθύμνου, Ηλίας Λαμπίρης, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Νίκος Νικολακάκης, οι δήμαρχοι Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, Αρκαδίου Μανώλης Μανωλακάκης, Γεροποτάμου Βαγγέλης Μαυρομάτης, Κουρητών Στέφανος Σημαντήρης, Συβρίτου Μιχάλης Πετρακάκης, Φοίνικα, Μανώλης Μαστορογιαννάκης, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κιτσόπουλος, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του ιδρύματος κ. Μιχαηλίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνου Κωνσταντίνος Ντέλης και εκπρόσωποι των φοιτητών. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σαν συνέχεια τριών συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και υπό το βάρος της πρόσφατης δολοφονίας φοιτητή στο Ρέθυμνο. Το συμπέρασμα ήταν η ενίσχυση των παρεμβάσεων προς την πολιτεία ώστε να υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και στα πλαίσια αυτά επίκειται συνάντηση εκπροσώπων της περιφέρειας με τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης Ρεθύμνου, Γιώργης Παπαδάκης: "αν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Χηνοφώτης, δεν υλοποιήσει τη δέσμευσή του εντός του κοινοβουλίου, σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή Ρεθύμνου κ. Λαμπίρη, σύμφωνα με την οποία, ως της 17 Ιουνίου η Αστυνομική Διεύθυνση Αστυνομικής Ρεθύμνου θα έχει ενισχυθεί με 77 αστυνομικούς, Νομαρχία και Δήμοι θα προβούν σε κλείσιμο των Υπηρεσιών τους".

    [08] Κόσμος

    UNICEF

    Όχι στα ιδρύματα για τα 2000 ορφανά του κυκλώνα

    26/5/2008 6:25:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έκκληση στην κυβέρνηση της Μιανμάρ να μην βάλει σε ορφανοτροφεία τα παιδιά που έχασαν και τους δύο γονείς τους στον κυκλώνα Ναργκίς, αλλά να αναζητηθούν οικογένειες για να τα φιλοξενήσουν, απηύθυνε η UNICEF.

    «Πρέπει να προσπαθήσουμε και να έχουμε ως προτεραιότητα να βάλουμε τα παιδιά σε οικογενειακό περιβάλλον και όχι σε κρατικά ιδρύματα», δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος παιδικής προστασίας της οργάνωσης στη Μιανμάρ, Αν Κλερ Ντιφά, η οποία πρόσθεσε ότι στόχος πρέπει να είναι «να μείνουν τα παιδιά στην κοινότητα τους και προσωρινά, πριν βρεθούν οικογένειες για να τα υιοθετήσουν, να δοθούν σε ανάδοχες οικογένειες». Η UNICEF εκτιμά ότι περίπου 2000 παιδιά έμειναν ορφανά και από τους δύο γονείς εξαιτίας του κυκλώνα ο οποίος προκάλεσε συνολικά το θάνατο 134.000 ανθρώπων και άφησε άλλους 2,4 εκ. χωρίς πόρους ζωής.

    Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η στρατιωτική χούντα που κυβερνά τη χώρα, είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα χτίσει ορφανοτροφεία στην Λαμπούτα και την Πιανπόν, δύο από τις περιοχές στο δέλτα του Ιραουάντι, που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα.

    Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της UNICEF η οποία, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ίδρυση ορφανοτροφείων, στέλνει στην Μιανμάρ την επικεφαλής του γραφείου της στην Ασία, Ανουπάμα Ράο Σινγκ για να συναντηθεί προσωπικά και να μιλήσει με τον υπουργό κοινωνικής πρόνοιας, υποστράτηγο Μαούνγκ Μαούνγκ Σουέ.

    Σύμφωνα με τη UNICEF, μόνο στην Λαμπούτα, 282 παιδιά έχασαν τις οικογένειες τους, 50 από τα οποία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό σε ποια οικογένεια ανήκαν και τώρα είναι στην φροντίδα των τοπικών αρχών. Η Ντιφά εκτιμά ότι αν και κάποιες σταγόνες βοήθειας φτάνουν στην χώρα, ο Ναργκίς θα επηρεάσει τη ζωή των οικογενειών στους επόμενους μήνες καθώς η φτώχεια θα αναγκάσει τα παιδιά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε αναζήτηση δουλειάς, προκαλώντας ένα «δεύτερο χωρισμό».

