Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (96-10-10)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 10 Οκτωβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΩΘΗΚΕ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΟΥ ΜΙΡΑΖ 2000 ΠΟΥ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

  • [02] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΟΥΟΠΙΟ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ ΩΣ ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΝ Κ.ΣΟΡΣΑ

  • [04] ΜΕ ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟΝ Σ.ΑΤΑΝΖΑΛΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΚΥΠΡΟΥ

  • [05] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 16- 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

  • [06] ΔΥΟ ΣΑΦΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΑΝΤΑΛΑΣΣΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΔ

  • [07] ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΡΙΝΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

  • [08] ΝΕΑ ΕΔΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ "LONDON SCHOOL OF ECONOMICS" Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [09] 21.000 ΔΡΧ. ΕΧΑΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΖΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-2,2 ΔΙΣ. ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

  • [10] ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [11] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ

  • [12] ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΑΣΗ ΤΟΥ ΣΙΟΥΑ ΜΙΛΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΛΙΑΝΑ ΣΟΥΒΑΛΤΖΗ

  • [13] ΟΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΟΝΗΣΗ ΤΩΝ 6,4 ΡΙΧΤΕΡ

  • [15] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ Τ.ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [16] ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΜΠΟΜΠ ΝΤΟΟΥΛ

  • [17] ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  • [18] ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΩΣ ΙΣΟΤΙΜΟ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΠΗΥΘΥΝΕ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ Ο ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [19] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

  • [20] ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ PQOS ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [21] Ο Χ.ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

  • [22] 150 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ 30 ΕΤΩΝ ΘΑ ΔΑΠΑΝΗΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ

  • [23] Ν.ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗΣ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ CEDEFOP

  • [24] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΗ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ "ΖΑΓΙΕΤΝΟ", ΝΤΡΑΓΚΟΣΛΑΒ ΑΒΡΑΜΟΒΙΤΣ

  • [25] 400 ΙΤΑΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ "ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ" ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΣΤΟ EUROPARTENARIAT ΤΗΣ ΓΕΝΟΒΑ

  • [26] Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [27] ΑΥΣΤΡΑΛΕΖΑ ΠΡΩΗΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ KGB ΖΕΙ ΣΕ ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ

  • [28] ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΕΙΔΗ "ΤΟΛΜΗΣΕ" ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ "ΚΟΚΚΙΝΟ"


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΩΘΗΚΕ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΟΥ ΜΙΡΑΖ 2000 ΠΟΥ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

    Εντοπίστηκε και σώθηκε νότια της Άνδρου από ελικόπτερο της πολεμικής μας αεροπορίας ο πιλότος του ελληνικού Μιράζ 2000 που κατέπεσε λίγο μετά τις 11 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή του νησιού.

    Πρόκειται για τον υποσμηναγό Λακίδη, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Γενικό νοσοκομείο της Αεροπορίας στην Αθήνα και υποβάλλεται σε εξετάσεις.

    Το μαχητικό αεροσκάφος, όπως διευκρίνισαν οι επιτελείς του Πενταγώνου δεν συμμετείχε σε εμπλοκή με τουρκικά μαχητικά.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, πληροφορήθηκε το ατύχημα από τον υπουργό ΓΕΕΘΑ και όπως σημείωσε συνέβη λόγω τεχνικής βλάβης κατά τη διάρκεια άσκησης τεσσάρων ελληνικών αεροπλάνων πάνω από την Άνδρο. "Πρόκειται περί εσωτερικού τεχνικού ατυχήματος του αεροπλάνου" τόνισε ο κ.Τσοχατζόπουλος.

    [02] ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΟΥΟΠΙΟ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Επίτιμος δημότης της φινλανδικής πόλης Κουόπιο, ανακηρύχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στην Φινλανδία. Η τελετή έγινε στις 10 το πρωί στο Δημοτικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Φινλανδίας.

    Στην προσφώνησή του ο δήμαρχος του Κουόπιο υπογράμμισε την συμβολή της Ελλάδας στο γίγνεσθαι του δυτικού πολιτισμού τονίζοντας , ότι "προσέφερε τη ψυχή και τις κατευθυντήριες γραμμές". Χαρακτήρισε δε ως μεγάλη τιμή για τους κατοίκους του Κουόπιο, την επισκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πόλη tour.

    Ο κ.Στεφανόπουλος στην αντιφώνησή του εξέφρασε την "ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία του σ΄αυτή τη φινλανδική πόλη, την οποία χαρακτήρισε ως μια από τις ωραιότερες της Φιλανδίας και αναφέρθηκε στον πολιτισμό και τους δεσμούς που συνδέουν τους Ελληνες με τη χωρα αυτή.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της δημοκρατίας επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Καρελίας και πάσης Φινλανδίας κ. Ιωάννη στο Ορθόδοξο Κέντρο.

    Απευθυνομενος στον κ.Στεφανόπουλο ο Αρχιεπίσκοπος Καρελίας επισήμανε ότι παρά το γεγονός της μεγάλης απόστασης των δυο χωρών, εντούτοις υπάρχουν πολύ στενές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

    "Η παρουσία σας εδώ, αποτελεί φανεράν απόδειξη της αγάπης υμών προς την Αρχιεπισκοπή ημών υπό τον ασεπτον οικουμενικόν θρόνο ως και γενικώς προς τους Φινλανδούς και την Φινλανδία", τόνισε ο κ.Ιωάννης υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψη του κ.Στεφανόπουλου "ενισχύει τους παλαιούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών και δημιουργεί νέες γέφυρες μεταξύ των Ελλήνων και των Φιλανδών, των Ελλήνων και των φιλελλήνων". Από την πλευρά του ο κ.Στεφανόπουλος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που επισκέπτεται την έδρα της Ορθοδόξου εκκλησίας της Φινλανδίας, "μιας εκκλησίας όπως είπε με λαμπρό μελλον και με ξεχωριστή θέση τόσο στην εκκλησία όσο και στον Ορθόδοξο γενικότερα χριστιανικό κόσμο".

    "Στο πρόσωπό σας δεν χαιρετίζουμε μόνο έναν μεγάλο ιεράρχη που με συνέπεια υπηρετεί την εκκλησία και το έθνος του αλλά και ένα μεγάλο φίλο της Ελλάδας, βαθύτατο γνώστη της ελληνικής γλώσσας και πολιτιστικής κληρονομιάς και έναν άξιο πνευματικό ηγέτη που σημαντικά συμβάλλει στη σύσφιγξη των σχέσεων και την περαιτέρω προσέγγιση των δυο χωρών".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το μεσημέρι επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο του Κουόπιο και το μεσημέρι παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του οι δημοτικές αρχές σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

    Ο κ.Στεφανόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και η συνοδεία αναχωρούν και επιστρεφουν στην Ελλάδα στις 5.00 το απόγευμα.

