Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-10-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 102564100

Έκδοση 1

BRF251007

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Η κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση ενός σημαντικού μέτρου από το οποίο θα ωφεληθούν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες. Πρόκειται για την υποχρέωση που αναλαμβάνουν οι φορείς κύριας ασφάλισης, οι μεγαλύτεροι φορείς κύριας ασφάλισης στη χώρα μας, να καταβάλλουν σε όσους το ζητούν, δηλαδή σε όσους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, προσωρινή σύνταξη μέσα σε 15 εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της αίτησης και της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης.

Με την ολοκλήρωση, χθες, στη Βουλή, της συζήτησης κατ` άρθρον για τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Βασίλης Μαγγίνας απέστειλε στους Διοικητές και Προέδρους των Οργανισμών Kύριας Aσφάλισης, που είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου του, σχετική επιστολή. Τους δίνει οδηγίες για την εφαρμογή της ρύθμισης. Την επιστολή αυτή, για όσους δεν την γνωρίζουν, θα σας τη διανείμουν οι συνεργάτες μου μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης. Πέρα από αυτό, θα ήθελα να επισημάνω τρία σημεία που βρίσκονται στην καρδιά αυτής της ρύθμισης:

Πρώτον: Με τη ρύθμιση αυτή η Πολιτεία ανταποκρίνεται σε μια αυτονόητη απαίτηση όλων των πολιτών. Να μπορούν, δηλαδή, χωρίς απώλεια χρόνου, χωρίς καμία καθυστέρηση, σχεδόν αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή τους  όπως σας είπα, σε 15 εργάσιμες ημέρες-- να εξασφαλίζουν ένα σταθερό εισόδημα. Να συνεχίσουν να έχουν ένα σταθερό εισόδημα, όπως είχαν και μέχρι την ημέρα που δούλευαν κανονικά. Και αυτό είναι απαραίτητο, γιατί μέχρι τώρα, όπως γνωρίζετε, υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις, μηνών, συχνά και ετών, μέχρι να αναγνωριστούν οι συντάξεις σε όσους υπέβαλαν την αίτηση. Αυτό είχε διάφορες δυσάρεστες συνέπειες στους εργαζόμενους. Πολλοί από αυτούς, επειδή δεν είχαν τρέχον εισόδημα, αναγκάζονταν να ξοδεύουν, να καταναλίσκουν αποταμιεύσεις που είχαν κάνει μια ολόκληρη ζωή. Όσοι δεν είχαν αποταμιεύσεις ήταν υποχρεωμένοι να δανειστούν, προκειμένου να καλύπτουν τα τρέχοντα έξοδά τους.

Δεύτερον: Με τη ρύθμιση αυτή, αντιμετωπίζεται ένα ολόκληρο πλέγμα γραφειοκρατικών δυσκαμψιών  να το πούμε έτσι- που έχουν παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια, κατά τη διαδικασία της έκδοσης των συντάξεων.

Οι ΄Ελληνες πολίτες είναι υπεύθυνοι πολίτες. Η Πολιτεία πρέπει να τους εμπιστεύεται. Και τους εμπιστεύεται ακριβώς γιατί τώρα τους δίνει το δικαίωμα, με μία απλή αίτηση -όπως σας είπα- και με μια υπεύθυνη δήλωση, να ζητήσουν να τους καταβληθεί το 80% της σύνταξης που τελικά θα τους αναγνωριστεί μέσα σε 15 εργάσιμες ημέρες. Ταυτόχρονα, με την υποβολή αυτής της υπεύθυνης δήλωσης κατοχυρώνονται και οι υπάλληλοι των Ταμείων, οι οποίοι είναι φυσικό να θέλουν και εκείνοι να έχουν τη βεβαιότητα ότι οι ΄Ελληνες πολίτες, εκείνοι που απευθύνονται στους ασφαλιστικούς Οργανισμούς όπου έχουν καταβάλλει όλα αυτά τα χρόνια τις ασφαλιστικές εισφορές, δεσμεύονται ότι τα στοιχεία που καταθέτουν για τη σύνταξή τους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και εάν βρεθούν κάποιοι λίγοι οι οποίοι θα θελήσουν να επωφεληθούν από αυτό το σύστημα, αυτό δεν μπορεί να ακυρώσει την πρωτοβουλία που λαμβάνεται για να ωφεληθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Αυτοί οι λίγοι, λοιπόν, θα υποστούν τις συνέπειες.

