Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 5 May 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-05-23

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Τη Δευτερα αναμενεται να σταλει στην Ολλανδικη Προεδρια το μνημονιο της ελληνικης ομαδας, στο πλαισιο της επιτροπης εμπειρογνωμονων Ελλαδας - Τουρκιας. Αυτο δηλωσε ο υπουργος Εξωτερικων σε συνεντευξη εφολης της υλης και σχολιαζοντας τις φερομενες δηλωσεις του Τουρκου προεδρου Σουλειμαν Ντεμιρελ περι υπογραφης συμφωνου μη επιθεσεως με την Ελλαδα, τονισε οτι αυτο θα ειναι καλο εφοσον οι δηλωσεις αυτες συνιστουν εγκαταλειψη του ψασθς βελλι απο την Τουρκια. Ο κ. Παγκαλος ανακοινωσε επισης οτι στις 3 Ιουνιου θα μεταβει στα Τιρανα, ενω κληθεις να σχολιασει δημοσιευματα περι συνωμοσιας του Ιταλου πρεσβη στα Τιρανα και του προεδρου Μπερισα για μποικοταρισμα των εκλογων ωστε να εμφανισθει η Ιταλια οτι με την παρεμβαση της λυθηκε το αδιεξοδο ο κ. Παγκαλος ειπε πως εκληθη στο υπουργειο ο Ιταλος πρεσβης στην Αθηνα, ο οποιος διεψευσε κατηγορηματικα τις πληροφοριες αυτες. Κληθεις να σχολιασει την πιθανη τοποθετηση του Νικολας Μπερνς ως πρεσβευτη των Ηνωμενων Πολιτειων στην Αθηνα, ο υπουργος Εξωτερικων, αφου τονισε οτι δεν υπαρχει μεχρι στιγμης επισημη ενημερωση, σημειωσε οτι ο κ. Μπερνς προσωπικα του ειναι συμπαθης. Τελος, ο κ. Παγκαλος δεν απεκλεισε το ενδεχομενο νεας συναντησης του με την Τανσου Τσιλερ στο περιθωριο της συνοδου του ΝΑΤΟ, στο τελος του μηνος στην Πορτογαλια.

Σε εντονη πολιτικη αντιπαραθεση εξελιχθηκαν τελικα οι δηλωσεις του αναπληρωτη υπουργου Εξωτερικων, Γιωργου Παπανδρεου, σχετικα με την αποποινικοποιηση της χρησης των λεγομενων μαλακων ναρκωτικων. Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα, ζητησε την αποπομπη απο την κυβερνηση του κ. Παπανδρεου, γεγονος που προκαλεσε την οξυτατη αντιδραση του κυβερνητικου εκπροσωπου, ο οποιος καλεσε τοσο την κυρια Παπαρηγα οσο και το ΚΚΕ να κανουν λιγοτερα και να μιλουν λιγοτερο για να εκτιθενται λιγοτερο. Ο κ. Παπανδρεου, μεσω του πολιτικου του γραφειου, εκανε λογο για συκοφαντικη προσπαθεια διαστρεβλωσης των αποψεων του, τη στιγμη που ο ιδιος απουσιαζει στο εξωτερικο. Στην ανακοινωση τονιζεται οτι ο κ. Παπανδρεου διατυπωνει τις αποψεις του χωρις μικροπολιτικους υπολογισμους και καλει τους επικριτες του να αναλογιστουν τον καταλογο των θυματων απο τα ναρκωτικα, να σταματησουν το κυνηγι των μαγισσων, να σκυψουν με ειλικρινεια στα προβληματα της νεολαιας και να επιλεξουν το διαλογο απο την αντιπαραθεση.

