Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 23)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Στη συνθεση της κυβερνησης, αλλα και στις ραγδαιες εξελιξεις που δρομολογουνται στη Νεα Δημοκρατια για την εκλογη νεου προεδρου του κομματος, επικεντρωνεται το μετεκλογικο ενδιαφερον, μετα την ολοκληρωση της καταμετρησης των ψηφων. Ηδη ο πρωθυπουργος, ο οποιος το μεσημερι επισκεφθηκε τον προεδρο της Δημοκρατιας, απο τον οποιο ελαβε εντολη σχηματισμου κυβερνησης, εχει διαδοχικες επαφες με στενους συνεργατες του, για το σχηματισμο της κυβερνησης, η συνθεση της οποιας αναμενεται να ανακοινωθει μεχρι αυριο το βραδυ και την Τεταρτη να ορκισθει ενωπιον του προεδρου της Δημοκρατιας. Ο πρωθυπουργος δεν θελησε να ανοιξει τα χαρτια του, σχετικα με το νεο κυβερνητικο σχημα, αν και πληροφοριες αναφερουν πως θα ειναι πιο ολιγομελες απο το προηγουμενο και αναμενονται σαρωτικες αλλαγες σε βασικα υπουργεια.

Στην αντιπερα οχθη τωρα, το κλιμα στη Ρηγιλλης ειναι ιδιαιτερα βαρυ μετα τη νεα εκλογικη ηττα και επικρατει κλιμα ρευστοτητας, καθως ακομη δεν εχει ξεκαθαρισει το τοπιο, σχετικα με τους υποψηφιους που θα διεκδικησουν το χρισμα στην προεδρια. Ο κ. Μιλτιαδης Εβερτ ειχε σημερα αλλεπαλληλες συναντησεις με στενους συνεργατες του, οπου συζητησε τις διαδικασιες εκλογης νεου προεδρου. Συμφωνα με το καταστατικο του κομματος ο προεδρος δεν εκλεγεται απο το Συνεδριο, αλλα απο εκλεκτορικο σωμα στο οποιο συμμετεχουν οι βουλευτες και οι ευρωβουλευτες, καθως και στελεχη που προτεινονται απο τις νομαρχιακες επιτροπες.

Μετα τη δηλωση του κ. Στεφανου Μανου οτι θα ειναι υποψηφιος για την προεδρια, η κυρια Μπακογιαννη ανακοινωσε και αυτη το μεσημερι την υποψηφιοτητα της αφηνοντας παραλληλα σαφεις αιχμες κατα του κ. Εβερτ, γιατι δεν ακολουθησε τη φιλελευθερη πολιτικη της παραταξης. Η κυρια Μπακογιαννη αφησε να εννοηθει οτι μπορει να εγγυηθει την ενοτητα της παραταξης, ωστε να μπορεσει να δωσει σαφη και ξεκαθαρη προταση για την πολιτικη της. Εκτος απο τις δυο αυτες υποψηφιοτητες που εχουν τεθει κατα επισημο τροπο, πληροφοριες αναφερουν οτι υποψηφιοτητα ενδεχεται να θεσουν οι Γιωργος Σουφλιας, Γιαννης Βαρβιτσιωτης και Κωστας Καραμανλης. Ο Κωνσταντινος Μητσοτακης ουτε και σημερα διευκρινησε τις προθεσεις του και υποστηριξε οτι με την επανεκλογη του κ. Σημιτη δεν λυθηκε το πολιτικο προβλημα της χωρας, καθως ο πρωθυπουργος ειναι πιο εξασθενημενος, εχει τα ιδια εσωτερικα προβληματα και μια αντιπολιτευση απο τα αριστερα του με τον κ. Τσοβολα

Συμφωνα με τα αποτελεσματα που εδωσε το μεσημερι το υπουργειο Εσωτερικων και απομενουν λιγες δεκαδες εκλογικα τμηματα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρωνει το 41, 51% των ψηφων και 162 εδρες, η Νεα Δημοκρατια 38, 14% και 108 εδρες, το ΚΚΕ 5, 60% και 11 εδρες, ο Συνασπισμος 5, 11% και 10 εδρες και το ΔΗΚΚΙ 4, 43% και 9 εδρες. Τελικα, η Πολιτικη Ανοιξη δεν καταφερε να παρει το δρομο της βουλης, αφου δεν ξεπερασε το πλαφον του 3% και το ποσοστο της περιορισθηκε στο 2, 94%.

