Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (05/04/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 5 Απριλίου 1996,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΕΘΕΣΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

  • [02] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΝΑΜΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

  • [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΔΕ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ"

  • [04] ΛΑΜΠΡΗ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

  • [05] ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [06] ΣΥΝΤΟΜΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

  • [07] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

  • [08] H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

  • [09] Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ 1940-44

  • [10] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

  • [11] ΓΙΑ "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΡΑΞΙΑΣ" ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ Κ.Ο. ΤΗΣ Ν.Δ.

  • [12] ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] Ο ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

  • [14] ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ- Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [15] Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΣΤΑ ΜΜΕ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [16] ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [17] ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟ Η ΑΓΟΡΑ ΓΗΣ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [18] ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [19] ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ " ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ "

  • [20] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

  • [21] ]ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΠΓΔΜ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [22] ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ : Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ 27% ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ

  • [23] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ"

  • [24] ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ ΚΑΙ Γ.ΠΙΡΙΝΣΚΙ

  • [25] ΕΠΕΙΓΕΙ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [26] Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΕΘΕΣΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Την ελπίδα ότι θα αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά από τη συνάντησή του στην Αγκυρα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ.

    Ο κ.Βαρθολομαίος επέδωσε μνημόνιο με τα προβλήματα του Πατριαρχείου και διατύπωσε προτάσεις για επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης και καθεστώς ελεύθερης εγκατάστασης των όσων λειτουργιών κρίνουν απαραίτητες στο Φανάρι.

    Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μ.Γιλμάζ, επανέλαβε την επιθυμία του για την αποκατάσταση φιλικών και ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα και δεν αναφέρθηκε σε κανένα από τα ζητήματα που κατά καιρούς απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    [02] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΝΑΜΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

    Η αποστολή σήμερα του ομογενειακού ελληνισμού της διασποράς, είναι η διατήρηση αναμμένης της φλόγας της ορθόδοξης πίστης, προκειμένου οι άνθρωποι πανταχού της γης να δουν το φως του Χριστού, ώστε ο κόσμος των συγκρούσεων και των αλληλοσπαραγμών, των φυσικών καταστροφών και των φυλετικών εξοντώσεων, να μεταλλαγεί σε ένα κόσμο-κόσμημα της δημιουργίας του Θεού, γεμάτος χάρη και αλήθεια, αλληλοκατανόηση και ειρήνη, καταλλαγή και συνύπαρξη.

    Αυτό, υπογραμμίζει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος, σε μήνυμα που μέσω της "Ελληνικής Διασποράς"- του μηνιαίου περιοδικού για τους απόδημους που εκδίδει το Μακεδονικο Πρακτορείο Ειδήσεων- απευθύνει με την ευκαιρία των εορτών του Αγίου Πάσχα στην ανα τον κόσμο ελληνική ομογένεια.

    Ο Παναγιώτατος, αναφέρεται στο μήνυμά του στη σπουδαία προσφορά προς την ανθρωπότητα του ελληνισμού της διασποράς. "Ανα τους αιώνας ο Ελληνισμός, επισημαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μικρός εις έκτασιν κοιτίδος και μέτριος εις αριθμόν μελών, ανεδείχθη μεγας εις πνευματικά δημιουργήματα και ετροφοδότησεν όλην την ανθρωπότητα δια πασών των επιστημονικών, φιλοσοφικών και ηθικών θεωριών, αφ΄ών, ως εξ εφαλτηρίου, ανεπήδησεν αύτη εις την σημερινήν επιστημονικήν και τεχνικήν πρόοδον. Εις τούτο συνετέλεσε τα μέγιστα η εν διασπορά Ομογενεια, ήτις φέρουσα μεθ΄εαυτής την φλόγα της επιστήμης, της φιλοσοφίας και της ηθικής, μετελαμπάδευεν αυτήν εις οίαν χώραν αι ιστορικαί συγκυρίαι ετοποθέτησαν αυτήν. Και νικώσα και επεκτεινομένη, η απανταχού Ορθόδοξος Ελληνική Διασπορά, ως επί του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και gttyl]mg και καταφεύγουσα απο χώρας εις χώραν, εγνώριζε να ανάπτη και πανταχού της γης την φλόγα της γνώσεως, ως κατά την ελληνιστικήν εποχήν και κατά την χρονικώς εγγυτέραν ημίν Αναγέννησιν. Αποδεχόμενος δε ο Ελληνισμός εκ των πρώτων την σωτηριώδη αλήθειαν του Ευαγγελίου, εγένετο διαπρύσιος κήρυξ αυτής και προσέφερε ταύτην δώρον και θεμέλιον πολιτισμού, ομού μετά της γραφής και της επιστήμης, εις πλείστους όσους λαούς, ιδία δε εις τους σλαβικούς. Και την προσφοράν αυτήν συνεχίζει ήδη ενθέρμως και σήμερον εις λαούς της Ασίας και της Αφρικής".

    Τέλος στο μήνυμά του προς την Ομογένεια, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης διατυπώνει την ευχή "είθε το ανυπέρβλητον φως του Αναστάντος Χριστού να λάμψη εις τας καρδίας πάντων υμών και μετατρέψη τον εν αυταίς σπινθήρα της πίστεως εις φλόγα και φως, ίνα δι΄αυτού καή παν λυπηρόν και κακόν εν τε τη ατομική, τη οικογενειακή και εν τη γενικωτέρα ζωή υμών, αλλα και εν τη ζωή του κόσμου παντός".

    "Η ολόθυμος πατρική και Πατριαρχική ημών ευλογία και η χάρις του Αναστάντος και τον κόσμον φωτίσαντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, είη μετά πάντων υμών, τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και πολυπόθητα", καταλήγει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος.

