Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-06-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάρος: Απολαυστική, κοσμική και φιλόξενη

    [01] Πάρος: Απολαυστική, κοσμική και φιλόξενη

    Το πιο φωτεινό νησί των Κυκλάδων, η Πάρος, με τους φιλόξενους κατοίκους, την παράδοση και τον πολιτισμό, τους γραφικούς οικισμούς, τα κάτασπρα σπίτια , τους ανεμόμυλους, και τις χρυσαφένιες αμμουδιές υπόσχεται αξέχαστες μέρες καλοκαιρινών διακοπών. Στο κέντρο των Κυκλάδων έγινε πέρασμα κατακτητών και δέχθηκε πολλές επιρροές στη μακρόχρονη ιστορία της.

    Ξεχαστείτε στα στενά της Παροικιάς και της Νάουσας, επισκεφθείτε τις πανέμορφες Λεύκες, την Μάρπησσα, αλλά και τα αρχαία λατομεία στο Μαράθι, απ΄όπου έβγαινε το διάφανο μάρμαρο, με το οποίο έχουν φιλοτεχνηθεί τα περισσότερα αριστουργήματα της αρχαιότητας, όπως η Αφροδίτη της Μήλου και ο Ερμής του Πραξιτέλους, αλλά και ο ναός του Απόλλωνα στη Δήλο. Το μάρμαρό της ήταν από τα πιο περιζήτητα υλικά της κλασικής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής. Αρχιτέκτονες και γλύπτες από όλη την Ελλάδα συνέρρεαν στην Πάρο και προμηθεύονταν μεγάλες ποσότητες μαρμάρου.

    Μία από τις χαρακτηριστικές ικανότητες των Παριανών, όπως μας τις περιγράφουν οι περιηγητές πριν από 200-300 χρόνια είναι και ο χορός. Ο πανάλαφρος μπάλος που και σήμερα τον χορεύουν με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ικανότητα.

    Μοναστήρια και ξωκλήσια, περιστεριώνες και κάτασπροι ανεμόμυλοι στολίζουν τους λόφους και τις εξοχές της, ενώ οι παραδοσιακοί οικισμοί της είναι χαρακτηριστικά δείγματα αιγαιοπελαγίτικων οικισμών. Η Παροικιά, είναι η πρωτεύουσα του νησιού, μια πόλη με έντονη ιστορία, που είναι η ίδια η ιστορία του νησιού. Στα στενά της δρομάκια θα δείτε τις καμάρες και τα πεζούλια, τα εκκλησάκια που είναι σκορπισμένα παντού, ενωμένα με τα κάτασπρα σπίτια και τα λείψανα του μεσαιωνικού κάστρου στην καρδιά της πρωτεύουσας, που μαγεύουν τους επισκέπτες και τους ταξιδεύουν σε καιρούς αλλοτινούς.

    Πίσω από την κοσμοπολίτικη εικόνα της Παροικιάς, κρύβεται μία πολιτεία γοητευτική. Σε κάθε της γωνιά θα δείτε να αποκαλύπτεται το πλούσιο παρελθόν της. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσκεψη στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή, το ιερό στολίδι της Πάρου. Ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Ελλάδας.

    Στις 15 Αυγούστου είναι η μεγαλύτερη γιορτή του νησιού. Η γιορτή της Παναγιάς. Η Εκατονταπυλιανή κατακλύζεται από κόσμο και ανήμερα γίνεται λιτανεία και περιφορά της εικόνας. Αν βρεθείτε στο νησί αυτή την περίοδο και δεν θέλετε να ταλαιπωρηθείτε να ξέρετε ότι την παραμονή το βράδυ η εκκλησία της Εκατονταπυλιανής παραμένει ανοιχτή, και μπορείτε να προσκυνήσετε και να επισκεφθείτε τους χώρους της μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα κάτω από το γλυκό ημίφως των κεριών.

    Η Νάουσα, φημισμένο λιμάνι του νησιού έπαιξε σημαντικό ρόλο σε διάφορες εποχές στην ιστορία της Πάρου. Το θαλασσοδαρμένο βενετσιάνικο κάστρο της Νάουσας, χτισμένο από την οικογένεια Σωμαρίπα τον 15ο αιώνα, είναι μισοβυθισμένο στα νερά του λιμανιού.

