Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση των επιτοκίων
  • [02] Νομοσχέδιο για τις καταθέσεις
  • [03] Νέα πρόταση για το Σκοπιανό
  • [04] Interests Rates Brought Down
  • [05] Κόσοβο; γνωμάτευση από το Διεθνές Δικαστήριο
  • [06] Η "Ελένη" στη "Νεανική Σκηνή" του ΚΘΒΕ
  • [07] ΔΝΤ: Μικρή η πιθανότητα για παγκόσμια ύφεση
  • [08] "Ο Παπουτσωμένος Γάτος"
  • [09] "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων"
  • [10] Εθνικό Πάρκο η Βιστωνίδα
  • [11] Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων
  • [12] Ελλάδα: Η οικονομική ανάπτυξη ανήλθε στο 3,5 % του ΑΕΠ
  • [13] Αποτέλεσμα της ανασφάλειας ο πυρετός για τζάκ-ποτ
  • [14] Νέα στοιχεία για το μεταβολικό σύνδρομο
  • [15] DNA με πατρώνυμο
  • [16] Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων
  • [17] Σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με ΙΧ
  • [18] Σε εργασία για τις πρωτεΐνες το Νόμπελ χημείας
  • [19] Σύνοδος Υπουργών Αμυνας της ΝΑ Ευρώπης
  • [20] Οριακή υποχώρηση του πληθωρισμού

    [01] Οικονομία

    Νευρικότητα στις χρηματαγορές

    Μείωση των επιτοκίων

    8/10/2008 3:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2008 6:06:36 μμ)

    Πηγή: NET, NET 105.8, AΠΕ

    Σε συντονισμένη μείωση των επιτοκίων κατά 0,50% προχώρησαν το μεσημέρι οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Σουηδίας, της Ελβετίας, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσφέροντας ανακούφιση στις χρηματιστηριακές αγορές, που σταδιακά περιορίζουν τις αρχικές μεγάλες απώλειές τους. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 1,50% από 2%, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το μείωσε στο 3,75% από 4,25% και η Τράπεζα της Αγγλίας στο 4,5% από 5%. Η τράπεζα της Κίνας εντάχθηκε στην προσπάθεια αυτή, ανακοινώνοντας μείωση των επιτοκίων από αύριο, Πέμπτη. Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε τις συντονισμένες προσπάθειες των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου να μειώσουν τα επιτόκιά τους για να εμποδίσουν μια κατάρρευση των διεθνών χρηματαγορών, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες αυτές "σημαντικές και χρήσιμες". Η συντονισμένη μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες μπορεί να βοηθήσει στην "αποκατάσταση της εμπιστοσύνης" του κόσμου, σημείωσε παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη θα συναντηθούν σύντομα για να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος ανέφερε ότι συζήτησε το ενδεχόμενο αυτό σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τζωρτζ Μπους, χθες, Τρίτη.

    Επιμένουν πτωτικά

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, παρά τη συντονισμένη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.512,01 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 4,31%.

    Σταδιακή ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την κατακόρυφη πτώση που κατέγραφαν το πρωί. Οι χρηματαγορές του Λονδίνου, του Παρισιού και της Φρανκφούρτης εξακολουθούν να καταγράφουν σημαντικές απώλειες πάνω από 4% .

    Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 υποχωρούσε τις πρωινές ώρες κατά 7,82% , παρά την ανακοίνωση της εφαρμογής σχεδίου διάσωσης του τραπεζικού συστήματος από τη βρετανική κυβέρνηση. Σε ελεύθερη πτώση βρισκόταν το πρωί και το χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 υποχωρούσε κατά 8,18%, στο χαμηλότερο επίπεδό του από το Δεκέμβριο 2003. Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έπεσε κάτω από το όριο των 5.000 μονάδων, για πρώτη φορά από το φθινόπωρο του 2005, υποχωρώντας κατά 6,32%.

    Μεγάλη πτώση κατέγραψαν και πάλι τα δυο χρηματιστήρια της Μόσχας με αποτέλεσμα, μισή ώρα μετά το άνοιγμά τους να διακοπούν οι συναλλαγές.

    Σαφή άνοδο σημείωσε το ευρώ, η ισοτιμία του οποίου με το δολάριο ξεπέρασε το όριο του 1,37 δολαρίου γύρω στις 14:30 ώρα Ελλάδος, μετά τη συντονισμένη ενέργεια μεγάλων κεντρικών τραπεζών για τη μείωση των επιτοκίων.

    Υποχώρηση περίπου 2 δολάρια το βαρέλι παρουσιάζει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και βρίσκεται κοντά στα 88 δολάρια το βαρέλι, καθώς δεν μπόρεσε να διατηρήσει την ενίσχυση που παρουσίαζε μετά την έκτακτη απόφαση για μείωση των επιτοκίων.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε το απόγευμα πτώση 1,86 δολαρίων και εμπορευόταν στα 88,20 δολάρια το βαρέλι.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχωρούσε κατά 1,02 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 83,64 δολάρια το βαρέλι.

    Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε με πτώση σήμερα, παρά τη συντονισμένη δράση πολλών μεγάλων τραπεζών. Κατά το άνοιγμα, ο Dow Jones έχανε 2,12% και ο Nasdaq 2,52%.

    Με τις μεγαλύτερες απώλειες από την "μαύρη Δευτέρα" του 1987 έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο, όπου ο δείκτης Nikkei έχασε 9,38% . Η πτώση αυτή είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί στο Χρηματιστήριο του Τόκιο και ξεπερνά -σε απώλειες μονάδων και ποσοστού- αυτήν την 12ης Σεπτεμβρίου 2001, της επομένης των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, όταν ο Nikkei είχε υποχωρήσει κατά 6,72%. Άνω του 10% απώλεσε το χρηματιστήριο της Ινδονησίας, όπου νωρίς το μεσημέρι διακόπηκαν οι συναλλαγές. Κατακόρυφη πτώση και στις άλλες ασιατικές χρηματαγορές: Άνω του 5% η πτώση σε Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη.

    Η τράπεζα της Ιαπωνίας παρενέβη για 16η συνεχόμενη φορά διοχετεύοντας στην αγορά 2 δισ. γιεν, ενώ η τράπεζα της Αυστραλίας διοχέτευσε 1,21 δισ. δολάρια στις εμπορικές τράπεζες.

    Βρετανικό σχέδιο διάσωσης των τραπεζών

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε το πρωί, σε κοινή συνέντευξη με τον υπουργό Οικονομίας, Άλιστερ Ντάρλινγκ ότι "κάλεσε" τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να υιοθετήσουν ένα "ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης" του τραπεζικού συστήματος και τόνισε ότι είχε νωρίτερα σήμερα επικοινωνία για το θέμα αυτό με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

    Τη δήλωση αυτή έκανε ο Μπράουν μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση ενός ευρέως σχεδίου διάσωσης του τραπεζικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει τη χορήγηση πιστώσεων ύψους 200 δισεκατομμυρίων στερλινών (260 δις ευρώ) και ανακεφαλαιοποίηση ύψους μέχρι 50 δισεκατομμυρίων στερλινών, που ισοδυναμεί με μερική εθνικοποίηση.

