Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] G20: Συμφωνία για συντονισμένη δράση
  • [02] Μπουρκίνα Φάσο: Δεκάδες θύματα σε τροχαίο
  • [03] Κίνα: Δυστύχημα σε εργοτάξιο του μετρό

    [01] G20: Συμφωνία για συντονισμένη δράση

    Σε συμφωνία για μια συντονισμένη ανασυγκρότηση της οικονομικής δράσης με στόχο την αποκατάσταση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κατέληξαν οι μεγάλες βιομηχανικές και αναδυόμενες χώρες της G20. Οι ηγέτες των χωρών της G20 υιοθέτησαν σήμερα στην Ουάσινγκτον ένα σχέδιο δράσης, ένα κατάλογο μέτρων "πρώτης προτεραιότητας που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από τις 31 Μαρτίου του 2009", για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και συμφώνησαν να βρεθούν και πάλι πριν από τις 30 Απριλίου 2009 προκειμένου να επαληθεύσουν την υλοποίηση των αρχών και των αποφάσεων. Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε επίσης η επόμενη σύνοδος της G20 να γίνει στο Λονδίνο, όταν η Βρετανία θα ασκεί την προεδρία της ομάδας αυτής των ανεπτυγμένων βιομηχανικά και των αναδυομένων χωρών.

    Σχέδιο αποκατάστασης της οικονομικής ανάπτυξης

    Τα μέλη της G20 συμφώνησαν σε μια τελική διακήρυξη στην οποία ζητείται περισσότερη οικονομική συνεργασία για την αναθέρμανση της οικονομικής ανάπτυξης. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους φαίνεται ότι πέτυχε να πείσει τους άλλους ηγέτες να παραμείνουν δεσμευμένοι στους όρους των ελεύθερων αγορών παρά τις αντίθετες απόψεις που εκφράζουν οι Ευρωπαίοι για σαφέστερους οικονομικούς όρους επί των αγορών.

    "Είμαστε σύμφωνοι ότι μια διευρυμένη πολιτική απάντηση είναι αναγκαία και θα πρέπει να βασιστεί σε μια μακρο-οικονομική συνεργασία για την αποκατάσταση της ανάπτυξης", αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθεται ότι "η απάντηση που θα δοθεί στον κίνδυνο της ύφεσης "πρέπει να αποφύγει τις αρνητικές συνέπειες και να υποστηρίξει τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες".

    "Το έργο μας θα οδηγηθεί από την κοινή μας πίστη ότι οι αρχές της αγοράς, του ανοιχτού εμπορίου και του καθεστώτος των επενδύσεων, και οι αποτελεσματικά ρυθμισμένες χρηματαγορές, ενισχύουν τον δυναμισμό, την ανανέωση και την επιχειρηματικότητα που είναι αναγκαίες για την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την μείωση της φτώχειας", αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

    Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας συντονισμένο σε διεθνές επίπεδο. H G20 υπογραμμίζει ότι οι χώρες πρέπει να ενεργήσουν "σύμφωνα με τις εσωτερικές τους συνθήκες" και αναγνωρίζει τη σημασία της νομισματικής πολιτικής.

    Υποστήριξαν επίσης ότι πρέπει να δοθεί στις αναδυόμενες αγορές μεγαλύτερος λόγος στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική τάξη.

    Συγκεκριμένα υποστήριξαν:

    -Τη λήψη φορολογικών μέτρων για να τονωθεί γρήγορα η ζήτηση

    -Τη λήψη μέτρων νομισματικής πολιτικής στο βαθμό που θα χρειαστούν

    -Τη διάθεση περισσοτέρων κεφαλαίων για την υποστήριξη των αναδυομένων οικονομιών από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

    - Να καταβληθεί προσπάθεια για να βρεθεί εφέτος διέξοδος στις εμπορικές συνομιλίες του γύρου της Ντόχα

    -Να μεταρρυθμιστούν οι θεσμοί του Breton Woods για να δοθεί στις αναδυόμενες οικονομίες μεγαλύτερος λόγος σύμφωνα με το αυξανόμενο οικονομικό βάρος τους

    - Να συσταθεί συμβούλιο επιθεωρητών που θα παρακολουθεί τις μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες

    -Να επανεξεταστούν οι λογιστικές προδιαγραφές, οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών και οι κανονισμοί που διέπουν τις πτωχεύσεις.