    [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ ΩΣ ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΝ Κ.ΣΟΡΣΑ

    Με έκδηλη ικανοποίηση δέχτηκε η Ελληνική κυβέρνηση την απόφαση της Ιρλανδικής προεδρίας να ορίσει ως ειδικό αντιπρόσωπο της Ευρωπαικής Ένωσης για το κυπριακό, τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας Κάλεϋ Σόρσα.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ.Σόρσα χαρακτηρίζεται προσωπικότητα κύρους, ενώ επισημαίνεται το ενδιαφέρον της Φινλανδίας για το κυπριακό που εκφράζεται και με τη συμμετοχή Φινλανδών από τη χώρα αυτή στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στην Κύπρου (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

    "Προσβλέπουμε", τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, "στην εποικοδομητική συνεισφορά του Φινλανδού εκπροσώπου στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται, ιδίως σε ότι αφορά στην ενεργοποίηση του q|kou που η Ευρωπαική Ένωση πρέπει να έχει στην διαμόρφωση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος".

    [04] ΜΕ ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟΝ Σ.ΑΤΑΝΖΑΛΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΚΥΠΡΟΥ

    Με σκληρή γλώσσα απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου βοηθού εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Σερμέτ Ατάνζαλι, με τις οποίες χαρακτήριζε επιθετική ενέργεια τις κοινές ασκήσεις Ελλάδας -Κύπρου που γίνονται στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα του θα απαντήσει με ανάλογο τρόπο.

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας, τόνισε χαρακτηριστικά: "Έχουμε μια προκλητική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας για πάνω από 20 χρόνια στην Κύπρο, όπου η Τουρκία κατέχει μέρος ανεξάρτητου κράτους, παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες και εμποδίζοντας έτσι και τη δημιουργία σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο".

    Ο κ.Μπίκας, τόνισε ακόμα ότι η αναγνώριση και αναχαίτιση του τουρκικού αεροσκάφους που έπεσε χθες δυτικά της Χίου έγινε στον ελληνικό εναέριο χώρο, αποκρούοντας έτσι τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι έγινε στο διεθνή εναέριο χώρο.

    Αναφερόμενος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην πρόσφατη επίσκεψη του Ραούφ Ντενκτάς στη Βόννη, επισήμανε: "πιστεύουμε ότι παρόμοιες επαφές δίνουν λάθος μηνύματα, συγκρατούμε όμως τις αποστάσεις που κρατήθηκαν από τη γερμανική πλευρά".

    Σημειώνεται ότι ο κ. Μπίκας συναντήθηκε στο πολιτικό γραφείο του με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Βέρνερ Χόγιερ.

    [05] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 16- 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ και στο Σεράγεβο θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου.

    Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα στο πλαίσιο της συμβολής της τόσο στην ανοικοδόμηση της Βοσνίας, όσο και της παρουσίας της στην διεθνή ειρηνευτική δύναμη.

    Νωρίτερα, στις 14 του μηνός ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφτεί την Ουγγαρία.

    [06] ΔΥΟ ΣΑΦΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΑΝΤΑΛΑΣΣΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΔ

    Για "δυνάμεις της παρακμής που αντιπαλεύουν, αυτή την περίοδο, με εκείνες της ανανέωσης" έκανε σήμερα λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη, παρουσιάζοντας το βιβλίο του καθηγητή Παύλου Τζερμιά.

    Η κ. Μπακογιάννη απέδωσε στο "λαθρεμπόριο ιδεών", όπως είπε, την κατασκευασμένη πολιτική κρίση, ενώ ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η αλλαγή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα βάλει ξανά την παράταξη στο δρόμο της. Πρόσθεσε δε ότι αν αυτό δεν το καταλάβουν τα μέλη του κόμματος και η κοινοβουλευτική ομάδα, η paq\tang θα οδηγηθεί σε διάλυση.

    Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος έκανε λόγο για φαινόμενα εσωστρέφειας, εσωτερικής διαμάχης και ουσιαστικής πολιτικής ανυπαρξίας στη Νέα Δημοκρατία και πρόσθεσε: "έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες για διαμόρφωση ενός αντιπολιτευτικού λόγου, σύγχρονα φιλελεύθερου, που θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην ανεμπόδιστη επέκταση της κυβέρνησης στο χώρο της κεντροδεξιάς".

    Αντίθετα οι βουλευτές Γεράσιμος Γιακουμάτος και Απόστολος Ανδρεουλάκος με δηλωσεις τους επέκριναν τους επικριτές του κ.Εβερτ και προειδοποίησαν οτι υπάρχουν και όρια. Ο βουλευτής Καβάλας Γιώργος Καλαντζής είπε στο ΜΠΕ οτι αν και δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, ωστόσο η βάση θέλει ως επικεφαλής του Κόμματος έναν εκ των Δημήτρη Αβραμόπουλου και Κώστα Καραμανλή ή την κ.Μπακογιάννη και οτι στις επόμενες εκλογές η ΝΔ πρέπει να πάει έχοντας ως Πρόεδρο έναν ή μία από τα παραπάνω στελέχη για να έχει πιυανότητες νίκης.

    Στελέχη του Κόμματος που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, κάνουν λόγο για πλήρη διαχωρισμό του κόμματος σε δύο στρατόπεδα, τα οποία ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων προσπαθούν να βρουν τους καλύτερους τρόπους για να κάνουν εμφανείς τις θέσεις τους.

    [07] ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΡΙΝΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

    Αντισυνταγματικές έκρινε τις βασικές διατάξεις του νόμου για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης το Συμβούλιο Επικρατείας.

    Σύμφωνα με την απόφαση ο νέος νόμος δεν θεσπίζει κριτήρια ώστε να ορίζονται με σαφήνεια οι ζώνες όπου μπορεί να γίνει μεταφορά του συντελεστή δόμησης με αποτέλεσμα πολλές φορές να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

    Εκπρόσωποι των κατασκευαστών σημειώνουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να κηρυχτούν άκυρα χιλιάδες συμβόλαια αγοράς κατοικιών και γραφείων. Ωστόσο ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεόδωρος Κολιοπάνος, τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πάντοτε όποια προβλήματα δημιουργούνται και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση.

    [08] ΝΕΑ ΕΔΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ "LONDON SCHOOL OF ECONOMICS" Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Νέα έδρα ελληνικών σπουδών, ιδρύθηκε στο βρετανικό πανεπιστήμιο "London School of Economics". Την έδρα με την επωνυμία "Eλληνικό παρατηρητήριο για τη μελέτη της σύγχρονης Ελλαδας" που δημιουργήθηκε με τη χρηματοδοτηση του ελληνικού δημοσίου, ελληνικών τραπεζών αλλά και της ομογένειας στη Βρετανία, θα εγκαινιάσει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Λονδίνο.