    «Έχουμε διαλυμένες οικογένειες, φτώχεια, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες με πέντε παιδιά χωρίς σύζυγο, με αποτέλεσμα τα θέματα της προστασίας των παιδιών να έλθουν πιο έντονα στην επιφάνεια τους επόμενους μήνες», ανέφερε η Ντιφά, η οποία σημείωσε ότι η UNICEF, που όπως και οι άλλες οργανώσεις, είχε προβλήματα τόσο στην πρόσβαση στο δέλτα όσο και εξαιτίας των περιορισμών που επέβαλέ η χούντα, ήταν τυχερή καθώς είχε αποθηκευμένες προμήθειες για περίπτωση έκτακτης ανάγκης,

    Τα παιδιά συνιστούν δυσανάλογα μεγάλο μέρος των απωλειών από τον κυκλώνα καθώς, όπως και στο τσουνάμι που έπληξε τον Ινδικό Ωκεανό το 2004, δεν μπορούσαν να γαντζωθούν σε δέντρα ή κτίρια όταν χτύπησαν οι καταιγίδες. Η κατάσταση για τα παιδιά στη Μιανμάρ ήταν δύσκολη και πριν από τον κυκλώνα αφού η παιδική θνησιμότητα στην χώρα είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και ανέρχεται στα 76 βρέφη σε κάθε χίλιες γεννήσεις, ενώ ένα στα τρία παιδιά στους πρώτους μήνες της ζωής του υποσιτίζεται. Το μόνο θετικό από τις δεκαετίες της διεθνούς απομόνωσης της χώρας που επέβαλε το στρατιωτικό καθεστώς είναι ότι τα παιδιά έχουν προστατευθεί από τα δίκτυα της παράνομης διακίνησης που λειτουργούν σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

    «Η παράνομη διακίνηση των παιδιών είναι ο μόνος τομέας στον οποίο η κυβέρνηση πήρε θετικά μέτρα», δήλωσε η Ντιφά.

    [09] Οικονομία

    Επαφές της ΟΤΟΕ με την αντιπολίτευση

    26/5/2008 6:13:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη στήριξη των κόμματων της αντιπολίτευσης ζήτησε η ΟΤΟΕ στη προσπάθεια της να πείσει τους εκπροσώπους των Τραπεζών να υπογράψουν κλαδική σύμβαση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συναντήσεις που είχαν με το προεδρείο, στηλίτευσαν την κίνηση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Αράπογλου να χορηγήσει αυξήσεις στους τραπεζοϋπαλλήλους χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις.

    "Είναι βασικό δημοκρατικό δικαίωμα να προασπίζεται τα συμφέροντα του ο εργαζόμενος μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αυτό είναι που προσπαθεί να καταργήσει η ΝΔ: αποδυναμώνοντας τους εργαζόμενους, να περάσει απαράδεκτες πολιτικές" σχολίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ έκανε λόγο για κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, με στόχο " να καταργηθούν σταδιακά οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και να επιβληθεί ο βάρβαρος νόμος είτε των επιχειρησιακών διαπραγματεύσεων ή και ακόμη κατ΄ άτομο, έτσι που να δοθεί ένα ουσιαστικό και ολοκληρωτικό χτύπημα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα".

    "Καταπατώνται οι ίδιες οι βασικές αρχές της δημοκρατίας από διορισμένους από την κυβέρνηση τραπεζίτες που θέλουν να επιβάλουν τους νόμους της ζούγκλας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στα άκρα" δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταυρος Κούκος.

    Αποστάσεις από την απόφαση του κ. Αράπογλου κράτησε με πρόσφατες δηλώσεις της και η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, λέγοντας ότι οι μονομερείς πράξεις και αποφάσεις δεν ωφελούν κανένα.

    [10] Πολιτική

    Προεκλογικές εθνικιστικές κορώνες

    26/5/2008 6:01:00 μμ

    Την άμεση και δυναμική αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι νέες προκλήσεις των Σκοπίων. Συγκεκριμένα, ο αρχιεπίσκοπος της αποκαλούμενης, ως "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας" από τη Ρώμη, έθεσε θέμα Θεσσαλονίκης, ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος του το βράδυ της Κυριακής κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι δεν έκαναν τίποτα για να προασπίσουν το όνομα της χώρας και τόνισε ότι "ο λαός του δεν θα ενταχθεί στην Ευρώπη, παρά μόνον ως Μακεδόνες".

    Η Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε τα Σκόπια να καταδικάσουν τις ανωτέρω τοποθετήσεις ενώ έκανε λόγο για παρωχημένο και ανιστόρητο αλυτρωτισμό, επικίνδυνο για την περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα.

    Επεσήμανε, ταυτόχρονα, ότι η γειτονική χώρα δεν μπορεί να προσβλέπει σε ευρωατλαντικό μέλλον, όσο παραμένει δέσμια λογικών αλυτρωτισμού.

    "Άκρως προκλητικές και απολύτως απαράδεκτες", χαρακτήρισε τις αναφορές του αρχιεπισκόπου της ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι το κόμμα του τις καταδικάζει απερίφραστα".

