Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 28 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 24)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Για περαιτερω βελτιωση της υγειας του Πρωθυπουργου, εκανε το πρωι λογο ο Δημητρης Κρεμαστινος.
  • Συνεχιζεται η διαδικασια για την αποσυνδεση του αναπνευστηρα απο τον Ανδρεα Παπανδρεου.
  • Νεο ιατρικο ανακοινωθεν αναμενεται να εκδοθει απο στιγμη σε στιγμη.
  • Με τον Κωστα Σκανδαλιδη συναντηθηκε το πρωι η Βασω Παπανδρεου η οποια δηλωσε οτι η ενοτητα στο ΠΑΣΟΚ ειναι αρραγης.
  • Μετρα για την αποσυμφορηση των φυλακων Κορυδαλλου, εξηγγειλε το πρωι στη Βουλη, ο υπουργος Δικαιοσυνης, Γιαννης Ποττακης.
  • Μπαραζ ληστειων ειχαμε το πρωι στην Αθηνα, στο Ταμιευτηριο Παπαγου και στη Γενικη Τραπεζα Καλλιθεας, με λεια 57 εκατομμυρια δραχμες.
  • Καθησυχαζει η ομαδα ΒΑΝ για την προβλεψη της για επικειμενο σεισμο.
  • Ο υπουργος Δημοσιας Ταξης δηλωσε στη Βουλη οτι μεταξυ των συλληφθεντων στο Πολυτεχνειο ηταν φοιτητες και περαστικοι που εγκλωβιστηκαν.
  • Αλλο ενα ατομο εχασε τη ζωη του στην Αθηνα απο υπερβολικη δοση ναρκωτικων.
  • Το πρωτο δεκαημερο του Δεκεμβριου θα υπογραφει στο Παρισι η ειρηνευτικη συμφωνια για τη Βοσνια.
  • Κυκλοφοριακο χαος στο Παρισι και τις αλλες γαλλικες πολεις λογω της πανεθνικης απεργιας για την πολιτικη λιτοτητας.
  • Επτα στους δεκα Βρετανους θεωρουν οτι η βασιλικη οικογενεια κακομεταχειριστηκε την πριγκιπισσα Νταιανα.
  • Τρια χαλκινα μεταλλια κατεκτησε σημερα η πρωταθλητρια μας Παναγιωτα Αντωνοπουλου στο Παγκοσμιο Πρωταθλημα Αρσης Βαρων στην Κινα.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σταθερα βελτιωμενη παρουσιαζεται η γενικη κατασταση του Πρωθυπουργου, Ανδρεα Παπανδρεου και κατα το προηγουμενο 24ωρο, εκτιμουμενη με κλινικα και εργαστηριακα δεδομενα. Αυτο αναφερεται στο ιατρικο ανακοινωθεν που εκδοθηκε στις 2 παρα τεταρτο το μεσημερι και στο οποιο προστιθεται οτι η λοιμωξη υποχωρησε σημαντικα. Η αναπνευστικη λειτουργια σημειωνεται στο ανακοινωθεν, αποκαθισταται βαθμιαια, δινοντας την εντυπωση οτι συντομα θα μπορεσει να επιτευχθει η αποσυνδεση του κ.Παπανδρεου απο τον αναπνευστηρα. Στο ιατρικο ανακοινωθεν τονιζεται οτι στο συμβουλιο παρεστη ο διευθυντης αναισθησιολογος του Χερφιλντ και συνεργατης του κ.Γιακουμπ, γιατρος Ραιτ, ο οποιος εξετασε τον ασθενη, συμφωνει με τις αποψεις των γιατρων και εξεφρασε αισιοδοξια για την πορεια.