    Οι οκτώ τράπεζες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο είναι η Abbey, που ανήκει στην ισπανική Santander, η Barklays, η HBOS που βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς της από την Lloyds TSB, η HSBC, η Lloyds TSB, η Nationwide Building Society, η Royal Bank of Scotland και η Standard Chartered.

    Έκκληση Μπαρόζο

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τον συντονισμό τους απέναντι στην χρηματοπιστωτική κρίση.

    "Καλώ τα κράτη-μέλη να κάνουν μια πραγματική προσπάθεια για να βελτιώσουν τον συντονισμό ανάμεσα τους αλλά και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς", δήλωσε ο Μπαρόζο στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ζακ ντε Λαροσιέρ θα τεθεί επικεφαλής της υψηλού επιπέδου επιτροπής που θα συμβουλεύει την ΕΕ σχετικά με τις μακροπρόθεσμες απαντήσεις σε ό,τι αφορά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

    Από την πλευρά τιου, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη βιομηχανία, Γκίντερ Φερχόιγκεν υπεραμύνθηκε σήμερα της εθνικοποίησης των τραπεζών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    "Μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης μιας τράπεζας, δεν θα απέκλεια ουδεμία μέθοδο, όσο αντισυμβατική κι αν είναι, ακόμη και την εθνικοποίηση ,αν αποτελούσε τη μόνη λύση για την αποτροπή της κατάρρευσης" τόνισε ο Φερχόιγκεν σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα "Hannoversche Allgemeine Zeitung".

    Ο Φερχόιγκεν εξέφρασε πάντως την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια εγκατάλειψης της νομισματικής πειθαρχίας που επιβάλει το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας. "Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο το ευρώ" τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

    Εγγύηση των καταθέσεων

    "Η Ουγγαρία θα εγγυηθεί την απεριόριστη προστασία των τραπεζικών καταθέσεων όπως η Αυστρία και η Γερμανία", ανακοίνωσε σήμερα ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Γιάνος Βέρες ύστερα από μία συνάντηση με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας.

    Η ιταλική κυβέρνηση θα υιοθετήσει "έκτακτα μέτρα για να εγγυηθεί τη σταθερότητα των τραπεζών και των καταθέσεων" σε έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί απόψε, αναφέρεται σε επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση.

    Στις 50 χιλιάδες ευρώ ανεβάζει και η Ρουμανία το όριο εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

    Οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν τα πάντα για να αποτραπεί μια επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δήλωσε σήμερα ο Άξελ Βέμπερ, πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την ανακοίνωση της συντονισμένης μείωσης των επιτοκίων κυρίως από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    [02] Οικονομία

    Τις επόμενες ημέρες στη Βουλή

    Νομοσχέδιο για τις καταθέσεις

    8/10/2008 3:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2008 6:17:36 μμ)

    Πηγή: ΝΕτ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Εγγυημένες για τουλάχιστον τρία χρόνια θα είναι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες όπως προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται το Yυπουργείο Οικονομίας και θα κατατεθεί στην Βουλή την Πέμπτη μαζί με το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες. Η Ελλάδα όπως δήλωσε ο υπ. Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης αναπροσαρμόζει το όριο των εγγυημένων καταθέσαν από τις 20.000 που είναι τώρα στις 100.0000 ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι θα ισχύει στο ακέραιο η πολιτική δέσμευση για την εγγύηση όλων των καταθέσαν ανεξαρτήτως ποσού. Μεγαλύτερες των αναμενόμενων χαρακτήρισε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην πραγματική οικονομία. Ο κ. Προβόπουλος, παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική οικονομία, τόνισε ότι ο κίνδυνος της μειωμένης ρευστότητας δεν απειλεί τις ελληνικές τράπεζες, τις οποίες όμως κάλεσε να είναι ακόμα πιο αυστηρές στη χορήγηση δανείων ώστε οι επισφάλειες να μην ξεπερνούν το 3,5%. Περιθώρια για τη μείωση επιτοκίων δανεισμού από τις ελληνικές τράπεζες, αφήνει η απόφαση ΕΚΤ για μείωση του βασικού επιτοκίου στην ευρωζώνη κατά 0,50%.

    Συγκρατημένα χαμόγελα για τους δανειολήπτες

    Την Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα προβλέπεται η εγγύηση των καταθέσεων με όριο τις 100.000 ευρώ και μάλιστα για τα τρία προσεχή χρόνια. Η σχετική νομοθετική διάταξη θα ενταχθεί στο σχέδιο νόμου για τους δανειολήπτες, που συζητείται στη Βουλή. Η εγγύηση των καταθέσεων ισχύει για όλες τις τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε επίσης ότι ισχύει στο ακέραιο η πολιτική δέσμευση για την εγγύηση όλων των καταθέσεων ανεξαρτήτως ποσού.

    "Δεν θα αφήσουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις καταθέσεις " τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στα τραπεζικά ιδρύματα, που λειτουργούν στην Ελλάδα.

    Παράλληλα αισιοδοξία προκαλεί στους δανειολήπτες η απόφαση της ΕΚΤ για μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά 0,50%.

    Η μείωση θα είναι εμφανής σε όλα τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Στην Ελλάδα, το 30% παλαιών δανείων συνδέεται με αυτό της Ε.Κ.Τ , το 40% είναι με σταθερό που θα μετατραπεί σύντομα σε κυμαινόμενο, το 15% συνδέεται με το euribor και το 15% με το ελβετικό φράγκο.

    Για παράδειγμα,20ετές στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με επιτόκιο 5,75% έχει δόση 710 ευρώ, με την πτώση στο 5,25% η δόση υποχωρεί στα 680 ευρώ. Δηλαδή 30 ευρώ λιγότερα!

    Η μείωση των επιτοκίων θα συμπαρασύρει και το euribor που καλπάζει στο 5,39%. Για 20ετες στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ η δόση σήμερα είναι 776 ευρώ. Αν το Euribor πέσει στο 5% τότε η δόση θα χαμηλώσει στα 750 ευρώ.

    Διαβεβαιώσεις Προβόπουλου για τις καταθέσεις

    Ανήσυχος για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία, αλλά καθησυχαστικός για την ασφάλεια των καταθέσεων εμφανίστηκε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, παραδίδοντας την ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική οικονομία στον πρόεδρο της Βουλής.

    Ο κ. Προβόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως εγγυημένες και υπογράμμισε ότι τα διαθέσιμα του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων επαρκούν για να καλύψουν, όταν και εάν παραστεί ανάγκη, τα κεφάλαια των καταθετών.

    Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα της χώρας ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε ότι είναι «υγιές, ασφαλές και σταθερό». Ωστόσο κάλεσε για μία ακόμη φορά να εφαρμόζουν αυστηρά πιστοδοτικά κριτήρια καθώς το διεθνές περιβάλλον θα χειροτερεύσει. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τις τράπεζες να περιορίσουν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3,5% του συνόλου των χορηγήσεων τους. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποκλίνει προς τα πάνω από τον απαρέγκλιτο στόχο που έχει τεθεί. .

    Παράλληλα όπως ανέφερε στην Τράπεζα της Ελλάδας έχουν φτάσει ανώνυμες καταγγελίες ότι κάποιες τράπεζες είτε από υπερβάλλοντα ζήλο, είτε από αφέλεια, είτε από κουτοπονηριά σπρώχνουν καταθέσεις προς αυτές εις βάρος άλλων τραπεζών.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σε αυστηρό τόνο υπογράμμισε ότι εάν υπάρξουν επώνυμες καταγγελίες θα ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα. "Στο θέμα αυτό είμαστε πολύ αυστηροί και αν δεν συμμορφωθούν θα προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα", τόνισε.

    Ταυτόχρονα ο κ. Προβόπουλος προειδοποίησε για τις δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία τόσο στο σκέλος του πληθωρισμού όσο και της ανάπτυξης.. Όπως υπογράμμισε η συνεχιζόμενη έντονη αναταραχή στις διεθνείς αγορές, η διαμόρφωση των διεθνών τιμών πετρελαίου και των τροφίμων σε υψηλά επίπεδα, καθώς και η επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και τα φαινόμενα στασιμότητας ή οι ενδείξεις ύφεσης σε ορισμένες σημαντικές οικονομίες έχουν επιπτώσεις και στη χώρα μας.

    Ερωτηθείς για το θέμα των επιτοκίων και κατά πόσο μία μείωση τους θα ανακούφιζε τις αγορές στην παρούσα συγκυρία ο κ. Προβόπουλος προϊδέασε για τις μετέπειτα καταιγιστικές εξελίξεις, τη μείωση δηλαδή των επιτοκίων κατά 0,50% που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέροντας ότι η "η ΕΚΤ βρίσκεται σε εγρήγορση και θα πράξει ότι είναι αναγκαίο για την μείωση του πληθωρισμού και την διασφάλιση της σταθερότητας του συστήματος."

    Νέα κριτική ΠΑΣΟΚ

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου οι αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κινούνται σε σωστή κατεύθυνση και ειδικότερα για τα επιτόκια τόνισε την ανάγκη το μέτρο αυτό να συμπληρωθεί σωστά και από άλλες πολιτικές που θα ενισχύουν απασχόληση και ανάπτυξη.

    Σχετικά με το ζήτημα των καταθέσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατηγόρησε τη Ν. Δ ότι δεν ανταποκρίθηκε στα όσα είπε ο πρόεδρος του κόμματος, σημειώνοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε μία καθαρή τοποθέτηση ευθύνης και στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Η ελληνική οικονομία έχει τεράστιο πρόβλημα και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να διαχειριστεί την οικονομική κρίση στη χώρα και γι αυτό θα αναγκαστεί σύντομα να λάβει νέα μετρά. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισημαίνοντας ότι το μονό που ξέρει να κάνει καλά η κυβέρνηση είναι να παίζει με τη διεθνή αβεβαιότητα επιχειρώντας να μετατρέψει την ανασφάλεια των πολιτών σε πολιτικό πλεονέκτημα.

    [03] Πολιτική

    Νέα πρόταση για το Σκοπιανό

    8/10/2008 5:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2008 7:02:09 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τη νέα πρόταση για την ονομασία των Σκοπίων παρέδωσε στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές της Ελλάδος και των Σκοπίων. Βάση για την επίλυση του Σκοπιανού χαρακτήρισε ο κ. Νίμιτς τη νέα δέσμη ιδεών που παρέδωσε στις δυο πλευρές και τις κάλεσε να τη σκεφτούν σοβαρά. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής δεν τέθηκε χρονοδιάγραμμα για την επίλυση, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "δεν είναι το τέλος του δρόμου". Νωρίτερα τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Αθήνα έναντι της πρότασης του Μάθιου Νίμιτς, εξέτασαν στη διάρκεια σύσκεψης ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Aντιδράσεις και σχόλια

    Από την ΠΓΔΜ όπου διεξήχθη η Διάσκεψη των υπουργών Άμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών δήλωσε: "Θεωρώ ότι η Ελλάδα έκανε τα απαραίτητα βήματα για να βρεθούμε στη μέση της διαδρομής για το ζήτημα της ονομασίας. Αν και η άλλη πλευρά κάνει τα απαραίτητα βήματα, τότε μπορεί να κλείσει οριστικά το πρόβλημα αυτό και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Η Ελλάδα θεωρεί την ΠΓΔΜ φιλική χώρα και αυτό αποδεικνύεται και από τη δραστήρια επιχειρηματική ελληνική παρουσία στα Σκόπια. Η εκκρεμότητα της ονομασίας δεν εμπόδισε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασία".

    Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχολιάζει ότι: "Η δήλωση Νίμιτς στην ουσία προαναγγέλλει μία λύση που βρίσκεται μακριά από εκείνη που θα εξασφαλίζει ο προσδιορισμός Μακεδονία ή παράγωγό του στην ονομασία της FYROM, ότι θα έχει αποκλειστικά και μόνο γεωγραφικό περιεχόμενο. Επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική του ιμπεριαλιστικού πλαισίου ΗΠΑ και ΕΕ μπλέκει και το θέμα της ονομασίας της FYROM στις αντιθέσεις για το μοίρασμα σφαιρών επιρροής και το ανάγει σε μέσο εκβιασμών".

    Ο ΛΑΟΣ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Ευτυχώς που οι Σκοπιανοί δεν καταλήγουν μεταξύ τους. Διαφορετικά θα αποδεικνυόταν η γύμνια του Υπουργείου Εξωτερικών και η παταγώδης αποτυχία των διπλωματικών χειρισμών της κ. Μπακογιάννη. Όπως ο Πρωθυπουργός, βρήκε τρόπο στο εσωτερικό του κόμματός του να κερδίσει χρόνο, να φροντίσει να πράξει το ίδιο και η κ. Μπακογιάννη, τουλάχιστον μέχρι τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Νοών Νοείτω".

    [04] Nervousness Remains

    Interests Rates Brought Down

    08 Οκτ 2008 15:06:00 (Last updated: 08 Οκτ 2008 17:19:18)

    Sources: NET, NET 105.8, ANA

    The central banks of the USA, Britain, Canada and the Central European Bank jointly brought interest rates down by 0.50 percent, easing the financial markets, which have started recovering. The US Federal Reserve Bank reduced interest rate from 2 percent to 1.50 percent, the European Central Bank from 4.25 percent to 3.75 percent, and Englands bank from 5 percent to 4.5 percent. Following suit, Chinas bank said it would bring its interest rate down on Thursday.