Τη διενεργεια ενορκης διοικητικης εξετασης για να διαπιστωθουν οι συνθηκες κατω απο τις οποιες τραυματισθηκε θανασιμα ο υπαστυνομος Νικος Μαρκακης, στο ελληνικο προξενειο του Αργυροκαστρου, διεταξε ο αρχηγος της ΕΛΑΣ, αντιστρατηγος Βασιλοπουλος. Παραλληλα, ζητησε να διερευνηθουν σε βαθος τα οσα ακουγονται, γραφονται και μεταδιδονται σχετικα με την υπαρξη κυκλωματος παρανομης διακινησης λαθρομεταναστων εκδοσης παρανομων εγγραφων εισοδου στην Ελλαδα, καθως και λαθρεμποριου με εδρα το Αργυροκαστρο. Ο υπουργος Δημοσιας Ταξης, Γιωργος Ρωμαιος, δηλωσε οτι θα παρασχεθει καθε δυνατη βοηθεια στο εργο της προανακρισης, ωστε να ριχθει απλετο φως στην υποθεση. Ο κ. Ρωμαιος, που βρισκεται στα Γιαννενα, θα επισκεφθει την οικογενεια Μαρκακη για να εκφρασει τα συλλυπητηρια του. Ο υπουργος Τυπου δηλωσε οτι η κυβερνηση αναμενει τα πορισματα της δικαιοσυνης ως προς τα ακριβη αιτια και τις αφορμες θανατου του Μαρκακη. Ο κ. Ρεππας απεφυγε να διαψευσει τις πληροφοριες για υπαρξη κυκλωματων, λεγοντας οτι πρεπει να ειμαστε επιφυλακτικοι, καθως δεν υπαρχουν τεκμηριωμενες αποδειξεις και σημειωσε οτι ειναι δικαιωμα των ΜΜΕ να προβαλουν διαφορες εκδοχες. Ο φερομενος ως υπαιτιος του θανατου του υπαστυνομου, αστυφυλακας των ΕΚΑΜ, Δημητρης Τζαβελας, θα απολογηθει τη Δευτερα, αν και ο ιδιος αρνειται οποιαδηποτε σχεση με την υποθεση. Εναντιον του εχει ασκηθει διωξη για ανθρωποκτονια απο προθεση και παρανομη οπλοχρησια.

Κατατεθηκε το μεσημερι στη Βουλη το νομοσχεδιο του υπουργειου Εθνικης Αμυνας για τη στρατιωτικη θητεια. Με τις διαταξεις του νομοσχεδιου Ρυθμιζονται τα θεματα των ανυποτακτων, των αντιρρησιων συνειδησης, ενω χορηγουνται κινητρα για μειωμενη θητεια στις μικρες ηλικιες. Προβλεπεται επισης μειωμενη θητεια απο 3 εως 12 μηνες, αναλογα με την ηλικια για τους ανυποτακτους, οι οποιοι θα εξαγοραζουν το υπολοιπο της θητειας του εναντι 120 χιλιαδων δραχμων το μηνα. Για τους αναγνωριζομενους ως αντιρρησιες συνειδησης το νομοσχεδιο προβλεπει οτι ειναι υποχρεωμενοι να εκπληρωσουν αοπλη θητεια, προσαυξημενη κατα 12 μηνες, η πολιτικη υπηρεσια προσαυξημενη κατα 18 μηνες.

Με αποκλειστικο αντικειμενο την αναθεωρηση της Συνθηκης του Μααστριχτ, συνεχιζονται στο Νορτβικ της Ολλανδιας οι εργασιες της Συνοδου Κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης, στην οποια συμμετεχει και ο πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης. Τα βασικα θεματα που θα απασχολησουν τους "15" της Ευρωπαικης Ενωσης ειναι η ασφαλεια και η ελευθερια στην Κοινοτητα, η δημιουργια μιας αποτελεσματικης εξωτερικης πολιτικης, η θεσμικη αναμορφωση της Ευρωπαικης Ενωσης και το ευαισθητο θεμα της λεγομενης ευελιξιας. Με βαση τα μεχρι στιγμης δεδομενα οι "15" εμφανιζονται να συμφωνουν σε ενα μαλλον περιορισμενο αριθμο θεματων αλλα θα καταβληθει προσπαθεια για επιτευξη συμφωνιας, μεχρι το Συμβουλιο Κορυφης του Αμστερνταμ στις 15 και 16 Ιουνιου. Στο περιθωριο της Συνοδου ο πρωθυπουργος ειχε κατ'ιδιαν συναντηση με τον προεδρο της Κομισιον, Ζακ Σαντερ.

