Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Dec. 13)

From: cosmos@panix.com (Cosmos News)

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σταθεροποιημενη παραμενει η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, ο οποιος δεν παρουσιαζει πυρετο και δεν υποστηριζεται απο αναπνευστηρα.
  • Αναβληθηκε η συναντηση Χαραλαμποπουλου, Σημιτη λογω ελαφρας αδιαθεσιας του τελευταιου.
  • Το μεσημερι συναντηθηκε το προεδρειο της Εκτελεστικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, με τον Γραμματεα, Κωστα Σκανδαλιδη.
  • Τη διεξαγωγη εκλογων αναμενεται να ζητησει το βραδυ με δηλωσεις του, ο Αντωνης Σαμαρας.
  • Σε 40 μηνες φυλακισης, καταδικαστηκαν το πρωι οι 45 πρωτοι κατηγορουμενοι στην καταληψη του Πολυτεχνειου.
  • Ηρεμια επικρατει στις φυλακες Κερκυρας, ενω οι στασιαστες επεστρεψαν το πρωι στα κελια τους.
  • Κανονικα θα καταβληθουν οι συνταξεις και το δωρο των Χριστουγεννων στους συνταξιουχους του ΟΤΕ, τονιζει ο οργανισμος.
  • Ο Μιλτιαδης Εβερτ δηλωσε οτι η Νεα Δημοκρατια θα καταψηφισει και τα κονδυλια του προυπολογισμου για το υπουργειο Εθνικης Αμυνας.
  • Με το προεδρειο της ΓΣΕΕ συναντηθηκε το πρωι ο Αντωνης Σαμαρας.
  • Ο Καρολος Παπουλιας συναντηθηκε το πρωι με τον αναπληρωτη υπουργο Εξωτερικων της Ρωσιας.
  • Ευρεια κυβερνητικη συσκεψη πραγματοποιειται απο τη 1 το μεσημερι υπο τον Ακη Τσοχατζοπουλο για τον προυπολογισμο.
  • Στις εκδηλωσεις στα Καλαβρυτα παρεστη το πρωι ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος.
  • Απορριπτουν οι Σερβοι του Σεραγεβο με δημοψηφισμα τους ορους της συμφωνιας του Ντειτον.
  • Συνεχιζεται η ενταση στη Γαλλια, απο τις απεργιακες κινητοποιησεις.
  • Εξι ελληνικες ομαδες δινουν αποψε κρισιμους αγωνες στο μπασκετ για τις ευρωπαικες διοργανωσεις οπου μετεχουν.
  • Ο Ολυμπιακος και Ηρακλης αναμετρωνται για το ευρωπαικο πρωταθλημα.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αμεταβλητη χαρακτηριζουν οι θεραποντες ιατροι του Πρωθυπουργου, την πορεια της υγειας του. Οπως αναφερεται στο νεοτερο ιατρικο ανακοινωθεν που διανεμηθηκε στους δημοσιογραφους στις 2 το μεσημερι :``Κατα το τελευταιο 24ωρο ο ασθενης παραμενει χωρις την υποστηριξη του αναπνευστηρα. Η νεφρικη λειτουργια συνεχιζει να υποστηριζεται απο το τεχνητο νεφρο``. Εγκυρες πληροφοριες αναφερουν οτι ο Πρωθυπουργος περασε μια πολυ ησυχη νυχτα, κοιμηθηκε χωρις τη χρηση κατασταλτικων φαρμακων και ξυπνησε ευδιαθετος.