Τέλος, θα ήθελα και από αυτή τη θέση  όπως κάνει και ο Υπουργός Απασχόλησης κ. Βασίλης Μαγγίνας- να απευθύνω και εγώ με τη σειρά μου μια παράκληση προς τους υπαλλήλους όλων των Ταμείων, που είναι άνθρωποι έμπειροι και δουλεύουν με μεγάλη ευσυνειδησία όλα αυτά τα χρόνια: Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθούν στο έργο τους, θα τηρήσουν τις προθεσμίες και θα εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους. Γιατί και από αυτούς εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η εφαρμογή και η επιτυχία του συγκεκριμένου μέτρου. Η Πολιτεία -το λέω για μια ακόμη φορά- κάνει το αυτονόητο. Δηλαδή, δίνει, χωρίς καμία χρονοτριβή, στους εργαζομένους που γίνονται συνταξιούχοι από τη μία ημέρα στην άλλη, το εισόδημα που δικαιούνται να έχουν. Δεν επιτρέπει να εμφανίζεται, να το πω έτσι, κενό εισοδήματος. Οι πολίτες που δούλεψαν μια ολόκληρη ζωή έχουν δικαίωμα να παίρνουν τη σύνταξή τους γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ αμφισβητούν ότι υπάρχουν υποδομές -δηλαδή μηχανοργάνωση, ο αριθμός των υπαλλήλων- για να ανταποκριθεί η κυβέρνηση σε αυτή τη δέσμευση για προσωρινή σύνταξη σε 15 ημέρες. Πώς θα ανταπεξέλθει η κυβέρνηση σε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλέσω να διαβάσετε την επιστολή του κ. Μαγγίνα προς τους Διοικητές και Προέδρους των Οργανισμών. Να σας επισημάνω, όμως, ότι λαμβάνονται όλες οι σχετικές πρόνοιες. Δίνεται στα Ταμεία ένα πρότυπο υπεύθυνης δήλωσης που μπορεί εκείνοι να προσαρμόσουν, κάθε Ταμείο ανάλογα με τις ανάγκες του ή με τα στοιχεία τα οποία κρίνει ότι πρέπει να έχει. Επίσης, σε κάθε Ταμείο, σε κάθε ασφαλιστικό Οργανισμό θα υπάρξει ένα ειδικό γραφείο, ακριβώς για τη διεκπεραίωση αυτών των αιτήσεων. Ειδικά στο ΙΚΑ, όπου αναφερθήκατε, υπάρχει όπως γνωρίζετε, εδώ και λίγο καιρό, η δυνατότητα κάποιος ο οποίος προβλέπει ότι θα βγει στη σύνταξη  και συνήθως οι περισσότεροι εργαζόμενοι γνωρίζουν πότε θα βγουν στη σύνταξη- ένα χρόνο πριν έλθει αυτή η ώρα να υποβάλουν όλα τα δικαιολογητικά τους, ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο χρόνος αναμονής. Να μην υπάρχει, λοιπόν, καμία δικαιολογία για την καθυστέρηση κατά την έκδοση των συντάξεων.

Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Είπατε ότι είναι για τις πρόωρες συντάξεις αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δε μίλησα για πρόωρες συντάξεις. Αναφέρθηκα στις κύριες συντάξεις και σε συγκεκριμένα Ταμεία. Είναι τα μεγαλύτερα  λέω από απόψεως αριθμού ασφαλισμένων- Ταμεία τα οποία υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Απασχόλησης. Και όλα αυτά τα Ταμεία, βάσει της νομοθετικής ρύθμισης, η οποία όπως σας είπα ψηφίστηκε από τη Βουλή, υποχρεωτικά πρέπει να εφαρμόζουν αυτή τη διαδικασία, προκειμένου όλοι οι ασφαλισμένοι να ωφελούνται.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να αναφερθώ στην αποκάλυψη που έχει κάνει η «Ελευθεροτυπία» για μια απευθείας ανάθεση, μια «χρυσή» συμφωνία του ΟΠΑΠ προς την ΙΝΤΡΑΛΟΤ, ύψους 230 εκατ. ευρώ της οποίας μάλιστα το μεγαλύτερο τμήμα, γύρω στα 130 εκατ. ευρώ, δεν έγιναν γνωστά. Απεκρύβησαν. Ο μεν ΟΠΑΠ, στη δήλωσή του, είπε ότι αυτό το ποσό, το οποίο αφορούσε στην ουσία τη συντήρηση και την υποστήριξη του όλου μηχανισμού, δεν μπορεί να υπολογιστεί, η δε ΙΝΤΡΑΛΟΤ είπε ότι μπορεί να προσδιοριστεί μόνον απολογιστικά. Όμως, και οι δύο πλευρές δεν έδωσαν αληθή στοιχεία, διότι σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 της σύμβασης, τα επιμέρους τιμήματα είναι κοστολογημένα, αποδεκτά εκατέρωθεν, συμβολαιοποιημένα, αναπροσαρμοζόμενα και καταβάλλονται κάθε μήνα και για 36 συνολικά μήνες. Όλα αυτά δεν δείχνουν ότι οι διακηρύξεις της κυβέρνησης περί διαφάνειας και κατά της διαπλοκής μένουν στον αέρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στις απαντήσεις που σας έδωσε χθες ο κ. Ρουσόπουλος.

ΚΟΡΑΗ: Να σας θυμίσω τι μας απάντησε ο κ. Ρουσόπουλος; Είπε συγκεκριμένα  σαφώς και είπε ότι δεν είναι ήσσονος σημασίας το θέμα και είπε ότι «εγώ σίγουρα θα μάθω...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε δική σας ερώτηση.

ΚΟΡΑΗ: Ναι, σε δική μου. Αυτό είπε. Είπε «δεν θεωρώ ότι είναι ήσσονος σημασίας το θέμα» και είπε «πάντως, εγώ σίγουρα θα μάθω τι ακριβώς έχει συμβεί». Ο κ. Ρουσόπουλος υποθέτω δεν έρχεται εδώ ως φυσικό πρόσωπο, έρχεται ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Εσείς είστε αναπληρωτής του. Μάθατε, λοιπόν, τι έγινε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ο ΟΠΑΠ είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, η οποία όπως σας είπε και χθες ο κ. Ρουσόπουλος θα δώσει απαντήσεις στα όσα τίθενται στα δημοσιεύματα της «Ελευθεροτυπίας».

ΚΟΡΑΗ: Είμαστε στην αναμονή δηλαδή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω σ` αυτό που σας είπα. Ασφαλώς, όμως, γνωρίζετε μια ανακοίνωση που έκανε ο ΟΠΑΠ με ημερομηνία 23/10.

ΚΟΡΑΗ: Όλες τις γνωρίζουμε και αναφέρθηκα και πριν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απλώς το επισημαίνω. Είμαι βέβαιος. Δεν αμφισβητώ την επάρκεια με την οποία καλύπτετε το θέμα.

