Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 25-04-96

Greek Government Press Release Directory

From: "Hellenic Ministry of Press and Mass Media" <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 25.4.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλώς σας βρίσκω στην ανοιξιάτικη Αθήνα!
* Οπως γνωρίζετε, γίνεται τώρα συζήτηση στη Βουλή για να τιμηθεί η μνήμη του Χαριλάου Τρικούπη.
* Αύριο (26.4.96) στις 11.00 το πρωί θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα υπάρξει ενημέρωση από τον κ. Πρωθυπουργό τόσο για το προηγούμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ όσο και για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο και στο Δουβλίνο.
-Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με κοινωνικά θέματα, ιδιαιτέρως με το θέμα της απασχόλησης.
* Ο κ. Πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κόρνμπλουμ, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα.
* Ο κ. Πρωθυπουργός επέστρεψε χθες, όπως γνωρίζετε, μετά από τριήμερο ταξίδι στο Λονδίνο και στο Δουβλίνο. Είναι γνωστές οι θέσεις όπως έχουν αναφερθεί σε σχετικές συνεντεύξεις για τα αποτελέσματα αυτών των επισκέψεων. Απλώς, μου δίνεται η ευκαιρία να πω ότι υπάρχει η εκτίμηση της Ελληνικής Κυβέρνησης πως το κλίμα είναι πολύ καλύτερο σήμερα. Θεωρούμε πως η προβολή των θέσεών μας βρίσκει ανταπόκριση. Πιστεύουμε πως συνεχίζοντας με συστηματικό και επιμελή τρόπο την προβολή των εθνικών μας θεμάτων και όχι μόνον, θα κατορθώσουμε να εξασφαλίσουμε ισχυρότερα ερείσματα στον διεθνή χώρο και να καταστήσουμε πιο ισχυρή την ελληνική παρουσία και παρέμβαση στις εξελίξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο δρόμος είναι πολύ μεγάλος βεβαίως. Δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες. Δεν θεωρούμε ότι έχουμε κατακτήσει στόχους τους οποίους έχουμε θέσει. Αλλωστε, κάποιος πρέπει να θεωρεί ότι κατακτά τους στόχους όταν παύουν να υπάρχουν προβλήματα. Και προβλήματα υπάρχουν, δυστυχώς, πολλά και σημαντικά. Η προσπάθειά μας συνεχίζεται. Πιστεύουμε όμως ότι είμαστε σε καλό δρόμο και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
* Είσθε γνώστες δύο περιστατικών τα οποία έλαβαν χώρα τα μεσάνυκτα, στην περιοχή της Κέρκυρας. Αφορούν και πάλι λαθρομετανάστες. Δύο περιστατικά: το ένα στην περιοχή της Αχαράβης, το άλλο στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης. Δυστυχώς, υπήρξε ένας νεκρός. Το ατύχημα αυτό μας θλίβει. Εχουμε - επαναλαμβάνω και πάλι - την κατηγορηματική θέση ως Κυβέρνηση, ότι το δουλεμπόριο αποτελεί στίγμα για την κοινωνία μας και πρέπει επιτέλους να αντιμετωπισθεί. Ενοχλούμεθα που γειτονικές χώρες δεν φυλάττουν τα σύνορά τους, αλλά πέραν τούτου δίνουν περιθώρια σε δουλεμπόρους - διακινητές ανθρώπων να κερδοσκοπούν σε βάρος της αγωνίας και των επιδιώξεων αυτών των ανθρώπων, που κάτω από ασφυκτικές συνθήκες ζώντας αναζητούν μια καλύτερη μοίρα. Πιστεύουμε πως πρέπει επιτέλους να υπάρξει μία συνεννόηση, ώστε αυτό το πρόβλημα να αντιμετωπισθεί. Εμείς θα κρατήσουμε και στο μέλλον αποφασιστική στάση απέναντι στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, γιατί πέρα από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτό το φαινόμενο εξελίσσεται - συνθήκες απανθρωπιάς, θα έλεγα - έχει και έναν πολιτικό χαρακτήρα, ο οποίος δεν μπορεί να είναι για μας μικρότερης σημασίας. Δεν είμαστε αδιάφοροι. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα μόνιμη εστία τριβής και έντασης. Αυτά από πλευράς μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Τόσον εσείς όσον και ο αντικαταστάτης σας ο κ. Αθανασάκης μας είπατε ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της Ελλάδος για να γίνει συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Προς την Αλβανία έχουμε κάνει κάποια ανάλογη πρόταση, ώστε να δούμε αν οι Αλβανοί ανταποκρίνο- νται;

ΡΕΠΠΑΣ: Με την Αλβανία το πρόβλημα έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και διαστάσεις, επειδή αφορούν και την είσοδο λαθρομεταναστών από τον συνοριακό χώρο τον χερσαίο. Αντιλαμβάνεσθε πως εν όψει και της ύπαρξης εκεί της ελληνικής μειονότητας και των μειονοτικών οι οποίοι θέλουν να έχουν μία πρόσβαση ένθεν κακείθεν, έχει αφήσει στην Ελληνική Κυβέρνηση περιθώρια να χειρισθεί αυτό το θέμα με έναν κάπως - θα έλεγα - διακριτό ή διαφορετικό τρόπο. Ασφαλώς, γίνεται συζήτηση και με την Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας (της Αλβανίας) για το συγκεκριμέ- νο θέμα, όπως και για άλλα θέματα. Και πιστεύουμε πως εάν εντείνει την προσπάθειά της η Αλβανία, τουλάχιστον τέτοιου είδους φαινόμενα (που οδηγούν μάλιστα και σε απώλειες ανθρωπίνων ζωών), μπορεί να τα αντιμετωπίσει ή τουλάχιστον να συμβάλει αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπισή τους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Κόρνμπλουμ έχει προκύψει κάτι το οποίο μπορεί να...

