Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-07-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ταραχές στο Μπέλφαστ

    [01] Ταραχές στο Μπέλφαστ

    Δευτερα, 12 07 2010 14:57

    Δείτε το video

    Είκοσι επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και τρεις αξιωματικοί, από σφαίρες, στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας σε δύο διαφορετικά σημεία του Μπέλφαστ. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στο περιθώριο των παραδοσιακών προτεσταντικών εορτασμών, σύμφωνα με την αστυνομία. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ορισμένα από τα επεισόδια ξέσπασαν όταν η αστυνομία προσπάθησε να διαχωρίσει ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί σε μια περιοχή των ιρλανδών εθνικιστών, από εκείνους που παρευρίσκοντο στις φωτιές, σε κοντινό σημείο.

    Συχνά τα βίαια επεισόδια

    Οι ταραχές ξέσπασαν κοντά σε σημεία της πόλης όπου ομάδες προτεσταντών που γενικά είναι φιλοενωτικοί και τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στη Μεγάλη Βρετανία, ανάβουν κάθε χρόνο φωτιές καίγοντας ιρλανδικές σημαίες και φωτογραφίες πολιτικών από το στρατόπεδο των καθολικών που αγωνίζονται για την ενοποίηση της Ιρλανδίας.

    Οι τρεις αξιωματικοί πυροβολήθηκαν όταν ομάδα καθολικών επιτέθηκε στην αστυνομία που είχε αναπτυχθεί για τη διατήρηση της τάξης στο βόρειο και το δυτικό Μπέλφαστ.

    Τα τραύματα των αστυνομικών δεν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, διευκρίνισε η αστυνομία.

    "Οι ταραχές άρχισαν στη συνοικία Μπρόντγουεϊ στο δυτικό Μπέλφαστ γύρω στις 23.45' τοπική ώρα (01.35' ώρα Ελλάδος) όταν περίπου διακόσιοι άνθρωποι άρχισαν να ρίχνουν χειροβομβίδες και κοκτέιλ μολότοφ" αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

    Ο αστυνομικός επιθεωρητής Μαρκ Χάμιλτον καταδίκασε τις ταραχές και τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία πριν αρχίσουν σήμερα όπως είναι προγραμματισμένο οι μεγάλοι ετήσιοι εορτασμοί των προτεσταντών.

    "Αντιδράσαμε αμέσως στις ταραχές και οι αστυνομικοί έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να αποκατασταθεί η τάξη και να επανέλθει ο κανονικός ρυθμός στη ζωή των κατοίκων" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το Σάββατο μια βόμβα κατέστρεψε μια γέφυρα στη Βόρεια Ιρλανδία σε επίθεση που η αστυνομία είπε ότι είχε στόχο αξιωματικούς της.

    Οι προτεστάντες των ταγμάτων της Οράγγης παρελαύνουν κάθε χρόνο στη Βόρεια Ιρλανδία, κατά τη διάρκεια πορείας που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο της μάχης στο Μπόιν του 1660, κατά την οποία ο προτεστάντης Γουλιέλμος Γ' της Οράγγης νίκησε τον καθολικό Ιάκωβο Β'.

    Η πορεία αυτή αποτελεί συχνά αιτία εντάσεων μεταξύ των κοινοτήτων καθολικών και προτεσταντών, καθώς καταλήγει σε βίαια επεισόδια.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Three officers shot during riots in Belfast

    Είδηση: 38377


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 29 July 2010 - 21:25:42 UTC