Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-09-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δευτέρα και Τρίτη τα ντιμπέιτ
  • [02] Στροφή ΗΠΑ για την αντιπυραυλική ασπίδα
  • [03] Α.Παπαρήγα: στόχος οι απώλειες για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • [04] Επίθεση σε βάρος του καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [05] K. Kαρατζαφέρης: επίσκεψη στη ΓΑΔΑ
  • [06] Σε γρήγορους ρυθμούς τα αντιδιαβρωτικά- αντιπλημμυρικά έργα στην Α Αττική
  • [07] Μοναδικό εγχείρημα η νέα Ολυμπιακή
  • [08] Στη δημοσιότητατα αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του Πάτρικ Σουέζι
  • [09] Ημερίδα για την νόσο Αλτσχάιμερ
  • [10] Επένδυση σεβ¦παρμεζάνα
  • [11] Φθηνός πράσινος ηλεκτρισμός από ανθρώπινες τρίχες μαλλιών!
  • [12] Το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο
  • [13] Έξι ιταλοί στρατώτες νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ
  • [14] Έπεσαν από το μπαλκόνι του σπιτιού τους
  • [15] Επίθεση σε Λύκειο της Γερμανίας
  • [16] Πολύνεκρο τροχαίο στην Εθνική Σερρών - Θεσσαλονίκης

    [01] Δευτέρα και Τρίτη τα ντιμπέιτ

    Εκλογές 2009 -

    Γενικά

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 17 09 2009 16:40

    Σε συναινετική λύση για τη διεξαγωγή της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών κατέληξαν τα κόμματα και το ντιμπέιτ θα γίνει τελικά την ερχόμενη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, σε στούντιο της ΕΡΤ. Εντός της ημέρας αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή της τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου, την ερχόμενη Τρίτη 22 του μήνα, ντιμπέιτ που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας.

    Εν αναμονή της απόφασης για την τηλεοπτική μονομαχία μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου, η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε το πρωί στη Βουλή αποφάσισε να διεξαχθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ.

    Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν σε αλλαγές του ντιμπέιτ με στόχο τον ουσιαστικότερο διάλογο. Η τηλεμαχία θα περιλαμβάνει έξι θεματικές ενότητες με δικαίωμα ερώτησης στους αρχηγούς των κομμάτων σε πολιτικό αρχηγό της επιλογής τους.

    Στις 8 το βράδυ της Δευτέρας, απευθείας από το στούντιο της ΝΕΤ θα μεταδοθεί η τηλεμαχία των έξι. Η διακομματική επιτροπή κατέληξε σε συμφωνία με μερικές τροποποιήσεις στους όρους διεξαγωγής του ντιμπέιτ ώστε να αποφευχθούν οι παράλληλοι μονόλογοι.

    Η αναμέτρηση θα περιλαμβάνει έξι θεματικές ενότητες, Οικονομία, Εργασία-Κοινωνική πολιτική, Εξωτερική πολιτική, Περιβάλλον, Παιδεία, Δημόσια διοίκηση.

    Θα μετέχουν 6 δημοσιογράφοι από αντίστοιχα τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας που θα χωριστούν σε δυο ομάδες των τριών. Η κάθε ομάδα θα αναλάβει τρεις θεματικές ενότητες.

    Μετά το τέλος κάθε κύκλου οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλον μια ερώτηση σε άλλον πολιτικό αρχηγό της επιλογής τους χωρίς δικαίωμα σχολιασμού.

    Στο τέλος της τηλεμαχίας ο κάθε αρχηγός θα έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί για δυο λεπτά.

    "Καταλήξαμε σε ένα συγκερασμό απόψεων", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής και χαρακτήρισε τη συμφωνία η οποία επήλθε ως μια ακόμη κατάκτηση της δημοκρατίας που ενισχύει το διάλογο και δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες ψηφοφόρους να ενημερωθούν ακόμη περισσότερο σε βάθος, ακόμη πιο ουσιαστικά για τα προγράμματα όλων των πολιτικών κομμάτων.

    "Aυτά που συμφωνήθηκαν βελτιώνουν το debate, το κάνουν πιο ουσιαστικό, με μια πιο ουσιαστική αντιπαράθεση. Δηλαδή, μεγαλύτερη δυνατότητα τοποθέτησης από τους πολιτικούς αρχηγούς, δυνατότητα ο καθένας να κάνει ερωτήσεις και σε άλλους. Θα υπάρχει και μια διαφορετική διάταξη των δημοσιογράφων. Αυτό πιστεύουμε ότι βελτιώνει μια -όλοι γνωρίζουμε- μη ικανοποιητική κατάσταση", σημείωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    "Συμμετέχουμε μόνο και μόνο για να μη δώσουμε αφορμή σε αποπροσανατολιστικές συζητήσεις, γιατί υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα μέχρι τις εκλογές. Καλούμε τους εργαζόμενους να κρίνουν τα κόμματα από την πρακτική όλων των προηγουμένων χρόνων και από τη στάση που κράτησαν στα λαϊκά ζητήματα και όχι από ένα ντιμπέιτ. Στο ντιμπέιτ δεν θα γίνει κανένας διάλογος, πρόκειται για παρωδία και γελοιοποίηση", σημείωσε ο Μάκης Μαΐλης από το ΚΚΕ.

    Την απόφαση του ΚΚΕ να συμμετάσχει στην τηλεμαχία της Δευτέρας αιτιολόγησε με δηλώσεις της η γγ του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

    "Σας ζητάω συγγνώμη και ως ΚΚΕ, αλλά και προσωπικά, που θα πάρουμε μέρος σε αυτή την τηλεαναμέτρηση. Δεν καταφέραμε, παρ' όλες τις πιέσεις που ασκήσαμε σαν κόμμα, να πετύχουμε έναν διάλογο με σεβασμό προς τον κόσμο. Η τηλεαναμέτρηση δεν είναι η μάχη των μαχών, αλλά αν δεν πάρουμε μέρος μέχρι τις 4 του Οκτώβρη, αυτό που θα συζητούν θα είναι αν το ΚΚΕ έκανε σωστά ή όχι", δήλωσε.

