Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 12-02-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1992415462-1329170184=:12478 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

Αριθμός Δελτίου: 380113054

Έκδοση 1

BRIEFING (130212)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΨΗ

Καλό μεσημέρι.

Θα ήθελα να ξεκινήσω με δύο πράγματα: Το πρώτο αφορά τα εξαιρετικά δυσάρεστα γεγονότα που ζήσαμε χθες στην Αθήνα.

Θέλω να επαναλάβω την έκκληση του Πρωθυπουργού για ψυχραιμία και καταλαγή. Αυτά τα γεγονότα είναι απαράδεκτα και για το ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών, καταστρέφουν περιουσίες, αλλά και για την εικόνα που στέλνουμε προς το εξωτερικό. Και βέβαια, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά.

Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω, είναι η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Η ισχυρή πλειοψηφία που καταγράφηκε για το νέο οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση, παρά τα προβλήματα που εμφανώς υπάρχουν και στο πολιτικό μας σύστημα, το μήνυμα που βγαίνει, είναι η ισχυρή θέληση της Ελλάδας, να προχωρήσει. Να παραμείνει η χώρα του ευρώ, να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης και στα μέτρα που ψηφίστηκαν χθες από τη Βουλή.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΙΤΑΡΑΣ: Με αφορμή το πρώτο σας σχόλιο για τα χθεσινά γεγονότα, επειδή υπάρχει μια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπουτσή, θέλω να ρωτήσω, αν υπάρχει θέμα παραμονής του κ. Παπουτσή στην κυβέρνηση και αν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού.

ΚΑΨΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα. Ο κ. Παπουτσής θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τα γεγονότα και θα εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους θα προχωρήσουμε, στο να εντοπιστούν όλοι οι ένοχοι και να μην επαναληφθούν αυτά τα γεγονότα. Και βέβαια, θα εξεταστούν και οι τρόποι ενίσχυσης των πολιτών, οι περιουσίες των οποίων καταστράφηκαν. Αυτό θα γίνει όχι με τον κ. Παπουτσή, αλλά είναι μια παράλληλη διαδικασία.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέτε ότι δεν υπάρχει θέμα παραμονής, το γνωρίζετε ότι η συνάντηση για ενημέρωση ή είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραίτησης;

ΚΑΨΗΣ: Όχι. Δεν είναι θέμα αμφισβήτησης του κ. Παπουτσή. Μαζί θα συζητήσουν για το τι πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα. Αυτό είναι το αντικείμενο της συνάντησης. Το αντικείμενο, δηλαδή, είναι η ενημέρωση και το τι μέτρα θα ληφθούν από εδώ και στο εξής, προκειμένου να μην επαναληφθούν αυτά τα γεγονότα και για να λογοδοτήσουν οι ένοχοι.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω, έχουν παραιτηθεί αρκετοί υπουργοί από την κυβέρνηση, να περιμένουμε εντός των ημερών ανασχηματισμό;

ΚΑΨΗΣ: Οι επόμενες τρεις εβδομάδες θα είναι οι «διαβολοβδομάδες». Εάν δείτε τον κατάλογο των ενεργειών που πρέπει να γίνουν, για να προχωρήσει το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση είναι εξαιρετικά πιεστικές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι όποιες αλλαγές χρειαστεί να γίνουν, θα γίνουν, αλλά με αναγνώριση ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα συγκεκριμένο έργο και ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αυτό συνεπάγεται συγκεκριμένες ανάγκες.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες ή μετά;

ΚΑΨΗΣ: Ο χρόνος παραγωγής έργου αυτής της κυβέρνησης είναι ένας - ενάμιση μήνας και άμεσα έχει τρεις εβδομάδες εξαιρετικά πιεστικές. Και μετά ο χρόνος είναι πάρα πολύ πιεστικός, αλλά αυτές οι τρεις εβδομάδες είναι ακόμη περισσότερο. Αυτό επιβάλλει κάποιες προσεγγίσεις.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Αν μπορείτε να μας πείτε, χθες το βράδυ στις επαφές που είχε ο κ. Παπαδήμος, προφανώς με το εξωτερικό, τι κλίμα έλαβε για την ψηφοφορία στη Βουλή και αν αυτές οι αλλαγές ή όποιες αντικαταστάσεις θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας ή τις επόμενες προσεχείς ημέρες.

ΚΑΨΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει συνεχείς επαφές με θεσμικούς παράγοντες στην Ευρώπη, ξένους ηγέτες. Για χθες το βράδυ δεν έχω να πω κάτι ειδικό.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Προβληματίζει την κυβέρνηση το γεγονός ότι φυλλοροούν με πολύ μεγάλες διαρροές οι κοινοβουλευτικές ομάδες, με την έννοια ότι μπροστά υπάρχουν εφαρμοστικοί νόμοι που είναι σημαντικοί, όπως για παράδειγμα είναι οι συντάξεις.