Λιγο πριν υποβληθει στην καθιερωμενη διαδικασια της αιμοκαθαρσης υποβοηθουμενος καθησε σε μια πολυθρονα και μιλησε για λιγα λεπτα με την κορη του Σοφια. Οι γιατροι δηλωνουν κατηγορηματικα οτι τα συγχυτικα φαινομενα που φερεται να παρουσιασε ο κ. Παπανδρεου τη Δευτερα σημερα δεν υφιστανται κατα κανενα τροπο. Ο πυρετος εχει υποχωρησει αισθητα ωστε ο κ. Παπανδρεου να χαρακτηριζεται εδω και 24 ωρες ως απυρετος ασθενης. Οπως συμπληρωνεται στο ιατρικο ανακοινωθεν ``εκ των εργαστηριακων εξετασεων τεκμηριωθηκε οτι ο πυρετος προκληθηκε απο παροδικη μικροβιαιμια η οποια αντιμετωπιζεται με την καταλληλη αντιμικροβιακη θεραπεια``.

Ο γενικος διευθυντης του Ωνασειου, κ.Κονταρατος απο τον οποιο ζητησαν οι δημοσιογραφοι επεξηγησεις για τον ορο ``παροδικη μικροβιαιμια`` επιστρεφοντας αργοτερα στην αιθουσα Τυπου ειπε οτι αυτο σημαινει ``μικροβιο στο αιμα``. Παντως οι γιατροι δεν κρυβουν την ικανοποιηση τους οτι το μικροβιο αυτο αντιμετωπιζεται προς το παρον με καταλληλη αντιμικροβιακη θεραπεια δηλαδη ενα ευρυ φασμα αντιβιωσης που χορηγησαν απο την πρωτη στιγμη στον Πρωθυπουργο.

Στο μεταξυ, στο ΠΑΣΟΚ, αναβληθηκε η συναντηση του Γιαννη Χαραλαμποπουλου με τον Κωστα Σημιτη, που ηταν προγραμματισμενη για το πρωι, λογω ελαφρας αδιαθεσιας του τελευταιου. Οπως εγινε γνωστο νεα συναντηση θα καθοριστει μετα απο τηλεφωνικη επικοινωνια των κυριων Χαραλαμποπουλου και Σημιτη. Επισης αναβληθηκε και η ομιλια του κ.Σημιτη, για την οικονομια σε εκδηλωση που θα γινοταν το μεσημερι στη ναυτιλιακη λεσχη Πειραια. Το μεσημερι επισης, συναντηθηκε το προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ,με το Γραμματεα του κομματος, Κωστα Σκανδαλιδη.

Ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου, με ανακοινωση του απαντα σε σημερινο δημοσιευμα της εφημεριδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ συμφωνα με το οποιο αποδεχθηκε προταση στελεχων του ΠΑΣΟΚ να ειναι αυτος που θα αναλαβει, οταν κριθει οτι ειναι η καταλληλη στιγμη, να ζητησει απο τον Ανδρεα Παπανδρεου την παραιτηση του ως πρωθυπουργου. Ο υπουργος Παιδειας, τονιζει πως παρ`οτι αντιλαμβανεται και συμμεριζεται την αγωνια ολοκληρου του ΠΑΣΟΚ για την παραπερα πορεια και ενοτητα του κινηματος, πρωτη προτεραιοτητα τη στιγμη αυτη για τον ιδιο, την οποια ζητει να σεβαστουν ολοι ειναι η αποκατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου και πατερα του.

Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, θα προβει στις 8.30 το βραδυ σε δηλωσεις για τις πολιτικες εξελιξεις. Συμφωνα με πληροφοριες, ο κ.Σαμαρας, αναμενεται να ζητησει τη διεξαγωγη εκλογων.