Εξιχνιαστηκε η κλοπη 40 πινακων ζωγραφικης διαφορων διαστασεων και παραστασεων απο το Ιδρυμα Γουλανδρη - Χορν που ειχε σημειωθει τον Μαρτιο του 1994. Δραστης ηταν ο Γρηγορης Ρουσοπουλος, 45 ετων απο την Κοζανη, ο οποιος και συνεληφθη. Ο Ρουσοπουλος στις 31 Ιανουαριου του 94 ειχε αποδρασει απο τις δικαστικες φυλακες Κορυδαλλου και μετα απο τετραμηνο ειχε διαφυγει με πλαστο διαβατηριο στην Ιταλια. Εκει συνεληφθη και στην κατοχη του βρεθηκαν πολλα διαρηκτικα εργαλεια και νομισματα διαφορων κρατων. Εκδοθηκε στη χωρα μας και αποφυλακιστηκε προ διμηνου απο τις δικαστικες φυλακες Τρικαλων. Οι πινακες ηταν λιθογραφιες του Μουσειου Τεριε της Μυτιληνης και ειναι ανυπολογιστης αξιας, ενω η κλοπη ειχε χαρακτηριστει ως κλοπη του αιωνα.

Δυο σημαντικες αποφασεις που εχουν σχεση με τη δομη, την οργανωση και τη λειτουργια του υπουργειου Εξωτερικων, ανακοινωσε ο κ. Θεοδωρος Παγκαλος. Η πρωτη αφορα στις βελτιωσεις που επερχονται στο συστημα εισαγωγης των υποψηφιων ακολουθων πρεσβειας και η δευτερη αφορα στη διαμορφωση ενος συγχρονου κεντρου επιχειρησεων που θα λειτουργει σε περιπτωσεις κρισεων. Ο κ. Παγκαλος διευκρινησε οτι οι δυο αυτοι τομεις δεν θα επιβαρυνουν το δημοσιο, καθως θα χρηματοδοτηθει εξ'ολοκληρου με το συστημα της χορηγιας απο τον προεδρο του Ιατρικου Κεντρου Αθηνων, Γιωργου Αποστολοπουλου.

Διακοπηκε για τη Δευτερα, στο τριμελες πλημμελειοδικειο Λαρισας η δικη των 14 μελων της Πανθεσσαλικης Συντονιστικης Επιτροπης Αγροτων και αλλων 13 αγροτων, οι οποιοι κατηγορουνται για παρακωλυση συγκοινωνιων στις προσφατες κινητοποιησεις. Τη δικη παρακολουθησαν οκτω βουλευτες της ΝΔ, του ΚΚΕ και του Συνασπισμου, ενω εξω απο το δικαστηριο ειχαν συγκεντρωθει περιπου 200 αγροτες σε ενδειξη συμπαραστασης στους συναδελφους τους που δικαζονταν.

Τη συνδρομη του ελληνικου κοινοβουλιου στην προσπαθεια της χωρας του να ενταχθει στους ευρωατλαντικους θεσμους ζητησε απο τον προεδρο της Βουλης Αποστολο Κακλαμανη ο προεδρος της Ρουμανιας Εμιλ Κονσταντινεκσου κατα τη διαρκεια συναντησης τους το πρωι στην Αθηνα. Απο την πλευρα του, ο κ. Κακλαμανης αναφερθηκε στις μεγαλες δυνατοτητες που εχουν οι δυο χωρες να συμβαλουν στη στενη συνεργασια και την ειρηνικη συνυπαρξη στο Βαλκανικο χωρο. Τελος, ο κ. Κονσταντινεσκου προσκαλεσε τον προεδρο της ελληνικης Βουλης να επισκεφθει τη Ρουμανια, επικεφαλης διακομματικης αντιπροσωπειας, την οποια ο κ. Κακλαμανης αποδεχθηκε.

