Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ¶μεσα μέτρα λαμβάνει η Κυβέρνηση
  • [02] Πέθανε ο Έντουαρντ Κέννεντι
  • [03] Στις κάλπες την Κυριακή οι Ιάπωνες
  • [04] Τον κρατούσαν όμηρο για χρέη σε τοκογλύφο
  • [05] Κίνα: Σάλος με τις μεταμοσχεύσεις οργάνων από θανατοποινίτες
  • [06] Κατηγορούμενος για τραπεζική απάτη χρηματοδότης των Δημοκρατικών
  • [07] Πυρά Τσένεϊ κατά Ομπάμα για τη CIA
  • [08] Έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στην Κανταχάρ
  • [09] Επίθεση με μολότωφ στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι

    [01] ¶μεσα μέτρα λαμβάνει η Κυβέρνηση

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 26 08 2009 09:56

    Με τα τελευταία μέτωπα της φωτιάς στην Κάρυστο να έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε άμεσα μέτρα προστασίας των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, μετά την έγκρισή τους από την Κυβερνητική Επιτροπή. Μεταξύ αυτών θα εγκαθιδρυθεί σύστημα παρακολούθησης από δορυφόρο, όπως υπάρχει και στην Πάρνηθα για να προστατευθεί η καμένη περιοχή από την αυθαίρετη δόμηση και τους καταπατητές. Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι θα γίνει συνολικός σχεδιασμός προστασίας της περιοχής και θα ξεκινήσουν πολύ γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά έργα και θα διανοιχθούν οι δασικοί δρόμοι. Θα πιάσουμε αμέσως δουλειά, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    Τα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων θα είναι αντίστοιχα με αυτά που ελήφθησαν το 2007.

    Χρηματοδοτείται η ανακατασκευή κατοικιών έως 120 τετραγωνικά και η αποκατάσταση των ζημιών σε οικίες.

    Δεν αποζημιώνονται τα αυθαίρετα κτίσματα, ενώ προχωρά η καταγραφή του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ.

    Έκτακτη επιχορήγηση 3,3 εκατ. ευρώ θα δοθεί στους πυρόπληκτους δήμους και τις νομαρχίες.

    "Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, τη χάραξη και κατασκευή δασικών δρόμων αλλά και τον έγκαιρο καθαρισμό, κάτι που δεν έκαναν αυτοί που έπρεπε να το είχαν κάνει το τελευταίο διάστημα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επανέλαβε δε, ότι όπου υπήρχε δάσος θα ξαναγίνει δάσος.

    Το συντονισμό του σχεδίου αντιμετώπισης των καταστροφών θα έχει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

    Στο μεταξύ με έγγραφό της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δίνει στους φορείς της οδηγίες για έλεγχο και συντήρηση όλων των αντιπλημμυρικών έργων, συγκράτηση των εδαφών και προληπτικό καθαρισμό των κοιτών των ρεμάτων.

    Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση

    Για τεράστιες πολιτικές ευθύνες έκαναν λόγο οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης , ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

    Καμία ανοχή στην έλλειψη σχεδιασμού, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, προτείνοντας Εθνικό Σχέδιο Δράσης για προστασία των υπαρχόντων δασών και αποκατάσταση όσων έχουν χαθεί. Ο θεατρινίστικος αυτοέλεγχος των υπευθύνων του ΠΑΣΟΚ κράτησε 48 ώρες, απαντά η κυβέρνηση.

    Για οργανωμένο έγκλημα από κόμματα, επιχειρηματίες και φυσικούς εμπρηστές, έκανε λόγο η γγ του ΚΚΕ. Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου χαρακτήρισε τις πυρκαγιές ο Αλέκος Αλαβάνος. Για ανικανότητα σε επίπεδο πολιτικό και διοίκησης, μίλησε ο ΛΑΟΣ.

    Έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής και ουσιαστική συζήτησης σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το μέλλον, ζήτησαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Το αίτημα δεσμεύτηκε να μεταφέρει στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Βουλής.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Προηγούμενο άρθρο: Κυβ. Επ.: ¶μεσα μέτρα για τις πυρκαγιές

    Σχετικά άρθρα: ¶ρχισε η καταγραφή των ζημιών Υπό έλεγχο τα μέτωπα σε Κάρυστο - Κιθαιρώνα

    Είδηση: 26120

    [02] Πέθανε ο Έντουαρντ Κέννεντι

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 26 08 2009 10:25

    Έχασε αργά το βράδυ της Τρίτης, σε ηλικία 77 ετών τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή, ο γερουσιαστής Έντουαρντ Κέννεντι. Ο Κέννεντι είχε διαγνωστεί ότι πάσχει από καρκίνο του εγκεφάλου, τον Μάιο του 2008 και ήταν ένας από τους μακροβιότερους αλλά και πλέον σημαντικούς γερουσιαστές των Δημοκρατικών. Γνωστός και ως "Τέντι" ο Έντουαρντ Κέννεντι ήταν ο τελευταίος των αδελφών Κέννεντι, μετά τον πρόεδρο Τζον Κέννεντι, τον γερουσιαστή Ρόμπερτ και τον Τζο, πιλότο που σκοτώθηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Διαρκής ο αγώνας του για τα κοινωνικά θέματα

    Ο Εντουαρντ Κέννεντι γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1932 στη Βοστόνη, ο μικρότερος από τα εννιά παιδιά του Τζόζεφ και της Ρόζας Κέννεντι.

    Από το 1962 εκπροσωπούσε, χωρίς διακοπή, την Μασαχουσέτη στη Γερουσία, στη θέση του αδελφού του Τζον που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Δικηγόρος, με σπουδές στο Χάρβαρντ και στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, ο Τεντ Κέννεντι παρέμεινε στη σκιά των δύο μεγαλύτερων αδελφών του μέχρι τη δολοφονία του Ρόμπερτ το 1968, στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

    Μετά το γεγονός αυτό, ο Τεντ ανέλαβε να εκπροσωπήσει την οικογένεια Κέννεντι στην πολιτική ζωή της χώρας και να φτάσει ίσως ως τον Λευκό Οίκο.

    Όμως το σκάνδαλο που ξέσπασε το 1969 όταν ενεπλάκη σε τροχαίο στο οποίο έχασε τη ζωή της η συνεργάτης του Μέρι Τζο Κόπεσν έβαλε τέλος στις προεδρικές του φιλοδοκίες.

    Ο μόνος επιζών από τους αδελφούς της οικογένειας δεν έλαβε ποτέ το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.

    Σε όλη τη θητεία του στη Γερουσία ασχολήθηκε με τα κοινωνικά θέματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση και την υγεία.

    Μετά την αμερικανική εισβολή το 2003 στο Ιράκ, ο Τεντ Κέννεντι κατηγόρησε ανοικτά τον Τζορτζ Μπους ότι υπερέβαλε την ιρακινή απειλή για να δικαιολογήσει τον πόλεμο. Συνέκρινε τον Μπους με τον Νίξον και το Ιράκ με το Βιετνάμ, μιλώντας για την "χειρότερη γκάφα στην ιστορία της αμερικανικής διπλωματίας".

    Παντρεύτηκε δυο φορές και απέκτησε τρία παιδιά με την πρώτη του σύζυγο.

    Οι τραγωδίες των Κέννεντι

    Οι ζωές των μελών της οικογένειας Κέννεντι σημαδεύτηκαν και από άλλες τραγωδίες εκτός από τις δολοφονίες του Τζον και του Ρόμπερτ Κέννεντι.

    βΆ Το 1941 η Ρόζμαρι Κέννεντι μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, η οποία είχε διανοητικά προβλήματα, υποβλήθηκε σε λοβοτομή και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της σε ίδρυμα. Πέθανε το 2005.

    βΆ Το 1944 ο Τζοζεφ Κέννεντι Τζούνιορ, ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια σκοτώνεται σε ηλικία 29 ετών ενώ πετούσε πάνω από τη Μάγχη στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

    βΆ Το 1948 η Καθλίν Κέννεντι Κάβεντις, τέταρτο παιδί της οικογένειας, σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα στη Γαλλία, σε ηλικία 28 ετών.

    βΆ Το 1963 ο πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντι δολοφονείται σε ηλικία 46 ετών στο Ντάλας στις 22 Νοεμβρίου.

    βΆ Το 1964 ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κέννεντι, ο νεαρότερος της οικογένειας, γλυτώνει από θαύμα όταν το αεροσκάφος στο οποίο επιβαίνει συντρίβεται.

    βΆ Το 1968, στις 5 Ιουνίου, δολοφονείται ο γερουσιατής Ρόμπερτ Κέννεντι στο Λος Αντζελες σε ηλικία 42 ετών.

