Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-09-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Ανδρουλάκης: Η δικαιοσύνη να αναλάβει αμερόληπτα τις ευθύνες της
  • [02] Κ. Τζαβάρας: Δεν μπορεί να σέρνεται μια υπόθεση η οποία αφορά πολιτικά πρόσωπα
  • [03] Ν. Παναγιωτόπουλος: Η ρήτρα απόκλισης είναι μια δύσκολη υπόθεση
  • [04] Σ. Λυκούδης: Η δική μας η θέση είναι άπλετο φως
  • [05] Παπούλιας-Ομήρου: Όχι σε υποχωρήσεις λόγω της κρίσης
  • [06] Α. Λυκουρέντζος: Δεν θα υπάρξουν απολύσεις από τις συγχωνεύσεις
  • [07] Έως τις 5 Οκτωβρίου η απογραφή συνταξιούχων του ΙΚΑ
  • [08] Πληρωμή της α' δόσης επιστροφής του φόρου πετρελαίου σε αγρότες

    [01] Ν. Ανδρουλάκης: Η δικαιοσύνη να αναλάβει αμερόληπτα τις ευθύνες της

    Την ανάγκη να αναλάβει η δικαιοσύνη αμερόληπτα τις ευθύνες της προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε αν υπάρχει κάτι ποινικά κολάσιμο να αντιμετωπιστεί άμεσα, υπογράμμισε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι δεν θα προκύψουν φαινόμενα διαρροών ως προς την ψήφιση των μέτρων, υποστηρίζοντας ότι οι βουλευτές δεν θα πρέπει να πειστούν μέσα από την κομματική πειθαρχία, αλλά μέσα από έναν γόνιμο διάλογο. «Γνωρίζουμε πολύ καλά στο ΠΑΣΟΚ τα λάθη που κάναμε... Άρα, αν πάρουμε αυτή τη στιγμή αποφάσεις, πρέπει να μην ξανασηκώσουν το βάρος οι ίδιοι και οι ίδιοι» πρόσθεσε.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Βασίλη Μπεσκένη και τον Γιάννη Παντελάκη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Πρέπει η δικαιοσύνη να αναλάβει αμερόληπτα τις ευθύνες της προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε αν υπάρχει κάτι ποινικά κολάσιμο να αντιμετωπιστεί άμεσα. Όσο υπάρχει αυτή η θολούρα, η εκκρεμότητα σπεκουλάρουν τα άκρα απέναντι στο πολιτικό σύστημα και το πολιτικό σύστημα δεν έχει τη δυνατότητα να πείσει τους πολίτες ότι θα μπορέσει να πάει την Ελλάδα παρακάτω».

    ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

    Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε τέτοια φαινόμενα, πρέπει να πειστούν οι βουλευτές μας όχι μέσα από την κομματική πειθαρχία, αλλά μέσα από ένα γόνιμο διάλογο».

    Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «Γνωρίζουμε πολύ καλά στο ΠΑΣΟΚ τα λάθη που κάναμε, γνωρίζουν πολύ καλά οι βουλευτές μας τα λάθη που έκαναν οι υπουργοί με τα υφεσιακά μέτρα. Άρα, αν πάρουμε αυτή τη στιγμή αποφάσεις, πρέπει να μην ξανασηκώσουν το βάρος οι ίδιοι και οι ίδιοι».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 14:43

    Είδηση: 22223

    [02] Κ. Τζαβάρας: Δεν μπορεί να σέρνεται μια υπόθεση η οποία αφορά πολιτικά πρόσωπα

    Είναι εις βάρος του δημοκρατικού πολιτεύματος να σέρνεται μια υπόθεση, η οποία αφορά πολιτικά πρόσωπα και να μην εκκαθαρίζεται τάχιστα, τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο Κώστας Τζαβάρας. Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε αδιανόητο το να μην εκκαθαρίζονται δικαστικά υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, όπως και το να μην υπάρχει η ευαισθησία της προστασίας και της θωράκισης του δημοκρατικού πολιτεύματος από την πολιτική διαφθορά, η οποία, όπως επισήμανε, είναι το σαράκι που κατατρώει τα σωθικά της δημοκρατίας.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Στα μέσα και στα έξω» με τον Γιάννη Παντελάκη και τον Βασίλη Μπεσκένη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ

    Κ. ΤΖΑΒΑΡΑΣ: «Είναι εις βάρος του δημοκρατικού πολιτεύματος, γιατί δεν μπορεί να σέρνεται από το 2010 ή από το 2011, μια υπόθεση, η οποία αφορά πολιτικά πρόσωπα, και να μην εκκαθαρίζεται τάχιστα. Όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, από το νόμο 3845, αν θυμάμαι καλά ήταν πρόταση του Καστανίδη, και μέχρι σήμερα, αυτές που αποσκοπούν στο να ρίξουν άπλετο φως στις υποθέσεις της διαφθοράς πολιτικών προσώπων έχουν ένα και μόνον ένα νόημα: εντολή προς τη δικαστική εξουσία, οι υποθέσεις αυτές να εκκαθαρίζονται ταχύτατα, γιατί η δημοκρατία δεν αντέχει, και μάλιστα σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά ο ελληνικός λαός, δεν αντέχει τέτοιου είδους φημολογίες, σπερμολογίες, μισόλογα, υπονοούμενα, δε μπορεί να σταθεί πολίτευμα δημοκρατικό επάνω σε αυτό το κλίμα. Είναι δεδομένο ότι εάν δεν γίνουν ταχύτατες ενέργειες για την εκκαθάριση και τη διαλεύκανση των υποθέσεων αυτών, πλέον μιλάμε για μια κατάσταση, που θεωρώ ότι μπορεί, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, να μην έχει και επιστροφή... Ο μόνος που έχει την υποχρέωση, αυτή τη στιγμή, να δώσει την αποστομωτική απάντηση σε αυτή ακριβώς την ιστορία είναι η δικαιοσύνη. Είναι αδιανόητο να μην εκκαθαρίζονται δικαστικά υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, και είναι επίσης αδιανόητο να μην υπάρχει η ευαισθησία της προστασίας και της θωράκισης του δημοκρατικού πολιτεύματος από την πολιτική διαφθορά. Η πολιτική διαφθορά, είναι το σαράκι που κατατρώει τα σωθικά της δημοκρατίας».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 14:42

    Είδηση: 22221

    [03] Ν. Παναγιωτόπουλος: Η ρήτρα απόκλισης είναι μια δύσκολη υπόθεση

    Το ακριβές ποσό των περικοπών στο Υπουργείο Εργασίας, θα εξαρτηθεί και από τις περικοπές που θα συνεισφέρουν τα υπόλοιπα υπουργεία, διευκρίνισε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο υφυπουργός Εργασίας χαρακτήρισε δύσκολη υπόθεση τη ρήτρα απόκλισης, γιατί προϋποθέτει να μην υπάρχει η παραμικρή παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα. «Η συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Εφαρμόστηκε και με λάθος τρόπο» πρόσθεσε. Επισήμανε, δε, ότι το θέμα της αποζημίωσης της απόλυσης δεν είναι προς συζήτηση, διότι ήδη έχει νομοθετηθεί η μείωση της αποζημίωσης της απόλυσης κατά 50%, αν προηγείται 6μηνη προειδοποίηση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Σε τι ποσοστό θα φτάσουν οι περικοπές σε σχέση με το υπουργείο σας»;

    Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί και από τις περικοπές που θα συνεισφέρουν τα υπόλοιπα υπουργεία. Στο υπουργείο μας σηκώνουμε το μεγαλύτερο βάρος, θα πρέπει να το αντέξουμε. Ο κόσμος καλείται να κάνει μια ακόμα παρτίδα θυσίας. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα ήταν διατεθειμένος να τις κάνει, αν ήξερε με βεβαιότητα πρώτον ότι είναι η τελευταία δέσμη μέτρων, δεύτερον ότι υπάρχει πλάνο για έξοδο από την κρίση και φως στο τούνελ και τρίτον ότι υπάρχει ένα γενικότερο όραμα προς τα πού πρέπει να πάει αυτή η χώρα».

    ΓΙΑ ΡΗΤΡΑ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ

    Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ρήτρα απόκλισης είναι μια δύσκολη υπόθεση, γιατί σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα».

    Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Η συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Εφαρμόστηκε και με λάθος τρόπο. Δυστυχώς, εδώ έχουμε δεσμευτεί και όλοι μιλάνε για τήρηση δεσμεύσεων προκειμένου να κερδίσει η Ελλάδα το στοίχημα της αξιοπιστίας και να κερδίσει τις βοήθειες που χρειάζεται. Έχει αδικηθεί και έχει πέσει και θύμα μιας συνταγής που αποδεικνύεται εσφαλμένη από άκρη σε άκρη στην Ευρώπη».

    ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ

    Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν είναι προς συζήτηση αυτή την ώρα. Διότι, ήδη έχει νομοθετηθεί η μείωση της αποζημίωσης της απόλυσης κατά 50%, αν προηγείται 6μηνη προειδοποίηση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 14:41

    Είδηση: 22220

    [04] Σ. Λυκούδης: Η δική μας η θέση είναι άπλετο φως

    Η ρήτρα των ισοδύναμων μέτρων που διατύπωσε η ΔΗΜΑΡ κρίθηκε ως ενδιαφέρουσα ιδέα και από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και από την κυβέρνηση στο σύνολό της, δήλωσε στη ΝΕΤ FM ο Σπύρος Λυκούδης. Ωστόσο, όπως επισήμανε, τώρα βρεθήκαμε στην απέναντι ρήτρα, γεγονός που αποτελεί άλλη μια απόδειξη της ανελαστικότητας και της σκλήρυνσης από την πλευρά των δανειστών μας. Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί από τη δική μας πλευρά η αποδοχή των όποιων μέτρων, ενώ ανέφερε ότι όλοι στο κόμμα του, από τον πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο βουλευτή, έχουν ενστάσεις για τα μέτρα που πιέζουν αφόρητα την κοινωνία και την έχουν ισοπεδώσει. «Από εκεί και πέρα, αρχίζει και μπαίνει το άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα: τι γίνεται με το συνολικό προσανατολισμό της χώρας» πρόσθεσε. Παράλληλα, επανέλαβε ότι στο καταστατικό της ΔΗΜΑΡ δεν προβλέπονται διαγραφές στελεχών. Ερωτηθείς σχετικά, χαρακτήρισε ορθή επιλογή την απόφαση του προέδρου της Βουλής, Ε. Μεϊμαράκη, να προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή των καθηκόντων του, σημειώνοντας ότι η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι να χυθεί άπλετο φως.

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: «Εμείς όταν διατυπώσαμε τη ρήτρα ισοδυνάμων, που κατά την ταπεινή μου γνώμη ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, και κρίθηκε και ως ενδιαφέρουσα ιδέα και από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, και από την κυβέρνηση στο σύνολό της».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Τώρα, πλέον, με τη ρήτρα απόκλισης ίσως είναι και αναγκαία, για εξισορρόπηση».

    Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: «Εμείς είχαμε την εντύπωση ότι με ένα αχνό τρόπο είχε αρχίσει να διαγράφεται μια ελπίδα ότι θα τη συζητούσε και η άλλη πλευρά, γιατί είχε πάρα πολύ μεγάλο, και τυπικό, και ουσιαστικό ενδιαφέρον η πρόταση, και νομίζω ότι αναγνωρίστηκε και γενικά. Τώρα βρεθήκαμε στην απέναντι ρήτρα. Είναι άλλη μια απόδειξη της ανελαστικότητας και της σκλήρυνσης της άλλης πλευράς».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Εξηγείται αυτή»;

    Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: «Εάν ήταν μόνο στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, θα έλεγα ότι μπορεί να είναι πάνω στο τραπέζι για το πάρε-δώσε. Φοβάμαι ότι δεν είναι μόνο αυτό. Φοβάμαι ότι υπάρχει μια σαφής πολιτική διάσταση της σκλήρυνσης, που ενδεχομένως να εδράζεται, σε μια αντίληψη αναλλοίωτη, φαίνεται, στους δανειστές, ότι η χώρα δεν είναι αξιόπιστη για να συμφωνήσει σε ένα πακέτο άλλου τύπου διαπραγματευτικού».

    Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: «Υποθέτω ότι όλοι συζητάμε και όλοι σκεφτόμαστε. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί η δική μας αποδοχή των όποιων μέτρων, εννοώ η ελληνική. Από κει και πέρα, θα επιστρέψει η τρόικα. Νομίζω ότι η τρόικα δεν βιάζεται, αλλά εμείς πρέπει να βιαστούμε».

    Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: «Εγώ πιστεύω ότι διαφωνούντες με τα μέτρα είναι και οι 17 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Δεν είναι ούτε δύο, ούτε τρεις, με κατατεθειμένη την ευαισθησία τους. Από τον πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο βουλευτή, είμαστε σε ένσταση και σε αντίθεση με τα μέτρα που πιέζουν αφόρητα την κοινωνία και την έχουν ισοπεδώσει. Από κει και πέρα, αρχίζει και μπαίνει το άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα: τι γίνεται με το συνολικό προσανατολισμό της χώρας».

    Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: «Στο κόμμα το δικό μας δεν υπάρχει διαγραφή για πολιτικές λειτουργίες των στελεχών του. Είναι μακριά από τη δική μας πολιτική κουλτούρα η φράση «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος». Από την άλλη μεριά, όμως, στις συλλογικές μας αποφάσεις θέλουμε να πορεύονται μαζί με αυτές τις αποφάσεις και το σύνολο των βουλευτών. Εάν κάποιος, σε αυτές τις μεγάλες πολιτικές επιλογές, γιατί δεν πρόκειται για μια λεπτομέρεια, πάει κόντρα σε αυτή την ιστορία, είναι δικό του θέμα, από κει και πέρα, να προσδιορίσει τη σχέση του με το κόμμα. Υποθέτω ότι αυτό είπε ο κύριος Μπίστης, και αυτό λέω κι εγώ. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει θέμα. Δεν θα πω ποτέ ότι δεν υπάρχει θέμα, αν στη συλλογική μας απόφαση για τόσο κορυφαίο θέμα, που έχει σχέση με την ύπαρξη και τη διατήρηση της κυβέρνησης, κάποιος βουλευτής πάει ανάποδα, το κόμμα το δικό μας δεν έχει ποινολόγιο».

    ΓΙΑ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ο κύριος Μεϊμαράκης επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς και στη συνέχεια είπε αναστολή αρμοδιοτήτων από τη θέση του προέδρου μέχρι να ξεκαθαρίσει το πράγμα. Πώς τα βλέπετε όλα αυτά»;

    Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: «Νομίζω ότι καλώς έπραξε ο κύριος Μεϊμαράκης. Η δική μας η θέση είναι άπλετο φως. Είναι πολύ μεγάλη ιστορία να εμφανίζεται σήμερα ένα τέτοιου τύπου θέμα, το οποίο εάν το δείτε στα αριθμητικά του νούμερα, όσον αφορά το χρήμα, είναι περίπου 10,5 δις ευρώ, όσα είναι, δηλαδή, το πακέτο, το οποίο πάμε να βρούμε από τις περικοπές στις δαπάνες, που σημαίνει ότι αν δεν υπήρχε όλη αυτή η ιστορία, δε θα είχε πρόβλημα σήμερα η χώρα να ψάχνει να βρει τα 11,5 δισ. Το λέω πάντα με βάση τα ρεπορτάζ, γιατί δεν έχει ξεκινήσει καμία έρευνα ακόμα, και καλά είναι να είμαστε όλοι συγκρατημένοι. Λέω, όμως, ότι ακριβώς και επειδή σήμερα απλώνεται στη δημοσιότητα αυτό το θέμα, η μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει κάποιος και η μόνη επιδίωξη είναι άπλετο φως στην υπόθεση. Δεν μπορεί να είναι σε καμία ασυλία πολιτική ή κοινωνική ο πολιτικός κόσμος, όταν βγαίνουν στη δημοσιότητα οι φορολογικές στρεβλώσεις».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ FM

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Βανέσσα Δημοπούλου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 14:40

    Είδηση: 22218

    [05] Παπούλιας-Ομήρου: Όχι σε υποχωρήσεις λόγω της κρίσης

    Κοινή ήταν η διαπίστωση του προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου ότι η οικονομική κρίση δεν μπορεί να κάνει ευάλωτες και υποχωρητικές την Ελλάδα και την Κύπρο σε θέματα εθνικών συμφερόντων, ούτε κατά μία γραμμή.

    Επίσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται στο ίδιο χαράκωμα για την κυπριακή υπόθεση, «μέχρι να έρθει η λύση που επιθυμούμε», ενώ χαρακτήρισε δυσάρεστη έκπληξη τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής ζήτησε και από την ΕΕ να παρέμβει στο θέμα του θαλάσσιου δικαίου, που είναι και ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: NET FM

    Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φρύσσα

    Επιμέλεια: Γιάννης Δασκαλάκης

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 17:02

    Είδηση: 22217

    [06] Α. Λυκουρέντζος: Δεν θα υπάρξουν απολύσεις από τις συγχωνεύσεις

    Δεν θα υπάρξουν απολύσεις κατά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και των κλινικών, δεν θα ακρωτηριάσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας στην εκπομπή «ΝΕΤ στα Γεγονότα». Ο υπουργός έκανε έκκληση για μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση, ώστε να επιτύχουμε τη μέγιστη συνεργασία στον κρίσιμο τομέα του φαρμάκου και της Υγείας, και μίλησε για την ανάγκη ίδρυσης δικαστηρίου για τις ενστάσεις που αφορούν προμήθειες του Δημοσίου.