Σε αβαθη του λιμανιου της Ραφηνας προσεκρουσε το πρωι το οχηματαγωγο "Εξπρες Καρυστος", οπου επικρατουσε πυκνη ομιχλη, το οποιο προερχομενο απο την Καρυστο μετεφερε 32 επιβατες, τρια ΙΧ και τρια φορτηγα. Απο την προσκρουση δεν τραυματισθηκε κανεις, ενω προκληθηκε ρηγμα στα διπυθμενα του σκαφους με αποτελεσμα να βαλει νερα. Εως οτου αποκατασταθει η βλαβη, το Λιμεναρχειο Ραφηνας απαγορευσε τον αποπλου του ''Εξπρες Καρυστοσ''.

Γευμα εργασιας στους πρεσβεις των χωρων - μελων της Ευρωπαικης Ενωσης, που ειναι διαπιστευμενοι στην Αθηνα, παρεθεσε ο προεδρος της ΝΔ, Κωστας Καραμανλης, με στοχο, οπως ειπε, την αλληλοενημερωση για πολλα ζητηματα αμοιβαιου ενδιαφεροντος, οπως η Διακυβερνητικη. Κατα τον κ. Καραμανλη η συναντηση ειχε ακομη την εννοια του συμβολισμου του σταθερου ευρωπαικου προσανατολισμου της ΝΔ, η οποια φιλοδοξει να αποκτησει η Ελλαδα ενεργοτερο ρολο στην Ενωμενη Ευρωπη.

Θρασυτατη ληστεια σε βαρος χρηματαποστολης της Θεσσαλικης Χαλυβουργιας, εγινε στο Βολο. Αγνωστοι οπλοφοροι, που επεβαιναν σε φορτηγακι, εστησαν ενεδρα στο αυτοκινητο της χρηματαποστολης, με το οποιο συγκρουσθηκαν, με αποτελεσμα να τραυματισθουν οι δυο υπαλληλοι της Χαλυβουργικης. Οι δραστες με την απειλη οπλων αρπαξαν σακο που περιειχε 28,5 εκατομμυρια δραχμες διεφυγαν. Η αστυνομια εχει εξαπολυσει ανθρωποκυνηγητο για τη συλληψη των δραστων.

Οπως διαπιστωθηκε, το ζευγος των Αλβανων που δεχθηκε επιθεση απο αγνωστους στο Μαρκοπουλο, ειναι ο Ανδρεας Ραπαης, 37 ετων και η συζυγος του, Σουζανα, 28 ετων. Ο ανδρας πεθανε ακαριαια απο τους πυροβολισμους που δεχθηκε απο τους αγνωστους δραστες, ενω η γυναικα τραυματιστηκε σοβαρα και νοσηλευεται σε νοσοκομειο. Η αστυνομια ερευνα ολα τα ενδεχομενα, αλλα ως πιθανοτερη εκδοχη θεωρειται η περιπτωση του ξεκαθαρισματος λογαριασμων και το πιθανοτερο ειναι οι δραστες της δολοφονικης επιθεσης να ειναι συμπατριωτες των θυματων.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η κυβερνηση θα θεσει εκ νεου το θεμα της επιστροφης των μαρμαρων του Παρθενωνα στην κυβερνηση της Βρετανιας, δηλωσε σημερα στη Βουλη ο υπουργος Πολιτισμου κ. Βενιζελος. Απαντωντας σε σχετικη ερωτηση του βουλευτη του ΣΥΝ κ. Κουναλακη, ο υπουργος ειπε οτι η κυβερνηση θα αναλαβει μια σειρα πρωτοβουλιων για την επιστροφη των μαρμαρων. Εντος των ημερων, ο υπουργος Πολιτισμου θα αποστειλει σχετικη επιστολη στη νεα κυβερνηση της Βρετανιας, ενω στις 30 Ιουνιου θα συζητησει το θεμα με το Βρετανο ομολογο του στο περιθωριο της διασκεψης των Ευρωπαιων υπουργων Πολιτισμου. "Δεν θεωρω οριστικη την αρνητικη θεση που πηρε η νεα Βρετανικη κυβερνηση" σχολιασε ο κ. Βενιζελος.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε τεντωμενο σχοινι ακροβατει ο κυβερνητικος συνασπισμος των Ερμπακαν-Τσιλερ στην Τουρκια, μετα τις παραιτησεις δυο βουλευτων του κομματος του Ορθου Δρομου της Τανσου Τσιλερ, εταιρου στον κυβερνητικο συνασπισμο. Προκειται για τους Χικμετ Αιντιν και Σαμιλ Αιριμ, οι οποιοι δηλωσαν οτι παραιτουνται εξαιτιας της δρασης των ισλαμιστων. Οι παραιτησεις αυτες αφηνουν την κυβερνηση συνασπισμου με πλειοψηφια δυο μολις εδρων, δηλαδη 278 επι συνολου 550. Απο την πλευρα της, η Τανσου Τσιλερ δηλωσε σημερα οτι οι εκλογες μπορει να επιλυσουν την συνεχως κλιμακουμενη κριση. Την ιδια ωρα στο βορειο Ιρακ, τα τουρκικα στρατευματα βρισκονται σε αποσταση αναπνοης απο τις θεσεις των ιρακινων δυναμεων, προσπαθωντας να αποκλεισουν καθε οδο διαφυγης των κουρδων ανταρτων προς το Ιραν και τη Συρια.