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνάντηση αυτή ήταν μία συνάντηση εθιμοτυπική, μία συνάντηση γνωριμίας. Ο κ. Κόρνμπλουμ επισκέπτεται την περιοχή. Ηρθε στην Αθήνα μετά την Αγκυρα. Αναλαμβάνει καθήκοντα...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μα, ήταν απλώς εθιμοτυπική η συνάντηση, κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η πρώτη φορά που συναντώνται, σας παρακαλώ! Η συνάντηση ήταν εθιμοτυπική, συνάντηση γνωριμίας. Και βεβαίως, η συνάντηση αυτή που διήρκεσε αρκετή ώρα, περίπου μία ώρα, δεν μπορεί να είναι μόνο εθιμοτυπική. Αλλά, βεβαίως, όταν κάποιος επισκέπτεται για πρώτη φορά κάποιον άλλον, η συνάντηση έχει έναν χαρακτήρα εθιμοτυπικό. Ασφαλώς, όμως, συζήτησαν τα θέματα χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη "ατζέντα" που αφορούν την περιοχή μας: Τις σχέσεις της Ελλάδος με την Τουρκία, το Κυπριακό βεβαίως, τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις της Ελλάδος με την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και το ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να παίξει στο χώρο των Βαλκανίων. Ολα αυτά τα θέματα συζητήθηκαν. Ο κ. Κόρνμπλουμ, αυτή την ώρα, συναντάται με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Θεόδωρο Πάγκαλο. Οι συνομιλίες των δύο ανδρών θα είναι λεπτομερειακές, κατατοπιστικές και ο κ. Κόρνμπλουμ θα έχει μια πλήρη και σαφή εικόνα για την πολιτική της Κυβέρνησης και τις εξειδικευμένες θέσεις της για όλα αυτά τα επιμέρους θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γιατί ο Πρωθυπουργός όταν συναντάται με ξένους ηγέτες συζητά το θέμα της Ιμια; Εχουμε εμείς πρόβλημα να θέτουμε τέτοιο θέμα; Δεν έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα επί της Ιμια; Γιατί, λοιπόν, ο κ. Πρωθυπουργός ευρισκόμενος στο εξωτερικό συζητά αυτό το θέμα ή μήπως το συζητά επειδή κάποιοι άλλοι το θέλουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, κύριε Σταματόπουλε, έτσι κι αλλιώς έχει προκύψει ένα θέμα, το οποίο κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Ασφαλώς και τα δικαιώματά μας είναι κυριαρχικά επί της συγκεκριμένης περιοχής και αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές. Από την άλλη, όμως, γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων πρέπει να επιχειρηματολογήσεις ώστε να κερδίσεις την υποστήριξη ή τη συμφωνία της άλλης πλευράς υπέρ των θέσεών σου. Το θέμα αυτό είναι ένα θέμα σημαντικό για μας, μετά την τελευταία ελληνο-τουρκική κρίση. Εχουμε κάθε λόγο λοιπόν στο συγκεκριμένο θέμα, που έχει πάρει ένα χαρακτήρα από την άποψη της προβολής του διεθνή, να καταστήσουμε σαφή τη θέση μας στους συνομιλητές μας. Πολύ δε περισσότερο που οι συνομιλητές μας, επειδή ακριβώς είναι Αρχηγοί κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (αναφέρομαι στις επισκέψεις του Ελληνα Πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες) ή Αρχηγοί Κυβερνήσεων χωρών που παίζουν ρόλο στις εξελίξεις και αφορούν ή επηρεάζουν τη δική μας πορεία ή την πορεία των εθνικών μας θεμάτων, έχουμε κάθε λόγο λοιπόν εμείς να θέτουμε τα θέματα με τη σειρά που θεωρούμε ότι αναφέρονται σε εθνικά μας συμφέροντα. Οταν καλούμεθα, για παράδειγμα, να πάρουμε μία συγκεκριμένη θέση για τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, λογικό είναι εμείς να αναπτύσσουμε τη δική μας επιχειρηματολογία με τη σειρά που πιστεύουμε ότι την καθιστά πλέον πειστική. Και παρουσιάζουμε τα θέματα έτσι, ώστε να εξασφαλίζουμε μια καλύτερη κατανόηση από τη δική τους πλευρά. Αυτά είναι πράγματα αυτονόητα.