    Στα υπόλοιπα θέματα του τεύχους Απριλίου της "Ελληνικής Διασποράς", συμπεριλαμβάνονται ένα τετρασέλιδο αφιέρωμα για το Πάσχα και πως αυτό γιορτάζεται απο τον ελληνισμό της Αυστραλίας, η παρουσίαση ενός γνήσιου ελληνικού χωριού που υπάρχει στην καρδιά της...Φλώριδας, το Τάρπον Σπρίνγκς, ένα μοναδικό ρεπορτάζ για τη ζωή και τη δράση ενός γνήσιου Ελληνα, του στρατηγού Γρηγόρη Αρμενόπουλου, ο οποίος έφτασε στην ανώτατη στρατιωτική βαθμίδα του τέως σοβιετικού στρατού, απο όπου εκδιώχθηκε όταν ανακαλύφθηκε η ελληνική καταγωγή του.

    Επίσης, στην "Ελληνική Διασπορά" δημοσιεύονται ακόμη μια νοσταλγική αναδρομή στον τρόπο ζωής των πρώτων Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ των αρχών του αιώνα μας, συνέντευξη με τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννη Πανούση για την πολιτική που θα ακολουθήσει στα θέματα της ομογένειας, μια εκτενή αναφορά στο επίμαχο δημοσίευμα για τα Σκόπια του "National Geographic", μια επίκαιρη ανάλυση για την κάθοδο των σλαβικών φύλων στην Ευρώπη κ.α.

    [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΔΕ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ"

    "Δε βιαζόμαστε να κλείσουμε κανένα εθνικό θέμα. Οταν φτάσει η στιγμή, θα προχωρήσουμε στην πιο σωστή λύση" δήλωσε κατά την άφιξή του στην Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, απαντώντας στο αν υπάρχουν στελέχη της Κυβέρνησης που να του ζητούν να μην βιαστεί να κλείσει τα εθνικά θέματα, όπως λ.χ. το Σκοπιανό.

    Ο κ.Σημίτης ανακοίνωσε επίσης ότι στις αρχές του Μαΐου θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Θράκη, με στόχο, όπως σημείωσε, "να δούμε από κοντά τα προβλήματα σε όλες τις peqiow]r της και να προσπαθήσουμε να κάνουμε την ακριτική αυτή περιοχή, που βρίσκεται κοντά στο χώρο των Βαλκναίων, κέντρο ανάπτυξης της χώρας".

    [04] ΛΑΜΠΡΗ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

    Με λαμπρότητα γιορτάστηκε σήμερα η διέλευση της Ολυμπιακής φλόγας από τη Βέροια, στην πορεία της προς το Παναθηναϊκό Στάδιο. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην διαδρομή της Φλόγας, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πομπή που μετέφερε το σύμβολο του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

    Στις 8.45 σήμερα το πρωί η φλόγα έφτασε στη Βέροια από την πρωτεύουσα των Μακεδόνων βασιλέων, τη Βεργίνα. Η αφή της έγινε το βράδυ της Πέμπτης 4 Απριλίου στον χώρο των Βασιλικών Τάφων . Λόγοι εκφωνήθηκαν από εκπρόσωπο του Δημάρχου Βέροιας καθώς και από τον αθλητικογράφο, κ. Λινάρδο. Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε, παρακολούθησε πλήθος λαού παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

    Σήμερα, μετά την είσοδο του Λαμπαδηδρόμου στην πόλη της Βέροιας επρόκειτο να ακολουθήσουν χορευτικές εκδηλώσεις, οι οποίες ματαιώθηκαν λόγω βροχόπτωσης. Ο κόσμος ήταν πολύς παρά τις καιρικές συνθήκες και τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

    Η Λαμπαδηδρομία συνεχίστηκε προς στην Νάουσα και την 'Εδεσσα και η Φλόγα αναμένεται να φτάσει στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης, στο Γαλλικό ποταμό, στις 7.30μ.μ. Από εκεί, θα ακολουθήσει πορεία στην Εθνική οδό και θα περάσει μέσα από το Δήμο Μενεμένης και τους γειτονικούς σε αυτόν Δήμους.

    Διακεκριμένοι αθλητές και πρωταθλητές, ανάμεσα στους οποίους οι κύριοι Κακιούσης, Μελισσανίδης, Ρετζιάς και ο ολυμπιονίκης κ. Ποικιλίδης, που θα είναι ο τελευταίος Λαμπαδηδρόμος, θα μεταφέρουν τη Φλόγα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στους Λαμπαδηδρόμους θα είναι και δύο άτομα με ειδικές ανάγκες, ο κ. Τσάκωνας και η κα Γαλατίδου.

    Η Ολυμπιακή φλόγα αναμένεται να φτάσει στο Λευκό Πύργο στις 9.00 το βράδυ, όπου με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, θα πραγματοποιθεί επίσημη τελετή υποδοχής. Λόγο θα εκφωνήσουν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιάδος της Ατλάντα.

    Θα ακολουθήσουν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα πάρουν μέρος η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Κοραής", το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης και το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου.

    Η Ολυμπιακή φλόγα θα διανυκτερεύσει στο χώρο του Λευκού Πύργου, από όπου θα μεταφερθεί αύριο στην Αθήνα.

    [05] ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Την προθυμία του να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του προκειμένου να εξασφαλιστούν ειρηνικές και αρμονικές σχέσεις stour κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα "Γιουροπίαν" ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ο κ. Πάγκαλος σημείωσε ότι η Ελλάδα εξεπλάγη όταν "αντελήφθη ότι η Τουρκία έχει εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον μας στο Αιγαίο" και τόνισε ότι "η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει πρώτα είναι να αποσύρει τις απειλές για πόλεμο, να διακηρύξει ότι θα θέσει στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όποιες διεκδικήσεις έχει σε βάρος της Ελλάδας και, στο μεταξύ, να σεβαστεί το διεθνές στάτους κβό".

    [06] ΣΥΝΤΟΜΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Τη δέσμευση ότι η Κυβέρνηση θα δημιουργήσει το συντομότερο δυνατό το θεσμικό πλαίσιο που απαιτείται για την ολοκλήρωση της Περιφερειακής συγκρότησης του κράτους και την ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης έλαβε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, που πραγματοποιείται από το πρωί στην Αλεξανδρούπολη. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουρ- γός ανήγγειλε ότι τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) θα χρηματοδοτηθούν με 21,1 τρισεκατομμύρια δρχ., ποσό δηλαδή τουλάχιστον τριπλάσιο από τα 639 δισεκατομμύρια που είχαν δοθεί από το Α' ΚΠΣ.