    Χθες, ο κ.Παπανδρέου, μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο πριν από την ομιλία του στο βρετανικό πανεπιστήμιο με θέμα "Η πολιτική ως παιδεία", υπογράμμισε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συμβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο στην ίδρυση εδρών ελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού

    Οπως τόνισε ο κ.Παπανδρέου το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το Μαίο, προβλέπει τη συγκρότηση μιας κοινής επιτροπής των υπουργείων, Παιδείας, Εξωτερικών και Πολιτισμου, μαζί με το ίδρυμα Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο στην Ολυμπία η οποία θα ιεραρχεί τις προτεραιότητες και θα χρηματοδοτεί την ανάπτυξη ελληνικών εδρών σε πάρα πολλές περιοχές. Πρόσθεσε δε ότι μια από τις προτεραιότητες που έχει τεθεί είναι η ίδρυση εδρών ελληνικών σπουδών στην Ανατολική Ευρώπη και την πρώην Σοβιετική Ενωση.

    [09] 21.000 ΔΡΧ. ΕΧΑΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΖΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-2,2 ΔΙΣ. ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Εικοσιμία χιλιάδες δραχμές έχασε -κατά μέσο όρο- ο κάθε επισκέπτης του καζίνο Θεσσαλονίκης, Regency, από την έναρξη της λειτουργίας του (το Σεπτέμβριο) έως και σήμερα. Καθημερινά, επισκέπτονταν το καζίνο περί τους 3.600 παίκτες, ενώ το πλήθος τους ήταν σαφώς αυξημένο τα Σαββατοκύριακα.

    Συνολικά, οι μικτές εισπράξεις του καζίνο ανήλθαν, το μήνα Σεπτέμβριο, σε 2,217 δισ.δρχ., ενώ ο μέσος ημερήσιος όρος εσόδων ήταν 76,5 εκατ. Επίσης συνολικά, στο Δημόσιο αναλογούν περί τα 660 εκατ.

    Αντίστοιχα, τα έξοδα του καζίνο υπολογίζονται σε περίπου 1,4 δισ., εκ των οποίων τα 650 εκατ. αφορούν στη μισθοδοσία των 1.400 υπαλλήλων (150 αλλοδαποί, οι υπόλοιποι Ελληνες). "Το υπόλοιπο των εξόδων μόνο κατ' εκτίμηση μπορεί να υπολογισθεί, καθώς δε γνωρίζουμε ακόμη σε ποιο ύψος θα ανέλθει το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών μας δαπανών", διευκρίνισε -κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου- ο πρόεδρος της αναδόχου του καζίνο εταιρείας "Hyatt Regency Hotels and Tourism Thessaloniki", Γιώργος Γαλανάκις. "Τα μέχρι σήμερα οικονομικά μας μεγέθη κινούνται στο επίπεδο των προϋπολογισθέντων, αναμένουμε -ωστόσο- βελτίωση τους στο άμεσο μέλλον".

    Με τα δεδομένα αυτά, η Hyatt εκτιμά τη χρονική περίοδο απόσβεσης της επένδυσης της σε 6 χρόνια.

    Σε ό,τι αφορά το ξενοδοχείο που έχει υποχρέωση να ανεγείρει η Hyatt, έχουν ήδη αρχίσει οι χωματουργικές εργασίες στη Θέρμη, ενώ η ολοκλήρωση του τοποθετείται στις αρχές του 1998. "Και στη Hyatt θα συνέφερε να είναι νωρίτερα έτοιμο το ξενοδοχείο, καθώς θα αυξάνονταν τα έσοδα μας από την προσέλευση και ξένων παικτών. Πάντως, δεν υπάρχει κάποια παράβαση των όρων της σύμβασης, καθώς μόνη υποχρέωση είναι η ολοκλήρωση του ξενοδοχείου εντός διετίας από τη λήψη της οικοδομικής άδειας", επισήμανε ο κ.Γαλανάκις.

    [10] ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Η ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας μας για τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που παρουσιάζει η βουλγαρική αγορά, θα αποτελέσει το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει η Εμπορική Τράπεζα σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.

    Στο πλαίσιο της ημερίδας που θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου se κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, η διοίκηση της "Bulgarian bank" και στελέχη της Εμπορικής Τράπεζας θα αναλύσουν τις επιχειρηματικές δυνατότητες που προσφέρονται στη γειτονική χώρα, τόσο σε θέματα διμερούς εμπορίου, όσο και στο πεδίο των επενδύσεων, είτε μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που υλοποιεί η βουλγαρική κυβέρνηση είτε μέσω της αυτόνομης επιχειρηματικής παρουσίας.

    [11] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ

    Εγκαινιάζεται την Κυριακή η λειτουργία του τουριστικού τρένου στη διαδρομή της κοιλάδας του Νέστου (Δράμας-Ξάνθης-Δράμας), το οποίο αποτελεί το μοναδικό μέσο πρόσβασης σε αυτή την περιοχή.

    Κατά την τελετή των εγκαινίων, επίσημοι θα επιβιβαστούν από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Δράμας για μια διαδρομή στην κοιλάδα του Νέστου. Μετά από μια ενδιάμεση στάση στα Λιβερά, η αμαξοστοιχία θα φτάσει στην Ξάνθη και θα αναχωρήσει πάλι για τη Δράμα.

    Η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία θα πραγματοποιεί δρομολόγια κάθε Σάββατο και Κυριακή.

    [12] ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΑΣΗ ΤΟΥ ΣΙΟΥΑ ΜΙΛΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΛΙΑΝΑ ΣΟΥΒΑΛΤΖΗ

    "Ο Ταφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην όαση Σίουα" είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει αυριο στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών η Λιάνα Σουβαλτζή, η αρχαιολόγος που τον Φεβρουάριο του 1995 δήλωνε ότι βρήκε τον τάφο του Μακεδόνα στρατηλάτη. Η δήλωση που έκανε στις 2 Φεβρουαρίου του 1995 η κ Σουβαλτζή, σχετικά με τον τάφο που αποκάλυψε, και τα αρχαιολογικά της ευρήματα είχαν τότε απασχολήσει τη διεθνή κοινή γνώμη ενώ παράλληλα πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να αμφισβητίσουν την αποκάλυψή της. Παρά τις αμφισβητήσεις και την κριτική που δέχτηκε η κ Σουβαλτζή συνεχίζει τις αρχαιολογικές της έρευνες στην έρημο Σίουα.

    Η κ Σουβαλτζή φτάνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη ύστερα από πρόσκληση της Πολιτιστικής Εταιρείας Μακεδνός. "Εμείς θα τιμήσουμε μια Ελληνίδα αρχαιολόγο για την επιμονή, τον αγώνα και τις προσπαθειες που καταβάλλει επί σειρά ετών στην έρημο Σίουα για τον εντοπισμό του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τιμούμε στο πρόσωπό της την γυναίκα επιστήμονα που προσπαθεί και αγωνίζεται. Τα ευρήματά της θα τα κρίνουν άλλοι. Εμείς μένουμε στον αγώνα της" δήλωσε ο πρόεδρος του Μακεδνού Δημήτρης Αλεξάνδρου.