ΚΑΨΗΣ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και τα κόμματα πέρασαν μια δύσκολη στιγμή, όμως ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν οι κοινοβουλευτικοί αρχηγοί και οι ομιλίες τους στη Βουλή δείχνουν την αποφασιστικότητα όλων μας να προχωρήσει η δανειακή σύμβαση, κάτι το οποίο εκφράζει νομίζω και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός θέλει να μείνουμε στο ευρώ και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να παραμείνουμε. Και αυτό θα κάνει αυτή η κυβέρνηση.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε υπουργέ, να επανέλθουμε, αν μου επιτρέπετε, στο πρώτο θέμα με τα επεισόδια. Γνωρίζαμε ότι υπήρξε ένα τετ-α-τετ του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπουτσή την Παρασκευή το βράδυ αργά, μετά το υπουργικό συμβούλιο.

ΚΑΨΗΣ: Ήταν τελείως άσχετο.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: ... Απ` ό,τι πληροφορηθήκαμε είχε να κάνει και με την επαπειλούμενη κοινωνική ένταση, όπως μας περιεγράφη εκείνο το βράδυ αρμοδίως. Θέλω να ρωτήσω, ξαναείδαμε, όμως, στο κέντρο της Αθήνας να γίνονται πολύ άσχημα έκτροπα, εκτεταμένα. Τι πήγε στραβά αυτή τη φορά;

ΚΑΨΗΣ: Δεν θα υπεισέλθω στα επιχειρησιακά. Τα επιχειρησιακά συζητείστε τα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Όχι σε πολιτικό επίπεδο.

ΚΑΨΗΣ: Το πολιτικό δεν υπάρχει. Υπάρχει η καταδίκη αυτών των γεγονότων. Δεν μπορεί να γίνουν ανεχτά αυτά τα γεγονότα. Από εκεί και πέρα, αυτό το ζήτημα, γιατί το τι πήγε στραβά, δεν είναι πολιτικό. Είναι θέμα επιχειρησιακό. Είναι ζήτημα της αστυνομίας. Όσον αφορά στη συνάντηση προχθές το βράδυ, εξ όσων γνωρίζω, δεν είχε σχέση με αυτό. Ο κ. Παπουτσής έχει αναφερθεί κατά καιρούς στο κλίμα της έντασης, αλλά δεν νομίζω ότι είχε κάποια σχέση.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Η πρώτη ερώτηση είναι μια σημερινή δήλωση που διάβασα του κ. Ρέσλερ, η οποία, ούτε λίγο, ούτε πολύ λέει ότι θα δούμε, δεν είμαστε και σίγουροι. Εν πάση περιπτώσει, το παραπέμπει στην αξιολογική έκθεση της τρόικα. Αυτό προβληματίζει την κυβέρνηση; Τι άλλο θέλουν οι εταίροι; Και η δεύτερη είναι, αν η πλειοψηφία αυτή που επετεύχθη -αν υπάρχει κάποια εικόνα από τις επαφές που κάνει ο Πρωθυπουργός- είναι ικανοποιητική για τους εταίρους; Θεωρείται ικανοποιητική;

ΚΑΨΗΣ: Δεν θέλω να εξωραΐζουμε τα πράγματα. Στο Eurogroup υπήρχε πάρα πολύ αρνητικό κλίμα και προφανώς και το Eurogroup της Τετάρτης θα είναι δύσκολο. Η κυβέρνηση πιστεύει, όμως, ότι η χθεσινή ψηφοφορία και οι χθεσινές δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών εκφράζουν, ακριβώς, την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε ότι ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον κ. Παπουτσή για περαιτέρω επεξεργασία ενός προγράμματος αντιμετώπισης αυτών των γεγονότων .

ΚΑΨΗΣ: Είπα ότι θα δούμε τι πρέπει και ποιά μέτρα μπορεί να ληφθούν, για να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η χθεσινή αντιμετώπιση των γεγονότων δείχνει ότι ο κ. Παπουτσής έχει τα εχέγγυα να ανταποκριθεί σε έναν τέτοιο ρόλο;

ΚΑΨΗΣ: Επαναλαμβάνω: Δεν θα μπω στην επιχειρησιακή ιστορία. Ο κ. Παπουτσής είναι ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος και θα ενημερώσει σήμερα τον Πρωθυπουργό.

ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Μιλήσατε για πιεστικές ενέργειες τις επόμενες εβδομάδες. Οι γραπτές δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών μέχρι πότε πρέπει να έχουν δοθεί;

ΚΑΨΗΣ: Μέχρι την Τετάρτη.

ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Και έχουμε διαβεβαιώσεις, δηλαδή, ότι θα τις δώσουν;

ΚΑΨΗΣ: Πρέπει να δοθούν μέχρι την Τετάρτη.