ΚΙΑΟΣ: Ο κ. Κόρνμπλουμ μετέφερε μήπως σκέψεις ή προτάσεις εκ μέρους κάποιου για συνάντηση του κ. Σημίτη με τον κ. Γιλμάζ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κόρνμπλουμ - επαναλαμβάνω και πάλι - ανέλαβε καθήκοντα στην περιοχή. Επισκέφθηκε την Αγκυρα, επισκέπτεται τώρα την Αθήνα. Γνωρίζει τους παράγοντες με τους οποίους θα συνεργασθεί την επόμενη περίοδο και κάνει μία πρώτη κατατοπιστική γι'αυτόν συζήτηση περί των θεμάτων, τα οποία θα τον απασχολήσουν. Δεν μετέφερε κάποιο μήνυμα. Ο κ. Κόρνμπλουμ, στην επίσκεψή του αυτή, ακούει τις απόψεις των συνομιλητών του ώστε να έχει μία σαφή εικόνα. Θεωρούμε ότι η εικόνα που θα έχει από την Ελληνική Κυβέρνηση (μια και πέραν της σημερινής συναντήσεώς του με τον κ. Πρωθυπουργό, συναντάται τώρα με τον Υπουργό Εξωτερικών, νωρίς το πρωί συναντήθηκε ήδη με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Γεράσιμο Αρσένη), θα είναι μια εικόνα σαφής και πλήρης.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η επίσκεψη του νέου Αμερικανού Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, του κ. Κόρνμπλουμ, στη χώρα μας, (λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας στο Βουκουρέστι, στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών - μελών της Παρευξείνιας Συνεργασίας και με δεδομένο ότι ο κ. Κόρνμπλουμ δεν επισκέπτεται μόνο την Αθήνα, αλλά και την Αγκυρα και τη Λευκωσία), θα επηρεάσει την επικείμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδος και Τουρκίας στο Βουκουρέστι;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα, δεν πρέπει να συνδέουμε το ένα περιστατικό με το άλλο: Δηλαδή την επίσκεψη του κ. Κόρνμπλουμ με τη Σύνοδο της Παρευξείνιας Συνεργασίας που θα πραγματοποιη- θεί στο Βουκουρέστι. Οι επιδράσεις που υπάρχουν, χωρίς κάποιος να μπορεί να εκτιμήσει το εύρος ή το ύψος τους, προκύπτουν αυτομάτως και αυτό είναι αυτονόητο. Ασφαλώς υπάρχουν επιδράσεις. Αλλά, στη συγκεκριμένη περίπτωση και με βάση αυτό που μόλις είπα, δεν θα πρέπει να θεωρήσετε ότι έπρεπε να υπάρξει η επίσκεψη του κ. Κόρνμπλουμ ώστε να υπάρξει μία οδηγία ή μία κατεύθυνση για το τί νόημα ή τί περιεχόμενο πρέπει να έχει η συζήτηση η οποία θα γίνει στο Βουκουρέστι μεταξύ του Ελληνα και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών. Η συνάντηση του κ. Πάγκαλου με τον κ. Γιονενσάι είναι μία συνάντηση, η οποία δεν έχει τον χαρακτήρα προγραμματισμένης συνάντησης. Πρόκειται για μία συνάντηση η οποία δεν έχει συγκεκριμένη "ατζέντα". Είναι μία συνάντηση γνωριμίας - θα έλεγα - μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδος και Τουρκίας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο μας διεθνούς συνεργασίας, όπου οι δύο άνδρες θα έχουν τη δυνατότητα και κατά μόνας να γνωρισθούν και να ανταλλάξουν κάποιες απόψεις. Χωρίς να υπάρχει - επαναλαμβάνω - κάτι προσχεδιασμένο ή προδιαγεγραμμένο που συνεπάγεται μια συγκεκριμένη θεματολογία.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος έχει πει ότι η συνάντησή του με τον κ. Γιονενσάι δεν θα είναι απλώς μια συνάντηση γνωριμίας, αλλά θα είναι μια ουσιαστική συνάντηση. Και βεβαίως, όπως είπατε, αυτή η συνάντηση είχε προσδιορισθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, δηλαδή το ενδεχόμενο της συναντήσεως των ΥΠΕΞ Ελλάδος και Τουρκίας. Τί εννοείτε όμως όταν ομιλείτε περί "αυτονόητου επηρεασμού" της επισκέψεως του κ. Κόρνμπλουμ στην περιοχή επί της συναντήσεως του Βουκουρεστίου; Τί εννοείτε συγκεκριμένα; Εχετε κάτι στο μυαλό σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοώ ότι όταν υπάρχει κινητικότητα, όταν υπάρχει παρουσία πολιτικών παραγόντων, παραγόντων της διεθνούς ζωής στην περιοχή, λογικό είναι να δημιουργείται ένα κλίμα τέτοιο, το οποίο βεβαίως δεν αφήνει εκτός επιρροής του δραστηριότητες που αναπτύσσουν άλλοι παράγοντες στην ίδια περιοχή. Είναι κάτι αυτονόητο και μην προσπαθείτε, παρακαλώ, να εξάγετε κάποιο άλλο συμπέρασμα. Δεν προσφέρεται η εξαγωγή άλλου συμπεράσματος σ'αυτό που είπα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Κύριε Υπουργέ, είπατε προηγουμένως ότι ο κ. Κόρνμπλουμ, στη σημερινή συνάντησή του με τον κ. Πρωθυπουργό, συζήτησε διάφορα θέματα (μάλιστα, τα αναφέρατε ένα προς ένα) και μεταξύ αυτών που είπατε, είναι και τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις της Ελλάδος με την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ποιά είναι αυτά τα προβλήματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών αφορούν μία - θα έλεγα - σειρά θεμάτων και καθορίζονται κάθε φορά ανάλογα με την εξέλιξη (ευνοϊκή ή λιγότερο ευνοϊκή) την οποία λαμβάνουν τα θέματα αυτά.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αναφέρεσθε δηλαδή στις διμερείς σχέσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Και θα μου επιτρέψετε - μια που θίξατε αυτό το θέμα - να αναφερθώ σε ένα παράδειγμα (επειδή και εσείς μιλήσατε για προβλήματα και θεωρήσατε πως εγώ αναφέροντας αυτή τη συγκεκριμένη λέξη, θέλω να υποδηλώσω ότι υπάρχει κάποια ένταση στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις). Ασφαλώς δεν εννοώ αυτό και παρακαλώ μην προτρέξετε να βγάλετε κάποιο τέτοιο συμπέρασμα. Επανέρχομαι σ'αυτό που ήθελα να σας πω από την αρχή: Υπάρχει, για παράδειγμα, μια χρησιμοποίηση της ανακοίνωσης που έκανε παλαιότερα ο Αμερικανός Υπουργός Μεταφορών για το θέμα των συνθηκών ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Αυτό είναι κάτι - το γνωρίζετε ασφαλώς - για το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την αντίρρησή της και την ενόχλησή της. Εδώ, όντως, υπάρχει μια διαφωνία. Και η διαφωνία αυτή αυτομάτως συνιστά και ένα είδος προβλήματος. Αυτό μόνο και μόνο το αναφέρω για να σας πείσω αν πρέπει να καταβάλω προσπάθεια προς τούτο (ακόμη και αν ανεπιτυχώς την καταβάλλω, όπως εσείς νομίζετε!). Δηλαδή όταν ομιλώ για προβλήματα, δύο χώρες όταν έχουν σχέσεις δεν μπορεί παρά να έχουν και προβλήματα. Και δύο άνθρωποι όταν έχουν σχέσεις, δεν μπορεί παρά να έχουν και προβλήματα).