    Μετά την διάλεξη της κ Σουβαλτζή θα ακολουθήσει γεύμα σε κεντρικό ρεστωράν της Θεσσαλονίκης ενώ τα έσοδα θα διατεθούν για την εγκατάσταση δορυφορικής κεραίας στον Δυτικό Ευξεινο Πόντο για τους ξεχασμένους Ελληνες της περιοχής. Αιγύπτιος καθηγητής αναζητά τον τάφο του Μ. Αλέξανδρου στην Αλεξάνδρεια

    Ενώ η Λίανα Σουβαλτζή συνεχίζει τις ανασκαφές της στην έρημο Σίουα ένας Αιγύπτιος καθηγητής πανεπιστημίου , ο Φαούζι Ελ Vajwaq\mi, αναζητά τον τάφο του Μ. Αλέξανδρου στο κέντρο της Αλεξάνδρειας κάτω από το νεκροταφείο των πέντε χριστιανικών δογμάτων . Ο κ Φακχαράνι ανακοίνωσε χτες επίσημα στην διάρκεια του συνεδρίου με θέμα "Η κληρονομιά του Μ. Αλέξανδρου", που πραγματοποιείται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ότι σε δύο μήνες αρχίζει με ελληνική βοήθεια τις ανασκαφές που είναι βέβαιος ότι θα δώσουν απαντηση στο ερώτημα "που είναι τελικά ο τάφος του Μ.Αλέξανδρου".

    [13] ΟΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Με μία εντυπωσική έκθεση τηλεπικοινωνιών, που είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ασύρματης επικοινωνίας, τα 70 χρόνια από τη λειτουργία του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού και τα 36 από τη λειτουργία του πρώτου τηλεοπτικού στη Θεσσαλονίκη ,το Τεχνικό Μουσείο της πόλης θα λειτουργεί από τις 13 Οκτωβρίου ανακαινισμένο πλέον και κάνοντας χρήση των ηλεκτρονικών μεθόδων παρουσίασης με την τεχνολογία των πολυμέσων. Τα εγκαίνια του Μουσείου θα κάνει στις 7 το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Η έκθεση που έχει τίτλο "Από τις φρυκτωρίες στους δορυφόρους" καλύπτει την περίοδο από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

    Ενα τμήμα του νέου εκθετηρίου του Μουσείου, που ανακαινίστηκε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΤΕΠ ΙΙ της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, είναι αφιερωμένο στις πιό σημαντικές μεθόδους επικοινωνιών στην αρχαία Ελλάδα. Ενα ομοίωμα εκμαγείο αναπαριστά με συμμετοχικό τρόπο τις σημαντικότερες μεθόδους επικοινωνιών.Οπως επισήμανε ο διευθυντής του Μουσείου Νίκος Οικονόμου οι αρχαίοι Ελληνες χρησιμοποιούσαν ψηφιακή τεχνολογία στις τηλεπικοινωνίες .

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη μέθοδος μετάδοσης μηνυμάτων στην αρχαιότητα ήταν αυτή της πυρσείας δηλαδή η χρήση φωτεινών αναμεταδοτών από βουνοκορφή σε βουνοκορφή. Το σύστημα αυτό μειονεκτούσε στο ότι ήταν αργό στη χρήση του και δεν μπορούσε να δώσει ακριβείς πληροφορίες πέρα από κάποιες απλές αναφορές για τις εχθρικές κινήσεις. Είχε όμως εμβέλεια που έφτανε τα 30 χιλιόμετρα.

    Η επανάσταση στο χώρο τον επικοινωνιών κατά την αρχαιότητα έγινε το 150πΧ όταν οι Αλεξανδρινοί τεχνικοί Κλεοξένης και Δημόκλειτος επινόησαν τις φρυκτωρίες ή οπτικό τηλέγραφο , ένα σύστημα βασισμένο στις φωτιές (πυρσούς) το οποίο χρησιμοποιούσε ένα απλό και περιεκτικό κώδικα συνδυασμού αριθμών και γραμμάτων.

    Αιώνες μετά, το 1896, ο Μαρκόνι με την ανακάλυψη της ασύρματης επικοινωίας κάνει τη δική του επαναστατική προσφορά στον τρόπο οργάνωσης της σύγχρονης ανθρώπινης κοινωνίας και ιδιαίτερα στον τεχνολογικό πολιτισμό.

    Σε αυτά τα πλαίσια παρουσιάζεται αρχειακό υλικό οργάνων και μηχανημάτων της εποχής του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου, τα οποία αναφέρονται στις ασύρματες επικοινωνίες και τη ραδιοφωνία. Η έκθεση του υλικού προέρχεται από τη συλλογή του Ιταλού ταξίαρχου Φραντσέσκο Κρεμόνα η οποία περιέχει 900 σπάνια joll\tia όπως συσκευές που ανήκαν στον Μαρκόνι, πομπούς, δέκτες και ακόμη μία εξαιρετικά σπάνια κατασκοπευτική συσκευή κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης το "Αίνιγμα" που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου από τους Γερμανούς. Η συλλογή Κρενόνα είναι μοναδική στον κόσμο για την ευρύτητα και τη σπανιότητα των κειμηλίων της και χωρίζεται σε πολυάριθμους τομείς και περιόδους της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

    Στην έκθεση τιμάται ο Χρήστος Τσιγγιρίδης που ίδρυσε το 1920 στη Θεσσαλονίκη τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας, ο οποίος ήταν ένας από τους 3-4 μεγαλύτερους στην Ευρώπη καθώς και τα 36 χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης που και αυτή ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί πορεία 20 περίπου κλασικών αυτοκινήτων της Λέσχης Κλασικών αυτοκινήτων προς το Μουσείο όπου και θα εκτεθούν. Ο υπεύθυνοι του Τεχνικού Μουσείου επισημαίνουν ότι υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης Μουσείου Κλασικών Αυτοκινήτων στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

    Εξάλλου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Τεχνικού Μουσείου θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου σεμινάριο τηλεσεισμολογίας στη διάρκεια του οποίου Ιταλοί επιστήμονες θα ενημερώσουν Ελληνες συναδέλφους τους.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΟΝΗΣΗ ΤΩΝ 6,4 ΡΙΧΤΕΡ

    Mε τον φόβο ενός νέου, μεγάλου μετασεισμού ζουν οι κάτοικοι της Κύπρου που εξακολουθεί να σείεται από δεκάδες δονήσεις, μετά τον χθεσινό ισχυρότατο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, κατά τη διάρκεια του οποίου ένα άτομο έχασε τη ζωή του από συγκοπή και πενήντα ακόμη τραυματίστηκαν.

