Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 28 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 14)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Επεισοδια σημειωθηκαν το μεσημερι στο κεντρο της Αθηνας μετα το πανσπουδαστικο συλλαλητηριο.
  • Κουκουλοφοροι, εβαλαν φωτια σε αυτοκινητο τηλεοπτικου σταθμου, ενω επιτεθηκαν σε δημοσιογραφους και φωτογραφους.
  • Ο Πρωθυπουργος θα συναντηθει στις 3 με τον υπουργο Οικονομικων και θα εξετασουν θεματα για τον υπο καταρτιση προυπολογισμο.
  • Τα προβληματα του αγροτικου κοσμου θα εξετασει ο κ.Παπανδρεου κατα τη συναντηση του με το προεδρειο της ΠΑΣΕΓΕΣ.
  • Για την ερχομενη Δευτερα μετατιθεται η συζητηση των προβληματων του ΠΑΣΟΚ στη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας.
  • Αποφασισμενη φερεται η κυβερνηση για να διεκδικησει απο τη Γερμανια το κατοχικο δανειο.
  • Αποσυρεται απο τα φαρμακεια το τεστ που ανιχνευει τον ιο του ΑΙΔΣ με δειγμα σαλιου.
  • Τριανταεπτα ιρακινους λαθρομεταναστες, που μεταφερθηκαν απο την Τουρκια, συνελαβε στρατιωτικη περιπολος στην Κω.
  • Επιτροπη του ΦΒΙ μεταβαινει στη Σαουδικη Αραβια για τις ερευνες μετα τη χθεσινη βομβιστικη επιθεση στο Ριαντ, με εξι νεκρους.
  • Ο Μπορις Γιελτσιν, δηλωνει οτι διατηρει πληρως τον ελεγχο των κρατικων υποθεσεων παρα την ασθενεια του.
  • Πτωση των πωλησεων του περιφημου κρασιου Μποζολαι Νουβω, αναμενουν οι παραγωγοι της Γαλλιας, μετα την κατακραυγη για τις πυρηνικες δοκιμες.
  • Στην ΑΕΚ η τον Ηρακλη θα συνεχισει την καριερα του, ο ποδοσφαιριστης του Ολυμπιακου, Θεοδωρος Παχατουριδης.
  • Απολογειται σημερα ο ΠΑΟΚ στον αθλητικο δικαστη για τα προσφατα επεισοδια με την ΑΕΚ στην Τουμπα.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επεισοδια σημειωθηκαν το μεσημερι στο κεντρο της Αθηνας κοντα στην Ομονοια, μετα το πανσπουδαστικο συλλαλητηριο που πραγματοποιηθηκε στα Προπυλαια. Ομαδα κουκουλοφορων, που ηταν στο τελος της πορειας επιτεθηκαν με βομβες μολοτοφ σε αυτοκινητο του ΣΚΑΙ και του εβαλαν φωτια, ενω παραλληλα, χτυπησαν φωτογραφους, δημοσιογραφους καθως και διερχομενους πολιτες. Συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες, απο τις επιθεσεις αυτες, εχουν τραυματιστει πεντε ατομα. Μετα απο εγκαιρη επεμβαση της πυροσβεστικης υπηρεσιας, σβηστηκε η φωτια ενω στην περιοχη εχουν αναπτυχθει ισχυρες αστυνομικες δυναμεις για να αποτρεψουν νεα επεισοδια. Στην πορεια που ειναι σε εξελιξη συμμετεχουν περισσοτεροι απο 4.000 φοιτητες και σπουδαστες.

