Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο εξόδου από την κρίση
  • [02] Μακροβιότεροι λόγω πρασίνου
  • [03] Τα μυρμήγκια έχουν την απάντηση στο μποτιλιάρισμα
  • [04] Απαγορεύεται το κάπνισμα με νόμο
  • [05] Φώλιας: Δεν θα υπάρξει ρήτρα ρύπων
  • [06] Ψάχνουν λύση οι 27 στις Βρυξέλλες
  • [07] Τραγωδία στο Ανόβερο

    [01] Σχέδιο εξόδου από την κρίση

    Σε κοινή θέση απέναντι στην παγκόσμια οικονομική κρίση και την αντιμετώπιση των συνεπειών της, κατέληξαν οι 27 ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενόψει της διεθνούς συνόδου του G20, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον, στις 15 Νοεμβρίου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν αφενός να αντιμετωπίσουν συντονισμένα την οικονομική κρίση, αφετέρου να ορίσουν τη Σύνοδο του G20 ως αφετηρία προετοιμασίας των μέτρων για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκειμένου να παρουσιαστούν σε μια δεύτερη διεθνή σύνοδο, που θα προτείνουν να διεξαχθεί στις 23 Φεβρουαρίου 2009, ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Ομπάμα στην αμερικανική προεδρία. Οι "27" υιοθέτησαν κοινές αρχές για την οικοδόμηση του νέου διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι οποίες θα αποτελέσουν την διαπραγματευτική πλατφόρμα της ΕΕ στην Ουάσιγκτον. Σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι οι 27 ανησυχούν μπροστά στην οικονομική κρίση, συμφωνούν στην ανάγκη συντονισμού των οικονομικών πολιτικών και πως η Κομισιόν θα εκπονήσει και θα ανακοινώσει μια οικονομική στρατηγική. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εκτίμησε ότι η ευρωζώνη "πιθανότατα θα είναι σε ύφεση το 2009". Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μετείχε στις εργασίες, σε δηλώσεις του τόνισε πως "η ΕE έχει δείξει ότι μπορεί να συμβάλει ενεργά στην αντιμετώπιση της κρίσης με τα μέσα που διαθέτει". Όπως είπε αποφασίστηκε ισορροπημένη παρέμβαση στη χρηματοπιστωτική πολιτική και άμεση αντιμετώπιση των φαινομένων κρίσης στην πραγματική οικονομία.

    Προς μια νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής μια προσέγγιση που στηρίζεται σε δύο πυλώνες: πρώτον, σε μία νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική, στο πλαίσιο της οποίας απαιτείται μία ισορροπημένη παρέμβαση υποστήριξης του τραπεζικού τομέα. δεύτερον, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κρίσης, δηλαδή στη λεγόμενη πραγματική οικονομία.

    O Κώστας Καραμανλής τόνισε, ακόμη, ότι για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αρχιτεκτονική του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, η ΕΕ θα κινηθεί με βάση μία πρόταση τεσσάρων σημείων που παρουσίασε η Γαλλική Προεδρία.

    Το νέο σύστημα που θα δημιουργηθεί θα πρέπει, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, να έχει μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη εποπτεία. Η εποπτεία θα πρέπει να ανατεθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον κρίσεις, όπως η παρούσα.

    "Είναι βέβαιο ότι δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή σοβαρότατη κρίση, αν η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν καλύτερη και η διαφάνειά του μεγαλύτερη", ανέφερε ο πρωθυπουργός .

    Σχολιάζοντας τις πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός δεν απέκρυψε ότι "τα νέα για την ΕΕ και ιδιαίτερα για τις χώρες της ευρωζώνης δεν είναι διόλου ευχάριστα".

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι για την Ελλάδα, η Επιτροπή προβλέπει καλύτερες επιδόσεις από σχεδόν όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται ειδικευμένα μέτρα για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων, οι οποίοι, όπως σημείωσε, φέρουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος από τις επιπτώσεις της κρίσης.