    Στην Πάφο, τη Λευκωσία και τη Νεμεσό οι κάτοικοι ζουν ώρες αγωνίας, ενώ η αστυνομία, η πυροσβεστική και οι υπόλοιπες υπηρεσίας της Μεγαλονήσου βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά έναν νέο σεισμό και να παρέχουν κάθε βοήθεια στους πληγέντες.

    Είκοσι φορές ισχυρότερος ήταν ο χθεσινός σεισμός από εκείνον του Φεβρουαρίου του περασμένου χρόνου, που στοίχισε τη ζωή σε δύο ηλικιωμένους. Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, προκλήθηκαν και μεγάλες υλικές ζημιές. Ολοσχερώς καταστράφηκε το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Στρουμπί στην επαρχία της Πάφου. Στο πέρασμά του ο Εγκέλαδος σάρωσε παλιά, πετρόχτιστα κτίσματα σε πολλά χωριά, ενώ δεν ήταν λίγα τα καινούργια κτίρια που παρουσίασαν σημαντικές ρωγμές.

    Στην Πάφο, οκτώ οικογένειες έμειναν άστεγες, αφού η πολυκατοικία στην οποία έμεναν, υπέστη σοβαρότατες καταστροφές και είναι έτοιμη να καταρρεύσει.

    Δύο πολυκατοικίες έχουν εκκενωθεί και δεκάδες κτίρια υπέστησαν ζημιές στη Νεμεσό. Στη Λεμεσό η αστυνομία έκλεισε τους δρόμους προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο πρόκλησης ατυχήματος σε πεζούς και διερχόμενα οχήματα, από τα παλιά κτίρια που είναι ετοιμόρροπα.

    Ως φυσιολογική χαρακτηρίζουν την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα οι ειδικοί επιστήμονες, προειδοποιώντας ωστόσο ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι κρίσιμα.

    Νέα σεισμική δόνηση εντάσεως 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη 1.42 το μεσημέρι με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 53 χιλιόμετρα δυτικά της Πύλου. Ο σεισμός αυτός είναι ο τρίτος που καταγράφεται στην περιοχή σε διαστημα 48 ωρών.

    [15] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ Τ.ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Την αποχώρηση του Πρέσβη Τζέιμς Γουίλιαμς από τη θέση του ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το κυπριακό, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς.

    Ο εκπρόσωπος, κατέστησε σαφές ότι η αποχώρηση Γουίλιαμς δεν αποτελεί στοιχείο μείωσης των προσπαθειών των ΗΠΑ για προώθηση του κυπριακού προβλήματος. "Αυτή η αλλαγή σε καμία περίπτωση δεν υποδεικνύει κάποια μείωση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φανεί χρήσιμη στα μέρη στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην ίδια την κυπριακή κυβέρνηση. Πρόκειται για μια απλή αλλαγή στον κανονικό κύκλο καθηκόντων του Πρέσβη Γουίλιαμς.

    Στο ερώτημα ποιος πρόκειται να είναι ο αντικαταστάτης του κ.Γουίλιαμς, ο κ.Μπέρνς ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή.

    [16] ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΜΠΟΜΠ ΝΤΟΟΥΛ

    Την ανησυχία του για τη μέλλουσα σταθερότητα και ασφάλεια στην Ελλάδα και την Κύπρο εκφράζει στο μήνυμα του προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα, ο Μπόμπ Ντόουλ.

    Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, στο μήνυμα του αναφέρει: "Ανησυχώ πολύ για τη μέλλουσα σταθερότητα και ασφάλεια στην Ελλάδα και την Κύπρο, δεδομένης της κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο και της μη επίτευξης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό".

    "Μια κυβέρνηση Ντόουλ", πρόσθεσε, "θα αγκαλιάσει ενεργά τις κυβερνήσεις Κύπρου, Τουρκίας και Ελλάδας ώστε να επιτύχει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το κυπριακό όσο το δυνατό γρηγορότερα".

    Ο κ.Ντόουλ δήλωσε ότι υποστηρίζει την αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    [17] ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης ότι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η πολιτική λύση του προβλήματος, εξέφρασε στον Τουρκοκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βέρνερ Χόγιερ κατά τη συνάντησή τους στη Βόννη.

    Ο Γερμανός υπουργός φέρεται να δήλωσε στον Ραούφ Ντενκτάς ότι "η Κύπρος ή θα ενταχθεί ως διζωνικό ομόσπονδο κράτος ειδάλλως δεν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Ο ίδιος, διαβεβαίωσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τους κοινοτικούς εταίρους της Ελλαδας, ένταξη μονο του ελεγχόμενου τμήματος της Κυπρου από τους Ελληνοκύπριους.

    Στελέχη του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, εκτιμούν ότι στη Βόννη είναι παγιωμένη η αντίληψη ότι χωρίς πολιτική λύση του προβλήματος, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την αναθέωρηση του Μάαστριχτ, δεν πρόκειται να περατωθούν.

    [18] ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΩΣ ΙΣΟΤΙΜΟ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΠΗΥΘΥΝΕ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ Ο ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Εκκληση να τον αναγνωρίσουν ως ισότιμο συνομιλητή στις διαβουλεύσεις για τη λύση του Κυπριακού απηύθυνε προς τη Γερμανία και τις υπόλοιπες Δυτικοευρωπαϊκές χώρες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στη διάρκεια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Βόννη.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έδειξε για μια ακόμη φορά ότι επιδιώκει να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων πρέπει να μετατεθεί και να μη πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις εάν και ev|som εξακολουθεί να υφίσταται το Κυπριακό ζήτημα. Είπε επίσης ότι από την όλη υπόθεση αδικούνται οι Τουρκοκύπριοι, καθώς δε λαμβάνονται υπόψη στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη και ότι σε περίπτωση που η Κύπρος γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτός θα επιδιώξει στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.

    Πριν τη συνέντευξη, Τουρκοκύπριοι διένειμαν στους δημοσιογράφους φυλλάδιο με αποσπάσματα από το βιβλίο "Η κατάθεσή μου" του Κύπριου Προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη,το περιεχόμενο του οποίου, σύμφωνα με τον Ραούφ Ντενκτάς, επιβεβαιώνει την εκτίμησή του ότι στόχος των Ελληνοκυπρίων είναι η δημιουργία ενός αμιγούς κράτους, χωρίς την ισότιμη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων.

    Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, που επισκέπτεται τη Βόννη από τη Δευτέρα και θα αναχωρήσει αύριο, είχε στη διάρκεια της παραμονής του στη γερμανική πρωτεύουσα συναντήσεις και επαφές με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

    Η επίσκεψη αυτή, πάντως, του Τουρκοκύπριου ηγέτη στη γερμανική πρωτεύουσα, είχε ως αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση της κυπριακής διπλωματικής αποστολής στη Βόννη, η οποία απέσπασε διαβεβαιώσεις από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι επρόκειτο για ιδιωτικής φύσεως επίσκεψη του κ. Ντενκτάς, χωρίς καμία επίσημη χροιά.

