Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 27 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Nov. 13)

From: Cosmos News <cosmos@PANIX.COM>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο Πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου, ανακοινωσε το μεσημερι οτι τεθηκε σε διακρατικο επιπεδο το θεμα του κατοχικου δανειου και των αποζημιωσεων απο τη Γερμανια. Κατα την ομιλια του στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Παπανδρεου τονισε οτι ενεργουμε με σοβαροτητα και υπευθυνοτητα, με βαση τις αρχες του Διεθνους Δικαιου. Εξεφρασε δε την αισιοδοξια, οτι θα εξευρεθει λυση στο θεμα αυτο.Παραλληλα, ο κ.Παπανδρεου, δηλωσε οτι συμφωνει με τις δυο προτασεις βουλευτων, που εχουν ηδη κατατεθει και αναφερονται στον τροπο λειτουργιας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας. Προσθεσε οτι θα ανατεθει στο προεδρειο της κοινοβουλευτικης ομαδας σε συνεργασια με το Εκτελεστικο Γραφειο, να εξετασουν αυτες τις προτασεις και να διαμορφωσουν εισηγηση η οποια θα τεθει σε ψηφοφορια. Αναφερομενος στις ερμηνειες οπως ειπε, που δινονται απο τα μεσα ενημερωσης και οξυνουν τα προβληματα αντιθεσης τονισε οτι δεν δεχεται αυτες τις ερμηνειες και προσθεσε οτι τον απασχολει η καλυτερη λειτουργια της κοινοβουλευτικης ομαδας και του ΠΑΣΟΚ. Επισης ο Πρωθυπουργος ανακοινωσε τη συγκληση νεας συνεδριασης της Κοινοβουλευτικης Ομαδας για την ερχομενη Δευτερα στις 20 Νοεμβριου.

Αναφερομενος στην κοινωνικη πολιτικη και το κοινωνικο προσωπο της κυβερνησης και του κομματος, ειπε οτι το προγραμμα της σταθεροποιησης, εφαρμοζεται με επιτυχια, προσθεσε ομως οτι αγνοουνται η υποβαθμιζονται τα θετικα αποτελεσματα. Η κοινωνικη πολιτικη ειπε, ειναι πανταχου παρουσα, ενω χαρακτηρισε τον πληθωρισμο ως τον πιο σκληρο τροπο φορολογιας σε βαρος των πολιτων. Η πολιτικη του ΠΑΣΟΚ, τονισε στηριζεται στο τριπτυχο σταθεροποιηση, αναπτυξη, και κοινωνικη προστασια.

Αρχισαν στη μιαμισυ με ομιλια του Πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου, οι εργασιες της κοινοβουλευτικης ομαδας του ΠΑΣΟΚ, μεσα σε κλιμα εντασης που εχει προκληθει απο τις προσφατες εξελιξεις. Στους βουλευτες επικρατει εντονος προβληματισμος για την κινητικοτητα, τη λειτουργια και την πορεια του ΠΑΣΟΚ και της κυβερνησης. Αν και επισημως, το αντικειμενο της σημερινης συνεδριασης ειναι η κοινωνικη πολιτικη και το κοινωνικο προσωπο της κυβερνησης και του κομματος τιποτα δεν δειχνει οτι οι βουλευτες θα ασχοληθουν μονο μ`αυτα τα θεματα. Ηδη, 39 βουλευτες, μεταξυ των οποιων οι κυριοι Σημιτης, Παγκαλος και Βασω Παπανδρεου, με προταση τους ζητουν αναβαθμιση του ρολου της κοινοβουλευτικης ομαδας, ενω εκ των πραγματων προτεινουν εμμεσως πλην σαφως τον περιορισμο των αρμοδιοτητων του κ.Παπανδρεου. Παραλληλα, εξι αποκαλουμενοι κεντρογενεις βουλευτες, ζητησαν να εκλεγεται ο προεδρος απο την κοινοβουλευτικη ομαδα και οχι απο το συνεδριο οπως προβλεπει το καταστατικο.

