Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πτώση τιμών στην αγορά, ακριβή η βενζίνη
  • [02] Zυμώσεις για τα κλειστά επαγγέλματα
  • [03] Πορτογαλία: Υποβάθμιση από τον οίκο Fitch
  • [04] Βρετανία: 24 θάνατοι από τη νέα γρίπη
  • [05] ΗΠΑ: Περιορισμοί στο Γκουαντάναμο

    [01] Πτώση τιμών στην αγορά, ακριβή η βενζίνη

    Πεμπτη, 23 12 2010 21:24

    Με την αντίστροφη μέτρηση για τη γιορτή των Χριστουγέννων, να έχει ξεκινήσει, αυξημένη παρουσιάζεται η κίνηση στη Βαρβάκειο αγορά, ενώ το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φαίνεται ότι θα έχει μειωμένο κόστος, καθώς μείωση παρουσιάζουν οι τιμές σε βασικά προϊόντα.

    Η γαλοπούλα πωλείται από έξι έως εννέα ευρώ το κιλό και το χοιρινό από τέσσερα έως οκτώ ευρώ. Την ίδια ώρα, αρκετά πρατήρια έχουν τιμές για την αμόλυβδη βενζίνη, πάνω από 1,5 ευρώ, που δημιουργήθηκε από την άνοδο στις τιμές των διυλιστηρίων. Η έξοδος των εκδρομέων από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια, αναμένεται να γίνει με βροχερό καιρό, ενώ η τροχαία θέτει σε ισχύ από αύριο Παρασκευή, έκτακτα μέτρα στο εθνικό οδικό δίκτυο.

    Ο καιρός

    Νότιοι άνεμοι 8 μποφόρ στα πελάγη, καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από το απόγευμα στα βορειοδυτικά και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες προβλέπει για αύριο η ΕΜΥ. Η θερμοκρασία στην Αττική θα κυμανθεί από 11 έως 21 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 53636

    [02] Zυμώσεις για τα κλειστά επαγγέλματα

    Πεμπτη, 23 12 2010 22:39

    Με την είσοδο στη νέα χρονιά, αναμένεται να ξεκινήσει με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών, η διαβούλευση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 150. Στόχος είναι η απελευθέρωση να συμβάλλει στην ανάπτυξη και σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, με την επιλογή της απελευθέρωσης, θα αυξηθεί το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά δέκα τοις εκατό, δηλαδή εξοικονόμηση τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, 13 τοις εκατό αύξηση σε επίπεδο τετραετίας και 1000 ευρώ λιγότερα στον ετήσιο προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού. Στον αντίποδα οι κλάδοι που οδεύουν προς απελευθέρωση, θεωρούν ότι ήδη οι υπάρχουσες αμοιβές είναι πολύ χαμηλές.

    Ενδεικτικά οι ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων χωρίς τον Φ.Π.Α, είναι για σύνταξη μιας μήνυσης το κατώτατο ποσό που μπορεί να λάβει ένας δικηγόρος ανέρχεται σε139 ευρώ, για παράσταση ενώπιον μονομελούς πλημμελειοδικείου 117 και για παράσταση τριμελούς πλημμελειοδικείου 214.

    Στον κλάδο των μηχανικών, η ελάχιστη νόμιμη αμοιβή σταθεροποιείται στο 3,5% του συνολικού κόστους μελέτης και κατασκευής ενός κτιρίου. Αντίστοιχα φαινόμενα καταγράφονται και στον κλάδο των συμβολαιογράφων, με τους ίδιους να τονίζουν ότι η απελευθέρωση θα επιβαρύνει κυρίως τα μικρότερα συμβόλαια επειδή επιδοτούνται από τα μεγάλα.

    Παράλληλα οι θιγόμενοι κλάδοι, επισημαίνουν ότι συνέπεια της κατάργησης του πλαφόν στις αμοιβές τους, οδηγεί και σε μείωση των κρατήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού αυτές προκύπτουν από το ύψος των προκαθορισμένων αμοιβών τους.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 53637

    [03] Πορτογαλία: Υποβάθμιση από τον οίκο Fitch

    Πεμπτη, 23 12 2010 20:48

    Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά μια βαθμίδα στο "Α +", προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, εκτιμώντας ότι η χώρα κινδυνεύει και με νέα υποβάθμιση, καθώς βρίσκεται σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και καθυστερεί αργοπορίας στη μείωση του μεγάλου δημοσιονομικού της ελλείμματος.

    Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: «Η υποβάθμιση αντανακλά τον αργό ρυθμό μείωσης του δημοσίου ελλείμματος και ένα οικονομικό περιβάλλον όλο και πιο δύσκολο για την πορτογαλική κυβέρνηση και τις τράπεζες, καθώς και την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της βραχυπρόθεσμα. Ο στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει θέσει η Πορτογαλία για το 2011, δηλαδή η μείωση του ελλείμματος σε λίγο πάνω από το 4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), θα είναι εξαιρετικά δύσκολη να γίνει, ιδίως αν, όπως η Fitch αναμένει, η οικονομία πέσει σε ύφεση το επόμενο έτος».

    Υπενθυμίζεται ότι η Πορτογαλία είχε το 2009 έλλειμμα ρεκόρ του 9,3% του ΑΕΠ, είχε θέσει ως στόχο τη μείωση του στο 7,3% φέτος, και στο 4,6% στα τέλη του 2011.

    Πρόκειται για τη δεύτερη, από το Μάρτιο, υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας, από τον οίκο Fitch.

    Αρνητικές εκτιμήσεις παραπλήσιες με αυτές του οίκου Fitch, έχουν διατυπώσει και οι άλλοι δύο μεγάλοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, η Moody's Investors Service και ο Standard and Poors.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 53635

    [04] Βρετανία: 24 θάνατοι από τη νέα γρίπη

    Πεμπτη, 23 12 2010 20:11

    Ενότητα:

    Υγεια

    Τον απολογισμό των συνεπειών της νέας γρίπης Α (H1N1), ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία υγείας, που ανέρχεται σε 24 νεκρούς από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα. Όπως τόνισε ο ιατρός Σάλι Ντέιβις, εκπρόσωπος των ιατρών της Αγγλίας στο βρετανικό υπουργείο Υγείας: «Σημειώνεται μία αύξηση του αριθμού των επισκέψεων σε γενικούς γιατρούς για περιπτώσεις γρίπης αυτού του τύπου, όμως ο αριθμός είναι αντίστοιχος με το μέσο όρο των περιπτώσεων της εποχικής γρίπης».

    Άλλοι τρεις θάνατοι εκτιμάται ότι συνδέονται με τον ιό και συνολικά από τα 27 θύματα, τα εννέα είναι παιδιά. Επείγουσα έκκληση προς τις κατηγορίες υψηλού κινδύνου (έγκυες γυναίκες και το προσωπικό υγείας), απεύθυνε η βρετανική υπηρεσία υγείας, με στόχο τον εμβολιασμό τους, υπενθυμίζοντας ότι το εμβόλιο της γρίπης που διατίθεται στη Βρετανία προστατεύει και από τον ιό Η1Ν1.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 53633

    [05] ΗΠΑ: Περιορισμοί στο Γκουαντάναμο

    Πεμπτη, 23 12 2010 19:21

    Εμπόδια στη διαδικασία κλεισίματος του Γκουαντάναμο, δημιούργησε το Κογκρέσο στις ΗΠΑ, με τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου. Αυτό προκύπτει από τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν και απαγορεύουν «τη χρήση πόρων του Υπουργείου Άμυνας για την κατασκευή ή την τροποποίηση των εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ για τους κρατουμένους που μεταφέρθηκαν από το κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο».

    Επίσης το συνολικού ύψους 725,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που ενέκρινε το Κογκρέσο, απαγορεύει στο Πεντάγωνο να διαθέσει κονδύλια για «τη μεταφορά, την απελευθέρωση ή τη βοήθεια σε κρατούμενους του Γκουαντάναμο στις ΗΠΑ. Επίσης, απαγορεύει τη μεταφορά κρατουμένων σε χώρες όπου οι πρώην κρατούμενοι του Γκουαντάναμο έχουν μεταφερθεί και έχουν επαναλάβει από τότε τρομοκρατικές δραστηριότητες». Ο ίδιος προϋπολογισμός προβλέπει 158,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

    Υπενθυμίζεται ότι από τους αρχικούς στόχους της κυβέρνησης Ομπάμα, ήταν το κλείσιμο του Γκουαντανάμο. Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος έχει συντάξει προσχέδιο προεδρικού διατάγματος που επισημοποιεί την επ' αόριστον κράτηση ορισμένων κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, ενώ ταυτόχρονα τους δίνει τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν την κράτησή τους. Κριτήριο στις ρυθμίσεις αυτές, είναι ποιοί κρατούμενοι που θεωρούνται πολύ επικίνδυνοι για να αφεθούν ελεύθεροι, δεν μπορούν να παραπεμφθούν σε δίκη λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 53632


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 23 December 2010 - 22:01:06 UTC