Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Νέος προσανατολισμός στην αγροτική πολιτική
  • [02] Άγιος Παντελεήμονας: Μέσα συναυλία - έξω παραφωνίες
  • [03] Ιστορικές εκλογές στο Κόσοβο
  • [04] WikiLeaks: Αρνητική η Γερμανία στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ - Διαδηλώσεις υπέρ του Ασάνζ
  • [05] Α. Σαμαράς: Σημαντικές οι απόψεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου
  • [06] Ιράν: Δίωξη του προέδρου των δημοσιογράφων
  • [07] Στο πλευρό του Μπερλουσκόνι
  • [08] Ένταση για το ΧΥΤΑ στην Κερατέα
  • [09] Διαρροή καυσίμου από δεξαμενές πλοίου στη Μυτιλήνη
  • [10] Ένας νεκρός από αναθυμιάσεις στη Νεάπολη Λακωνίας
  • [11] Φονικές επιθέσεις στο Ιράκ

    [01] Γ. Παπανδρέου: Νέος προσανατολισμός στην αγροτική πολιτική

    Κυριακη, 12 12 2010 14:54

    "Από την κρίση δεν θα βγούμε αν ασχοληθούμε αποκλειστικά με την περιστολή δαπανών. Το πρόβλημα θα το λύσουμε μόνο αν αλλάξουμε τις δομές του κράτους, καθώς και πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος" τόνισε την Κυριακή ο Πρωθυπουργός από το Ρέθυμνο, παρουσιάζοντας τη νέα αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Την ανάγκη ενός νέου αγροτικού προσανατολισμού, με οργάνωση και αύξηση των εξαγωγών, καθώς και την ουσιαστική υποστήριξη του εισοδήματος του αγρότη, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Κώστας Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στην πρόταση για το "Καλάθι των Προϊόντων", λέγοντας ότι στόχος είναι να περάσει η αγροτική ανάπτυξη στους φορείς της περιφέρειας και τόνισε ότι το πρόγραμμα θα επιδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια.

    "Προστασία του αγροτικού προϊόντος"

    "Η Ελλάδα έχει βρεθεί σε μία δίνη και δεν υπάρχει πολυτέλεια να χαθεί κι άλλος χρόνος" τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    "Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες, διότι όσο δεν παράγουμε και δεν στηρίζουμε δικά μας προϊόντα, η πίεση στους μισθούς θα είναι μεγάλη", τόνισε ο Πρωθυπουργός. "Θα στεναχωρήσουμε και βολεμένους και τους εαυτούς μας με τις αλλαγές, οι οποίες πρέπει να γίνουν. Δεν είμαστε περήφανοι για τους θεσμούς που ήταν επιφορτισμένοι με την αγροτική ανάπτυξη" υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι "θα ανασυστήσουμε από μηδενική βάση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης".

    Αναφερόμενος, στον "Καλλικράτη", ο Γ.Παπανδρέου, τόνισε ότι θα βοηθήσει σε όλες αυτές τις αλλαγές με αποφάσεις σε περιφερειακό επίπεδο, χωρίς γραφειοκρατία και αθηνοκεντρικές παρεμβάσεις.

    Η κυβέρνηση επενδύει 2,5 δισ. ευρώ στην αλλαγή της αγροτικής πολιτικής, με έμφαση στην προστασία του προϊόντος του αγρότη και την πάταξη των φαινομένων ασυδοσίας και διαφθοράς στην αγορά.

    Στην ομιλία του στο Ρέθυμνο, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ρητά ότι κάθε ομφάλιος λώρος μεταξύ συνεταιρισμών και κράτους πρέπει να κοπεί.

    Ο κ. Παπανδρέου έδωσε τη διάσταση της νέας αγροτικής πολιτικής με την εξής δέσμη μέτρων:

    ενίσχυση των διεπαγγελματικών οργανώσεων,

    ενίσχυση της τυποποίησης και μεταποίησης ανά περιφέρεια μέσω του ταμείου εγγυοδοσίας και

    αξιοποίηση των ευρωπαϊκών επιχειρησιακών σχεδίων που μέχρι σήμερα έμεναν ανενεργά.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης εξαγγέλθηκε επίσης η ενοποίηση των κρατικών φορέων αγροτικής έρευνας, η δημιουργία ταμείου ενίσχυσης των αγροτών μέσω του προγράμματος "Μπαλτατζής" (παροχή χαμηλότοκων δανείων με εγγύηση του δημοσίου) και, τέλος, χρηματοδότηση προγραμμάτων νέων αγροτών για σχέδια βελτίωσης της παραγωγής.