    The White House hailed the concerted campaign of the worlds major banks to reduce their interest rates in a bid to avert the collapse of international markets, terming it as useful and important. The coordinated move to have interest rates reduced could help restore peoples trust, argued German Chancellor Angela Merkel. The leaders of the worlds strongest nations would soon meet to figure out ways to address the global financial crisis, said Wednesday British Prime Minister Gordon Brown, further adding that he had discussed the matter with George Bush over the phone on Tuesday.

    Rescue Plan Made of Britain

    British Prime Minister Gordon Brown said Wednesday in a joint interview with Chancellor Alistair Darling that he called on the rest European Union members to adopt an EU support plan, further stressing he had a telephone contact on the matter with French President Nicolas Sarkozy.

    Brown also announced a rescue plan that includes earmarking credits up to 260 billion euros and recapitalization up to 50 billion sterling, a plan that equals to a partial nationalization.

    The eight banks included in the rescue plan are Abbey, Barklays, HBOS, HSBC, Lloyds TSB, Nationwide Building Society, Royals Bank of Scotland and Standard Chartered.

    EU Commissioner for Enterprise and Industry Guenther Ferhoigen championed Wednesday the nationalisation of banks as a measure against a possible collapse of the financial system. He further opposed any attempt to break loose from the monetary discipline imposed by the EU stability pact. The euro currency should not be endangered, stressed he.

    Translated by Areti Christou

    [05] Κόσμος

    Ζήτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

    Κόσοβο; γνωμάτευση από το Διεθνές Δικαστήριο

    8/10/2008 7:24:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Στο Διεθνές Δικαστήριο, μεταφέρει τη συζήτηση η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τη νομιμότητα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Η απόφαση που ελήφθη την Τετάρτη με όχι ιδιαίτερη πλειοψηφία (77 ψήφοι υπέρ, 6 κατά, και 74 αποχές) ζητάει τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου με βάση το διεθνές δίκαιο, για τη νομιμότητα της ανακήρυξης της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Έως ένα βαθμό θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την απόφαση επιτυχία των Σέρβων, από την πλευρά των οποίων συντάχθηκε το κείμενο της απόφασης, με το σκεπτικό ότι κρατάνε ανοιχτό το θέμα και δεν απορρίφθηκε η πρότασή τους. Παρά την αργή εξέλιξη της υπόθεσης και την αναμονή της γνωμάτευσης του Διεθνούς Δικαστηρίου, χώρες όπως η ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο, κινούνται σε κατευθύνσεις αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Γνωρίζοντας τις εξελίξεις αυτές η σερβική πλευρά έχει ήδη προειδοποιήσει, κυρίως το Μαυροβούνιο, για τις επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν στις σχέσεις τους.

    [06] Η "Ελένη" στη "Νεανική Σκηνή" του ΚΘΒΕ

    8/10/2008 5:46:00 μμ

    Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την «Ελένη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου εγκαινιάζοντας έτσι τη «Νεανική Σκηνή» του. Πρόκειται για μία μόνιμη σκηνή, που έχει ως στόχο να παρουσιάσει έργα και παραστάσεις, τόσο σε μαθητές Γυμνασίου, όσο και στο ευρύτερο, ανήσυχο, νεανικό κοινό.

    Στην «Ελένη» ο Ευριπίδης αντιστρέφει τον παραδοσιακό μύθο, γράφοντας μια πρωτότυπη τραγωδία με έντονα κωμικά στοιχεία. Η Ελένη δεν ειν εδώ η άπιστη σύζυγος, που πρόδωσε την πατρίδα της και την έσυρε στον πόλεμο, αφού στην Τροία πήγε μονάχα το είδωλό της .

    Ο θεματικός άξονας που διατρέχει το έργο, δηλαδή η αντίθεση ανάμεσα στο φαινομενικό και στο πραγματικό αφορά άμεσα τη σημερινή νέα γενιά, καθώς σχετίζεται με τους περιορισμούς που της επιβάλει η εξωτερική εικόνα της και που διαρκώς καλείται να την ανατρέψει.

    Μπορεί ένα έργο αρχαίας τραγωδίας ν αφορά το νεανικό κοινό του θεάτρου; Κάτω από ποιές προϋποθέσεις είναι δυνατόν η ψυχαγωγία ν αποτελέσει μέσο εκπαίδευσης των σύγχρονων θεατών; Τι μπορεί να σημαίνει έκπληξη και ανατροπή για τους σημερινούς θεατές ,τους μυημένους στην άμεση, πανίσχυρη επίδραση της εικόνας στην καθημερινότητά τους.

    Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα και τις προτάσεις των νέων ανθρώπων-θεατών, πάνω στα θέματα ,που θα τεθούν προς συζήτηση αμέσως μετά την παράσταση. Οι συγκεκριμένοι προβληματισμοί είναι αυτοί , που κυρίως απασχολούν τη δουλειά του θιάσου και κατά συνέπεια το ίδιο το έργο.

    Συντελεστές παράστασης

    Μετάφραση-Σοφία Νικολαϊδου Σκηνοθεσία-Γιάννης Παρασκευόπουλος Σκηνικά, κουστούμια-Σοφία Παπαδοπούλου Κίνηση-Κώστας Γεράρδος Μουσική Επιμέλεια-Κοσμάς Εφραιμίδης Δραματουργική Επεξεργασία-Μαγδαληνή Μπεκρή Φωτισμοί-Χρήστος Γιαλαβούζης Βοηθός Σκηνοθέτη-Βάσια Μπακάκου Βοηθός Σκηνογράφου-Ανδρέας Παρασκευόπουλος Οργάνωση παραγωγής-Ροδή Στεφανίδου

    Διανομή: Ελένη-Αμαλία Τσεκούρα, Τεύκρος-Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Μενέλαος-Χρίστος Στυλιανού, Γριά-Βάσια Μπακάκου, Αγγελιοφόρος Α-Γιώργος Σφυρίδης, Θεονόη-Μαρία Καραμήτρη., Θεοκλύμενος-Παύλος Μυρόφτσαλης, Αγγελιοφόρος Β-Χάρης Πεχλιβανίδης, Κάστωρ-Θόδωρος Γρηγοριάδης, Πολυδεύκης-Κωνσταντίνος Χατζησάββας

    Χορός-Ελένη Θυμιοπούλου, Εφη Γούση, Αννα Σωτηρούδη, Τσαμπίκα Φεσάκη, Νάντια Δαλκυριάδου, Ιρις Νικολάου, Ζωή Κυριακίδου

    Παραστάσεις- Κάθε Κυριακή στις 11 π.μ. Καθημερινές για τα σχολεία στις 10:30 π.μ. Θέατρο Μονής Λαζαριστών, σκηνή Σωκράτης Καραντινός