Ολοκληρωνεται αποψε στη Γαλλια, η προεκλογικη καμπανια για τον πρωτο γυρο των βουλευτικων εκλογων της Κυριακης με τη συγκεντρωση του σοσιαλιστικου κομματος στο Μποβε, 60 περιπου χιλιομετρα βορεια απο το Παρισι. Ο πρωθυπουργος, Αλεν Ζιπε, προεβλεψε οτι θα ειναι δυσκολος για την κεντροδεξια ο πρωτος γυρος, λογω του μεγαλου αριθμου των υποψηφιων βουλευτων. Στην πολη Βιτρολ, σημειωθηκαν βιαια επεισοδια αναμεσα στους σωματοφυλακες του Μπρυνο Μεγκρε, δευτερου στην ιεραρχια του Εθνικου Μετωπου και αντιφασιστες διαδηλωτες, με αποτελεσμα να τραυματισθει ενα ατομο.

Στις καλπες ομως προσηλθαν σημερα πανω απο 32 εκατ. Ιρανοι προκειμενου να εκλεξουν τον διαδοχο του προεδρου, Αλι Ακμπαρ Ραφσαντζανι, ο οποιος υποχρεωνεται απο το συνταγμα να παραιτηθει τον προσεχη Αυγουστο, καθως εκπνεει η οκταετης του θητεια. Οι υποψηφιοι διαδοχοι ειναι τεσσερις, αλλα η αναμετρηση διεξαγεται κυριως αναμεσα σε δυο σιιτες κληρικους, τον συντηρητικο προεδρο της Βουλης, Νατεχ Νουρι και τον μετριοπαθη Μοχαμεντ Χαταμι.

Επελυσαν προσωρινα το Ισραηλ και η Ιορδανια, την κριση για την διαχειριση των υδατινων πορων, συναπτοντας ενδιαμεση συμφωνια η οποια θα βελτιωσει το προβλημα ελλειψης νερου της Ιορδανιας. Η συμφωνια προβλεπει οτι 50 εκατομμυρια κυβικα μετρα αλμυρου νερου που βρισκονται εντος των συνορων του Ισραηλ, θα μεταφερονται στο ιορδανικο εδαφος κατ'ετος και εκει θα αφαλατωνονται και θα μετατρεπονται σε ποσιμο νερο πρωτης ποιοτητας. Ωσπου να ολοκληρωθει το προγραμμα αφαλατωσης, οι δυο πλευρες συμφωνησαν να δινει το Ισραηλ στην Ιορδανια ποσιμο νερο απο τη Γαλιλαια η υπογειες πηγες.