Σε 40 μηνες φυλακιση καταδικαστηκαν το πρωι οι δυο πρωτες ομαδες απο τα 120 ατομα που συνεληφθησαν κατα την καταληψη του Πολυτεχνειου. Οι 45 κατηγορουμενοι κριθηκαν ενοχοι για διαταραξη κοινης και οικιακης ειρηνης , απλης συνεργιας σε διακεκριμενες φθορες και προσβολη συμβολων κρατους. Αθωωθηκαν δε, για την κατηγορια της συστασης συμμοριας. Η ποινη τους εχει εφεσιμο ανασταλτικο χαρακτηρα και αφεθηκαν ελευθεροι. Ομως, τρεις κοπελλες μεταξυ των οποιων και η δημοσιογραφος της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, Ιωαννα Σωτηρχου, θα οδηγηθουν στη φυλακη γιατι το δικαστηριο αποφασισε οτι δεν πρεπει η ποινη που τους επιβληθηκε να εχει ανασταλτικο χαρακτηρα. Οι αλλες δυο ειναι η Ευαγγελια Τσουτσια και Αναστασια Βερδιτζογλου.

Ηρεμια επικρατει στις φυλακες της Κερκυρας, οπου οι 9 κρατουμενοι που ειχαν στασιασει απο χθες το μεσημερι, επεστρεψαν στα κελια τους. Το πρωι εφτασε στην Κερκυρα διμοιρια των ΕΚΑΜ, προκειμενου να επεμβει αν χρειαζοταν. Οι κρατουμενοι που ειχαν στασιασει ειχαν βαλει φωτια στα δημοσια ειδη που βρισκοταν στα κελια τους ενω παραλληλα επιχειρησαν να ανεβουν στην ταρατσα της φυλακης με πιθανο στοχο να αποδρασουν.

Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ δηλωσε το πρωι οτι το κομμα του θα καταψηφισει και τα κονδυλια του προυπολογισμου για το υπουργειο Εθνικης Αμυνας, αφου οπως ειπε δεν τηρειται η υποσχεση που δοθηκε για το νεο μισθολογιο των στρατιωτικων. Ο κ.Εβερτ,ο οποιος συναντηθηκε στη Ρηγιλλης με αποστρατους αξιωματικους τονισε οτι το μονο περιθωριο για αλλαγη στασης της Νεας Δημοκρατιας, ειναι να κατατεθει το νεο μισθολογιο μεχρι τη συζητηση του προυπολογισμου στη Βουλη.

Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, συναντηθηκε το πρωι με το προεδρειο της ΓΣΕΕ και εξετασαν τα προβληματα που απασχολουν τους εργαζομενους. Ο κ.Σαμαρας, δηλωσε οτι η Πολιτικη Ανοιξη με το προγραμμα της ειναι το μονο κομμα που μπορει να βαλει τελος στη λιτοτητα. Ο κ.Πρωτοπαππας, δηλωσε οτι η ΓΣΕΕ θα αποστειλει επιστολη στους βουλευτες ολων των κομματων, ζητωντας να καταψηφισουν το σκελος του προυπολογισμου που αφορα τους μισθους και τις συνταξεις.

Πραγματοποιειται το μεσημερι στο Στρασβουργο η ψηφοφορια στο Ευρωκοινοβουλιο, για την επικυρωση της συμφωνιας τελωνειακης συνδεσης της Τουρκιας με την Ευρωπαικη Ενωση. Συμφωνα με ολες τις ενδειξεις η συμφωνια θα επικυρωθει καθως ηδη εχουν ταχθει υπερ οι δυο μεγαλυτεροι πολιτικοι σχηματισμοι του ευρωκοινοβουλιου.

Ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας, συναντηθηκε το πρωι με τον αναπληρωτη υπουργο Εξωτερικων της Ρωσιας, Σεργκει Κριλοφ, με τον οποιο συζητησαν διμερη θεματα, καθως και θεματα, που αφορουν τη Βαλκανικη. Υπογραφηκε συμφωνια συμβατικου πλαισιου συνεργασιας των δυο χωρων, που επιβεβαιωνει τις συμφωνιες, που ισχυαν επι περιοδου Σοβιετικης Ενωσης οι οποιες τωρα ισχυουν μεταξυ Αθηνων και Μοσχας. Το μεσημερι ο κ. Κριλοφ, συναντηθηκε με τον αναπληρωτη υπουργο Εξωτερικων αρμοδιο για θεματα Ευρωπαικης Ενωσης, Γιωργο Ρωμαιο και συζητησαν θεματα σχεσεων της Ρωσιας με την Ευρωπαικη Ενωση.