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό το θέμα των συνθηκών ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, συζητήθηκε, κύριε Υπουργέ, στη σημερινή συνάντηση του κ. Κόρνμπλουμ με τον κ. Πρωθυπουρ- γό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν υπεισήλθαν σε τέτοιες λεπτομέρειες. Αλλά, βεβαίως, επαναλαμβάνω και πάλι, έπρεπε να δώσω μία απάντηση στην κυρία Σουρμελή, η οποία θεώρησε ότι "έβγαλε λαγό"!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί εγώ ξέρω, κύριε Υπουργέ, ότι έρχονται την Κυριακή εδώ Αμερικανοί για το θέμα του αεροδρομίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Ερχονται την Δευτέρα. Μα, κύριε Σταματόπουλε, αυτό όντως είναι θέμα για μας, το έχουμε πει άλλωστε και έχουμε πάρει συγκεκριμένη θέση. Και θεωρούμε πως η θέση μας επ'αυτού είναι σαφής. Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ; Κύριε Υπουργέ, θα μπορούσατε να γίνετε, ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, πιο επεξηγηματικός για το πώς θα διευθετηθεί το θέμα των ορίων των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, σε περίπτωση που παραπεμφθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο; Αναφέρομαι στη δήλωση του κ. Ρωμαίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμμία σχέση το ένα θέμα με το άλλο. Το θέμα των χωρικών υδάτων και η επέκτασή τους είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Εναπόκειται στην Ελλάδα πότε θα ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Είναι δικαίωμα που δεν το απεμπολούμε. Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Τη δήλωση του κ. Ρωμαίου την έχετε υπόψη σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν απάντηση σε μία ερώτηση. Δεν ήταν ακριβώς δήλωση. Και αν την διαβάσετε ολόκληρη, δεν προκύπτει κανένα θέμα. Αν την έχετε διαβάσει στο σύνολό της, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι έτσι, όπως αφήνετε να εννοηθεί από την ερώτηση που υποβάλατε. Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Δηλαδή, έχει αποδοθεί κακώς στον ελληνικό Τύπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν λέω ότι έχει αποδοθεί κακώς στον ελληνικό Τύπο. Ο κ. Ρωμαίος δεν είπε ότι μέσω του θέματος της υφαλοκρηπίδας το οποίο παραπέμπεται στη Χάγη, παύει να υπάρχει θέμα χωρικών υδάτων. Το θέμα των χωρικών υδάτων είναι άλλο θέμα. Είναι θέμα κυριαρχικό για την Ελλάδα. Το θέμα της υφαλοκρηπίδας είναι ένα θέμα νομικό το οποίο έχει εν τω μεταξύ προκύψει και έχουμε ζητήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια να υπογράψουμε συνυποσχετικό με την Τουρκία προκειμένου να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκία αρνείται. Εύχομαι να μην αρνείται για πολύ ακόμη.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση είναι σαφής: Υπάρχει ένας συνδυασμός νομικός για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων. Εάν η Ελλάδα συνυπογράψει με την Τουρκία συνυποσχετικό προκειμένου οι δύο χώρες να καταφύγουν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, πρέπει ταυτοχρόνως να ορίσουν από ποιό μήκος χωρικών υδάτων θα μετρηθεί η υφαλοκρηπίδα. Συνεπώς, το θέμα των 12 ή των 6 μιλίων για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας συνδυάζεται άμεσα αν πάμε στη Χάγη.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, θα μου επιτρέψετε να μην μελλοντολογήσουμε, παρά το ότι δέχομαι πως πεισθήκατε ότι συντόμως η Τουρκία θα δεχθεί να προσφύγουμε από κοινού στη Χάγη (γι'αυτό θέτετε την ερώτηση). Εφόσον, λοιπόν, η Τουρκία δεχθεί να προσφύγουμε από κοινού, θα το συζητήσουμε πάλι. Εμείς έχουμε επιλέξει συγκεκριμένη πολιτική. Την έχουμε προτείνει με την επιχειρηματολογία της πλέον ορθής και τελεσφόρας για μια βήμα προς βήμα προσέγγιση. Ας υπάρξει το πρώτο βήμα και τα άλλα θα τα συζητήσουμε. Αλλά, χωρίς να υπάρχει το πρώτο βήμα, πιστεύω ότι είναι πρόωρο, ίσως και επιζήμιο, να συζητούμε μελλοντολογώντας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε συζήτηση για θέματα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο κατά τη σημερινή συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού με τον κ. Κόρνμπλουμ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Η θέση μας είναι γνωστή. Και ο κ. Κόρνμπλουμ στη συγκεκριμένη περίπτωση, σ'αυτή τη φάση ενημέρωσής του για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ακούει τις απόψεις, τις οποίες η Ελληνική Κυβέρνηση εκτενώς αναπτύσσει.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Ο κ. Κόρνμπλουμ, φεύγοντας από την Αγκυρα, είχε εκτιμήσει ότι η στάση της Τουρκικής Κυβέρνησης είναι θετική για μια επίλυση του Κυπριακού σ'αυτή τη φάση. Δεύτερον, θα ήθελα να συνδυάσω την ερώτηση του κ. Κιάου, εάν έχει μεταφερθεί αυτή η εκτίμηση και στην Ελληνική Κυβέρνηση. Και ακόμη...

ΡΕΠΠΑΣ: Τί είπε ο κ. Κιάος;

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Ο κ. Κιάος σας ρώτησε εάν έχει μεταφερθεί κάποιο μήνυμα της Τουρκικής Κυβέρνησης μέσω του κ. Κόρνμπλουμ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κιάος αναφέρθηκε σε κάποιο μήνυμα γενικώς.

ΚΙΑΟΣ: Εσείς τα αποκλείσατε όλα, τελικώς.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ είπα ότι ο κ. Κόρνμπλουμ ήρθε για να ακούσει, να ενημερωθεί λεπτομερώς για την ελληνική πολιτική στα συγκεκριμένα θέματα.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Και μια ερώτηση για το Κυπριακό, κύριε Υπουργέ: Υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο; Και μια ακόμη ερώτηση: Εάν μετά τη συνάντηση Πάγκαλου - Γιονενσάι στο Βουκουρέστι θα υπάρξει κάποια κοινή δήλωση (στη συνέχεια δεν ακούγεται ευκρινώς).