ΚΟΡΑΗ: Και χθες συζητήθηκε και είπαμε ότι δεν έχει ακριβή στοιχεία ο ΟΠΑΠ, διότι η ίδια η συμφωνία την οποία έχει η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στα χέρια της, δείχνει ότι είναι διαφορετικά τα συμπεφωνημένα.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πληροφορηθήκαμε ότι πριν από λίγη ώρα και στη διάρκεια της ημέρας μάλιστα, ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με μακρά πολιτική πορεία, έχουν ταχθεί υπέρ των διαγραφών αν συνεχιστούν αυτές οι γκρίνιες όπως εμφανίζονται από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, ο κ. Βαρβιτσιώτης το εστίασε ιδιαίτερα και σε πρώην Υπουργούς. Σκέφτεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε τέτοιου είδους μέτρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμία τέτοια πληροφορία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μας πείτε πώς σκέφτεται η Ελλάδα να αντιδράσει στη νέα πολύ κρίσιμη τροπή που παίρνουν τα πράγματα στο κυπριακό πρόβλημα. Με έγγραφο που υπέγραψαν, ως γνωστό, η Μεγάλη Βρετανία και η Τουρκία και όπου τα Κατεχόμενα ονομάζονται Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και όπου στην ουσία η Αγγλία αναγνωρίζει τα Κατεχόμενα και ωθεί τα πράγματα προς τη διχοτόμηση και όπου βεβαίως η Μεγάλη Βρετανία παραβιάζει τις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο που καθορίζονται στη Συνθήκη Εγγυήσεως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς, γνωρίζετε τη δήλωση την οποία έκανε χθες, σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με αυτό το θέμα, η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η δήλωση αυτή την οποία έκανε η κ. Μπακογιάννη είναι και η απάντηση την οποία δίνει η κυβέρνηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να προσθέσω το εξής: Μήπως ο κ. Καραμανλής σκέπτεται να επικοινωνήσει ενδεχομένως με τον Τούρκο Πρωθυπουργό ή και με τον Άγγλο Πρωθυπουργό, προκειμένου να κάνει παραστάσεις γι` αυτή την κίνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στη δήλωση της κ. Μπακογιάννη. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, παρακολουθεί αυτά τα θέματα με ιδιαίτερη ευαισθησία και κάνει σε όλα τα διεθνή επίπεδα ότι απαιτείται προκειμένου να προασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα και να μην επιτρέψει να αναγνωριστεί, όπως είπε και ο κ. Ρουσόπουλος χθες, εμμέσως ή αμέσως το κατεχόμενο μέρος της Βόρειας Κύπρου.