Συσκεψη υπο τον υπουργο Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακη Τσοχατζοπουλο, πραγματοποιειται απο τη 1 το μεσημερι με τη συμμετοχη των οικονομικων υπουργων, οπου εξεταζεται το θεμα του προυπολογισμου ο οποιος θα συζητηθει στην ολομελεια της Βουλης την ερχομενη εβδομαδα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η συντριπτικη πλειοψηφια των Σερβων που ζουν στο Σεραγεβο απερριψε τους ορους της συμφωνιας του Ντειτον για το καθεστως της βοσνιακης πρωτευουσας. Συμφωνα με τα αποτελεσματα του χθεσινου δημοψηφισματος κατα των ορων της συμφωνιας για το Σεραγεβο, το οποιο θα ελεγχεται απο την Κροατομουσουλμανικη Συνομοσπονδια, ταχθηκε το 98,7% των Σερβων της πολης. Στο μεταξυ, προταση για τη συσταση δυναμης 9.300 ανδρων που θα αναπτυχθουν στην ανατολικη Σλαβονια κατεθεσε ο γενικος γραμματεας του ΟΗΕ, Μπουτρος Γκαλι. Η δυναμη θα συμβαλει στην εφαρμογη της ειρηνευτικης συνθηκης που υπεγραφη στις 12 Νοεμβριου μεταξυ των Κροατων και των Σερβων της περιοχης.

Τα γαλλικα συνδικατα,ενισχυμενα μετα τις χθεσινες μεγαλες διαδηλωσεις ς`ολοκληρη τη χωρα με τη συμμετοχη περιπου 1,5 εκατομμυριων ατομων, συνεχιζουν την επιδειξη δυναμης εναντι της κυβερνησης Ζιπε με αιτημα την καταργηση του σχεδιου αλλαγης του συστηματος κοινωνικης ασφαλισης.Ηδη, ανακοινωθηκε η διοργανωση νεων διαδηλωσεων το Σαββατο ς`ολοκληρη τη χωρα.Απο την πλευρα του ο Πρωθυπουργος της Γαλλιας Αλεν Ζιπε, εκανε μια ακομη υποχωρηση με στοχο την εκτονωση της απεργιακης κρισης, δεσμευομενος οτι δεν θα υπαρξει αλλαγη στην ηλικια συνταξιοδοτησης ουτε στον τροπο με τον οποιο υπολογιζεται το ποσον της συνταξης για τους δημοσιους υπαλληλους.

Δεκαεπτα ατομα εκφραζονται φοβοι οτι εχασαν τη ζωη τους απο τον πανικο που προκληθηκε χθες οταν εκδηλωθηκε πυρκαγια σε φιλιππινεζικο επιβατηγο πλοιο. Η φωτια ξεκινησε απο τα μαγειρια αλλα επεκταθηκε γρηγορα και σε αλλα σημεια του πλοιου με αποτελεσμα πολλοι απο τους επιβατες να πεσουν στη θαλασσα χωρις τα σωσιβια τους. Το πλοιο μετεφερε 160 ατομα.

Ο υπουργος Εξωτερικων της Γαλλιας Ερβε ντε Σαρετ εξεφρασε τη λυπη του για την ελλειψη "αλληλεγγυης" που επεδειξαν πολλοι ευρωπαιοι εταιροι της χωρας του στη γενικη συνελευση του ΟΗΕ, ψηφιζοντας αποφαση υπερ του αμεσου τερματισμου ολων των πυρηνικων δοκιμων. Η αποφαση συγκεντρωσε 85 ψηφους σε συνολο 177, ενω 18 χωρες την καταψηφισαν, 43 απεσχον και 31 προτιμησαν να μη λαβουν μερος στην ψηφοφορια. Απο τις χωρες της Ευρωπαικης Ενωσης, μονο η Βρετανια καταψηφισε την αποφαση που αφορα τη Γαλλια και την Κινα. Η Γερμανια, η Ελλαδα και η Ισπανια απεσχον ενω οι υπολοιπες δεκα ψηψισαν υπερ.

