Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-11-11

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 11 Νοεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

  • [02] ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΥΓΚΑΛΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΑΥΡΙΟ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [03] ΠΟΛΥΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΔ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ PRC

  • [04] Ν.Δ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΠΙΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ

  • [05] ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

  • [06] ΣΤ.ΣΟΥΜΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΠΡΕΠΕΙ, ΟΜΩΣ, ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

  • [07] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

  • [08] ΡΕΚΟΡ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η 12η PHILOXENIA-ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

  • [09] ΑΥΞΗΣΗ 6% ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020 ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ-Γ' ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗΣ

  • [10] ΑΞΙΟΛΟΓΗ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  • [11] ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ, ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-Α.ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

  • [12] ΕΚΑΤΟ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

  • [13] ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΤΟΝΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ

  • [14] ΜΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΑΙΧΜΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΦΗΣΕ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [16] ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [17] ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ Ρ.ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ

  • [18] ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [19] ΣΕ ΓΚΑΦΑ ΤΗΣ Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΚΑΘΕ ΣΧΕΣΗ ΜΑΦΙΑΣ- ΚΡΑΤΟΥΣ

  • [20] ΑΠΕΤΡΑΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΝΤΕΝΙΖ LPA[JAK- ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΝΤΖΕΛΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΤΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ

  • [21] ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Ζ.ΣΙΡΑΚ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΟΠΟΥ ΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Την πεποίθηση του ότι το Χρηματιστήριο θα ανοίξει σήμερα μετά τη γενική συνέλευση των χρηματιστών που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγο, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Απόστολος Φωτιάδης.

    Αναφερόμενος στο σκάνδαλο της "Δέλτα Χρηματιστηριακής", ο κ.Φωτιάδης τόνισε ότι αν υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις εταιρειών θα αποκαλυφθούν ώστε η παρούσα "κρίση εξυγίανσης" όπως την αποκάλεσε να αποτελέσει την απαρχή ενός ξεκινήματος για το Χρηματιστήριο. Διαβεβαίωσε επίσης, ότι κανένας επενδυτής δεν θα χάσει ούτε μια δραχμή από τα χρήματα του.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υπό την προεδρία του κ.Φωτιάδη αποφασίστηκε το χρέος που άφησε η "Δέλτα Χρηματιστηριακή" να καλυφθεί από το συνεγγυητικό κεφάλαιο.

    Μετά τη σύσκεψη πάντως ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Μανώλης Ξανθάκης αποκάλυψε ότι έχει θέσει την παραίτηση του στη διάθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

    [02] ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΥΓΚΑΛΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΑΥΡΙΟ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

    Το πολιτικό συμβούλιο συγκαλεί εκτάκτως αύριο ο Μιλτιάδης Εβερτ μετά τις νέες επιθέσεις που εξαπέλυσαν εναντίον του το Σαββατοκύριακο στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

    Σήμερα, ο Πέτρος Τατούλης καλείται να δώσει εξηγήσεις στο γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιώργο Παναγιωτόπουλο.

    Σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορεί τους εσωκομματικούς του αντιπάλους για την αμφισβήτηση της πρόσφατης απόφασης του πολιτικού συμβουλίου αλλά και διατάξεων του καταστατικού του κόμματος.

    Αιτία της νέας αντιπαράθεσης στάθηκαν οι αλλεπάλληλες δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη το Σαββατοκύριακο, με τις οποίες η πρώην υπουργός ζητά την παραίτηση του κυρίου Εβερτ πρίν από το συνέδριο.

    Ο Γιώργος Σουφλιάς κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μπακογιάννη αλλά και άλλων βουλευτών του κόμματος πήρε αποστάσεις, ενώ ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης συνέστησε ψυχραιμία προς όλες τις κατευθύνσεις.

    [03] ΠΟΛΥΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΔ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ PRC

    Κανένα από τα προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ που φιλοδοξούν να ηγηθούν του Κόμματος δεν φαίνεται να πείθει την πλειοψηφία της βάσης του οτι αξίζει γι αυτήν τη θέση. Η πολυδιάσπαση αυτή στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ, είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας PRC για λογαριασμό της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" που διενεργήθηκε από 1-6 Νοεμβρίου στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας.

    Στο ερώτημα για το ποιός είναι καταλληλότερος αρχηγός για τη ΝΔ -με αυθόρμητες απαντήσεις, χωρίς δηλ. να υπάρχει επιλογή από λίστα ονομάτων- στο σύνολο των ψηφοφόρων προηγείται ο Γ.Σουφλιάς με 21,1% και ακολουθούν ο Δ.Αβραμόπουλος 18,4%, ο Κ.Μητσοτάκης 10,7%, τέταρτος ο κ.Μ.Εβερτ με 10,3%, η Ντ.Μπακογιάννη 5,9%, ο Κ.Καραμανλής 4,5% και ο Γ.Βαρβιτσιώτης 3,6%. Επονται με λιγώτερο του 1% αρκετά στελέχη (Μάνος, Ανδριανόπουλος κ.α.)