    Ο Κ. Καραμανλής τόνισε, επίσης, ότι απαιτείται συνεχής προσπάθεια και ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα στηρίξει την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τα εισοδήματα.

    Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υπήρξε από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που εγγυήθηκε τις καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες, γεγονός που, όπως σημείωσε, θωράκισε την εμπιστοσύνη στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Τα συμπεράσματα

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι "27", ζητούν τα εξής:

    -Κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και τομέας της αγοράς να μη διαφεύγει από τη ρύθμιση και την εποπτεία.

    -Το νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα να βασίζεται στις αρχές της ευθύνης και της διαφάνειας (π.χ. πληρέστερο σύστημα ενημέρωσης και αναθεώρηση των μηχανισμών που ενθαρρύνουν την ανάληψηη υπερβολικών κινδύνων)

    - Το νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα να επιτρέπει τη μέτρηση κινδύνων ώστε να προλαμβάνονται οι κρίσεις. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι μεγάλοι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί όμιλοι θα πρέπει να εποπτεύονται με συντονισμένο τρόπο μεταξύ των διάφορων ενδιαφερόμενων εθνικών αρχών, μέσω της δημιουργίας εποπτικών ομάδων. Επίσης, τονίζεται η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ώστε να επισημαίνεται εκ των προτέρων πότε αυξάνουν οι κίνδυνοι ή πότε σχηματίζονται "φούσκες" κατά την αποτίμηση των οικονομικών στοιχείων ενεργητικού

    - Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην πρόληψη των χρηματοοικονομικών κρίσεων και να έχει την κύρια ευθύνη για τη λήψη μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    - Να καταγραφούν επισήμως όλες οι εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, ώστε να έχουν καλύτερη εποπτεία.

    - Να αναθεωρηθούν τα παγκόσμια λογιστικά πρότυπα, κατά τρόπο ώστε να είναι συνεκτικά μεταξύ τους.

    - Να δημιουργηθεί ένας κώδικας συμπεριφοράς, ώστε να αποφεύγεται η ανάληψη υπερβολικών κινδύνων από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς

    Τέλος, οι "27" στα συμπεράσματά τους τονίζουν ότι η Διεθνής Διάσκεψη της Ουάσιγκτον θα πρέπει να ορίσει μια μέθοδο εργασίας που να επιτρέπει να σημειωθούν τακτικά και γοργά βήματα προόδου προς τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Ειδικότερα, οι "27" συμφώνησαν ότι μετά τις 15 Νοεμβρίου, μέσα σε περίοδο 100 ημερών,θ α πρέπει να ετοιμασθούν τα μέτρα εφαρμογής των παραπάνω αρχών.

    Κατά τη λήξη της περιόδου αυτής θα συγκληθεί μια νέα Σύνοδος Κορυφής με θέμα την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν στην Ουάσιγκτον, νέες αποφάσεις για τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και προτάσεις για να αντιμετωπισθούν οι σημερινές και οι μελλοντικές μακροχρόνιες προκλήσεις.

    Σχετικά άρθρα: Ψάχνουν λύση οι 27 στις Βρυξέλλες

    Είδηση: 15270

    [02] Μακροβιότεροι λόγω πρασίνου

    Οι πλούσιοι έχει ήδη αποδειχτεί στατιστικά ότι ζουν περισσότερο από τους φτωχούς, όμως τώρα αποδεικνύεται επίσης ότι το χάσμα αυτό μικραίνει σημαντικά στις πόλεις εκείνες όπου υπάρχουν άφθονοι χώροι πρασίνου, όπως πάρκα και παιδικές χαρές, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet.

    Οι ερευνητές του σκοτσέζικου πανεπιστημίου της Γλασκώβης, υπό τον Ρίτσαρντ Μίτσελ, ανέλυσαν τα δεδομένα θνησιμότητας και εισοδημάτων 366.000 ατόμων στην Αγγλία και τα συνδύασαν με το μέρος όπου έμεναν. Στις λιγότερο "πράσινες" περιοχές η "ψαλίδα" μεταξύ πλουσίων-φτωχών όσον αφορά την ηλικία του θανάτου, ήταν σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τις περιοχές όπου το πράσινο αφθονεί. Η "ταξική απόκλιση" ήταν ακόμα μεγαλύτερη όσον αφορά ειδικότερα την ηλικία του θανάτου από κυκλοφοριακές ασθένειες.

