Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-09-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ντόμινο» οργής στον ισλαμικό κόσμο για την ταινία με τον Μωάμεθ
  • [02] ΔΝΤ: Υπάρχουν «καλά επιχειρήματα» για να δοθεί στην Ελλάδα χρόνος
  • [03] Μήνυμα στήριξης από τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ, Πιερ Μοσκοβισί

    [01] «Ντόμινο» οργής στον ισλαμικό κόσμο για την ταινία με τον Μωάμεθ

    Βίαιη εισβολή στην πρεσβεία ΗΠΑ στην Υεμένη

    Εξαγριωμένο πλήθος σπάει μέρος της κεντρικής πύλης και εισβάλλει στον περίβολο της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Υεμένης. Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν στο αέρα και ο όχλος δεν φτάνει ποτέ στο κεντρικό κτίριο. Ωστόσο, προκαλεί εκτεταμένες ζημιές κυρίως έξω από την πρεσβεία. Σπάει τζάμια, βάζει φωτιά σε όσα αυτοκίνητα βρίσκονται εκεί, και σκίζει με μίσος την αμερικανική σημαία. Μέσα στο πανδαιμόνιο αντηχούν συνθήματα υπέρ του προφήτη Μωάμεθ.

    Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έδειξαν ανοχή με το πλήθος και επενέβησαν μόνο όταν μπήκε στο έδαφος της πρεσβείας. Ο Πρόεδρος της χώρας, αντιμέτωπος με πολλαπλές προκλήσεις αφότου ανέλαβε την εξουσία μετά την Αραβική Άνοιξη στην Υεμένη, έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση και διέταξε την διενέργεια έρευνας.

    Απλώνεται σαν πυρκαγιά το αντιαμερικανικό κύμα - Έσκισαν τη σημαία των ΗΠΑ στην πρεσβεία του Καϊρου

    Κι ενώ στην Υεμένη έχει στηθεί το τελευταίο μέχρι στιγμής σκηνικό οργής και βίας, στην Αίγυπτο διατηρείται τρίτη μέρα. Εξαγριωμένοι Αιγύπτιοι ανέβηκαν στην πύλη της αμερικανικής πρεσβείας, κατέβασαν και έσκισαν την σημαία.

    Την ώρα που ο πετροπόλεμος μεταξύ Αιγυπτίων και δυνάμεων ασφαλείας βρισκόταν σε εξέλιξη, ο Πρόεδρος Μωχάμεντ Μόρσι, με τηλεοπτικό διάγγελμα επιχείρησε να αποδείξει ότι από τη μία κατανοεί την οργή που προκαλεί η ταινία, από την άλλη όμως καταδίκασε την επίθεση στην πρεσβεία, η οποία αποτελεί το πρώτο μεγάλο τεστ για τις σχέσεις του με τη Δύση.

    Έχουμε διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι θα είμαστε έτοιμοι και δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο στη χώρα μας κατά πρεσβειών, δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μωχάμεντ Μόρσι.

    Σάλος για ταινία με ερωτικές περιπέτειες του Μωάμεθ

    Το ντόμινο της οργής στον αραβικό κόσμο ξεκίνησε από την Αίγυπτο και έχει επεκταθεί σε Λιβύη, Τυνησία, Υεμένη, Μαρόκο, Σουδάν, Ιράν, Ιράκ και Μπαγκλαντές και προκάλεσε η προσβλητική ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων», στην οποία ο προφήτης Μωάμεθ εμφανίζεται να έχει ερωτικές σχέσεις, να είναι αιμοδιψής και χαμηλής ευφυΐας.

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, χαρακτήρισε την ταινία αηδιαστική και δήλωσε κατηγορηματικά πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ουδεμία σχέση. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το video. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά το περιεχόμενο και το μήνυμά του. Για μας, για εμένα προσωπικά είναι αηδιαστικό και κατακριτέο. Φαίνεται να έχει έναν βαθύτατα κυνικό σκοπό: Να δυσφημίσει μια μεγάλη θρησκεία και να προκαλέσει οργή», δήλωσε.