    Αντιθέτως στους ψηφοφόρους της ΝΔ την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 27,9%, ακολουθεί ο Κ.Μητσοτάκης με 18,3% και την τρίτη-τέταρτη θέση μοιράζονται ο Γ.Σουφλιάς και ο Μ.Εβερτ με 15%. Ο Κ.Καραμανλής με 6%, η Ντ.Μπακογιάννη με 2,8%και ο Γ.Βαρβιτσιώτης με 2,3% συμπληρώνουν τον κατάλογο.

    Οταν το θέμα επιλογής Προέδρου τίθεται ονομαστικά μεταξύ του Μ.Εβερτ και του Γ.Σουφλιά, τότε τόσον στους ψηφοφόρους της ΝΔ ,όσο και στο σύνολο του δείγματος, προηγείται με μεγάλη διαφορά ο κ.Σουφλιάς. Με 56% έναντι 31,9% στους ψηφοφόρους της ΝΔ και με 61,1% έναντι μόλις 22,6% στο σύνολο των ψηφοφόρων.

    Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ακόμη οτι 9 στους 10 οπαδούς του ΠΑΣΟΚ έχουν θετική κρίση για τον Πρωθυπουργό, ενώ μόνον το 17,5% των ερωτωμένων είναι πολύ ή αρκετά ευχαριστημένοι από την κυβέρνηση. Αντίθετα ένα ποσοστό που εγγίζει το 80% δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι.

    Για τη στάση της αντιπολίτευσης περίπου 92% δηλώνουν λίγο ή καθόλου ευχαριστημένοι και μόλις 6,4% αρκετά ή πολύ ευχαριστημένοι.

    [04] Ν.Δ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΣΕ ΗΠΙΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ

    Υπό το φως της δημοσκόπησης για την Προεδρία της ΝΔ, συνεχίζονται οι εσωκομματικές ζυμώσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σαφώς πιό ήπιους τόνους.

    Ο επίτιμος Πρόεδρος Κ.Μητσοτάκης δήλωσε οτι δεν θα συμμετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο που συγκαλείται αύριο, επειδή αυτό δεν θα συνεισφέρει στην προσπάθεια για την οριστική επίλυση του προβλήματος ηγεσίας του κόμματος.Ταυτόχρονα ο κ.Μητσοτάκης πήρε αποστάσεις από όσα στελέχη -όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Πέτρος Τατούλης- επιμένουν να θέτουν θέμα άμεσης παραίτησης του Μ.Εβερτ.

    Παρόμοιες αποστάσεις παίρνει και ο Στέφανος Μάνος λέγοντας οτι μετά την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου οι υψηλοί τόνοι είναι περιττοί.

    Ο Πέτρος Τατούλης πάντως επισκέφθηκε το πρωϊ το γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ.Παναγιωτόπουλο και έδωσε dieujqim_seir για τη γνωστή δήλωσή του. Μετά τη συνάντηση είπε οτι δεν φοβάται περίπτωση διαγραφής του.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Απογευματινή" ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε οτι η διεύρυνση του Συνεδρίου μπορεί να γίνει με εκλεγμένους εκπροσώπους της ΝΔ σε "συντεταγμένες ομάδες επαγγελματικής και κοινωνικής δράσης".

    Τέλος, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο ΕΘΝΟΣ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Κόμματος στο συνέδριο και διατυπώνει την άποψη οτι η κρίση στη ΝΔ πρέπει να αντιμετωπισθεί "με τρόπο οριστικό, αμετάκλητο και προοπτικό".

    [05] ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ουκρανία υπέγραψαν σήμερα, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα.

    Ο Ουκρανός Πρόεδρος επισήμανε ότι συνάντησε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στα θέματα που αφορούν στα προβλήματα της περιοχής, στις σχέσεις Ρωσίας- Ουκρανίας, στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στην επικείμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

    Παράλληλα, τόνισε ότι τόσο κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, όσο και με τον κ. Σημίτη, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα για την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας, η οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι απαραίτητη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σημίτης προσδιόρισε ως πολυδιάστατο τον χαρακτήρα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής καθώς και τις πολύπλευρες σχέσεις που αναπτύσσει η Ελλάδα με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

    Επίσης, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί στις προσπάθειες της Ουκρανίας να βρει τη θέση της στον καινούριο κόσμο που διαμορφώνεται. Υπενθύμισε δε, τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο λαών και αναφέρθηκε στην έντονη και μακρόχρονη παρουσία του Ελληνισμού στην περιοχή του Καυκάσου.

    Τέλος ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό και συμφώνησαν ότι οι όποιες διαφορές μεταξύ κρατών πρέπει να επιλύονται με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

    [06] ΣΤ.ΣΟΥΜΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΠΡΕΠΕΙ, ΟΜΩΣ, ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

    Δεν τίθεται κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης του λιμένος Θεσσαλονίκης. Από την άλλη πλευρά, απαραίτητη κρίνεται η αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του.

    "Αν θέλουμε το λιμάνι να παίξει σημαντικό ρόλο κατά τις επόμενες δεκαετίες, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην Παρευξείνια Ζώνη, δε μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με λογικές της δεκαετίας του '70", τόνισε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης, μιλώντας σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε ο Οργανισμός Λιμένος.