Αναφορικα τωρα με τους σταυρους προτιμησης, το σκηνικο ειναι ακομη ρευστο, καθως η καταμετρηση γινεται με αργους ρυθμους και πιθανον να υπαρξουν ανακαταταξεις. Για το ΠΑΣΟΚ στην Α'Αθηνων ο Γιωργος Παπανδρεου προηγειται με μεγαλη διαφορα, ενω σιγουρα εκλεγονται οι Γερασιμος Αρσενης, Γιαννος Παπαντωνιου, Νασος Αλευρας, Παντελης Οικονομου, Αθανασιος Τσουρας, Αναστασιος Πεπονης, Ελενη Ανουσακη και Γιωργος Ρωμαιος, ενω εκτος βουλης φαινεται να μενουν οι κυριοι Κατσιφαρας και Μπεης.

Απο τη Νεα Δημοκρατια προηγειται η Ντορα Μπακογιαννη και ακολουθουν οι Στεφανος Μανος, Γιωργος Βουλγαρακης, Μαριεττα Γιανννακου-Κουτσικου, Αννα Ψαρουδα-Μπενακη, Αλεξανδρος Παπαδογγονας και Επαμεινωνδας Ζαφειροπουλος. Στην Α'Αθηνων ο Συνασπισμος εκλεγει τον κ. Γρηγορη Γιανναρο, καθως ο Νικος Κωνσταντοπουλος επιλεγει την εδρα στο νομο Ηλειας, ενω απο το ΚΚΕ εκλεγεται ο Λεων Αυδης και απο το ΔΗΚΚΙ η Βασιλικη Αραπη-Καραγιαννη.

Στη Β'Αθηνων απο το ΠΑΣΟΚ σιγουρα εκλεγονται οι Βασω Παπανδρεου, Κακλαμανης, Γιαννοπουλος, Γειτονας, Κατσανεβας, Παπαιωαννου, Νορα Κατσελη, Κουλουρης, Χαραλαμποπουλος, Κανελλοπουλος, Πρωτοπαππας, Τζουμακας, Ανωμεριτης, Χυτηρης, Βερυβακης και Αθανασοπουλος. Απο τη Νεα Δημοκρατια εκλεγονται οι κυριοι Μητσοτακης, Τζανετακης, Βαρβιτσιωτης, Καμμενος, Λιαπης, Μειμαρακης, Ανδρεουλακος, Πολυδωρας, Φανη Παλλη-Πετραλια, Καρατζαφερης, Κασσιμης και Γιακουματος. Απο το ΚΚΕ εκλεγονται οι Αλεκα Παπαρηγα, Κολοζωφ και Κωστοπουλος. Απο το Συνασπισμο εκλεγονται η Μαρια Δαμανακη, ο Φωτης Κουβελης, ο Γιαννης Δραγασακης και ο Πετρος Κουναλακης και απο το ΔΗΚΚΙ ο Δημητρης Τσοβολας και ο Γιαννης Δημαρας. Στο υπολοιπο Αττικης εκλεγονται για το ΠΑΣΟΚ οι Παγκαλος, Βρεττος, Παπαηλιας, Γιαννακης και Φωτιαδης. Απο τη Νεα Δημοκρατια οι Κατσικης, Κατσιγιαννης και Σταυρου, ενω την εδρα του ΔΗΚΚΙ φαινεται να καταλαμβανει ο Γιωργος Καρατασος.

Στην Α' Πειραια εκλεγονται ο Κωστας Σημιτης και οι κυριοι Μπεντενιωτης και Σουμακης και απο τη Νεα Δημοκρατια σιγουρα οι κυριοι Μελας, Μιχαλολιακος και Καλος, ενω το ΚΚΕ εκλεγει τον Σπυρο Χαλβατζη. Στη Β' Πειραια προηγειται με μεγαλη διαφορα ο Κωστας Λαλιωτης και ακολουθουν οι Γρηγορης Νιωτης, Παναγιωτης Κρητικος, Γιαννης Διαμαντιδης, Γιαννης Καψης και Κανελλος Λαλος. Απο τη Ν. Δ. εκλεγεται ο Βασιλης Μπαρμπαγιαννης και απο το ΔΗΚΚΙ, ο Γιαννης Αραπης.