    Ομπάμα: Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να προστατεύσει τους Αμερικανούς στο εξωτερικό

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει δώσει εντολή στην κυβέρνησή του να κάνει ότι είναι απαραίτητο για την προστασία των Αμερικανών που βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς συνεχίζονται οι βίαιες διαδηλώσεις έξω από αμερικανικές πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές σε αραβικές χώρες.

    Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Γκόλντεν του Κολοράντο ο Ομπάμα είπε ότι ο ίδιος και οι σύμβουλοί του έχουν έρθει σε επαφή με άλλες κυβερνήσεις για να τους γνωστοποιήσουν ότι "έχουν ευθύνη να προστατεύσουν" τους Αμερικανούς πολίτες.

    Οι δηλώσεις του Ομπάμα έγιναν μετά τη δολοφονία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λιβύη και τριών Αμερικανών υπαλλήλων που δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη, το βράδυ της Τρίτης. Το πλήθος είχε συγκεντρωθεί εκεί για να διαμαρτυρηθεί για μια ταινία που κατά τους μουσουλμάνους προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ.

    Εν τω μεταξύ, για την επίθεση διαδηλωτών την Πέμπτη και στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είπε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση "κάνει ότι μπορεί" για να προστατεύσει τους Αμερικανούς διπλωμάτες στην Υεμένη. Σύμφωνα με τον Κάρνεϊ όλοι όσοι εργάζονται στην πρεσβεία στη Σαναά είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους.

    Λιβύη: Συνελήφθησαν και ανακρίνονται άτομα που εμπλέκονται στην επίθεση στο αμερικανικό προξενείο

    Οι λιβυκές αρχές που ερευνούν την υπόθεση της επίθεσης στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις υπόπτων για το θάνατο του Αμερικανού πρεσβευτή και τριών υπαλλήλων της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης.

    "Έχουν συλληφθεί ορισμένα άτομα και ανακρίνονται. Συγκεντρώνουμε στοιχεία", είπε ο Ουανίς Σαρίφ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

    Ο υπουργός δεν διευκρίνισε πόσοι είναι οι συλληφθέντες και αν κατηγορούνται για τη δολοφονία των τεσσάρων Αμερικανών ή μόνο για συμμετοχή στα αιματηρά επεισόδια.

    Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ: Οι ΗΠΑ να "τιμωρήσουν" τους δημιουργούς της αντιισλαμικής ταινίας

    Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε την Πέμπτη τις ΗΠΑ να "τιμωρήσουν" τους δημιουργούς της ταινίας που θεωρείται προσβλητική για το Ισλάμ, και η οποία πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών στον μουσουλμανικό κόσμο.

    "Αν οι αμερικανοί πολιτικοί είναι ειλικρινείς όταν λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν την ταινία, τότε θα πρέπει να τιμωρήσουν αυτούς που διέπραξαν αυτό το γεμάτο μίσος έγκλημα και αυτούς που τους χρηματοδότησαν, ανάλογα με το μεγάλο έγκλημά τους», δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

    Νωρίτερα, περίπου 500 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της ταινίας "Η αθωότητα των μουσουλμάνων" κοντά στην πρεσβεία της Ελβετίας στην Τεχεράνη, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν, σύμφωνα με ένα φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου

    Οι διαδηλωτές, κραδαίνοντας αντίτυπα του Κορανίου και φωτογραφίες του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, φώναζαν «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ». «Ο υπ 'αριθμόν ένα υπεύθυνος για αυτό το έγκλημα είναι ο Σιωνισμός και η κυβέρνηση των ΗΠΑ», τόνισε ακόμη ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης.

    Κι ενώ η οργή ξεχειλίζει στον αραβικό κόσμο, πέπλος μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει το ποιός βρίσκεται πραγματικά πίσω από την φτηνής παραγωγής και χαμηλής ποιότητας έργο. Οι έρευνες στρέφονται σε έναν χριστιανό κόπτη, που είχε καταδικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για οικονομική απάτη, και ζει στο Λος Άντζελες.