    Πάντως, η εμπορευματική κίνηση ξηρού φορτίου κατά το πρώτο οκτάμηνο του 1996 αυξήθηκε κατά 9,8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 1995. Ειδικότερα, η διακίνηση των transit φορτίων σημείωσε αύξηση 225% ενώ προβλέπεται στο τέλος του χρόνου να ξεπεράσει τους 1 εκατ.τόνους. Σημαντική αύξηση παρουσιάζει η διακίνηση εμπορευμάτων από και προς τα Σκόπια και, μάλιστα, αναμένεται έως το τέλος του έτους να πλησιάσει τα προ του εμπάργκο επίπεδα.

    Κατά το τρέχον έτος, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) αναμένεται να εμφανίσει κέρδη της τάξεως των 1,46 δισ.δρχ., έναντι 1,2 δισ. το 1995. Τα δε συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι θα "κλείσουν" περί το 16% υψηλότερα από πέρυσι. Εντός του έτους, χρηματοδοτούνται από τα διαθέσιμα του ΟΛΘ επενδύσεις συνολικού ύψους 3,1 δισ., ενώ για το 1997 προγραμματίζονται επενδύσεις 3,7 δισ. Το προσεχές έτος, εκτιμάται ότι τα συνολικά έσοδα θα παρουσιάσουν αύξηση 13%.

    Σε ό,τι αφορά το μεγάλο έργο του έκτου προβλήτα -ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 16 δισ.- έγινε γνωστό ότι η κατασκευαστική μελέτη θα ολοκληρωθεί εντός πενταμήνου. Το έργο προβλέπεται να εκτελεσθεί σε τέσσερις αυτοτελείς και άμεσα ανταποδοτικές φάσεις, "εφόσον -βέβαια- εξασφαλισθούν οι απαραίτητες πιστώσεις". Θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, θεωρείται η ένταξη του έκτου προβλήτα στον προγραμματισμό της επιτροπής μεγάλων έργων. Σε εξέλιξη βρίσκεται, σήμερα, η επιχωμάτωση του προβλήτα, έργο προϋπολογισμού 2,2 δισ., το οποίο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 70%.

    [07] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

    Διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Αντικείμενο της επίσκεψης είναι κυρίως θέματα πολιτισμού: το φεστιβάλ κινηματογράφου που βρίσκεται σε εξέλιξη και ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Σήμερα το βράδυ -9μμ- ο Πρόεδρος του Συνασπισμού θα μιλήσει σε εκδήλωση του τμήματος πολιτισμού του Συνασπισμού Θεσσαλονίκης στην "Αίγλη". Στην ίδια εκδήλωση οι Στέλιος Νέστωρ, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και Ανδρέας Κουράκης μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ θα αναπτύξουν το θέμα: "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα '97- τί θα μείνει;".

    Νωρίτερα, ο κ.Κωνσταντόπουλος θα επισκεφθεί το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και θα έχει συνάντηση με σωματεία και εργαζομένους στον ιματισμό και την κλωστοϋφαντουργία.

    Την Τρίτη, θα επισκεφθεί το πρωϊ τα κεντρικά γραφεία του ΟΤΕ, όπου θα συναντηθεί με τη Διοίκηση και τους εργαζομένους, ενώ το μεσημέρι θα επισκεφθεί τους χώρους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, θα συζητήσει με καλλιτέχνες και παράγοντες και το απόγευμα θα παρακολουθήσει προβολή ταινίας.

    [08] ΡΕΚΟΡ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η 12η PHILOXENIA-ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Για πρώτη φορά στην ιστορία της Διεθνούς Εκθέσεως Τουρισμού- PHILOXENIA, το πλήθος των επισκεπτών της φετινής, 12ης διοργάνωσης, ξεπέρασε τους 12.000. Μάλιστα, η αύξηση του συνολικού τους αριθμού, έναντι της περυσινής PHILOXENIA, έφθασε το 58,87%.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τη 12η PHILOXENIA επισκέφθηκαν επιχειρηματίες του κλάδου από 33 χώρες. Πολύ σημαντικό θεωρείται ότι η προσέλευση επικεντρώθηκε στις χώρες της Βαλκανικής, της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, δηλαδή στο σύνολο σχεδόν των νέων αγορών, οι κάτοικοι των οποίων επιλέγουν όλο και περισσότερο την Ελλάδα ως προορισμό των διακοπών τους.

    Συγκεκριμένα, τη PHILOXENIA επισκέφθηκαν ενδιαφερόμενοι από τα ακόλουθα κράτη: Αλβανία, Αυστρία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κύπρος, Μάλτα, Μαρόκο, Μ.Βρετανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Γιουγκοσλαβία, Ουκρανία, Παναμάς, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία και Σκόπια.

    Η έκθεση -που διήρκεσε από 31 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου- προσανατολίσθηκε σε εξειδικευμένους τομείς του τουρισμού, ευθυγραμμιζόμενη και με τα όσα τόνισε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, εγκαινιάζοντας τη PHILOXENIA: "Το καθιερωμένο τρίπτυχο "ουρανός-ήλιος-θάλασσα" δεν αρκεί πλέον για την τουριστική προβολή της χώρας μας, στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού". Στο πλαίσιο αυτό, iδιαίτερη έμφαση αποδόθηκε στο συνεδριακό, το θρησκευτικό και στο θεραπευτικό τουρισμό.