    Τιμές εισιτηρίων Γενική είσοδος-10 Τηλ.ταμείων-2310 288.000 Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27 ,Σταυρούπολη

    [07] Οικονομία

    ΗΠΑ

    ΔΝΤ: Μικρή η πιθανότητα για παγκόσμια ύφεση

    8/10/2008 5:45:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η πιθανότητα να υπάρξει παγκόσμια ύφεση είναι μικρή, υπό την προϋπόθεση ότι οι ηγέτες της παγκόσμιας οικονομίας θα υιοθετήσουν γρήγορα συνεκτικές πολιτικές για να αντιμετωπίσουν τα πλήγματα στις αγορές, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

    "Αν οι σωστές πολιτικές εφαρμοστούν, η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι πολύ μικρή" σημείωσε ο Ολιβιέ Μπλανσάρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Όπως είπε, οι ηγέτες στην Ευρώπη έχουν "μια δυσκολία" να συμφωνήσουν στην καλύτερη προσέγγιση, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές τους αναγκάζουν να κινηθούν πιο γρήγορα και αν τα καταφέρουν "ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι σχεδόν μηδενικός".

    Επίσης ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ζακ ντε Λαροσιέρ θα τεθεί επικεφαλής της υψηλού επιπέδου επιτροπής που θα συμβουλεύει την ΕΕ σχετικά με τις μακροπρόθεσμες απαντήσεις σε ό,τι αφορά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

    Το γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανακοίνωσε ότι ο 78χρονος πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ και πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας θα τεθεί επικεφαλής της επιτροπής αυτής.

    Σε ομιλία του ο Ζοζέ Μπαρόζο είχε αναφέρει ότι στην επιτροπή αυτή θα ανατεθεί το έργο να παράσχει μια πλήρη ανάλυση σχετικά με τον πρόσφατο οικονομικό κυκλώνα και να προτείνει "μια μελλοντική αρχιτεκτονική για τις χρηματοπιστωτικές αγορές μας".

    Εξάλλου, σε συνέντευξη του στη γαλλική τηλεόραση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως το βρετανικό σχέδιο διάσωσης του βρετανικού τραπεζικού συστήματος (ύψους 200 δισ. στερλινών) είναι συμβατό με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [08] Στο Θέατρο Διάνα

    "Ο Παπουτσωμένος Γάτος"

    8/10/2008 5:38:00 μμ

    Μια ξεχωριστή παράσταση του "Παπουτσωμένου Γάτου", του Charles Perrault, από τα πιο κλασσικά και αγαπημένα παραμύθια, όλων των παιδιών ανεβαίνει φέτος το χειμώνα στη σκηνή του θεάτρου Διάνα.

    Σύμφωνα με τη δική μας εκδοχή, "Ο Παπουτσωμένος Γάτος" είναι απομυθοποιημένος και τοποθετημένος στις σωστές αλληγορικές διαστάσεις που του δίνει το παραμύθι. Παρακολουθεί μια έντονη αδικία, αναγκάζεται να μιλήσει και με αποφασιστικότητα αναλαμβάνει δράση για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

    Πρόκειται για μια καλοδουλεμένη παράσταση, με ευφάνταστα σκηνικά και κοστούμια που θα λατρέψουν μικρά και μεγάλα παιδιά. Με πολλή ευαισθησία και χιούμορ, η ιστορία μας αναφέρεται σε αξίες και ιδανικά που στις μέρες έχουν ξεθωριάσει, τονίζοντας έννοιες όπως η φιλία, η αγάπη και η δικαιοσύνη.

    Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008, ώρα 3μμ

    Συντελεστές

    Τη θεατρική απόδοση του σεναρίου επιμελήθηκε Δημήτρης Μολυβιάτης. Σκηνοθετεί ο Λευτέρης Λουκαδής. Η μουσική είναι του Χρήστου Παπαδόπουλου, τα σκηνικά του Κάρολου Ρωμούση, τα κοστούμια της Σύλιας Δεμίρη και οι χορογραφίες της Δώρας Σωτήρχου.

    Παίζουν οι ηθοποιοί:

    Μάρκος Λεζές, Θοδωρής Προκοπίου, Θοδωρής Ρωμανίδης, Μάνος Αντωνίου, Πολύμνια Παραδεισανού, Πέτρος Πέτρου, Δέσποινα Μπουγατιώτη.

    τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ

    Πρόγραμμα Παραστάσεων: * Κάθε Σάββατο στις 3:00 μμ * Κάθε Κυριακή στις 11:00 πμ και 3:00 μμ * Παραστάσεις για σχολεία και συλλόγους πραγματοποιούνται καθημερινά, κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο: 210- 6147165

    Θέατρο Διάνα Ιπποκράτους 7, 101 64 Αθήνα Τηλ.: 210 362 6596

    [09] "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων"

    8/10/2008 5:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2008 5:44:38 μμ)

    Η "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων", το διαχρονικό παραμύθι, γνωστό σε όλες τις χώρες του κόσμου, γέννημα της φαντασίας του Λιούις Κάρολ, παρουσιάζεται φέτος στο θεάτρο Γκλόρια. Πρόκειται για ένα εικονικό ταξίδι σε έναν μαγικό κόσμο, όπου το όνειρο και η αχαλίνωτη φαντασία αντικαθιστούν τη λογική και την πεζή πραγματικότητα.

    Το σενάριο χαρακτηρίζεται από έντονα κωμικά και αλληγορικά στοιχεία, μέσα από τα οποία ο συγγραφέας καυτηριάζει και σατιρίζει γεγονότα της καθημερινότητάς μας.

    Η ιστορία μας αναφέρεται σε ερωτήματα της Αλίκης για "τον κόσμο των Μεγάλων" και στον κύκλο της ζωής. Στον απρόσμενο τρόπο που "ένα παιδί με μιας, τετραγωνίζει την σκέψη την ορθή και το σοφό θεώρημα, ανάποδα τη γη γυρίζει και με τη φαντασία του καινούργιο χτίζει".

    Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 3:00μμ

    Συντελεστές της παράστασης

    Την απόδοση του σεναρίου επιμελήθηκε ο Σπύρος Βενιέρης και τη σκηνοθεσία ο Θανάσης Θεολόγης. Η μουσική είναι του Γιούρι Στούπελ, τα σκηνικά του Κάρολου Ρωμούση, τα κοστούμια της Σύλιας Δεμίρη και οι χορογραφίες της Δώρας Σωτήρχου.

    Παίζουν οι ηθοποιοί:

    Ανατολή Αθανασιάδου, Στέλιος Πετράκης, Χριστίνα Πομόνη, Ορφέας Παπαδόπουλος, Χαρούλα Σμύρου, Αντώνης Ζιώγας, Τζούλη Τσόλκα, Θανάσης Μπριάνας, Νίκος Λημνιός και η Φάνια Βαλάση.

    Τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ

    Πρόγραμμα Παραστάσεων: * Κάθε Σάββατο στις 3:00 μμ * Κάθε Κυριακή στις 11:00 πμ και 3:00 μμ * Παραστάσεις για σχολεία και συλλόγους πραγματοποιούνται καθημερινά, κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο: 210- 6147165

    Θέατρο Γκλόρια Ιπποκράτους 7, 101 64 Αθήνα Τηλ.: 210 360 9400

    [10] Κοινωνία

    Εθνικό Πάρκο η Βιστωνίδα

    8/10/2008 5:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2008 5:47:19 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στο δημόσιο περιέρχεται ουσιαστικά η Βιστωνίδα, μετά την πολιτική παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος που χαρακτήρισε την περιοχή εθνικό πάρκο απολύτου προστασίας, ακυρώνοντας στην πράξη τις μεταβιβάσεις παραλιμνίων εκτάσεων από τη Μονή Βατοπαιδίου. Νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι με τον χαρακτηρισμό της ως λιμνοθάλασσας παύουν να ισχύουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Σήμερα, ο πρώην επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, Γιώργος Ζορμπάς, αποκάλυψε πως όταν ήταν γενικός γραμματέας στο υπουργείο Άμυνας, ο ηγούμενος Εφραίμ τον είχε επισκεφθεί για να ζητήσει ανταλλαγή εκτάσεων, η οποία ήταν παράνομη.

    Παρέμβαση Σουφλιά

    Ως εθνικό πάρκο που θα φέρει την ονομασία "Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης "χαρακτηρίζονται η λίμνη Βιστωνίδα και παρακείμενες περιοχές στο Δέλτα Νέστου με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο ΥΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.

    Το πάρκο καλύπτει έκταση 727 χιλιάδων στρεμμάτων και αποτελεί υγρότοπο διεθνούς σημασίας και έναν από τους πλουσιότερους της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό το πάρκο χωρίζεται σε τρεις ζώνες προστασίας στις οποίες ορίζονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις σε κάθε μια από αυτές.

    Η λίμνη Βιστωνίδα υπάγεται στη ζώνη Α ,στην οποία επιτρέπεται μόνο επιστημονική ερευνά και δράσεις για την αναβάθμιση και διατήρηση των στοιχείων των οικοσυστημάτων και προστατευόμενων ειδών.

    Η πολιτική παρέμβαση Σουφλιά ακυρώνει στην πράξη τις ανταλλαγές εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας από τη Μονή Βατοπαιδίου.

    [11] Κοινωνία

    Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων

    8/10/2008 4:40:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κτηνοτρόφοι από τη Βόρεια Ελλάδα συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο Λευκό Πύργο διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, όπου μοίρασαν γάλα και γιαούρτι σε δεκάδες διερχόμενους, κυρίως ηλικιωμένους.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου του κλάδου, Δημήτρη Καμπούρη, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους και ζητούν από τις γαλακτοβιομηχανίες καλύτερες τιμές και από την πολιτεία οικονομική ενίσχυση και αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ για την ξηρασία. Επίσης, ζητούν άμεση καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης, επιδότηση των ζωοτροφών και αύξηση τιμών κρέατος.

    Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Λαγκαδά, Γιάννης Παναγιωτίδης, επεσήμανε ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν "φτάσει στο απελπιστικό σημείο να παρακαλούν τις γαλακτοβιομηχανίες να πάρουν το προϊόν τους με ανοιχτή τιμή ", ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Ημαθίας, Στέργιος Κύρτσιος ανέφερε ότι "οι τιμές είναι πολύ χαμηλές για τον παραγωγό και πολύ υψηλές για τον καταναλωτή".

    [12] Οικονομία

    Ε.Ε - Eurostat - Δεύτερο τρίμηνο 2008

    Ελλάδα: Η οικονομική ανάπτυξη ανήλθε στο 3,5 % του ΑΕΠ

    8/10/2008 4:34:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ανήλθε στο 3,5 % του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2008 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2007, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Στην ευρωζώνη η ανάπτυξη ήταν 1,4% και στους «27» 1,7% ενώ στις ΗΠΑ η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 2,1% και στην Ιαπωνία 0,8% . Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην ΕΕ τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Ρουμανία με 9,3% και τη Σλοβακία με 7,6% και τα χαμηλότερα στην Εσθονία με -1% και στην Ιρλανδία με -0,7%.

    [13] Οικονομία

    Ιταλία

    Αποτέλεσμα της ανασφάλειας ο πυρετός για τζάκ-ποτ

    8/10/2008 4:23:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην Ιταλία ο πυρετός για τη νέα κλήρωση του Superenalotto ανεβαίνει διαρκώς με εκατομμύρια πολίτες να κυνηγούν το τζάκ-ποτ ρεκόρ. Στην κλήρωση του επόμενου Σαββάτου το ποσό των κερδών θα αγγίξει τα 76,8 εκατομμύρια ευρώ, αφού εδώ και έξι μήνες ουδείς καταφέρνει να πετύχει τους έξι τυχερούς αριθμούς του παιχνιδιού.

    Πρόκειται, μάλιστα, για διπλό ρεκόρ, καθώς είναι το υψηλότερο χρηματικό ποσό στη δεκαετή ιστορία του ιταλικού Superenalotto, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.

    Για τη χθεσινή κλήρωση, στα πρακτορεία της Ιταλίας παίχτηκαν περισσότερα από σαράντα εκατομμύρια συνδυασμοί και ως το επόμενο Σάββατο, ο αριθμός των δελτίων αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Οι κάτοικοι της Ρώμης και του Μιλάνου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, είναι εκείνοι που επισκέπτονται με μεγαλύτερη επιμονή της ricevitorie, τα ιταλικά πρακτορεία.

    Όπως τονίζουν γνωστοί σχολιαστές, "στην παρούσα φάση οικονομικής δυστοκίας και χρηματοοικονομικής κρίσης, η λύση, ή έστω το όνειρο του Superenalotto, δε γνωρίζει ηλικιακούς και ταξικούς φραγμούς. Ελπίζουν και παίζουν συνταξιούχοι, φοιτητές, άνεργοι και εποχικοί υπάλληλοι". Πολλοί Ιταλοί, μάλιστα, μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση RAI, δε δίστασαν να δηλώσουν ότι έχουν κόψει τη συνήθεια του καθημερινού καφέ ή καπουτσίνο "στα όρθια", στα καφέ-μπάρ για να εξοικονομήσουν χρήματα και να μπορέσουν να παίξουν το "βασικό" δελτίο των 2,5 ευρώ.

    Το προηγούμενο ρεκόρ του Superenalotto είχε σημειωθεί το 2005 στο Μιλάνο. Τότε δέκα τυχεροί, είχαν συμπληρώσει ένα "σύστημα αριθμών" και είχαν μοιραστεί 71,7 εκατομμύρια ευρώ.