Στο μεταξυ, κλιμακωνονται οι κινητοποιησεις στο χωρο της Παιδειας, ενω οι φοιτητες συζητουν και αποφασιζουν στις σχολες τους καταληψεις κατα το τριημερο του εορτασμου της επετειου του Πολυτεχνειου. Οι καθηγητες συμμετεχουν σημερα στη διωρη σταση εργασιας της ΑΔΕΔΥ, απεχοντας τις δυο τελευταιες ωρες της πρωινης βαρδιας και της δυο πρωτες ωρες της απογευματινης. Η ΟΛΜΕ εχει εξαγγειλει 48ωρη απεργια για την ερχομενη Δευτερα. Οι δασκαλοι και οι νηπιαγωγοι θα ξεκινησουν απο την Πεμπτη τις 24ωρες κυλιομενες απεργιες ανα περιοχη. Το απογευμα στον Πειραια θα πραγματοποιηθει πανπειραικο συλλαλητηριο για τα προβληματα της δημοσιας εκπαιδευσης.

Στην περιοχη γυρω απο το υπουργειο Παιδειας εχουν μεταφερθει τα επεισοδια που αρχισαν το μεσημερι, μετα το πανσπουδαστικο συλλαλητηριο. Στο υπουργειο Παιδειας εφθασε η πορεια των χιλιαδων φοιτητων ενω εκπροσωποι τους, ζητουσαν απο τον υπουργο Γιωργο Παπανδρεου, να κατεβει στην εισοδο και να δωσει εντολη να φυγουν οι αστυνομικες δυναμεις. Ομαδα φοιτητων προσπαθησε να εισβαλει στο υπουργειο Παιδειας, αλλα τοτε επενεβησαν οι αστυνομικες δυναμεις και τους απωθησε.

Ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου, θα συναντηθει στις 3 το μεσημερι στην Εκαλη με τον υπουργο Οικονομικων, Αλεκο Παπαδοπουλο προκειμενου να εξετασουν θεματα που αφορουν στην καταρτιση του προυπολογισμου, ο οποιος αναμενεται να κατατεθει στη Βουλη το προσεχες δεκαημερο. Νωριτερα ο κ.Παπανδρεου θα συναντηθει με τη διοικηση της ΠΑΣΕΓΕΣ και θα εξετασουν τα προβληματα που αντιμετωπιζει ο αγροτικος κοσμος και τα αιτηματα που συνδεονται με την προωθηση μιας εθνικης στρατηγικης για το αγροτικο ζητημα.

Με το προεδρειο της ΓΣΕΕ συναντηθηκε το μεσημερι ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων, Στεφανος Τζουμακας και συζητησαν το θεμα των συνταξεων. Χθες, ο κ.Τζουμακας, ζητησε αυξηση των ειδικων φορων καταναλωσης κατα 20% προκειμενου να εξοικονομηθουν ποροι για να ενισχυθουν οι χαμηλες συνταξεις. Στο μεταξυ στις 3 ληγει η τριωρη σταση εργασιας που πραγματοποιουν οι δημοσιοι υπαλληλοι στην Αττικη, με αιτημα την αυξηση των αποδοχων τους για το νεο ετος κατα 17% . Το μεσημερι η ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιησε συγκεντρωση, ενω συγκεντρωση εξω απο το ΥΠΕΧΩΔΕ, εκαναν και οι μηχανικοι του δημοσιου.

Για την ερχομενη Δευτερα μετατιθεται η συζητηση των προβληματων του κυβερνωντος κομματος οποτε και θα πραγματοποιηθει νεα συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας. Κατα τη χθεσινη συνεδριαση, ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου κινηθηκε σε ηπιους τονους και με ενωτικη διαθεση, ενω αποδεχθηκε τις δυο προτασεις για σχεδιο κανονισμου του οργανου. Το θεμα του κανονισμου λειτουργιας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας παραπεμφθηκε σε επιτροπη που θα απαρτιζουν το προεδρειο της και το Εκτελεστικο Γραφειο. Σκληρη ηταν η αντιδραση του κ.Παπανδρεου, οταν βουλευτες του κομματος, εθεσαν θεμα για τη συζυγο του.Τονισε οτι αυτες οι παρατηρησεις δινουν την εντυπωση οτι δεν κυβερναει και αυτο το θεωρει απαραδεκτο, ενω οπως ειπε, υπαρχουν ορια.