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω και πάλι, για να αρχίσω με την τελευταία ερώτησή σας, πως η συνάντηση αυτή δεν είναι προγραμματισμένη ώστε να έχει συγκεκριμένη θεματογραφία, ώστε να προσδοκούμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είναι μια συνάντηση που γίνεται στα πλαίσια μιας διεθνούς συνεργασίας. Θα γίνει αυτή η συνάντηση και θα δούμε πώς ακριβώς θα προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, αν προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ποιό θα είναι το κλίμα, ποιά θα είναι η δήλωση που θα κάνουν οι δύο άνδρες, αν κάνουν δήλωση κιόλας. Αυτά όλα είναι ανοιχτά σε όλα τα ενδεχόμενα. Δεν υπάρχει δηλαδή μια τυποποίηση περί του χαρακτήρα αυτής της συνάντησης. Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Τουλάχιστον, μπορείτε να μας πείτε ποιά είναι η προσδοκία της ελληνικής πλευράς από αυτή τη συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η προσδοκία της ελληνικής πλευράς είναι να δεχθεί επιτέλους η Τουρκία την πολιτική της Ελλάδος, που με την πρότασή της (η Ελλάδα) προτείνει τίποτε περισσότερο απ'ό,τι έχει σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, τη λογική, την αλήθεια και το σεβασμό κάποιων αρχών που πρέπει να διέπουν τις φιλικές σχέσεις δύο χωρών. Βεβαίως, είναι λίγο δύσκολο να μην αμφισβητούμε ότι η Τουρκία είναι ικανή και έτοιμη να κάνει τέτοια βήματα. Εμείς όμως σ'αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμεθα, πιστεύοντας πως η προσπάθειά μας θα ευοδωθεί. Αν δεν κάνω λάθος, η συζήτησή μας με τον κ. Καραμπάση, προηγουμένως, δεν ολοκληρώθηκε, έχει μείνει στη μέση. Θέλετε να επανέλθετε, κύριε Καραμπάση;

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Υπάρχει κάτι νεότερο από τουρκικής πλευράς για το Κυπριακό μέσω του κ. Κόρνμπλουμ; ΡΕΠΠΑΣ; Οχι, δεν υπάρχει τίποτα νεότερο. Σας επαναλαμβάνω και πάλι ότι ο κ. Κόρνμπλουμ δεν είναι κομιστής κάποιων απόψεων άλλης πλευράς. Η θέση μας για το Κυπριακό είναι γνωστή. Εμείς θεωρούμε πως επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια, η κινητικότητα η οποία παρουσιάζεται από διάφορες πλευρές περί το Κυπριακό, πρέπει να αποδώσει συγκεκριμένους καρπούς, να έχει πρακτικά αποτελέσματα. Και προς αυτή την κατεύθυνση κάθε πρωτοβουλία είναι δεκτή, όπως και εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε τα μέγιστα, ώστε να υπάρξει επιτέλους λύση σ'αυτό το μέγα θέμα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Κύριε Υπουργέ, επειδή προηγουμένως δώσατε ένα παράδειγμα των "προβλημάτων" στις σχέσεις της Ελλάδος με την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών που όμως δεν συζητήθηκε, μήπως θα μπορούσατε να εικονογραφήσετε, να χρωματίσετε ποιά είναι αυτά τα προβλήματα που συζητήθηκαν με τον κ. Κόρνμπλουμ; Και δεύτερον, ξέρετε εάν ο κ. Κόρνμπλουμ θα πάει τελικά στην Κύπρο ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς και θα επισκεφθεί τη Λευκωσία ο κ. Κόρνμπλουμ. Ο κ. Κόρνμπλουμ πραγματοποιεί επίσκεψη στο "τρίγωνο", όπως είθισται πλέον να λέμε. Ο κ. Κόρνμπλουμ ήρθε για να ασχοληθεί με τα προβλήματα της περιοχής και βεβαίως με την προώθηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του Κυπριακού. Αλλο θέμα δεν υπάρχει. Στις συζητήσεις - επαναλαμβάνω και πάλι - άκουσε ο κ. Κόρνμπλουμ τις θέσεις μας. Μην εκλαμβάνετε, κυρία Σουρμελή, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έθεσε θέματα τα οποία αποτελούν "μεγάλα προβλήματα" μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ελληνική Κυβέρνηση και πάλι διατύπωσε τις απόψεις της και περιμένει από την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στην πράξη να επιβεβαιώνει ανά πάσα στιγμή ότι συμφωνεί με μια πολιτική, η οποία είναι πολιτική αρχών, όπως την έχει εκθέσει και αναπτύξει η Ελλάδα.

ΚΙΑΟΣ: Σε κάποιο ραδιόφωνο, το πρωί, μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Κόρνμπλουμ με τον κ. Αρσένη, ακούστηκε ότι ο κ. Κόρνμπλουμ έφερε ξανά στο τραπέζι το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι η ερώτησή σας συγκεκριμένα;

ΚΙΑΟΣ: Ερωτώ: Ετέθη τέτοιο θέμα στο τραπέζι των συνομιλιών; Στέκει αυτό το πράγμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ'αυτό το θέμα, κύριε Κιάο. Εχουν γίνει δηλώσεις από τους δύο άνδρες (από τον κ. Αρσένη και τον κ. Κόρνμπλουμ). Ο κ. Κόρνμπλουμ έχει κάνει μια δήλωση, όπου αναφέρει πως ενημερώθηκε πλήρως για τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, για τις προσδοκίες που έχει η Ελληνική Κυβέρνηση από την αποστολή που ο ίδιος αναλαμβάνει και ότι έχει αυτήν την ώρα μια πολύ καλή κατατόπιση για τα θέματα τα οποία θα τον απασχολήσουν.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Σημίτης, σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC χθες, είπε ότι πέρασε η εποχή του "Πρωθυπουργού - μονάρχη" και έχουμε τώρα περάσει σε μια εποχή με πιο συλλογικές ηγεσίες στα κόμματα. Ερωτώ λοιπόν: σε ποιές εποχές αναφέρεται ο Πρωθυπουργός...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που αναφέρεσθε, μίλησε για "πιο συλλογικές λειτουργίες".