Τη συμφωνια ενωσης Ρωσιας-Λευκορωσιας, υπεγραψαν σημερα στο Κρεμλινο οι προεδροι των δυο χωρων, Μπορις Γιελτσιν και Αλεξαντερ Λουκασενκο. Το τελικο κειμενο της συμφωνιας δεν εχει δοθει ακομα στη δημοσιοτητα, οπως δηλωσε ομως ο Λουκασενκο πριν την τελετη υπογραφης, οι δυο χωρες θα παραμεινουν πληρως ανεξαρτητα κρατη.

Δεν προλαβε καλα-καλα να εγκατασταθει στην εξουσια και αρχισαν ηδη οι διαδηλωσεις εναντιον του. Προκειται για τον νεο ηγετη της Λαικης Δημοκρατιας του Κονγκο, Λοραν Καμπιλα, τον οποιο εκατονταδες ατομα, κυριως φοιτητες, που κατεκλυσαν την πρωτευουσα Κινσασα, φωναζαν δικτατορα. Πολλοι κατοικοι μαλιστα της πολης, σχολιαζαν με δυσαρεσκεια την παρουσια Ρουαντεζων στη νεα κυβερνηση που ανηγγειλε ο Καμπιλα. Τους διαδηλωτες απωθησαν κυβερνητικοι στρατιωτες οι οποιοι πυροβολησαν στον αερα, χωρις μεχρι στιγμης να υπαρχουν πληροφοριες για θυματα.

Στη Βρετανια, νεο πληγμα δεχθηκαν οι Συντηρητικοι του Τζον Μειτζορ μετα τη δηλωση του Λορδου βουλευτη, Βιρ Ροδερμιρ, οτι προσχωρει στο στρατοπεδο του πρωθυπουργου Τονι Μπλερ. Ενω οι Συντηρητικοι προσπαθουν να βρουν νεο ηγετη μετα τη συντριβη της 1ης Μαιου, η κινηση του Ροδερμιρ, ιδιοκτητη της εφημεριδας Ντειλι Μειλ, εντεινει την κριση που εχει ξεσπασει στο κομμα που κυβερνησε τη Βρετανια επι 18 ολοκληρα χρονια συνεχως.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη ζωφορο του Παρθενωνα θα αποτυπωνει το σκηνικο που θα στηθει στο Παναθηναικο Σταδιο για την τελετη εναρξης του 6ου Παγκοσμιου πρωταθληματος στιβου, την ευθυνη της οποιας εχει ο διασημος Ελληνας δημιουργος Βαγγελης Παπαθανασιου. Την αποκαλυψη αυτη εκανε ο Υφυπουργος Αθλητισμου, Ανδρεας Φουρας στην Πατρα, στη διαρκεια της επισημης συνεντευξης Τυπου του Παγκοσμιου Πρωταθληματος, που ηταν αφιερωμενη ``στη μνημη, το οραμα και τη διεκδικηση της αξεχαστης Μελινας Μερκουρη για την επιστροφη των μαρμαρων του Παρθενωνα``, οπως χαρακτηριστικα τονισε ο κ. Φουρας. "Το οφελος της Ελλαδας απο τη διεξαγωγη του Πρωταθληματος στην Αθηνα θα ειναι μεγαλο, δεδομενου οτι θα το παρακολουθουν 4. 3 δισεκατομμυρια τηλεθεατες την ημερα", κατεληξε ο κ. Φουρας.

Δυο ακομη μελη της Διεθνους Ολυμπιακης Επιτροπης, βρισκονται αυτες τις ημερες στην Αθηνα, προκειμενου να ενημερωθουν για την πορεια της ελληνικης υποψηφιοτητας για τους Ολυμπιακους Αγωνες του 2004. Προκειται για τον Ασβινι Κουμαρ, απο την Ινδια και τον Ταν Σερι Χαμζα, απο τη Μαλαισια, οι οποιοι, συμφωνα με το προγραμμα, θα παρακολουθησουν, την Κυριακη το απογευμα, στην ειδικη αιθουσα του Ζαππειου Μεγαρου, την παρουσιαση της ελληνικης υποψηφιοτητας, απο την προεδρο του ``Αθηνα 2004``, Γιαννα Δακαλακη - Αγγελοπουλου και στελεχη της Επιτροπης Διεκδικησης Αγωνων.