Ο Πρωθυπουργος στην ομιλια του, συμφωνα με πληροφοριες θα ειναι ηπιος και ενωτικος και οι αναφορες του θα ειναι γενικες. Θα παρακολουθησει ολες τις τοποθετησεις των βουλευτων και αν χρειαστει θα ορισει και νεα συνεδριαση.Τις βασικες εισηγησεις για το θεμα της κοινωνικης πολιτικης θα κανουν απο την πλευρα της κυβερνησης, ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου και ο εισηγητης της κοινοβουλευτικης ομαδας, Γιαννης Γκλαβινας. Σημειωνεται οτι η σημερινη συνεδριαση της κοινοβουλευτικης ομαδας θεωρειται προκριμα της συνεδριασης της Κεντρικης Επιτροης του ΠΑΣΟΚ στις 25 και 26 Νομεβριου

Κλιμακωνονται οι κινητοποιησεις στο χωρο της Παιδειας ενω αυριο, πραγματοποιειται στην Αθηνα πανεκπαιδευτικο συλλαλητηριο, στο οποιο θα μετεχουν μαθητες, φοιτητες και εκπαιδευτικοι. Παραλληλα συνεχιζονται οι καταληψεις των σχολων, ενω σημερα αναμενται να κανουν καταληψη της σχολης τους και οι φοιτητες της ιατρικης. Ηδη, υπο καταληψη τελουν, το Πανεπιστημιο Πειραια και τμηματα του Πολυτεχνειου σε ενδειξη διαμαρτυριας για την καταργηση της δωρεαν διαθεσης των συγγραμματων.Το απογευμα θα συνεδριασει το συμβουλιο της ΕΦΕΕ και θα ασχοληθει τοσο με το αυριανο συλλαλητηριο, οσο και τα μετρα φρουρησης του Πολυτεχνειου κατα τη διαρκεια των εκδηλωσεων για την επετειο, της φοιτητικης εξεγερσης.

Στο μεταξυ, την Τεταρτη αρχιζουν γενικες συνελευσεις των σχολων, προκειμενου να αποφασιστει αν θα γινουν νεες καταληψεις.

Το μεσημερι ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου, δηλωσε οτι αν ηταν κι αυτος φοιτητης θα συμμετειχε στο αυριανο πανεκπαιδευτικο συλλαλητηριο και χαρακτηρισε απολυτα δικαιολογημενες τις κινητοποιησεις των φοιτητων. Η παιδεια ειπε ο κ.Παπανδρεου εχει προβληματα και αδιεξοδα τα οποια πρεπει να αντιμετωπιστουν. Τελος την Πεμπτη αρχιζουν οι επαναλαμβανομενες κυλιομενες απεργιες των δασκαλων ενω την αλλη εβδομαδα αρχιζουν απεργιακες κινητοποιησεις και οι καθηγητες.

Απο στιγμη σε στιγμη αναμενεται να επιδοθει στο Γερμανικο υπουργειο εξωτερικων ρηματικη διακοινωση απο τον Ελληνα πρεσβη στη Βοννη,με το οποιο η κυβερνηση ζητει να αρχισουν οι διαπραγματευσεις μεταξυ των δυο χωρων,για την επιστροφη στη χωρα μας,του αναγκαστικου δανειου που πηραν οι κατοχικες δυναμεις απο την Τραπεζα της Ελλαδος. Συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες,το Ελληνικο υπουργειο εξωτερικων εχει διατυπωσει τη ρηματικη διακοινωση σε ηπιο τονο,γιατι εκτιμα,οτι ουτως η αλλως το θεμα του δανειου ηταν επι χρονια ανοιχτο για την Ελληνικη κυβερνηση,κατι που γνωριζει η Γερμανικη πλευρα,αλλα και γιατι δεν επιθυμει τη διαταραξη των φιλικων Ελληνογερμανικων σχεσεων. Η κυβερνηση ελπιζει οτι η Γερμανια θα ανταποκριθει και οι σχετικες συνομιλιες θα αρχισουν συντομα.