    Οι ίδιοι οι ηθοποιοί με ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζαν πως η ταινία είχε αντιμουσουλμανικό περιεχόμενο και καταγγέλλουν ότι οι δικοί τους διάλογοι είχαν ντουμπλαριστεί με άλλο περιεχόμενο. Κι ενώ οι συντελεστές της κρύβονται, ο Στιβ Κλάιν, σύμβουλος του σκηνοθέτη, ρίχνει λάδι στη φωτιά με τις δηλώσεις του. «Αν σας μίλαγα για την ταινία θα βγαίνατε έξω να σκοτώσετε κανέναν. Όχι. Θα το έκανε η πλειοψηφία των μουσουλμάνων? Θα το έκανε μια μικρή μερίδα που το dna του, τα γονίδιά του, η ψυχολογία τους, όλα όσα περιστρέφονται γύρω από αυτήν την παράλογη συμπεριφορά, θα έβγαιναν να το κάνουν? Ναι. Θα το έκαναν. Έχω αίμα στα χέρια μου? Όχι. Σκότωσα εγώ τον άνθρωπο? Όχι»!

    Η ταινία είχε κυκλοφορήσει από την πρώτη Ιουλίου, ωστόσο, ήρθε στο φως της δημοσιότητας στις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε αιγυπτιακή εκπομπή πρόβαλε αποσπάσματά της.

    Προστασία ζήτησε ο παραγωγός της ταινίας "Η αθωότητα των μουσουλμάνων" γιατί φοβάται για τη ζωή του

    Η αστυνομία της νότιας Καλιφόρνιας έχει στείλει άνδρες της στο σπίτι ενός άνδρα ο οποίος φέρεται ως ο παραγωγός της αντιισλαμικής ταινίας που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών και βίαιων διαδηλώσεων στον αραβικό κόσμο, μετέδωσε απόψε το δίκτυο ABC.

    Σύμφωνα με το κανάλι, οι αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του Νακούλα Μπασελί Νακούλα, 55 ετών, για να προστατεύσουν τον ίδιο και την οικογένειά του, αφού αποκαλύφθηκε ότι είναι ο δημιουργός της ταινίας "Η αθωότητα των μουσουλμάνων".

    Αστυνομικοί είπαν ότι ο Νακούλα φοβάται για τη ζωή του και για πιθανά αντίποινα εναντίον της οικογένειάς του μετά την αποκάλυψη των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ότι αυτός έφτιαξε την επίμαχη ταινία. Ένας αξιωματικός πρόσθεσε ότι αστυνομικοί έχουν σταλεί και στην εταιρεία παραγωγής Media for Christ στο Ντουάρτε της Καλιφόρνιας η οποία συνδέεται με το γύρισμα της ταινίας.

    Σχετική είδηση: Υεμένη: Εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία των ΗΠΑ

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ, REUTERS

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 23:50

    Είδηση: 21450

    [02] ΔΝΤ: Υπάρχουν «καλά επιχειρήματα» για να δοθεί στην Ελλάδα χρόνος

    "Σκληρές προσπάθειες" καταβάλλει η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά και ο Ελληνικός λαός για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη του ΔΝΤ για να εφαρμοστούν "δίκαια και ισορροπημένα" μέτρα.

    Ο κ. Ράις, απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις, τόνισε ότι υπάρχουν "καλά επιχειρήματα" για να παραταθεί πέρα των χρονικών ορίων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, με σκοπό να εφαρμοστεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης.

    Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν θέλησε να τοποθετηθεί σε επιμέρους ζητήματα εφόσον οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων της τρόικας συνεχίζονται στην Αθήνα, όπως είπε, σημειώνοντας ότι στόχος του ΔΝΤ και των συνεργατών του (ΕΕ και ΕΚΤ) είναι να βοηθήσει την Ελλάδα.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι οι συζητήσεις είναι για "να επιστρέψει το τρέχον πρόγραμμα (δηλαδή το δεύτερο πρόγραμμα) στο σωστό δρόμο".

    Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ερμηνεύτηκε και ως έμμεση αναφορά στα όσα υποστήριξε νωρίτερα με δηλώσεις του στη "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης από την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ.

    Σύμφωνα με τον κ. Κατσάμπα, "η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία θα μπορεί να πάρει τη μορφή είτε της συμμετοχής του επίσημου τομέα ή επιπλέον δανείων, με την ελπίδα πιο ευνοϊκών όρων". Επίσης, επισήμανε ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα την οδηγούσε σε δεκαετίες πίσω, προσθέτοντας ότι "παράταση της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ είναι αδύνατη, καθώς όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δάνεια του ΔΝΤ προς όλες τις χώρες βασίζονται σε κανόνες που δεν είναι διαπραγματεύσιμοι".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, δεν θέλησε να απαντήσει ευθέως στις πληροφορίες ότι η τρόικα ζητά, μεταξύ άλλων, εξαήμερο ωράριο εργασίας για τους Έλληνες εργαζόμενους.

    Επικαλούμενος το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους απεσταλμένους της τρόικας συνεχίζονται στην Αθήνα, ο κ. Ράις ανέφερε ότι "θα ήταν πρόωρο να συζητήσουμε λεπτομέρειες", επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας προσπαθεί σκληρά να αντιμετωπίσει την κρίση με "δίκαια και ισοζυγισμένα" μέτρα.

    Επίσης, δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση για το χθεσινό γεγονός όταν οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέρχονταν από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και σε εκτιμήσεις που προβάλλονται περί "αποτυχημένων μέτρων", υπογραμμίζοντας ότι σκοπός του ΔΝΤ και των εταίρων του (ΕΕ και ΕΚΤ) είναι η στήριξη και η βοήθεια προς την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κρίση, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να επιστρέψει η χώρα σε ανάπτυξη και σταθερότητα, ώστε το "τρέχον πρόγραμμα (δηλαδή το δεύτερο πρόγραμμα) να επιστρέψει και πάλι σε τροχιά εφαρμογής".

    Τέλος, ο κ. Ράις, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επισήμανε ότι το ΔΝΤ δεν συζητά για τρίτο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνου Κατσάμπα, στη "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", περί "τρίτου προγράμματος". Επίσης, είπε ότι "η πιθανότητα να ανταποκριθεί η Ελλάδα από μόνη της στις απαιτήσεις χρηματοδότησης είναι εντελώς μη ρεαλιστική".

    Δήλωση Θ. Κατσάμπα

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας, με δήλωσή του υποστηρίζει ότι το άρθρο στη "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", με δικές του δηλώσεις, "περιέχει, τουλάχιστον, τρεις σημαντικές ανακρίβειες", όπως τονίζει:

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κατσάμπας αναφέρει:

    "Πρώτη και κύρια, είναι ότι οι δηλώσεις είχαν σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο το Μάρτιο. Δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση ή αναφορά σε "τρίτο πρόγραμμα διάσωσης", όπως λανθασμένα αναφέρει ο τίτλος του άρθρου. Δεύτερη, δεν επέμενα ποτέ ότι πρέπει η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ να πληρώσουν για την επιπλέον χρηματοδότηση. Δεν παίρνω καμία θέση σχετικά με τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η δήλωσή μου ήταν ότι το ΔΝΤ έχει παράσχει μία τετραετή χρηματοδότηση και ότι στην παρούσα συγκυρία δεν προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση.

    Τρίτη, σ' όλα τα σχόλια αντανακλώνται οι προσωπικές μου απόψεις και δεν αντιπροσωπεύουν την άποψη είτε του ΔΝΤ είτε της ελληνικής κυβέρνησης. Το υπουργείο Οικονομικών έχει εκδώσει σωστά μια διευκρίνιση για το θέμα αυτό".