    "Ακόμα περιμένουμε την καταδίκη (των δηλώσεων), έστω και καθυστερημένα, από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, αλλιώς θα μπορούμε να συμπεράνουμε πως η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων οδηγεί την χώρα σε μια ιδιότυπη ομηρία και την κάνει δέσμια ενός παράλογου, παρωχημένου, ανιστόρητου αλυτρωτισμού, από τον οποίο θα υποφέρει ολόκληρη η περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και η ίδια η πορεία της χώρας αυτής προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς" πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    [11] Παράξενα

    Γαλλία

    Πέθανε σε ηλικία 113 ετών, η γηραιότερη Γαλλίδα

    26/5/2008 5:52:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Ο γηραιότερος άνθρωπος της Γαλλίας, η Κλεμαντίν Σολινιάκ, πέθανε χθες Κυριακή σε ηλικία 113 ετών, σε έναν οίκο ευγηρίας στην κωμόπολη Βορζέ σιρ Αρζόν, όπου αποσύρθηκε στα 106 της.

    Γεννημένη στις 7 Σεπτεμβρίου του 1894 στην κεντρική Γαλλία, στην ίδια περιοχή όπου άφησε την τελευταία της πνοή, η Κλεμαντίν συνήθιζε να λέει πως "την ξέχασε ο Θεός". Μετά τον θάνατο του άνδρα της, το 1961, εγκαταστάθηκε σε ένα μικρό σπίτι κοντά στη φάρμα της κόρης της, όπου έζησε μόνη περίπου σαράντα χρόνια.

    Η Κλεμαντίν Σολινιάκ έζησε όλη της τη ζωή στην εξοχή και επί πολλά χρόνια εργάσθηκε στα χωράφια μαζί με τον άνδρα της. Απέκτησε μαζί του μία κόρη, η οποία πέθανε σε ηλικία 83 ετών, την ημέρα που η Κλεμαντίν πληροφορήθηκε ότι ανακηρύχθηκε το γηραιότερο πρόσωπο της Γαλλίας. Μέχρι χθες που έφυγε, η Κλεμαντίν υπήρξε το δεύτερο γηραιότερο πρόσωπο στην Ευρώπη και το τέταρτο στον κόσμο.

    [12] Κοινωνία

    Υπόθεση Ζαχόπουλου: Κλήσεις σε απολογία

    26/5/2008 5:46:00 μμ

    Κλήσεις σε απολογία σε δύο νομικούς απέστειλε ο 2ος ειδικός ανακριτής, Δημήτρης Οικονόμου, που χειρίζεται την υπόθεση εκβίασης σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστου Ζαχόπουλου.

    Οι κλήσεις προς τους νομικούς, ένας εκ των οποίων δεν ασκεί δικηγορία, είναι για την Τετάρτη το πρωί και αφορούν τα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης, συμμετοχής σε αυτοκτονία και παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

    [13] Πολιτική

    Στην Άγκυρα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

    26/5/2008 5:37:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην Τουρκία βρίσκεται από χθες ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγός Δημήτρης Γράψας, για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Γράψας αναφέρθηκε στην "κοινή τύχη" Ελλάδας και Τουρκίας να έχουν δυο μεγάλους ηγέτες, τον Ελ. Βενιζέλο και τον Κεμάλ Ατατούρκ. " Μετά τον πόλεμο με κοινές προσπάθειες που κατέβαλαν εργάστηκαν για την ειρήνη των δύο λαών. Για το λόγο αυτό καθήκον μας είναι να βαδίσουμε και σήμερα στο δρόμο που περπάτησαν και αυτοί. Εάν θέλουμε να δικαιώσουμε την ιστορία και εάν αγαπούμε πράγματι τους λαούς μας όσο λέμε, αυτό θα πρέπει να το πραγματοποιήσουμε", τόνισε.

    Ο Τούρκος επιτελάρχης στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ ανέφερε ότι συμμερίζεται τις σκέψεις του έλληνα Αρχηγού και προσέθεσε ότι Ατατούρκ, σε συνάντηση που είχε πραγματοποιήσει το 1933 με τον τότε Έλληνα πρέσβη, είχε πει τα εξής: "Νομίζουν ότι οι στρατιωτικοί διεξάγουν συνεχώς πόλεμο. Όμως, αυτοί μπορούν να διεξάγουν πολύ καλά και την ειρήνη".Εάν την ομπρέλα της ασφάλειας την εξασφαλίσουμε εμείς ως στρατιωτικοί, τότε οι πολιτικοί μπορεί να δημιουργήσουν έναν καλύτερο διάλογο".

    Ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ ανέφερε ακόμη ότι είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τόσο ως Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων, όσο και ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και ότι έτυχε θερμής υποδοχής. Εξέφρασε, επίσης, τη μεγάλη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σήμερα υποδέχεται στην Τουρκία το στρατηγό Γράψα.

    Ο Έλληνας αρχηγός ανταπέδωσε στην Άγκυρα την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Ελλάδα ο Τούρκος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Γιασάρ Μπουγιούκανιτ

    [14] Κοινωνία

    Προφυλακιστέα για το φόνο του άντρα της

    26/5/2008 5:25:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το δρόμο προς τις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών πήρε η 42χρονη η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία του πρώην συζύγου της, μετά την απολογία της στην Α Τακτική Ανακρίτρια Θεσσαλονίκης.