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός όταν αναφέρεται ότι πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή του "Πρωθυπουργού - μονάρχη", ποιές εποχές εννοεί; Το σύστημα όμως εξακολουθεί να είναι πρωθυπουργοκεντρικό και δεν έχει αλλάξει τίποτε. Πώς αναφέρεται σε συλλογικές ηγεσίες ο κ. Σημίτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας επαναλαμβάνω, κύριε Μούρτζη, ότι ο κ. Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που αναφερθήκατε, μίλησε για "συλλογικές λειτουργίες". Αλλωστε, υπάρχει το συγκεκριμένο παράδειγμα της λειτουργίας του κ. Σημίτη, ως Πρωθυπουργού. Γνωρίζετε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο και τα άλλα κυβερνητικά όργανα λειτουργούν κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ο κ. Πρωθυπουργός συνεργάζεται τακτικότατα με τους Υπουργούς του. Και υπάρχουν οι αποφάσεις οι οποίες ανακοινώνονται και λαμβάνονται μέτρα ώστε να αντιμετωπισθούν τα διάφορα προβλήματα της χώρας. Πραγματικά, η Κυβέρνηση υπό τον κ. Σημίτη έχει μία συλλογική λειτουργία. Αυτό είναι κάτι καινούργιο. Αλλο όμως "συλλογική λειτουργία" και άλλο "συλλογική ηγεσία". Ο κ. Πρωθυπουργός έχει ρόλο ως Πρωθυπουργός, τον οποίο έχει μόνο αυτός. Δεν υπάρχει άλλος Πρωθυπουργός, ένας είναι είναι ο Πρωθυπουργός σ'αυτήν την Κυβέρνηση.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν μου απαντήσατε όμως σε ποιές εποχές αναφερόταν ο κ. Σημίτης όταν έλεγε ότι "πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή του Πρωθυπουργού - μονάρχη". Σε ποιές εποχές, λοιπόν, αναφερόταν ο κ. Σημίτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω, κύριε Μούρτζη, πως είναι κοινή εμπειρία όλων, ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει έναν τρόπο λειτουργίας ή ρυθμούς λειτουργίας, οι οποίοι είναι πολύ πιο σαφείς και πολύ πιο συλλογικοί απ'ό,τι στο παρελθόν. Σε οποιαδήποτε εποχή, στο παρελθόν, τα κυβερνητικά όργανα συνεδρίαζαν πολύ αραιά ή καθόλου και αποφάσεις λαμβάνονταν από έναν πολύ στενό κύκλο ανθρώπων ή αποκλειστικώς και μόνον από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Και αυτό σε όλες τις χώρες, αλλά και στην Ελλάδα στο παρελθόν, έχει συμβεί.

ΓΥΠΑΡΗ: Κύριε Υπουργέ, επί Μητσοτάκη δεν λειτουργούσαν τα κυβερνητικά όργανα και δεν λαμβάνονταν αποφάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην μπούμε στην ιστοριοδίθηση περί του πώς λαμβάνονται αποφάσεις και ποιές αποφάσεις από τον κ. Μητσοτάκη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για πέστε μας να μάθουμε κι εμείς.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, επιμένω. Για πέστε μας να μάθουμε κι εμείς.

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να θέσετε συγκεκριμένη ερώτηση, κύριε Σταματόπουλε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πέστε μας, ποιές αποφάσεις ελήφθησαν όπως υποστηρίζετε εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεσθε προφανώς σε ποιές αποφάσεις έλαβε ο κ. Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αποφάσεις που ελήφθησαν όπως ελήφθησαν - όπως είπατε προηγουμένως - και δεν ξέραμε ποιοί τις έπαιρναν και πώς τις έπαιρναν. Ποιές είναι αυτές οι αποφάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε, κύριε Σταματόπουλε, ότι η Κυβέρνηση έτσι όπως λειτουργεί σήμερα, λειτουργεί περισσότερο συλλογικά, δημοκρατικά, από οποιαδήποτε Κυβέρνηση στο παρελθόν, στην Ελλάδα. Επαναλαμβάνω: Από οποιαδήποτε Κυβέρνηση, στο παρελθόν, στην Ελλάδα, μηδέ εξαιρουμένης της Κυβέρνησης υπό τον κ. Μητσοτάκη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Για πολλά θέματα, κύριε Σταματόπουλε. Δεν θα μπω σ'αυτή τη συζήτηση τώρα, διότι εκτρέπεται ο διάλογος σε μια κατεύθυνση που δεν είναι του παρόντος αφ'ενός και της αιθούσης αφ'ετέρου. Θέλω να είμαι συνοπτικός και σύντομος. Δεν θα πάμε σε τέτοιου είδους διάλογο αυτή την ώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε και τις Κυβερνήσεις του κ. Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοώ όλες τις Κυβερνήσεις οι οποίες υπήρχαν στην Ελλάδα, όχι για το σύνολο των λειτουργιών τους, αλλά για ένα μεγάλο τμήμα της θητείας τους. Και είπα ότι στο παρελθόν έχουμε εμπειρία από τέτοιου είδους κυβερνητικές δραστηριότητες, οι οποίες δεν είχαν το συλλογικό χαρακτήρα που έχει η κυβερνητική λειτουργία σήμερα. Επαναλαμβάνω και πάλι: Οχι για το σύνολο της θητείας των Κυβερνήσεων, αλλά βεβαίως για τμήματα μεγαλύτερα ή μικρότερα της θητείας των Κυβερνήσεων αυτών.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Πιστεύετε κ. Υπουργέ ότι ο τρόπος αυτός λειτουργίας της Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη θα υποβοηθηθεί αν ο κ. Σημίτης αναλάβει και κορυφαία θέση στην κομματική ιεραρχία; Και αν συμβεί το αντίθετο θα υπάρξουν προβλήματα στον τρόπο της λειτουργίας της;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο τρόπος λειτουργίας του κ. Σημίτη ως Πρωθυπουργού σας είναι γνωστός. Πιστεύω ότι θα είναι αποτελεσματικός αν πραγματικά κατορθώσει να δώσει λύση σε μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα. Ο κ. Σημίτης θα αποφασίσει ο ίδιος - επαναλαμβάνω και πάλι - έχοντας αυτή τη μάχη να δώσει απέναντι στα μεγάλα εθνικά και κοινωνικά προβλήματα, με ποιό τρόπο θα εντάξει ο ίδιος τον εαυτό του στην κομματική πυραμίδα. Και επειδή ακριβώς αυτό το θέμα τώρα δεν τον απασχολεί, αλλά τον απασχολεί η αντιμετώπιση των εθνικών και κοινωνικών προβλημάτων, με γνώμονα τα εθνικά και κοινωνικά - ακριβώς - συμφέροντα, θα λάβει και την τελική του απόφαση. Την οποία και θα ανακοινώσει όταν την λάβει.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η ερώτηση του συναδέλφου ήταν άλλη: Αν θα είναι πιό αποτελεσματικός ο Πρωθυπουργός, εφόσον λάβει αυτή την απόφαση και αν εκλεγεί βέβαια.