Στην Α`Περιφερεια Θεσσαλονικης, προηγειται με διαφορα απο το ΠΑΣΟΚ, ο Ευαγγελος Βενιζελος και ακολουθουν οι κυριοι Καστανιδης, Παπαθεμελης και Τσοχατζοπουλος. Απο τη Νεα Δημοκρατια, προηγειται ο Κωστας Καραμανλης και ακολουθουν οι κυριοι Ψωμιαδης, Παπαγεωργοπουλος και Κουβελας. Το ΔΗΚΚΙ, εκλεγει τον Τασο Ιντζε, ενω το ΚΚΕ δεν εκλεγει βουλευτη. Τελος, στη Β`Περιφερεια Θεσσαλονικης, προηγουνται απο το ΠΑΣΟΚ, οι κυριοι Γερανιδης, Σιωκας, Κιρκος και Διαμαντης και απο τη Νεα Δημοκρατια, εκλεγονται οι κυριοι Τζιτζικωστας, Σαλαγκουδης και Ρεγκουζας.

Με τις ελληνικες εκλογες ασχοληθηκαν τα διεθνη μεσα ενημερωσης, ενω αρχισαν να καταφθανουν τα πρωτα συγχαρητηρια τηλεγραφηματα στον πρωθυπουργο και προεδρο του ΠΑΣΟΚ. Συσσωμη η κυπριακη ηγεσια συνεχαρη τον κ. Σημιτη για την εκλογικη του νικη, ενω συγχαρητηριο τηλεγραφημα απεστειλαν ο προεδρος του Σοσιαλδημοκρατικου Κομματος της Γερμανιας, Οσκαρ Λαφοντεν και το Γαλλικο Σοσιαλιστικο κομμα. Οι βρετανικες εφημεριδες επισημαινουν οτι οι Ελληνες εδωσαν το πρασινο φως στον Κωστα Σημιτη να προχωρησει στις μεταρρυθμισεις του για μια συγχρονη Ελλαδα μεσα στην Ευρωπαικη Ενωση. Ο Σημιτης κερδισε το στοιχημα που εμπεριειχε μεγαλο ρισκο, σχολιαζει ο γαλλικος Τυπος και προσθετει οτι η μεταπαπανδρεικη εποχη θα ειναι σοσιαλιστικη. Νικησε ο ανανεωτης Σημιτης, νικησαν οι διαδοχοι του Παπανδρεου, νικησε το ΠΑΣΟΚ που αναγεννιεται, ειναι ορισμενοι τιτλοι των ιταλικων εφημεριδων. Οι Ελληνες εξελεξαν κυβερνηση για τον 21ο αιωνα, θριαμβος του ΠΑΣΟΚ και του Κωστα Σημιτη αναφερει ο γιουγκοσλαβικος Τυπος, ενω για προσωπικη νικη του Κωστα Σημιτη κανουν λογο οι βελγικες εφημεριδες. Στην Τουρκια η κυβερνηση δεν προεβη σε κανενα επισημο σχολιο, αλλα ο τουρκικος Τυπος χαιρετισε την εκλογη Σημιτη ως νικη για την ειρηνη.

Για τη Νεα Υορκη αναχωρησε το μεσημερι ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος προκειμενου να λαβει μερος στις εργασιες της Γενικης Συνελευσης του ΟΗΕ. Η ατζεντα των επαφων του κ. Παγκαλου στην εδρα του διεθνους οργανισμου, χαρακτηριστηκε σημαντικη απο τον κυβερνητικο εκπροσωπο Δημητρη Κωνστα, ο οποιος σημειωσε και την παρουσια του προεδρου της Κυπρου Γλαυκου Κληριδη στη Νεα Υορκη.

Σε κρισιμη κατασταση νοσηλευεται στο νοσοκομειο Δραμας η 18χρονη Αθηνα Παισανιδου, η οποια πυροβοληθηκε στην κοιλια με αποτελεσμα να χασει το παιδι που θα εφερνε στον κοσμο σε τεσσερις μηνες. Δραστης ειναι ο 19χρονος συζυγος της, Αλεξανδρος, ο οποιος ομολογησε οτι πυροβολησε την Αθηνα χθες το πρωι μεσα στο σπιτι τους στις Σαππες Ροδοπης, υστερα απο εντολη λογομαχια για οικογενειακους λογους. Ο νεαρος παραπεμφθηκε στον εισαγγελεα Ροδοπης, ο οποιος απηγγειλε εναντιον του κατηγοριες για αποπειρα ανθρωποκτονιας, τεχνητη διακοπη εγκυμοσυνης, παρανομη οπλοφορια και οπλοχρησια. Διαταχθηκε η προφυλακιση του.

