Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-09-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Μάχη» με τη τρόικα για δικαιότερη φορολογία - ¶ξονες νέου φορολογικού
  • [02] Σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς εταίρους ασκεί η αντιπολίτευση

    [01] «Μάχη» με τη τρόικα για δικαιότερη φορολογία - ¶ξονες νέου φορολογικού

    Εντείνεται η προσπάθεια για δικαιότερη κατανομή των βαρών και προστασία των ασθενέστερων τάξεων, υπό το πρίσμα αναζήτησης της χρυσής τομής μεταξύ των απαιτήσεων της τρόικας και του περιεχομένου της προγραμματικής συμφωνίας των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

    Μεγάλα "αγκάθια" παραμένουν οι πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που ζητά η τρόικα, καθώς και η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ενώ στο τραπέζι μπήκε και σενάριο για νέα έκτακτη εισφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες, εκμισθωτές ακινήτων και όσους έχουν μεγάλα αγροτικά εισοδήματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών από το πακέτο των μέτρων έως τώρα που φθάνει τα 9 - 9,5 δις θα είναι κατανεμημένα, μάλλον, ως εξής:

    6,5 δισ. € από μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα

    1,5 δισ. € από περικοπές διαρθρωτικού χαρακτήρα

    1,1 δισ. € από αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη (κοστολόγηση από ΔΝΤ)

    Επικρατέστερο σενάριο των περικοπών

    Κατάργηση δώρων σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους

    Επιβολή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ

    Επαναξιολόγηση και χορήγηση όλων των επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια

    Κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις από 2 - 20%

    Περικοπή εφάπαξ έως και 52%

    Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε, ότι δεν πρέπει να υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, ενώ ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε να σταματήσει η τρόικα να επιτίθεται στην κοινωνία.

    Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει και νέα σύσκεψη αρχηγών αφού εξακολουθούν να λείπουν τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια για να κλείσουν τα μέτρα.

    Προσπάθειες για δικαιότερη φορολογία

    Η πρόταση για την έκτακτη εισφορά έπεσε στο τραπέζι από τον υπουργό οικονομικών κ. Στουρνάρα και είναι μία από σειρά προτάσεων που έγιναν για να αντιμετωπιστεί η τρύπα των 2 δις.

    Δεν είναι άλλο από μία πρόταση για το τι θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα με δικαιότερο τρόπο στο φορολογικό επίπεδο.

    Η κυβέρνηση επιθυμεί να τηρήσει χαμηλούς τόνους αυτές τις δύσκολες ώρες και να επιτευχθεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα με τον δικαιότερο δυνατό τρόπο.

    " Δύσκολες καταστάσεις, δεν πετάει κανείς στα σύννεφα" λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού και προσθέτει ότι " καταβάλλεται προσπάθεια να μην επιβαρυνθούν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα".

    Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμφανίζονται συγκρατημένα βέβαιοι ότι μέχρι την Κυριακή θα έχει κλείσει το πακέτο.

    Πρόταση να κλείσει συμφωνία στα 9,5 δις τώρα και τα υπόλοιπα μετά

    Συζητείται και αυτό το σενάριο το οποίο όμως δεν σχετίζεται με την επιμήκυνση. Απλώς θα δοθεί περισσότερος χρόνος να συζητηθεί αυτό το κενό με μέτρα που θα είναι αυστηρά διαρθρωτικού χαρακτήρα.

    Το Σάββατο αναχωρεί η τρόικα όπως ήταν προγραμματισμένο και θα παραμείνουν εδώ τα τεχνικά κλιμάκια. Θα επιστρέψουν λίγε μέρες πριν τις 8 Οκτωβρίου στο «eurogroup». Αυτό όμως επιβαρύνει το κλίμα και καθυστερεί δραματικά τις εξελίξεις με οριακά χρονοδιαγράμματα.

    Ή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών προγραμματίζεται για Τρίτη η Τετάρτη ώστε να υπάρξει ο χρόνος να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με όλα τα σενάρια που υπάρχουν τώρα στο τραπέζι, για τα οποία και ενημερώθηκαν οι αρχηγοί.

    Αυτές τις εξελίξεις θα συζητήσει ο Σαμαράς στη αυριανή συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου των κεντροδεξιών κομμάτων όπου ο Μ. Μόντι κάλεσε σε χωριστή συνάντηση τους Σαμαρά, Ραχόι, Κοέλιο, Κένι και Ορμπάν.

    Σε πέντε άξονες θα βασίζεται το νέο φορολογικό σύστημα

    Σε πέντε άξονες θα βασισθεί το νέο φορολογικό πλαίσιο, όπως αποκάλυψε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

    Οι πέντε αυτοί άξονες είναι:

    1.Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο, ο οποίος θα μειωθεί.

    2.Όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση βιβλία και στοιχεία και θα σταματήσουν να εφαρμόζονται οι τεκμαρτές και αυτοτελείς φορολογίες.

    3.Εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας με λιγότερα κλιμάκια.

    4.Εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα.

    5.Διασταυρώσεις και χρήση όλων των «εργαλείων» που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα.