    Οι εκθέτες ανήλθαν σε 308 (έναντι 234 πέρυσι), ενώ αυξήθηκαν και οι χώρες προέλευσης τους από 21 σε 25. Μεγάλος ήταν και ο αριθμός των επίσημων κρατικών συμμετοχών: Αίγυπτος, Αλβανία, Κύπρος, Κένυα, Ταϋλάνδη, Ρουμανία, Σερβία, Μεξικό, Ισπανία, Ρωσία, Μαλαισία.

    [09] ΑΥΞΗΣΗ 6% ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020 ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ-Γ' ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗΣ

    Στο 26% από το 20% που είναι σήμερα εκτιμούν οι επιστήμονες ότι θα ανέλθει το 2020 το ποσοστό του πληθυσμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, που η ηλικία του είναι μεγαλύτερη των 60 ετών, ενώ πιο έντονη θα είναι η αύξηση της λεγόμενης τέταρτης ηλικίας, δηλαδή των ατόμων που υπερβαίνουν την ηλικία των 80 ετών. Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 2025 ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών θα ξεπεράσει τα 828 εκατομμύρια, έναντι των 328 που ήταν το 1990.

    Αυτά επισημαίνει ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Γ' Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Γηριατρικής και Γεροντολογίας, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 14 μέχρι 17 Νοεμβρίου, καθηγητής Παθολογίας στο ΑΠΘ, Αχιλλέας Τουρκαντώνης.

    Σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης αποτελούν, όπως επισημαίνει ο κ. Τουρκαντώνης, τα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης σε συνδυασμό με τη συνεχώς αυξανόμενη κατά τις τελευταίες δεκαετίες υπογεννητικότητα, ιδιαίτερα στις τεχνολογικά ανεπτυγμένες κοινωνίες. Το γεγονός αυτό έχει επιφέρει μια πληθυσμιακή δημογραφική ανακατανομή προς όφελος των ατόμων τρίτης gkij_ar, με αποτέλεσμα ενώ το 1975 άνω των 65 ετών ήταν το 10% του πληθυσμού της γης, το 2030 θα ξεπεράσει το 17% και το 2040 θα ανέλθει στο 23%, δηλαδή στο γενικό πληθυσμό ο ένας στους τέσσερις θα είναι υπερήλικας. Το ποσοστό του υπερήλικου πληθυσμού στη χώρα μας εκτιμάται σήμερα στο 17%.

    Η αύξηση των υπερηλίκων, επισημαίνουν οι ειδικοί, έχει δημιουργήσει μια ομάδα πληθυσμού με ιδιαίτερα παθοφυσιολογικά χαρακτηριστικά και συμπτωματολογία πνευματικής και σωματικής κάμψης, για τα οποία ο σύγχρονος γιατρός πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος, ώστε να μπορέσει να τα αντιμετωπίσει με επιτυχία.

    "Ο υπερήλικας, τονίζει ο κ. Τουρκαντώνης, δεν αποτελεί ένα εκφυλισμένο και επομένως αποβλητέο κοινωνικό κύτταρο, αλλά μια έμπειρη και γεμάτη σύνεση κυτταρική μονάδα, χρήσιμη για το κοινωνικό σύνολο. Είναι χρέος όλων μας να διατηρήσουμε τη ζωντάνια της μονάδας αυτής και να την προστατεύσουμε από τη βλαπτική επίδραση των διαφόρων νοσηρών και δυσμενών κοινωνικών παραγόντων".

    Η αναγκαστική απομόνωση, όμως, στην οποία οδηγείται η πλειοψηφία των υπερηλίκων μετά τη συνταξιοδότησή τους δημιουργεί σοβαρά ψυχολογικά τραύματα που σε συνδυασμό με ασθένειες δημιουργούν σοβαρά ιατροκοινωνικά προβλήματα. Οι ειδικοί σημειώνουν μάλιστα ότι η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην Ε.Ε. από πλευράς ατόμων που συνταξιοδοτήθηκαν σε νεαρή ηλικία.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν 6 συζητήσεις στρογγυλών τραπεζιών και συμποσίων για ειδικά θέματα αρτηριακής υπέρτασης, οστεοπόρωσης, νόσου Alzheimer, σεξουαλικών δυσλειτουργιών, λοιμώξεων, κατάθλιψης και αυτοκτονίας στην τρίτη ηλικία. Επίσης θα γίνουν 26 διαλέξεις από γηριάτρους διεθνούς κύρους και 290 ανακοινώσεις επιστημονικών εργασιών.

    Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου θα κάνει ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Μανώλης Σκουλάκης.

    [10] ΑΞΙΟΛΟΓΗ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για την διεκδίκηση ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αναφέρεται δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Ντέιλυ Τέλεγκραφ". Η εφημερίδα εκτιμά ότι η προσπάθεια που καταβάλλει η Αθήνα είναι αξιόλογη και δεν αποκλείεται να είναι και επιτυχής.