    Οι Βρετανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να αξιοποιηθούν από τους αρμόδιους για την πολεοδομία-χωροταξία, με δεδομένο ότι "περιβάλλοντα που προωθούν την καλή υγεία, είναι κρίσιμα στην καταπολέμηση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας".

    Είδηση: 15268

    [03] Τα μυρμήγκια έχουν την απάντηση στο μποτιλιάρισμα

    Τα μυρμήγκια φαίνεται πως έχουν λύσει ένα πρόβλημα που ταλανίζει τους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Ενώ τα αυτοκίνητά μας ασφυκτιούν σε αλλεπάλληλα "μποτιλιαρίσματα", τα μυρμήγκια βοηθούν το ένα το άλλο να μετακινούνται στις αποικίες τους πολύ πιο αποτελεσματικά και γρήγορα. Επιστήμονες από το τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Δρέσδης στη Γερμανία, υπό τον Ντερκ Χέλμπινγκ, ειδικό σε θέματα συλλογικής νοημοσύνης, μελέτησαν εξονυχιστικά τον τρόπο που τα μυρμήγκια κινούνται μέσα και γύρω από τις φωλιές τους και κατέληξαν ότι το μυστικό είναι η ανταλλαγή πληροφοριών.

    Η πληροφορία κάνει τη διαφορά

    Οι ερευνητές έστησαν μια "μυρμηγκο-λεωφόρο" δύο λωρίδων διαφορετικού πλάτους, από τη φωλιά μέχρι ένα ζαχαρώδες σιρόπι.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, η στενότερη λωρίδα σημείωσε κυκλοφοριακή συμφόρηση. Όταν όμως ένα μυρμήγκι επέστρεφε στη φωλιά μέσω του "μποτιλιαρισμένου" δρόμου και έπεφτε πάνω σε ένα άλλο μυρμήγκι που ερχόταν από τη φωλιά, το έσπρωχνε και το έριχνε στην άλλη, την πλατύτερη, λωρίδα που κινιόταν πιο γρήγορα.

    Αν όμως το μυρμήγκι που επέστρεφε από την τροφή, δεν είχε καμιά σύγκρουση με κανένα άλλο μυρμήγκι, τότε δεν έσπρωχνε στον πιο άνετο δρόμο το μυρμήγκι που μόλις ξεκινούσε από τη φωλιά.

    Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο με πιο πολύπλοκα δίκτυα δρόμων και δρόμους με ποικίλα πλάτη. Τα μυρμήγκια, ακόμα και όταν διοχετεύονταν τεχνηέντως σε μακρύτερες διαδρομές, κατόρθωναν να φθάνουν γρήγορα στην τροφή τους.

    Το βασικό συμπέρασμα των επιστημόνων είναι ότι αν οι άνθρωποι οδηγοί, οι οποίοι ταξιδεύουν σε αντίθετες κατευθύνσεις, μπορούσαν να μεταφέρουν στους απέναντί τους πληροφορίες (π.χ. μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων) σχετικά με το κυκλοφοριακό πρόβλημα, τότε όλοι θα απολάμβαναν το οδήγημα περισσότερο.

    Είδηση: 15267

    [04] Απαγορεύεται το κάπνισμα με νόμο

    Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απαγόρευση τού καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2010.Συγκεκριμένα, ο νέος αυτός νόμος προβλέπει την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους εργασιακούς χώρους, σε κάθε χώρο αναμονής, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα αεροδρόμια, στα ταξί, στους χώρους εστίασης, στα μπαρ και στους χώρους διασκέδασης, από το 2010.Οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων και των μπαρ που ο χώρος τους δεν ξεπερνά τα 70 τ.μ. έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν αν το κατάστημά τους θα είναι αποκλειστικά για καπνιστές ή όχι.Τσουχτερά πρόστιμα, που θα αρχίζουν από 1000 β¬, θα αγγίζουν τα 20 χιλιάδες β¬ και θα φτάνουν έως και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας, προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για όσους δεν συμμορφωθούν με τα νέα αντικαπνιστικά μέτρα, που θα ισχύσουν σε 14 μήνες.Παράλληλα, προβλέπεται η απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού και αλκοόλ στους ανήλικους. Βεβαίως, οι απόψεις για τα νέα μέτρα διίστανται.