    βΆ Το 1969 το αυτοκίνητο που οδηγεί ο Εντουαρντ Κέννεντι πέφτει από γέφυρα στο νησί Τσαπακουιντίκ της Μασαχουσέτης με αποτέλεσμα να σκοτωθεί η γραμματέας του Μέρι Τζο Κόπεσν.

    βΆ Το 1984 πεθαίνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών ο 28χρονος Ντέιβιντ Κέννεντι, γιός του Ρόμπερτ.

    βΆ Το 1997 ο άλλος γιος του Ρόμπερτ, ο Μάικλ σκοτώνεται σε δυστύχημα στο σκι στο Ασπεν του Κολοράντο.

    βΆ Το 1999 ο Τζον Κέννεντι Τζούνιορ πετάει με δικό του αεροσκάφος προς το Μάρθας Βίνεγιαρντ της Μασαχουσέτης. Το αεροπλάνο πέφτει στη θάλασσα και ο ίδιος, η σύζυγος του Καρολίν και η αδελφή της σκοτώνονται.

    Πηγή: CNN Σχετικά άρθρα: Edward Kennedy, Senate Stalwart, Dies

    Είδηση: 26119

    [03] Στις κάλπες την Κυριακή οι Ιάπωνες

    Ειδήσεις

    Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Ιάπωνες για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης της χώρας, σε μία αναμέτρηση που θεωρείται ιστορική καθώς για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα η κεντρώα αντιπολίτευση αναμένεται να βάλει τέλος στην κυριαρχία των Συντηρητικών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

    Με τους Ιάπωνες να ανησυχούν για την ανεργία, την ανασφάλεια και τη συνεχιζόμενη γήρανση του πληθυσμού, το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό κόμμα του 62χρονου Γιούκιο Χατογιάμα αναμένεται να αποσπάσει περίπου 300 από τις 480 έδρες της Βουλής. Εάν οι Δημοκρατικοί καταλάβουν 320 έδρες ή και περισσότερες, θα μπορούν να περνούν νόμους ακόμη κι αν εναντιώνεται σ' αυτούς η ¶νω Βουλή.

    Μια σημαντική εξέλιξη για ένα κόμμα που μόλις πριν 4 χρόνια είχε 112 βουλευτές έναντι 334 του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού του πρωθυπουργού Τάρο Ασο και του βουδιστικού εταίρου του, του κόμματος "Νέο Κομέιτο".

    Σε περίπτωση νίκης του Δημοκρατικού κόμματος,ο Χατογιάμα-κληρονόμος μιάς ισχυρής δυναστείας που συγκρίνεται με τους Κένεντι -θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Το σύνθημα του Χατογιάμα για "μία πολιτική στην υπηρεσία της ανθρώπινης ζωής" έχει κερδίσει την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η νίκη του Δημοκρατικού κόμματος θα είναι σαρωτική.

    Στο κυβερνητικό πρόγραμμα του Δημοκρατικού κόμματος περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για οικογενειακά επιδόματα, δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, παροχή βοήθειας στους ανέργους, ακύρωση του φόρου κατανάλωσης 5% για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και υιοθέτηση μιας πιο ανεξάρτητης από τις Ηνωμένες Πολιτείες εξωτερικής πολιτικής.

    Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του 68χρονου πρωθυπουργού Τάρο ¶σο, έχει προκαλέσει την οργή των ψηφοφόρων εξ αιτίας σειράς σκανδάλων και της αβεβαιότητας που προκάλεσε όσον αφορά το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης. Κυρίως όμως "πληρώνει" τις συνέπειες των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων του πρώην πρωθυπουργού Τζουνιχίρο Κοϊζούμι την περίοδο 2001-2006, που επιδείνωσαν τις κοινωνικές ανισότητες και επιτάχυναν την φθορά του κυβερνώντος κόμματος, καθώς οι πολίτες αισθάνθηκαν ότι η κυβέρνηση προωθεί τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ και όχι των ψηφοφόρων.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26125

    [04] Τον κρατούσαν όμηρο για χρέη σε τοκογλύφο

    Κοινωνία

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια επιχειρηματία από την Ακράτα Αχαϊας που έπεσε χθες, Τρίτη, θύμα ομηρίας. Τέσσερις δράστες τον απήγαγαν από το κατάστημά του, καθώς δεν μπορούσε να καταβάλει άμεσα 30.000 ευρώ, για χρέη του πατέρα του σε Αλβανό τοκογλύφο, ο οποίος είχε δώσει τις επιταγές με το παραπάνω ποσό, σε επιχειρηματία από την Ελευθερούπολη Καβάλας. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα, με σκοπό να ζητήσουν λύτρα από την οικογένειά του, αλλά άνδρες της Ασφάλειας Πατρών, ελευθέρωσαν τον επιχειρηματία και συνέλαβαν έναν από τους δράστες.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26127