Ο αντιπροεδρος του Ωνασειου Καρδιοχειρουργικου Κεντρου και καθηγητης κ.Σκαλκεας, ο οποιος ανεγνωσε το ιατρικο ανακοινωθεν, απαντωντας σε ερωτησεις δημοσιογραφων δηλωσε οτι η αποσυνδεση του κ.Παπανδρεου απο τον αναπνευστηρα ηταν να γινει σημερα, αλλα αναβληθηκε για αυριο. Προσθεσε ομως οτι δεν μπορει να δεσμευθει οτι θα γινει αυριο, γιατι ολα οπως ειπε εξαρτωνται απο την πορεια την οποια δεν μπορει να προδικασει. Ο κ.Σκαλκεας διευκρινισε οτι ο πρωθυπουργος αναπνεει με τις δικες του δυναμεις και απλως ενισχυεται με το μηχανημα. Τονισε οτι εχει αλλαξει ο ρυθμος της υποστηριξης. Ενω οπως ειπε, δουλευε με το μηχανημα, τωρα το μηχανημα δουλευει με την αναπνοη του Πρωθυπουργου. Και αυτο, προσθεσε ο κ.Σκαλκεας σημαινει βελτιωση των αναπνευστικων του δυνατοτητων.

Στο ΠΑΣΟΚ συνεχιζονται οι διεργασιες προκειμενου να υπαρξει προσεγγιση στα προβληματα του κομματος. Οι επαφες αυτες επικεντρωνονται γυρω απο την αναγκη διαμορφωσης μιας απροσκοπτης συνεχισης του κυβερνητικου εργου και μιας εικονας σταθεροτητας στην οικονομια. Το πρωι ο Κωστας Σκανδαλιδης, συναντηθηκε με τη Βασω Παπανδρεου. Η κ.Παπανδρεου, χαρακτηρισε φυσικο και απαραιτητο να συναντωνται αυτες τις δυσκολες ωρες τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ.Προσθεσε οτι η ενοτητα στο ΠΑΣΟΚ ειναι αρραγης, δεν υπαρχει κινδυνος να διαταραχθει στο μελλον και τονισε οτι την ενοτητα μπορουν να τη διασφαλισουν τα ηγετικα στελεχη, τα μελη και οι οπαδοι του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηρισε ανευθυνο το αιτημα της αντιπολιτευσης για εκλογες. Υπαρχει κυβερνηση, τονισε η κ.Παπανδρεου, η οποια μπορει και πρεπει να εξαντλησει την τετραετια. Τελος απο την πλευρα του ο κ.Σκανδαλιδης ειπε οτι επροκειτο για μια συναντηση που γινεται καθημερινα με τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, και τονισε οτι η συναντηση αυτη πηγε καλα.

Ο υπουργος Δικαιοσυνης, Γιαννης Ποττακης, εξηγγειλε το πρωι στη Βουλη, μετρα για την αποσυμφοριση των φυλακων Κορυδαλλου. Ο κ.Ποττακης τονισε οτι το σωφρονιστικο αυτο ιδρυμα θα απομακρυνθει απο την περιοχη αυτη, περιπου σε δυο χρονια. Προσθεσε οτι το υπουργειο μελετα την καταργηση της προσωρινης κρατησης για πλημμεληματα, την αντιμετωπιση των τοξικομανων, ως ασθενων. Επισης θα περιοριστει ο χαρακτηρισμος αξιοποινων πραξεων ως κακουργηματα.

Μπαραζ ληστειων σημειωθηκε το πρωι στην Αθηνα. Ειδικοτερα δυο αγνωστοι με την απειλη περιστροφων ακινητοποιησαν τους υπαλληλους του Ταχυδρομικου Ταμιευτηριου Παπαγου και αφου αρπαξαν περιπου 50 εκατομμυρια δραχμες εξαφανιστηκαν. Παρα τις ερευνες της αστυνομιας δεν εχουν μεχρι στιγμης εντοπιστει. Στο μεταξυ αργοτερα, ενας νεαρος αλλοδαπος με την απειλη καραμπινας ακινητοποιησε υπαλληλους και πελατες στη Γενικη Τραπεζα Καλλιθεας, αρπαξε περιπου 7 εκατομμυρια δραχμες και διεφυγε με μηχανη τυπου εντουρο, την οποια οδηγουσε συνεργος του. Τελος, λιγο πριν το μεσημερι αγνωστοι εσπασαν το τζαμι του αυτοκινητου του βιβλιοπωλη Κωστα Μπαλη, 37 χρονων, εξω απο το σπιτι του στου Ζωγραφου και αρπαξαν μια τσαντα που περιειχε 15 εκατομμυρια δραχμες.