"Σιγη ιχθυος" μεχρι αργα το απογευμα, τουλαχιστον, απο τον μεγαλομετοχο της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μιχαλη Τροχανα και τον διευθυνοντα συμβουλο της Νικο Στρατο, ως προς το ενδιαφερον που, συμφωνα με πληροφοριες, δειχνει ελβετικη πολυεθνικη εταιρια, για την αγορα του των μετοχων της αθηναικης ΠΑΕ. Σιγη, που μεγαλωνει την αγωνια του κοσμου της ΑΕΚ, ο οποιος αναμενει να βρεθει μια λυση στο διοικητικο προβλημα που υπαρχει στον ιστορικο συλλογο.

Στους οχτω του Ευρωπαικου πρωταθληματος Ελληνορωμαικης παλης, που διεξαγεται στην πολη Κουβολα της Φινλανδιας, προκριθηκαν οι πρωταθλητες μας, Δημητρης Αβραμης και Κωστας Θανος, ενω αντιθετα αποκλειστηκαν οι Αριστειδης Ρουμπινιαν και Μπαμπης Μουρατιδης.

Ο Γιουγκοσλαβος προπονητης μπασκετ, Μποζινταρ Μαλκοβιτς, ανελαβε την τεχνικη ηγεσια της γαλλικης Ρασινγκ. Ο Μαλκοβιτς που παραιτηθηκε τον περασμενο μηνα απο τον Παναθηναικο, υπεγραψε συμβολαιο συνεργασιας με την πρωταθλητρια Γαλλιας για τρια χρονια, οπως ανακοινωσε σημερα εκπροσωπος του γαλλικου συλλογου.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ιστορικες στιγμες εζησε σημερα το Χρηματιστηριο, καθως ο γενικος δεικτης τιμων συνετριψε το ρεκορ των 1684,31 μοναδων που ειχε σημειωθει στις 5 Ιουλιου του 1990, σπαζοντας και το φραγμα των 1700 μοναδων. Εκλεισε στις 1727,70 μοναδες αποκομιζοντας υψηλα κερδη 2,60%. Απο τις αρχες του ετους ο δεικτης εχει σημειωσει ανοδο 85,08%. Ο προεδρος της Ενωσης Μετοχων του Χρηματιστηριου Αθηνων Δημητρης Καραγκουνης σε δηλωσεις του στο ΑΠΕ υπογραμμισε οτι η ανοδος των τιμων των μετοχων δεν ειναι πυροτεχνημα και αποδιδεται βασικα στη συνεχιζομενη πτωση του πληθωρισμου και των επιτοκιων, την αναμενομενη υψηλη κερδοφορια των εταιριων το 1997, καθως και στη σταθερη οικονομικη πολιτικη της κυβερνησης Σημιτη. Επισης επεσημανε οτι οι ανοδικες τασεις θα συνεχισθουν μεσομακροπροθεσμα, ανεξαρτητα απο τις οποιες τυχον ρευστοποιησεις κερδων και γυρισματα της αγορας. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε υψηλα επιπεδα φθανοντας στα 32,4 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 2,65%, Ληζινγκ αμεταβλητες, Ασφαλειες ανοδος 1,58%, Επενδυσεις ανοδος 5,18%, Βιομηχανιες ανοδος 1,85%, Κατασκευων πτωση 0,29%, Συμμετοχων ανοδος 0,68%, Διαφορες ανοδος 1,19%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας σημειωσε ανοδο σε ποσοστο 0,22%.

ΚΑΙΡΟΣ

Και νεα πτωση θα σημειωσει αυριο η θερμοκρασια σ'ολοκληρη σχεδον τη χωρα, ενω ο καιρος θα ειναι αιθριος εκτος απο τα βορεια οπου θα υπαρχουν τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι ασθενεις μεχρι μετριοι και τοπικα στο Αιγαιο ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 13 με 29 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 16 με 31 και στα νησια 18 με 28 βαθμους Κελσιου. Αιθριο καιρο, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 18 με 30 και 15 με 28 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 24 May 1997 - 1:52:38 UTC