    Εκτός από το μητρώο των αγροτών δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων.

    Όλα τα προϊόντα θα πιστοποιούνται σε δύο επίπεδα: μία εθνική πιστοποίηση και μία σε επίπεδο περιφέρειας.

    Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κρήτη ολοκληρώνεται με γεύμα εργασίας στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο στα Χανιά.

    "Το Καλάθι των Προϊόντων"

    Στη σύσκεψη έγινε και η παρουσίαση μιας φιλόδοξης πρότασης, που αφορά στο "Καλάθι των Προϊόντων".

    Πρόκειται για πρόταση, όπως ανέφερε ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, η οποία αφού μελετηθεί και επικοινωνηθεί με φορείς και παραγωγικές τάξεις του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, θα περάσει στο περιφερειακό συμβούλιο με στόχο το σύνολο της αγροτικής ανάπτυξης να περάσει στους φορείς της περιφέρειας.

    Χρειάζεται μία άλλη λογική, μιας και η πολιτική που για 10ετίες ασκήθηκε έφτασε στα όρια της. Χρειάζεται νέος προσανατολισμός και ουσιαστική υποστήριξη του εισοδήματος του αγρότη, είπε ο υπουργός.

    "Η αγροτική οικονομία δυστυχώς δεν προσφέρει αυτά που θα έπρεπε στην οικονομία της χώρας και φτάσαμε στο σημείο τα προϊόντα να σαπίζουν στις αποθήκες. Χρειάζεται λοιπόν να επαναπροσδιορίσουμε την παραγωγή μας, της πιστοποίηση, την ποιότητα, την προώθηση των προϊόντων της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, κυρίως να υπάρξει εκπαίδευση και προγραμματισμός για όλα όσα θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον", ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης

    Από την πλευρά της, η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη ανέφερε τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Πιστοποίησης "ΔΗΜΗΤΡΑ", στον οποίο θα ενταχθούν οι οργανισμοί ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΘΙΑΓΕ - ΟΠΕΓΕΠ. Πρόκειται για τη σύσταση δομής μιας Κεντρικής Περιφερειακής Ομάδας, όπου γεωπόνοι κτηνίατροι επιστημονικό προσωπικό του δημοσίου θα μπορέσουν να υποστηρίξουν απευθείας την παραγωγή.

    Παράλληλα, τα 84 ερευνητικά ινστιτούτα, μόνο από τον οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ, ενοποιούνται σε 14 και θα αναπτύξουν ερευνητική δραστηριότητα με άμεση συνεργασία με ΑΕΙ και ΤΕΙ και κοινό πλέον στόχο όλων την ενίσχυση σε όλες τις φάσεις δημιουργίας και υποστήριξης του Καλαθιού των περιφερειακών αγροτικών προϊόντων.

    "Θα υπάρξει ενοποίηση των αγροτικών σχολών κάθε βαθμίδας, ώστε να υπάρξει καλύτερη απόδοση στην εκπαίδευση των αγροτών νέων και παλαιών", δήλωσε η κ. Αποστολάκη, ενώ αναφερόμενη στα ευρωπαϊκά κονδύλια που άπτονται του αγροτικού τομέα, είπε: "Θα υπάρξει συντονισμός και ουσιαστική απορρόφηση του συνόλου των κονδυλίων που μπορούμε να απορροφήσουμε. Όχι πλέον χαμένες ευκαιρίες".

    "Πρέπει να βγούμε από παλιές νοοτροπίες λανθασμένες, και να κατευθύνουμε επιτέλους τους παραγωγούς μας, επιστημονικά, μέσω ενός Εθνικού Αγροτικού Προσανατολισμού", κατέληξε η κ. Μ. Αποστολάκη.