    [14] Υγεία

    Νέα στοιχεία για το μεταβολικό σύνδρομο

    8/10/2008 4:09:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαστάσεις επιδημίας παίρνει το μεταβολικό σύνδρομο προσβάλλοντας ακόμη και τα παιδιά. Η συχνότητα εμφάνισής του είναι αρκετά υψηλή ιδιαίτερα σε παχύσαρκα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη. Η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων και αναψυκτικών αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου και της παχυσαρκίας ενώ η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης βρέθηκε να σχετίζεται θετικά με τα χαμηλότερα επίπεδα HDL-χοληστερόλης στα παιδιά. Αυτά προκύπτουν από αποτελέσματα μελετών του τμήματος επιστήμης διαιτολογίας και διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, του τμήματος διατροφής και διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης και της κλινικής προληπτικής ιατρικής και διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης που θα παρουσιαστούν στο 8ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας το οποίο θα πραγματοποιηθεί 16-17 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

    Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης της παιδικής παχυσαρκίας έχει συμβάλει στην αύξηση της συχνότητας του μεταβολικού συνδρόμου. Αποτελέσματα μελέτης του τμήματος επιστήμης διαιτολογίας και διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών σε ένα δείγμα 560 παιδιών ηλικίας 9-13 ετών έδειξαν ότι ο επιπολασμός της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου είναι ιδιαίτερα υψηλός στους προεφήβους. Τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων ήταν 30,4% και 10,1% αντίστοιχα ενώ το ποσοστό εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου ήταν 3,6% για το γενικό δείγμα και 22,4% για τα παχύσαρκα παιδιά.

    Η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται ακόμη με την ανάπτυξη ινδουλινοαντίστασης και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εμφάνισης διαβήτη κατά την ενηλικίωση. Η ινσουλινοαντίσταση είναι μία μεταβολική διαταραχή που προηγείται του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις επιδημίας ακόμη και στα παιδιά. Ισχυροί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή της σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας είναι η παχυσαρκία και το αυξημένο ποσοστό λιπώδους μάζας. Μελέτη που έγινε σε 493 παιδιά ηλικίας 10-12 ετών (229 κορίτσια και 264) αγόρια από την Κρήτη έδειξε ότι το ποσοστό εμφάνισης ινσουλινοαντίστασης στο γενικό δείγμα ήταν 9,1%, στα παιδιά φυσιολογικού βάρους ήταν 2,91% στα υπέρβαρα 10,53% και στα παχύσαρκα 31.03%. Από την μελέτη προέκυψε ότι τα κορίτσια και τα παχύσαρκα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ινσουλινοαντίσταση.

    Ο αποκλειστικός θηλασμός προστατεύει από την παχυσαρκία και ακόμη κι όταν ακολουθείται από υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος προστατεύει από την κεντρική παχυσαρκία (πάχος γύρω από την κοιλιά), σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του τμήματος επιστήμης διαιτολογίας και διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με θέμα «Προδιαθεσικοί περιγεννητικοί παράγοντες για την παχυσαρκία κατά την εφηβική ηλικία», η οποία θα βραβευτεί στη διάρκεια του συνεδρίου. Η μελέτη έγινε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 560 παιδιών ηλικίας 9-13 ετών και διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά υπέρβαρων ήταν 30,4% ενώ των παχύσαρκων 10%. Από συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν με γονείς των παιδιών προέκυψε ότι οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες πριν από την εγκυμοσύνη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν παχύσαρκο παιδί σε σχέση με τις ελλειποβαρείς ή φυσιολογικού βάρους γυναίκες. Η μελέτη έδειξε ότι αποκλειστικός θηλασμός μείωσε την πιθανότητα παχυσαρκίας σε σχέση με την αποκλειστική χρήση υποκατάστατου του μητρικού γάλακτος. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν μεγαλόσωμα και εκείνα που γεννήθηκαν από μητέρες που κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κεντρικής παχυσαρκίας κατά την παιδική ηλικία σε σχέση με τα παιδιά που γεννήθηκαν με φυσιολογικό βάρος και με εκείνα που γέννησαν μη καπνίστριες μητέρες.

    [15] Υγεία

    DNA με πατρώνυμο

    8/10/2008 4:07:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η αστυνομία θα μπορεί στο μέλλον να μαθαίνει το επώνυμο των ανδρών υπόπτων ή των θυμάτων εγκλημάτων μόνο από το DNA τους, ανακοίνωσαν σήμερα Βρετανοί ερευνητές.

    Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Leicester ανακοίνωσαν ότι έχουν αποδείξει πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες άνδρες με το ίδιο επώνυμο να συνδέονται γενετικά.

    Τα ευρήματά τους μπορεί να βοηθήσουν τους ερευνητές της γενεαλογίας καθώς και τους αστυνομικούς που επιχειρούν την εξιχνίαση εγκλημάτων χρησιμοποιώντας ίχνη γενετικού υλικού, τα οποία έχουν βρεθεί σε κηλίδες αίματος, τρίχες, δείγμα σιέλου και σπέρματος.

    Η τεχνική βασίζεται στην ανάλυση του DNA από το χρωμόσωμα Υ, το οποίο ευθύνεται για τα χαρακτηριστικά των αρρένων, τα οποία, όπως συμβαίνει και με τα επίθετα, περνούν από πατέρα σε γιό.

    Η πιθανότητα ενός καλού γενετικά συνδυασμού εξαρτάται από την σπανιότητα ενός ονόματος. Τα σπανιότερα ονόματα έχουν και τους ισχυρότερους συνδυασμούς.

    Μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.500 ανδρών, αποφάνθηκε ότι, κατά μέσο όρο, υπήρχε 24% πιθανότητα δύο άνδρες με το ίδιο επίθετο να έχουν κάποιο κοινό πρόγονο, αλλά οι πιθανότητες αυξάνονταν στο 50% όταν το επίθετο ήταν σπάνιο.

    [16] Κόσμος

    Από τις ζώνες γύρω από Ν. Οσετία και Αμπχαζία

    Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων

    8/10/2008 4:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2008 5:11:54 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της και από τα έξι σημεία ελέγχου στην ουδέτερη ζώνη γύρω από την αποσχισθείσα από την Γεωργία περιοχή της Νότιας Οσετίας, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ο επικεφαλής των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων.

    Τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν εντελώς από τις ζώνες ασφαλείας που βρίσκονται γύρω από τις αποσχισθείεσες από τη Γεωργία περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, επιβεβαίωσε το απόγευμα το γεωργιανό υπουργείο Εσωτερικών.

    "Η τελευταία φάλαγγα των ειρηνευτικών δυνάμεων από το έκτο σημείο ελέγχου είναι καθ οδόν προς το Τσιχνβάλι", την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Μάρατ Κουλαχμέτοφ, ο διοικητής των ειρηνευτικών δυνάμεων της Ρωσίας στην ζώνη διένεξης στην Νότια Οσετία, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε υποσχεθεί ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τις ζώνες ασφαλείας μέχρι απόψε τα μεσάνυκτα. Παράλληλα χαιρέτισε τον ρόλο των παρατηρητών της ΕΕ στις περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, μετά τον πόλεμο, σε ομιλία του σε σύνοδο κορυφής στην γαλλική πόλη Εβιάν.