    Ζήτησαν επίσης την επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (OMC) για την φιλελευθεροποίηση των παγκόσμιων συναλλαγών πριν από το τέλος του χρόνου.

    Χρονοδιάγραμμα

    Οι ηγέτες της G20 έδωσαν διορία έως τις 31 Μαρτίου του 2009 στους υπουργούς τους των Οικονομικών για να κάνουν συγκεκριμένες και ακριβείς συστάσεις για την επιτήρηση, τη ρύθμιση και τη διαφάνεια των αγορών και να εργαστούν σε μια σειρά προτάσεων και συστάσεων που θα διατυπωθούν έως τις 31 Μαρτίου.

    Οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να κάνουν έναν κατάλογο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αν κηρύξουν πτώχευση θα θέσουν σε κίνδυνο όλο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Να σημειωθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε μία παγκόσμια ύφεση για το 2009.

    Η σύνοδος των G20 στέφθηκε με επιτυχία εκτίμησε ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος, μετά το πέρας των συνομιλιών στο κτίριο του Εθνικού Μουσείου στην Ουάσινγκτον.

    "Υπάρχει μεγάλη κοινή βούληση να εξασφαλιστεί ότι μία τέτοια κρίση δεν θα αναπαραχθεί και η παγκόσμια οικονομία θα ενισχυθεί όσο το δυνατό ταχύτερα", δήλωσε λίγο πριν τη λήξη της συνόδου η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να επιλύσουμε τα προβλήματα που οδήγησαν στην οικονομική αναταραχή και να επιστρέψει η παγκόσμια οικονομία σε μία μακροπρόθεσμη ευημερία", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υποδεχόμενος τους ηγέτες στο χθεσινοβραδυνό δείπνο στον Λευκό Οίκο.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο δήλωσε ότι "μπορούμε να εξέλθουμε από την κατάσταση αυτή αλλά χρειάζεται συντονισμένη δράση".

    Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο του Απριλίου, υπό την παρουσία πια του νέου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα.

    Ο Τζόρτζ Μπούς υποσχέθηκε στους ηγέτες της G20 ότι οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν μια "χωρίς συγκρούσεις" μεταβίβαση της εξουσίας με την ομάδα του εκλεγμένου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα που δεν συμμετείχε στις εργασίες έχει στείλει ως εκπρόσωπο του την πρώην υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ και τον πρώην ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζιμ Λιτς. Θα αναλάβει τα καθήκοντα του στις 20 Ιανουαρίου του 2009 στον Λευκό Οίκο.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15590

    [02] Μπουρκίνα Φάσο: Δεκάδες θύματα σε τροχαίο

    Τουλάχιστον 66 είναι οι νεκροί και 30 οι τραυματίες είναι ο τραγικό απολογισμός από τη σφοδρή σύγκρουση ενός λεωφορείου κι ενός φορτηγού, στη Μπουρκίνα Φάσο χθες Σάββατο, σε ένα από τα χειρότερα τροχαία που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Δυτική Αφρική, όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας. Στο λεωφορείο, που αμέσως μετά την πρόσκρουση τυλίχθηκε στις φλόγες, υπήρχαν και υπήκοοι της Ακτής Ελεφαντοστού. Η διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων θα είναι πολύ δύσκολη, καθώς οι 55 σοροί είναι απανθρακωμένες. Κατά τα πρώτα στοιχεία που απέδωσε η έρευνα της αστυνομίας, το δυστύχημα αποδίδεται στο ότι ο οδηγός του φορτηγού φέρεται να είχε κοιμηθεί στο τιμόνι.

    Το λεωφορείο και το φορτηγό που μετέφερε ζάχαρη συγκρούστηκαν έξι χιλιόμετρα από την πόλη Μπορομό, περίπου στις 05:30 τοπική ώρα (07:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με εισαγγελέα.