    Στην προκυμαία, με θέα το μικρό ενετικό λιμανάκι θα χαρείτε υπέροχα δειλινά και μαγευτικά βράδια. Απολαύστε όμορφα καλοκαιρινά βράδια με ούζο και γούνα λιαστή πλάϊ στο κύμα και στα πολύχρωμα ψαροκάϊκα των Παριανών.

    Εδώ στο λιμάνι της Νάουσας έβρισκαν καταφύγιο οι πειρατές , έτσι λοιπόν κάθε χρόνο τέλος Αυγούστου οι Παριανοί αναπαριστούν την κουρσάρικη νύχτα. Ο γραφικός κόλπος της Νάουσας φωτίζεται από τους πυρσούς τους, καθώς τα καΐκια δημιουργούν περίπλοκους σχηματισμούς. Παριανοί ντυμένοι κουρσάροι αποβιβάζονται στην προκυμαία, ενώ οι Ναουσαίοι αντιστέκονται σθεναρά. Μετά τη ... «λεηλασία των κουρσάρων» ακολουθεί γλέντι και χορός με πρωταγωνιστή τον παραδοσιακό μπάλο.

    Η επίσκεψή σας στο ορεινό χωριό Λεύκες θα σας χαρίσει όμορφες εικόνες. Χαρακτηριστικά κάτασπρα σπίτια, ασβεστωμένες πεζούλες, πηγάδια και πεντακάθαρα μαρμαροστρωμένα σοκάκια. Σπίτια νεοκλασσικά που συνδυάζονται αρμονικά με την λαϊκή αρχιτεκτονική και την αγαιοπελαγίτικη αισθητική.

    Πιείτε καφέ και φάτε γλυκό του κουταλιού στην πανέμορφη πλατεία του χωριού και το βραδάκι απολαύστε την τοπική κουζίνα στις ταβέρνες που βρίσκονται κρυμμένες στα στενά του.

    Πολλά είναι τα χωριά που μπορείτε να επισκεφθείτε και ακόμα περισσότερες οι υπέροχες παραλίες της Πάρου όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας. Οι πασίγνωστες «Κολυμπήθρες» στη δυτική άκρη του όρμου της Νάουσας θα σας ενθουσιάσουν, ενώ οι : «Σάντα Μαρία», «Χρυσή Ακτή» και «Νέα Χρυσή Ακτή» για τους λάτρεις του surf, «Πίσω Λιβάδι», «Λογαράς», «Δρυός, Παράσπορος», «Φάραγγας», «Πλατιά Άμμος» αλλά και Πούντα για δυνατές συγκινήσεις, θα σας εντυπωσιάσουν κάνοντας τις διακοπές σας ανεπανάληπτες!

    Πολύβουη και κοσμική η Πάρος έχει θέση για όλους. Όσο όμορφα θα περάσει η παρέα που αναζητά την έντονη νυχτερινή ζωή, άλλο τόσο όμορφα θα περάσει και μία οικογένεια που θα ηρεμήσει στις χρυσαφένιες παραλίες της και θα χαλαρώσει στις ήσυχες γωνιές των μεσόγειων παραδοσιακών οικισμών της.

    Οι λάτρεις του windsurf και του kitesurf θα βρουν εδώ τον παράδεισό τους στη «Χρυσή ακτή» και στην «Πούντα», ενώ οι λάτρεις της παράδοσης θα απολαύσουν τα παριανά πανηγύρια και τους χορούς σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Απολαύστε τις διακοπές σας στην Πάρο, εκεί όπου ο μύθος, η παράδοση, η ιστορία, η ανθρώπινη ζεστασιά, τα χρώματα και οι μυρωδιές, κάνουν το όνειρό σας πραγματικότητα!

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

    Ρεπορτάζ: Νότα Χατζηαναστασίου

    Επιμέλεια: Νικόλας Περδικάρης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2012 17:54

    Είδηση: 13727


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 2 June 2012 - 20:49:32 UTC