    Σύμφωνα με τον Κύπριο Κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιαννάκη Κασουλίδη, η συνάντηση που είχε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, κατόπιν δικού του αιτήματος, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Βέρνερ Χόιερ, πραγματοποιήθηκε σε χώρο εκτός του υπουργείου και έγιναν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες για να αποκλειστεί η πιθανότητα αναγνώρισης του Ντενκτάς σαν "Προέδρου" του ψευδοκράτους. Επίσης στη δεξίωση που έδωσε η τουρκική πρεσβεία δεν παρέστησαν εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης.

    Ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι ο κ. Χόιερ συναντήθηκε στο πλαίσιο κοινού γεύματος με τον "ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας" Ραούφ Ντενκτάς.

    [19] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

    Πολιτικές διαστάσεις τείνει να προσλάβει στα Σκοπια, η εκδήλωση κρουσμάτων δηλητηριάσεων αλβανόφωνων μαθητών και φοιτητών στην πολη Τέτοβο, όπου είναι συμπαγής ο αλβανικός πληθυσμός. Τα αλβανικά κόμματα ζητούν το κλείσιμο των σχολείων μέχρις ότου υποχωρήσει το φαινόμενο, ενώ παράλληλα διατυπώνουν αιχμές ότι πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα κατά του πληθυσμού.

    Την αναταραχή και την ανησυχία που επικρατεί στον αλβανικό πληθυσμό της ΠΓΔΜ επέτεινε και η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας το οποιο απέκλεισε μεν την περίπτωση δηλητηριασης αφού όπως αναφέρει, οι τοξικολογικές αναλύσεις που έγιναν σε ασθενείς δεν έδειξαν κάτι παρόμοιο, χωρίς όμως να προσδιορίζει τις αιτίες που προκαλεί το φαινόμενο για να μπορέσει να καταπολεμηθεί. Στην ίδια ανακοινωση, τονίζεται ότι το Ινστιτούτο Δικαστικής Ιατρικής της Βιέννης, όπου εστάλησαν δειγματα, απέκλεισε την περίπτωση τόσο της δηλητηρίασης όσο και μαζικής επιδημίας.

    Παρά την έκκληση που απηύθυνε το Υπουργείο Υγείας, να μην συρρέουν στα νοσοκομεία, τα οποία έχουν κατακλυστεί από ejatomt\der Αλβανών που έχουν συμπτώματα της "νόσου", προκειμένου να μην παρεμποδίζεται το έργο των ιατρών, χθες και σήμερα συνεχίστηκε η μεταφορά νέων ασθενών. Εκατοντάδες παιδιά, εμφανίζουν τα συμπτώματα της "νόσου" -πονοκέφαλος, πόνοι στο στομαχι και εμετος- και μεταφέρονται εσπευσμένα στα νοσοκομεία, γραφει η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντονια" η οποία αναφέρεται πρωτοσέλιδα στο θέμα με τον τίτλο "Η δηλητηρίαση συνεχίζεται-Το μυστήριο παραμένει".

    Ο πρόεδρος του αλβανικού Κομματος Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP), Αμπτουραχμάν Αλίτι, σε συνέντευξή του, διερωτήθηκε πώς γίνεται να ασθενουν οι μαθητές και όχι το διδακτικό προσωπικό και η "νόσος" να εμφανίζεται μόνο στην αλβανική εθνότητα.

    Τα αλβανικά κόμματα "Δημοκρατικής Ευημερίας-Αλβανών" και Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (NDP) εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις διαστάσεις του φαινομένου, ζήτησαν το κλείσιμο των σχολείων ενώ έκαναν λόγο "για έγκλημα κατά του αλβανικού λαού", χωρίς όμως να διευκρινίζουν τι εννοούν.

    Αντίθετα, το "Δημοκρατικό Κόμμα "Μακεδονίας", με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για προβοκάτσια των Αλβανών. Ο πρόεδρος του κόμματος που εκπροσωπείται στο κοινοβουλιο, δήλωσε ότι "πρόκειται για την ίδια συνταγή πολιτικής δηλητηρίασης με συνταγή από την κουζίνα του Κοσσυφοπεδίου οι σκηνοθέτες της οποίας είναι άγνωστοι", παρομοιάζοντας την υπόθεση αυτή με ανάλογη που είχε σημειωθεί, όπως είπε, παλαιότερα στο Κοσσυφοπέδιο προκειμένου να κατηγορηθούν οι Σερβοι για εξόντωση του αλβανικου πληθυσμού.

    Η "νόσος" εμφανίστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου στο χωριό Μπογκοβίνε ενώ δεκάδες άλλα κρούσματα εμφανίστηκαν την 1η Οκτωβρίου ενώ χθες αναφέρθηκαν άλλες 120 δηλητηριάσεις.

    [20] ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Επιπρόσθετα μέτρα θα λάβει η Βουλγαρία στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, με αφορμή την εμφάνιση της πολιομυελίτιδας σε χώρες των Βαλκανίων.

    Όπως ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, η βουλγαρική πρεσβεία ενημέρωσε χθες το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ότι στο εξής άτομα κάτω των 18 ετών που επιθυμούν να εισέλθουν από την ΠΓΔΜ στη Βουλγαρία, θα πρέπει να επιδείξουν στη συνοριακή αστυνομία έγγραφο, που να επιβεβαιώνει τον εμβολιασμό τους κατά της πολιομυελίτιδας.

    Σύμφωνα με το σκοπιανό κανάλι, το προσωρινό αυτό μέτρο αφορά και τους νέους άλλων βαλκανικών χωρών, καθώς σε μερικές από αυτές, όπως στην Αλβανία, η νόσος αυτή έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.

    [21] Ο Χ.ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Μόνο στα λόγια μένουν οι καταγγελίες της Ευρωπαικής Ένωσης σε βάρος της Τουρκίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την πορεία εκδημοκρατισμού και τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας.

    Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κομισιόν για την Τουρκία, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ παρουσιάζοντας το σχέδιο έκθεσης για την τελωνειακή σύνδεση, παραδέχτηκε ότι η Αγκυρα δεν έχει σημειώσει καμία ουσιαστική πρόοδο στους προαναφερόμενους τομείς.

    Ωστόσο, δεν υιοθέτησε την πρόταση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, για πάγωμα της κοινοτικής χρηματοδότησης, επικαλούμενος θεσμικές δυσκολίες.

    Οι επισημάνσεις του επιτρόπου προκάλεσαν τις αντιδράσεις των συναδέλφων του, οι οποίοι τις χαρακτηρίζουν χλιαρές και άνευρες.