    "Όσοι τις προηγούμενες ημέρες επιχείρησαν την κατάργηση του debate ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς επιθυμούν την επιστροφή στο παρελθόν του απόλυτου δικομματισμού. Επανακαταθέσαμε μια σειρά προτάσεων έτσι ώστε ο διάλογος να καταστεί πιο ουσιαστικός και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν, να αξιολογήσουν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τον κάθε αρχηγό. Δεν έγιναν δεκτές. Παρ' όλα αυτά θεωρούμε ότι έστω και με τα όποια προβλήματα είναι προτιμότερη η διεξαγωγή του από την κατάργησή του", υπογράμμισε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Σκουρλέτης.

    Ο Νίκος Χρυσόγελος από τους Οικολόγους-Πράσινους δήλωσε ότι πρέπει να γίνει η τηλεμαχία για να ενημερωθούν οι πολίτες.

    Θετική και ιδιαίτερα ικανοποιητική εξέλιξη, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος την κατάληξη της συζήτησης για τον καθορισμό της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών. Έγινε ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση που κατέληξε σε συμφωνία, τόνισε.

    Το ντιμπέιτ των δυο

    Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί όπως αποφασίστηκε το ντιμπέιτ των Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου.

    Οι λεπτομέρειες είναι υπό διαπραγμάτευση μεταξύ Ευάγγελου Αντώναρου και ο Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    "Έχω την ελπίδα, έχω σχεδόν τη βεβαιότητα ότι μέσα στην ημέρα, θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στις λεπτομέρειες" τόνισε ο κ. Αντώναρος επισημαίνοντας ότι η ΝΔ είχε ζητήσει να γίνουν δυο τηλεμαχίες μεταξύ των δυο αρχηγών, κάτι που όπως είπε δεν το αποδέχτηκε το ΠΑΣΟΚ.

    Για τό ίδιο ζήτημα, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι έγιναν βήματα προόδου ωστόσο κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι βάζοντας εκβιαστικά διλήμματα δεν άφησε περιθώρια προσέγγισης έτσι ώστε να υπάρξει και δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επισήμανε επίσης ότι είναι αδιανόητο να παίζει κανείς με την πανθομολογούμενη ανάγκη να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στο διάλογο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησε να είναι εφικτός ο απευθείας διάλογος χωρίς διαμεσολαβητές μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.

    Μετά από αίτημα της ΝΔ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απέστειλε το μεσημέρι επιστολή προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με τους όρους που προτείνει για την διεξαγωγή της τηλεμαχίας των δυο.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου προτείνει η συζήτηση να διαρκέσει 75 λεπτά και να δομηθεί σε πέντε 15λεπτες ενότητες, Εξωτερική πολιτική, Οικονομία β Ανάπτυξη, Κοινωνικά θέματα, Περιβάλλον και Κράτος / Δημόσια διοίκηση.

    Σε κάθε ενότητα ο συντονιστής δημοσιογράφος θα κάνει μια εισαγωγική τοποθέτηση ενός λεπτού. Ο κάθε ένας από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς θα έχει τη δυνατότητα μιας αρχικής 3λεπτης τοποθέτησης και στην συνέχεια δύο (2) γύρους με τοποθετήσεις 2΄ λεπτών κάθε φορά από κάθε πολιτικό αρχηγό. Σύνολο 15΄ λεπτά (εισαγωγή 1΄, αρχικές τοποθετήσεις 6΄, δευτερολογία 4΄, τριτολογία 4΄ λεπτά ).

    Επίσης προτείνεται οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να στέκονται όρθιοι σε πόντιουμ απέναντι ο ένας στον άλλον με τον δημοσιογράφο συντονιστή να στέκεται μεταξύ τους σε διάταξη τριγώνου, τη δε όλη διαδικασία να αναλάβει η δημόσια τηλεόραση, με δημοσιογράφο-συντονιστή την κα. Χούκλη.

    Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι το Κίνημα δεν φέρνει προσκόμματα στην διεξαγωγή του ντιμπέϊτ Καραμανλή - Παπανδρέου, αλλά κάνει προτάσεις γιατί θέλει ουσιαστική συζήτηση και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία σήμερα.

    Πάντως απέκλεισε την περίπτωση να μην διεξαχθεί το ντιμπέιτ και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ως προς τις τεχνικές λεπτομέρειες θα βρεθεί λύση ώστε να διεξαχθεί μια ενδιαφέρουσα για τον ελληνικό λαό συζήτηση.

    "Η συνάντηση να επικεντρωθεί στην ανταλλαγή απόψεων των δυο τους, ώστε να πάμε στο "ψητό", που είναι τι λέει ο κ. Καραμανλής και τι λέει ο κ. Παπανδρέου για τα προβλήματα των πολιτών", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-NET-AΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 26846

    [02] Στροφή ΗΠΑ για την αντιπυραυλική ασπίδα

    Στροφή 180 μοιρών από τον Μπαράκ Ομπάμα στο αμφιλεγόμενο σχέδιο που καταρτίστηκε επί του προκατόχου του Μπους για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τσεχία και στην Πολωνία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος το ανακοίνωσε επισήμως, εξηγώντας ότι υφίσταται μεν η ιρανική πυραυλική απειλή, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη γιγαντιαία ασπίδα. Το ΝΑΤΟ αλλά και το Κρεμλίνο χαιρέτισαν τη νέα στρατηγική Ομπάμα, που απομακρύνει τα ψυχρά νέφη στις σχέσεις με τη Ρωσία και εγκαινιάζει μια νέα εποχή συνεργασίας με την Ευρώπη. Αναλυτές πιστεύουν ότι η αμερικανική στροφή συνδέεται με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το ακανθώδες ζήτημα που λέγεται Ιράν.