Ανησυχια εχει δημιουργησει η προβλεψη της ομαδας ΒΑΝ για επικειμενο σεισμο στην περιοχη του Αιγιου η καπου αλλου. Το σημα σταλθηκε στο υπουργειο Περιβαλλοντος και στον ΟΑΣΠ, στις 6 Νοεμβριου, χωρις ομως να προσδιοριζεται η περιοχη, το μεγεθος και ο χρονος εκδηλωσης του σεισμου. Με σημερινες δηλωσεις ο καθηγητης σεισμολογιας και συνεργατης της ομαδας ΒΑΝ Ακης Τσελεντης,εμφανιστηκε καθησυχαστικος. Διευκρινισε οτι η προβλεψη αφορα σεισμο μεχρι 5 Ριχτερ,ενω προσθεσε οτι ενδεχεται ο σεισμος αυτος να μη σημειωθει και να εκτονωθει η σεισμικη ενταση με μικροδονησεις. Ο Προεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητης Δημητρης Παπανικολαου, δηλωσε οτι ο κ.Βαρωτσος δεν υπηρξε συνεργασιμος οταν κληθηκε για διευκρινισεις, ενω υποστηριξε οτι η μελετη δεν στηριζεται σε τεκμηριωμενες αποψεις. Παντως, οπως ειπε ο κ.Παπανικολαου, παρα την ασαφεια, υπηρξε ετοιμοτητα των αρμοδιων υπηρεσιων στις σεισμογενεις περιοχες.

Ο υπουργος Δημοσιας Ταξης Σηφης Βαλυρακης δηλωσε το πρωι στη Βουλη οτι αναμεσα στους συλληφθεντες στην επιχειρηση εκκαθαρισης στο Πολυτεχνειο υπηρχαν πολλοι φοιτητες και περαστικοι οι οποιοι εγκλωβιστηκαν μεσα στο ιδρυμα παρα τη θεληση τους. Χαρακτηρισε δε, υποδειγματικη τη σταση της αστυνομιας στα γεγονοτα του Πολυτεχνειου.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η διασκεψη των Παρισιων για την υπογραφη της ειρηνευτικης συμφωνιας του Ντειτον θα διεξαχθει "εντος των δεκα πρωτων ημερων του Δεκεμβριου", δηλωσε το πρωι ο υπουργος Εξωτερικων της Γαλλιας Ερβε ντε Σαρετ. "Η ημερομηνια αυτη προσθεσε, δεν εχει ακομη καθορισθει και ειναι αντικειμενο διπλωματικων διαβουλευσεων". Εξεφρασε την αισιοδοξια του για την εφαρμογη της ειρηνευτικης συμφωνιας και τονισε οτι "οι πληθυσμοι της Βοσνιας-Ερζεγοβινης επιθυμουν την ειρηνη".

Κυκλοφοριακο χαος επικρατει σημερα στο Παρισι και στις αλλες γαλλικες μεγαλουπολεις λογω της μονοημερης πανεθνικης απεργιας που κηρυξαν τα συνδικατα στο δημοσιο τομεα, σε ενδειξη διαμαρτυριας για την πολιτικη λιτοτητας της κυβερνησης του Αλεν Ζυπε. Η απεργια παρελυσε ολα τα δημοσια συγκοινωνιακα δικτυα,ενω εχει επισης σοβαρες επιπτωσεις και στις θαλασσιες και αεροπορικες συγκοινωνιες.

Η Λιβυη υποστηριξε σημερα οτι η δονηση που σημειωθηκε την περασμενη Τεταρτη στη Μεση Ανατολη δεν ηταν σεισμος, αλλα αποτελεσμα ισραηλινης πυρηνικης εκρηξης. Το επισημο πρακτορειο Ειδησεων του Ισραηλ επεσημανε οτι οι χωρες της περιοχης δεν τολμησαν να το ομολογησουν, "διοτι θελουν να καλυψουν τα εγκληματα του Ισραηλ".