Κλιμα συναινεσης εμφανιζεται στη Νεα Δημοκρατια, ενοψει της Πανελληνιας συνδιασκεψης του κομματος που θα γινει το Σαββατοκυριακο στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας. Απο ολες τις πλευρες καταβαλεται προσπαθεια για να πεσουν οι τονοι της αντιπαραθεσης. Ο Προεδρος του κομματος της αξιωματικης αντιπολιτευσης, Μιλτιαδης Εβερτ αναμενεται στην ομιλια του να φανει ενωτικος ενω θα απευθυνει προσκληση στους διαφωνουντες να δωσουν μαζι του τη μαχη για τη νικη στις εκλογες. Απο την πλευρα του και ο επιτιμος προεδρος του κομματος Κωνσταντινος Μητσοτακης, δεν ειναι διατεθειμενος να επικρινει την ηγεσια, εκτος και αν προκληθει απο στελεχη προσκειμενα στον κ.Εβερτ. Το Σαββατοκυριακο ο Μιλτιαδης Εβερτ, εξεφρασε τη βεβαιοτητα κατα την περιοδεια του στην Αιτωλοακαρνανια οτι το κομμα του θα κυβερνησει για τα επομενα οκτω χρονια.

Συνεδριαζει σημερα η διοικηση της ΓΣΕΕ προκειμενου να καθορισει το ποσοστο των αυξησεων που θα διεκδικησει για τους εργαζομενους και συνταξιουχους του ιδιωτικου τομεα για τον επομενο χρονο. Ο προεδρος της Συνομοσπονδιας Χρηστος Πρωτοπαππας, αναμενεται να προτεινει οι αυξησεις να κυμανθουν γυρω στο 10% και θα τονισει οτι οι αυξησεις αυτες πρεπει να προστατεψουν και να βελτιωσουν το εισοδημα των εργαζομενων. Απο την πλευρα τους οι εργοδοτες θα προτεινουν για τη συναψη της νεας Εθνικης Γενικης Συλλογικης Συμβασης Εργασιας αυξησεις γυρω στο 6% . Συμφωνα με εκτιμησεις οι αυξησεις που τελικα θα δοθουν θα ειναι γυρω στο 7%, δηλαδη 3,5% καθε εξαμηνο.

Τριωρη σταση εργασιας απο τις 12 ως τις 3 το μεσημερι εχει εξαγγειλει για αυριο η ΑΔΕΔΥ, ζητωντας την αυξηση των αποδοχων των δημοσιων υπαλληλων κατα 17% καταρτιση του νεου μισθολογιου και χορηγηση των αναδρομικων του επιδοματος των 18.000 μεσα στο 1996. Στην κινητοποιηση αυτη, καλουνται να παρουν μερος οι εργαζομενοι στο δημοσιο, τα νομικα προσωπα δημοσιου δικαιου και τους ΟΤΑ της Αττικης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουλαχιστον δυο ατομα εχασαν τη ζωη τους και πολλα αλλα τραυματιστηκαν απο ισχυροτατη εκρηξη παγιδευμενου αυτοκινητου, που συγκλονισε το πρωι το κεντρο της πρωτευουσας της Σαουδικης Αραβιας, Ριαντ. Μεταξυ των θυματων περιλαμβανονται και πολλοι αμερικανοι πολιτες. Συμφωνα με πηγες της κυβερνησης των ΗΠΑ στην Ουασιγκτον ενας αγνωστος ακομα αριθμος αμερικανων εχασαν τη ζωη τους απο την εκρηξη.Οπως μετεδωσε το ΨΝΝ η εκρηξη σημειωθηκε σε κτιριο της στρατιωτικης αποστολης των ΗΠΑ στο Ριαντ.Συμφωνα ομως με την Ουασιγκτον, στοχος της επιθεσης ηταν ο χωρος σταθμευσης αυτοκινητων της βασης εκπαιδευσης της εθνοφρουρας της Σαουδικης Αραβιας.