    Το πρώτο σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, είναι έτοιμο και εκτός από την αναβάθμιση της Περιφέρειας και την κατάργηση του Περιφερειακού Διευθυντή προβλέπει και την εκχώρηση μιας σειράς σημαντικών αρμοδιοτήτων διαφόρων υπουργείων προς την Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο θέμα της κατάργησης του θεσμού των Περιφερειακών Διευθυντών, αυτή, όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός θα γίνει άμεσα, με ειδική νομοθετική ρύθμιση.

    Πολύ σύντομα μάλιστα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, και άλλα υπουργεία θα έχουν έτοιμες ανάλογες διατάξεις εκχώρησης αρμοδιοτήτων που θα μεταβιβάζονται από την Κεντρική Διοίκηση προς την Αυτοδιοίκηση. Στις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, που εξήγγειλε ο κ.Σημίτης, περιλαμβάνεται τέλος και η άμεση επίλυση των προβλημάτων του αποσπασμένου προσωπικού των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας, τα οποία, όπως σημείωσε, "πρέπει να επιλυθούν άμεσα, τόσο από το αρμόδιο υπουργείο, όσο και από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων".

    Σε ό,τι αφορά στην Περιφερειακή οργάνωση της χώρας, βασικό σημείο της πολιτι-κής που θα ακολουθηθεί, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός είναι η ενίσχυση των υποδομών με τριπλάσια χρηματοδότηση των ΠΕΠ από το Β' ΚΠΣ, σε σχέση με το κονδύλιο που είχε διατεθεί από το Α' ΚΠΣ. Οπως, όμως, επεσήμανε, πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή του κατακερματισμού των πόρων σε έργα χωρίς αναπτυξιακή διάσταση και της κατασκευής παρόμοιων μεγάλων έργων σε πολλές peqiv]qeier, που έχει ως απο- τέλεσμα την υπολειτουργία και υποχρησιμοποίηση όλων των έργων σε εθνικό επίπεδο.

    Τα υπόλοιπα βασικά σημεία της περιφερειακής πολιτικής αφορούν στη λειτουργική ένταξη της περιφέρειας στα διασυνδεδεμένα δίκτυα μεταφορών και επικοινωνιών, στην ισόρροπη ανάπτυξη και την εξασφάλιση επενδύσεων, και στην καθιέρωση νέων θεσμών διαχείρισης των πόρων στην περιφέρεια, με θέσπιση δημοσιονομικής ευθύνης της ίδιας της περιφέρειας και συνευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ο κ.Σημίτης τόνισε επίσης ότι ο Γενικός Χωροταξιακός Σχεδιασμός και ο Καθορισμός Χρήσεων Γης σε επίπεδο Περιφέρειας, Νομού και Δήμου είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο απαραίτητος από το Εθνικό Κτηματολόγιο, και αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την απρόσκοπτη και οργανωμένη ανάπτυξη του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα.

    [07] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    ΄Εμφαση στον τομέα της στεγαστικής πολιτικής θα δώσει η κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε ευρεία σύσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών. Ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος και προήδρευσε στη σύσκεψη, δήλωσε πως η κυβέρνηση με ενέργειές της, που θα έχουν ως άξονα την Κτηματική Τράπεζα, σκοπεύει να καταστήσει περισσότερο "ελκυστικά" τα στεγαστικά δάνεια.

    Ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνησε ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν θα έχουν σχέση με επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά με αναδιαρθρώσεις στο χώρο της στεγαστικής πίστης.

    Αναφερόμενος στις κινήσεις που σημειώνονται στο χώρο των Τραπεζών, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης της Ιονικής, ενώ τόνισε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πωληθεί η Τράπεζα Κρήτης και θα οριστικοποιηθεί η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Τράπεζα Αττικής.Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι προχωρεί κανονικά και η διαδικασία πώλησης της Κεντρικής Τράπεζας Ελλάδας. Ο κ. Παπαντωνίου συμπλήρωσε ότι υπό εξέλιξη βρίσκεται και το ζήτημα εξυγίανσης της ΕΤΒΑ και του εσυγχρονισμού της Αγροτικής.

    Ο υπουργός παρότρυνε τους διοικητές των τραπεζών να συμπιέσουν το λειτουργικό κόστος και τις δαπάνες τους και να κατατείνουν τις προσπάθειές τους για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους και την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών τους.

    [08] H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

    Η ιστορία του ελληνικού τύπου για πρώτη φορά θα αρχίσει να γυρίζεται σε ντοκιμαντέρ, μετά το Πάσχα, με πρωτοβουλία του ιδρύματος προαγωγής δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση. <pyr επισήμανε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής του ιδρύματος, κ Δημήτρης Ζαννίδης, πρόκειται για μία σειρά από 14 ντοκιμαντέρ που θα είναι χωρισμένα κατά χρονικές περιόδους αλλά και κατά θεματικές ενότητες.

    Η ιστορία θα ξεκινά από την αρχαιότητα αναφερόμενη στους πρώτους τρόπους επικοινωνίας μεταξύ των Ελλήνων και θα επεκτείνεται μέχρι τις ημέρες μας. Μέσα από τα ντοκιμαντέρ αυτά , που δεν θα είναι απλώς μία καταγραφή, θα παρουσιάζεται και ο περιβάλλον χώρος στον οποίο κυκλοφορούσαν και κυκλοφορούν οι εφημερίδες ή στον οποίο απευθύνεται σήμερα ο ηλεκτρονικός τύπος.