    Το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος, αναφερόμενο στον «κεφαλικό φόρο», τον αιτιολόγησε, λέγοντας ότι «αυτό που ακούστηκε ως πρόταση Στουρνάρα, δεν ήταν παρά ένα παράδειγμα τού τι θα μπορέσει να αποφέρει μια πολύ χαμηλή φορολόγηση, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η κλιμάκωση αυτής της φορολογίας προς τα επάνω θα μπορούσε να αποφέρει ακόμη περισσότερα έσοδα με δικαιότερο τρόπο».

    Όπως πρόσθεσε ο συγκεκριμένος παράγοντας, το υπουργείο μελετά τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, για να «χτυπήσει» τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Σκοπός της φορολογικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα απλό και μόνιμο, και κυρίως ένα σύστημα που θα κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη. Επίσης, να «κλείνει» τις «τρύπες» του παρόντος διάτρητου φορολογικού συστήματος και να εγκαταστήσει ένα δίκαιο, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα.

    Ίσως «κεφαλικός φόρος» 150 € σε ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα

    Η πρόταση να υπάρξει «κεφαλικός» φόρος ύψους 150 ευρώ σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα εκμισθώνουν σε τρίτους, καθώς και σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε ατομικές επιχειρήσεις, τέθηκε από το οικονομικό επιτελείο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των τριών αρχηγών, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καλυφθούν τα 2 δισ. ευρώ, -πέραν του πακέτου των περίπου 11,5 δισ.- που ζητά η τρόικα να προέλθουν από φορολογικά έσοδα.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Βενιζέλος τόνισε στη σύσκεψη στο Μ. Μαξίμου ότι δεν συζητά αυτή την πρόταση και πως το ΠΑΣΟΚ την απορρίπτει ως άδικη και οριζόντια.

    Σύμφωνα με την Ιπποκράτους, ένα τέτοιο μέτρο θα αποτελούσε επιπλέον και καταστροφική επιλογή για την προοπτική του Εθνικού Φορολογικού Σχεδίου, για την άμεση εφαρμογή του οποίου πιέζει το ΠΑΣΟΚ.

    Αναφορικά με τη σημερινή σύσκεψη, οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως «η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη», παραπέμποντας αφενός στη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου περί κενού ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ στο πακέτο και, αφετέρου, στην επισήμανσή του ότι πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στα 8 δισ. του πακέτου μέτρων που αφορά στο σκέλος των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων, συμπεριλαμβάνεται και το εισοδηματικό έσοδο από την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.

    Σχετική είδηση: Συνεχίζεται η μάχη για τα 2 δισ. για να κλείσει το πακέτο- Η νέα σύσκεψη την άλλη εβδομάδα

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - AΠE

    Ρεπορτάζ: Γ.Χρηστάκος - Κ.Τσουρός-Μ. Σταυρουλάκης - Β.Μπεσκένης - Ρ.Αλεξοπούλου-

    Επιμέλεια: Ανδρέας Ροδίτης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012 23:17

    Είδηση: 22032

    [02] Σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς εταίρους ασκεί η αντιπολίτευση

    Με τις πυρετώδεις ενδοκυβερνητικές διαβουλεύσεις και τις συζητήσεις με την τρόικα να παραμένουν σε εξέλιξη, κορυφώνονται οι αντιδράσεις εντός και εκτός των κυβερνητικών τειχών για την αναγκαιότητα ή μη αλλά και τη σημασία του νέου πακέτου μέτρων.

    Η παράταση του θρίλερ για τα νέα μέτρα προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

    Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει λόγο για συναντήσεις των τριών αρχηγών που κορυφώνουν την επιχείρηση εξαπάτησης του λαού.

    «Οι δήθεν λεονταρισμοί απέναντι στην τρόικα έχουν την ίδια αξιοπιστία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κυβερνητικών κομμάτων για επαναδιαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταιρών, παρά μόνο η κοινή τους δέσμευση για συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής, καθώς και η αδυναμία τους να υπερασπιστούν μπροστά στο λαό το νέο πρόγραμμα κοινωνικής καταστροφής και οικονομικής ισοπέδωσης».

    Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εξαπολύουν πυρά, δηλώνοντας ότι «οι 3 αρχηγοί ή αναζητούν τρόπο ανακοίνωσης των ήδη συμφωνηθέντων μέτρων, ή κάποιος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο».

    H ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ επισημαίνει πως: «Δυστυχώς το θέαμα των τριών αρχηγίσκων δεν είναι πλέον κωμικό, αλλά τραγικό, λόγω της τραγικής μοίρας που επιφυλάσσουν στον ελληνικό λαό.»

    Το ΚΚΕ αναφέρει πως: «Οι αντιδικίες των κυβερνητικών συνεταίρων δεν έχουν σχέση ούτε με την αγριότητα ούτε με το στόχο των μέτρων. Αυτά είναι συναποφασισμένα και σε κεντρικό επίπεδο με την ΕΕ.»

    Ο ΛΑΟΣ δια του Κωστή Αϊβαλιώτη δηλώνει πως «τα 2 δισ. που απαιτεί η τρόικα και συζητούν διαρκώς οι αρχηγοί, είναι όσα θα έπρεπε να καταβάλλει η SIEMENS στη χώρα μας».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ρεπορτάζ: Γ. Παντελάκης

    Επιμέλεια: Ανδρέας Ροδίτης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012 23:08

    Είδηση: 22029


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 September 2012 - 20:49:45 UTC