    Με δύο τηλεφωνήματα λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σε Τσέχους και Πολωνούς ότι τα σχέδια για την αντιπυραυλική ασπίδα που θα φιλοξενούσαν αποτελούν παρελθόν.

    Η ιρανική απειλή εξακολουθεί να υπάρχει αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, είπε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί ότι το Ιράν δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα να εξαπολύσει επίθεση με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, καταρρίπτοντας το βασικό επιχείρημα για την εγκατάσταση όπλων στην ανατολική Ευρώπη. Η Ρωσία καλωσόρισε τη μεγάλη στροφή σε σχέση με την πολιτική Μπους, που είχε οδηγήσει τις αμερικανορωσικές σχέσεις σε ψυχροπολεμικό κλίμα.

    Αντί για την αντιπαράθεση, ο Μπαράκ Ομπάμα προτιμά τη συνεργασία της Ρωσίας για οικονομικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Έχει ανάγκη τη βοήθεια της Μόσχας και για την καταπολέμηση των Ταλιμπάν, καθώς οι Ρώσοι επιτρέπουν να περνούν από το έδαφός τους προμήθειες για τους Αμερικανούς στρατιώτες.

    Τα μέλη του ΝΑΤΟ, Πολωνία και Τσεχία, αισθάνονται προδομένα από την αλλαγή της πολιτικής, καθώς έβλεπαν την αμυντική συνεργασία με την Ουάσιγκτον ως προστασία απέναντι στη ρωσική επιρροή. Ο Μπαράκ Ομπάμα τους διαβεβαίωσε ότι δνε κινδυνεύει η ασφάλειά τους.

    Ανοιχτό μένει το θέμα για τα συμβόλαια δισεκατομμυρίων που διεκδικούσαν μεγάλες εταιρείες για την κατασκευή του εξοπλισμού.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26876

    [03] Α.Παπαρήγα: στόχος οι απώλειες για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    Εκλογές 2009 -

    ΚΚΕ

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 17 09 2009 18:19

    Επίσκεψη στο Κέντρο Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα, πραγματοποίησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Όπως τόνισε σε δηλώσεις της: "Αν οι ψηφοφόροι και σε αυτές τις εκλογές, ψηφίσουν με τη λογική του λιγότερου κακού, τότε τα πράγματα θα είναι σαφώς πιο δύσκολα για τη χώρα. Στόχος του ΚΚΕ, είναι οι δύο να έχουν απώλειες, ενισχύοντας ταυτόχρονα το ΚΚΕ".

    Επίσης έκανε λόγο για μεγάλη διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στο τι συζητείται στην κεντρική πολιτική σκηνή και στα λαϊκά στρώματα. Στη συνέχεια η κ. Παπαρήγα επισκέφτηκε την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, κάνοντας λόγο για τις "τραγικές συνέπειες που θα υποστούν οι γυναίκες, οι νέοι, οι μετανάστες και η τρίτη ηλικία από τα αντιλαϊκά μέτρα, που έρχονται". Αναφερόμενη σε ειδικότερα προβλήματα του δημόσιου τομέα και επισήμανε ότι: «τα επόμενα χρόνια αναμένονται σοβαρές αλλαγές στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, μέσω της αποκέντρωσης και στόχος είναι ο κοινωνικός τομέας και η παιδεία να περάσουν στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με επιχειρηματικούς ομίλους". Ειδικά για την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία έκανε λόγο για σχέδια που υπάρχουν, η υπηρεσία είτε να διασπαστεί, είτε να ιδιωτικοποιηθεί.

    Είδηση: 26861

    [04] Επίθεση σε βάρος του καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

    Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την επίθεση που δέχτηκε ο υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθήνας, του συνδυασμού Πάνος Λάμπρου, την Τετάρτη 16/9, στη βραδινή εκπομπή του Extra Channel για τις εκλογές. Μεταξύ των άλλων κομμάτων ήταν προσκεκλημένος και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, N. Μιχαλολιάκος.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ: "Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Λάμπρου, αποχώρησε δηλώνοντας ότι η Χρυσή Αυγή είναι εκτός δημοκρατικού πλαισίου, καθώς όχι μόνο προπαγανδίζει ναζιστικές απόψεις αλλά χρησιμοποιεί και την ωμή βία για να τις επιβάλλει. Μαζί με τον Πάνο Λάμπρου, αποχώρησε και η εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Στην έξοδο από το κανάλι, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε προπηλακισμούς και απειλές για τη ζωή του από ομάδα τραμπούκων της Χρυσής Αυγής. Ζήτησε προστασία από την αστυνομία, η οποία αδιαφόρησε. Κατέφυγε στο κανάλι και φυγαδεύτηκε αργότερα με αυτοκίνητο, το οποίο καταδίωξαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής με μοτοσικλέτες.

    Συνεχίζοντας στην ίδια ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει "τη βάρβαρη επίθεση, ζητά από την κυβέρνηση και τη διεύθυνση της αστυνομίας να παρέμβουν για την τήρηση της δημοκρατικής νομιμότητας, που συνεχώς παραβιάζει η Χρυσή Αυγή, η οποία κατ' επανάληψη έχει κακοποιήσει και τραυματίσει σοβαρά δεκάδες πολίτες".

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 26878

    [05] K. Kαρατζαφέρης: επίσκεψη στη ΓΑΔΑ

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 17 09 2009 16:15

    Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός αγαπά και τιμά την αστυνομία τόνισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά την συνάντησή του με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής, στα πλαίσια της επίσκεψής του στη ΓΑΔΑ, επισημαίνοντας ακόμη ότι πρέπει να οριοθετηθούν με ευρύτητα οι κανόνες δράσης της αστυνομίας.