    Ο κ. Κατσάμπας ζήτησε από την αμερικανική εφημερίδα να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Ανδρέας Ροδίτης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 23:21

    Είδηση: 21439

    [03] Μήνυμα στήριξης από τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ, Πιερ Μοσκοβισί

    «Η Γαλλία ήταν πάντα στην ίδια πλευρά με την Ελλάδα, επιθυμούσε την είσοδό της στη ζώνη του ευρώ και σήμερα η Γαλλία αγωνίζεται για την ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ. η Γαλλία αγωνίζεται να μη θιγεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης. Αυτό είναι το μήνυμα που έφερα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο "φίλο" υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και στον αρμόδιο για τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υπουργό Κωστή Χατζηδάκη», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα.

    Ο Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση» να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ευχήθηκε «αυτή η βούληση να μετατραπεί σε πράξεις, ώστε σύντομα να έχουμε μια συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα που θα επικυρωθεί από το Eurogroup και στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

    «Η αίσθησή μας είναι ότι τα πράγματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

    Επανερχόμενος στη λέξη «αποφασιστικότητα», είπε ότι «σημαίνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μια πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, κοινωνική δικαιοσύνη, εκσυγχρονισμό της οικονομίας».

    Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην τεχνική βοήθεια και στήριξη που προσφέρει η Γαλλία μέσω της task force, για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τάχθηκε υπέρ της ενεργοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, της οποίας ο επικεφαλής βρίσκεται επίσης σήμερα στην Αθήνα.

    Όλες οι προσπάθειες που στοχεύουν στην έξοδο από την κρίση έχουν τη στήριξη της Γαλλίας, υπογράμμισε.

    Τόνισε εκ μέρους και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι «είναι σημαντικό ο ελληνικός λαός να αποκτήσει ελπίδα, αν υπάρξει δικαιοσύνη, και ανάκαμψη και αναφέρθηκε στην έκφραση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να υπάρξει "φως στο τούνελ"».

    Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη ζητάει σεβασμό των δεσμεύσεων, είπε, πρέπει να δούμε και την οικονομική ανάκαμψη, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες, αλλά μια καλύτερη ζωή των Ελλήνων.

    Αναφερόμενος στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε ότι κατά τη συνάντησή του το μεσημέρι με Γάλλους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τον διαβεβαίωσαν ότι είναι δεμένοι με τη χώρα μας και επιθυμούν να παραμείνουν. Αποφασίσαμε μάλιστα, πρόσθεσε, να ενισχύσουμε τους εμπορικούς δεσμούς και να βελτιώσουμε τις συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων.

    Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και να προχωρήσει στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, για τις οποίες όπως σημείωσε «η Ελλάδα θα βρει στήριξη από τη Γάλλια, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να αποκτήσει επιτέλους μια ελπίδα στο δρόμο προς την ανάκαμψη». Δήλωσε, επίσης, ότι συναντήθηκε με γάλλους επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν επενδύσεις στη χωρά μας και ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, τόνισε τέλος ότι δεν τα υποτιμά, αλλά θεωρεί πως η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα έκανε τα σωστά βήματα και η Γάλλια επιθυμεί να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου.

    Σε ερώτηση του ΑΜΠΕ για ενδεχόμενη θετική αναφορά στην Ελλάδα, στις εργασίες του άτυπου Eurogroup αύριο στη Λευκωσία, απάντησε ότι «είναι πρόωρο».

    Σχετικές ειδήσεις:

    Συζήτηση για όλα στις επαφές Μοσκοβισί στην Αθήνα

    Μήνυμα αποφασιστικότητας για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

    Π.Μοσκοβισί - Κ. Χατζηδάκης: Θα καταβληθεί προσπάθεια για ανάπτυξη σχέσεων

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ: Καιμάκη

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 23:20

    Είδηση: 21435


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 September 2012 - 20:49:46 UTC