    Τελικώς, στο σχέδιο της έκθεσης υιοθετήθηκε πρόταση του Έλληνα επιτρόπου Χρήστου Παπουτσή, σύμφωνα με την οποία η εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και ο διάλογος για το κυπριακό πρέπει να γίνουν με βάση το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο.

    [22] 150 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ 30 ΕΤΩΝ ΘΑ ΔΑΠΑΝΗΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ

    Διπλασιασμός των ετήσιων δαπανών για την αμυντική θωράκιση της χωρας, προβλέπεται στο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα που καταρτίζει η τουρκική κυβέρνηση.

    Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν", προβλέπει τη δαπάνη 150 δις δολαρίων για τα επόμενα 30 χρόνια, διπλασιάζοντας έτσι τις ετήσιες αμυντικές δαπάνες στα 5,5 δις δολάρια το χρόνο.

    Η εφημερίδα, αναφέρει, ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ενισχυθούν με 750 επιπλέον ελικόπτερα, τρεις χιλιάδες άρματα μάχης και 48 χιλιάδες διαφόρων τύπων στρατιωτικά οχήματα. Το Ναυτικό θα αποκτήσει 14 νέες φρεγάτες, 9 υποβρύχια και 35 αποβατικά σκάφη ενώ η τουρκική αεροπορία αναμένεται να εφοδιαστεί με 640 σύγχρονα αεροσκάφη και 440 συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας.

    Η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον αρχηγό του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, τόνισε ότι το πρόγραμμα αμυντικής θωράκισης της χωρας θα περιλαμβάνει συνεργασία με ξένες πολεμικές βιομηχανίες και ανάπτυξη της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας με ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.

    Η "Γκάρντιαν" εκτιμά ότι από τους κύριους στόχους της Αγκυρας είναι ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας της Τουρκίας, η οποία σήμερα καλύπτει το 20% των αναγκών των Ενόπλων της Δυνάμεων.

    [23] Ν.ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗΣ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ CEDEFOP

    Η διάλυση του αρνητικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί όταν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διατύπωσαν αμφιβολίες για την αναγκαιότητα ύπαρξης του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, CEDEFOP, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της κοινής συνεδρίασης που πραγματοποιεί -σήμερα και αύριο- αντιπροσωπεία της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων και απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου με το διοικητικό συμβούλιο του κέντρου.

    Στη συνεδρίαση -που ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα και θα διαρκέσει έως και αύριο το μεσημέρι- θα εξετασθεί η εξέλιξη της μεταφοράς του κέντρου από το Βερολίνο στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η πρόοδος αυτής καθεαυτής της αποστολής του CEDEFOP. Αντικείμενο μελέτης θα αποτελέσει -επίσης- το πρόγραμμα εργασίας, οι στόχοι, η μεθοδολογία, αλλά και το επίπεδο επικοινωνίας, τόσο με τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και με τις υπό ένταξη χώρες και την Ανατολική Ευρώπη.

    "Οι αιτιάσεις που είχαν διατυπωθεί σχετικά με τη σκοπιμότητα λειτουργίας του κέντρου, συνδέθηκαν με τη μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη", επισήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ελληνας Ευρωβουλευτής και μόνιμος παρατηρητής της επιτροπής σε θέματα CEDEFOP, Νίκος Παπακυριαζής. "Ηταν, εξάλλου, ανθρώπινη η αντίδραση των ευρωυπαλλήλων στη μεταφορά. Πλέον, πάντως, δεν υπάρχει κανένας τέτοιος προβληματισμός. Αντίθετα, μάλιστα, παρουσιάζεται τελευταίως αυξανόμενη ζήτηση για το αντικείμενο του κέντρου".

    [24] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΗ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ "ΖΑΓΙΕΤΝΟ", ΝΤΡΑΓΚΟΣΛΑΒ ΑΒΡΑΜΟΒΙΤΣ

    Η παραίτηση, για λόγους υγείας του 76χρονου Ντράγκοσλαβ Αβράμοβιτς, από την ηγεσία του αντιπολιτευτικού συνασπισμού "Ζάγιετνο", εικοσιπέντε μόλις ημέρες πριν τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές, προκάλεσε απογοήτευση στους κύκλους της σερβικής αντιπολίτευσης.

    Στελέχη του "Ζαγιετνο" χαρακτήριζαν την παραίτηση του Αβράμοβιτς ως σοβαρό πλήγμα , καθώς κοινή ήταν η εκτίμηση ότι ήταν ο μόνος υποψήφιος που μπορούσε να υπερισχύσει του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Την εκτίμησή τους επιβεβαίωναν τις τελευταίες ημερες και οι δημοσκοπήσεις οι οποίες έφεραν τον Αβράμοβιτς, που τα γιουγκοσλαβικά μέσα ενημέρωσης αποκαλουν "σούπερ παππού", να προηγείται με μεγάλη διαφορά του Μιλόσεβιτς. Στην τελευταία δημοσκοπηση που παρουσίασε η ανεξάρτητη εταιρεία "Πάρτνερ", ο Αβράμοβιτς προηγείται με 31% εναντι 24% του Μιλόσεβιτς.

    Ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιουγκοσλαβίας είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλέον δημοφιλής προσωπικότητα στη Νέα Γιουγκοσλαβία και ο μοναδικός πολιτικός με μεγάλα ποσοστά αποδοχής και στη συμπολίτευση, καθώς όπως υποστηρίζεται κατάφερε τη διετία 1993-95 να μειώσει δραστικά τον πληθωρισμό αλλά και να διαμορφώσει και ένα ηθικό πρότυπο, τη συγκεκριμένη περίοδο όπου η χωρα ταλανιζόταν από εθνικιστική έξαρση και ανεξέλεγκτη κοινωνική και ηθική κρίση. Ενδεικτική της ηθικής του ακεραιότητας είναι η άρνησή του να χρησιμοποιεί υπηρεσιακά αυτοκίνητα ενώ ο μισθός του δεν ξεπερνούσε τις 30 χιλιάδες δρχ. μηνιαίως.

    [25] 400 ΙΤΑΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ "ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ" ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΣΤΟ EUROPARTENARIAT ΤΗΣ ΓΕΝΟΒΑ

    Τετρακόσιες ιταλικές επιχειρήσεις θα λάβουν μέρος στο EUROPARTENARIAT της Γένοβα, που θα πραγματοποιηθεί από 27 έως 29 Moelbq_ou.

    Στόχος της εκδήλωσης, είναι η προώθηση των συνεργασιών μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ιταλικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους ακόλουθους κλάδους: τρόφιμα-ποτά, υφάσματα-ενδύματα-δέρματα, έπιπλα-ξυλεία-φελλός, χημικά-πλαστικά, μη μεταλλικά-γυαλί-κεραμικά, κατασκευές, μηχανήματα-εξοπλισμός, ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά, γενικό εμπόριο και υπηρεσίες.