Η μεταφορα της πρωτευουσας της Ιαπωνιας απο το Τοκιο σε καποια αλλη τοποθεσια, μια ιδεα η οποια χρονολογειται απο 30ετιας, εισηλθε σημερα στην αρχικη φαση της υλοποιησης της, με την υποβολη συγκεκριμενων προτασεων εκ μερους της κυβερνητικης επιτροπης που ειναι επιφορτισμενη με το μεγαλεπηβολο αυτο σχεδιο. Συμφωνα με τις προτασεις αυτες η νεα πρωτευουσα θα αρχισει να οικοδομειται το αργοτερο μεχρι το ετος 2001, σε μια περιοχη η οποια θα επιλεγει μεχρι το τελος του 1997 και θα απεχει 60 εως 300 χιλιομετρα απο το Τοκιο. Αν και δεν υπαρχουν επισημα στοιχεια για το κοστος μεταφορας της πρωτευουσας, πιστευεται οτι η πρωτη αυτη φαση θα απαιτησει τουλαχιστον 140 δισεκατομμυρια δολαρια που αντιπροσωπευει περιπου το ενα πεμπτο του ετησιου κρατικου προυπολογισμου της Ιαπωνιας.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν υπαρχει κανενας απολυτως λογος ανησυχιας για την καταβολη των συνταξεων και του δωρου των Χριστουγεννων, αναφερει η διοικηση του ΟΤΕ, σε ανακοινωση της με αφορμη τον απροκλητο και αδικαιολογητο οπως τον χαρακτηριζει θορυβο που δημιουργησε το ΤΑΠ-ΟΤΕ. Επισημαινει οτι ολες οι υποχρεωσεις του ΟΤΕ θα καταβληθουν κανονικα. Ο οργανισμος εκφραζει τη λυπη του για τις ανησυχιες που δημιουργηθηκαν και επισημαινει οτι δεν υπαρχει καμια απολυτως απειλη του ΟΤΕ προς το ταμειο αυτο.

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, παρεστη το πρωι στις εκδηλωσεις στα Καλαβρυτα που εγιναν για την αποτιση φορου τιμης στους 1.200 ανδρες της περιοχης που εκτελεστηκαν πριν απο 52 χρονια απο τα ναζιστικα στρατευματα κατοχης.Την κυβερνηση εκπροσωπησε ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου.

Εικοσιτετραωρη απεργια εχει εξαγγειλει για αυριο η διδασκαλικη ομοσπονδια Ελλαδας με αιτημα την αυξηση των δαπανων για την παιδεια και την οικονομικη και επαγγελματικη αναβαθμιση του κλαδου.Αυριο το πρωι δασκαλοι και νηπιαγωγοι του δημου Αττικης, θα πραγματοποιησουν συγκεντρωση εξω απο το υπουργειο Παιδειας. Την Παρασκευη θα πραγματοποιηθει ολομελεια των Προεδρων των διδασκαλικων συλλογων της χωρας, προκειμενου να καθοριστει η περαιτερω πορεια των κινητοποιησεων.

Σαρανταοκταωρη απεργια πραγματοποιουν απο σημερα οι εργαζομενοι στο δημο Αθηναιων, οι οποιοι διεκδικουν την καταβολη του επιδοματος των 18.000 δραχμων. Λογω της απεργιας δημιουργηθηκε προβλημα στην αποκομιδη των σκουπιδιων αφου βγηκαν μονο τα μισα απορριματοφορα.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Wednesday, 13 December 1995 - 21:06:41