Νεα οξυτατη επιθεση εναντιον των ιδιοκτητων των Μεσων Μαζικης Ενημερωσης, εξαπελυσε ο Προεδρος της Βουλης, Αποστολος Κακαλμανης που υποστηριξε οτι οι επιχειρηματιες αυτοι δεν εχουν παρελθον στο χωρο και ειναι συνδεδεμενοι, οπως ανεφερε με αλλες επιχειρηματικες δραστηριοτητες, διαχωριζοντας ομως σαφως τους παραδοσιακους εκδοτες.

Αποφασισμενη φερεται η κυβερνηση να διεκδικησει απο τη Γερμανια το κατοχικο δανειο. Ο Πρωθυπουργος τονισε οτι ενεργουμε με σοβαροτητα και υπευθυνοτητα, συμφωνα με τις αρχες του Διεθνους Δικαιου και εξεφρασε την αισιοδοξια οτι θα βρεθει λυση στο θεμα αυτο. Το απογευμα επιδιδεται στη Βοννη, στο Γερμανικο υπουργειο Εξωτερικων απο τον πρεσβη μας, η ρηματικη διακοινωση για το κατοχικο δανειο και τις επανορθωσεις απο τη γερμανικη κυβερνηση, ανακοινωσε το μεσημερι, ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Τηλεμαχος Χυτηρης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιτροπη του ΦΒΙ εστειλε ο αμερικανος Προεδρος Μπιλ Κλιντον στη Σαουδικη Αραβια για τον εντοπισμο και τη συλληψη των υπευθυνων της χθεσινης βομβιστικης επιθεσης στο Ριαντ που προκαλεσε το θανατο εξι ατομων και τον τραυματισμο περιπου εξηντα. Απο την εκρηξη προκληθηκαν μεγαλες ζημιες σε μια ακτινα περιπου δυο χιλιομετρων. Στο μεταξυ, αρκετες ειναι οι οργανωσεις που ανελαβαν την ευθυνη για την χθεσινη εκρηξη. Μεταξυ αυτων ειναι και δυο εντελως αγνωστες, οι ``Τιγρεις του Κολπου`` και το ``Ισλαμικο Κινημα Αλλαγης``.

Ο Προεδρος της Ρωσιας, Μπορις Γιελτσιν, διαβεβαιωσε σημερα απο το νοσοκομειο οπου νοσηλευεται οτι διατηρει πληρως τον ελεγχο των κρατικων υποθεσεων της χωρας του, παρα την ασθενεια του.Καθε ημερα που περνα ειναι μισο βημα προς τα εμπρος, τονισε ο κ.Γιελτσιν, προσπαθωντας να θεσει τελος στη φημολογια για την κατασταση της υγειας του. Το πρωι, ο Ρωσος Προεδρος, δεχθηκε τον ηγετη του Καζακσταν, Ναζαρμπαγιεφ.

Πτωση των πωλησεων περιμενουν οι παραγωγοι κρασιου της Γαλλιας υπο το βαρος της διεθνους κατακραυγης για τις πυρηνικες δοκιμες της χωρας τους. Βαρομετρο, προς αυτη την κατευθυνση θ`αποτελεσει το περιφημο κρασι ``Μποζολαι Νουβω``, το γαλλικοτερο απο τα γαλλικα κρασια, οπως αποκαλειται. Οπως καθε χρονο ετσι και φετος το κρασι αυτο θα διατιθεται απο καλα εστιατορια ολου του κοσμου την τριτη Πεμπτη του Νοεμβριου και θα δωσει το στιγμα της επιτυχιας και για τα υπολοιπα εξαγομενα κρασια της Γαλλιας. Οι γαλλοι παραγωγοι κρασιου εκτιμουν οτι θα εχουν πτωση 30% στις πωλησεις στην Ιαπωνια, την Ολλανδια και τις Σκανδιναβικες χωρες ενω εχουν ηδη χασει την αγορα της Αυστραλιας.