Δεκαπεντε περιπου μελη της οικολογικης οργανωσης Γκρηνπης απεκλεισαν το πρωι την εισοδο της γαλλικης πρεσβειας στη Στοκχολμη, σε ενδειξη διαμαρτυριας για τις πυρηνικες δοκιμες της Γαλλιας στο Νοτιο Ειρηνικο. Στην εισοδο της πρεσβειας αναρτησαν πανω με συνθηματα οπως "Κλειστο λογω πυρηνικων δοκιμων", η "Σταματειστε τις δοκιμες".

Στις καλπες προσερχονται σημερα οι πολιτες της Ιρλανδιας, προκειμενου να ψηφισουν για τη νομιμοποιηση η οχι του διαζυγιου. Η Ιρλανδια ειναι η μονη χωρα της Ευρωπαικης Ενωσης, οπου το διαζυγιο παραμενει παρανομο. Συμφωνα με τις τελευταιες δημοσκοπησεις το 45% των Ιρλανδων ψηφοφορων θα ψηφιζαν υπερ της νομιμοποιησης του διαζυγιου και το 42% κατα. Σημειωνεται οτι η καθολικη Εκκλησια που τασσεται κατα της νομιμοποιησης του διαζυγιου διαθετει ευρεια επιρροη στην Ιρλανδια.

Επτα στους δεκα ερωτηθεντες Βρετανους θεωρουν οτι η βρετανικη βασσιλικη οικογενεια κακομεταχειρισθηκε την πριγκηπισσα Νταιανα, οπως προκυπτει απο σχετικη δημοσκοπηση που διενεργηθηκε για λογαριασμο της λαικης εφημεριδας "Σαν".Επισης, η συντριπτικη πλειοψηφια οσων ερωτηθηκαν δηλωσαν οτι βρηκαν την Νταιανα στοργικη, στοχαστικη, μοναχικη και ειλικρινη, κατα την προσφατη συνεντευξη της.Τελος, το 78% των Βρετανων θεωρουν οτι θα πρεπει να της ανατεθουν τα καθηκοντα της πρεσβειρας καλης θελησης της χωρας της, οπως ζητησε η ιδια.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ενα περιπου μηνα αναμενεται να εκδοθει η αποφαση του Αρειου Παγου που αναφερεται στην απολυση περιπου 5.500 συμβασιουχων της ΔΕΗ. Ο Εισαγγελεας του Ανωτατου Δικαστηριου, Αθανασιος Σιουλας, εκρινε αντισυνταγματικο το νομο με διαταξη του οποιου ειχαν απολυθει περισυ οι συμβασιουχοι της επιχειρησης. Παραλληλα στην επαναπροσληψη των περισσοτερων απο αυτους, οδηγει η εισηγηση του Αρεοπαγιτη.

Συγκεντρωση διαμαρτυριας πραγματοποιησαν το πρωι στη Ροδο, καταστηματαρχες και εμποροι απο ολη τη χωρα, εξω απο το ξενοδοχειο οπου πραγματοποιουνται οι εργασιες του ετησιου συνεδριου της ΚΕΔΚΕ. Διαμαρτυρηθηκαν για το καθεστως του 5% του δημοτικου φορου και ζητησαν να αντικατασταθει με ενα επι τοις χιλιοις για ολες τις κατηγοριες αγοραστων. Ο Προεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δημαρχος Αθηναιων, κ.Αβραμοπουλος, ταχθηκε υπερ της καταργησης του δημοτικου φορου προσθεσε ομως οτι πρεπει να υποκατασταθει με ενα αλλο τελος με το οποιο και οι παραγωγικες ταξεις θα ειναι ικανοποιημενες αλλα και η τοπικη αυτοδιοικηση θα εισπρατει εκεινο το απαραιτητο για την αναπτυξιακη της πολιτικη.