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν ο κ. Πρωθυπουργός, κ. Ελενόπουλε, λάβει απόφαση και την ανακοινώσει, σημαίνει - όποια και αν είναι αυτή η απόφαση - ότι την έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Βενιζέλος ο Υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε έτοιμος να μην προχωρήσει, να μην προωθήσει το νομοσχέδιο περί ευθύνης Υπουργών με αφορμή αντιδράσεις βουλευτών. Υπάρχει κάποια δεύτερη σκέψη σε επίπεδο Κυβέρνησης να οδηγηθεί το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο ξανά; Κατ' αρχήν, υπάρχει το Ο.Κ. Δεν είναι έτσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει απόφαση, για το νομοσχέδιο, του Υπουργικού Συμβουλίου. Και η απόφαση ήταν ομόφωνη πρέπει να πούμε.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει κάποια δεύτερη σκέψη για επανεξέταση, λόγω των αντιδράσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντα, οι απόψεις των πολιτικών, των βουλευτών ακούγονται με ιδιαίτερη προσοχή. Και οι απόψεις αυτές, όταν αναπτύσσονται στα κοινοβουλευτικά όργανα, έχουν ένα ιδιαίτερο βάρος. Καταλαβαίνετε πολύ καλά πως ουδείς μπορεί να τις αγνοήσει. Αλλά, βεβαίως, η Κυβέρνηση και ο καθ' ύλην αρμόδιος Υπουργός για κάθε θέμα, είναι αυτός ο οποίος ασκεί, στις λεπτομέρειές της, την πολιτική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβερνητική Επιτροπή πήρε μια απόφαση την οποία μας είχατε ανακοινώσει εσείς εδώ: ότι θα έδινε μια άδεια καζίνο Αττικής. Τώρα βγαίνει η κα Παπανδρέου και λέει ότι δεν θα δοθεί τέτοια άδεια.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είχα πει ότι θα δινόταν άδεια. Δεν είναι έτσι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ετσι είναι. Αυτό είχατε πει.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, όχι. Κάνετε μεγάλο λάθος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κάνω λάθος. Είπατε ότι θα δοθεί μια στην Αττική μόνο...

ΡΕΠΠΑΣ: Να δούμε τα πρακτικά εκείνης της περιόδου να δείτε ότι κάνετε λάθος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οτι θα δοθεί μια άδεια στην Αττική...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι έτσι, μην επιμένετε. Αν θέλετε μπορείτε ευκολότατα να θέσετε την ερώτηση για το θέμα που σας ενδιαφέρει χωρίς να χρησιμοποιήσετε αυτή τη βάση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, σας λέω ότι βγήκε η κα Παπανδρέου χθες και είπε ότι δεν θα δοθεί ούτε αυτή η άδεια της Αττικής. Γιατί αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα. Γιατί ουδέποτε υπήρξε ανακοίνωση απόφασης έτσι όπως εσείς τη θέτετε ως αφετηρία για την ερώτησή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς ήταν κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση αποφάσισε την ανάκληση της άδειας που είχε παραχωρηθεί. Θεώρησε ότι δεν έπρεπε να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τη δεύτερη άδεια που ήταν έν όψει. Και η Κυβέρνηση - σας είχα πει τότε - θα πάρει τις τελικές αποφάσεις, τις οποίες θα ανακοινώσει η κα Παπανδρέου, ενθυμείσθε. Η κα Παπανδρέου - και αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική - ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δοθεί άδεια στην περιοχή, την ευρύτερη της Αθήνας, στην περιοχή της Αττικής. Το κρατικό καζίνο της Πάρνηθας παραμένει κρατικό. Απλά το managment θα δοθεί σε ιδιώτες, μετά από κάποιο διαγωνισμό. Και βεβαίως - είχαμε κάνει λεπτομερή συζήτηση αν θυμάστε επί του συγκεκριμένου θέματος - όσον αφορά τη λεπτομέρεια αυτή, στην οποία ευθύς αμέσως αναφέρομαι, είχαμε πει ότι πρέπει να εξετάσουμε το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία του καζίνο στο Λουτράκι, δοθέντος ότι πλέον δεν υπάρχει ανταγωνιστική παρόμοια δραστηριότη- τα στην Αθήνα. Αρα, πρέπει σε νέα βάση να εξετασθεί η λειτουργία του καζίνο στο Λουτράκι, μιας και η άδεια είχε δοθεί για καζίνο "β' κατηγορίας", ας το ονομάσω έτσι. Πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει μόνο πλέον, χωρίς ανταγωνιστές (δύο στην Αθήνα, όπως αρχικά προεβλέπετο, ή έστω ένα ιδιωτικό καζίνο στο Φλοίσβο, όπως αρχικά είχε αποφασισθεί) το καζίνο Λουτρακίου. Αρα, πρέπει σε νέα βάση να εξετάσουμε τη λειτουργία του. Αυτή είναι μια απόφαση την οποία ανακοίνωσε η κα Παπανδρέου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς επιμένετε ότι δεν είχατε πει για καζίνο Αττικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, κ. Σταματόπουλε, ναι.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου να πάρω το λόγο αυθαιρέτως, να σας πω ότι μετά από δική μου ερώτηση εδώ - σας είχα ρωτήσει εάν θα είναι μια η άδεια καζίνο σε ιδιώτες και αν θα μπορεί να μεταφέρεται εντός της Αττικής εκτός από τη β' περιφέρεια - απαντήσατε: "ναι, μια που μπορεί να είναι εκτός της τέως διοικήσεως Πρωτευούσης..."