    Είδηση: 26859

    [06] Σε γρήγορους ρυθμούς τα αντιδιαβρωτικά- αντιπλημμυρικά έργα στην Α Αττική

    Πολιτική

    Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, θα ολοκληρωθούν τα αντιδιαβρωτικά και τα αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά. Ο κύριος Σουφλιάς, επισκέφθηκε την περιοχή που κάηκε από τις πυρκαγιές του Αυγούστου που σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, ανέρχεται συνολικά, σε 183.378 στρέμματα.

    "Το ΥΠΕΧΩΔΕ, στα πλαίσια της κατεπείγουσας αντιμετώπισης για την αποκατάσταση των περιοχών της βορειοανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές του Αυγούστου, προχώρησε άμεσα στην εκτέλεση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων", τόνισε ο κ. Σουφλιάς.

    Είδηση: 26870

    [07] Μοναδικό εγχείρημα η νέα Ολυμπιακή

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 17 09 2009 18:50

    Μοναδικό εγχείρημα στο χώρο των αερομεταφορών, παγκοσμίως, χαρακτήρισε την "Ολύμπικ Αιρ" ο πρόεδρος του ομίλου Μαρφίν, Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος κατά την παρουσίαση της νέας εταιρείας, η λειτουργία της οποίας ξεκινά την 1η Οκτωβρίου, τόνισε ότι για την εταιρεία ξεκινά μία νέα εποχή, καθώς ο άλλοτε εθνικός μας αερομεταφορέας θα πετάει κάτω από την "ομπρέλα" της MIG, μετά το επιτυχές εγχείρημα ιδιωτικοποίησής της. Επίσης, ο κ. Βγενόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο συνδιοίκησης της εταιρείας με το Ελληνικό δημόσιο.

    Παρουσιάζοντας τα επιχειρηματικά σχέδια της νέας εταιρίας, ο πρόεδρος της MIG, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, αφού ευχαρίστησε την ομάδα που ανέλαβε το "στήσιμο" της νέας εταιρίας, σε χρόνο ρεκόρ, άφησε σαφείς αιχμές κατά της ανταγωνίστριας εταιρίας, Aegean Airlines και ανακοίνωσε ότι η νέα εταιρία θα έχει στη διάθεσή της, στην παρούσα φάση, 21 υπερσύγχρονα αεροσκάφη εκ των οποίων 16 Airbus 319 και 320, 10 Bombardier Q400, 5 Bombardier Dash 100 και ένα ATR-42.

    Ο κ. Βγενόπουλος δεσμεύτηκε ότι η νέα εταιρία θα προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες, θα είναι άκρως ανταγωνιστική, θα εκτελεί το 65% του προγράμματος των πτήσεων που είχε η παλιά Ολυμπιακή, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα διεκδικήσει τις άγονες γραμμές, θα συνεργαστεί με τη Delta Ailines, την Air France, την KLM, την Etiad και τη Cyprus.

    Η Ολύμπικ Αιρ θα πετάει κατ΄ αρχήν σε 20 προορισμούς εσωτερικού και 18 εξωτερικού ενώ εχει προχωρήσει σε συμφωνίες με μεγάλες αεροπορικές εταιρείες για υπερατλαντικές πτήσεις.

    Αιχμές κατά ΥΠΑ και Aegean

    Ο πρόεδρος της MIG άφησε σαφείς αιχμές κατά του κυριότερου ανταγωνιστή, της Aegean Airlines, τόσο για το πως χειρίστηκε το θέμα της προσφοράς για ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, όσο και για το ενδιαφέρον της για τις άγονες γραμμές και τα δρομολόγια προς Κωνσταντινούπολη. " Αυτοί που ήθελαν να κλείσει η Ολυμπιακή, έδειξαν όψιμο ενδιαφέρον στο παρά πέντε και ενώ η MIG είχε ήδη καταθέσει προσφορά" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βγενόπουλος, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός σχετικά με την άδεια που δόθηκε στην Aegean για τη γραμμή της Κωνσταντινούπολης. Ευθύνες για το θέμα αυτό έριξε στον τότε διοικητή της ΥΠΑ, που στη συνέχεια απομακρύνθηκε, ο οποίος εν αγνοία της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, εξέδωσε την άδεια, με βάση ένα μνημόνιο κάποιων επιτροπών Ελλάδος και Τουρκίας.

    Σε ότι αφορά τις άγονες γραμμές εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η ΥΠΑ δεν πριμοδοτεί τα νέα αεροσκάφη, χαρακτήρισε ορθή την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, λόγω των εκλογών, σημειώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει την πολιτική της. Για το θέμα αυτό ο κ. Βγενόπουλος άφησε νέες αιχμές κατά της Aegean, κάνοντας λόγο για περίεργες προσφορές και παλιά αεροσκάφη και έστειλε τελεσίγραφο στη διοίκηση της Aegean λέγοντας χαρακτηριστικά ότι " Μέχρι τώρα πέρασε καλά γιατί είχε απέναντί της μια Ολυμπιακή στην κατάσταση που ήταν. Το πάρτι τελείωσε".

    Επανακρατικοποίηση

    Αναφερόμενος στο αν στις εκλογές αλλάξει η κυβέρνηση και με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί ένα μικτό σχήμα στην Ολυμπιακή, μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ο κ. Βγενόπουλος είπε πως όταν κατέθεσε την προσφορά συνάντησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον οποίο ενημέρωσε και έκτοτε δεν έχει γίνει καμιά άλλη συζήτηση. Πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο συνδιοίκησης στην Ολυμπιακή και επανέλαβε τη δέσμευσή του πως αν η νέα κυβέρνηση θέλει να επανακρατικοποιήσει την Ολυμπιακή, θα πρέπει να το κάνει εντός τριών μηνών. Δεν απέκλεισε όμως την περίπτωση το ελληνικό δημόσιο να συμμετάσχει στο νέο σχήμα με κάποιο μειοψηφικό πακέτο.