    Η 42χρονη αρνήθηκε κάθε κατηγορία που της αποδίδεται και επιφυλάχθηκε να απολογηθεί εκ νέου στις ανακριτικές αρχές.

    Στο πλαίσιο αυτό, η κατηγορουμένη προτίθεται δια του συνηγόρου της να προσκομίσει κατάλογο με συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία προτείνει να καταθέσουν στο πλαίσιο της ανάκρισης ως μάρτυρες υπεράσπισης. Παράλληλα, αναμένεται να ζητήσει να εξεταστεί κατ αντιπαράσταση με μάρτυρες, οι οποίοι κατέθεσαν στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας.

    Η 42χρονη διώκεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, περιύβριση νεκρού, ψευδορκία, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

    Σύμφωνα με τη σε βάρος της σχηματισθείσα δικογραφία, φέρεται να σκότωσε στις 29 Απριλίου και μετά από έντονη λογομαχία τον εν διαστάσει σύζυγό της, πυροβολώντας τον με κυνηγετική καραμπίνα, στο εξοχικό τους σπίτι στα Πετροκέρασα Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια και με τη βοήθεια ενός 38χρονου φίλου της, φέρεται να μετέφερε και να έθαψε το πτώμα σε δασώδη περιοχή της επαρχιακής οδού Πετροκέρασων-Λιβαδίου.

    Για την υπόθεση κατηγορούνται κατά περίπτωση για τα αδικήματα της υπόθαλψης εγκληματία, της ψευδορκίας και της περιύβρισης νεκρού, ο 38χρονος φίλος και μία 18χρονη ανιψιά της 42χρονης.

    [15] Κοινωνία

    Με απόφαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών

    Στη δημοσιότητα τα ονόματα των παιδοφίλων

    26/5/2008 5:18:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Άρση του απορρήτου και δημοσιοποίηση των ονομάτων, προσώπων που ενέχονται στην υπόθεση του κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας, αποφάσισε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτης Πούλιος.

    Το "πράσινο φως" έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χατζηγάκης που κάλεσε τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών να εφαρμόσουν τις σχετικές διατάξεις του νόμου.

    Στο μεταξύ, προφυλακιστέος κρίθηκε με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή ο 41χρονος Ελληνοαμερικανός που κατηγορείται για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας.

    Αρνείται τα πάντα

    Ο 41χρονος, που συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα, απολογήθηκε το μεσημέρι στον 4ο Τακτικό Ανακριτή Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, δήλωσε άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο περιήλθε το επίμαχο υλικό στην κατοχή του. Αρνήθηκε μάλιστα κάθε εμπλοκή σε κύκλωμα διακίνησης υλικού με συγκεκριμένο περιεχόμενο.

    Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, ο 41χρονος κατηγορείται και για κατοχή οπλισμού και ναρκωτικών, καθώς στην κατ οίκον έρευνα της Αστυνομίας βρέθηκαν περίστροφα και δέκα δενδρύλλια χασίς. Όσον αφορά τον οπλισμό, απολογούμενος είπε ότι επρόκειτο για αντίκες.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή οδηγήθηκε στις φυλακές μετά την απολογία του ένα ακόμη άτομο από τη Θεσσαλονίκη που κατηγορείται για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας. Πρόκειται για 31χρονο ιδιωτικό υπάλληλο, ο οποίος απολογούμενος παραδέχθηκε ότι είχε στην κατοχή του το συγκριμένο υλικό αλλά υπογράμμισε ότι δεν το διακινούσε.

    [16] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή- Παυλόπουλου

    26/5/2008 3:31:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Το θέμα της πολιτικής προστασίας αλλά και η πορεία εκτέλεσης του ειδικού επιχειρησιακού προγράμματος για τη δημόσια διοίκηση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Εσωτερικών. Ο κ. Παυλόπουλος, δήλωσε ότι το ενιαίο πλέον Υπουργείο Εσωτερικών έχει προετοιμαστεί, ενόψει του καλοκαιριού και της εφετεινής αντιπυρικής περιόδου με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό σχεδιασμό, τονίζοντας με έμφαση ότι η περσινή τραγική εμπειρία δεν πρέπει να επαναληφθεί. Ο Υπουργός εσωτερικών αναφέρθηκε και στη διμερή συνεργασία με τη γαλλική κυβέρνηση στον τομέα της πολιτικής προστασίας σημειώνοντας ότι στόχος είναι η σταδιακή διαμόρφωση της πολιτικής προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε επίσης, ότι η κυβέρνηση προχωρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την πάταξη της γραφειοκρατίας.

    Όσον αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ θα υπάρξουν συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τα προεδρεία τόσο της ΚΕΔΚΕ όσο και της ΕΝΑΕ προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση.