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα κ. Μιχαήλ ότι όταν ανακοινωθούν οι αποφάσεις θα δοθούν είτε μια άδεια είτε δύο. Δεν έχουμε πάρει αποφάσεις για το τί θα αφορούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι θα δοθεί μια άδεια Αττικής.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ πολύ, δεν είπα ότι θα δοθεί μια άδεια.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: (Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους): Είχε πει ότι αν είναι μία, θα είναι της Πάρνηθας, αν είναι δύο θα δούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί θα γίνει τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ πολύ κ. Σταματόπουλε, μην επιμένετε. Ενθυμούμαι πολύ καλά. Ακούστε, για να κλείσουμε το θέμα: Είχα ανακοινώσει την απόφαση που έλαβε η Κυβέρνηση για την ανάκληση της άδειας αφενός που είχε παραχωρηθεί και τη μη πρόοδο του διαγωνισμού για δεύτερη άδεια. Και βεβαίως είχαμε πει ότι θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Αν θα είναι δύο οι άδειες ή αν θα είναι μια. Αλλά, τότε είχα πει ότι αν είναι μια η άδεια θα αφορά το καζίνο της Πάρνηθας. Λοιπόν, να έχουμε τα πρακτικά εκείνων των ημερών και παρακαλώ αύριο να επανέλθουμε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η κα Βάσω Παπανδρέου είπε χθες: "δημιουργήσαμε εμπόριο ελπίδας με τα καζίνο". Ποιούς είχε αποδέκτες αυτή η παρατήρηση της κας Παπανδρέου; Είχε μήπως τον τέως Πρωθυπουργό ή τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν με τα καζίνο;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μούρτζη, να μου επιτρέψετε να μείνουμε στην παραδοχή ότι είναι μια θέση αρχής. Δεν πρέπει να κάνουμε εμπόριο με την ελπίδα των πολιτών. Και πιστεύω ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες πρέπει να είναι ελεγχόμενες. Πρέπει να είναι περιορισμένες. Είπαμε και από τότε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει πολιτική καζίνο. Και αυτό επαναλαμβάνω.

ΜΑΥΡΟΣ: Για τα δύο καζίνο της Μακεδονίας δεν ζήτησε επανεξέταση των συνθηκών λειτουργίας τους, παρότι έχουν συμβεί και εκεί παρατράγουδα τα οποία επεσήμανε η ίδια η κα Παπανδρέου. Γνωρίζετε εάν προτίθεται να ζητήσει επανεξέταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαύρο, αν αναφέρεσθε σε περιστατικά το οποία έγιναν πρόσφατα, αυτά είναι αξιόποινες πράξεις που θα απασχολήσουν τα αρμόδια όργανα. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει τίποτα νεότερο για τη λειτουργία των καζίνο. Οι άδειες έχουν δοθεί και τα καζίνο λειτουργούν.

ΜΑΥΡΟΣ: Και για το καζίνο της Χαλκιδικής εκκρεμεί η διεκδίκηση του Δημοσίου για το θέμα του εισητηρίου...

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως και για το Λουτράκι. Ασφαλώς. Αυτό - είπαμε και τότε όταν συζητούσαμε λεπτομερώς το θέμα των καζίνο - είναι κάτι που απασχολεί μονίμως τις Υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους, τις Οικονομικές Υπηρεσίες ιδιαιτέρως.

ΜΑΥΡΟΣ: Για το Λουτράκι μίλησε για επανεξέταση, όχι μόνο λόγω του ανταγωνισμού αλλά και των κοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε, ενώ δεν συμπεριέλαβε σ' αυτή την επισήμανση...

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαύρο, ας μείνουμε τώρα στην επιβεβαίωση ότι η θέση της Κυβέρνησης πως δεν έχει πολιτική καζίνο στην πράξη αποδεικνύεται ότι είναι μια σωστή πολιτική. Την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη και αποφασισμένη να ακολουθήσει και στο μέλλον. Και εδώ αποδεικνύεται, εκ των πραγμάτων, η συνέπεια της Ελληνικής Κυβέρνησης στην πολιτική την οποία τότε εξήγγειλε.

ΚΙΑΟΣ: Πάντως, είναι παρεξηγήσιμο αυτό που λέτε. Η Κυβέρνηση δεν έχει πολιτική στο θέμα των καζίνο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει δίκιο ο κ. Κιάος ο οποίος είναι καλός γνώστης των ελληνικών. Και την έκφραση "πολιτική καζίνο" θα τη θέσουμε σε εισαγωγικά. Με την έννοια δηλαδή, ότι η πολιτική μας δεν είναι "καζινοπολιτική", δεν είναι "καζινοτραφής". Δεν είναι - αν θέλετε να το πούμε έτσι - "καζινοπαιδευτική και καζινοτραφής".

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Σήμερα συνεδριάζει η Κοινή Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ για τη Θράκη. Υπάρχει κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο. Εχει γίνει συστηματική εργασία και η θέση μας είναι γνωστή. Απλά, υπενθυμίζω ότι ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έδωσε τέτοια έκταση και ένταση στο θέμα, ως Υπουργός Εξωτερικών ήταν αυτός που πρώτος είχε αυτή τη σύλληψη και φαεινή ιδέα. Να αποτελέσει, δηλαδή, το θέμα των συνθηκών για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αντικείμενο συζήτησης Επιτροπής στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μεταβάλλοντας έτσι, ουσιαστικώς, με την πρότασή του εκείνη, ένα θέμα εσωτερικής τάξης σε διεθνές ζήτημα. Ας τα θυμόμαστε αυτά για να μπουρούμε να βγάζουμε, με πιό σωστό τρόπο, τα τελικά μας συμπεράσματα περί του πόσο πειστικές, είναι οι "αγωνιώδεις" προσπάθειες πολλών πολιτικών να υπερασπισθούν τα εθνικά συμφέροντα, όταν οι ίδιοι, για το ίδιο ακριβώς θέμα, άλλα είχαν πράξει.

ΜΑΥΡΟΣ: Με Τούρκο νομικό να αντικρούει τις ελληνικές θέσεις;

ΦΙΛΗΣ: Ελληνας, μουσουλμάνος δικηγόρος είναι. Από το Δικηγορικό Σύλλογο Θράκης.

ΜΑΥΡΟΣ: Δεν ήμουνα ενημερωμένος ότι επρόκειτο για νομικό της μουσουλμανικής μειονότητας.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαύρο, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να παίζουμε με ορισμένα πράγματα, γιατί το κρυφτό δεν είναι για την ηλικία μας. Εχετε απόλυτο δίκιο. Πολιτικά, έχετε δίκιο σ' αυτό που λέτε. Γιατί το θέμα οδηγήθηκε εκεί όχι με δική μας πρωτοβουλία. Είναι λογικό να υποθέτει κανείς και να εκτιμά ότι υποκρύπτεται τουρκικός δάκτυλος. Αυτό είπε ο κ. Μαύρος. Λοιπόν, υπάρχει τουρκικός δάκτυλος. Και δεν είναι ένα θέμα το οποίο εμάς μας βρίσκει σύμφωνους. Αλλά θα το αντιμετωπίσουμε γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στα επιχειρήματά μας. Μην κρυβόμαστε.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Thursday, 25 April 1996 - 10:25:45