    Στα Χανιά

    Αργά το μεσημέρι της Κυριακής, ο κ. Παπανδρέου επισκέφτηκε το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο, (ΜΑΙΧ) όπου τον υποδέχτηκε ο διευθυντής του ΜΑΙΧ Αλκίνοος Νικολαίδης το προσωπικό του Ινστιτούτου, αλλά και πολλοί σπουδαστές

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους σπουδαστές και να ενημερωθεί για τη λειτουργία του ΜΑΙΧ. Παράλληλα, στόχος της διοίκησης που τέθηκε και ως υπόμνημα στον κ. Παπανδρέου είναι η αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων.

    Τον κ .Παπανδρέου συνόδευε όλη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , οι Υφυπουργοί Μανώλης Οθωνας και Βασίλης Γκεγκέρογλου, οι βουλευτές Κρήτης του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος και ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 51902

    [02] Άγιος Παντελεήμονας: Μέσα συναυλία - έξω παραφωνίες

    Κυριακη, 12 12 2010 18:59

    Γέμισε από κόσμο ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα, στη συναυλία του Μεγάρου Μουσικής που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ο οποίος τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ότι: «η εκκλησία έχει αποστολή να ενώνει του ανθρώπους όπως και η μουσική» και επεσήμανε «ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η εκκλησία θα πρέπει να συμβάλει στην παραγωγή πολιτισμού». Στη συναυλία έδωσαν το παρόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο προκαθήμενος της Αλβανικής Ορθόδοξης εκκλησίας αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

    Εκ μέρους του Μεγάρου Μουσικής ο πρόεδρος του, κ. Μάνος τόνισε ότι «πρόκειται για μια εκδήλωση ενότητας, με στόχο της ανάδειξη της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας, με στόχο να προβληθεί ο λόγος, ο σεβασμός και ο διάλογος και να αναδειχθεί στους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους ότι ο πολιτισμός ενώνει».

    Αυστηρά μέτρα πήρε η αστυνομία στην περιοχή, ενώ ακροδεξιά στοιχεία φώναξαν έξω από την εκκλησία, υβριστικά συνθήματα κατά του αρχιεπισκόπου και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και παράλληλα προσπάθησαν και μέσα στο ναό να προκαλέσουν επεισόδια μετά την ομιλία του προέδρου του Μεγάρου Μουσικής.

    Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει μεταξύ άλλων ότι: «Θεωρούμε ότι, για μια περιοχή με υπαρκτά προβλήματα τα οποία ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά, τα λόγια του κ. Μάνου για μια εκδήλωση «αλληλεγγύης, σεβασμού, ανεκτικότητας, ειρήνης και κοινωνικής σύγκλισης», βρίσκονται στην πλευρά του αυτονόητου. Τέτοιες θετικές πρωτοβουλίες δυστυχώς έχουν λείψει. Και η έλλειψη τους είναι αυτή είναι που άφησε το περιθώριο σε μισαλλόδοξες και ρατσιστικές φωνές να εκμεταλλευτούν τα τοπικά προβλήματα για να εξυπηρετήσουν αντιδημοκρατικούς σκοπούς. Ακόμα περισσότερο, η απουσία δημόσιων πολιτικών κοινωνικής ένταξης, σε συνδυασμό με την στάση πολλών ΜΜΕ, νομιμοποίησαν τα ρατσιστικά κηρύγματα, τις ακρότητες και τη βία. Έτσι, σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής του Αγ. Παντελεήμονα έχουν να αντιμετωπίσουν από την μία τα αποτελέσματα που δημιουργεί η έλλειψη πολιτικής του Ελληνικού κράτους για τους ξένους και έλληνες φτωχούς και τις υποβαθμισμένες γειτονιές, και από την άλλη τις απειλές των βίαιων ρατσιστικών συμμοριών. Η υπόθεση τελικά της δημοκρατίας και της συνύπαρξης αφορά όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, κατά τον ίδιο τρόπο που η ανάπτυξη του ρατσισμού και του φασισμού, απειλεί όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους -ντόπιους και αλλοδαπούς- και τα δικαιώματα τους».