    Τα γυρίσματα θα γίνουν σε συνεργασία με ανθρώπους που γνωρίζουν από κοντά τον τύπο. "Προτιμούμε να μιλήσουμε με δημοσιογράφους που ξέρουν τι είναι είδηση, τι είναι ρεπορτάζ, τι είναι ύλη παρά με πανεπιστημιακούς που γνωρίζουν τα πράγματα θεωρητικά" τονίζει ο κ Ζαννίδης που επισημαίνει ότι τα ντοκιμαντέρ θα εμπλουτιστούν και με μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά τις εξελίξεις, τουλάχιστον των τελευταίων δεκαετιών, στον τύπο. Παράλληλα όμως με την ιστορία του τύπου στα ντοκιμαντέρ θα ξετυλίγεται και η ιστορία της Ελλάδας καθώς μέσα από αυτά θα παρουσιάζονται οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, η εποχή του μεσοπολέμου, η κατοχή και η απελευθέρωση.

    Σύμφωνα με τον κ Ζαννίδη τα τρία πρώτα ντοκιμαντέρ θα γυριστούν μέσα στο 1996, τα υπόλοιπα προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν το 1997 ενώ υπολογίζεται ότι θα στοιχίσουν 25 εκατομμύρια δραχμές το καθένα.

    [09] Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ 1940-44

    Η έκθεση με τίτλο "Ο τύπος στον αγώνα" , που διοργανώνει το ίδρυμα Μπότση, μετά την επιτυχία την οποία σημείωσε στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο που διήρκεσε μόνο 5 ημέρες, συνεχίζεται με μεγαλύτερες διαστάσεις στη Θεσσαλονίκη από τις 3 Απριλίου. Η έκθεση αυτή, που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου, αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής προς τους ανθρώπους του ελληνικού τύπου που το 1940-44 έδωσαν τον δικό τους αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού.

    "Εκείνη την ιστορική ήμερα (28 Οκτωβρίου 1940) στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούσαν οι εφημερίδες "Μακεδονία", "Φως", "Απογευματινή", "Εφημερίς των Βαλκανίων", "Νέα Αλήθεια" και η γαλλόφωνη "L' Independant" ενώ ο "Ελληνικός Βορράς" είχε διακόψει την έκδοση του όταν επιβλήθηκε η δικτατορία της 4ης Αυγούστου " επισημαίνει ο Πάνος Καρυκόπουλος στο ενημερωτικό φυλλάδιο της έκθεσης και συνεχίζει καταγράφοντας την ζωντανή ανταπόκριση του Κώστα Δημάδη από τους καπνούς της μάχης, στην εφημερίδα "Μακεδονία".

    Ιδιαίτερα συγκινητικό από τα εκθέματα , μεταξύ των οποίων εφημερίδες της εποχής, φωτογραφικό υλικό βιβλία, ανταποκρίσεις, επιστολές κλπ, είναι το ιδιόχειρο σημείωμα του δημοσιογράφου Μανώλη Λίτινα : "Σήμερα το πρωί τυφεκιζόμεθα. Πέφτουμε για την πατρίδα με γέλιο στα χείλη cia τη λευτεριά"

    [10] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

    Στην Αθήνα έφτασε σήμερα προσκεκλημένος του προέδρου της βουλής Απόστολου Κακλαμάνη για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας Κιάο Σι. Ο κ. Σι που θα συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία στην οποία μετέχουν κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη έγινε δεκτός το μεσημέρι και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    [11] ΓΙΑ "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΡΑΞΙΑΣ" ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ Κ.Ο. ΤΗΣ Ν.Δ.

    Κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ο αρχηγός του κόμματος Μιλτιάδης Εβερτ. Ο κ. Εβερτ έκανε λόγο για "κυβέρνηση απραξίας" και υπογράμμισε ότι οι αντιφατικές δηλώσεις και οι δημόσιες διαφωνίες εκ μέρους στελεχών της κυβέρνησης δεν βοηθούν στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

    Αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων τόνισε ότι οι δημόσιες δηλώσεις για το θέμα αυτό κάνουν κακό την ώρα που τα Σκόπια κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και επανέλαβε ότι η θέση του κόμματος θα αποσαφηνιστεί με τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας όταν το θέμα ωριμάσει.

    Ο Μιλτιάδης Εβερτ αναφερόμενος εξάλλου έμμεσα στις πρωτοβουλίες του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δήλωσε ότι "όσοι πιστεύουν σε αδύναμες κυβερνήσεις συνεργασίας για να βρουν ρόλο στο πολιτική ζωή θα απογοητευτούν αφού η Νέα Δημοκρατία θα γίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση".

    [12] ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θα ανακατασκευαστεί το Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της στρατηγικής του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την αναβάθμιση της θεατρικής υποδομής στην πόλη.

    Το έργο ανατέθηκε ήδη στην Τεχνική Εταιρεία ΓΕΚ (Γενική Εταιρεία Κατασκευών) και την επόμενη Τρίτη υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ.Κωσταντίνο Κοσμόπουλο η σχετική σύμβαση.

    Η δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 5,65 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ η ολοκλήρωσή του έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 1997. Η απόφαση για την ανακατασκευή του θεάτρου επήφθη ύστερα από την επιστημονική διαπίστωση και την τεκμηρίωση των ειδικών ότι το σημερινό Βασιλικό Θέατρο παρουσιάζει τέτοιες φθορές και βλάβες, ώστε καθίσταται ανέφικτη η επισκευή και η λειτουργία του.

    Το νέο θέατρο θα ανεγερθεί στη θέση του παλιού, με την _dia αρχιτεκτονική μορφολογία και τους ίδιους υπέργειους χώρους. Το σύνολο δομημένων επιφανειών του νέου θεάτρου θα είναι 11.000 τ.μ. περίπου, ενώ το φουαγιέ συνολικού εμβαδού 2.100 τ.μ. Η κεντρική αίθουσα του θεάτρου θα έχει χωρητικότητα 825 θέσεων.

    Μετά την ολοκλήρωση του έργου, το Βασιλικό Θέατρο προβλέπεται να στεγάσει την Κεντρική Σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. Επίσης, θα μπορεί να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κονσέρτα, συνέδρια, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικά γεγονότα στα φουαγιέ και κοινωνικά γεγονότα στο χώρο του πάρκου.