    Με αφορμή τον μήνα Νοέμβριο, που είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση για τον καρκίνο του πνεύμονα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι παγκοσμίως ενάμιση εκατομμύριο άτομα χάνουν τη ζωή τους από το κάπνισμα.Στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, κάθε χρόνο 7.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από καρκίνο του πνεύμονα, με κύρια αιτία το κάπνισμα.Όπως λένε οι επιστήμονες, δυστυχώς ο καρκίνος του πνεύμονα οδηγεί γρήγορα στο θάνατο.Εν τω μεταξύ, τα χρήματα για έρευνα -η οποία γίνεται κυρίως στην Αμερική- πηγαίνουν σε φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος και όχι σε ογκολογικά φάρμακα.Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι οι καπνιστές μπορούν να απεξαρτηθούν από τη νικοτίνη. Υποκατάστατα και φαρμακευτική αγωγή, είναι τα δύο όπλα που χρησιμοποιούνται στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, για όσους έχουν αποφασίσει να απαλλαχθούν από μία "απόλαυση" που σκοτώνει.

    Οι νέοι Έλληνες ιατροί καπνίζουν σε ποσοστό 71%!Η ρήση, «Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν ακρατείς», ταιριάζει «γάντι» στους νέους γιατρούς στην Ελλάδα, οι οποίοι -σύμφωνα με έρευνα- καπνίζουν σε ποσοστό 71%, αν και αυτοί οι ίδιοι είναι που συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να το κόψουν.

    Η μελέτη, που βασίστηκε στις απαντήσεις τυχαίου δείγματος 378 γιατρών, ηλικίας έως 47 ετών, θα παρουσιαστεί στο 22ο ιατρικό συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως προκύπτει, από το ποσοστό των νέων γιατρών που καπνίζει αγγίζει το 71% του συνόλου, οι 2 στους 3 παραδέχονται ότι καπνίζουν και στο χώρο του νοσοκομείου. Μάλιστα, αρκετά συχνά καπνίζουν και μπροστά στους ασθενείς τους.

    Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, το 38% δηλώνει ότι δεν καταναλώνει καθόλου αλκοόλ, το 44% κάνει χρήση μέτριας ποσότητας, αλλά, 18% -στην πλειονότητά του άνδρες- παραδέχεται ότι εβδομαδιαίως κάνει αυξημένη κατανάλωση.

    Σε σχέση με την κατανάλωση καφέ, μόνο το 12% δηλώνει ότι δεν πίνει καφέ, σε αντίθεση με το 55% των ερωτηθέντων, που καταναλώνει δύο φλιτζάνια ημερησίως.

    Όπως συμπεραίνουν οι μελετητές, αν και οι συνήθειες των γιατρών δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτές του υπόλοιπου πληθυσμού, ωστόσο, «οφείλουν να μας προβληματίσουν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την εικόνα και το παράδειγμα που δίνουν οι γιατροί στο κοινωνικό σύνολο».

    Η εν λόγω μελέτη διενεργήθηκε από τους γιατρούς Σ. Πατιάκα, Α. Ζέρβα, Σ. Τσούκη, Θ. Γκοράνη, Ν. Σύρμο, Δ. Οπλοποιάδη, Ε. Τσούκη, Α. Τριανταφυλλοπούλου, Χ. Χαραλάμπους, Α. Μαριόλη, Σ. Ηλιοπούλου, Ε. Παυλίδου, Ε. Ξηροπούλου και Κ. Γρίβα.