    Η ελληνική αποστολή διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και προβλέπει δωρεάν συμμετοχή, γεύματα, διερμηνεία, γραμματειακή υποστήριξη και έντυπο υλικό. Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν μόνο με τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής των εκπροσώπων τους.

    Το επόμενο EUROPARTENARIAT θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά, τον Ιούνιο του 1997.

    [26] Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Η προεκλογική εκστρατεία στη Βουλγαρία ενόψη των Προεδρικών εκλογών της 27ης Οκτωβρίου, απασχολεί τον σημερινό βουλγαρικό Τύπο.

    Η εφημερίδα "Ντούμα" επικαλείται δηλώσεις του υποψηφίου της Δημοκρατικής Αριστεράς για το Προεδρικό αξίωμα, Ιβάν Μαραζοφ, ότι προσδοκά να συγκεντρώσει το 90% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος που υπολογίζονται σε 2,8 εκατομμύρια. Να σημειωθεί πως ο πληθυσμός της Βουλγαρίας είναι περίπου 8,5 εκατομμύρια.

    Η Μόσχα απέφυγε να δεχτεί τους υποψηφίους της Δημοκρατικής Αριστεράς, για τα αξιώματα του Προέδρου και του Αντιπροέδρου, Ιβάν Μαράζοφ και Ιρίνα Μπόκοβα, αντίστοιχα, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα "Σταντάρτ" της Σόφιας. "Οι υποψήφιοι της Αριστεράς ζήτησαν υψηλή υποστήριξη από το Κρεμλίνο, μετά από τη στήριξη της Βόννης στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης για το προεδρικό αξίωμα, Πέταρ Στογιάνοφ", γράφει η ίδια εφημερίδα.

    Βέβαιη για τη νίκη της, ακόμη στον πρώτο γύρο των εκλογών, εμφανίζεται η αντιπολίτευση, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τρουντ", ενώ η εφημερίδα "Ντεμοκράτσια" αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση στη Βαρσοβία του Π.Στογιάνοφ με τον Πρόεδρο της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι. Νωρίτερα ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης είχε συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ, στη Βόννη.

    [27] ΑΥΣΤΡΑΛΕΖΑ ΠΡΩΗΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ KGB ΖΕΙ ΣΕ ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ

    Μία Αυστραλέζα πρώην κατάσκοπος, της Σοβιετικής Ενωσης, γνωστή στην KGB, με τον κωδικό ''σίστερ'', ζει σήμερα σε προάστιο του Σίδνεϊ.

    Προκειται για την Φράνσις Γκάρεττ, η οποία με το πατρικό της όνομα Μπέρνυ, έστελνε τις απόρρητες πληροφορίες, τής αυστραλιανής κυβέρνησης, κατά την εποχή του ''ψυχρού πολέμου'', σε Σοβιετικό κατάσκοπο.

    Η Φράνσις τότε εργαζόταν ως γραμματέας του γενικού εισαγγελέα και υπουργού Εξωτερικών υποθέσεων, Χέρμπερτ ''Ντοκ'' Εβαττ, από το 1944 έως το 1946.

    Εγγραφα που προέρχονται από την Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, την παρουσιάζουν ονομαστικά, σαν ''ένα από τα στελέχη της φωλιάς των κατασκόπων'' που δρούσαν στην Αυστραλία και μετέδιδαν, εκείνη την περίοδο, απόρρητες πληροφορίες της κυβέρνησης απ' ευθείας στους Σοβιετικούς.

    Η κ. Γκάρεττ, 72 ετών σήμερα, παραδεχθηκε ότι διεξήγαγε κατασκοπεία για λογαριασμό του Αυστραλιανού κομμουνιστικού κόμματος, κατά τη χρονική διαρκεια που εργαζόταν ως γραμματέας στο γραφείο του Εβαττ στο Σίδνεϊ. Τόνισε δε ότι έστελνε ''ψίχουλα'' μόνο από τις πληροφορίες στους Σοβιετικούς, αλλά αρνήθηκε ότι ειχε εκπαιδευτεί κανονικά από τους Σοβιετικούς ως πράκτορας, λέγοντας ότι απλώς αποτελούσε ένα μικρό μέρος του ''Σοβιετικού πειράματος''. Υποστήριξε πάντως ότι ήταν μία νεαρή ιδεολογος που πίστευε τότε ότι κάνει το σωστό.

    Η Φράνσις Γκάρεττ, η οποία υπήρξε κατά τη δεκαετία του '40, οικονομικό μέλος του Αυστραλιανού Κομμουνιστικού κόμματος, σημείωσε ότι πιστεύει πως όσοι ακολουθούσαν τότε το κόμμα, πίστευαν στο ''κομμουνιστικό πείραμα''.

    Γεγονός είναι πάντως ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, η δραστηριότητά της, ήταν αρκετά μεγάλη, αφού κατάφερνε χρησιμοποιώντας το πατρικό της όνομα, να προμηθεύει τους Σοβιετικούς κατασκόπους και τον τότε αρχηγό του αυστραλιανού κομμουνιστικού κόμματος, Γουώτερ Σέντον Κλάυτον με έγγραφα μεγάλης σπουδαιότητας.

    [28] ΤΟΥΡΚΑΛΑ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΕΙΔΗ "ΤΟΛΜΗΣΕ" ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ "ΚΟΚΚΙΝΟ"

    Το μπελά της βρήκε Τουρκάλα τροχονόμος, επειδή "τόλμησε" να σταματήσει οδηγό, ο οποίος παραβιάζοντας τους κανόνες οδικής κυκλοφορίες πέρασε με "κόκκινο" σε πολυσύχναστο δρόμο της Άγκυρας.

    Η Μενέξε Μπαλκάν, με την ενέργειά της αυτή, προκάλεσε την "οργή" του οδηγού, που με έκπληξή της είδε, ότι ήταν βουλευτής του Αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Ο εξοργισμένος βουλευτής, Μουχαρέμ Χαντί Ντελικτσί, δεν ανέχτηκε να του κάνει παρατηρήσεις μια γυναίκα - και μάλιστα δημοσίως - και αφού εξύβρισε την τροχονόμο, την ξυλοκόπησε άγρια και την άφησε στον τόπο της εργασίας της, στη μέση του δρόμου, ενώ ο ίδιος αναχώρησε για τον προορισμό του, προφανώς για να εκπροσωπήσει επάξια τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συμπολιτών του στη Βουλή.

    Η άτυχη Μενέξε, με μώλωπες και εκδορές σε διάφορα σημεία του σώματός της μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Άγκυρας, όπου κατήγγειλε τον "νταή" βουλευτή, ο οποίος, ως γνήσιος πολιτικός ανήρ της εποχής, έσπευσε στα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια να διαψεύσει το γεγονός.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 10 October 1996 - 13:26:56