    [05] Κίνα: Σάλος με τις μεταμοσχεύσεις οργάνων από θανατοποινίτες

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Πάνω από το 65% των οργάνων που μεταμοσχεύονται στην Κίνα προέρχονται από θανατοποινίτες που εκτελέστηκαν, κατάσταση που ο υφυπουργός Υγείας της χώρας χαρακτηρίζει ανάρμοστη και δυνητικά επικίνδυνη, αναφέρει η αγγλόφωνη εφημερίδα China Daily.

    Το δημοσίευμα, που αποδίδει τον αριθμό σε εκτιμήσεις ειδικών σε θέματα υγείας, συνιστά μια σπάνια παραδοχή του ρόλου που παίζουν οι καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών στην Κίνα στη λεγόμενη βιομηχανία των μεταμοσχεύσεων στη χώρα.

    Οι εκτελεσθέντες κρατούμενοι "οπωσδήποτε δεν είναι η κατάλληλη πηγή για μοσχεύματα", δήλωσε στην εφημερίδα ο υφυπουργός Υγείας Χουάνγκ Τζιεφού.

    Προκειμένου να καμφθεί η "μακρόχρονη εξάρτηση" της χώρας από τη χρήση οργάνων που προέρχονται από εκτελεσθέντες, η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην Κίνα εγκαινίασε την Τρίτη ένα εθνικό σύστημα δωρεάς οργάνων, ανέφερε η εφημερίδα.

    Στόχος είναι ο τερματισμός του ευρύτατου λαθρεμπορίου οργάνων, χάρη στο οποίο οι ασθενείς που έχουν χρήματα λαμβάνουν μοσχεύματα αψηφώντας τη λίστα αναμονής και το αν άλλοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα.

    Η Κίνα, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, εκτελεί περισσότερους θανατοποινίτες από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που εκτελούνται είναι κρατικό μυστικό στο Πεκίνο.

    Μετά τις καταγγελίες ότι όργανα αφαιρούνταν από εκτελεσθέντες χωρίς την προηγούμενη συναίνεσή τους, η Κίνα θέσπισε κανονισμούς για τις μεταμοσχεύσεις το 2007. Απαγόρευσε το λαθρεμπόριο οργάνων, όπως και τον ιδιότυπο "τουρισμό" ξένων ασθενών που διαθέτουν χρήματα και θέλουν μόσχευμα χωρίς λίστες αναμονής. Οι κανονισμοί αναφέρουν πως οι θανατοποινίτες μπορούν να συμφωνούν στην μεταμόσχευση των οργάνων τους μόνο εάν προορίζονται για συγγενείς τους.

    Παρ' όλ' αυτά, οι κανονισμοί δεν μετέβαλαν την κατάσταση, γράφει η China Daily.

    "Ορισμένοι απλώς αψηφούν τις νομικές διαδικασίες για την δωρεά οργάνων από τους κρατούμενους που εκτελούνται και βγάζουν μεγάλο κέρδος", αναφέρει η εφημερίδα.

    Επίσημες εκτιμήσεις αναφέρουν πως 1,5 εκατ. Κινέζοι χρειάζονται μεταμοσχεύσεις σε ετήσια βάση, όμως κάθε χρόνο γίνονται μόλις 10.000 τέτοιες επεμβάσεις, λόγω της μεγάλης έλλειψης δωρητών οργάνων, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Πηγή: AΠΕ

    Είδηση: 26124

    [06] Κατηγορούμενος για τραπεζική απάτη χρηματοδότης των Δημοκρατικών

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 26 08 2009 09:50

    Για απόπειρα τραπεζικής απάτης, ύψους 74 εκατομμυρίων δολαρίων, κατηγορείται ένας από τους χρηματοδότες του Δημοκρατικού κόμματος και πρώην επικεφαλής της εκστρατείας για την οικονομική ενίσχυση της Χίλαρι Κλίντον όταν διεκδικούσε το χρίσμα του κόμματος. Ο Χασάν Νεμάζι, Αμερικανός ιρανικής καταγωγής κατηγορείται ότι προσπάθησε να αποσπάσει κεφάλαια από τη Citibank, παραποιώντας έγγραφα, τα οποία αποδείκνυαν ότι διέθετε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε εχέγγυα που θα μπορούν να καλύψουν το δάνειο του.