Τριαντα δυο Ιρακινοι λαθρομεταναστες κουρδικης καταγωγης κρατουνται στο λιμεναρχειο της Πατρας και αναμενεται να προσαχθουν στον εισαγγελεα. Οι λαθρομεταναστες εφθασαν στην Πατρα με το επιβατηγο οχηματαγωγο Φαιδρα απο την Κερκυρα. Οι 32 ειχαν επιβιβασθει χθες στο πλοιο Αρετουσα, κρυμμενοι μεσα σε φορτηγο αυτοκινητο που οδηγουσε ο Νεκταριος Μελλιος, 23 ετων, απο την Χαλκιδα, με προορισμο την Αγκονα, και οπως ειπαν για τη μεταφορα τους κατεβαλαν 1. 500 δολ. ο καθενας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την παραιτηση του προεδρου Μπορις Γιελτσιν λογω της καταστασης της υγειας του, ζητησαν ο ηγετης του κομμουνιστικου κομματος της Ρωσιας Γκεναντι Ζιουγκανοφ καθως και ο κομμουνιστης προεδρος της Δουμα, Γκεναντι Σελεζνιοφ. Ο Ζιουγκανοφ εξεφρασε επισης την πεποιθηση οτι οι προεδρικες εκλογες του Ιουνιου, στις οποιες εχασε απο τον Γιελτσιν, δεν ηταν τιμιες διοτι ο ρωσος προεδρος παραπλανησε τον λαο για την κατασταση της υγειας του.

Σφοδρη επιθεση εξαπελυσαν οι κυβερνητικες δυναμεις στη Σρι Λανκα εναντιον της αυτονομιστικης οργανωσης, Τιγρεις των Ταμιλ, με αποτελεσμα να σκοτωθουν πανω απο 200 ανταρτες. Οι κυβερνητικες δυναμεις βομβαρδισαν ανελεητα την πολη Κιλινοτσκι, βορεια της χωρας, την οποια ελεγχουν οι ανταρτες.

Μακελειο ομως σημειωθηκε και στο Πακισταν, και συγκεκριμενα στην πολη Μουλταν, οταν τεσσερις ενοπλοι ανοιξαν πυρ σε τεμενος Σουνιτων μουσουλμανων με αποτελεσμα να σκοτωθουν τουλαχιστον 20 ατομα και να τραυματισθουν αλλα 56. Η επιθεση αυτη γινεται μετα την χθεσινη δολοφονια του τοπικου ηγετη της οργανωσης Σιπαχ-ι-Μοχαμεντ των σιιτων μουσουλμανων, σε μια γειτονικη πολη. Ταραχες ομως σημειωθηκαν και στην πολη Λαρκανα, μεταξυ οπαδων του δολοφονηθεντος αδελφου της πρωθυπουργου, Μπεναζιρ Μπουτο, Μουρταζα και της αστυνομιας. Ο Μουρταζα και εξι οπαδοι του εχασαν τη ζωη τους την περασμενη Παρασκευη, στην διαρκεια ενοπλης συμπλοκης με την αστυνομια στο Καρατσι.

Διημερη συνοδο αρχισαν στο Κιλαρνει της Ιρλανδιας οι υπουργοι Γεωργιας των χωρων-μελων της Ευρωπαικης Ενωσης, κατα την οποια θα συζητηθει διεξοδικα η κριση σχετικα με την ασθενεια των τρελλων αγελαδων. Συμφωνα με πηγες της Ευρωπαικης Επιτροπης, οι υπουργοι θα εμμεινουν στην αποφαση τους να προχωρησει η Βρετανια στην εφαρμογη του προγραμματος θανατωσης περιπου 150. 000 βοοειδων, ωστε να αποτραπει το ενδεχομενο επεκτασης της ασθενειας της σπογγωδους εγκεφαλοπαθειας η οποια προσβαλλει τον εγκεφαλο και το νευρικο συστημα των βοοειδων.

Το τσιμπημα ενος κουνουπιου φαινεται πως ειναι το αιτιο της επιδημιας μηνιγγιτιδας που ξεσπασε στη Ρουμανια, προκαλωντας το θανατο 40 ατομων μεσα σε διαστημα περιπου ενα μηνα. Τα στοιχεια αυτα περιεχονται σε πορισμα ερευνητων του Ινστιτουτου Παστερ του Παρισιου τα οποια και σταλθηκαν στους ρουμανους συναδελφους τους. Το κουνουπι, το ειδος του οποιου δεν εχει εξακριβωθει, εντοπιστηκε στα νοτια της χωρας, ενω η εναρξη της σχολικης χρονιας μεταφερθηκε κατα μια εβδομαδα, κυριως εξαιτιας της αθλιας καταστασης των σχολικων κτιριων.