    Σχολιάζοντας την προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων, σημειώνει ότι οφείλειται σε λάθος τακτική καθώς "η Αθήνα πίστευε ότι αυτό που μετρούσε για την ανάληψη μιας Ολυμπιάδας ήταν η ιστορία της". Σήμερα όμως έχουν αλλάξει τα πράγματα, "η Αθήνα έχει ανακάμψει και προσπαθεί πάλι", τονίζει και υπογραμμίζει τη δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής Διεκδίκησης Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη ότι "αυτή τη φορά θέλουμε να κερδίσουμε στη βάση της αξίας της Αθήνας ως σύγχρονης πόλης".

    Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη 18μελούς ομάδας αξιολόγησης της ΔΟΕ στην Αθήνα, με επικεφαλής τον Τομας Μπαχ που θεωρείται ως ο πιθανός διάδοχος του σημερινού προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σαμαρακ, στην λεπτομερή ενημέρωση που είχαν από την Επιτροπή Diejd_jgsgr καθώς και στην παρουσίαση του φακέλλου της υποψηφιότητας της Αθήνας.

    [11] ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ, ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-Α.ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Βαλκανικό Συμπόσιο, διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, τιμώντας την επέτειο συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, των δύο μεγάλων πολιτικών μας που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για τη συνεννόηση των βαλκανικών κρατών και τη διοργάνωση των πρώτων συνεδρίων Ειρήνης, τα οποία είχαν πραγματοποιηθεί σε διάφορες βαλκανικές πρωτεύουσες την περίοδο 1927-1930.

    Θέμα του Συμποσίου, που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο του περιπτέρου 8 της HELEXPO-ΔΕΘ, είναι : "Η ιδέα της βαλκανικής συνεργασίας και συνεννόησης, επίκαιρη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε ".

    Στο Συμπόσιο, θα πάρουν μέρος με εισηγήσεις τους Ακαδημαϊκοί και διακεκριμένοι καθηγητές- ειδικοί στα βαλκανικά θέματα- από όλες τις βαλκανικές χώρες. Επίσης, οι Γενικοί Διευθυντές των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων όλων των βαλκανικών χωρών, καθώς και Διευθυντές μερικών από τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης των γειτονικών βαλκανικών κρατών.

    Στην οργανωτική επιτροπή του Συμποσίου, μετέχουν οι καθηγητές Παύλος Πετρίδης, Πρόεδρος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και Αντιπρόεδρος του "Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου", Βασίλειος Κόντης, Διευθυντής του "Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου", Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Διευθυντής του "Ιδρύματος Κων. Καραμανλή" και ο αν. καθηγητής Γεώργιος Αναστασιάδης. Επίσης, οι δημοσιογράφοι Αντώνης Κούρτης, Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και Πρόεδρος της HELEXPO- ΔΕΘ, Γεώργιος Λεονταρίτης, Αντιπρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Σπύρος Κουζινόπουλος, Γεν. Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τις ημέρες του Συμποσίου, η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας, θα οργανώσει στα γραφεία της, Τσιμισκή 100, μεγάλη έκθεση αρχειακού υλικού, φωτογραφιών και ενθυμημάτων για τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

    [12] ΕΚΑΤΟ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

    Εκατό έγγραφα από το ιστορικό αρχείο του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών των απαρχών του Μακεδονικού Αγώνα (1903-1904) εκδόθηκαν και κυκλοφορούν για πρώτη φορά από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα δίνοντας μια απάντηση στις εκδόσεις των Σκοπίων . Όπως επισήμανε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Γιάννης Χασιώτης, παρουσιάζοντας σήμερα το βιβλίο, που φέρει τον τίτλο "Οι αρχές του Μακεδoνικού Αγώνα 1903- 1904" , οι εκδόσεις της "άλλης πλευράς" είναι αξιοπρεπέστατες και σωστές όσον αφορά τις πηγές ενώ αλλού επιχειρείται πλαστογραφία εκ μέρους της ΠΓΔΜ. "Η έκδοση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα apoteke_ μία απάντηση στις εκδόσεις της άλλης πλευράς" τόνισε ο κ Χασιώτης.

    Τα έγγραφα που δημοσιεύονται στο βιβλίο έχουν επιλεγεί με το κριτήριο της αντιπροσωπευτικότητας και χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα χρήσιμα όχι μόνο για την προαγωγή της διπλωματικής ιστορίας αλλά και για την αποτύπωση των οικονομικών και κοινωνικών παραμέτρων που προσδιόρισαν την πορεία του Μακεδονικού Αγώνα. Το βιβλίο επιμελήθηκε και παρουσίασε ομάδα ιστορικών ερευνητών αποτελούμενη από τις Περσεφόνη Καραμπάτη, Πελαγία Κολτούκη και τους Χρήστο Μανδατζή, Ιάκωβο Μιχαηλίδη και Άγγελο Χοτζίδη ενώ την εισαγωγή έγραψε ο Βασίλης Γούναρης που είχε και τον συντονισμό του βιβλίου. Σημειώνεται ότι το βιβλίο περιλαμβάνει κατάλογο των εγγράφων στην ελληνική και αγγλική καθώς και αγγλική μετάφραση της εισαγωγής και αποτελεί το πρώτο μέρος μιας εκδοτικής τριλογίας που θα καλύψει όλη την έκταση του Αγώνα μέχρι το 1908.