    [17] Πολιτική

    Η Συνταγματική Αναθεώρηση στο επίκεντρο

    26/5/2008 3:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/5/2008 3:52:29 μμ)

    Η ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στη Βουλή βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε την Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Σιούφας χαρακτήρισε τη Συνταγματική Αναθεώρηση κορυφαίο γεγονός για την Κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία. "Η Βουλή αυτής της περιόδου είναι Βουλή αναθεωρητική, όπως αποφάσισε ο ελληνικός λαός στις 16 Σεπτεμβρίου 2007. Αύριο πραγματοποιείται η ψηφοφορία για το ποία άρθρα θα αναθεωρηθούν και αυτό είναι ένα γεγονός για το οποίο έπρεπε να ενημερώσω με όλες τις λεπτομέρειες των Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας," δήλωσε ο κ. Σιούφας.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος αναφερόμενος στη στάση του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυσιάζει τη συνταγματική αναθεώρηση στο βωμό των εσωκομματικών του προβλημάτων.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ιωαννίδης: "Αποτυχία τα πλέι οφ"

    26/5/2008 4:46:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την αντίθεσή του ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των πλέι οφ που διεξήχθησαν φέτος στο πλαίσιο της Σούπερ Λίγκας εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου, "Τα πλέι οφ, όπως έγιναν φέτος, είναι μια πλήρης αποτυχία. Δεν μπορεί δύο ομάδες να διεκδικούν και άλλες δύο να παίζουν το ρόλο του ρυθμιστή. Χαλάει ο αθλητισμός όταν μια ομάδα είναι αδιάφορη" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για προσωπική άποψη και προβληματισμό, τον οποίο καταθέτει υπόψιν της διοίκησης της Σούπερ Λίγκας.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ιστορική μέρα για το "τριφύλλι"

    Ο Πατέρας πρόεδρος στον Παναθηναϊκό

    26/5/2008 4:12:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η συνάντηση κορυφής στον Παναθηναϊκό ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, ανάμεσα στους Γιάννη Βαρδινογιάννη, Ανδρέα Βγενόπουλο, Νίκο Πατέρα και Παύλο Γιαννακόπουλο. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Νίκος Πατέρας θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ, ο οποίος στην πρώτη του δήλωση τόνισε: «Είναι βαρύ το φορτίο που θα κουβαλήσουμε».

    Για το θέμα του προπονητή προανήγγειλε εξελίξεις μέσα στην εβδομάδα, ενώ από την πλευρά του ο Γιάννης Βαρδινογιάννης επεσήμανε ότι «...ξεκινά μια προσπάθεια και είμαστε όλοι συμμέτοχοι».

    Το πρωτάθλημα έθεσε ως πρώτο στόχο της ομάδας ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ενώ όπως έγινε γνωστό, βασικός υποψήφιος για την θέση του διευθυντή ποδοσφαίρου είναι ο Κώστας Αντωνίου και για την θέση του α΄ αντιπροέδρου ο Αντώνης Αντωνιάδης.

    [20] Μπάσκετ

    Μείωσαν 2-1 οι Σπερς

    26/5/2008 2:07:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι Σαν Αντόνιο Σπερς επικράτησαν των ΛΑ Λέικερς με 103-84 και παρέμειναν «ζωντανοί» στην υπόθεση πρόκριση για τον τελικό του ΝΒΑ. Τώρα η ομάδα του Λος Αντζελες προηγείται στις νίκες με 2-1 και χρειάζεται άλλες δύο για να πάρει το εισιτήριο από την Δυτική περιφέρεια.

    Οι «Σπερς» είχαν σε μεγάλη ημέρα τον Μανού Τζινόμπιλι που πέτυχε 30 πόντους, ενώ σημαντική βοήθεια στον τομέα της παραγωγικότητας προσέφεραν οι Ντάνκαν και Πάρκερ, που σημείωσαν 22 και 20 πόντους, αντίστοιχα. Από την πλευρά των Λέικερς, κορυφαίος ήταν ο Κόμπι Μπράιαντ με 30 πόντους και πέντε ριμπάουντ, ενώ ο Γκασόλ σημείωσε 15 πόντους.

    Οι περίοδοι: 21-24, 28-15, 20-18, 34-27, 103-84

    ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ: Μπόουεν 5, Ντάνκαν 22, Ομπέρτο 7, Φίνλεϊ 8, Πάρκερ 20, Τόμας 2, Τζινόμπιλι 30, Μπάρι 6, Ουντόκα 3.

    ΛΑ ΛΕΪΚΕΡΣ: Ραντμάνοβιτς 9, Οντομ 7, Γκασόλ 15, Μπράιαντ 30, Φίσερ 2, Ουόλτον 3, Βούγιατσιτς 4, Φαρμαρ 10, Τουριαφ 2, Αρίθα 2.