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 51909

    [03] Ιστορικές εκλογές στο Κόσοβο

    Κυριακη, 12 12 2010 11:54

    Κρίσιμες εκλογές για την ανανέωση του κοινοβουλίου διεξάγονται σήμερα στο Κόσοβο, αλλά το μποϊκοτάζ που έχουν εξαγγείλει πολλοί Σέρβοι στην διαδικασία πιθανώς θα σημάνει ότι η διαδικασία δεν θα επιλύσει τις εθνοτικές εντάσεις. Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας, την οποία έχουν αναγνωρίσει ήδη 72 χώρες. Είκοσι έδρες του Κοινοβουλίου προορίζονται για τις μειονότητες, οι 10 από τις οποίες για τους 120.000 Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο.

    ΕΕ: "Σημαντική δοκιμασία"

    Περίπου 1,6 εκατ. ψηφοφόροι, οι 70.000 από τους οποίους ψηφίζουν για πρώτη φορά, καλούνται να εκλέξουν τα 120 μέλη του Κοινοβουλίου από τους 1.265 υποψηφίους 29 κομμάτων, μεταξύ των οποίων επτά αλβανικά και οχτώ σερβικά.

    Τα 2.280 εκλογικά τμήματα σε 37 δήμους θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 19:00 τοπική ώρα.

    Το ποσοστό συμμετοχής θα είναι ένας παράγοντας-κλειδί για τις εκλογές αυτές στις οποίες αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου (PDK) του απερχόμενου πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι και της Δημοκρατικής Ένωσης του Κοσόβου (LDK) ηγέτης του οποίου είναι ο δήμαρχος της Πρίστινας Ισα Μουσταφά. Τα δυο κόμματα ήταν εταίροι στην απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τις πρόωρες εκλογές μια από τις σημαντικότερες δοκιμασίες για το Κόσοβο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία το 2008 και τονίζει ότι η διεξαγωγή μιας ελεύθερης και δίκαιης ψηφοφορίας είναι προϋπόθεση ώστε οι σχέσεις της με το νέο κράτος να συνεχίσουν να είναι θετικές.

    Το Κόσοβο -που αναγνωρίζεται από τις περισσότερες δυτικές δυνάμεις αλλά δεν είναι μέλος του ΟΗΕ- καλείται να τιμήσει τις υποσχέσεις για την αποκατάσταση ειρηνικών σχέσεων ανάμεσα στην πλειοψηφούσα αλβανική κοινότητα και τους μειονοτικούς Σέρβους και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φτώχειας.

    Αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έκρινε, νωρίτερα εφέτος, ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από την Πρίστινα και από τη Σερβία, της οποίας το νέο κράτος ήταν επαρχία, να αρχίσουν να επιλύουν πρακτικά προβλήματα.

    "Ελπίζω ότι η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση στην Πρίστινα θα αρχίσει άμεσες συνομιλίες με τη Σερβία αμέσως μετά τις εκλογές, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε. Η Γερμανία έχει τους περισσότερους κυανόκρανους στο Κόσοβο κι υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της πορείας της επαρχίας προς την ανεξαρτητοποίηση το 2008, 10 χρόνια μετά τον πόλεμο του NATO.

    Περίπου οι μισοί από τους 120.000 Σέρβους, αυτοί που ζουν στις περιοχές όπου ο πληθυσμός είναι μικτός, αναμένεται να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία ενώ οι υπόλοιποι, που ζουν στο χωρισμένο βόρειο τμήμα του Κοσόβου που συνδέεται με τη Σερβία οδικώς, σχεδιάζουν να μη συμμετάσχουν. Στην Μιτρόβιτσα, όπου υπάρχουν εντάσεις, αφίσες καλούσαν τους Σέρβους να απόσχουν. "Όχι στις εκλογές στο ψευδοκράτος του Κοσόβου", ανέφερε μία από αυτές.

    Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η οικονομική ανάπτυξη προκειμένου να μειωθεί η ανεργία που επίσημα φθάνει το 48% ήταν κεντρικά ζητήματα στην προεκλογική εκστρατεία.

    Τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας θα επιβλέψουν 170 παρατηρητές του ευρωπαϊκού Δικτύου εκλογικών παρατηρητών (ΕΝΕΜΟ) και πάνω από 120 διπλωματικές αποστολές υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία, στην οποία θα μετρά κάθε ψήφος, κάτι θεμελιώδες για κάθε δημοκρατικό κράτος και κρίσιμο για την διαδικασία εισδοχής του Κοσόβου στην ΕΕ", δήλωσε η Ντόρις Πακ, επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του Ευρωκοινοβουλίου.