    Σημειώνεται ότι με τα έργα, που έχουν συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη '97", οι θεατρικές αίθουσες της πόλης από 15 θα αυξηθούν σε 23 και ο αριθμός των θέσεων από 6.480 σε 9.030. Θα αυξηθούν επίσης και τα υπαίθρια θέατρα, ενώ θα δημιουργηθούν νέοι θεατρικοί χώροι στο Στρατόπεδο Κόδρα και στο Νταμάρι του Σέιχ Σου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] Ο ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

    Ασυλο στο Σερβικό Μοναστηρι του Χιλανδαρίου, στο Αγιο Ορος, προσέφεραν οι αρχές της Ορθόδοξης Σερβικης Εκκλησιας στο Σερβοβόσνιο ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζις, σύμφωνα με δημοσίευμα του εβδομαδιαιου περιοδικού της Ποντγκόριτσα "Μόνιτορ".

    Οπως γράφει το περιοδικό η προσφορά προς τον Ράντοβαν Κάρατζις έγινε σε περίπτωση που δεν έχει άλλη εκλογή. Ωστόσο ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας ευχαρίστησε τις αρχες της Εκκλησίας για την προσφορά, δηλωνοντας ότι ο ίδιος προετοιμάζεται, μαζί με την οικογένειά του, να ανοίξει ιδιωτική ψυχιατρική κλινική.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν την έναρξη του πολέμου ο Ράντοβαν Κάρατζις ήταν καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σαράγεβο.

    [14] ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ- Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Με τον Γιουγκοσλάβο υπουργό Οικονομικών Τόμισλαβ Ραίσεβιτς συναντήθηκαν σήμερα οι Ελληνες δημοσιογράφοι οι οποίοι επισκέπονται το Βελιγράδι προσκεκλημένοι του Οικονομικού Επιμελητήριου Γιουγκοσλαβίας, για την προετοιμασία της έκθεσης προϊόντων η οποια θα γίνει στην Αθήνα από 22 έως 26 Απριλίου.

    Ο κ. Ραίσεβιτς αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Γιουγκοσλαβικής οικονομίας για την χρονιά αυτή με κύριο στόχο, όπως είπε, την διατηρηση του σταθερού νομίσματος και την αύξηση της παραγωγής.

    Απαντώντας σε ερωτησεις των Ελλήνων δημοσιογράφων ο κ. Ραίσεβιτς δηλωσε ότι σε σύντομο χρονικό διαστημα πρόκειται να μειωθούν οι υψηλοι τελωνεικοί και άλλοι δασμοί, οι οποίοι αποτελούν "φρένο" για τις εμπορικές δραστηριότητες των δύο χωρών.

    Πρόσθεσε ότι μέσα στον Μάϊο αναμένεται η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δημοσίων επιχειρήσεων της χώρας.

    Να σημειωθεί ότι κατα την σημερινή συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας αποφασίστηκε η υιοθετηση του νόμου για τις ιδιωτικοποιήσεις.

    [15] Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΣΤΑ ΜΜΕ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Ελλειψη ανεξαρτησίας στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων διαπίστωσε η ειδική απεσταλμενη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρώην Γιουγκοσλαβιας, Ελίζαμπεθ Ρεν.

    Στην έκθεση που συνέταξε η κ.Ρεν, με θέμα την κατάσταση των ΜΜΕ των Σκοπίων, σημειώνει μεταξύ των άλλων ότι η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης σημαίνει και την ύπαρξη ανεξάρτητου δικτύου διανομής σε όλη τη χώρα. Αντίθετα, σήμερα στην ΠΓΔΜ, υπογραμμίζει η κ. Ρεν, "όλα βρίσκονται υπό τον κρατικό έλεγχο".

    Από τα θετικά γεγονότα που θα συμβάλουν στην ανεξαρτησία των ΜΜΕ των Σκοπίων θεωρεί η κ.Ρεν την πρόσφατη έκδοση της νέας ιδιωτικής εφημεριδας "Ντνεβνικ".

    [16] ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Την παράταση για ένα μήνα, μέχρι τις 8 Μαΐου, της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων στη Βουλγαρία, αποφάσισε η βουλγαρική βουλή.

    Η πώληση των ειδικών βιβλιαρίων συμμετοχής στις αποκρατικοποιήσεις άρχισε στις 8 Ιανουαρίου του 1996 και επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 8 Απριλίου.

    Τα βιβλιάρια περιέχουν μετοχές αξίας 25.000 λεβα και πωλούνται στα ταχυδρομεία της χώρας έναντι του ποσού των 500 λεβα ( το ένα λέβα αντιστοιχεί σε περίπου 3,5 δραχμές).

    Σκοπός της παράτασης της προθεσμίας αγοράς των βιβλιαρίων με τις μετοχές είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή εργαζομένων, καθώς μέχρι στιγμής το 60% των αγοραστών των βιβλιαρίων συμμετοχής στις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις στη Βουλγαρία είναι συνταξιούχοι.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Μαζικών Ιδιωτικοποιήσεων, μέχρι την 1η Απριλίου τα ειδικά βιβλιάρια μετοχών έχουν αγοράσει το 18,4% των δικαιούχων ή περίπου 1.137.000 πολίτες της Βουλγαρίας.

    [17] ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟ Η ΑΓΟΡΑ ΓΗΣ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Οι ξένοι πολίτες και εταιρείες σε καμία περίπτωση δεν έχουν δικαίωμα να αγοράζουν γη στη Βουλγαρία, όπως προκύπτει από τις τροποποιήσεις του νόμου για την ιδιοκτησία που ψηφίστηκε κατά άρθρο στη βουλγαρική Βουλή.

    Σύμφωνα με το νόμο αυτό οι ξένοι πολίτες έχουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας κτιρίων και περιορισμένα δικαιώματα απόκτησης ακινήτων μόνο με την ειδική άδεια του υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας.

    Μόνο βάσει διεθνούς συμφωνίας, νόμου η ρύθμισης του υπουργικού συμβουλίου, ξένα κράτη και διακυβερνητικές οργανώσεις θα μπορούν να γίνουν ιδιόκτητες γης ή ακινήτων στη Βουλγαρία.