    Επίσης, επεσήμανε ότι στόχος της νέας εταιρίας είναι να καταστεί ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στην εσωτερική αγορά, να έχει ηγετική θέση στις Ευρωπαϊκές Αερομεταφορές και γιατί όχι, να καταστεί μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες στο κόσμο.

    ΚΚΕ

    Άμεση ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ που σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Ο λαός γνωρίζει πλέον απ' την ίδια του την πείρα ότι η «απελευθερωμένη» αγορά αερομεταφορών της ΕΕ που προώθησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν μπορεί να διασφαλίσει φθηνή, ασφαλή και συχνή μεταφορά σ' όλες τις περιοχές της χώρας.

    Οι μονοπωλιακοί όμιλοι που κυριαρχούν πλέον στις εγχώριες αερομεταφορές απαιτούν νέο πακτωλό κρατικών ενισχύσεων για τη διατήρηση των άγονων γραμμών και μεθοδεύουν νέες θυσίες εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στο βωμό της ανταγωνιστικότητας. Καθώς οξύνεται και ο ανταγωνισμός μεταξύ των ομίλων, αυξάνουν οι απαιτήσεις απ' την επόμενη κυβέρνηση για νέες ρυθμίσεις σχετικά με τη διανομή της μεγάλης πίτας των κερδών. Όποια κυβέρνηση και αν προκύψει μετά τις εκλογές θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους."

    ΣΥΡΙΖΑ

    Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Βγενόπουλου, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κ. Ήσυχος αναφέρει: Σήμερα αποκαλύφθηκε το «κόλπο γκρόσσο» για την επόμενη εκλογική μέρα και την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να συμμετάσχει με μειοψηφικό πακέτο στην νέα ιδιωτική Ο.Α.

    Ο Κος. Βγενόπουλος ανέφερε την διαθεσιμότητα της MIG στο λεγόμενο «μικτό σχήμα», όπως προβλέπει και η σύμβαση ρευστοποίησης της Δημόσιας ΟΑ και ιδιωτικοποίησης των τριών της εταιριών, εντός 3μηνου να έχει δικαίωμα το «κράτος» να «επανακρατικοποίηση» την ΟΑ. Η MIG ήδη έχει βρει νέο «αιμοδότη» για να συρρεύσει δημόσιο χρήμα στην ιδιωτική Ο.Α. Σήμερα με τον πιο ωμό και κυνικό τρόπο προετοιμάζεται το έδαφος, το δημόσιο να προχωρήσει στην πριμοδότηση των ιδιωτών, σε αυτή την περίπτωση στην MIG.

    Aegean Airlines

    Η Aegean Airlines αναφερόμενη στα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της MIG, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος για το θέμα της Κωνσταντινούπολης, επισημαίνει ότι από τις 17/5/2004 εξεδόθη η Υπουργική Απόφαση του Υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών δια της οποίας η AEGEAN διορίστηκε επίσημα ως δεύτερος Ελληνικός αερομεταφορέας, ώστε να εκτελεί πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη.

    Είδηση: 26868

    [08] Στη δημοσιότητατα αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του Πάτρικ Σουέζι

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 17 09 2009 17:49

    Τα πρώτα αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του Πάτρικ Σουέιζι, δόθηκαν χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του πρωταγωνιστή του "Dirty Dancing" στα 57 του χρόνια από καρκίνο στο πάγκρεας. Το βιβλίο, το οποίο είχε γράψει μαζί με την επί 34 χρόνια σύζυγό του, Λάιζα Νιέμι, τιτλοφορείται "The Time of My Life" και πρόκειται να κυκλοφορήσει στο τέλος του μήνα.

    Τα απομνημονεύματά του αποκαλύπτουν πώς ο Σουέζι έμαθε ότι είχε καρκίνο πριν από 20 μήνες και περιγράφουν το θαρραλέο τρόπο αντιμετώπισής του.

    "Είχα προβλήματα με την πέψη και μία αίσθηση φουσκώματος για μερικές εβδομάδες", λέει ο Σουέζι στα αποσπάσματα του βιβλίου που εξασφάλισε το περιοδικό People και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

    "Είχα ευαίσθητο στομάχι όλη μου τη ζωή, αλλά δεν με απασχολούσε ιδιαίτερα, όμως τελευταία δεν μπορούσα να αποβάλω τη δυσανεξία...Ο γιατρός μου είπε ότι οι πιθανότητες να ζήσω περισσότερους από μερικούς μήνες δεν ήταν πολλές και δεν είχα λόγο να τον αμφισβητήσω".

    Όμως ο Σουέζι ήταν αποφασισμένος να μην ενδώσει στην αυτολύπηση.

    Αποφάσισε να ασχολείται με πράγματα που του άρεσε να κάνει εφόσον μπορούσε γι αυτό και συμμετείχε στην αστυνομική δραματική σειρά "The Beast" χωρίς να καταφύγει στα παυσίπονα.

    ΑΠΕ

    Είδηση: 26875

    [09] Ημερίδα για την νόσο Αλτσχάιμερ

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 17 09 2009 17:36

    Παγκόσμια ημέρα της νόσου του Αλτσχάιμερ η 21 Σεπτεμβρίου και η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία οργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά επιστημονική ημερίδα, με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις για τις νεότερες προσεγγίσεις σε ότι αφορά την πρόληψη, τους παράγοντες κινδύνου, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου (φαρμακευτικές και μη). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στην Αθήνα στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 ως τις 14:00 και στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο ELECTRA PALACE, από τις 10:00 ως τις 18:00

    Το Αλτσχάιμερ είνει η πιο συχνή και βαριά μορφή γεροντικής άνοιας, που καταστρέφοντας εγκεφαλικά κύτταρα έχει πάρει παγκοσμίως διαστάσεις επιδημίας και αποτελεί ένα συνεχώς αυξανόμενο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα.

    Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κοινού για τις νεότερες εξελίξεις που αφορούν τη διαγνωστική προσέγγιση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της Νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς επίσης και η ευαισθητοποίηση τόσο του κοινού όσο και των αρμοδίων κρατικών φορέων προς όφελος των ασθενών και τη στήριξη των οικογενειών τους.