Α. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σήμερα, η κ. Μπενάκη είπε ότι με το να καταψηφιστεί μια διάταξη δεν χάθηκε και ο κόσμος, υπονοώντας τις διαφωνίες που έχει εκφράσει ο κ. Πολύδωρας, και όχι μόνο, ότι μπορεί να καταψηφίσουν κάποιες διατάξεις ή και νομοσχέδια της κυβέρνησης. Το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επανέρχομαι στην ερώτηση του συναδέλφου. Είπατε ότι δεν έχετε καμία τέτοια πληροφόρηση. Σε σχέση με τι; Με το αν έχουν γίνει οι δηλώσεις του κ. Βαρβιτσιώτη και του κ. Κεφαλογιάννη για διαγραφές ή με το αν θα υπάρξουν διαγραφές; Μια διευκρίνιση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και για τα δύο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μάλιστα. Μήπως έχετε πληροφόρηση για το αν έχουν γίνει προσπάθειες προσέγγισης από το Μέγαρο Μαξίμου ή από στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου ή της Ρηγίλλης προς κάποιους από τους ας το πούμε αντάρτες ή διαφωνούντες βουλευτές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κανένα σχόλιο ή καμία πληροφόρηση εδώ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Να συνεχίσω λίγο στο θέμα της κ. Μπενάκη που είπε και ο κ. Παπαδημητρίου προηγουμένως. Η τέως Πρόεδρος της Βουλής και χθες στην Επιτροπή, αλλά και σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό χαρακτήρισε απαράδεκτη τη ρύθμιση για τους μετακλητούς. Είναι η επίμαχη ρύθμιση του νομοσχεδίου του κ. Παυλόπουλου. Εγώ, καλόπιστα θα δεχθώ αυτό που έλεγε προχθές ο κ. Ρουσόπουλος και ο κ. Παυλόπουλος ότι δεν επρόκειτο και δεν χρειάζεται καμία διευκρίνιση για τους μετακλητούς. Γιατί δεν έχει πειστεί η κ. Μπενάκη, ώστε να χαρακτηρίσει απαράδεκτη τη ρύθμιση αυτή και να αναφερθεί σε μετακλητούς υπαλλήλους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Μένω, όμως, στις δηλώσεις τις οποίες έχει κάνει στη Βουλή χθες, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα επανέλθω στο θέμα που έθεσε η κ. Κοραή. Πώς εξηγείτε ότι αυτούς που κατήγγειλε προεκλογικά ο Πρωθυπουργός ως εθνικούς προμηθευτές και εργολάβους, συνεχίζουν να κυριαρχούν και στις κρατικές προμήθειες και στα κρατικά έργα. Είναι μια έμπρακτη ομολογία ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαπλοκή που έλεγε προεκλογικά ο Πρωθυπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, σε αυτό τον τομέα τον οποίο αναφερθήκατε έχει πάρει συγκεκριμένα μέτρα και μάλιστα με πολύ αποτελεσματικό τρόπο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τα αποτελέσματα όμως δεν δικαιώνουν αυτά που λέει η κυβέρνηση ότι θα αντιμετώπιζε τη διαπλοκή. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα αποτελέσματα δικαιώνουν την κυβέρνηση.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πριν λίγο, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «FLASH», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Βερελής, είπε ότι μέσω του προσκείμενου στην κυβερνώσα παράταξη Τύπου, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να χειραγωγήσει τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν σας αγγίζει, δηλαδή, αυτή η κατηγορία, αυτή η μομφή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για θέματα που αφορούν τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Πώς είναι οι σχέσεις του κ. Αλογοσκούφη με τον κ. Χατζηδάκη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πάρα πολύ καλές.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Επειδή μαθαίνουμε κάποια δυσαρέσκεια εκ μέρους του Υπουργού Οικονομίας, σχετικά με την επιλογή του κ. Χατζηδάκη να διορίσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Ολυμπιακής», ανθρώπους που δεν εκπροσωπούν το Υπουργείο Οικονομίας. Έχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού; Εάν αληθεύει, έστω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για ένα καθαρά διαδικαστικό θέμα, στο οποίο δόθηκε λύση.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι γνωστό ότι και εσείς και ο κ. Ρουσόπουλος, δε σχολιάζετε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά εδώ η μομφή όμως αφορά το Μέγαρο Μαξίμου ότι επιχειρεί να χειραγωγήσει, επαναλαμβάνω, τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Δεν κάνουμε κανένα σχόλιο, σχετικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στη χθεσινή Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Άμυνας κ. Μεϊμαράκης, ανέλαβε κάποια δέσμευση για αύξηση των ελληνικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δε γνωρίζω να έγινε κάτι τέτοιο. Όχι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δε γνωρίζετε, ή όντως δε συνέβη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δε γνωρίζω να έγινε κάτι τέτοιο.