    Παράλληλα με το βιβλίο αυτό παρουσιάστηκε από τον δημοσιογράφο Νίκο Μέρτζο και μία άλλη έκδοση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα , τα απομνημονεύματα του Μακεδονομάχου Ευθύμιου Καούδη, με τίτλο "Ευθύμιος Καούδης. Ένας Κρητικός αγωνίζεται για τη Μακεδονία" , την οποία επιμελήθηκε ο Αγγελος Χοτζίδης. Στα απομνημονεύματα του ο Μακεδονομάχος αναλογίζεται για τα συμβάντα της περιόδου 1903-1097 στην Αθήνα και τη Μακεδονία. Με χαρακτηριστική αυστηρότητα γράφει "εγώ λέω ότι η αλήθεια πρέπει να λέγεται και έστω πικρά... εγώ μέχρι τώρα είχα την γνώμην ότι λέει ο καθ΄ ένας δια τον εαυτόν του δεν έχει αξίαν, αλλά όσα λένε οι άλλοι δι αυτόν". Τα απομνημονεύματα του Καούδη επιτρέπουν να έχουμε μία καινούρια, πιο ρεαλιστική αντίληψη των συμβάντων του Μακεδονικού Αγώνα.

    [13] ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΤΟΝΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ

    "Στα εθνικά θέματα όλοι οι Ελληνες, κυβέρνηση, κόμματα και λαός, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά", τόνισε κατά την ομιλία του στην ετήσια χοροεσπερίδα της Παμμακεδονικής Ενωσης Μελβούρνης και Βικτόριας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Τσακλίδης, ο οποίος είναι επικεφαλής της πενταμελούς διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας από την Ελλάδα που επισκέπτεται την Αυστραλία για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ "Δημήτρια '96". Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι βουλευτές Ηλίας Βεζδρεβάνης της Ν.Δ., Σταύρος Παναγιώτου του ΚΚΕ, Στέλλα Αλφιέρη του Συνασπισμού και Γιώργος Ρόκος του ΔΗΚΚΙ.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ο κ. Τσακλίδης επαίνεσε την ενδιάμεση συμφωνία και τόνισε ότι στο θέμα της ονομασίας της χώρας αυτής "η Ελλάδα θα είναι ανυποχώρητη ως το τέλος".

    Κατά την παραμονή τους στη Μελβούρνη, οι Ελληνες βουλευτές θα έχουν πολυάριθμες επαφές με παράγοντες της ομογένειας και με τις αυστραλιανές αρχές. Στον χορό της Παμμακεδονικής, παρέστησαν επίσης και μίλησαν ο ομοσπονδιακός Φιλελεύθερος βουλευτής, Φίλιπ Μπαρέσι, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, και ο υπουργός Μετανάστευσης, κ.Κάντμαν, ο οποίος ευχαρίστησε την ελληνική παροικία, που "αν και δέχεται τόσες προκλήσεις, αντιδρά t|so πολιτισμένα και δίνει το καλό παράδειγμα".

    Σε πολιτειακό επίπεδο, τον πρωθυπουργό της Βικτόρια, Τζεφ Κέννετ, εκπροσώπησε ο βουλευτής Μάρι Τόμσον, ενώ τον αρχηγό του Εργατικού κόμματος, Τζον Μπράμπι, εκπροσώπησε ο ελληνικής καταγωγής υπαρχηγός του κόμματος, Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να δημιουργήσει έναν Οργανισμό Οικονομικής Ανάπτυξης των Βαλκανίων. Το "παρών" έδωσαν επίσης οι ομογενείς βουλευτές Θεοφάνους, Κατσαμπάνης κ.α.

    Σήμερα οι Ελληνες βουλευτές θα έχουν συνάντηση με τον Επίσκοπο Δέρβης, κ.Ιεζικιήλ, θα επισκεφθούν τα κολέγια των Αγίων Αναργύρων και Αγίου Ιωάννη και το Alphington Grammar Schoool, ενώ θα παραστούν επίσης σε δεξίωση που διοργανώνει προς τιμήν τους η Παμμακεδονική Ενωση της πολιτείας και θα συσκεφθούν με την Εκτελεστική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης.

    [14] ΜΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

    Η Αδελαϊδα τίμησε την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου με την απονομή του Χρυσού Κλειδιού της πόλης,ενώ αμέσως μετά το Πανεπιστήμιο του Φλίντερς ανακήρυξε τον κ. Βαρθολομαίο επίτιμο διδάκτορα Θεολογίας.