    [18] ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Την ανάληψη διεθνούς εκστρατείας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ενόψει των πρωτοβουλιών για λύση του Κυπριακού, εισηγήθηκε στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσαρίδης.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Λυσαρίδης πρότεινε να γίνει η Λευκωσία κέντρο του απόδημου Ελληνισμού, με στόχο να βοηθηθεί η προώθηση του Κυπριακού και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο απόδημος Ελληνισμός.

    Η επέμβαση της Κύπρου στο στάδιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λυσαρίδη, θα διαφοροποιήσει τις όποιες προτάσεις προς το καλύτερο ή, τουλάχιστον, θα αποτελέσει προειδοποίηση προς αυτούς που ασχολούνται με το Κυπριακό, να μην παρουσιάσουν σχέδια, τα οποία η Κύπρος θα αναγκαστεί να απορρίψει ως ακατάλληλα. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε μόνον σε ένταση της όξυνσης, κατέληξε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [19] ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ " ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ "

    Η ανθρωπιστική αποστολή, " Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης ", ξεκινά το Σάββατο, 20 Απριλίου, το ταξίδι της με προορισμό τη Βοσνία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συμπαράστασης προς τα ορφανά παιδιά του πολέμου, το οποίο έχουν δημιουργήσει οι ευρωβουλευτές, Π. Αυγερινός του ΠΑΣΟΚ, Π. Λαμπρίας της ΝΔ και Α. Αλαβάνος του Συνασπισμού.

    Το " Καραβάνι " θα έχει ως πρώτο σταθμό το Σαράγεβο και στη συνέχεια θα διασχίσει, πόλη προς πόλη, όλη την Ερζεγοβίνη. Τα μέλη της αποστολής θα συναντήσουν τα παιδιά και τις μητέρες τους και θα τους παραδώσουν χρήματα, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί από χιλιάδες ΄Ελληνες πολίτες.

    Οι οργανωτες του προγράμματος καλούν τους εκπροσώπους του τύπου να τους συντροφέψουν στο ταξίδι αυτό. Το ζωηρό ενδιαφέρον τους για την ανθρωπιστική αυτή αποστολή έχουν εκφράσει χιλιάδες ΄Ελληνες, η Ελληνική Βουλή, σχολεία, κλαδικές οργανώσεις, σωματεία και επιχειρήσεις.

    [20] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Απέτυχαν τελικά οι συνομιλίες της γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, που αφορούσαν στην επανένταξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα.

    Ο κύριος λόγος της αποτυχίας των συνομιλιών που έγιναν τις ημέρες αυτές στο Παρίσι, ήταν, όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο διοικητης της Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας, το επίδικο ζήτημα της εκπροσώπησης της χωρας στους διεθνείς οργανισμούς ως κληρονόμος της κρατικής και νομικής συνέχειας της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Παρά τις αντιρρήσεις των εκπροσώπων των διεθνών οργανισμών η γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία επέμενε στις θεσεις της με αποτέλεσμα να μην καρποφορήσουν οι συνομιλίες και να αναβληθούν.

    Ο κ.Αβράμοβιτς ανέφερε επίσης ότι στο Παρίσι ζητήθηκε από τη Γιουγκοαλαβία να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τις υπόλοιπες χωρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που δημιουργήθηκαν από τη διάλυσή της.

    Οσον αφορά το χρέος της χωρας προς τους οργανισμους αυτούς, ο κ.Αβράμοβιτς γνωστοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας οφείλει στην Παγκόσμια Τραπεζα το ποσό των 1,075 δις δολαρίων, στο Δ.Ν.Τ. 104 εκατομμύρια dok\qia ενώ στους υπόλοιπους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς οφείλει το ποσό των 130 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η επανένταξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας στους Διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, σημαίνει, όπως τόνισε ο κ.Αβράμοβιτς, τη σύναψη νέων δανείων τα οποία είναι απαραίτητα για τη χρηματοδότηση της γιουγκοσλαβικής παραγωγής, που παρά την αναβολή των κυρώσεων, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Υπογραμμισε ότι το θέμα της νομικής εκπροσώπησης της χωρας θα πρέπει να διευθετηθεί διότι συνδέεται άμεσα με την οικονομική οικονομική επανάκαμψη της Γιουγκοσλαβίας. "Χωρίς τη νομική εκπροσώπηση ούτε νέα δάνεια μπορουμε να πάρουμε ούτε το χρέος μας να ξεπληρώσουμε ενώ παράλληλα θα συνεχίζεται η απομόνωση της χωρα μας", κατέληξε ο διοικητής της Τράπεζας Γιουγκοσλαβίας.

    Πολιτικοί παρατηρητές στο Βελιγράδι εκτιμούν ότι η συνεντευξη του κ.Αβράμοβιτς ήταν η επιβεβαίωση της υποβόσκουσας διάστασης που υπάρχει τον τελευταίο καιρό μεταξύ της Τράπεζας Γιουγκοσλαβίας και της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης όσον αφορά την ακουλουθητέα οικονομική πολιτική. Η διάσταση αυτή εκφράστηκε ξεκάθαρα στο Παρίσι όταν τα μελη της γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας, που αποτελείτο από στελέχη της Τράπεζας Γιουγκοσλαβίας και μέλη της κυβέρνησης. διατύπωναν διαφορετικές θέσεις. Κάτι, που κατά τον Αβράμοβιτς, σημείωναν οι παρατηρητές, αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο για την αποτυχία των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των διεθνών οικονομικών οργανισμών.

    [21] ]ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΠΓΔΜ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Η ΠΓΔΜ δεν προτίθεται να συστήσει στρατιωτικό άξονα με καμία από τις βαλκανικές χωρες και ειδικότερα με την Αλβανία και την Βουλγαρία, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των Σκοπίων, Μπλάγκογιε Χατζίνσκι, επιστρέφοντας από τα Τίρανα όπου συμμετείχε στην εξαεθνή συναντηση των υπουργών Αμυνας των χωρών της νότιας Βαλκανικής.