    Στόχος η αναβάθμιση των υπηρεσιών

    Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι συνενώσεις γίνονται με επιστημονικά και λειτουργικά κριτήρια, αυτό που γίνεται είναι αναβάθμιση των υπηρεσιών, και πρόσθεσε ότι ο νέος χάρτης της Υγείας αξιολογείται από περιοχή σε περιοχή.

    Ο κ. Λυκουρέντζος σημείωσε ότι έχει υπογράψει την εξόφληση των υπερωριών των γιατρών για το α' εξάμηνο του έτους από τις 3 Αυγούστου: «Η καθυστέρηση οφείλεται σε διαδικαστικά θέματα -είτε από τα νοσοκομεία, είτε άλλων υπηρεσιών του κράτους- όχι κατ' ανάγκη από σκοπιμότητα».

    «Μας ζητείται να πάρουμε αποφάσεις που οδηγούν σε εξορθολογισμό, περιμένουμε και στήριξη» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, αναφέροντας ότι στη χώρα μας η δαπάνη για το φάρμακο ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ το μήνα.

    Για τα υλικά στα νοσοκομεία, υπεύθυνες είναι οι διοικήσεις, όταν γίνεται ένας διαγωνισμός ανακύπτει η διαδικασία των ενστάσεων, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις και αναβολές, διευκρίνισε.

    Αναφορικά με τους φαρμακοποιούς, ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε πως υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής οφειλών που τηρείται κι έκανε έκκληση στις συνδικαλιστικές ηγεσίες να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις: «Οι φαρμακοποιοί εξοφλούνται καθυστερημένα, όμως εξοφλούνται - οφείλουμε σε κλινικές, φυσικοθεραπευτές».

    Σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η αδιάλλακτη στάση από την πλευρά των φαρμακοποιών, πρόκειται για «επάγγελμα που έχει δια νόμου σταθερό κέρδος».

    Παράλληλα, τόνισε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στις ψυχιατρικές δομές, και πρόσθεσε ότι οι παραινέσεις του αφορούν όλο τον τομέα της Υγείας.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ, ert.gr

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Μπ. Σαβούρδου

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 12:36

    Είδηση: 22184

    [07] Έως τις 5 Οκτωβρίου η απογραφή συνταξιούχων του ΙΚΑ

    Παρατείνεται με απόφαση της διοίκησης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ) έως την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου η απογραφή των συνταξιούχων, προκειμένου -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του Ιδρύματος- «να δοθεί μία τελευταία δυνατότητα να προσέλθουν να απογραφούν όσοι και όσες δεν έχουν προσέλθει μέχρι σήμερα».

    Επίσης, η διοίκηση του ΙΚΑ τονίζει, ότι «δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση, και ότι όσοι δικαιούχοι δεν προσέλθουν να απογραφούν στις Τράπεζες ή στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έως τις 5/10/2012, δεν θα λαμβάνουν πλέον από τον Οκτώβριο τη σύνταξή τους μέσω Τραπεζών, παρά μόνο με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ».

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Μπ. Σαβούρδου

    Ανταπόκριση:

    Είδηση: 22209

    [08] Πληρωμή της α' δόσης επιστροφής του φόρου πετρελαίου σε αγρότες

    Διαθέσιμα προς ανάληψη θα είναι από αύριο, Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, τα ποσά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, που δικαιούνται αγρότες και κτηνοτρόφοι. Θα δοθούν 80 εκατ. ευρώ, που αποτελούν το 50% της συνολικής επιστροφής, η οποία λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας αποφασίστηκε να καταβληθεί σε δύο δόσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του κάθε δικαιούχου επιστροφής γίνεται με βάση τα ψηφιοποιημένα στοιχεία καλλιέργειας των αγροτεμαχίων και του αριθμού των ζώων που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Εκμεταλλεύσεων.

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Είδηση: 22208


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 25 September 2012 - 16:49:45 UTC