    [21] Πολιτική

    Τριβές για την Παιδεία

    26/5/2008 3:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Η μη αναθεώρηση του άρθρου 16 συνιστά ένα σκόπελο, τον οποίο η κυβέρνηση καλείται να ξεπεράσει, καθώς η πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι έντονη και τα περιθώρια ασφυκτικά. Η μεταρρύθμιση στην Παιδεία θα ολοκληρωθεί, διεμήνυσε χθες από τις Σέρρες ο Πρωθυπουργός. Κυβερνητικά στελέχη προσανατολίζονται τώρα σε νομοθετική ρύθμιση με βάση τη διασταλτική ερμηνεία του νόμου για την Παιδεία. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων προτείνει την ίδρυση μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου με τη συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ. Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κατά της εφαρμογής του νόμου-πλαισίου.

    Περί μη κρατικών ΑΕΙ

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε στη ΝΕΤ πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ψήφιση ειδικών νόμων, ερμηνευτικών του άρθρου 16 του Συντάγματος.

    Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης αποκάλυπτε στον "Ελεύθερο Τύπο" πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ίδρυση μη κρατικού Πανεπιστημίου. "Είναι στο σχεδιασμό μας να προχωρήσουμε η ΚΕΔΚΕ, ο Δήμος Αθηναίων και άλλοι μεγάλοι δήμοι της χώρας στην ίδρυση μη κρατικού ΑΕΙ με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου", είπε σε συνέντευξη του.

    "Είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι στον 21ο αιώνα μπορούν να λειτουργούν πανεπιστήμια με κανονισμούς οι οποίοι σε μέγεθος είναι μικρότεροι από κανονισμούς πολυκατοικίας; Μπορούμε να δεχτούμε να λειτουργούν τα ΑΕΙ ξοδεύοντας δημόσιο χρήμα - χρήμα του ελληνικού λαού- χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν;" αναρωτιόταν σε δήλωση του στην ίδια εφημερίδα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως όλα όσα συνέβαιναν ως τώρα στη λειτουργία των πανεπιστημίων πρέπει να πάρουν ένα οριστικό τέλος.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς σήμερα για τις δηλώσεις Παυλόπουλου, είπε πως κυβέρνηση δεν θέλει να παρακάμψει το Σύνταγμα, ενώ δήλωσε ότι το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει σε κάποια άρθρα ψήφιση νόμων.

    Σκληρή κριτική άσκησε η αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "ρίχνει λάδι στη φωτιά και πυρπολεί την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια". Σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, τώρα ή αργότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν διαφωνεί σε οποιαδήποτε κίνηση γίνεται μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων του κράτους".

    Το ΚΚΕ έκανε λόγο για "νεοδημοκρατικό εκσυγχρονισμό" της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    "Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει από τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς", δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Πάντως, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση άρχισε ήδη να εφαρμόζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Το Υπουργείο Παιδείας σε αίτημα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για αναστολή εφαρμογής των διατάξεων που καθορίζουν το νέο τρόπο διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, απαντά πως δεν προτίθεται να κάνει δεκτό το αίτημα και προειδοποιεί πως σε περίπτωση μη εφαρμογής της διάταξης θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην προβεί στην κοστολόγηση των συγγραμμάτων.

    Νέες κινητοποιήσεις

    Νέες κινητοποιήσεις κατά της εφαρμογής του νόμου-πλαισίου αυτή την εβδομάδα, καθώς πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ σε 10 ιδρύματα.

    Το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν οι συμπληρωματικές εκλογές στο ΤΕΙ Αθήνας, οι οποίες συνοδεύτηκαν από αναταραχή. Φοιτητές εισέβαλαν στο χώρο και άρπαξαν μια κάλπη η οποία όμως αποδείχθηκε ψεύτικη, αφού η Διοίκηση του Ιδρύματος είχε λάβει σχετική πρόνοια. 3Κατόπιν των εξελίξεων το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας αποφάσισε "σε ένδειξη διαμαρτυρίας την αναστολή της λειτουργίας όλων των υπηρεσιών του Ιδρύματος, από την Τρίτη 27/05/08 έως και την Παρασκευή 30/05/08, και κάλεσε σε εγρήγορση τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και τους κοινωνικούς φορείς για την περιφρούρηση των ακαδημαϊκών κεκτημένων και την εξάλειψη τέτοιου είδους φαινομένων".

    Φοιτητές που αντιδρούν στο νόμο-πλαίσιο προγραμματίζουν νέα συλλαλητήρια για την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ η Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών καλεί τα μέλη της σε τριήμερη απεργία από τις 28 έως τις 30 Μαΐου.

    Η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη μιλώντας στο σταθμό μας τόνισε ότι εσωτερικές συγκρούσεις εμποδίζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα να βρει τη λύση.

    Η καθολική ψηφοφορία στις πρυτανικές εκλογές είναι θέση του ΣΥΝ, που έχει καταθέσει και σχετική τροπολογία, σημείωσε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης και πρόσθεσε πως η κατάληψη κατ αρχήν φαίνεται παραβίαση του ασύλου, αποτελεί όμως μέτρο αντίδρασης των φοιτητών.