    Η πρόσκληση στην εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να παρευρεθούν ασθενείς, συγγενείς, φίλοι και φροντιστές για να καταθέσουν τα προβλήματα, τις ανησυχίες τους και τις προτάσεις τους.

    Επίσης, στόχος της ημερίδας είναι η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και η διαμόρφωση δράσεων και πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόσο των ασθενών όσο και των ανθρώπων που τους φροντίζουν.

    Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες η νόσος αυτή προσβάλλει τους ανθρώπους σε ποσοστό πάνω από 1% στην ηλικία των 60-65 ετών και ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται με γεωμετρική πρόοδο κάθε πέντε χρόνια, για να φθάσει πάνω από 30% στις ηλικίες μεταξύ 85 και 90 ετών. Στις ανεπτυγμένες χώρες ζουν στις ηλικίες αυτές περισσότερα άτομα και αν δεν βρεθεί κάποια αποτελεσματική θεραπεία και η δημογραφική αυτή αύξηση συνεχισθεί, τότε ο αριθμός των πασχόντων από τη νόσο του Αλτσχάιμερ θα διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια.

    Είδηση: 26873

    [10] Επένδυση σεβ¦παρμεζάνα

    Φυλάσσεται υπό αυστηρότατες συνθήκες στα θησαυροφυλάκεια των τραπεζών. Είναι το ισχυρότερο και πιο αξιόπιστο αποθεματικό. Η πιο ασφαλής επένδυση στους χαλεπούς οικονομικούς καιρούς που διανύουμε. Προϊόντος του χρόνου η τιμή του ανεβαίνει κατακόρυφα. Η αξία του μάλιστα ξεπερνά σε σταθερότητα αυτή του πετρελαίου, του χρυσού και των πολύτιμων ορυκτών. Κι όμως δεν μιλάμε για χρυσό αλλά γιαβ¦τυρί και πιο συγκεκριμένα για την παρμεζάνα.

    "Η επένδυση σε παρμεζάνα είναι ακόμη πιο ασφαλής και από το χρυσό. Θεωρείται εξαιρετικά ασφαλής." Γoυίλιαμ Μπιτσάρι, διευθυντής θυσαυροφυλακείου Ιταλικής τράπεζας.

    Οι τράπεζες της Ιταλίας δεν ζητούν πλέον τη φορολογική δήλωση με τα περιουσιακά στοιχεία του δανειζόμενου ως εχέγγυο για να δώσουν δάνεια αλλά... κεφάλια παρμεζάνας.

    Τα τυριά αποθηκεύονται σε ειδικούς χώρους όπου και ωριμάζουν.

    Αν ο δανειζόμενος δεν καταφέρει να ξεπληρώσει τις οφειλές του, η τράπεζα πωλεί την παρμεζάνα, η αξία της οποίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα λόγω ωρίμανσης.

    "Αυτού του είδους ο δανεισμός είναι απαραίτητος για μας. Ο κλάδος μας δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς αυτόν." Λουίτζι Ροντανίνι, παραγωγός παρμεζάνας.

    Στα θησαυροφυλάκεια των ιταλικών τραπεζών βρίσκονται αυτή τη στιγμή 450.000 ενυπόθηκα κεφάλια παρμεζάνας αξίας 187 εκατομμυρίων δολαρίων!!!!

    Οι αποδόσεις φαίνεται μάλιστα να είναι τόσο καλές για τις ιταλικές τράπεζες που σκέφτονται να επεκτείνουν το μέτρο και σε άλλα ντελικατέσεν όπως το κρασί και το καπνιστό προσούτο.

    ΝΕΤ

    Είδηση: 26862

    [11] Φθηνός πράσινος ηλεκτρισμός από ανθρώπινες τρίχες μαλλιών!

    Ίσως στο μέλλον τα κουρεία και τα κομμωτήρια να βρουν ένα απρόσμενο πρόσθετο εισόδημα από τις τόσες τρίχες των πελατών τους, που πετιούνται στο πάτωμα. Ένας 18 νεαρός εφευρέτης από το Νεπάλ κατασκεύασε ένα επαναστατικό τύπο ηλιακού συλλέκτη που χρησιμοποιεί ανθρώπινες τρίχες μαλλιών. Ο Μίλαν Κάρκι (φωτό), που κατάγεται από ένα απομακρυσμένο χωριό του Νεπάλ (όπου οι διακοπές ρεύματος φτάνουν και τις 16 ώρες τη μέρα) σπουδάζει σε σχολείο του Κατμαντού, σύμφωνα με τη βρετανική "Daily Mail" και φιλοδοξεί να προσφέρει στον κόσμο, ειδικά στις φτωχές χώρες, φθηνό "πράσινο" ηλεκτρισμό.

    Όπως πιστεύει, οι τρίχες είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν ως αγωγός ηλεκτρισμού στους ηλιακούς συλλέκτες (πάνελ) και να φέρουν πραγματική επανάσταση στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    "Στην αρχή ήθελα να παράγω ηλεκτρισμό για το σπίτι μου, μετά για το χωριό μου και τώρα πια σκέφτομαι όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Μίλαν, ο οποίος προτείνει την αντικατάσταση του ακριβού πυριτίου ως συστατικού των πάνελ, με τιςβ¦τζάμπα τρίχες. Μαζί με τέσσερις συμμαθητές του, κατασκεύασε ένα πιλοτικό πάνελ από τρίχες, αρχικά σαν πείραμα, αλλά τώρα πια είναι πεισμένος ότι η εφεύρεσή του μπορεί να έχει εμπορική βιωσιμότητα και ευρείες εφαρμογές.