    Είδηση: 15266

    [05] Φώλιας: Δεν θα υπάρξει ρήτρα ρύπων

    Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόταση του προέδρου της ΔΕΗ για επιβολή ρήτρας ρύπων της τάξης του 1,5 έως 2% στα τιμολόγια των καταναλωτών πέραν της αύξησης 5,6% που προτείνει η διοίκηση η από την πρώτη Ιανουαρίου λόγω της επιβολής ρήτρας καυσίμων. Ο υπουργός Ανάπτυξης απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο επιβολής ρήτρας ρύπων, ενώ στην επιμονή των δημοσιογράφων για τις θέσεις της ΔΕΗ σε ότι αφορά στις προτάσεις της για αυξήσεις ο υπουργός σχόλησε ότι "ο κ. Αθανασόπουλος μιλάει για τη ΔΕΗ και εγώ για την Κυβέρνηση".

    Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κάνει ΔΕΗσεις στον κ. Αθανασόπουλο, και η ΔΕΗ να γίνει μια πραγματικά ...Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμoύ σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Είδηση: 15263

    [06] Ψάχνουν λύση οι 27 στις Βρυξέλλες

    Κοινό σχέδιο δράσης με ζητούμενο τη διέξοδο, αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών από την οικονομική κρίση αναζητούν στις Βρυξέλλες οι 27 ηγέτες των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι "27" επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στη διαμόρφωση μιας κοινής θέσης για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενόψει της διεθνούς συνόδου του G20, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον, στις 15 Νοεμβρίου. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, έχει θέσει προς συζήτηση σχέδιο προτάσεων για την ενίσχυση του ελέγχου στις χρηματαγορές, προκειμένου ουδείς οικονομικός τομέας να δρα ανεξέλεγκτος στο μέλλον. "Με την εξαιρετικά σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα" θα πρέπει "να προσπαθήσουμε να ακούσουμε τον καθένα ξεχωριστά για να πάμε στη σύνοδο της Ουάσινγκτον με μία κοινή θέση", δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί. Οι αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι δύσκολα θα υιοθετηθεί μια κοινή γραμμή μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς χώρες όπως η Βρετανία και η Σουηδία αντιδρούν στην εκτεταμένη ρύθμιση της οικονομίας.

    Καλούνται να λύσουν τις διαφορές τους

    Για να μεταβούν στη σύνοδο κορυφής της Ουάσινγκτον με τις καλύτερες συνθήκες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα πρέπει να καταλήξουν σε έναν κοινό "οδικό χάρτη".

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν μέχρι στιγμής στις βασικές γραμμές όσον αφορά το αίτημα για μια σημαντική ενίσχυση του ελέγχου των αγορών, οι ελλείψεις των οποίων ήρθαν πολύ καθαρά στην επιφάνεια από την κρίση. Ωστόσο διαφωνούν σε μερικές λεπτομέρειες, πάνω στις οποίες θα πρέπει να συμφωνήσουν για να ζητήσουν ενίσχυση του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη ρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Ο Γάλλος πρόεδρος, επέμεινε σήμερα στην ανάγκη συντονισμού των ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών, αν και παραδέχθηκε πως είναι ένα "θέμα που ενοχλεί". "Υποστηρίζω πως μπροστά στην οικονομική κρίση, ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών είναι μια πιεστική υποχρέωση. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να καταλάβουμε και να ακούσουμε ο ένας τον άλλον και να προσπαθήσουμε μαζί να διαφυλάξουμε την ανάπτυξη", δήλωσε και συμπλήρωσε "ο συντονισμός αυτός ας πάρει τη μορφή που καθένας θέλει, όμως ένας συντονισμός πρέπει να υπάρχει", πρόσθεσε.

    Ο Σαρκοζί παραδέχθηκε πως είναι ένα επίμαχο ζήτημα στους κόλπους της ΕΕ, καθώς ιδιαίτερα η Γερμανία αρνείται έναν υπερβολικά μεγάλο συντονισμό των ευρωπαϊκών πολιτικών.