    Η αστυνομία του Κοσόβου έχει κινητοποιήσει 6.000 άνδρες για να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Kosovo holds historic election as division persists

    Είδηση: 51897

    [04] WikiLeaks: Αρνητική η Γερμανία στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ - Διαδηλώσεις υπέρ του Ασάνζ

    Κυριακη, 12 12 2010 12:52

    Τις αντιρρήσεις της Γερμανίας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκη Ένωση, φωτίζουν οι νέες αποκαλύψεις από τη WikiLeaks. Την ίδια ώρα, σε Ισπανία και Βραζιλία, πολλοί διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους ζητώντας την απελευθέρωση του ιδρυτή του ιστότοπου από τις βρετανικές φυλακές. Στο μεταξύ, η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε έναν 19χρονο που θεωρεί υπεύθυνο για "επίθεση" σε κυβερνητικό ιστοτόπο, ενέργεια που συνδέεται με την υπόθεση WikiLeaks. Οι επονομαζόμενοι "χακτιβιστές" κλιμακώνουν τις επιθέσεις στο διαδίκτυο εναντίον διωκτών του WikiLeaks και εταιριών που έπαψαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην οργάνωση, όπως εταιρίες πιστωτικών καρτών και υπηρεσίες διαμεσολαβούμενων πληρωμών.

    "Πολιτικά υποκινούμενη σύλληψη"

    Εκατοντάδες Βραζιλιάνοι διαδήλωσαν το Σάββατο έξω από την πύλη του βρετανικού προξενείου στο Σάου Πάουλου, το οποίο είναι κλειστό τα Σάββατα. Η αστυνομία παρακολούθησε την κινητοποίηση από απόσταση, ενώ, δεν αναφέρθηκε κανένα επεισόδιο.

    Υποστηρικτές του Ασάνζ κάλεσαν και για άλλες διαδηλώσεις με αίτημα την απελευθέρωση του ιδρυτή του WikiLeaks, ο οποίος κρατείται στο Λονδίνο και ενδέχεται να απελαθεί στη Σουηδία όπου τον βαρύνουν κατηγορίες για "σεξουαλικά εγκλήματα". Ο ίδιος τις έχει διαψεύσει.

    Στην Ισπανία, υποστηρικτές του Ασάνζ κάλεσαν να γίνουν παγκόσμιες κινητοποιήσεις για να αφεθεί ελεύθερος, διαμέσου του ιστοτόπου Free WikiLeaks, σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Άμστερνταμ, Μεξικό, Μποκοτά, Λίμα κ.ά. "Για την Ελευθερία, Πείτε Όχι στην Κρατική Τρομοκρατία", τιτλοφόρησαν το μανιφέστο τους, στο οποίο ζητούν την αποκατάσταση του ιστοτόπου του WikiLeaks.

    Στη διαδήλωση στο Άμστερνταμ, την οποία υποστήριξε και το Κόμμα των Πειρατών, μετείχαν δεκάδες πολίτες καλώντας για την "προστασία της ελευθερίας του Τύπου" και "εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τις προσπάθειες φίμωσης" προσπαθειών όπως το WikiLeaks.

    Στο Περού, συγκεντρώθηκαν ειρηνικά έξω από τη Βρετανική πρεσβεία μερικές δεκάδες διαδηλωτές.

    Πρόκειται για τις πρώτες διαδηλώσεις που έγιναν προς υποστήριξη του WikiLeaks και του ιδρυτή του και εμμέσως υπέρ των αποκαλύψεων των αμερικανικών μυστικών διπλωματικών εγγράφων που έφεραν σε δύσκολη θέση κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

    Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, αν και ο Ασάνζτ συνελήφθη κατόπιν εντάλματος της Σουηδίας για σεξουαλικά αδικήματα, η σύλληψή του ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

    Πιο αρνητικός απ' ό,τι έδειχνε ο Γερμανός ΥΠΕΞ

    Σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις των διπλωματικών εγγράφων, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ήταν πιο αρνητικός απ' ό,τι έδειχνε στο ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

    Ο Βεστερβέλε φέρεται να πίστευε ότι η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη και όχι αρκετά σύγχρονη για την Ένωση και πως αν έπρεπε το Βερολίνο να αποφασίσει αν θα ενταχθεί ή όχι η Τουρκία, η απόφαση θα ήταν "όχι".

