Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ώρα των διαρθρωτικών αλλαγών
  • [02] «Όχι» πρυτάνεων στις προτάσεις του υπ. Παιδείας
  • [03] Σε κρίσιμη κατάσταση ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ

    [01] Η ώρα των διαρθρωτικών αλλαγών

    Σαββατο, 11 12 2010 21:14

    Μετά τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ και τις εργασιακές σχέσεις, το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τις αποκρατικοποιήσεις και τις παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα. Ο Ντομινίκ Στρος Καν, με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, εκτιμά ότι αν η Ελλάδα διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων, οι επενδυτές θα ανταποκριθούν. "Οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και ανάλογες των συνθηκών στην αγορά", σημειώνει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη Real News.

    "Κρίσιμο σταυροδρόμι"

    Η αντίστροφη μέτρηση για την προώθηση σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τους πρώτους μήνες του 2011 έχει αρχίσει.

    Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, γι' αυτό οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν αν και δεν θα είναι τόσο εύκολο.

    "Εάν η Ελλάδα μπορέσει να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων, οι επενδυτές θα συνειδητοποιήσουν τη δέσμευση της χώρας σας να αλλάξει και να αυξήσει την εμπιστοσύνη. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να το κάνει" δηλώνει στην Καθημερινή της Κυριακής ο Ντομινίκ Στρος Καν.

    Τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, με τον Όλι Ρεν να δηλώνει στην Καθημερινή της Κυριακής: "Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τη δυσκολότερη περίοδο και να αρχίσει να μειώνει το χρέος της, ώστε να επιστρέψει στο δρόμο της βιωσιμότητας".

    Την ίδια ώρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με συνέντευξή του στην BILD την Κυριακή ξεκαθαρίζει ότι "αν μία από τις μικρές χώρες αποχωρήσει από το ευρώ, οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες".

    Εντός του 2011, αναμένονται σημαντικές αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο με:

    διαχωρισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

    αναδιάρθρωση Αγροτικής Τράπεζας,

    θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο διάθεσης του ποσοστού του Δημοσίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - Τράπεζας Αττικής

    καθώς και ένταξη των τραπεζικών υπαλλήλων, στο ίδιο καθεστώς με τον ιδιωτικό τομέα.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 51890

    [02] «Όχι» πρυτάνεων στις προτάσεις του υπ. Παιδείας

    Σαββατο, 11 12 2010 21:23

    Απορρίπτουν οι πρυτάνεις τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στην έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Λαύριο, οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων συμφώνησαν να διαμορφώσουν δικό τους κείμενο προτάσεων. Την αντίθεσή τους στο πακέτο αλλαγών του υπουργείου εκφράζουν φοιτητές και πανεπιστημιακοί καθηγητές.

    "Δυναμική αντίδραση"

    Γέφυρες αναζητούνται πλέον μεταξύ πανεπιστημίων και υπουργείο Παιδείας, αφού οι πρυτάνεις απορρίπτουν στα βασικότερα σημεία του το κείμενο διαβούλευσης του υπουργείου και διατυπώνουν δικές τους προτάσεις για τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Με 40 σχολές σε κατάληψη και τους συλλόγους διδασκόντων να ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, στη Σύνοδο Πρυτάνεων το Σάββατο στο Λαύριο, που κράτησε περίπου 10 ώρες, διαμορφώθηκε κλίμα δυναμικής αντίδρασης σε περίπτωση που το υπουργείο επιμείνει στο μοντέλο διοίκησης και χρηματοδότησης που προτείνει.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών, δόθηκε σκληρή μάχη για να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συμφωνία σε κοινές προτάσεις, ενώ έξω από το Τεχνολογικό Πάρκο διαδήλωσαν περίπου 500 φοιτητές, αντιπροσωπεία των οποίων -όπως και εκπρόσωποι διδακτικών συλλόγων- τοποθετήθηκαν μέσα στη Σύνοδο κατά των προτάσεων του υπουργείου

    Οι πρυτάνεις στο κείμενο που θα συντάξουν και θα περιλάβουν την απόφασή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσουν από το υπουργείο να αποσύρει τις προτάσεις και θα εκθέσουν τις δικές τους απόψεις για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου.

    Όλοι αποδέχονται ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση χρειάζεται αλλαγές, «αλλά προς την κατεύθυνση της πλήρους αυτοδιοίκησης, της απρόσκοπτης κρατικής χρηματοδότησης και της δωρεάν παιδείας».

    Συγχρόνως, τονίζουν ότι τα ΑΕΙ διοικούνται από εκλεγμένα όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας, δηλαδή σύγκλητος, πρυτανικό συμβούλιο.

    Οι πρυτάνεις αποφάσισαν επίσης να αρχίσουν κύκλο επαφών με όλα τα πολιτικά κόμματα στα οποία θα εκθέσουν τις θέσεις τους για αλλαγές στα Ιδρύματα, ενώ προτίθενται να ζητήσουν και μάλιστα σε αυστηρό τόνο, όπως είπαν, να σταματήσει η απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και των λειτουργών του .

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων στο Λαύριο

    Είδηση: 51891

    [03] Σε κρίσιμη κατάσταση ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ

    Σαββατο, 11 12 2010 19:48

    Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης μετά από ρήξη αορτής, στην οποία υπεβλήθη το πρωί του Σαββάτου, αναφέρει ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο 69χρονος Χόλμπρουκ είναι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Πακιστάν.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: CNN: Holbrooke in critical condition following aortic surgery

    Είδηση: 51889


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 11 December 2010 - 21:54:24 UTC