    [22] Κοινωνία

    Στις 13 Ιουνίου

    Κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά

    26/5/2008 2:56:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Το κλείσιμο του λιμανιού του Πειραιά στις 13 Ιουνίου ανακοίνωσε ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το οικονομικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει ο Δήμος.

    Ο κ. Φασούλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ζήτησε την αναστολή της παρακράτησης των τοκοχρεωλυτικών χρεών από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, καθώς και νομοθετική ρύθμιση ώστε να βγει από την σημερινή κατάσταση ο Δήμος.

    Παράλληλα κάλεσε τους δημότες σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ χαρακτήρισε ως ανήθικες και κακόβουλες τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ούτε παραιτούμαι ούτε φεύγω όπως κάποιοι ελπίζουν.

    [23] Πολιτισμός

    8ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ

    26/5/2008 10:28:00 πμ

    Την Τέταρτη 28 Μαΐου, εγκαινιάζεται το 8ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ της Αθήνας, με τη συμμετοχή 15 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, από τις 28 Μαΐου μέχρι και την 1η Ιουνίου.

    Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει τρεις συναυλίες κάθε ημέρα και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    Στο φεστιβάλ, εκτός από ελληνικά, θα συμμετέχουν και συγκροτήματα από τη Σλοβενία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, την Εσθονία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Τσεχία, την Αυστρία, τη Φινλανδία και την Ουγγαρία.

    Την ελληνική συμμετοχή "ειρήσθω εν παρόδω", που αποτελείται από τους Γιώργο Κεσίσογλου (ούτι), Παναγιώτη Ράπτη (άλτο & σοπράνο σαξόφωνο, φλάουτο), Άκη Αλεβιζόπουλο (κρουστά), Θανάση Γουρούνα (ηλεκτρικό μπάσο), Παύλο Μιχαηλίδη (βιολί) και Χρήστο Τσαρούχα (κρουστά), επέλεξε φέτος τετραμελής επιτροπή που συστάθηκε για τον λόγο αυτό από τους: Γιώργο Κατσαρό (Πρόεδρο των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων), Γιάννη Τερεζάκη (Διευθυντή της Big Band του Δήμου Αθηναίων), Γιώργο Χαρωνίτη (Συνεκδότη του περιοδικού Jazz & Τζαζ ) και Πανταζή Τσάρα (Μουσικό Παραγωγό στον Ρ/Σ "KOSMOS 93,6" και στην ΕΤ-3).

    Πρόγραμμα

    Το συναυλιακό πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Τετάρτη 28 Μαίου 2008

    20.00 Grand opening με την «Big Band» του Δήμου Αθηναίων

    21.00 «Makiato» (Σλοβενία)

    22.00 «Sasha Ley & her Travelling Light Band» (Λουξεμβούργο)

    23.00 «The Wrong Object» (Βέλγιο)

    Πέμπτη 29 Μαίου 2008

    21.00 «Duo Tuule Kann - Jaak Soo&#228;&#228;r» (Εσθονία)

    22.00 «Apostolis Anthimos Trio» (Πολωνία)

    23.00 «Andr&#233; Fernandes 4Tet» (Πορτογαλία)

    Παρασκευή 30 Μαίου 2008

    21.00 «Deodato Siquir Trio» (Δανία)

    22.00 «Eric Ineke JazzXpress» (Ολλανδία)

    23.00 «Widbirds & Peacedrums» (Σουηδία)

    Σάββατο 31 Μαίου 2008

    21.00 «12Twelve» (Ισπανία)

    22.00 «Ond&#345;ej Pivec Organic quartet» (Τσεχία)

    23.00 «ειρήσθω εν παρόδω» (Ελλάδα)

    Κυριακή 1 Ιουνίου 2.008

    21.00 «Jacoustic Inc» (Αυστρία)

    22.00 «Sami Linna Quartet» (Φινλανδία)

    23.00 «The Harcsa Veronica Quartet» (Ουγγαρία)

    Τεχνόπολις : Πειραιώς 100, Γκάζι

    Είσοδος ελεύθερη

    Διάρκεια Φεστιβάλ: 28 Μαίου 2008 έως 1 Ιουνίου 2008

    [24] Υγεία

    Διακόπηκε έρευνα για το διαβήτη λόγω ξαφνικών θανάτων

    26/5/2008 12:47:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το θάνατο ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη -που συνοδευόταν κι από άλλους παράγοντες κινδύνου- οι οποίοι συμμετείχαν σε επιστημονική έρευνα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, προκάλεσε η μεγάλη μείωση του σακχάρου στο αίμα τους. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα και ταυτόχρονα ήταν η αιτία διακοπής της επιστημονικής έρευνας. Αυτό αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας Αντώνης Αλαβέρας. κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία δόθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Ημέρας για το Διαβήτη. "Πράγματι υπάρχει έντονος προβληματισμός στη διεθνή ιατρική κοινότητα, καθώς ο θάνατος των ασθενών αυτών είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Αλαβέρας.