    Αντιμετωπίζει ποινή 30ετούς κάθειρξης

    Ο Νεμάζι, γενικός διευθυντής της εταιρείας κεφαλαίου Νεμάζι, εάν κριθεί ένοχος από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης αντιμετωπίζει ποινή 30ετους κάθειρξης.

    Ο Νεμάζι είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής του οικονομικού σχεδιασμού της Κλίντον και όταν εκείνη έχασε το χρίσμα του κόμματος, τέθηκε επικεφαλής της οικονομικής εκστρατείας για τον υποψήφιο τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    Επίσης ήταν υπεύθυνος και για τη συγκέντρωση χρημάτων για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών το 2004 Τζον Κέρι.

    Την περίοδο προεδρίας του Μπιλ Κλίντον, ο 59χρονος Νεμάζι είχε τοποθετηθεί πρέσβης των ΗΠΑ στην Αργεντινή.

    Πηγή: ΑΠΕ Σχετικά άρθρα: US businessman Hassan Nemazee arrested for alleged Citigroup fraud Nemazee, Political Fundraiser, Charged With $74 Million Fraud

    Είδηση: 26121

    [07] Πυρά Τσένεϊ κατά Ομπάμα για τη CIA

    Ειδήσεις

    Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένεϊ αμφισβήτησε την αξιοπιστία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας της χώρας μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι διέταξε να αρχίσει έρευνα για τις καταγγελίες περί κακομεταχείρισης κρατούμενων από τη CIA.

    Σε ανακοινωθέν του, ο Τσένεϊ επιτέθηκε στον Ομπάμα τόσο για την απόφασή του να δημιουργήσει μια νέα ομάδα επίλεκτων ανακριτών όσο και για την έρευνα που διέταξε. Αποκάλεσε τις κινήσεις αυτές "υπενθύμιση του γιατί τόσο πολλοί Αμερικανοί αμφιβάλλουν για την ικανότητα της κυβέρνησης να επιδείξει υπευθυνότητα όσον αφορά την ασφάλεια του έθνους μας".

    Η έρευνα που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο πρώην εισαγγελέας Τζον Ντέρχαμ, έχει στόχο να διακριβωθεί αν οι ανακριτές της CIA παραβίασαν το νόμο προσπαθώντας να "σπάσουν" υπόπτους για τρομοκρατία που κρατούνταν στο εξωτερικό.

    Ο Τσένεϊ, ο οποίος υπεραμύνεται των τακτικών της κυβέρνησης του προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους στο λεγόμενο "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", υποστήριξε ότι το πρόγραμμα ανακρίσεων της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών απέτρεψε μια ακόμη μεγάλης κλίμακας επίθεση της αλ Κάιντα στις ΗΠΑ.

    Νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης Μπους ενέκριναν σκληρές μεθόδους ανάκρισης που προηγουμένως ήταν εκτός νόμου, αφού θεωρούνταν βασανιστήρια.

    Ο πρώην αντιπρόεδρος δήλωσε πως "οι άνθρωποι που συμμετείχαν αξίζουν της ευγνωμοσύνης μας. Δεν αξίζουν να γίνουν στόχος μιας πολιτικής έρευνας ή δίωξης".

    Μετά την ανακοίνωση του Χόλντερ η CIA έδωσε στην δημοσιότητα έως πρότινος απόρρητα έγγραφα του 2004 και του 2005 στα οποία περιέχονται πληροφορίες που αποσπάστηκαν χάρη στο πρόγραμμα ανακρίσεων--μεγάλο μέρος των οποίων έχει πάντως διαγραφεί.

    "Τα αρχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι αυτοί που υποβλήθηκαν στις προχωρημένες τακτικές ανάκρισης μας έδωσαν το μεγαλύτερο μέρος της πληροφόρησης που έχουμε για την αλ Κάιντα. Αυτές οι πληροφορίες έσωσαν ζωές αποτρέψαμε τρομοκρατικές επιθέσεις", είπε ο Τσένι.