Με την τιμη των 7,08 εκατομμυριων δολαριων πωληθηκε το διαμαντενιο κολιε "Μπεγκαμ Μπλου", το διασημοτερο κομματι της χθεσινης δημοπρασιας του οικου Κριστι'ς, με κοσμηματα που ανηκουν στην συλλογη της πρωην γυναικας του Πριγκηπα Αγα Χαν, Σαλιμα. Ως αγοραστης του κοσμηματος, φερεται το μεγαλο κοσμηματοπωλειο του Λονδινου, Λωρενς Γκρας.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαρανταοκταωρη απεργια πραγματοποιουν απο σημερα οι γιατροι και το νοσηλευτικο προσωπικο, του νοσοκομειου Ευαγγελισμος. Αιτηματα τους ειναι η καλυψη των κενων θεσεων προσωπικου η αμεση καλυψη του ελλειμματος του νοσοκομειου και η αυξηση των αποδοχων τους.

Αποσυρεται απο τα φαρμακεια με αποφαση του ΕΟΦ το τεστ που ανιχνευει τα αντισωματα του ιου του ΑΙΔΣ, με δειγμα σαλιου σε διαστημα δεκα λεπτων.Τα αποτελεσματα του τεστ αυτου, τις περισσοτερες φορες ειναι εσφαλμενα,οπως συμβαινει και με αναλογο τεστ που γινεται κατ`οικον με δειγμα αιματος. Οι υπευθυνοι της εταιριας υποστηριζουν οτι το προιον τους ειναι διεθνως επιστημονικα εγκεκριμενο και τα περιθωρια λαθους φθανουν το 12% .

Στρατιωτικη περιπολος, συνελαβε τα μεσανυχτα στη θαλασσια περιοχη Ψαλιδι της Κω, 37 Ιρακινους λαθρομεταναστες, οι οποιοι οπως ειπαν, μεταφερθηκαν στο νησι απο την Τουρκια με σκαφος. Οι λαθρομεταναστες, κρατουνται στο λιμεναρχειο Κω, ενω θα προσαχθουν σημερα στον εισαγγελεα.

Φρικτο θανατο βρηκαν χθες στη Θεσσαλονικη δυο ατομα οταν συνεθλιβησαν απο φορτηγο ψυγειο, την ωρα που ρυμουλκουσαν μπετονιερα στο φορτηγο τους.Ο οδηγος του ψυγειου ειπε οτι δεν τους ειδε αφου δεν υπηρχαν προειδοποιητικα φωτα σταθμευσης και ειχε ηδη σκοτεινιασει, με αποτελεσμα να πεσει με μεγαλη ταχυτητα στο σταθμευμενο φορτηγο με τη μπετονιερα. Νεκροι ειναι ο Ευαγγελος Δημουδης 62 ετων και ο οικοδομος Γεωργιος Φουσκος 30 χρονων.Το δυστυχημα εγινε στην εθνικη οδο Θεσσαλονικης Καβαλας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην ΑΕΚ η τον Ηρακλη θα συνεχισει κατα πασα πιθανοτητα την καριερα του ο διεθνης ποδοσφαιριστης του Ολυμπιακου Θοδωρος Παχατουριδης, συμφωνα με δηλωσεις που εκανε ο ιδιος ο παικτης. Αντιθετα, στη δυναμη των "ερυθρολευκων" φαινεται οτι θα παραμεινει μεχρι το τελος της αγωνιστικης περιοδου ο Μηνας Χαντζιδης, ενω τιποτα δεν εγινε ακομη γνωστο για τους Γρηγορη Τρουπκο και Κυριακο Τοχουρογλου, οι οποιοι συμφωνα με πληροφοριες δεν προκειται να παραμεινουν στην ομαδα.Τελος, την ερχομενη εβδομαδα αναμενεται να ολοκληρωθει η μεταγραφη του Βουλγαρου διεθνη αμυντικου Εμιλ Κρεμενλιεφ απο την Λεφσκι Σοφιας στον Ολυμπιακο.