    Παράλληλα ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικης Εταιρείας αναφέρθηκε και στα θετικά αποτελέσματα που έχουν οι ινκρετίνες, ορμόνες που παράγονται από το έντερο, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των διαβητικών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αλαβέρας στη μελέτη αυτή με την ονομασία ACCORD συμμετείχαν περίπου 10.000 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη από την Αμερική και τον Καναδά.

    Εκτός από σακχαρώδη διαβήτη οι ασθενείς αυτοί αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, δεδομένου ότι είχαν και αυξημένη αρτηριακή πίεση, χοληστερίνη, ήταν παχύσαρκοι και έπασχαν από τη νόσο για δέκα τουλάχιστον χρόνια.

    Μέχρι σήμερα η ιατρική κοινότητα γνώριζε πως πτώση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στο 7% συνοδευόταν από μείωση επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη.

    Κατ επέκταση οι γιατροί πίστευαν ότι χαμηλότερες τιμές θα είχαν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι κατά τη διάρκεια της μελέτης αυτής οι γιατροί. και με βάση την επιστημονική γνώση, όσον αφορά το σάκχαρο στο αίμα, κατέβασαν το επίπεδο του σακχάρου ΗbA1c στο 6,4%.

    Με έκπληξη παρατηρήθηκε αυξημένη θνητότητα στην ομάδα εκείνη με στόχο ΗbA1c 6% . Ο λόγος αυτού του παράδοξου αποτελέσματος δεν έχει διευκρινιστεί. Δεν αποδόθηκε σε υπογλυκαιμία, ούτε σε κάποιο φάρμακο.

    Οι ερευνητές μελετούν τα στοιχεία και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνει γνωστή η αιτία θανάτου των ασθενών που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη μελέτη.

    Σε περίπου ένα μήνα αναμένονται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα μιας άλλης παρόμοιας μελέτης, της ADVANCE, η οποία έχει διεξαχθεί σε 20 χώρες, με πληθυσμό όχι τόσο επιβαρυμένο όσο της ACCORD.

    "Μέχρι τότε θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε το διαβήτη όπως δείχνουν οι μελέτες με αποδείξεις, με επιδιωκόμενο στόχο

    Σύγχρονη μάστιγα ο σακχαρώδης διαβήτης

    Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση για το Διαβήτη η ασθένεια τείνει να εξελιχθεί σε σύγχρονη μάστιγα καθώς υπολογίζεται πως σήμερα πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων μέχρι το 2025 θα υπερβούν τα 340 εκατομμύρια άτομα.

    Στη χώρα μας το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις οι ασθενείς κυμαίνονται από 800.000 μέχρι 1.000.000. Για τον ακριβή αριθμό των ασθενών σύντομα θα πραγματοποιηθεί σχετική μελέτη.

    Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να χαρακτηριστεί αγγειακή νόσος δεδομένου ότι οι χρόνιες επιπλοκές του οφείλονται στην προσβολή των αγγείων όλου του οργανισμού (οφθαλμού, νεφρού, εγκεφάλου, καρδιάς και κάτω άκρων).

    Η εντυπωσιακή αύξηση του επιπολασμού της παιδικής παχυσαρκίας συσχετίζεται άμεσα με την αύξηση του σακχαρώδους διαβήτη στις ηλικίες αυτές. Το γεγονός αυτό ίσως έχει ως συνέπεια την αύξηση των επιπλοκών που συσχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη, επιπλοκές που θα εμφανίζονται πιθανώς σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες.

    Η θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη αφορά την ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης αλλά και των άλλων παραγόντων κινδύνου που τον συνοδεύουν συχνά π.χ. υπέρταση και δυσλιπιδαιμία.

    Ινκρετίνες- νέο όπλο στη θεραπευτική φαρέτρα

    Στη θεραπευτική φαρέτρα των επιστημόνων προστίθενται συνεχώς νέα φάρμακα στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη. Τελευταία προστέθηκαν και οι ινκρετίνες, ορμόνες που παράγονται από το έντερο.

    "Αυτές οι ουσίες έχουν ενδιαφέρον αφού μειώνουν το σάκχαρο αλλά δεν φαίνεται να προκαλούν υπογλυκαιμία", κατέληξε ο κ. Αλαβέρας.

    Οι ινκρετίνες, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης ανάλογα με τα επίπεδα γλυκόζης στον αίμα. Επιπλέον αναστέλλουν την έκκριση γλυκαγόνης που είναι αυξημένη στο σακχαρώδη διαβήτη. Επειδή καθυστερούν την εκκένωση του στομάχου μειώνουν την πρόσληψη τροφής. Σημαντική ιδιότητα των ινκρετινών αποτελεί η βελτίωση της λειτουργίας του κυττάρου Β, το οποίο παράγει την ινσουλίνη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 27 May 2008 - 8:41:17 UTC