Πενηντα νεκροι ειναι ο μεχρι στιγμης τραγικος απολογισμος απο την πτωση αεροσκαφους των αερογραμμων της Νιγηριας,στο βορειο τμημα της χωρας.Συμφωνα με εκπροσωπο της Πολιτικης Αεροποριας της Νιγηριας, ο αριθμος των νεκρων αυξανεται. Στο αεροσκαφος επεβαιναν 120 ατομα. Τα αιτια της συντριβης του αεροσκαφους παραμενουν αγνωστα.

Κατηγοριες για εγκληματα πολεμου και κατα της ανθρωποτητας απηγγειλε σημερα σε εξι ηγετες των κροατων της Βοσνιας το Δικαστηριο των Ηνωμενων Εθνων,που συνεδριαζει στη Χαγη. Μεταξυ των κατηγορουμενων κροατων ηγετων ειναι ο αντιπροεδρος της κροατικης κοινοτητας στη Βοσνια και ο αρχηγος του Γενικου Επιτελειου των κροατων της Βοσνιας. Το δικαστηριο εχει απαγγειλει μεχρι στιγμης κατηγοριες σε 52 ατομα εκ των οποιων 7 κροατες και 45 σερβους.

Εφαρμοζοντας τις συμφωνιες του δολοφονηθεντος πρωθυπουργου Γιτζακ Ραμπιν το Ισραηλ απεσυρε σημερα τα στρατευματα του απο την πολη Τζενιν της Δυτικης Οχθης τερματιζοντας 28 χρονια κατοχης. Η Τζενιν ηταν η πρωτη πολη της Δυτικης Οχθης ,που παραδιδεται στους παλαιστινιους μετα την υπογραφη της συμφωνιας Ραμπιν-Αραφατ τον περασμενο Σεπτεμβριο για την επεκταση της παλαιστινιακης αυτονομιας. Στο μεταξυ, η Παλαιστινιακη αρχη στις αυτονομες περιοχες επιβεβαιωσε οτι στις πρωτες ελευθερες εκλογες στις 20 Ιανουαριου, προκειται να συμμετασχει και η Χαμας.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντονα κυκλοφοριακα προβληματα εχουν δημιουργηθει στο Μενιδι καθως εργαζομενοι στο Δημο και κατοικοι της περιοχης απεκλεισαν ολους τους οδικους κομβους ζητωντας την ικανοποιηση μιας σειρας αιτηματων, μεταξυ των οποιων και την καλυτερη αστυνομευση της περιοχης. Στη λεωφορο Τατοιου δημιουργηθηκαν και επεισοδια μεταξυ οδηγων αυτοκινητων και των καταληψιων του οδοστρωματος.

Στο Γενικο Κρατικο Νοσοκομειο της Νικαιας, νοσηλευεται εκτος κινδυνου η 17χρονη μαθητρια Ελενη Δεμιρη, η οποια το πρωι επεσε σε αγωγο υδατων οταν υποχωρησε η σχαρα του αγωγου, στο προαυλιο του σχολειου της στο Χαιδαρι. Μετα απο εγκαιρη επεμβαση της πυροσβεστικης, η μαθητρια ανασυρθηκε ελαφρα τραυματισμενη.

Ποινικη διωξη σε βαθμο κακουργηματος για αγορα κατοχη και χρηση ναρκωτικων ασκησε το μεσημερι ο εισαγγελεας Αρτας, κατα του 30χρονου αστυφυλακα Δημητρη Κωστα, ο οποιος συνεληφθη χθες. Επισης, ποινικη διωξη για την ιδια υποθεση ασκηθηκε και κατα των Δημητρη Πιτσιανη και Ιωαννη Ζηση.Και οι τρεις συνεληφθησαν χθες στην Αρτα για κλοπες. Ο αστυφυλακας αποκαλυψε οτι εδω και τρια χρονια ειναι χρηστης ηρωινης.