ΜΟΥΡΕΛΛΑΤΟΥ: Ξέρετε, όμως, τι θα πάρουν, μέχρι την Τετάρτη αυτές οι δεσμεύσεις;

ΚΑΨΗΣ: Δεν έχω λεπτομερή εικόνα. Τους έχουν ζητηθεί οι γραπτές δεσμεύσεις. Θα υπάρξει μία επιστολή, φαντάζομαι.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει σκέψη του Πρωθυπουργού να ταξιδέψει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να συναντηθεί απ' ευθείας και δια ζώσης με θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προωθήσει και τα όσα ψηφίστηκαν χθες, αλλά και να καταδείξει ότι η Ελλάδα, πράγματι, έχει αυτή την αποφασιστικότητα να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της σύμβασης;

ΚΑΨΗΣ: Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία, την οποία ακολουθούμε, για να υλοποιηθεί η σύμβαση. Δεν υπάρχει αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Σύσκεψη αρχηγών να περιμένουμε;

ΚΑΨΗΣ: Όχι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια σκέψη.

ΠΑΠΠΑ: Στον ανασχηματισμό ήθελα να επανέλθω και αν θέλετε απαντάτε: Έχετε εικόνα αν οι αναπληρώσεις υπουργών θα γίνουν από πολιτικά πρόσωπα;

ΚΑΨΗΣ: Όχι, αυτή τη στιγμή, δεν έχω εικόνα.

ΜΠΕΚΑ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να μιλήσω λίγο για τη χθεσινή κόντρα Βενιζέλου-Λαφαζάνη. Είδαμε ότι η Δημοκρατία δέχθηκε, χθες, ένα πλήγμα για ακόμα μία φορά, από το ξέσπασμα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας τη στιγμή, ως «ήρθε η ώρα της αλήθειας». Πώς το σχολιάζετε αυτό;

ΚΑΨΗΣ: Δεν βρίσκω ότι η Δημοκρατία πλήττεται αν πει κάποιος ότι «ήρθε η ώρα της αλήθειας». Ίσα-ίσα, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως υπηρετείται από αυτό το πράγμα.

ΜΠΕΚΑ: Δεν αναφέρομαι σ' αυτό. Απλά λέω ότι ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε και αυτός την άποψή του, απλά είδαμε ότι ο κ. Βενιζέλος ανέβασε τους τόνους για τους δικούς του λόγους.

ΚΑΨΗΣ: Και σωστά, νομίζω, ανέβασε τους τόνους. Είμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή όπου, πράγματι, πρέπει να λέμε την αλήθεια.

ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ: Θεωρείτε ότι τα χθεσινά επεισόδια ήταν οργανωμένα και υποκινούμενα από πολιτικές δυνάμεις;

ΚΑΨΗΣ: Έχει κάνει δήλωση ο κ. Παπουτσής. Σας παραπέμπω στη δήλωση του κ. Παπουτσή.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Να επανέλθω λίγο στην προηγούμενη ερώτηση που έκανα: Και ο κ. Ρεν, απ' ό,τι πληροφορούμαι, είπε ότι δεν αρκεί η χθεσινή ψήφιση, παρ' ότι την χαιρέτισε. Και λέει ότι μέχρι την Τετάρτη πρέπει να αναληφθούν περαιτέρω πολιτικές δεσμεύσεις. Η μία είναι, προφανώς, η υπογραφή που λέτε. Το άλλο είναι τα 300-325 εκ. ευρώ. Έχουμε αποφασίσει από πού θα προκύψουν αυτά τα χρήματα;

ΚΑΨΗΣ: Αυτή τη στιγμή γίνεται στο υπουργείο Οικονομικών η λεπτομερής επεξεργασία και ίσως τώρα να έχει ολοκληρωθεί.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα αφορούν τις συντάξεις, θα προέρχονται από τις συντάξεις;

ΚΑΨΗΣ: Όχι, τα 325 δεν αφορούν τις συντάξεις. Είναι από τις δαπάνες των υπουργείων.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Επειδή, ήδη, πολλά κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών και ο κ. Λοβέρδος, έχουν ζητήσει επίσπευση στις εσωτερικές τους διαδικασίες και φέρεται ως το φαβορί ο κ. Βενιζέλος, υπάρχει περίπτωση στον μίνι αυτόν ανασχηματισμό να έχουμε και απομάκρυνση του κ. Βενιζέλου;

ΚΑΨΗΣ: Όχι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η θητεία της κυβέρνησης, μπορεί να προσδιοριστεί;

ΚΑΨΗΣ: Η κυβέρνηση πρώτα θα ολοκληρώσει τον Μάρτιο το έργο της και θα γίνουν εκλογές τον Απρίλιο. Μην με βάζετε να αναφερθώ σε εβδομάδες ή σε ημερομηνίες.

Σας ευχαριστώ. --1427249692-1992415462-1329170184=:12478--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 13 February 2012 - 21:54:51 UTC