    Ήδη ο Μίλαν και οι συνομήλικοί του έχουν φτιάξει άλλα δύο πάνελ που τα έδωσαν για δοκιμές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το πάνελ από τρίχες παράγει 18 βατ ενέργειας και κοστίζει γύρω στα 28 ευρώ το καθένα να παραχθεί. Όμως, αν κατασκευασθεί μαζικά, ο Μίλαν ελπίζει ότι η τιμή του μπορεί να πέσει στο μισό τουλάχιστον, δηλαδή θα έχει περίπου το ένα τέταρτο της τιμής των ηλιακών συλλεκτών που πουλιούνται σήμερα στην χώρα του και έχουν ανάλογη ισχύ.

    Η μελανίνη, η χρωστική ουσία που δίνει στα μαλλιά το χρώμα τους, είναι φωτο-ευαίσθητη και παράλληλα δρα σαν ένα είδος αγωγού. Το ηλιακό πάνελ από τρίχες μπορεί να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα ζευγάρι μπαταρίες.

    Οι κάτοικοι του Νεπάλ μπορούν να αγοράσουν μισό κιλό τρίχες αντί περίπου 20 ευρω-λεπτών και η ποσότητα αυτή μπορεί να διαρκέσει στο ηλιακό πάνελ για λίγους μήνες. Επιπλέον, η αντικατάστασή τους είναι εύκολη και μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον κάτοχο του συλλέκτη, χωρίς να χρειάζεται να έρθει συντηρητής με αμοιβή.

    Οι συγχωριανοί του Μίλαν που είναι πολύ προληπτικοί και δεν πιστεύουν στην επιστήμη, αρχικά δεν είδαν με καλό μάτι την εφεύρεσή του, αλλά τώρα που διαπίστωσαν πως όντως δουλεύει και (κυρίως) πως είναι φθηνή, πείστηκαν για την αξία της.

    Ο Μίλαν, ο οποίος δήλωσε ότι έχει ως πρότυπο τον εφευρέτη Τόμας Έντισον, εμπνεύστηκε αρχικά όταν διάβασε ένα βιβλίο του διάσημου φυσικού Στέφεν Χόκινγκ, όπου περιγράφονταν τρόποι δημιουργίας στατικού ηλεκτρισμού από τρίχες.

    ΑΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26865

    [12] Το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο

    Ειδήσεις

    Τις ετήσιες ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα 200.000 νοικοκυριών θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν οι εκατό, περίπου ανεμογεννήτριες του μεγαλύτερου Αιολικού πάρκου που εγκαινιάστηκε στη Βόρεια Θάλασσα η εταιρεία ενέργειας της Δανίας Dong Energy. Το νέο πάρκο με την ονομασία Horns Rev 2 έχει έκταση σχεδόν 35 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα σε απόσταση 30 χιλιομέτρων ανοιχτά του Μπλάαβαντς Χουκ, στη δυτική Δανία. Είναι εξοπλισμένο με 91 ανεμογεννήτριες τις οποίες κατασκεύασε η γερμανική εταιρεία Siemens, με ικανότητα παραγωγής 2,3 μεγαβάτ ανά ώρα έκαστη.

    Είναι το πρώτο αιολικό πάρκο του πλανήτη που είναι εξοπλισμένο με μετασχηματιστή και μία πλατφόρμα με κατοικίες για τους 24 ανθρώπους που έχουν επιφορτιστεί με τη διατήρηση και την επίβλεψη της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία αναμένεται να φτάνει τα 800 γιγαβάτ ανά ώρα κατά μέσον όρο ετησίως.

    Για την κατασκευή του πάρκου αυτού, το οποίο εγκαινίασε ο πρίγκιπας διάδοχος της Δανίας Φρέντερικ, δαπανήθηκαν 3,5 δισεκατομμύρια κορώνες (469 εκατομμύρια ευρώ). Είναι το ένατο θαλάσσιο αιολικό πάρκο που φτιάχνεται στη Δανία από το 1991.

    Την κατασκευή του χαιρέτισε η υπουργός Κλίματος και Ενέργειας της χώρας Κόνι Χεντεγκαάρντ σημειώνοντας ότι "επισφραγίζει τη θέση της Δανίας ως παγκόσμιος πρωταθλητής της αιολικής ενέργειας".

    "Σχεδόν το 20% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Δανία καλύπτεται από την αιολική ενέργεια", σημειώνει η ίδια σε ανακοίνωσή της, στην οποία προσθέτει ότι η κυβέρνηση "δεν σκέφτεται να σταματήσει εκεί" και προβλέπει τριπλασιασμό των ικανοτήτων της σε θαλάσσια πάρκα τα τέσσερα προσεχή χρόνια".

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26877

    [13] Έξι ιταλοί στρατώτες νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 17 09 2009 18:16

    Περισσότερα από 16, μεταξύ των οποίων και έξι Ιταλοί στρατιώτες, εκτιμάται ότι είναι τα θύματα της νέας πολύνεκρης επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε εναντίον των Νατοϊκών δυνάμεων στην Αφγανική πρωτεύουσα, ενώ σε δεκάδες υπολογίζονται οι τραυματίες.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, τουλάχιστον 16 άνθρωποι, δέκα αφγανοί πολίτες και έξι ιταλοί στρατιώτες, σκοτώθηκαν κατά την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην Καμπούλ με στόχο τη δύναμη του ΝΑΤΟ (Isaf).

    Κατά την επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι μαχητές ταλιμπάν, τραυματίσθηκαν 55 αφγανοί πολίτες και τρεις ιταλοί στρατιώτες. Οι νεκροί ιταλοί στρατιώτες ήταν αλεξιπτωτιστές.

    Ο εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Αμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα δήλωσε ενώπιον των ιταλών γερουσιαστών ότι συνολικά δέκα ιταλοί στρατιώτες επέβαιναν σε δυο τεθωρακισμένα οχήματα τα οποία καταστράφηκαν κατά την επίθεση αυτή.

    Η Ιταλία έχει αναπτύξει δύναμη 3.250 στρατιωτών στο Αφγανιστάν, οι 500 από τους οποίους εστάλησαν στη χώρα με την ευκαιρία της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών.