Την πρωτη του ευρωπαικη περιοδεια απο τοτε που ανελαβε την εξουσια, αρχιζει αυριο ο ισραηλινος πρωθυπουργος Βενιαμιν Νετανιαχου. Ο Νετανιαχου θα μεταβει απο αυριο ως τις 26 Σεπτεμβριου στη Βρετανια, τη Γαλλια και τη Γερμανια και θα εχει συνομιλιες με τον βρετανο πρωθυπουργο Τζων Μειτζορ, τον γαλλο προεδρο Ζακ Σιρακ και τον γερμανο καγκελαριο Χελμουτ Κολ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με 18 ποδοσφαιριστες και αισιοδοξια για ενα θετικο αποτελεσμα που θα σφραγισει την προκριση του στο δευτερο γυρο του Κυπελλου ΟΥΕΦΑ, η αποστολη του Παναθηναικου αναχωρησε στις 9. 30 το πρωι αεροπορικως για την Πολωνια, οπου αυριο θα αντιμετωπισει τη Λεγκια Βαρσοβιας στον επαναληπτικο αγωνα για τον πρωτο γυρο της διοργανωσης. Μετα τη νικη του με 4-2 στο πρωτο παιχνιδι, που εγινε πριν δυο εβδομαδες στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας, ο Παναθηναικος ειναι το μεγαλο φαβορι για την προκριση στον επομενο γυρο του ΟΥΕΦΑ.

Στον Ολυμπιακο, ολοκληρωνεται αποψε η εντατικη προετοιμασια για τον αυριανο αγωνα ρεβανς με την Φερεντσβαρος για τον πρωτο γυρο του Κυπελλου ΟΥΕΦΑ. Η συναντηση θα αρχισει στις 9. 00 το βραδυ στο σταδιο Καραισκακη και οι ερυθρολευκοι θα εχουν το δυσκολο εργο να ανατρεψουν το 1-3 με το οποιο ηττηθηκαν πριν δυο εβδομαδες στην Βουδαπεστη. Η αποστολη της Φερεντσβαρος φτανει στις 7. 00 το απογευμα στην Αθηνα

Η τριτη εκπροσωπος της χωρας μας στις Ευρωπαικες ποδοσφαιρικες διοργανωσεις, η ΑΕΚ, θα αναχωρησει αυριο για την Σλοβακια, οπου την Πεμπτη θα αντιμετωπισει την τοπικη Χεμλον, την οποια ειχε νικησει μονο με 1-0 πριν δυο εβδομαδες στη Νεα Φιλαδελφεια.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Δυο προσωπα παρουσιασε η αγορα του Χρηματιστηριου, στην πρωτη μετεκλογικη συνεδριαση. Αρχικα, επεκρατησε εντονο αγοραστικο ενδιαφερον, μετα την εκλογη της νεας κυβερνησης, με ανετη πλειοψηφια στο κοινοβουλιο και ο Γενικος Δεικτης Τιμων στα πρωτα λεπτα της συνεδριασης, σημειωνε ανοδο μεχρι και 1, 65% . Στη συνεχεια ομως, επεκρατησαν ρευστοποιησεις με αποτελεσμα ο Γενικος Δεικτης Τιμων να κλεισει με απωλειες 0, 57% , στις 958, 41 μοναδες. Χρηματιστηριακοι κυκλοι αποδιδουν τη συμπεριφορα της αγορας στο οτι ειχε προεξοφληθει εκλογη αυτοδυναμης κυβερνησης πριν απο τις εκλογες. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε στα 9, 9 δις. δραχμες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0, 21%, Ασφαλειες ανοδος 1, 09%, Ληζινγκ πτωση 1, 67%, Επενδυσεις ανοδος 0, 49%, Κατασκευες πτωση 3, 05%, Βιομηχανιες πτωση 0, 57%, Διαφορες πτωση 1, 60% Συμμετοχων πτωση 0, 40%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας ενισχυθηκε σε ποσοστο 0, 59%.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατο καιρο σε ολοκληρη τη χωρα με νεφωσεις, βροχες η καταιγιδες κυριως στα δυτικα, τη Μακεδονια, τη Θρακη και τα νησια του βορειου Αιγαιου, αλλα και διαστηματα βελτιωσης, προβλεπει η Μετεωρολογικη Υπηρεσια. Οι ανεμοι θα ειναι στα δυτικα δυτικοι μετριοι μεχρι ισχυροι και στα ανατολικα νοτιοι ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 13 με 23 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 16 με 27 και στα νησια 19 με 28. Σχεδον αιθριο καιρο, μετριους μεχρι ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 18 με 27 και 15 με 23 βαθμους αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Monday, 23 September 1996 - 23:15:08