Την ενοχη του Οδυσσεα Καμπουρη μονο για απλη συνεργεια σε ληστεια και μαλιστα με ελαφρυντικα προτεινε το μεσημερι ο εισαγγελεας του Τριμελους Εφετειου Κακουργηματων. Επισης, ο εισαγγελεας προτεινε την απαλλαγη του κατηγορουμενου για την επιθεση. Ο Καμπουρης κατηγορειται για την επιθεση εναντιον του αστυφυλακα-φρουρου του κτιριου του ΚΚΕ στον Περισσο, τον Ιουνιο του `94

Αλλα δυο αυτοκινητα εκαψαν τα ξημερωματα αναρχικοι. Το ενα ανηκει στο υπουργειο Πολιτισμου και ηταν σταθμευμενο στην περιοχη της Ακροπολης και το αλλο, ηταν ενα τζιπ της Αστυνομιας, στον Κολωνο.Την ευθυνη ανελαβε με τηλεφωνημα αγνωστου, η ομαδα Επαναστατικης Αλληλεγγυης, ζητωντας να αποφυλακιστει ο ομοιδεατης τους Κωστας Καλαρεμας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντικη νικη 76-73 επι της Βοσνιας, πετυχε χθες το βραδυ η Εθνικη μας ομαδα μπασκετ των ανδρων στο Βερολινο. Ετσι, προβαλει πια ως το πρωτο φαβορι του ομιλου της για προκριση στα τελικα του Ευρωπαικου Πρωταθληματος 1997. Μεθαυριο Τεταρτη, η εθνικη μας θα αντιμετωπισει στην Μπρατισλαβα το αντιστοιχο συγκροτημα της Σλοβακιας.

Στο ποδοσφαιρο η Εθνικη μας των ανδρων βρισκεται απο χθες στην Κρητη οπου την Τεταρτη θα αντιμετωπισει τις Φεροες Νησους για τα προκριματικα του Ευρωπαικου πρωταθληματος. Ο αγωνας αυτος ειναι χωρις βαθμολογικη σημασια, καθως ηδη η εθνικη μας εχει αποκλειστει.

Ο Βρετανος Ντειμον Χιλ με Γουιλιαμς-Ρενο κερδισε το 17-ο και τελευταιο Γκραν-Πρι του φετινου παγκοσμιου πρωταθληματος της Φορμουλα Ενα, που εγινε στην Αδελαιδα της Αυστραλιας, ενω παραλληλα ο Γερμανος Μικαελ Σουμαχερ με Μπενετον-Ρενο, που εγκατελειψε τον αγωνα, ανακηρυχθηκε και επισημα για δευτερη συνεχη χρονια παγκοσμιος πρωταθλητης οδηγων.Τον αγωνα παρακολουθησαν 205.000 φιλαθλοι, αριθμος-ρεκορ για ενα Γκραν-Πρι. Στην τελικη καταταξη του Παγκοσμιου πρωταθληματος κατασκευαστων πρωτη αναδειχτηκε η Μπενετον-Ρενο με 137 βαθμους και δευτερη η Γουιλιαμς-Ρενο με 112.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικες βροχες σημειωνονται σημερα στα δυτικα, ενω στην κεντρικη και βορεια Ελλαδα υπαρχουν νεφωσεις. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι πνεουν νοτιοι μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 16 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 19 και στα νησια του Αιγαιου τους 18 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, στα δυτικα και βορεια προβλεπονται νεφωσεις με βροχες και τοπικες καταιγιδες, βαθμιαια ομως τα φαινομενα θα επεκταθουν σε ολα τα ηπειρωτικα και στο βορειο Αιγαιο. Στην υπολοιπη χωρα προβλεπονται τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν νοτιοι μετριοι εως ισχυροι και στα πελαγη τοπικα πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια δεν θα μεταβληθει σημαντικα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Monday, 13 November 1995 - 19:50:27