    Όμως επικριτές της προσέγγισης της CIA -ανάμεσά τους, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του FBI- αντιτείνουν πως οι κρατούμενοι έδιναν πολύτιμες πληροφορίες πριν να υποβληθούν στις πρακτικές ανάκρισης που προκάλεσαν την παγκόσμια κατακραυγή και τις καταγγελίες για συστηματικά βασανιστήρια.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προηγούμενο άρθρο: Στο σκαμνί η CIA για βασανισμούς κρατουμένων

    Είδηση: 26118

    [08] Έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στην Κανταχάρ

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 26 08 2009 10:55

    Τουλάχιστον 36 πολίτες σκοτώθηκαν και πάνω από 65 τραυματίστηκαν -αρκετοί σοβαρά- από την ανατίναξη ενός παγιδευμένου οχήματος στο κέντρο της πόλης Κανταχάρ στην ομώνυμη επαρχία του νοτίου τμήματος του Αφγανιστάν, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε από την τοπική αστυνομία.

    Η έκρηξη έγινε μπροστά σε ένα μεγάλο συγκρότημα που διέθετε πολλές αίθουσες για τελετές και γάμους, καθώς και πολλά καταστήματα και ξενοδοχείο, που υπέστησαν ανεπανόρθωτες καταστροφές.

    Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τις απώλειες και τις καταστροφές στο πολυτελές συγκρότημα της Κανταχάρ.

    "Μέχρι στιγμής υπάρχουν 36 νεκροί και 65 τραυματίες όλοι πολίτες", δήλωσε ο στρατηγός Γκουλάμ Αλί Ουαντάντ, χωρίς να αναφερθεί στην ταυτότητα των θυμάτων.

    "Η αστυνομία συνεχίζει να ερευνά για νέα πτώματα κάτω από τα χαλάσματα" που προκλήθηκαν από την πολύ ισχυρή έκρηξη, πρόσθεσε.

    Είδηση: 26114

    [09] Επίθεση με μολότωφ στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι

    Μία ομάδα, που αυτοαποκαλείται "Crni Ilija" [Μαύρος Ηλίας], ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μολότωφ, εναντίον της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ", επικαλούμενο ηλεκτρονικά σέρβικα ΜΜΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι, τις δύο βόμβες μολότωφ εναντίον του κτιρίου, όπου στεγάζεται η ελληνική πρεσβεία, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές, τις πέταξε ομάδα πέντε ατόμων, περίπου στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την οποία ανάρτησε η οργάνωση στην ιστοσελίδα της," οι αναρχικοί του Βελιγραδίου" αποφάσισαν "να ενωθούν με τους συντρόφους τους στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, που προβαίνουν σε ενέργειες αλληλεγγύης για τον Ηλιόπουλο και ζητούν την αποφυλάκισή του".

    Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: "Εξ αιτίας αυτού, μέλη της ομάδας μας επιτέθηκαν εναντίον της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, με μολότωφ. Θα συνεχίσουμε αυτές τις ενέργειες έως ότου ο σύντροφός μας Ηλιόπουλος αφεθεί ελεύθερος!".

    Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας καταδίκασε την ενέργεια και ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    Ο Πρόεδρος της Σερβίας καταδίκασε την επίθεση

    Ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς καταδίκασε την επίθεση με βόμβες μολότωφ εναντίον του κτιρίου όπου στεγάζεται η ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, αναφέρθηκε από το γραφείο του, στο πρακτορείο ειδήσεων "BETA".

    Σύμφωνα με το BETA ο κ. Τάντιτς συνομίλησε με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Σερβία κ. Δημοσθένη Στοϊδη και χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη την χθεσινοβραδινή επίθεση εναντίον του κτιρίου της ελληνικής πρεσβείας. Κατά την συνομιλία αυτή, όπως μεταδίδει το "ΒΕΤΑ", ο Πρόεδρος Τάντιτς διαβεβαίωσε ότι "το σερβικό κράτος θα πράξει τα πάντα για να συλληφθούν και να τιμωρηθούν καταλλήλως οι δράστες!".

    Κινητοποίηση για τον Θ. Ηλιόπουλο στην Θεσσαλονίκη

    Πορεία για την απελευθέρωση του Θ. Ηλιόπουλου, που συνελήφθη κατά τη διάρκεια των γεγονότων του περασμένου Δεκεμβρίου, πραγματοποίησαν πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, μαζί με άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου στη Θεσσαλονίκη.

    Η κινητοποίηση ξεκίνησε από την περιοχή της Καμάρας και μέσω κεντρικών δρόμων, πέρασε από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, στη διασταύρωση της οδού Ερμού με το πλακόστρωτο της Αριστοτέλους, όπου και πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη στάση. Η πορεία ολοκληρώθηκε όταν οι διαδηλωτές έφτασαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Είδηση: 26113


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 August 2009 - 8:55:07 UTC