    Οι δρόμοι στις χώρες της Δυτικής Αφρικής είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι, ειδικά τη νύκτα.

    Τον Μάιο, 46 Νιγηριανοί στρατιώτες που επέστρεφαν από ειρηνευτική αποστολή στο Νταρφούρ του Σουδάν βρήκαν το θάνατο από τη σύγκρουση ενός φορτηγού που μετέφερε καύσιμα με οχηματοπομπή του στρατού. Τον Μάρτιο του 2007 στη Γουινέα, 70 άνθρωποι που επέβαιναν στην καρότσα ενός φορτηγού σκοτώθηκαν όταν το όχημα ανατράπηκε ενώ περνούσε μια στενή ξύλινη γέφυρα.

    Είδηση: 15591

    [03] Κίνα: Δυστύχημα σε εργοτάξιο του μετρό

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι βρήκαν το θάνατο κι άλλοι 17 παγιδεύτηκαν όταν κατέρρευσε ημιτελής στοά του μετρό στην ανατολική πόλη Χάνγκσου της Κίνας, προκαλώντας έναν τεράστιο κρατήρα, στον οποίο έπεσαν 11 οχήματα, μεταξύ αυτών κι ένα λεωφορείο. "Πολλοί εργάτες έτρεξαν αμέσως στον ανυψωτήρα για να βγουν στην επιφάνεια", δήλωσε ο 56χρονος Ζου Τζουσόνγκ, εργάτης από την επαρχία Σετσουάν. Πρόσθεσε ότι περίπου 30 τα κατάφεραν να βγουν, αλλά τρεις θάφτηκαν διότι δεν πρόλαβαν να φθάσουν έγκαιρα στο σημείο. Ένας άλλος εργάτης είπε ότι αναγκάστηκε να βγει από τη στοά αναρριχώμενος στο συρματόσκοινο του ανυψωτήρα διότι ήταν μακριά όταν αντιλήφθηκε τι συνέβαινε. Η καθίζηση άρχισε το μεσημέρι κι όταν σταμάτησε είχε δημιουργηθεί ένας κρατήρας βάθους 15 μέτρων και μήκους 75, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Αρχικά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στον κρατήρα είχαν παγιδευτεί 50 άνθρωποι, όμως αφού 30 επιβαίνοντες στο λεωφορείο διασώθηκαν, ανέφεραν ότι πλέον αγνοούνται 17. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων περιπλέκονταν από το γεγονός ότι νερά από παρακείμενο ποταμό άρχισαν να ρέουν στη στοά.

    "Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να επέζησαν οι παγιδευμένοι εργαζόμενοι, λόγω του ότι ο κρατήρας πλημμύρισε", δήλωσε ο Ουάνγκ Γκουανγκρόνγκ, εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων, στο Νέα Κίνα. Το πρωί σήμερα τα νερά είχαν υποχωρήσει στα τρία μέτρα από τα έξι που ήταν χθες.

    Η κατασκευαστική εταιρία που έχει αναλάβει το έργο έστειλε συνεργεία για να ενισχυθούν άλλα τμήματα του υπόγειου τούνελ, όμως οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να σημειωθούν κι άλλες καθιζήσεις.

    Οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Κίνας να αναβαθμίσει το δημόσιο συγκοινωνιακό σύστημα στις μεγάλες πόλεις της χώρας έχουν πληγεί από αρκετές τραγωδίες. Τον Μάρτιο του 2007, μια υπόγεια στοά που διανοιγόταν στο Πεκίνο στο πλαίσιο των Ολυμπιακών έργων κατέρρευσε θάβοντας έξι εργάτες.

    Τα έργα για την κατασκευή τριών γραμμών μετρό, που θα καλύπτουν 70 χλμ. έως το 2011, άρχισαν τον Μάρτιο του 2007, κι έχουν συνολικό προϋπολογισμό 35 δις γιούαν (4,11 δις ευρώ).

    Είδηση: 15592


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 16 November 2008 - 9:52:28 UTC