    Αργότερα ο Πατριάρχης πήρε μέρος σε τελετή "εις μνήμη" των πεσόντων του Α Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ το βράδι ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Νοτίου Αυστραλίας κ. Ντίν Μπράουν παρέθεσε δείπνο προς τιμή του κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος αύριο(Τρίτη) μεταβαίνει στην Καμπέρα, όπου θα συναντηθεί με τον Ομοσπονδιακό Πρωθυπουργό κ. Τζών Χάουαρντ και τον Γενικό Κυβερνήτη της Αυστραλίας κ. Ουίλιαμ Ντίν.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΑΙΧΜΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΦΗΣΕ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Σοβαρές αιχμές εναντίον ανώτερων αξιωματικών της αστυνομίας της Κύπρου, άφησε ο Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο Κύπριος πρόεδρος, μίλησε για αξιωματικούς που γνώριζαν τι συνέβαινε τόσο μέσα στους αστυνομικούς σταθμούς, όσο και στη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών και δεν ενημέρωναν το γενικό εισαγγελέα.

    "Αυτός ήταν ο λόγος", πρόσθεσε, "που κρατήθηκαν μυστικές οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, τις οποίες παρέδωσε στο Γενικό Εισαγγελέα ο βοηθός αρχηγός της αστυνομίας Ανδρέας Στεφάνου".

    Ο κ.Κληρίδης, απέρριψε τον ισχυρισμό του βουλευτή Κώστα Παπακώστα, ότι στις ταινίες υπάρχει μαγνητοφωνημένη συνομιλία του πρώην αρχηγού της αστυνομίας, Ανδρέα Ποταμάρη.

    [16] ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ολοένα και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις επεκτείνουν τη δράση τους στην Κύπρο, αφού η φιλελευθεροποίηση της αγοράς της Μεγαλονήσου και η κατάργηση των εισαγωγικών δασμών για πολλά προϊόντα, λειτουργεί ως πόλος έλξης.

    Στις αρχές του 1996 έκαναν δυναμικά την εμφάνισή τους στην κυπριακή αγορά τρεις γνωστές εταιρίες παραγωγής γάλακτος και παγωτών, ενώ σήμερα, έντεκα μήνες μετά την εφαρμογή της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, επεκτάθηκαν και εταιρίες εμπορίας αλλαντικών και οσπρίων.

    Οι Ελληνικές εταιρίες που ανέπτυξαν εργασίες στη Μεγαλόνησο είναι πλέον πολλές, αφού εκτός από τις γνωστές, υπάρχουν και αρκετές μικρές που δραστηριοποιήθηκαν μέσω κύπριων αντιπροσώπων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

    Η συνεργασία των δύο χωρών ισχύει και αντίστροφα, αφού τριακόσιες περίπου είναι οι κυπριακές εταιρίες που είναι έτοιμες να αναπτύξουν δράση στην ελληνική αγορά. Η επέκταση ελληνικών επιχειρήσεων στην Κύπρο και κυπριακών στην Ελλάδα, γίνεται στο πλαίσιο σχεδιασμού διείσδυσης στον χώρο της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

    [17] ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ Ρ.ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ

    Το γενικό επιτελείο του απομακρυθέντος από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς αρνείται την αντικατάστασή του και με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι "ηγείται του στρατεύματος και έχει τον πλήρη έλεγχο του στρατού.".

    Στην ανακοίνωση, που δημοσιεύει η γιουγκοσλαβική εφημερίδα "Βlic" αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "το γενικό επιτελείο του Μλάντιτς ηγείται επί του συνόλου των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, από τη μεγαλύτερη έως τη μικρότερη". Χαρακτηρίζεται ως "παράλληλο to νέο επιτελείο" που διορίστηκε απο την Πρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς και εκτιμάται ότι η απομάκρυνση του στρατηγού Μλάντιτς αποτελεί "απερίσκεπτη ενέργεια, επιζήμια για το σερβικό λαό" ενώ θεωρείται ως "επικίνδυνη απόπειρα διάλυσης του στρατού".

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ανακοινωση εκδοθηκε στο Χαν Πίγεσακ όπου βρίσκεται το στρατηγείο των καθαιρεθέντων στρατηγών και διαβιβάστηκε σ΄αυτή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με αξιωματούχους του γενικού επιτελείου το οποίο έπαυσε η Πλάβσιτς.

    [18] ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Τις εναλλακτικές λύσεις για την ανάπτυξη μιας νέας ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία θα αντικαταστήσει την IFOR μετά την εκπνοή της εντολής της, στις 20 Δεκεμβρίου, θα συζητήσει σήμερα το Βορειοτλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.

    Οπως μεταδίδει το BBC, οι προτάσεις που έγιναν απο τους στρατιωτικούς συμβουλους της Συμμαχίας περιλαμβάνουν από σχέδια μείωσης της παρούσας ειρηνευτικής δυναμης έως τη δημιουργία μιας ισχυρής ανατρεπτικής δύναμης που θα εδρεύει έξω από τα σύνορα της Βοσνίας.

    Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θεωρούν ότι η IFOR πέτυχε την αποστολή της, ωστόσο εκτιμούν ότι η ειρηνη εξακολουθεί να είναι εύθραυστη στη Βοσνία και για το λόγο αυτό κρίνουν απαραίτητη την παρουσία μιας στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

    Κύκλοι του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το BBC, θεωρούν απαραίτητη την αμερικανική συμμετοχή στη σύνθεση της δύναμης. Η εντολή της νέας δύναμης που αναμένεται να έχει την ίδια δομή με την IFOR αλλά σε μικρότερη κλίμακα, δηλαδή 20-25 χιλιάδες στρατιώτες, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ενός έτους.