Αλλο ενα ατομο εχασε τη ζωη του στην Αθηνα, απο υπερβολικη δοση ναρκωτικων. Προκειται για τον Αθανασιο Μπακο 39 ετων, ο οποιος βρεθηκε το πρωι νεκρος στην εισοδο πολυκατοικιας στα Εξαρχεια. Διπλα του υπηρχε μια συριγγα με υπολειμματα ηρωινης. Οπως εγινε γνωστο απο το περιβαλλον του θυματος, ο Μπακος ηταν χρηστης ηρωινης εδω και δεκα χρονια.

Δεκαεξι Ιρακινοι λαθρομεταναστες συνεληφθησαν το πρωι στο Αγαθονησι, νοτια της Σαμου. Μεταξυ των λαθρομεταναστων ειναι και δυο παιδια, ενω οι λιμενικοι κατορθωσαν να συλλαβουν και τους δυο Τουρκους δουλεμπορους που τους μετεφεραν με ταχυπλοο σκαφος απο τα τουρκικα παραλια. Σημερα οι λαθρομεταναστες και οι δυο δουλεμποροι που κρατουνται στο Λιμεναρχειο της Κω, θα οδηγηθουν στον Εισαγγελεα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρια χαλκινα μεταλλια στα 83 κιλα του παγκοσμιου πρωταθληματος, που διεξαγεται στην Καντονα της Κινας, κατεκτησε η πρωταθλητρια μας της αρσης βαρων, Παναγιωτα Αντωνοπουλου.Παραλληλα, η αθλητρια μας εκανε τρια πανελληνια ρεκορ σηκωνοντας 100 κιλα στο αρασε, 125 κιλα στο ζετε και 225 στο συνολο. Σημερα εξαλλου, αγωνιζεται στα 99 κιλα των ανδρων και ο Ελληνας πρωταθλητης Κακι Κακιασβιλι.

Μια ακομη Ελληνικη επιτυχια στο Ευρωπαικο πρωταθλημα μπασκετ σημειωθηκε χθες βραδυ,αφου ο πρωταθλητης Ελλαδας Ολυμπιακος νικησε ευκολα στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας με 92-76 την Τουρκικη Ουλκερ, εχοντας ηγετη τον Αμερικανο Ουολτερ Μπερι, ο οποιος σημειωσε 39 ποντους.Την επιτυχια των ``ερυθρολευκων`` επισκιασε ο σοβαρος τραυματισμος του Ντραγκαν Ταρλατς, που συμφωνα με τις πρωτες εκτιμησεις υπεστη ρηξη εξω μηνισκου και μπορει να μεινει εξω απο καθε αγωνιστικη δραστηριοτητα ακομη και για 3 μηνες.

Για την ιδια διοργανωση, ο Ηρακλης γνωρισε βαρεια ηττα στην Γερμανια με 73-52 απο τη Λεβερκουζεν και βρισκεται στην τελευταια θεση του ομιλου του.

Σε ``σηριαλ`` εξελισσεται το θεμα του γηπεδου οπου θα διεξαχθει το ποδοσφαιρικο ντερμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακου,την Κυριακη το βραδυ,αφου η Νομαρχια Τρικαλων ειδοποιησε την ΕΠΑΕ, οτι το γηπεδο Τρικαλων ειναι ακαταλληλο για την διεξαγωγη ενος τοσο σοβαρου αγωνα καθως δεν πληρει τους ορους ασφαλειας.

Με παραιτηση απειλησε χθες, ο προπονητης της ΑΕΚ, Ντουσαν Μπαγεβιτς, λογω της αναταραχης που επικρατει στο ``κιτρινομαυρο`` στρατοπεδο μετα τις τελευταιες διοικητικες εξελιξεις.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι ο καιρος σε ολη τη χωρα αλλα το απογευμα στα δυτικα αναμενονται νεφωσεις με πιθανοτητα να σημειωθουν λιγες βροχες. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 12 βαθμους, στο Ιονιο και την υπολοιπη ηπειρωτικη χωρα τους 15 και στα νησια του Αιγαιου τους 13 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, στα δυτικα προβλεπονται τοπικες νεφωσεις με λιγες βροχες. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις εως μετριοι ενω η θερμοκρασια θα σημειωσει νεα μικρη ανοδο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Friday, 24 November 1995 - 17:27:20