    Ο κ.Χατζίνσκι μιλώντας στο ΒΒC, απέκλεισε κατηγορηματικά ότι στη συνάντηση έγινε οποιαδήποτε συζήτηση για σύσταση είτε στρατιωτικής είτε περιφερειακής συνεργασίας. Υπογραμμισε ότι αυτό που απασχόλησε τους συμμετέχοντες ήταν η δημιουργία ενός φόρουμ στο οποίο θα είναι δυνατο να εξετάζονται όλα τα ανοιχτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα βαλκανικά κράτη, προβλέποντας μάλιστα ότι στο μέλλον θα συμμετάσχουν όλες οι χωρες των Βαλκανίων, οι οποίες θα συντονίζουν τη δράση τους για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στα πλαίσια των συλλογικών συστημάτων άμυνας και ασφάλειας.

    Σχολιάζοντας την απουσία των άλλων βαλκανικων χωρών στη συνάντηση των Τιράνων, ο κ.Χατζίντσκι εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία της Ελλαδας, η παρουσία της οποίας, όπως είπε, θα συνέβαλε σε ένα πιο εποικοδημοτικό διάλογο.

    Οσον αφορά τις άλλες απουσίες των χωρών της Βαλκανικής, της Ρουμανίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, της Κροατίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τις χαρακτήρισε "φυσικές", διότι "ήταν συναντηση των υπουργών Αμυνας των χωρών της νότιας Βαλκανικής". Ακόμη, κατά τον Χατζίνσκι η απουσία των χωρών αυτών δικαιλογείται και από το γεγονός ότι καμια από αυτες δεν έχουν αναγνωρίσει η μια την άλλη και δεν έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις.

    Στα Σκόπια πάντως, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Χατζίνσκι, προωθείται ένας οικονομικός άξονας Σκοπίων-Τιρανων-Σοφιας. Υπενθυμίζουν μάλιστα ομιλία του επικεφαλής της αμερικανικης διπλωματικής αντιπροσωπείας στα Σκοπια, Βίκτωρ Κομρας, ο οποίος είχε εκθειάσει το νέο ρόλο των ΗΠΑ και προέτρεπε "να εργαστούν από κοινού με τις κυβερνήσεις της Βουλγαριας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ για την υλοποίηση του οδικού άξονα Ανατολή-Δύση".

    [22] ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ : Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ 27% ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ

    Πρώτος στις προτιμήσεις των Κυπρίων για το προεδρικό αξίωμα έρχεται ο Γλαύκος Κληρίδης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό μεγάλου ιδιωτικού καναλιού,το 27% των ψηφοφόρων θεωρεί τον κ.Κληρίδη ως το καταλληλότερο πρόσωπο για προεδρο της δημοκρατίας, ενώ δεύτερος έρχεται ο Γιώργος Βασιλείου με 14%.

    Ακολουθούν οι Δ.Χριστοφιάς με 10%, Σ.Κυπριανού με 9%, Β.Λυσσαρίδης με 8%, Γ.Ιακώβου με 6%, Α.Γαλανός με 5%, Γ.Μάτσης και Α.Μαρκίδης με 3%, Λ.Δημητριάδης με 2% και οι Τ.Παπαδόπουλος , Ν.Αναστασιάδης και Α.Μιχαηλίδης με 1%.

    [23] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ"

    Διεθνές συνέδριο με θέμα "Ελληνισμός και Νυρεμβέργη στην ιστορία και σήμερα" θα πραγματοποιηθεί στην πόλη αυτή από τις 17 έως τις 19 Μαϊου.

    Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία θα προβάλει τη συμβολή του ελληνικου στοιχείου στον επιστημονικό, πολιτιστικό και οικονομικό τομέα στη σημερινή Γερμανία.

    Το συνέδριο διοργανώνει ο γνωστός για τις προσπάθειες προβολής του ελληνικού πολιτισμού στη Γερμανία, καθηγητής του πανεπιστημίου Wurzburg και πρόεδρος του Ελληνογερμανικής Πρωτοβουλίας κ.Ευαγγελος Κωνσταντίνου.

    [24] ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ ΚΑΙ Γ.ΠΙΡΙΝΣΚΙ

    Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη είχε νωρίς το μεσημέρι ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών Γκεόργκι Πίρινσκι ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή της Βαλκανικής καθώς και οι πρωτοβουλίες Ελλάδας και Βουλγαρίας προς την κατεύθυνση της ασφάλειας της περιοχής.

    "Ευπρόσδεκτη" χαρακτήρισε σε δηλώσεις του ο Γεράσιμος Αρσένης, την πρόταση της Βουλγαρίας για συναντήσεις των upouqc~m Εξωτερικών το καλοκαίρι στη Σόφια και των υπουργών Αμυνας στις αρχές του Φθινοπώρου στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

    Ο κ. Πίρινσκι επισήμανε ότι οι ενδεχόμενες συναντήσεις αποτελούν βήματα που θα δεσμεύουν όλες τις χώρες στην περιοχή στο πλαίσιο της ανάπτυξης πρωτοβουλιών για τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ασφάλεια.

    [25] ΕΠΕΙΓΕΙ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

    ''Εμείς θα είμεθα ικανοποιημένοι να λειτουργήσει υπό οιανδήποτε ιδιότητα η θεολογική σχολή της Χάλκης.Αυτό που προέχει είναι να έχει το οικουμενικό πατριαρχείο τη δυνατότητα να καταρτίσει τα νέα στελέχη του,ενόψει των νέων αναγκών και των νέων δεδομένων της εποχής μας'',δήλωσε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος στο ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι STAR, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ.

    ''Θέσαμε το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής,που για μας ήταν πανεπιστήμιο", είπε ο πατριάρχης και πρόσθεσε:"Για την τουρκική κυβέρνηση μέχρι το '71 που έκλεισε δεν ήταν πανεπιστήμιο. Δυστυχώς τότε αναγνωρίσθη ως πανεπιστήμιο και συμπεριλήφθη στον γνωστό νόμο του '71 περί ιδιωτικών πανεπιστημιακών σχολών και έκλεισε''.

    Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει η Σχολή υπό την προυπόθεση ότι ο πατριάρχης θα ρίξει το βάρος του στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αλλά ο κ. Βαρθολομαίος ξεκαθάρισε ότι δεν κάνει παρεμβάσεις για πολιτικά ζητήματα.

    Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι "SHOW" το κτίριο του πατριαρχείου πετροβολήθηκε μία ώρα πριν την επίσκεψη της συζύγου του αμερικανού προέδρου, Χίλαρι Κλίντον, ενώ ο οικουμενικός πατριάρχης συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον ισλαμιστή ηγέτη Φετουλάχ Γκιουνέλ και συζήτησε μαζί του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Οι πληροφορίες του ίδιου καναλιού λένε ότι ο ισλαμιστής ηγέτης ζήτησε να λειτουργήσει λύκειο για Τούρκους στη Θεσσαλονίκη.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [26] Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Την Κυριακή 7 Απριλίου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την επίσημη έναρξη της πρώτης σύγχρονης Ολυμπιάδας στις 25 Μαρτίου του 1896, που διεξήχθη στην Αθήνα και έμελε να αποτελέσει την αφετηρία για την αναβίωση του πνεύματος του ολυμπισμού στη σύγχρονη εποχή.

    Οι Ολυμπιακοί αγώνες που τελούνταν στην αρχαιότητα είχαν προσελκύσει το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό πολλών προσωπικοτήτων τον 18-19ο αιώνα που επηρεασμένοι από το ρεύμα του κλασικισμού περιόδευαν στην Ελλάδα και δεν παρέλειπαν να επισκεφθούν το χώρο της αρχαίας Ολυμπίας.

    Η πατρότητα για την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων, τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς, ανήκει στον δήμο Λετρίνων (Πύργου), ο οποίος το 1838 έκανε τη σχετική πρόταση προς την Πολιτεία. Ομως η πρώτη σοβαρή προσπάθεια αναβίωσης αυτού του αρχαιοελληνικού θεσμού όχι τόσο των αθλητικών εκδηλώσεων, αλλά του ολυμπιακού πνεύματος ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα όταν ο Ευάγγελος Ζάππας, επηρεάστηκε θετικά από μια εισήγηση για τις Ολυμπιάδες του ποιητή Αλέξανδρου Σούτσου και ανέλαβε τη χρηματοδότησή της.

    Ετσι κατασκευάστηκε στην Αθήνα το Ζάππειο και άρχισαν εκεί να διεξάγονται τα Ολύμπια, ένας νέος θεσμός όχι αποκλειστικά αθλητικός αλλά με πολλές άλλες εκδηλώσεις που δεν τον διαφοροποιούσαν από μια μεγάλη εμποροπανήγυρη με αποτελέσμα γρήγορα να χάσει τον αρχικό του σκοπό και να παρακμάσει.

    Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Γάλλος βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων ως καθαρά αθλητικών εκδηλώσεων. Το 1894 προέβαλε την ιδέα του στο Α' Συνέδριο Αθλητικών Αντιπροσώπων στο Παρίσι. Η ιδέα του υποστηρίχθηκε θερμά από τους Ελληνες συνέδρους και τελικά έγινε αποδεκτή από όλους. Αποφασίστηκε μάλιστα οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες να τελεστούν δυο χρόνια αργότερα στην Αθήνα. Δημιουργήθηκε μάλιστα και ειδική επιτροπή με πρόεδρο τον Δημήτριο Βικέλα για την οργάνωση της πρώτης Ολυμπιάδας.

    Μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα των 14 μηνών συστάθηκαν Ελλανόδικες Επιτροπές, εκπαιδεύθηκαν κριτές, στάλθηκαν προκηρύξεις, κατασκευάστηκε ποδηλατοδρόμιο στο Νέο Φάληρο και σκοπευτήριο στην Καλλιθέα. Το σημαντικότερο όμως γεγονός ήταν η αναμόρφωση του αρχαίου παναθηναικού σταδίου με την οικονομική βοήθεια του Ελληνα ομογενή Γεωργίου Αβέρωφ, ο οποίος πρόσφερε για τον σκοπό αυτό 920.000 χρυσές δραχμές.

    Στην πρώτη Ολυμπιάδα πήραν μέρος 13 χώρες με 300 αθλητές περίπου. Η Ολυμπιάδα στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία καθώς πλήθος κόσμου παρακολούθησε την τέλεση των αγωνισμάτων και επευφήμισε τον Ελληνα νικητή του μαραθωνίου δρόμου, Σπύρο Λούη.

    Οι επόμενες Ολυμπιάδες που διεξήχθησαν το 1900 στο Παρίσι και το 1904 στο Σαιντ Λιούις των ΗΠΑ στέφθηκαν από αποτυχία διότι αποτελούσαν μέρος γενικότερων εορταστικών εκδηλώσεων. Ο θεσμός κινδύνευε να σβήσει και το 1906 η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων της Ελλάδας προκειμένου να αναζωογονήσει τον θεσμό τέλεσε τη Μεσολυμπιάδα στην Αθήνα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 ετών από την Ολυμπιάδα του 1896. Η Μεσολυμπιάδα σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς συμμετείχαν 20 κράτη με 890 αθλητές. Μάλιστα στους αγώνες έλαβαν μέρος και Ελληνες αθλητές από την αυτόνομη πολιτεία της Κρήτης και από την Μακεδονία που ήταν ακόμη κάτω από την οθωμανική κυριαρχία.

    Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν αναγνώρισε τους αγώνες του 1906 ως επίσημη Ολυμπιάδα και δεν ανακήρυξε τους νικητές ολυμπιονίκες, ούτε και ανέθεσε έκτοτε τη διεξαγωγή άλλης Ολυμπιάδας στην Ελλάδα. Εγινε όμως παραδεκτό από όλους, ότι αν δεν μεσολαβούσε η Μεσολυμπιάδα του 1906 τότε το μέλλον tou θεσμού θα ήταν ιδιαίτερα δυσοίωνο. Η επιτυχία των επόμενων Ολυμπιάδων που διεξήχθησαν το 1908 στο Λονδίνο και το 1912 στη Στοκχόλμη απέδειξαν την ορθότητα της άποψης αυτής.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.03 run on Friday, 5 April 1996 - 17:38:58