    [19] ΣΕ ΓΚΑΦΑ ΤΗΣ Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΚΑΘΕ ΣΧΕΣΗ ΜΑΦΙΑΣ- ΚΡΑΤΟΥΣ

    "Σε αυτή τη χώρα θα διακοπεί κάθε σχέση του κράτους με τη Μαφία" δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ κατά τη διάρκεια ομιλίας που έκανε το Σάββατο στη Γιάλοβα σε συγκέντρωση για τα προβλήματα των δήμων. Η δήλωση αυτή που ισοδυναμεί με επιβεβαίωση των φημών για σχέση κράτους- Μαφίας , γεγονότος που βρίσκεται στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, χαρακτηρίζεται σαν μία από τις γνωστές γκάφες της Τσιλλέρ η οποία στη συνέχεια της ομιλίας της τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει σχέση κράτους Μαφίας.

    Στο μεταξύ η εφημερίδα "Χουρριέτ" δημοσιεύει ότι ο πρώην υπουργός εσωτερικών Μεχμέτ Αγάρ , που παραιτήθηκε επειδή του το ζήτησε η Τσιλλέρ και του οποίου το όνομα εμπλέκεται σε σκάνδαλο αποκάλυψης σχέσεων κράτους- Μαφίας, αποκάλυψε ότι τον απομάκρυνε ο "θείος", όπως απεκάλεσε τον σύζυγο της υπουργού εξωτερικών, Οζέρ Τσιλλέρ.

    Εξάλλου μαζική αντίδραση του τουρκικού τύπου προκάλεσε η ανάθεση του υπουργείου εσωτερικών στην Μεράλ Ακσενέρ η οποία είναι cmyst^ για τις στενές σχέσεις της με την οικογένεια Τσιλλέρ αλλά και για εκφράσεις όπως "θάνατος στον τύπο" που έχει κατά καιρούς χρησιμοποιήσει.

    [20] ΑΠΕΤΡΑΠΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΝΤΕΝΙΖ ΜΠΑΫΚΑΛ- ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΝΤΖΕΛΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΤΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ

    Επίθεση αυτοκτονίας που θα γινόταν στο Τούντζελι της Τουρκίας και η οποία είχε ως στόχο τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντενίζ Μπαϋκάλ απετράπη την τελευταία στιγμή όταν διαπιστώθηκε ότι το ΡΚΚ μετέδιδε σχετικό μήνυμα μέσω ασυρμάτου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ" ο αρχηγός ομάδας ανταρτών του ΡΚΚ έδωσε την περασμένη Τετάρτη στις 17.06 εντολή της οποίας το περιεχόμενο ήταν το εξής : "Αν ήρθε ο Μπαϋκάλ πρέπει να το κάνετε. Να το κάνετε όπως συμφωνήσαμε στο γνωστό μέρος". Μετά από αυτό οι δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν δρακόντεια μέτρα και απετράπη η επίθεση.

    Στο μεταξύ στη επαρχία Πουλουμούρ του Τούντζελι όλοι οι ανεξάρτητοι δήμαρχοι και υπεύθυνοι κομματικών οργανώσεων υπέγραψαν διακήρυξη στην οποία επισημαίνεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας τρομοκρατούν τους πολίτες και ζητείται από την πολιτεία να εκπληρώσει τα ανθρωπιστικά τους αιτήματα. "Οι πολίτες δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται, να δέρνονται και να εξαναγκάζονται σε μετανάστευση" υπογραμίζεται στην ανακοίνωση στο περιεχόμενο της οποίας κάνει αναφορά η εφημερίδα "Χουρριέτ" σε δημοσίευμα με τίτλο "Εξέγερση κατά της τρομοκρατίας του κράτους".

    [21] ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Ζ.ΣΙΡΑΚ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΟΠΟΥ ΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ

    Πρόταση για τη μετατροπή σε Μουσείο των χώρων όπου φυλάσσονται αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία στις Βερσαλλίες, έκαναν με έγγραφη αναφορά τους προς τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, εικοσιπέντε κορυφαίοι ιστορικοί της Τέχνης από τη Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Σκανδιναβία και ΗΠΑ.

    Αφορμή για την αναφορά των Ιστορικών Τέχνης ήταν, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα "Τimes" η ανακοίνωση των αρμοδίων γαλλικών αρχών για πιθανή μεταφορά από τις Βερσαλίες, τμημάτων αρχαίων και ελληνικών αντικειμένων προκειμένου να ανακαινιστούν οι χωροι που φιλοξενούν τις συλλογές, ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος χωρος για τους επισκέπτες. Οι ιστορικοί προειδοποιούν ότι η όποια μεταφορά των αντικειμένων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ανεπανόρθωτη ζημιά της ανεκτίμητης συλλογής και προτείνουν τη μετατροπή των χώρων σε Μουσείο που θα στεγάζει ειδικά την Ελληνική και Ρωμαϊκή συλλογή.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 11 November 1996 - 13:25:25