    Όσον αφορά πάντως τις σχέσεις Τουρκίας-Ηνωμένων Πολιτειών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να μην επιτρέψουν στις αποκαλύψεις του wikileaks να πλήξουν τις σχέσεις τους.

    Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, ο Ερντογάν είναι απομονωμένος, και αυταρχικός και επικίνδυνος ο υπουργός του των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Πηγές: ΝΕΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: ο»ΏΚυβερνοπόλεμος με πεδίο μάχης το Wikileaks

    BBC: Wikileaks protests in Spain over Julian Assange arrest

    Είδηση: 51899

    [05] Α. Σαμαράς: Σημαντικές οι απόψεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου

    Κυριακη, 12 12 2010 17:54

    Συμμετοχή στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, είχε την Κυριακή ο πρόεδρος της ΝΔ , Αντώνης Σαμαράς, που το χαρακτήρισε ως «έναν από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς φορείς της χώρας».

    Ακολούθως ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι: «Είναι πολύ σημαντικό οι γνώμες τους, οι απόψεις τους και η δυνατότητα για πραγματικά χρήσιμες συμβουλές -θα το πω, όπως το αισθάνομαι, της πιάτσας- να μπορούν να φτάνουν, κάθε φορά, στα αυτιά της εκάστοτε κυβέρνησης. Ιδιαίτερα σήμερα που αντιμετωπίζουμε αυτές τις ισχυρές οικονομικές αναταράξεις στον τόπο».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 51907

    [06] Ιράν: Δίωξη του προέδρου των δημοσιογράφων

    Κυριακη, 12 12 2010 17:34

    Δίωξη σε βάρος του προέδρου της Ένωσης Ιρανών Δημοσιογράφων, Μασάλα Σαμσολβαεζίν, σημειώθηκε με κατηγορία για υπονόμευση του ισλαμικού καθεστώτος και προσβολή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο κ. Σμσολβαεζίν καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 16 μηνών, ενώ αξίζει να τονιστεί, ότι ήταν επικεφαλής πολλών μεταρρυθμιστικών εφημερίδων οι οποίες έκλεισαν από την κυβέρνηση, τη χρονική περίοδο 1998 έως 2000.

    Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Καταδικάστηκα σε φυλάκιση ενός έτους με την κατηγορία ότι υπονόμευσα το καθεστώς, δίνοντας συνεντεύξεις στην τηλεόραση και σε ξένα πρακτορεία ειδήσεων. Καταδικάστηκα επίσης σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών επειδή χαρακτήρισα τον κ. Αχμαντινετζάντ «μεγαλομανή» σε συνέντευξή στα αραβικά στο Al- Arabyia, κάτι που οι δικαστές παρερμήνευσαν ως «τρελός» και επομένως ως προσβολή για τον πρόεδρο».

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιρανών Δημοσιογράφων, έχει φυλακιστεί και στο παρελθόν, τον Ιούνιο του 2009, που ήταν περίοδος μαζικών διαμαρτυριών, που χτυπήθηκαν από την αστυνομία, λόγω της αμφισβήτησης του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 51906

    [07] Στο πλευρό του Μπερλουσκόνι

    Κυριακη, 12 12 2010 18:14

    Υπέρ του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, διαδήλωσαν την Κυριακή υποστηρικτές του, σε περίπου 100 πόλεις της Ιταλίας. Η διαδήλωση έγινε μπροστά στη διεκδίκηση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, την ερχόμενη Τρίτη. Κεντρικό σύνθημα ήταν «Όλοι με τον Μπερλουσκόνι για την Ιταλία», ενώ στη Ρώμη μεταδόθηκε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ιταλού πρωθυπουργού.