    Πένθος στην Ιταλία

    Στην είδηση του θανάτου των έξι αλεξιπτωτιστών στην Καμπούλ, η ιταλική Βουλή και η Γερουσία διέκοψαν τις συνεδριάσεις τους.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξέφρασε ότι συμμετέχει, όπως και ολόκληρη η κυβέρνηση, στο πένθος των οικογενειών, τονίζοντας ότι "η ιταλική στρατιωτική αποστολή δραστηριοποιείται προς υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην άτυχη αυτή χώρα".

    Η Κεντροαριστερά και οι δημοσιογραφικές ενώσεις ανέβαλαν την προγραμματισμένη για το Σάββατο διαδήλωση υπέρ της ελευθεροτυπίας, θεωρώντας ότι προέχει το εθνικό πένθος.

    Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Τόκιο, δήλωσε ότι "η Ιταλία εκφράζει όλη της την ευγνωμοσύνη προς τους άνδρες της που παίρνουν μέρος στην αποστολή αυτή με στόχο την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας".

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, υπογραμίζει σε μήνυμά του ότι "οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας πληρώνουν ένα ακόμη βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, κατά την προσπάθεια υπεράσπισης της δημοκρατίας στο Αφγανιστάν".

    Ο Πάπας Βενέδικτος, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, "πληροφορήθηκε το τραγικό γεγονός και προσεύχεται υπέρ των θυμάτων και των οικογενειών τους".

    Τα μόνα κόμματα που ζητούν την απόσυρση των Ιταλών στρατιωτών από την ασιατική αυτή χώρα είναι η Κομμουνιστική Επανίδρυση και η Λέγκα του Βορρά. Ο εκπρόσωπός της στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Στέφανο Στέφανι, τονίζει ότι "μαζί με το ΝΑΤΟ και τη διεθνή κοινότητα, πρέπει να μελετήσουμε μια στρατηγική αποδέσμευσης".

    Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, πάντως, διά στόματος του υπουργού Άμυνας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα, έχει καταστήσει σαφές ότι η ιταλική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν δεν τίθεται υπό συζήτηση, από τη στιγμή που πρόκειται για πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί σε συνεργασία με τους κύριους εταίρους και συμμάχους. Από το 2004 μέχρι σήμερα, είναι είκοσι ένας οι Ιταλοί στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν.

    Είδηση: 26871

    [14] Έπεσαν από το μπαλκόνι του σπιτιού τους

    Κοινωνία

    Στο νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" όπου μεταφέρθηκαν εξακολουθούν να νοσηλεύονται τα δύο αγοράκια, ηλικίας τεσσάρων και τριών ετών που κάτω από αδιευκρίνιστες, ακόμη, συνθήκες, έπεσαν στο κενό από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους στις περιοχές του Καματερού και των Καμινίων του Πειραιά αντίστοιχα.

    Το πρώτο από τα δύο περιστατικά, σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις δώδεκα το μεσημέρι, όταν ένα τετράχρονο αγοράκι, γλίστρησε και έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο της πολυκατοικίας στην οδό Παπάγου 36 στο Καματερό. Το άτυχο παιδί μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο νοσοκομείο Παίδων όπου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση με τραύματα στο κεφάλι και το σώμα.

    Στη δεύτερη περίπτωση, ένα ακόμη αγοράκι ηλικίας τριών ετών Αιγυπτιακής καταγωγής, ξέφυγε από την προσοχή των γονέων του που βρίσκονταν σχεδόν δίπλα του και έπεσε στο κενό από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του πρώτου ορόφου που έμενε, στην οδό Δωδεκανήσου 25.

    Το αγοράκι μεταφέρθηκε από την οικογένειά του στο νοσοκομείο Παίδων όπου οι γιατροί του έκαναν ράμματα στο κεφάλι, ενώ διαπίστωσαν ότι δεν έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό.

    Και για τα δύο περιστατικά το έργο της προανάκρισης για τα αίτια και τις ακριβείς συνθήκες των ατυχημάτων έχουν αναλάβει τα τοπικά αστυνομικά τμήματα.Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26858

    [15] Επίθεση σε Λύκειο της Γερμανίας

    Ειδήσεις

    Δέκα άτομα, μαθητές και καθηγητές, τραυματίσθηκαν, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους, μετά από επίθεση με βόμβες μολότοφ που πραγματοποίησε νωρίτερα το πρωί νεαρός σε λύκειο της πόλης Άνσμπαχ. Ο δράστης, ο οποίος επίσης τραυματίσθηκε έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο.Tα κίνητρά του, δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά. Το Λύκειο Carolinum, όπου σημειώθηκε η επίθεση, είναι ένα από τα παλαιότερα σχολεία της Βαυαρίας.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 26855

    [16] Πολύνεκρο τροχαίο στην Εθνική Σερρών - Θεσσαλονίκης

    Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας τραυματίστηκε σε πλαγιομετωπική σύγκρουση φορτηγού με ΙΧ το πρωί στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης Σερρών στο ύψος του Στρυμονικού. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Σερρών όπου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.Το δυστύχημα συνέβη όταν ο νεαρός οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου, λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με διερχόμενο φορτηγό Δ.Χ., που είχε κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη.

    Από τη σφοδρή σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους τα τέσσερα από τα πέντε άτομα που επέβαιναν στο Ι.Χ. αυτοκίνητο.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, πρόκειται για πέντε άτομα νεαρής ηλικίας -κάτω των 30 ετών- που πήγαιναν στις Σέρρες, με σκοπό να διανείμουν διαφημιστικά φυλλάδια.

    Ο οδηγός του φορτηγού είναι καλά στην υγεία του.

    Πηγή: ΝΕΤ -ΑΠΕ

    Είδηση: 26854


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 17 September 2009 - 16:54:27 UTC