    Η Μόσχα είχε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπό την αιγίδα της ΕΕ, να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σημεία ελέγχου στην Γεωργία που κατέλαβε μετά από ένα σύντομο πόλεμο με την πρώην σοβιετική δημοκρατία, τον Αύγουστο.

    Η αποχώρηση του συνόλου των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή αναμένεται ότι θα μειώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δε θα λύσει τις διαφωνίες τους.

    Την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από περιοχές της Γεωργίας χαιρέτισε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα.

    [17] Κοινωνία

    Σώα και ασφαλή τα 27 παιδιά

    Σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με ΙΧ

    8/10/2008 4:00:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με ΙΧ έγινε στις 9.15 το πρωί στη διασταύρωση Πλαστήρα και Κεφαλληνίας στην Αργυρούπολη.

    Το σχολικό μετέφερε παιδιά δημοτικού ιδιωτικού σχολείου. Το σχολικό μετά σύγκρουση ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε μάντρα χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί τραυματισμός καθώς και τα 27 παιδιά ήταν δεμένα με ζώνες ασφαλείας. Ωστόσο εννέα παιδάκια μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο προληπτικά για πρώτες βοήθειες.

    Προανάκριση για το ατύχημα διενεργεί η Τροχαία.

    [18] Τεχνολογία

    Σε εργασία για τις πρωτεΐνες το Νόμπελ χημείας

    8/10/2008 3:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2008 5:03:20 μμ)

    Στους Αμερικανούς Ρότζερ Τσιέν και Μάρτιν Τσάλφι και στον Ιάπωνα Οσάμου Σιμομούρα, απονεμήθηκε το Νόμπελ Χημείας. Στους Αμερικανούς Ρότζερ Τσιέν και Μάρτιν Τσάλφι και στον Ιάπωνα Οσάμου Σιμομούρα, απονεμήθηκε το Νόμπελ Χημείας 2008 για το έργο τους στην πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη GFP, η οποία σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στην έρευνα για να χρωματίσει συστατικά και διαδικασίες ζωντανών κυττάρων. Η GFP, που λάμπει έντονα όταν δεχθεί υπεριώδη ακτινοβολία, ανακαλύφθηκε το 1962 από τον Σιμογκούρα στην όμορφη μέδουσα Aequorea victoria. Οι δύο άλλοι ερευνητές συνέχισαν την έρευνα για την αξιοποίηση της. Με χρήση τεχνικών γενετικής μηχανικής, το γονίδιο της συγκεκριμένης πρωτεΐνης μπορεί να ενσωματωθεί στο DNA σχεδόν οποιοδήποτε οργανισμού και με το πράσινο φως που εκπέμπει αποκαλύπτει στους επιστήμονες όχι μόνο πού και πότε εκφράζονται τα υπό εξέταση γονίδια, αλλά και τις μετακινήσεις και της αλληλεπιδράσεις των παραγόμενων πρωτεΐνών. Τα Νόμπελ που απομένει να ανακοινωθούν φέτος είναι τα Λογοτεχνίας και Ειρήνης μέχρι την Παρασκευή, ενώ το Νόμπελ Οικονομικών ανακοινώνεται τη Δευτέρα.

    [19] Κόσμος

    Σύνοδος Υπουργών Αμυνας της ΝΑ Ευρώπης

    8/10/2008 3:49:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνάντηση κορυφής των Υπουργών Αμυνας της Νοτιοανατολικής και Ανατολικής Ευρώπης, στην οποία συμμετέχει και ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ξεκίνησε σήμερα στην Οχρίδα, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί η τοπική συνεργασία στον τομέα της άμυνας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η συνάντηση διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών και το αντικείμενό της θα είναι κυρίως η ενίσχυση της συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο και οι κοινές δράσεις που τα κράτη μέλη μπορούν να πραγματοποιήσουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν αμυντικές αδυναμίες, σύμφωνα με δηλώσεις από το περιβάλλον των συμμετεχόντων.

    Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης αυτού του τοπικού οργανισμού, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1998 ακριβώς για να απλουστεύσει τη διαδικασία ένταξης των μελών της στο ΝΑΤΟ, κήρυξε ο Υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Ζόραν Κονζονόφσκι. "Σκοπός του οργανισμού αυτού και της σημερινής μας συνάντησης είναι η ενδυνάμωση της περιφερειακής συνεργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή", εξήγησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες.

    Στη συνάντηση συμμετέχουν δώκεδα υπουργοί ή υψηλοί αξιωματούχοι των υπουργείων Αμυνας, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας Υπουργός Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς επίσης και οι αντιπρόσωποι των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν ως παρατηρητές.

    Πριν από την έναρξη των εργασιών της συνάντησης, ο κ. Γκέιτς συζήτησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Γιούρι Γεκανούροβ τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

    Η Ουκρανία, όπως εξάλλου και η Γεωργία, την οποία το Κίεβο υποστήριξε στην πρόσφατη σύγκρουσή της με τη Ρωσία, είναι υποψήφια για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες έχουν την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, αλλά η Ρωσία αντιτίθεται σφόδρα, χαρακτηρίζοντας "στρατηγικό λάθος" την επέκταση της Ενωσης προς την ανατολή.

    Ο Ρόμπερτ Γκέιτς διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, όποια κι αν είναι η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανίας. "Η Ουκρανία διανύει αυτή τη στιγμή μία μεταβατική πολιτική περίοδο και διαβεβαίωσα τον Υπουργό (Αμυνας της Ουκρανίας) ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όποιον κυβερνητικό συνασπισμό προκύψει", δήλωσε μετά την συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Γιούρι Εκανούροφ. "Η θέση μας παραμένει η ίδια. Φυσικά θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα πολιτικά δεδομένα, αλλά επί της αρχής η θέση μας παραμένει αμετάβλητη", συμπλήρωσε σε δήλωσή του στον τύπο στο περιθώριο της συνάντησης.

    [20] Οικονομία

    Οριακή υποχώρηση του πληθωρισμού

    8/10/2008 3:33:00 μμ

    Μικρή υποχώρηση κατά 0,1% σημείωσε το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός κλείνοντας στο 4,6%, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση της τιμής της βενζίνης καθώς και στη συγκράτηση των τιμών στα ειδή των σουπερ μάρκετ. Όπως επισημάνει ο γγ της στατιστικής υπηρεσίας Μανώλης Κοντοπυράκης για τον Οκτώβριο η εκτίμηση είναι ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει περαιτέρω κατά τουλάχιστον 0,2%.υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 8 October 2008 - 16:50:48 UTC