    Στο μήνυμα ο κ. Μπερλουσκόνι εξέφραζε την αισιοδοξία του ότι θα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Το παρόν στις κινητοποιήσεις που οργάνωσε το κόμμα του κ. Μπερλουσκόνι, έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αντόνιο Ταγιάνι, ο Δήμαρχος της Ρώμης Τζιάνι Αλεμάνο, ο υπουργός Πολιτισμού Σάντρο Μπόντι και στο Μιλάνο, η Δήμαρχος Λετίτσια Μοράτι, η οποία δήλωσε: «Αυτή η κυβέρνηση είναι εκείνη την οποία η χώρα ψήφισε και πρέπει να συνεχίσει».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 51908

    [08] Ένταση για το ΧΥΤΑ στην Κερατέα

    Κυριακη, 12 12 2010 16:56

    Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σημειώθηκαν επεισόδια στην περιοχή της Κερατέας, μετά τις 2μμ, μεταξύ κατοίκων της περιοχής και δυνάμεων των ΜΑΤ.

    Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή, είναι ο λόγος των κινητοποιήσεων, με τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή, να εναντιώνονται σε αυτή την προοπτική.

    Στόχος των κατοίκων, ήταν με τον αποκλεισμό των δρόμων, να μην φτάσουν στο εργοτάξιο, τα μηχανήματα της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο. Στην ενέργεια των κατοίκων να βάλουν φωτιά σε καλαμιές, η αστυνομία έκανε χρήση χημικών.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 51905

    [09] Διαρροή καυσίμου από δεξαμενές πλοίου στη Μυτιλήνη

    Κυριακη, 12 12 2010 16:00

    Μεγάλη διαρροή καυσίμου από τις δεξαμενές του πλοίου του οχηματαγωγού πλοίου "AEGEAN STAR", σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης. Το πλοίο, γύρω στις 6 το πρωί, προσέκρουσε στην δεξιά είσοδο του λιμανιού με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα μήκους 8 μέτρων. Η διαρροή άρχισε μετά την πρόσδεση του πλοίου στην προβλήτα του λιμανιού. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος και εθελοντές αντλούν την καύσιμη ύλη, ενώ άγνωστες είναι, μέχρι στιγμής, οι επιπτώσεις στην περιοχή, από τη διαρροή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 51904

    [10] Ένας νεκρός από αναθυμιάσεις στη Νεάπολη Λακωνίας

    Κυριακη, 12 12 2010 15:51

    Νεκρός βρέθηκε την Κυριακή Πακιστανός πολίτης και σε ημιλιπόθυμη κατάσταση άλλοι τέσσερις ομοεθνείς του, μέσα σε αποθήκη που διέμεναν, στο χωριό των Αγίων Αποστόλων Βοιών Λακωνίας. Ο θάνατος του αλλοδαπού, αλλά και η κατάσταση των υπολοίπων, επήλθε προφανώς από δηλητηρίαση από αναθυμιάσεις, που προκλήθηκαν από φωτιά με ξύλα που είχαν ανάψει σε μεταλλικό βαρέλι για να ζεσταθούν, πριν κοιμηθούν.

    Οι τέσσερις μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Μολάων, ενώ θα γίνει νεκροψία-νεκροτομή για τον θανόντα και σχετικές ιατροδικαστικές εξετάσεις για τους υπολοιπούς.

    Ενεργείται προανάκριση από το αστυνομικό τμήμα Νεάπολης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 51903

    [11] Φονικές επιθέσεις στο Ιράκ

    Κυριακη, 12 12 2010 12:25

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων έξι αστυνομικοί, και περίπου 20 τραυματίσθηκαν το πρωί της Κυριακής, σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πόλη Ραμάντι, 100χλμ δυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε φυλάκιο της αστυνομίας, 200 μ. από την έδρα του επαρχιακού συμβουλίου.

    Εξάλλου, στην Μπακούμπα, 60χλμ βορειοανατολικά της Βαγδάτης, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίσθηκαν όταν καμικάζι ανατινάχθηκε εν μέσω ομάδας σιιτών που επρόκειτο να παρευρεθούν σε τελετή στη μνήμη του ιμάμη Χουσέιν, εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ που σκοτώθηκε στη Μάχη της Καρμπάλας το έτος 680.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Iraq's Ramadi hit by suicide car bomb

    Είδηση: 51898


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 12 December 2010 - 17:54:37 UTC