Απολογειται σημερα ο ΠΑΟΚ στον αθλητικο δικαστη για τη διακοπη του προσφατου αγωνα με την ΑΕΚ,στη Θεσσαλονικη οπου ο δικεφαλος του βορρα εχανε με 3-1,οταν οπαδοι του εισηλθαν στον αγωνιστικο χωρο.Ο προεδρος του ΠΑΟΚ,Θωμας Βουλινος,με επιστολη του προς τον αθλητικο δικαστη,Ερωτοκριτο Ερωτοκριτου του ζητα να αυτοεξαιρεθει απο την εκδικαση των υποθεσεων,κατηγορωντας τον για μη αντικειμενικη κριση σε ο,τι αφορα τον ΠΑΟΚ.

Σημερα εξαλλου,απολογειται στον αθλητικο δικαστη και ο ποδοσφαιριστης της ΑΕΚ Χρηστος Κωστης για τις χειρονομιες που εκανε στο παιχνιδι της ομαδας του με τον Ολυμπιακο.

Ο διεθνης αμυντικος του Παναθηναικου,Θανασης Κολιτσιδακης θ' απουσιασει κατα πασα πιθανοτητα απο το ντερμπι με την ΑΕΚ, που θα γινει το Σαββατο στο γηπεδο της Νεας Φιλαδελφειας. Ο Κολιτσιδακης που αντιμετωπιζει προβλημα στο γονατο εγκατελειψε τη σημερινη προπονηση και η συμμετοχη του στον προσεχη αγωνα ειναι αμφιβολη.Αντιθετα ο Σπυρος Μαραγκος αν και γυμναστηκε μονος του ελπιζεται οτι τελικα θα τεθει στη διαθεση του προπονητη του για τον αγωνα του Σαββατου.

Την ερχομενη Ανοιξη θα καταθεσει τη εφεση της η Δυναμο Κιεβου στην αποφαση της ΟΥΕΦΑ για τριετη αποκλεισμο της απ'ολες τις διοργανωσεις που της επιβληθηκε για τη γνωστη αποπειρα δωροδοκια του διαιτητη πριν τον αγωνα της με τον Παναθηναικο,για το Τσαμπιονς Λιγκ. Η Δυναμο Κιεβου,επιμενει στην αθωοτητα της δηλωσε εκπροσωπος του συλλογου επισημαινοντας οτι η ουκρανικη ομαδα θα ζητησει τη μειωση του τριετους αποκλεισμου της σε ενα χρονο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατουν σημερα στη δυτικη, κεντρικη και βορεια Ελλαδα, με τοπικες βροχες και καταιγιδες, κυριως στα δυτικα. Στην υπολοιπη χωρα, υπαρχουν νεφωσεις που βαθμιαια θα πυκνωσουν και ειναι πιθανον να σημειωθουν τοπικες βροχες. Οι ανεμοι πνεουν απο νοτιες διευθυνσεις μετριοι εως ισχυροι και προσκαιρα στα πελαγη πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 14 βαθμους στα δυτικα τους 16 και στην υπολοιπη χωρα τους 20 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολοκληρη τη χωρα προβλεπεται αστατος καιρος κατα περιοδους νεφελωδης με βροχες και τοπικες καταιγιδες αλλα και διαστηματα με ηλιο κυριως στα νοτια. Οι ανεμοι θα πνεουν απο νοτιες διευθυνσεις μετριοι εως ισχυροι ενω η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Tuesday, 14 November 1995 - 20:19:42