Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-06-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνούν για ανάπτυξη και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση Ολάντ-Μέρκελ
  • [02] Σύνοδος Κορυφής που θα κρίνει τη διάσωση του ευρώ

    [01] Συμφωνούν για ανάπτυξη και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση Ολάντ-Μέρκελ

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως οι δύο χώρες επιθυμούν να «εμβαθύνουν την οικονομική και νομισματική ένωση, αύριο πολιτική» ένωση στην Ευρώπη.

    «Σήμερα βρισκόμαστε στην προηγουμένη ενός πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού συμβουλίου, ήδη έχουμε εργαστεί πολύ. Υπήρξε πρόοδος, ιδίως σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη που υπήρξε αντικείμενο πολυάριθμων συζητήσεων, οι οποίες καρποφόρησαν. Το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει», τόνισε ο Ολάντ στο κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων.

    «Έχουμε επίσης συναίσθηση των μέτρων που οφείλουμε να προετοιμάσουμε για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και εμείς επιθυμούμε, τόσο ο ένας, όσο και η άλλη, να εμβαθύνουμε την οικονομική, νομισματική και αύριο πολιτική, ένωση προκειμένου να φθάσουμε σε μία ολοκλήρωση και μία αλληλεγγύη, με την ολοκλήρωση όσο είναι απαραίτητη, την αλληλεγγύη όσο είναι δυνατή», τόνισε ο κ. Ολάντ.

    «Ιδού το πνεύμα που μας χαρακτηρίζει μία στιγμή όπου πολλοί κοιτάζουν την Ευρώπη. Θέλουμε να βεβαιώσουμε τη συνοχή, τη δύναμη, την ενότητα και την αλληλεγγύη της», κατέληξε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

    «Η κατάσταση είναι σοβαρή, έχουμε υποχρέωση να οικοδομήσουμε τη ρωμαλέα και σταθερή Ευρώπη του μέλλοντος», υπογράμμισε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ.

    «Έχουμε επιτελέσει σημαντικές προόδους ως προς το σύμφωνο για την ανάπτυξη, ευελπιστώ πως θα εγκριθεί αύριο», τόνισε η καγκελάριος. «Μας χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, μας χρειάζεται μία Ευρώπη, η οποία θα λειτουργεί, οι αγορές το αναμένουν, μας χρειάζεται μία Ευρώπη που τα μέλη της θα βοηθούν το ένα το άλλο», κατέληξε.

    Μετά τις δηλώσεις τους, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος είχαν στους κήπους των Ηλυσίων μία συζήτηση μιάμισης ώρας, και κατόπιν πέρασαν στο τραπέζι του επισήμου δείπνου που παρέθεσε η γαλλική Προεδρία.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Αγεφύρωτο το χάσμα Γερμανίας-Γαλλίας λίγο πριν από τη συνάντηση Ολάντ-Μέρκελ

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012 23:26

    Είδηση: 15998

    [02] Σύνοδος Κορυφής που θα κρίνει τη διάσωση του ευρώ

    Διχασμένοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες λίγες ώρες πριν τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. στις Βρυξέλλες όπου καλούνται να συμφωνήσουν σε μια μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, προκειμένου να διαφυλάξουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Η αμοιβαιοποίηση του χρέους (έκδοση ευρωομολόγου), η ενοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, η δημοσιονομική ενοποίηση και τα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης είναι μερικά από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που θα εξετάσουν οι «27», προσπαθώντας να συγκεράσουν τις απόψεις τους.

    Βάση για τις διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών αποτελεί το προσχέδιο για τη «δημιουργία μιας πραγματικής οικονομικής Ένωσης προκειμένου να σωθεί το ευρώ», που συνέταξε η «τετραρχία» της ΕΕ: ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Πρόκειται για ένα «οδικό χάρτη» της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, με στόχο τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων ως το Δεκέμβριο του 2012.

    Ουσιαστικά, η πρωτοβουλία των «4» κατευθύνεται προς την εκχώρηση του ελέγχου επί των δημόσιων οικονομικών στις Βρυξέλλες, με αντάλλαγμα την έκδοση ευρωομολόγων και την κοινή χρηματοδότηση των χρεών των κρατών μελών. Οι προτάσεις των «4», λένε πολιτικοί αναλυτές, θέτουν τη βάση για τη δημιουργία μιας πραγματικής ευρωπαϊκής πολιτικής ομοσπονδίας.

    Το πλέον ακανθώδες θέμα είναι η πρόταση για τη δημιουργία μιας δημοσιονομικής ένωσης, η οποία προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε πολλά κράτη μέλη.

    Σύμφωνα με τις προτάσεις των «4» και προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα, οι ετήσιες δαπάνες των κρατών μελών θα υπολογίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι μια χώρα θα μπορεί να υπερβεί τα σχετικά όρια που έχουν τεθεί μόνον εάν έχει λάβει την άδεια των άλλων κρατών μελών.

    Μόνον κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων, υποστηρίζουν οι «4», μην παραλείποντας πάντως να προσθέσουν ότι είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση ενός Ευρωπαίου υπουργού επί των δημοσιονομικών.

    Ωστόσο, η δημιουργία μιας δημοσιονομικής ένωσης, που υποστηρίζεται από τη Γερμανία και την Αυστρία, εκλαμβάνεται από τη Γαλλία και την Ιταλία ως εκχώρηση κυριαρχίας.

    Σε αντιδιαστολή της περισσότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας που απαιτεί η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ζητούν μεγαλύτερη επίδειξη αλληλεγγύης προς τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης και θεωρούν αναγκαίο να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για την αμοιβαιοποίηση του χρέους (ευρωομόλογα ή ταμείο για την απόσβεση του δημόσιου χρέους).

    Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι η πρόταση των «4» για τη σύσταση μιας τραπεζικής ένωσης. Η πρόταση προβλέπει την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ευρωπαϊκή στήριξη των τραπεζών που οδηγούνται σε χρεοκοπία κατά τρόπο που να μην επιβαρύνονται οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι και την κοινή εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

    Σε ό,τι αφορά την εποπτεία των τραπεζών, πολλές χώρες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, ενώ η Γερμανία έχει χαρακτηρίσει «πρώιμη» την πρόταση για εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων.

    Επιπλέον, οι «4», θεωρούν αναπόφευκτη την εναρμόνιση των εθνικών φορολογικών νομοθεσιών προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

    Εξάλλου, οι «27» θα συζητήσουν την πρόταση που τέθηκε στη μίνι-Σύνοδο της Ρώμης στις 23 Ιουνίου από τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, σύμφωνα με την οποία το 1% του κοινοτικού προϋπολογισμού (120 ως 130 δισ. ευρώ) θα διατεθούν για την τόνωση της ανάπτυξης.

    Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η εφαρμογή των προτάσεων των «4» προϋποθέτουν αλλαγή των Συνθηκών και έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων, κάτι το οποίο καθιστά αναγκαία την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε πολλά κράτη-μέλη.

    Ως εκ τούτου, για να αποκτήσουν σάρκα και οστά οι εν λόγω προτάσεις χρειάζονται πιθανότατα δέκα χρόνια.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Βαν Ρομπάι ευελπιστεί ότι στη Σύνοδο της 28ης και 29ης Ιουνίου, εφόσον οι Ευρωπαίοι ηγέτες δώσουν το πράσινο φως, θα τεθούν οι βάσεις για να υλοποιηθεί το μεγαλεπήβολο όραμα των «4» για τη δημιουργία της πολιτικής ομοσπονδίας της Ευρώπης.

    Η 19η Σύνοδος Κορυφής από την έναρξη της κρίσης, θεωρείται και η πιο σημαντική για το μέλλον της Ευρωζώνης.

    Οι ηγέτες των τεσσάρων ισχυρότερων κρατών,(Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία) έχουν προχωρήσει σε μια σπάνια για τα δεδομένα της Ευρώπης δημόσια έκφραση των διαφωνιών τους πριν τη συνάντηση προμηνύοντας ένα θυελλώδες διήμερο.

    Απομονωμένη αλλά ισχυρότερη από όλους στην Ευρωζώνη, η Άνγκελα Μέρκελ διαμηνύει ότι όσο ζει, η Γερμανία δεν θα μοιραστεί το βάρος του χρέους των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος λέει όχι σε φαινομενικά εύκολες λύσεις και απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για το Βερολίνο προέχει η αυστηρή πολιτική λιτότητας που θα οδηγήσει στη μείωση του κρατικού χρέους και του ελλείμματος και συμφωνεί με δισταγμό σε αναπτυξιακά μέτρα. Προωθεί την τραπεζική και δημοσιονομική ένωση των κρατών της Ευρωζώνης με μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες.

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, που εξελέγη χάρη στην υπόσχεσή του για ανάπτυξη δεν έχει κάνει την καλύτερη αρχή με την Άνγκελα Μέρκελ σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Νικολά Σαρκοζί.

    Ο Φρανσουά Ολάντ λέει κατηγορηματικά όχι στη λιτότητα και αρνείται να εγκρίνει το αυστηρό δημοσιονομικό σύμφωνο στην υπάρχουσα μορφή του. Επιθυμεί το βάρος των προσπαθειών να πέσει στην ανάπτυξη και διαφωνεί με την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσον αφορά τους εθνικούς προϋπολογισμούς χωρίς μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Από την αρχή τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων.

    Οι αποφάσεις της Συνόδου θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της Ισπανίας που κινδυνεύει με συνολική διάσωση και όχι μόνο για τις τράπεζές της. Ο Μαριάνο Ραχόι απευθύνει έκκληση για δραστικές λύσεις, καθώς ο δανεισμός της Ισπανίας έχει γίνει απαγορευτικός.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός θέλει το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εξασφαλιστεί για τις τράπεζες να δοθεί απευθείας σε αυτές και όχι μέσω της κυβέρνησης, γιατί θα επιβαρυνθεί το κρατικό χρέος. Διεκδικεί ευνοϊκή μεταχείριση από τα ευρωπαϊκά ταμεία και θεσμούς, για τις χώρες που έχουν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Υπόσχεται νέα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

    Ο Μάριο Μόντι είχε πει ότι απομένει μια βδομάδα για να σωθεί το ευρώ. Το αποτέλεσμα της Συνόδου ωστόσο ενδέχεται να κρίνει το μέλλον της δικής του κυβέρνησης, καθώς αν γυρίσει με άδεια χέρια οι πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό της Ιταλίας θα είναι μεγάλες.

    Για τον Ιταλό πρωθυπουργό το Α και το Ω είναι η αναπτυξιακή πολιτική και η έκδοση ευρωομολόγων για μεγάλα έργα σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική πειθαρχία. Ζητεί και εκείνος μέτρα για την αποκλιμάκωση των ιταλικών σπρεντ, όπως μεγαλύτερες αρμοδιότητες στα δύο ταμεία EFSF και ΕSM, ώστε να μπορούν να αγοράζουν ομόλογα χωρών με την προϋπόθεση ότι έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους.

    Σε αυτό που συμφωνούν οι τέσσερις ηγέτες είναι η επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, έστω και αν δεν υιοθετήσουν την ιδέα όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012 23:25

    Είδηση: 15996


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 June 2012 - 20:49:29 UTC