ΜΠΕΣΚΕΝΗΣ: Διευκρινιστικά της προηγούμενης ερώτησής μου: Μας λέτε ότι έγινε κάποιο λάθος εκ μέρους του Υπουργείου Μεταφορών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα στην ερώτησή σας. Σας είπα ότι πρόκειται για ένα καθαρά διαδικαστικό θέμα, το οποίο λύθηκε στην πράξη. Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, ένα διαδικαστικό θέμα να μεγαλοποιείται και να του δίδονται πολιτικές διαστάσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Η συνάντηση που έγινε σήμερα, μεταξύ του Πρωθυπουργού και του κ. Έβερτ, αφορούσε το θέμα του Σκοπιανού και το να κατευναστούν οι αντιρρήσεις που είχε εκφράσει δημοσίως ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως ξέρετε, συναντάται συχνά με τον πρώην Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδη Έβερτ, με τον οποίο ανταλλάσει απόψεις για πολλά θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Και για το Σκοπιανό. Αυτό μου λέτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα, για πολλά θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Εσείς το εστιάζετε σε ένα θέμα. Εγώ σας λέω ακριβώς το αντίθετο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, το εστιάζω επειδή ο κ. Έβερτ πρόσφατα, πριν από μια εβδομάδα εξέφρασε τη διαφωνία του στο θέμα, στο ενδεχόμενο μάλλον, να πάμε σε σύνθετη ονομασία με τα Σκόπια.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι ο Πρωθυπουργός συναντάται πολλές φορές με τον κ. Έβερτ. Συζητούν οι δυο άντρες, που όπως γνωρίζετε έχουν και πολύ παλιά γνωριμία, πολλά θέματα από την τρέχουσα επικαιρότητα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συμφωνήσανε; Συμφωνούν σε όλα τα θέματα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συνάντησης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τη στιγμή που η κυβέρνηση ομνύει στην αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, την ίδια στιγμή προχωρά στην DE FACTO ιδιωτικοποίησή του με την αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων. Τελικά με ποιόν είναι η κυβέρνηση; Με τους ιδιοκτήτες των κολλεγίων και τους επιχειρηματίες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βάλατε σε μια ερώτηση πάρα πολλά στοιχεία με τα οποία δεν θα συμφωνήσω συνολικά μαζί σας. Συμφωνώ μόνο σε ένα. Ότι η κυβέρνηση αυτή έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και οι νομοθετικές της πρωτοβουλίες, αλλά και όλες οι κινήσεις που κάνει, αποβλέπουν ακριβώς εκεί που είπατε. Στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτή προχωράει ουσιαστικά και με τρόπο τον οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι Έλληνες, που σπουδάζουν, φοιτούν στα σχολεία, στα πανεπιστήμια της δημόσιας εκπαίδευσης και οι οικογένειές τους. Το άλλο το οποίο θίγετε αφορά, όπως γνωρίζετε, μια κοινοτική οδηγία στην οποία τοποθετήθηκα και εγώ την περασμένη Παρασκευή, αν ενθυμούμαι καλά και ο κ. Ρουσόπουλος χθες. Ευχαρίστως, αν θέλετε να σας ξαναδιαβάσω την τοποθέτηση. Η δική σας περιγραφή δεν απεικονίζει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η δική μας τοποθέτηση.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επανέλθω στο θέμα της σύμβασης που υπέγραψε ο ΟΠΑΠ με την ΙΝΤΡΑΛΟΤ. Και εσείς και ο κ .Ρουσόπουλος χθες, ούτε λίγο ούτε πολύ, δείξατε ως υπεύθυνο τον ΟΠΑΠ. Το ερώτημά μου είναι η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα; Δεν είναι και πολιτικό θέμα, όταν γίνονται τέτοιου ύψους συμβάσεις με απ ευθείας ανάθεση και όταν μέλη του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ είναι της επιρροής του Μεγάρου Μαξίμου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θέλω να ερμηνεύσω αυτά τα οποία είπε ο κ. Ρουσόπουλος χθες, μολονότι και εσείς η ίδια είπατε ότι οι τοποθετήσεις μας είναι ταυτόσημες. Θα ήθελα όμως να σας πω ότι δεν νομίζω ότι καταλογίσαμε ευθύνες ούτε ο κ. Ρουσόπουλος ούτε και εγώ. Όπως είπατε εσείς εισαγωγικά στην ερώτησή σας.

ΚΟΡΑΗ: Σε κανέναν δεν καταλογίσατε ευθύνες, αυτό είναι το πρόβλημα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι μένω στις απαντήσεις τις οποίες έχουμε δώσει. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο στο συγκεκριμένο θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 25 October 2007 - 20:30:26 UTC