    Προτάσεις στο τραπέζι από τη Γαλλική Προεδρία και την Κομισιόν

    Συγκεκριμένα, δύο είναι τα κείμενα στα οποία θα διαπραγματευτούν σήμερα οι "27".

    Το πρώτο είναι "το χαρτί" της Γαλλικής Προεδρίας με τίτλο "νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική". Σε γενικές γραμμές, το χαρτί αυτό προτείνει στους "27" να συμφωνήσουν ότι το νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα θα πρέπει να διέπεται από 11 συγκεκριμένες αρχές, όπως: ένας νέος κώδικας συμπεριφοράς, αποτελεσματικότερους εποπτικούς μηχανισμούς, περισσότερους ελέγχους, αναθεώρηση των παγκόσμιων λογιστικών προτύπων και καταγραφή όλων των εταιρειών αξιολόγησης οικονομικών κινδύνων.

    Επιπλέον, η Γαλλική Προεδρία, θεωρεί απολύτως αναγκαίο να ενισχυθεί ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να καταστεί ο βασικός οργανισμός που θα είναι υπεύθυνος για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε διεθνές επίπεδο.

    Ωστόσο, οι πιο "φιλελεύθερες" χώρες όπως η Αγγλία και η Σουηδία, έχουν ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τη γαλλική πρόταση, κρίνοντας ότι "παραείναι λεπτομερής" και περιέχει πολλούς κανόνες. Από την άλλη, οι Γερμανοί τόνισαν ότι ορισμένα σημεία της γαλλικής πρότασης δίνουν την εντύπωση ότι επιδιώκεται δημιουργία μιας ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης που θα "καπελώνει" την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Εξάλλου, το δεύτερο κείμενο το οποίο καλούνται να εξετάσουν σήμερα οι "27" είναι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το κείμενο αυτό προτείνει, μεταξύ άλλων, την άμεση εφαρμογή των εθνικών σχεδίων στήριξης των τραπεζών, τη στήριξη των χωρών μελών (κυρίως της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης) που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών τους και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Σε ό,τι αφορά το Αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Επιτροπή προτείνει τα κράτη μέλη να επωφεληθούν από την ευελιξία που προβλέπεται, σε "εξαιρετικές περιστάσεις", όπως η σημερινές, χωρίς όμως να γίνονται σημαντικές υπερβάσεις.

    Τέλος, οι 27 θα συζητήσουν τη δημιουργία μιας "ομάδας κρίσεων" , (Cellule de Crise). Σύμφωνα με πρόταση της Γαλλικής Προεδρίας, η ομάδα αυτή θα συγκαλείται εκτάκτως και απόρρητα, εάν κρίνεται απαραίτητο. Θα αποτελείται από εκπροσώπους της ΕΚΤ, του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της χώρας που έχει την προεδρία της ΕΕ.

    Σχετικά άρθρα: Σύνοδος Κορυφής για την οικονομική κρίση

    Είδηση: 15262

    [07] Τραγωδία στο Ανόβερο

    Είκοσι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δώδεκα τραυματίστηκαν σε δυστύχημα που σημειώθηκε σε γερμανικό αυτοκινητόδρομο κοντά στο Ανόβερο.Το δυστύχημα συνέβη όταν τουριστικό λεωφορείο παρουσίασε μηχανική βλάβη και αναφλέχθηκε πριν προλάβουν οι περισσότεροι από τους επιβάτες να διαφύγουν. Εκπρόσωπος της Κάτω Σαξονίας, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, έκανε λόγο για 20 νεκρούς και 12 τραυματίες. Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής δήλωσε από την πλευρά του ότι έχουν επιβεβαιωθεί 17 θάνατοι, αλλά πρόσθεσε ότι πιθανότατα οι νεκροί είναι περισσότεροι.Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι τραυματίες είναι 12, ορισμένοι από τους οποίους φέρουν σοβαρότατα εγκαύματα. Περίπου δέκα άτομα διέφυγαν από το φλεγόμενο όχημα.

    Είδηση: 15150


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 November 2008 - 19:12:59 UTC